Förtryck i Burma

Kanske inte så märkligt att media – liksom mitt arbete – domineras av de större händelserna och de större utmaningarna.

Men  viktigt att fästa uppmärksamheten också på vad som händer i länder som Zimbabwe, Kuba eller Burma.

I det senare landet har vi de senaste dagarna sett fredliga demonstrationer som genomförts av Generation 88-studenterna. De är alldeles uppenbart uttryck för det missnöje och den förtvivlan som finns bland befolkningen. Och den situationen är en konsekvens av det politiska förtrycket och den ekonomiska vanskötseln under lång tid.

Det är naturligt för oss att fördöma de arresteringar som gjorts och kräva att demokratiaktivisterna omedelbart friges, inklusive Aung San Suu Kyi som suttit i husarrest från och till sedan 1989. Jag utgår från att det också kommer att göras av Europeiska Unionen.

Det finns ingen annan väg framåt för landet än att frisläppa de politiska fångarna och att inleda en genuin nationell dialog om landets demokratiska framtid.

9 Responses to Förtryck i Burma

  1. Dag Selander skriver:

    som Zimbabwe, Kuba eller Burma länder som behöver EU:s och Sveriges kraftfulla stöd, ja… VAD säger regeringen om Mona Sahlin & hennes totalitära agerande mot Botkyrkafolket som ville lyfta Folkmordet 1915 om 1,500,000 offer?

  2. hlundqvi skriver:

    …och vad säger Dag Selander om Engelsmännens folkmord på Holländarna under Boerkriget när begreppet ”Koncentrationsläger” infördes?

    Du tar ju bara upp Turkarnas folkmord på armenierna för att det råkade vara Muslimer inblandade. de måste finnas en gräns för hur länge ett historisk händelse kan påverka vår relation till ett folk.

    Ska vi kasta ut England ur EU på grund av Boerkriget?

    /Peter Ahlgren

  3. Dag Selander skriver:

    Det är alldeles riktigt, Peter, det du anför. Folkmorden är som du vet omfattande bara under 1900-talet: 262,000,000, varav 80,000,000 resp 70,000,000 i Kina resp Sovjet. Folkmordet 1915 i Turkiet har aktualiserats i Botkyrka, varför MXp lyfte de morden.
    Democide 20th Century: http://www.hawaii.edu/powerkills/20TH.HTM

  4. hlundqvi skriver:

    Dag,

    Njaa det där var nog inte helt riktigt. turkarna har ju en ganska blodig historia. Ta folkmorden på Bulgarer under den Turkiska ockupationen som faktiskt varade i 300 år. Jag tror nog att detta överträffar det mesta. Visst, till antalet var de inte lika många som dog men om du tittar på procent av totalbefolkningen så ser du något skrämmande…

    /Peter

  5. Kachina skriver:

    Dag S

    Du glömde kolonialväldenas 50 miljoner. Medvetet, eller?

  6. PetAhl skriver:

    plus Hunnerna, Edward I, Mellan- och Sydamerikas Indianstammar, osv osv

  7. Josef Boberg skriver:

    Apropå FolkMord,

    Såg en uppgift på http://www.hawaii.edu/powerkills/20TH.HTM att under 1900-talet avrättades 174 millijoner MEDmänniskor av länders regeringar. Dag Selander säger ovan att det var 262 miljoner MEDmänniskor. Hur som med det – så är det mer än 20 gånger flera MEDmänniskor – än vad medborgarnas antal är i mitt kära fosterland Sverige i dags dato.

    Ifall det är så här så kan jag ju undra över ifall Humanitet = Frihet för medborgarna = Frihet för MEDmänniskor är någon särskilt prioriterad fråga i Världen – eller ens i mitt kära fosterland Sverige.

    Ha det…
    vännen Josef

  8. janne11 skriver:

    Många svenska riksdagsledamöter från olika partier, däribland undrtecknad, har undertecknat ett upprop mot förtrycket i Burma. Hela uppropet finns att läsa på min blogg per den 27/8. http://www.ericsoniubbhult.se

    MVH
    Jan Ericson, riksdagsledamot (m)

  9. antropolis skriver:

    Först när Burma’s desperata situation uppmärksammas i västerländsk media är utrikesminister Carl Bildt snabb att uttala sin stöd för den demokratiska oppositionen, och uppmana militärregimen att inleda dialog ‘om landets demokratiska framtid’. Bildt utgår från att EU kommer med samma lama uttalanden. Detta är föga imponerande.

    -Vad görs konkret för att stödja den demokratiska oppositionen? -Hur drivs frågan i EU? -Hur används ambassaden i Bangkok? -Görs några resor/besök/rapporter av UD personal där? -Hur agerar Sverige för att åter föra upp frågan om Burma i FN’s säkerhetsråd?

    Vidare är det är fortfarande oklart om och hur det svenska biståndet till burmesiska flyktingar i Thailand drabbas av regeringen Reinfeldts omprioritering av det svenska biståndet.

    Kort sagt; den burmesiska demokratirörelsen förtjänar mer än ett par pliktskydliga uttalanden av utrikesminister Bildt.

%d bloggare gillar detta: