Bled Strategic Forum

Det var inte länge sedan jag var i Slovenien, men i dag bär det av med samma destination igen.

Nåja, landet är visserligen litet, men skillnaden mellan Portoroz nere vid Adriatiska Havet och Bled uppe i alpkanten är dock högst betydande.

Och det är till vykortsvackra Bled och dess Strategic Forum som stegen i dag styr mig.

I Bled samlas nu ett bl a tiotal utrikesministrar – bland ca 400 andra deltagare – för att diskutera olika europeiska framtidsfrågor. Det är andra året konferensen hölls – jag var där också första gången, och fann den mycket värdefull.

Själv kommer jag att delta i diskussionen om de kommande utvidgningsperspektiven för den Europeiska Unionen. Det blir alldeles självklart en diskussion om Turkiet och Balkan.

Sin betydelse har den diskussionen inte minst mot bakgrunden av förberedelserna för det slovenska ordförandeskapet i EU första halvåret 2008.

Av stor betydelse blir mötet i Bled i morgon mellan Slovaiens och Kroatiens respektive premiärministrar Janes Janza och Ivo Sanader.

Diskret diplomati under de senaste veckorna har skapat förutsättningar för att bl a finna en formel för att hantera deras olika uppfattningar om gränsdragningen mellan länderna i Piran-bukten och havsområdet utanför. Och det är betydelsefullt inte minst för Kroatiens förhandlingar om medlemskap i EU.

Värdet av möten som dessa är inte minst att de ger möjlighet till bilaterala samtal. I eftermiddag väntar Georgiens president och Serbiens utrikesminister för min del. Och mer blir det innan hemfärden i morgon kväll.

Den kommande veckan får för min del en viss tyngdpunkt på denna region.

Förutom Bled kommer det att bli besök och samtal i såväl Zagreb som Belgrad. Och EU:s nye Kosovo-förhandlare Wolfgang Ischinger kommer förbi för att pröva olika idéer.

Som bekant står vi inför en del strategiska utmaningar i denna region under den närmaste tiden.

Om det kommer det att talas mycket i vackra Bled.

6 Responses to Bled Strategic Forum

 1. Dag Selander skriver:

  Själv kommer jag att delta i diskussionen om de kommande utvidgningsperspektiven för den Europeiska Unionen. Det blir alleles självklart en diskussion om Turkiet och Balkan. Frankrike och Sarkozy har sin hållning visavi Turkiet och många undrar hur Carl Bildt tacklar den frågan med tanke på Frankrikes beslut i den frågan…

 2. Josef Boberg skriver:

  Carl Bildt,

  Jag inser att Du inte kommer att svara – men kan ändå inte låta bli att undra över ifall Du personligen har testat det fantastiska hälsovattnet Donat Mg – http://www.donatmg.net – Det innehåller bland annat extremt mycket Mg = en stor bristmineral i allas normala kosthåll i dags dato – och då särskilt i mitt kära fosterland Sverige. Vattnet springer med självtryck upp ifrån ca 550 m djup = är NaturLikt kolsyrat – i den himmelsk hälsoorten i en dalgång – Rogaska Slatina – i Slovenien.

  Ha det…
  vännen Josef

 3. ariamariam skriver:

  Det här låter inte så bra, Carl …
  http://blogg.aftonbladet.se/14002/perma/518748

 4. Bo W. Höglund skriver:

  Tipset om Donat vatten tycker jag nog att Du, efter eget test, skall vidarebefordra som komplement till Din hustrus livsmedelsimportfirma – allt som en liten kompensation för Din i tjänsten flitiga bortavaro!

  Bloggarens arikel i Aftonbladet säger väl mera om honom själv (vem han nu är?) än om den han angriper!

 5. Helena Palena skriver:

  Alex skrev fint om Carl Bildt i fredags på sin töntiga rankingsida i AB. Han ställde in sig. Nu ville Alex bli friend med honom – men Calle svarade inte. Så nu är Calle Alexs fiende. Who gives a shit eller hur barnsligt får det här med bloggeriet bli? Det är väl inget hjärtebibliotek vi håller på med.

  Bra att brillormen gav Alex kalla handen. Den där Schulman tror att han kan skriva och göra vad fan han vill med Gerdin & Co:s goda minnen! Jag tycker allt har spårat ur. Tiden är ur led. Vi där nere kan inte skriva vad vi vill utan att åka dit. Men det kan Alex – han har en egen gräddtextfil – allt för att AB ska tjäna pengar. Världen är sjuk!

  För övrigt undrar jag fortfarande om hela världen ska vara med i EU? Under tiden tycker jag inte att vi ska släppa in Turkiet.

 6. Josef Boberg skriver:

  Bo W. Höglund,

  Din utrryckta mening: ”Bloggarens arikel i Aftonbladet säger väl mera om honom själv (vem han nu är?) än om den han angriper!” – slut citat.

  Javisst – och inte så lite go backfeed ifrån Dig till mig på mitt tjat om att: ”Det Wi säger om andra – det säger Wi också ALLTID om oss själva – och inte så sällan minst lika mycket.” Det tog mig personligen mer än 66 år att komma på det – så det kanske inte är så självklart för så många, kanske…

  Ha det…
  vännen Josef

%d bloggare gillar detta: