Tisdag med möte och tankar

I dag blir det faktiskt UD:s chefsmöte så gott som hela dagen.

Fredrik Reinfeldt inleder, och sedan kommer statsråd och partiledare i strid ström. Lunchen kommer att ägnas de viktiga handelsfrågorna – i den accelererande globaliseringens tid är det viktigt att vi visar framfötterna.

I morgon blir fokus i diskussionen mer specifikt på utrikespolitiken. Jag skall ge min syn på de utrikespolitiska utmaningarna framöver. Och alldeles säkert finns det synpunkter värda att lyssna på.

Lite konkret utrikespolitik måste dock hinnas med. Efterdyningarna efter missilincidenten i Georgien pågår fortfarande. Resor och möten inför kommande veckor måste planeras.

Och inte minst kommer möjliga insatser med den s k Nordic Battle Group att kräva de allra noggrannaste av överväganden.

I fredags lade FN:s generalsekreterare fram en rapport till säkerhetsrådet om en FN-insats i Tchad och Centralafrikanska republiken i vilken en militär EU-insats förväntades ingå. Och det finns de som sneglar på NBG när det gäller den uppgiften.

Mitt exemplar av rapporten innehåller inte så få frågetecken i kanten. Frågan kommer att att kräva mycket noggranna avägningar innan den är moget för beslut.

Det här blir en av de allra viktigaste – och svåraste – frågorna under de kommande veckorna.

44 Responses to Tisdag med möte och tankar

 1. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon Carl Bildt,

  Din uttryckta mening: ”I morgon blir fokus i diskussionen mer specifikt på utrikespolitiken.” – slut citat.

  Ja kan ju bara hoppas på att det kan bli lite utrymme för förutsättningsfria DIALOGER också !

  Lycka till med den digra arbetsveckan !

  Ha det…
  vännen Josef

 2. Kachina skriver:

  Som sagt, varhelst i världen där mord på civila har blivit ett fritidsnöje för militär och paramilitära förband, skall Sverige stå beredda att skicka välutbildade specialförband som inte tvekar att sätta hårt mot hårt. Vi måste kämpa mot ondskan, där den finns, inte passivt se på när den breder ut sig, för att vi just nu råkar leva i trygghet.

 3. Josef Boberg skriver:

  KaChina,

  Ditt uttryck: ”för att vi just nu råkar leva i trygghet” – slut citat. Jag har svårt för att få ihop detta intellektuellt logiskt sett – med vad Du inte så sällan i tydligt negativa termer uttrycker om vad som politiskt försigår i mitt kära fosterland Sverige i dags dato…

  Ha det…
  vännen Josef

 4. budkavlen skriver:

  Bäste Josef

  Glosan ”diskussion” betyder samtal mellan fler än två personer. Är det inte vad som bör eftersträvas i ett så stort möte, hellre än ”dialog” ?

 5. Kachina skriver:

  Josef

  Vi lever i förstadiet där ondskan kan få fäste. Vi är fortfarande relativt trygga, förutom enskilda fall som kastas i rännstenen, som vi inte får kännedom om. Men, Allianzen har byggt sin plattform på samma grund som Mustaschen, att stigmatisera en grupp inom det egna landet. Det kan urarta, vilket det är på god väg att göra efter Fru Münchausens direktiv till försäkringskassan.

  Den andra sidan av myntet, NBA och vår vilja att ingripa där ondskan frodas, speglar vår vija till det goda. Det märkliga är och har alltid varit, att man inte ser bjälken i det egna ögat.

 6. Kachina skriver:

  NBG skall det vara.

  Jag ser demonstrationer som kräver att vi drar oss ur Afghanistan. OK, gör det, men ta i så fall alla kvinnor och barn med er och låt gubbarna leva i bästa samförstånd.

 7. Josef Boberg skriver:

  KaChina,

  Ditt uttryck: ”Vi är fortfarande relativt trygga,…” – slut citat.

  Javisst – för fysiska krig måhända. Men hur är det egentligen avseende det idag allt överskuggande KRIGANDET av ALLT = den mentala krigföringen – som så gott som alla och envar av oss av vanligt folk drabbas av dagligdags – och inte så sällan också med en viss förtjusning själva också deltar i ?

  Den här bloggen kan i viss mån vara ett gott exempel på det – utifrån vad som inte så sällan sägs av kommentatorerna om varandra – i mitt perspektiv sett.

  Ha det…
  vännen Josef

 8. Kachina skriver:

  ”Men hur är det egentligen avseende det idag allt överskuggande KRIGANDET av ALLT = den mentala krigföringen – som så gott som alla och envar av oss av vanligt folk drabbas av dagligdags”

  De senaste åren har det väl i princip enbart funnits en krigförande part = TIMBRO

  Mot detta finns inget kollektivt skydd. Var och en är helt och hållet till sin egen förståndsbegåvning och omfattningen av det egna medvetandet. En viss rudimentär kunskap finns i läxböckerna, men den huvudsakliga kunskapen är den som omsluter oss och genomtränger oss. När våra atomer vibrerar på samma frekvens som den högre energin, är biblioteket öppet för alla.

 9. Josef Boberg skriver:

  KaChina,

  Din uttryckta mening: ”De senaste åren har det väl i princip enbart funnits en krigförande part…” – slut citat.

  I mitt perspektiv sett omöjligt – därför att även dominerat intellektuellt sett – så MÅSTE det finnas minst TVÅ för att ett KRIG överhuvudtaget skall kunna uppstå – och leva vidare som KRIG…

  Ha det…
  vännen Josef

 10. pagansmurfen skriver:

  ”All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing”

 11. Kachina skriver:

  pagansmurf

  “All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing”

  Det var de mest insiktsfulla ord yttrat någonsin, på den här sidan sekelskiftet.

  Därför stöder jag till fullo Carl B:s positiva inställning till NBG. Och,…….nubbe, jag tror att Carl gör allt han kan, med de små medel han har, för armenierna i Irak. Det ligger liksom i hans natur, om jag nu tolkat den rätt. Jag tror inte heller att Dawit Isaak är glömd, men där tycker jag mig ana en personlig prestigefråga hos någon av de som håller honom fängslad. Då är det svårt. Det viktiga i det här läget är att ambassaden gör täta och regelbundna besök i fängelset. Mal på, mal på, mal på,……..så enträget att motståndet till slut sviktar.

 12. Josef Boberg skriver:

  Kachina,

  Ditt uttryck: ”Mal på, mal på, mal på,……..så enträget att motståndet till slut sviktar.” – slut citat.

  Javisst ligger det NÅGOT i detta – även icke ironiskt uppfattat ! Det var ju så Indien på sin tid gjorde sig ”fria” ifrån England – och utan någon blodsutgjutelse av dignitet – eller ?

  Ha det…
  vännen Josef

 13. anden200 skriver:

  Josef, i Indien skedde välkänd massaker på Indier.

  ”All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing”

  Kan man ju då vända på i Indien eftersom det var just det som de gjorde, men det goda vann. Iniderna gjorde alltså ingenting, de totalstrejkade. Och de vann. I detta fall får man betrakta iniderna som de goda och britterna som de onda. I just britters fall får man väl även utbrista: De var de onda som vanligt, rent historiskt.

 14. mrmhalland skriver:

  Mycket läsvärd krönika av Ulf Nilsson idag tycker jag.

  http://www.expressen.se/kronikorer/ulfnilson/1.806045/fn-gor-ingen-nytta-i-varlden

  I det sista stycket skulle jag vilja lägga till hanteringen i Kosovo.

 15. Kachina skriver:

  Anden 200

  De gjorde ju någonting. De totalstrejkade och de protesterade. Värre hade varit om de fortsatt i samma trall, inte göra annat än det de blev tillsagda att göra, eller som i Sverige, inte förstå de slutliga konsekvenserna, vad som händer när man sätter ihop den fragmenterade logiken till ett större sammanhang. Lika aningslösa är ni, som andra folk. Ingen nämnd, ingen glömd.

 16. Josef Boberg skriver:

  AnDen,

  Ditt uttryck: ”Josef, i Indien skedde välkänd massaker på Indier.” – slut citat.

  Javisst – det var några hundra indier som fick sätta sina liv i pant för att HELA Indien skulle kunna kasta ut engelsmännen – ifall jag har rätt för mig.

  Några hundra i En massaker – i perspektivet då ca några hundra miljoner indier – upplever jag just vara inom ramen för det jag sa ovan: ”…utan någon blodsutgjutelse av dignitet…”.

  Mandela i SydAfrika knegade på i samma stil – och överlevde. Martin Luther King likaså – men han eliminerades. Måhända var Anna Lind inte så lite åt det här hållet också = vanlig människa som i det mesta levde som vanlig människa – trots sitt utrikesministerkneg – och ändå inte tvivlade alltför mycket på sin egen potential. Men ej heller Anna Lind överlevde – och fick chans att bevisa att hon var ganska rätt ute…

  Ha det…
  vännen Josef

 17. Kachina skriver:

  Mycket läsvärt av Ulf Nilsson. Många sanningar på en gång.

 18. Josef Boberg skriver:

  MrmHalland,

  Kan bara hålla med om det…

  Ha det…
  vännen Josef

  PS. Hade Du eller jag fått samma artikel publicerad ? Nja – knappast – i mitt perspektiv sett. Så är Ulf Nilsson en äkta rebell – eller är Ulf Nilsson en av MaktEliten godkänd rebell – som ger det inte så lite falska skenet av tryckfrihet näring i mitt kära fosterland Sverige ? Ja – inte faen vet jag egentligen – men frågan kan ju alltid ställas… DS.

 19. anden200 skriver:

  Kazhina, du verkar ha haft svårt att förstå ordleken. Den ena sanningen tar inte ut den andra.

 20. Dag Selander skriver:

  ONSDAG: ”… I morgon blir fokus i diskussionen mer specifikt på utrikespolitiken. Jag skall ge min syn på de utrikespolitiska utmaningarna framöver…”

  En stilla undran: – Nuri Kino om svenskt flyg till norra Irak: Befinner sig Sverige i krig?

 21. anden200 skriver:

  Josef, visst var Mahatma Ghandi en stor människa. Och visst har du rätt att blodet i relation till bedriften var liten.

  Anna Lindh i all ära, säkert en trevlig och angenäm person, men hon har inte varit i närheten av storheten hos dem du nämner innan henne.

 22. anden200 skriver:

  mrmhalland, Ulf Nilsson är väl den enda journalisten av idag som vågar säga vad han tycker, och står för det. Visst har han rätt.

  Kan tillägga att det är den så kallade folkrätten som gör det så svårt för FN att gripa in. Denna folkrätt som kommunister och socialsiter sä gärna försvarar (Ohly står främst i tåget).

  Ett vackert ord, folkrätt, men sanningen är att den bara är till för att diktatorer skall få mörda sitt folk i fred.

 23. anden200 skriver:

  Dag Selander, mig veterligen har vi stridande förband i Afghanistan. Nu är vi bjudna dit av landets regering, så vi är inte i krig med något land. Men det finns upprorsmakare i landet och dessa tampas svenska soldater med.

  Så visst kan man säga att vi krigar, även om vi inte formellt är i krig.

  Men det är väl bra att Sverige, som historisk varit så oerhört fega internationellt, vågar ta ställning och faktiskt gör något för att förbättra världen. Eller?

 24. Josef Boberg skriver:

  AnDen,

  Som jag ser det fick inte Anna Lind chansen att visa ifall hon var en storhet eller inte – pga att hon slutade med att andas på tok för tidigt i sin gärning. Notera att jag inte har gjort någon gradering av NÅGON av de tre nämnda personerna.

  Din uttryckta mening: ”Ett vackert ord, folkrätt, men sanningen är att den bara är till för att diktatorer skall få mörda sitt folk i FRED.” – slut citat. Himla vitsigt må jag säga…

  Ha det…
  vännen Josef

 25. anden200 skriver:

  Josef, vitsen får jag tillskriva dig då jag inte insåg den när jag skrev. Men det blir ännu mer sant i din version.

 26. Josef Boberg skriver:

  AnDen,

  Taaack för den goa backfeeden…

  Ha det…
  vännen Josef

 27. Kachina skriver:

  “Ett vackert ord, folkrätt, men sanningen är att den bara är till för att diktatorer skall få mörda sitt folk i FRED.”

  Ja, där har ju Bush skaffat sig en godbit. Det är inte bara misstänkta muslimer som göms i fängelsehålorna, utan oppositionella amerikaner som inte har mediastatus, ligger även de risigt till. M a o, Michael Moore har skydd av sitt kändisskap, annar skulle han ha suttit i en fängslehåla för länge sedan, uppkopplad med 110 V i örsnibbarna, dygnet runt.

 28. mararh skriver:

  Ja du Ulf Nilsson….klart jag vill höra sanningen!

  Sanningen har jag hört förut, men den sanningen du sammanfattade i din relativt korta text var i sanning en sanning som inrymde det mesta.

  Folkrättens system

  Jus in bello = rätten om hur våldet får utövas. Humanitär rätt i väpnad konflikt. Genevekonventionen.

  Hur? ”an armed conflict exists whenever there is a resort to armed force between States or protracted armed violence between governmental authorities and organized armed groups or between such groups whithin a State”
  Hur? ” an armed conflict exists whenever

 29. mararh skriver:

  Oj då, det blev visst lite dubbelt :)

 30. mrmhalland skriver:

  Anden 200 :

  >Kan tillägga att det är den så kallade folkrätten som gör det så svårt för FN att gripa in.

  Folkrätten går ju faktist över regimen !
  Den är till för FOLKET.

  Ska vi spetsa till det lite står det inget i folkrättsfördragen om att enskilda tjänstemän inom FN ska sko sig själva och sina närmaste under sina uppdrag.
  Det var detta jag menade i mitt tillägg om Kosovo.

 31. mrmhalland skriver:

  marah :

  Ur artikeln : ”Det brittiska försvarsdepartementet tror inte att det fanns kärnvapen ombord i det ryska planet”

  Varför tror de det ?
  Hade de ett avtal om kränkningen som var nära förestående ?

  Jag förstår att ryssarna blev lite kränkta när USA föreslog att de skulle placera anti-robot vapen utanför ”staketet”, men, sedan dess har ju Ryssarna gjort den ena provokationen efter den andra.

  Det är ju verkligen ”kalla-kriget”-fasoner.
  Är det Putin som vill sätta sina spår i historien innan han avgår eller vill han visa en framtida väg för sin arvinge ?

 32. mararh skriver:

  mrmhalland

  Jag känner ren och skär skräck inför framtiden! Jag läser ut mellan raderna i Carl bildt inlägg även att han och hans utrikespolitiska kolleger tar detta hot på största allvar!

 33. mararh skriver:

  ”i Carl Bildt´s inlägg att även han” skall det vara och inget annat.

 34. Josef Boberg skriver:

  GooodNatt…
  vännen Josef

 35. mararh skriver:

  Josef

  God natt!

  En liten varning till alla som skriver här! Vet att allas identitet kan komma att spåras om någon vill oss något ont. Vi som emellanåt skriver inlägg om något som är kontroveriellt bör nog tänka oss för. Ett gott ord på vägen bara! I Sverige får man ju inte efterforska, men vem vet vad framtiden bär i sitt sköte? Var jag nog paranoid nu? Kanske….men som sagt….

 36. mararh skriver:

  Kachina

  Apropå ditt inlägg tidigare under ”Mot märkesåret” den 18 augusti, angående huruvida någon med bipolär psykos eller manodepressiv diagnos kan arbeta utan att påverka personal eller vårdtagare, skulle jag vilja inflika det som jag brukar säga till min bekant med denna diagnos: ”Jämför dig med en som har fått diagnosen diabetes; du har en kronisk sjukdom, tar du medicin, dagligen eller ”timligen”, insjuknar du inte”

  Problemet med mano-depressiva är att de skäms så till den milda grad över sin sjukdom, att de blir ignoranta. De har ingen sjukdomsbild och tror att, när de känner sig bättre av medicinen lithium är det läge att sluta. Egentligen är det tvärtom. När de börjar känna sig bättre av medicinen är det i allra högsta gra läge att fortsätta att medicinera! De är då ofta i sin maniska period.

 37. […] Tisdag med möte och tankar I dag blir det faktiskt UD:s chefsmöte så gott som hela dagen. Fredrik Reinfeldt inleder, och sedan kommer statsråd o […] […]

 38. Kachina skriver:

  mararh

  ”….tar du medicin, dagligen eller “timligen”, insjuknar du inte”

  Ytterligare en övertro å att medicin botar. Litium är effektivt när det gäller att dämpa symtomen, men det är en ”tung” medicin med biverkningar och litiumhalten bestäms inte enbart av att medicinen tas regelbundet, utan även av kostvanorna. Salt/socker- balansen påverkar litiumvärdet och som du vet kan det vara besvärligt att veta hur mycket socker och hur mycket salt man sätter i sig.

  Litium är som att gjuta olja på vågorna. Det dämpar, men det är som inom kvantmekaniken och havsvågor. Om en våg saktar av och hinns upp av den bakomvarande så att energin från den ene läggs till den andre och vågorna börjar staplas på varandra, kommer ofelbart monstervågen, en trettio meter hög lodrätt vägg av vatten.

  Det är även så i det sociala livet. Händelser kommer in i medvetandet, bearbetas och passerar vidare. Men i vissa fall (man vet ännu inte vad Litium egentligen gör och verkar) stannar händelsen kvar bakom pannbenet och bearbetas om och om igen. Sedan kommer ytterligare en händelse som inte passerar efter bearbetning, varpå ”vågorna börjar staplas på varandra” och då kommer ”monstervågen”, oavsett hur mycket litium man käkar.

  Nej, jag tycker definitivt inte att din vän skall prata på äldreboende.

 39. mararh skriver:

  Kachina

  Intressant att läsa ditt inlägg. Jag står ju bara vid sidan om och hon har aldrig kunnat formulera sig som du. I sanning mycket intressant! Man lär så länge man lever. Nu tror ju inte jag att alla upplever samma sak som du, alla är ju ändå unika individer, men jag tar till mig och begrundar.

 40. Josef Boberg skriver:

  MaRarh,

  Dina uttryckta meningar: ”En liten varning till alla som skriver här! Vet att allas identitet kan komma att spåras om någon vill oss något ont. Vi som emellanåt skriver inlägg om något som är kontroveriellt bör nog tänka oss för.” – slut citat.

  Javisst är det så för dom som TROR att dom skriver anonymt. Såvitt jag VET så finns det som Princip inte ett enda kommatecken ifrån någon enda – anonym eller inte – som inte finns lagrat för evig tid på nätet någonstans – och som därmed i efterhand kan spåras till upphovs-mannen/kvinnan ! Det kan kallas för EVIGA IT-avtryck – och det är ju lika dant med mobiltelefoni osv…

  Så – så var det med den anonymiteten – som så allt överskuggande många på nätets bloggar TROR sig vara skyddade bakom…

  Ha det…
  vännen Josef

 41. Josef Boberg skriver:

  MaRahr – och Alla andra med för den delen,

  Pär Ström ansvarar för webbadressen http://www.stoppa-storebror.se – som handlar om att mitt kära fosterland Sverige med ”stormsteg” är på väg mot ett övervakningsSamhälle = toatalitar-Ism = tvångsstyrelse eller ETTpartivälde. Den invecklingen har varit särskilt påtaglig de senaste ca 10 åren – i mitt mer än 66-åriga perspektiv sett.

  Pär Ström är numera – ifall jag har rätt för mig – engagerad i den här frågan av wår nuvarande regering. Huruvida det är för att ”strypa” Pär Ström – eller om det är ett allvarligt menat försök av regeringen att med Pärs kompetens något ”mildra” den här starka invecklingen – det har jag inte en susning om… – men Wi som fortfar att andas får se…

  Ha det…
  vännen Josef

 42. Josef Boberg skriver:

  PS. Wi = Wi av vanligt folk = mer än 80 % av medborgarna = MEDmänniskorna i Sverige äger staten – och inte tvärtom – enligt Pär Ström… DS.

  GooodNatt…
  vännen Josef

 43. Josef Boberg skriver:

  Wi = Wi av vanligt folk = mer än 80 % av medborgarna = MEDmänniskorna i Sverige äger staten – och inte tvärtom – enligt Pär Ström…

  GooodNatt…
  vännen Josef

%d bloggare gillar detta: