Ambassadörer och annat

Gårdagen innebar viktiga djupdykningar i ett antal av de ämnen som kommer att stå högt på den politiska dagordningen under de kommande månaderna – inte minst fredsinsatser i Afrika och politiska lösningar på Balkan.

Och det hanns också med en genomgång av utvecklingen i Irak. Vad som händer där betyder mycket även för oss. Vi kan inte bara låtsas som om det inte är vårt problem och inte berör oss i Europa.

I dag är listan på telefonsamtal åt olika håll som måste klaras av – Paris, Bryssel, Washington – ganska lång. Förberedelser för kommande resor. Arbete med olika frågor.

Och så skall jag ta emot nya ambasssadörer från Japan, Slovakien, Argentina och Rwanda som ackrediterats till Stockholm.

Det hinns inte med så mycket mer än rätt korta samtal – men även det har sitt bestämda värde.

60 Responses to Ambassadörer och annat

 1. pandalus skriver:

  Carl – enligt Aftonbladet.se nu på morgonen är du fortfarande sur på Lars Danielsson för att du inte fick låna regeringsplanet 1995 och därför lägger du stor kraft & energi på att stoppa den gode Danielssons karriär…Vad säger du om det?

 2. briggen skriver:

  Det är ju helt uppåt väggarna att inte få låna regeringsplanet. Jag skulle också vilja krossa Danielssons karriär om jag var Bildt.

 3. lundborg skriver:

  Varför syns eller hörs inte vår statsminister? Tvivlar han på den egna förmågan och håller sig undan, eller är planen att tiga ihjäl oppositionen? Var är Fredrik och vem är den där Anders Borg? Bristen på ledarskap börjar få nästan humuristiska proportioner. Vem har vi valt och vilken politik står dessa personer för? För de av oss som trodde att de ”nya moderaterna” hade någon lite koppling till moderaterna, blev våren och sommaren en obehaglig överraskning. Det smärtar att komma till insikten att jag saknar Göran. Göran kom tillbaka, allt är förlåtet!

 4. anden200 skriver:

  Citat: ”Många LO-medlemmar har lämnat fackförbunden som en följd av att den borgerliga regeringens politik gett dem bättre privatekonomi. Det befarar LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, skriver TT.

  Lundby-Wedin sade vid fackförbundet Transports kongress att nio av tio löntagare har fått skattesänkningar i år och att de flesta har fått ökad köpkraft.”

  Kan det sägas mer rent ut? De röda VILL göra människor bidragsberoende. Hela deras maktbas sitter i att så många som möjligt har det så dåligt ställt så de behöver bidrag.

  Det är ett sjukt samhälle som de röda står för, sjukt…

 5. anden200 skriver:

  Citat om Göran Perssons nya bok: ”förra statsministern går mycket hårt åt flera tidigare statsråd…. flera av de som inkompetensförklaras av Göran Persson fortfarande verksamma i riksdagen för socialdemokraterna….Flera hittills okända fakta om Mona Sahlin ska bland annat återges i boken.”

  Hur var det nu, när partiet kallar skall man ställa upp? Han verkar vara en lojal kille den där Göran Persson. Undrar om det slår honom att det är han som valde sina statsråd, och sålunda är inkompetensen hans. Men visst har han rätt, den förra regeringen hade en fullständig strålglans av inkompetens omkring sig.

  Nå, de borgerliga kan behöva en kille som honom på sin sida, det är allt för många som ännu inte förstått hur dålig den socialdemokratiska regeringen var. Det är bra att Görna Persson då kan ge en hjälpa hand och berätta för sina forna väljare hur han fullständigt lurade skjortan av dem. Får se om Mona klarar samma konstycke…

 6. Kachina skriver:

  anden 200

  Jag kan hålla med om att förra regeringen var inkompetent. Jag kan hålla med om att folk är lättlurade. Det såg vi tydligt vid senaste valet, när de inte såg vad som fanns bakom lockbetet.

  Sedan funderar jag, vad sade Wanja EGENTLIGEN? Din korkskruvs-logik är känd sedan bedrägeriet uppfanns,…så har du någon länk?

 7. maverick skriver:

  kazhina

  Alla socialdemokratiska regeringar från och med Olof Palmes tid har varit ordentligt inkompetenta. mina ögon är OP grundbulten till det mesta som gått snett i samhället(vill/behöver ej framhålla vissa områden framför andra).
  När man nu hör Mona Sahlin prisa denne man och säga att hon vill fortsätta i hans fotspår är man i stort sett benägen att acceptera även vissa dumheter och rent av korkade insatser som alliansen ibland presenterat. Vad är alternativet?
  Du borde för en gångs skull hålla med mig kazhina för jag vet att även du inte är någon
  beundrare av Castros frände, Olof Palme.

 8. Kachina skriver:

  pandalus

  Jahaaa,…jag trodde det var Danielsson som lånat Bildts älskarinna, men nu var det tydligen Bildt som inte fått låna Danielssons älskarinna,…regeringsplanet.

  Det är svårt att hänga med i Såpan om Danielsson. Det svänger snabbt i de olika avsnitten och skådespelarnas karaktärer.

 9. hankoo skriver:

  Va synd att SSU är här och förstör också med dumma inlägg som inte har med något att göra. SSU verkar ha skruvat upp cyberterrorn mot flera forum och bloggar på sistone.

  Angående Danielsson så måste denna korrupta gris straffas av någon, eftersom aftonbladet är ett välkänt propgandaorgan för sossarna så tar de knappast tag i saken, utan aftonbladet med lena mellin i spetsen (Baghdad bob) skyddar sin lojala medarbetare och partivän danielsson.

  On topic: så undrar jag vad vår käre minister menar med utvecklingen i Irak? Jag har själv precis kommit hem från Irak efter ett två måndaders kontrakt och måste få säga att folk lever väldigt normala liv just nu, går på marknader, sitter och dricker kaffe och röker med sina kompisar.

  De tragiska bomber som smäller titt som tätt är självklart beklagliga, men en stor majoritet lever utan fruktan för sina liv, och lever vanliga liv varje dag.

  Är man polis i Irak så bör man vara aningen nervös, men vanliga civila går det hur bra som helst för!

 10. Kachina skriver:

  maverick

  Jo, jag håller med till viss del. OP var intelligent, men om den här regeringen driver en kaserngård fylld med värnpliktiga, drev OP en kennel där konstant dressyr var målet.
  Därefter, efter OP, kom dumheten in.

  Vad har vi för alternativ? Jag väntar fortfarande på ett alternativ. Om vi haft slagsida åt babord, är det inte vettigt att alla rusar över på styrbords sida, så vi får slagsida åt det hållet istället. Allianzen är högerspöket som ruvat i skuggorna sedan 30-talet, samtdigt som de är 1700-talets adelssamhälle som nu uppträder i form av oligarker.

  När det gäller såpan Danielsson, tror jag inte alls på långsinthet gällande ett regeringsplan -95. När det gäller Perssons, Freivalds och Danielssons agerande under tsunamin, är vi alla långsinta. Vem vill sätta någon av dem på ett toppjobb? Inte jag i varje fall. Jag skulle göra precis som Bildt, försöka stoppa alla högre utnämningar. Pappersvändarjobb, är vad de har kompetens till. P,F och D. Det går faktiskt inte att glömma, att när kompetensen och handlingskraften behövdes, fanns den inte hos er.
  Gjort är gjort, men det får ni leva med. Ni har visat att ni saknar den handlingskraft som behövs och då kan man inte sätta er på ett jobb där just den egenskapen behövs.

  Sedan måste vi fundera på vad vi fick istället. Carl är länken mellan Greklans UD och svenska räddningsverket. Varför fungerar inte räddningsverkets maskinpark när den behövs? Det är Carls uppgift att sätta blåslampan i röven på Odenberg. De SKALL fungera. Inte skall vår utrikesminister behöva säga att våra helikoptrar har flygförbud.
  Vore jag Carl, i den stunden, skulle jag ha sjunkit genom stolen och ala våningar under.

  Nu är det bara ni ser till att Räddningsverket får de pengar som behövs. Det är inte så mycket att ni måste dra ner för sängliggande ålderspensionärer en blöja per dygn, utan ni kan ta de pengarna från börsdirektörernas bonusmiljarder.

 11. maverick skriver:

  kazhina

  Vá trevligt att vi i stort sett är överens. Även betr. Bildt/Odenberg.

 12. claesretired skriver:

  Kachina
  ”vad sa Vanja egentligen” frågar du. Hon uttryckte väl samma åsikt som du att det är fel att de som arbetar får mer i plånboken. Att du är fixerad vid detta har du själv förklarat beror på oförrätter du lidit tidigare- men att hon skulle vara på samma linje måste förvåna de flesta av hennes medlemmar. Så man måste fundera om hon verkligen är rätt citerad. Hon är alltså ett osäkert kort i denna fråga i motsats till dej

 13. Torsten skriver:

  Vad som gäller Carls agerande i hjälpfrågan till Grekland, tror jag att han agerat enligt Kachinas och mavericks förhoppningar.

  Citerar Carl: ”Talade omedelbart med Mikael Odenberg som ju har Räddningsverket och dess förnämliga resurser under sig”.

  Denna mening säger ganska mycket.

 14. Kachina skriver:

  maverick

  Bra att vi är överens. Nu ser jag i Expressen en grej som gör mig ännu mer fundersam. Undrar om Leijonborg verkligen fick stopp på Borg, att sänka sjukersättningen till 70%?
  Strax före valet, i striden om just detta att sänka sjukersättningen, sade alla partiledare att den INTE skulle sänkas under den här mandatperioden. Fredrik Reinfeldt stod med de andra, i bild i SVT, när detta yttrades.

  Nu försöker moderaterna sänka sjukförs. ett år in på mandatperioden. Det måste finnas en kärna av pennalism inom moderaterna, för deras åtgärder går i slutänden ut på att djävlas med småfolket. Det framgår inte av artikeln om Leijonborg verkligen fick stopp på det, men om han inte lyckades finns inget annat alternativ än att lämna regeringen, för alla tre småpartierna. De var alla med och sade att den inte skulle sänkas under den här mandatperioden.

  claesretired.

  Moderat politik har gått så långt att numera plundrar den barmhärtige samariten den hjälpbehövande, istället för att hjälpa honom. Du, som dina gelikar, kör med likströms- logik och blottar den grund av pennalism som partiet är grundat på. Visst skall den som arbetar äta, men han behöver inte ta maten från den som ligger i sjuksäng.

 15. knightone skriver:

  ”Män belastar miljön betydligt hårdare än kvinnor. Det visar en färsk rapport från utrikesdepartementet.”

  Är det sådant här UD:s anslag går till alltså… ? miljörapporter. Kom ihåg det nästa gång du är en strandad svensk i ett fjärran land. UD kan inte hjälpa dig för dom la pengarna på en rapport om CO2 nivåer.

 16. Kachina skriver:

  Ja, Torsten, han talade med Odenberg och fick veta att de förnämliga resurserna inte fungerade, för att de inte underhållits och reparerats. I det läget skall Carl ”gå i taket”, så att han kanske slipper ”sjunka genom golvet” när han talar med greklands utrikesminister.

  Odenberg har en hel del att förklara. VARFÖR FUNGERAR INTE KATASTROFHJÄLPEN?

 17. smalanningen skriver:

  Sjukersättningen ska INTE sänkas, då vill iaf jag inte vara med längre. Resurser ska istället läggas på att förhindra att folk blir sjuka på arbetet, samt förbättra rehabiliteringen (här finns mycket att göra) genom att korta vårdköer m.m. så att folk inte är sjuka lika länge. Detta talade Reinfeldt mycket om inför valet. Skulle Borgs mumlande bli någon form av konkret verklighet tippar jag att vi ganska snart har en regeringskris som skulle öppna för Palmementalitet och allmänt flum med Mona…

  Och det vill vi ju inte det heller. Maverick slår huvudet på spiken; alliansen är långt ifrån perfekt men alternativet… brrrr… värre.

  En till som slår huvudet på spiken är väna Vanja. You go girl! :D

 18. smalanningen skriver:

  Här har ni en länk till Vanja förresten:

  http://politikerbloggen.se/2007/08/28/6178/

  Heder åt henne för att hon säger som det är. Folk som trott att de skulle bli utfattiga efter regeringsskiftet har snarare sett sin köpkraft öka.

 19. smalanningen skriver:

  Tre i rad?

  Sen håller jag med vår största korkskruvslogiker Kachina när han skriver att Carl Bildt borde gå i taket över Odenberg och grabbarnas agerande. Kan inte låta bli att undra om CB var råironisk när han skrev ”…Räddningsverket och dess förnämliga resurser…”

 20. Torsten skriver:

  Ja smålänningen,

  Carl hade inte skrivit så om det inte var menat som en känga.

  Men den begrep ej SSU-Kascina.

 21. soli01 skriver:

  Torsten-detta är väl logiskt tänkande, vilket vissa saknar :)

 22. Kachina skriver:

  ”Talade omedelbart med Mikael Odenberg som ju har Räddningsverket och dess förnämliga resurser under sig.”

  Nej, Likströms-Torsten. Jag tror att Carl tror, liksom de flesta svenskar, att Räddningsverket har förnämliga resurser. Det har de inte, sedan den politiska makten sytt åt plånboken för Räddningsverket. De förnämliga resurser vi hade, var två tjänstemän som åkte ner för att kolla läget. (Kanske passade de på att steka korv i brasan?)

  smålänningen

  Man kan aldrig sluta förvånas över politiker, men jag har ännu inte sett de exakta orden som Wanja sa och journalister har, som Carl vet, en tendens att lyfta ut sekvenser ur ett sammanhang. Det är fortfarande så att för den stora massan, industriarbetaren, blev det nada, om han inte gick ur a-kassan och sålde bilen.
  Wanja har ju naturligtvis fått mycket mer, för egen del, så man vet inte ur vilket perspektiv hon talar.

  I övrigt väntar nu svenka folket med spänning på nästa politiska roman, ”Med Pennalismen som Värdegrund”, av Anders Borg.

 23. Josef Boberg skriver:

  KaChina,

  Din uttryckta mening: ”I övrigt väntar nu svenka folket med spänning på nästa politiska roman, “Med Pennalismen som Värdegrund”, av Anders Borg.” – slut citat.

  Undrar om Pennalism är menat som detsamma som dominerat intellektuellt synsätt = intellektual-Ism – för då blir det ju inte så lita av terror-Ism – och det är ju ALLTID oförutsägbart = spännande…

  Ha det…
  vännen Josef

 24. Josef Boberg skriver:

  Carl Bildt.

  Dina uttryckta meningar: ”Gårdagen innebar viktiga djupdykningar i ett antal av de ämnen som kommer att stå högt på den politiska dagordningen under de kommande månaderna – inte minst fredsinsatser i Afrika och politiska lösningar på Balkan.

  Och det hanns också med en genomgång av utvecklingen i Irak. Vad som händer där betyder mycket även för oss. Vi kan inte bara låtsas som om det inte är vårt problem och inte berör oss i Europa.” – slut citat.

  Meningen – ”Vi kan inte bara låtsas som om det inte är vårt problem och inte berör oss i Europa” – är så sant som det är sagt – för att inte tala om världen som HELHET sett. Så länge en enda MEDmänniska lider – så lider ALLA mer eller mindre – i mitt perspektiv sett.

  Dock – jag har inte så sällan känslan av att det är på tok för få av MaktElitare – såväl som Wi av vanligt folk – som inser att det är så här det funkar = Wi bryr oss på tok för lite om att göra annat – än det som skapar än mer av eländes elände – i mitt perspektiv sett.

  VERKLIGEN lovande att Du genuint bryr Dig om i vart fall Europa – och jag ÖNSKAR verkligen att Du röner framgång med det !

  Ha det…
  vännen Josef

 25. Torsten skriver:

  Kachina,

  Noterar att Dina okvädningsord är mycket mildare nu. Bra att Du tagit åt Dig av kritiken.
  Men fortfarande har Du väldigt svårt att tolka Carl Bildts ord.
  Kom ihåg att han inte kan skriva allt offentligt.

 26. Torsten skriver:

  Ja soli,

  Men det är sällan man träffar på någon som är i total avsaknad av det :-)

 27. smalanningen skriver:

  Kachina: Oavsett så är det nog faktiskt så enkelt att köpkraften HAR ökat. Inte så mycket beroende på skattesänkningen kanske, men jag slogs av en tanke häromdan.

  På vår lokala återvinningsstation finns varje gång jag är där ett berg av fullt funktionsdugliga TV-apparater, så kallade tjock-TV. Och varje gång jag är där ställer folk dit nya. Och det är i princip alla åldersgrupper som löntagargrupper (eller vad man skall kalla det) som står för kastandet.

  Så jag har ett nytt ord: Tjock-TV index. När antalet tjock-TV minskar på tippen går det sämre för Sverige. Eller är alla tjock-TV slut. Riktigt kul blir det när folk börjar slänga sina första platt-TV. Då JÄVLAR går det bra för Sverige…

  Skämt åsido, så här enkelt är det: Så länge Svensson har det bra vore Vanja ett rikspucko om hon försökte påskina något annat. Och Svensson har det bra. Åtminstone här nere i det lilla landet…

 28. Helena Palena skriver:

  Ja, vi har det absolut bäst i Sverige! Fast ett-åringarna som lämnas in på överfulla dagis och etiketteras elever med stresshormoner i saliven som följd är förstås ingen höjdare. Och det för att skattetrycket är så högt så både mannen och kvinnan måste jobba för att klara av det hela.

  Nu ryker vårdnadsbidraget i dom kommuner som agerat på egen hand i frågan. Det ska bli kul att se hur det går. Blir det inget av får vi ett kvitto på att varenda politiker i Sveriges riksdag är socialist! Läran ruttnade i Sovjet men här har den etsat sig in över hela fältet!

  För övrigt undrar jag var Maggi Haglund tagit vägen?

 29. Josef Boberg skriver:

  Hejsan,

  De senaste inläggen är förenade med både Intelligens och Humor – i mitt perspektiv sett = dagens bubbel i anledning av att jag kollat på Carl Bildt´s blogg.

  Fortsätts det så på den här bloggen – så måhända slipper Wi av vanligt folk både Tjock-TV-index, smal-TV-index, stresshormoner i saliven på ett-åringar på dagis, dubbelarbetande föräldrar – med kanske två jobb vardera – för att kunna försörja sin familj, mer än nuvarande ca 40 % av svenska folket som har ätstörningar i form av bullemei = övervikt (den allt överskuggande vanligaste) och aneroxi = självVald svält på grund av stress, massmedia som i Princip bara spär på med mer och mer av eländes elände osv osv, kanske…

  Ha det…
  vännen Josef

 30. Kachina skriver:

  Smålänningen.

  Det är nog sant det du säger. Stora grupper har det bra i Sverige, men jag tillhör de stigmatiserade och kör med tjock-TV och Volvo 740 -85 39000 mil, till ett ungefärligt värde av 3 000 kr. Så, jag funderar varför alla åtgärder drabbar de redan stigmatiserade. Det har ett drag a pennalism.

  Torsten.

  Alla har en forma av logik, många i form av Allianzens likströms-logik. ”Alla kan göra någonting” Absolut, det finns absolut ingen som inte kan prostituera sig. Är det till att vilja skapa inflation och överskott på den marknaden?

  Helena

  Stresshormoner i saliven hos ettåringar, är ett tydligt tecken på att den s k arbetslinjen är idiotisk politik. I USA, med den politiska linje, används bilen som barnkammare medan mamma jobbar och barnen steks ihjäl. I Japan, som använder samma arbetslinje, har folk slutat skaffa barn. Jobbet tar all tid.

  När får vi läsa i Sverige att medarbetare NN har stupat på sin arbetsplats, 45 år 3 mån och 16 dagar gammal. Han fick aldrig höra ett barns skratt, han fick aldrig uppleva solnedgången på en sandstrand, han fick aldrig dra upp en fisk ur en fjällsjö. Han gav sitt liv för arbetet. Arbeta , äta och sova, var hans liv. Regeringen tilldelar honom postumt förtjänstmedaljen av tredje graden. Vi har honom alla att tacka. Det skulle finnas fler som honom.

  (Javisst, men vem f-n har tid att göra dem och möjlighet att ta hand om dem?)

 31. Josef Boberg skriver:

  KaChina,

  Din utryckta mening: ”(Javisst, men vem f-n har tid att göra dem och möjlighet att ta hand om dem?)” – slut citat.

  Ett gott exempel på Intelligens hand i hand med humor, kanske…

  Ha det…
  vännen Josef

 32. ollemunter skriver:

  Lasse har ju skrivit memoarer, Danielsson alltså, Calle Bildt pladrar på sin blogg och inte är han avundsjuk på Danielsson inte, fast han ville ju gärna gen sparken förstås, men fick inte.

  Å nu senast, så har Lejonkungen läxat upp den där Borg, för hans jäkla tjat, om att sänka sjukersättningen, ja,ja det var på Harpsund, när ännu spritångorna låg tätt över nejden.

 33. mararh skriver:

  Kachina

  Det är inte Carl Bildts uppgift att ta hand om bistånd. Gunilla Carlsson är Biståndsminister! När det gäller strandsatta svenskar utomlands, då ligger ansvaret på Bildts bord. Vi får vara tacksamma att vi har en Utrikesminister som agerar och tar ansvar över alla plan, trots att han inte behöver!

  http://www.regeringen.se/sb/d/7382/a/70300

  Kachina-Kachina

  Det är inte den nuvarande regeringens fel att vi har fått plantskolor för våra barn. Det är förra regeringens fel. Alla skulle uppfostras i samma andra…….osökt går tankarna till Hitler-jugend!

  Föräldrarna har invaggats i den tron att barnen måste gå på dagis för att få lekkamrater och för att familjen skall har råd att leva. Skitsnack på ren svenska. Behoven ökar i takt med lönen. Lite mer lön i lönekuvertet? Bra då köper vi äntligen den där häftigabilen …….eller det nya huset….eller…… Istället för att tänka: Vad bra, nu kanske en av oss kan vara hemma med barnen. Då behöver vi bara en bil, bara en av oss som behöver äta på restaurang, bara en av oss som behöver dyra/snygga arbetskläder, hemlagad mat, inga dagisavgifter osv osv.

  Min man brukar säga: När man köper in nya griskultingar behandlar man lokalerna med desinfektionsmedel innan man släpper in dem där de gamla griskultingarna har varit, men våra barn de slänger vi rakt in i smittohärden från ett års ålder.

 34. mararh skriver:

  Hoppsan, skulle vara ”dem” i sista meningen ;)

 35. Kachina skriver:

  ”Det är inte den nuvarande regeringens fel att vi har fått plantskolor för våra barn.”

  Den gör ingenting för att rätta till felet, utan förvärrar det istället genom en arbetslinje som till slut går ut på att man (den stora massan) skall jobba sexton timmar per dygn för att försörja sig, medan oligarkerna späker sig vid medelhavet. (Såg på TV en oligark som hade ett harem bara åt sig själv, sju st. prostituerade på heltid)

  Borgarna är ju med och slänger in ettåringar i smitthärden, sedan klagar de på att folk blir sjukskrivna för vård av sjukt barn. Det är inte lätt att sy ihop tillvaron för småbarnsfamiljer och inte är det lätt att fylla i en blankett från f-kassan, i allt tråcklande veta om det är till dag eller till och med dag och sedan bli anklagad för bedrägeri om man fyllt i fel. Vem har tid att ringa och fråga, prata med en elektronisk röst i en timma innan man pratar med en människa.

  Jag ringde och frågade för annans räkning. Handläggaren visste inte själv vad det egentligen var de frågade om.

 36. Kachina skriver:

  Är du säker på det, att det skulle ha varit ”dem”?

 37. mararh skriver:

  Kachina

  Nej faktiskt inte Kachina 8) Det handlar inte om ett rent grammatikalisk kunskapanspråk från min sida. Om jag vänder på meningen lite ”vi slänger dem” då ser man tydligt att det blir dem. Den logiska delen av min hjärna säger då att det borde vara ”dem”.

  Annars säger man ju att dem skall användas vid ”åt dem”, för dem” osv ”till dem”.

  Är du av en annan åsikt, så tala ut!

 38. Kachina skriver:

  Bruket av de/dem är bland det svåraste vi har i svenskt språkbruk och jag kör på känsla.

  Just i det där fallet var det svårt att ”känna av”. Hade du satt ett komma efter barn, skulle jag definitivt ha valt ”de”. Jag kan inte säga att jag vet hur det skall vara. Just den där formuleringen var svår. Men, jag ser att skolan degenererat rejält de sista årtionden. Det finns skräckfall, både i stavning och i bruket av de/dem, även i ganska höga positioner.

 39. smalanningen skriver:

  Mycket trevlig och klok diskussion nu på sistone!

  En sak ska vi ha klart för oss: Det är mångt och mycket vi själva, du och jag, som jobbar ihjäl oss. Kanske har vi ”barnens bästa” som föreställning, men det handlar egentligen om att vi ska kunna ha en platt-TV och en Xbox per barn som de rikaste ungarna i klassen har. Eller en sån simpel sak som att våra barn ska ha rätt kläder/skor för att inte bli retade i skolan. Med mera, med mera.

  Men det är ju nåt vi väljer att göra. Och jag kan inte hjälpa att känna att vi någonstans glömmer våra medmänniskor på vägen. Inte bara genom att allas egon ökar, utan att vi hela tiden förutsätter att staten ska fixa allt så jag slipper.

  – Ge morsan en vettig pension så hon kan bo i en lägenhet nånstans så slipper jag ta hand om kärringen.

  Jag läser Kachina mellan raderna, och mellan raderna låter han inte nöjd med att han kör gammal Volvo och har tjock-TV. Men säg att Kachina hade det gott ställt; att han satt på ett gods med några hektar försäkrad skog, en Range Rover och fina kubaner till kaffet på silverservisen – skulle han vara härinne och göra sin röst hörd ändå?

  Troligtvis inte.

  Vad har jag för poäng? Jo, att de som allra mest pläderar för ökade bidrag som svaret på gåtan ”Hur gör man en människa hel och lycklig” ofta själva i sitt eget tycke saknar pengar för att komma upp i den status de tycker att de förtjänar. Alternativt är man vänsterpartist, går hand i hand i förstamajtåget med vanliga knegare och känner sig skitviktig. Sen på kvällen har man inga som helst problem med att dricka gratissprit på bjudmiddagar och sedan ta en taxi till etagevåningen i rätt stadsdel. Inga fiskpinnar och Koskenkorva i en tvåa i 60-talsförorten där inte.

  Alla vill ha det bättre. Men den som arbetar ska – och måste ha- det lättare att få det bättre. Sen får marknaden själv avgöra vad som är bra och dåligt betalt. Inte bittra människor som kräver lika lön för inget arbete. Parollerna lika lön för olika kön och lika lön för lika arbete ställer jag dock gärna upp på.

 40. smalanningen skriver:

  Sorry för ett (som man ser i efterhand) förvirrat inlägg, unnade mig några whisky efter jobbet och där kom resultatet :-)

  Jag unnar faktiskt alla bloggläsare och skribenter en glad onsdag. Skål!

 41. Kachina skriver:

  Kloka ord, smålänningen. Jag håller med om det mesta, men du har uppfattat mig fel när det gäller status. Jag kommer inte att köpa en platt-TV, även om jag har råd, förrän den här TV:n går sönder och det gör den knappast före min död. När bilen pajar totalt, köper jag en till i 4000-5000 kronors klassen, för den tar mig till samma ställe som en bil som kostar 100 000. Jag kan göra mycket annat för mellanskillnaden.

  Jag går i trasiga jeans, inte för att jag inte har råd med nya, utan för att jag är sån. Lite ventilationshål vi knäna är bara behagligt. Det var mycket klokt du skrev, men i vissa fall kom du in på likströms-logik.

  ”- Ge morsan en vettig pension så hon kan bo i en lägenhet nånstans så slipper jag ta hand om kärringen.”

  Det finns ingen hemma att ta hand om kärringen. Dessutom har kärringen under sin livstid betalt till samhället för att få den tjänsten från samhället. Menar du att din morsa får ligga i blöt blöja tills du kommer hem från jobbet?

  ”Men säg att Kachina hade det gott ställt; att han satt på ett gods med några hektar försäkrad skog, en Range Rover och fina kubaner till kaffet på silverservisen – skulle han vara härinne och göra sin röst hörd ändå?”

  Jag hade, före pensionen, ett antal hektar skog, drygt 300 närmare bestämt. Jag hade King Cab, flera traktorer,och skogsmaskiner. Jag avvecklade allt när jag blev sjuk. Jag hörde av mig även då i allmänhetens spalt. I mitten av 90-talet fick både kommunalråd och ministrar känna av min vassa penna. Synen på hur samhälle skall byggas har inte förändrats sedan dess.

  ”Jo, att de som allra mest pläderar för ökade bidrag som svaret på gåtan “Hur gör man en människa hel och lycklig” ofta själva i sitt eget tycke saknar pengar för att komma upp i den status de tycker att de förtjänar.”

  Jag pläderar inte för högre ersättningsnivåer. Däremot kräver jag att man inte pissar på mig, från det politiska podiet. Man tjänar inte på att vara sjuk eller arbetslös, det är i så fall vid väldigt låga inkomster där resan till jobbet är för dyr. Fatta detta, det kostar att vara sjuk. DET ÄR DYRT, då man måste leja varje handtag.

  Tillfreds med tillvaron blir man inte genom pengar, men de underlättar om man är hungrig.

 42. mararh skriver:

  smalänningen

  Blir du så klok efter ett par whisky, så unnar jag dig dem verkligen! Ha en fortsatt trevlig kväll!

 43. anden200 skriver:

  När Kazhina hade allt detta som han berättar om var han engagerad Moderat.

  Nu, när han behöver mer bidrag, är han sosse.

  Kazhina förnekar sig inte, han är sig själv närmast.

 44. anden200 skriver:

  Bra skrivet smalänningen.

 45. smalanningen skriver:

  Tack för comments!

  Det blir en post till innan läggdags, jisses vad klockan går.

  Kachina: Det där med morsan som hamnar på hemmet så man slipper bry sig syftar givetvis inte till äldre med t.ex. ålderssjukdomar som senildemens. Jag tänker på t.ex. övriga Europa. Ingenstans utom i Norden behandlar man sina föräldrar som vi gör när de blir gamla. Överallt annars försörjer man inte bara sina barn, man försörjer sina föräldrar när de inte kan försörja sig själva längre. Men här räknar vi hela tiden kallt med att slippa ta ansvar för någon annan än mig själv (möjligtvis tar vi lite ansvar för ungarna innan de flyttat hemifrån)…

  Med vårt skattetryck skall iochförsig staten klara att ta hand om de äldre bättre enligt ”svensk” modell. Men det är för mycket byråkrati, regelverk och köer för att hantera ålderdomen såväl effektivt som värdigt. Tänk om hemtjänsten kunde läggas ner och de äldre istället kunde utnyttja hushållsnära tjänster. De äldre kunde själva bestämma vem de vill ska komma in i deras hem och hjälpa dem och de som gör jobbet har möjlighet att stanna en extra halvtimme och prata lite om de så önskar. De äldre som inte själva har möjlighet att betala för tjänsten får det subventionerat, resten får betala. Samma sak kunde göras med de förtidspensionerade som har behov av hemhjälp och där inte psykiska eller mentalsjukdomar förekommer (i de fall måste man ju ha professionell hjälp).

 46. Kachina skriver:

  anden200

  Som vanligt är du ute och cyklar, totalt. Jag stödde en lokal ledare med tydliga socialmoderata ideér och det var efter jag avvecklat verksamheten. Jag har aldrig varit medlem i något politiskt parti.

  smålänningen

  Det kan gå att bygga ett system som du beskriver. Problemet är att det måste införas under lång tid, eftersom de som är gamla nu redan betalt tjänsten, i förskott. Sedan är jag inte alls säker på att hushållsnära tjänster blir bättre än hemtjänsten. Med de förändringar som främst de borgerliga infört här i Norrland, innebär det att hemtjänsten tillbringar 50% av arbetstiden i bilen, på väg mellan vårdtagare. Hushållsnära tjänster ändrar inte det förhållandet.

  Jag har sett, genom bekanta, att städbolag glömmer att ta betalt för ställtiden/transporten mellan olika kunnder, eller kanske de bara glömmer att betala den anställde. I vilket fall, kommer det inte att gå i längden att den anställde jobbar på ackord utan ställtid mellan jobben.

 47. Kachina skriver:

  smålänningen

  Moderaternas sätt att köra över KD när det gäller vårdnadsbidraget, visar ju att de inte alls har för avsikt att börja i den ände man skall börja,…..hos barnen, utan fortsätter att utsätta dem för bakteriebomben, dagis. De som inte har blivit omhändertagna som barn, kommer inte heller att ta hand om sina föräldrar.

 48. mararh skriver:

  Kachina

  Ibland undrar jag om du inte är ett troll, men kanske du bara är en papegoja. Så fort jag skriver något som du tycker passar dina syften plockar du upp det. Nu senast dagis som en bakteriebomb. Jag är trots allt ganska förvånad över att du har samma syn på dagis som jag har. Det stör min bild av dig som en psedonym för några klåfingriga SSU-are.

  Men…..det kanske är den trevlige medlemmen som sitter vid tangentbordet idag. Det har ju visat sig att det är en mängd olika personligheter bakom Kachina. Den här personen är ganska behaglig att diskutera med, eller det kanske är så enkelt att du kom ihåg att ta ditt Litium idag? Kanske var mängden salt och socker på rätt nivå.

 49. Kachina skriver:

  Hmmm,…..min fru var hemma i arton år och vi såg inte alls med blida ögon på Palmes/Strängs hetsjakt mot hemmafrun. Vi tyckte och tycker fortfarande, att barnen behöver veta att det finns någon hemma, varje timma, dygnet runt, tills de gått ut nian.

  Det betyder INTE att jag är emot sossarna vilja att värna gamla, sjuka och arbetslösa, en vilja som tyvärr försvagats kraftigt under Perssons- regim.

 50. Kachina skriver:

  …..en vilja som i det närmaste demonteras under Allianzens- regim

 51. Helena Palena skriver:

  Kachina – det är just som du skriver att borgarna är med och slänger in småbarnen i härden… Bra uttryckt!

 52. Helena Palena skriver:

  Kan tillägga att kvinnans frigörelse går ut över barnen! Ska vi behöva ha det så i vår moderna tid och i Alla dessa dagar!

  Kan vi inte bättre?

  Josef – du glömde alla tonåringar som skär sig för att dämpa ångesten!

 53. Helena Palena skriver:

  Det märkliga i denna vårdnadsbidragssoppa är att det är LO-kollektivet som mest vill ha det!

  Läs mer på:

  http://parnassen.wordpress.com/2007/06/24/los-medlemmar-vill-ha-vardnadsbidrag-nar-infrias-kds-lofte-i-socialist-staten-sverige/

 54. mararh skriver:

  Men hallå, Kachina!?

  Du har ju så rätt, så rätt! Klart barnen skall veta att de har någon hemma! Den tryggheten kan ingenting ersätta.

  Vet du Kachina, vi har dessutom gått ett steg längre……..svärmor som är 85 år bor hemma i ett hus på gården. Den du! Vi fräser upp hennes trädgårdsland så att hon kan odla lite bönor, örter, lök, blommor och potatis. Vi klipper hennes gräsmatta, åker med henne på läkarbesök, tar med henne och handlar mat osv Än viktigare är de dagliga små samtalen, beröringen, frågan hur hon mår idag, den spontana kaffekoppen osv. Vi unnar henne så att själv gå och hämta tidningen och posten. Hon går också iväg med soporna. Det är den motion hon får utanför huset. Oj, vad hon mår bra!

 55. Kachina skriver:

  Vad bra, mararh, sedan skall vi komma ihåg att det är inte alla som har en svärmor som kan gå själv och hämta tidningen, det är inte många som har en gård där de kan bygga en gård, så vi skall inte göra dem skuldmedvetna för att de inte har möjligheten. Vilka barn vill inte ha farmor hemma på gården. Våra barnbarn har mormor fem minuter bort och jag kan lova dig att de och deras föräldrar uppskattar det.

  Vet du, att de flesta av Tunnans och Drakens stridspiloter kom från norrlands inland, lugna, trygga, inte impulsiva och definitivt inte tapiga, efter en uppväxt där mor varit hemma och far- eller morföräldrar bott i en gård på gården. Det är tydligen den optimala uppväxten, som gått förlorad efter 70-talet, när Palme/Sträng tog bort skattetabell II och tvingade ut hemmafruarna på arbetsmarknaden.

 56. soli01 skriver:

  Ja och Sträng införde mervärdesskatten-momsen-den 1 januari 1969 och den var verkligen en bra extraskatt för staten. Jag kommer ihåg att jag skrev en insändare då och påpekade att denna moms på 3% – tillfällig-skulle bli beständig något som vi alla vet blev fallet. Nu har vi tre nivåer 25-12 och 6%. Lika var det med registreringsavgiften för fordon i bilregistret- den blev obligatorisk och tas nu ut varje år oberoende om vi gör förändringar i registret!

 57. Josef Boberg skriver:

  KaChina,

  Din uttryckta mening: ”Det är tydligen den optimala uppväxten, som gått förlorad efter 70-talet, när Palme/Sträng tog bort skattetabell II och tvingade ut hemmafruarna på arbetsmarknaden.” – slut citat.

  Det här upplever jag som att det pekar emot att Du är partipoliskt obunden = FRI = FRI att säga va faen som helst – utifrån Dina helt egna gjorda erfarenheter under Ditt innevarande liv i kött. I så fall – GRATTIS…

  Ha det…
  vännen Josef

 58. soli01 skriver:

  Josef-K… är enligt ditt mått att mäta en vilde :)

 59. Josef Boberg skriver:

  Soli01 – Jepp ha ha ha…

 60. mararh skriver:

  Josef och soli 01

  Skrattar med ;)

%d bloggare gillar detta: