Expertgruppen i Georgien

Det var ett viktigt arbete som genomfördes av den internationella expertgrupp i Georgien som samlade expeter från Sverige, USA, Lettland och Lituaen.

Dess nu offentliggjorda tekniska rapport säger att den robot som slog ner på georgiskt territorium var av ryskt ursprung – en robot avsedd att slå ut radarstationer – och att den fälldes av ett flygplan som flög in över Georgien från ryskt territorium.

Däremot kan de tekniska experterna inte fastställa vilken typ av flygplan det rörde sig om. De konstaterar dock såväl att robottypen ifråga inte finns i Georgien som att flygplan tillhörande det georgiska flygvapnet saknar förmåga att bära den.

Vi har nu delgett denna rapport såväl med OSCE som med övriga medlemsstater inom EU. Och den kommer sedan att ligga till grund för det vidare agerande i ärendet som det kan finnas anledning till.

Att vi tog en viss ledning i dessa frågor var nog av viss vikt. Vi får inte vara rädda för att säga som det faktiskt är.

52 Responses to Expertgruppen i Georgien

 1. David Igra skriver:

  Ser verkligen fram emot att höra de officiella förklaringar Ryssland kan tänkas koka ihop vad gäller denna robot som landat något tokigt. Vad sanningen däremot är, det lär nog dröja innan den blir oss känd. Rysslands gamla KGB-fasoner är tydligen svåra att kräla sig ur.

 2. mararh skriver:

  Tack för ditt initiativ i denna fråga Carl Bildt!

 3. mararh skriver:

  Bara för dig Maggi

  http://www.svd.se

  Bildextra om Putin i det fria. Det går inte att kopiera adressen till själva bildspelet, men det återfinns på Svd:s första sida.

 4. knightone skriver:

  Ja men va bra. Då vore det ju synnerligen bra om Ryssland lämnade över fullständig flygdata för att säkerställa så att de inte felaktigt pekas ut som internationella banditer.

  Ryssland, ett land i Europarådet ställer säkert upp på en sådan förfrågan.

  *smirk*

 5. Sophia Gilioli skriver:

  Ni verkar nästan lite ironiska david och knightstone… ;-)

  Bara liiiiiiite.

 6. Kachina skriver:

  ”Vi får inte vara rädda för att säga som det faktiskt är.”

  :-)

  Men vi är väldigt selektiva med vem vi säger det åt, när vi säger som det faktiskt är.

 7. mararh skriver:

  kachina

  Eller hur? ;)

 8. knightone skriver:

  Jo jo men Sverige är ju som vänsterblaskan Flamman säger ”Ett litet imperialistiskt odjur” eller hur ? Så det är ju uppenbart att våra experter har blivit tillsagda av USA att ljuga i Georgien…

 9. Kachina skriver:

  knigtone

  Vem har sagt det? Missilen ligger där den ligger. Det gör även Guantanamo.

  Till vissa säger vi faktiskt som det är, men vi är selektiva till vilka vi säger som det faktiskt är.

  Jag och Bo W säger precis vad vi vill till vem vi vill och vi säger som det faktiskt är, en fyllekörning, inte värd en diplomatisk kris eller ett krig.

 10. Bo W. Höglund skriver:

  Ang. Putin – kanske skall vi tänka lite på vad som var (är) alternativen:

  1. Ziuganov RFKP (Ryska federationens kommunistiska parti) – en åldrande gammalstalinist med valspråket -”Tillbaka till Sovjet – Fort!!”

  2. Zjirinowski RLDP (Rysslands Liberaldemokratiska parti) – en storhetsvansinnig Hitlerbeundrare, f.n. på fri fot.

  3. Limonov NBP (Nationalbolsjevikiska partiet) – med landsflyktiga medlemmar i bl.a.England (Beresjkowski)med hobby att mörda journalister.

  Dessa eller någon av dem utsedd epigon är alternativet till Titulus Putin – ger kanske en annan mening åt uttrycket ”The best of a bad lot”?
  Eller ”Better the devil you know–”?

  Praeteria censo – För övrigt anser jag att Sveriges ensidiga nedrustning av invasionsförsvaret närmast är landsförrädisk – åtminstone om 15 år!

 11. mrmhalland skriver:

  Kachina

  Menar du att en ”fyllekörning” skulle förlåta dådet ?
  De kanske tryckte på missilknappen i ställer för den inbyggda cigarett-tändaren ?
  Var det piloten eller befälhavaren som var full ?
  Varför hade de över huvud taget ett laddat plan i luften ?

  Nu får du väl börja tänka lite ?

 12. Kachina skriver:

  Som vi numera vet, är både amerikanare och ryssar på fyllan, både i luften och i rymden.

  Det kan ha varit en demonstartion, likt den i Nordpolen, men det liknar mest en fyllegrej. Om den sedan skedde i luften eller på marken, när missilen monterades, kan vi inte veta.
  Sovjet torde knappast erkänna någotdera, varken vodka eller bristande underhåll.

  En fråga till dig. När lyfter ett amerikanskt plan i närheten av en yttre nationsgräns, utan att vara bestyckat? Svaret är; Aldrig.

 13. Kachina skriver:

  Bo W

  Häftigt gäng det ryska folket har att tampas med. En har Hitler som idol, en har lönnmördare i styrelsen, en annan är stalinist och den som styr utvecklingen har börjat agera lika spektakulärt som Mustaschen,……..snart talar han i termer av Lebensraum.

  Men, ett svenskt försvar som inte har kriget i generna, är blir och kommer alltid att vara mer pinsamt än italienare under WW2. Vi måste satsa på specialistförband och annat vi är duktiga på, flyget. Du ser själv, vem är duktig och har alltid varit duktiga på stridsvagnar?

  Leopold, som du väl har äran av att ha tagit in, kniper ju förstaplatsen i alla tester världen över.

 14. mrmhalland skriver:

  Normalt sett är patrullerande flyg inte skarpt beväpnade i fredstid.
  Inte någonstans. Det finns regler mot det.
  Upptäcker en patrull något fientligt (som om inte markkontrollen skulle gjort det först) larmar de och då sänd beredsskapsflyg upp.
  Dessa beredskapsflyg är i luften inom 40 sek. tror jag att det är i Sverige.
  Patrullflyg är till för att kontrollera marken, inte luften.

 15. Kachina skriver:

  Och,…..vad är det som säger att inte ett georgiskt plan föranlett ryskt beredskapsflyg att gå upp. Georgien är ju inte så stort, bara en u-sväng kan föranleda att de kommer in på annans luftrum.

  Du vet väl att WW2 startade efter att soldater i polska uniformer attackerat en tysk postering? Läg märke till att jag sa, polska uniformer, inte att de var polacker.

 16. mrmhalland skriver:

  Om det vore så hade det ju varit smart av Ryssarna att säga det.
  Dessutom hade det ju varit betydligt mer begåvat att skjuta mot fientligt flyg än oskyldiga civila.

 17. Bo W. Höglund skriver:

  Leopold var kypare i ”Vita Hästen” och dessutom Österrikare!

 18. knightone skriver:

  Kachina. Flygplanet som kom från Ryskt luftrum gjorde alltså 3 stycken U-svängar inom loppet av några minuter? De sista två som varade hela 11 minuter vardera.

  Märkligt. Kanske var piloten full och råkade släppa i väg en en missil också.

  Beredskapsflyg brukar ju flyga med markattacksvapen (en Kh-58 anti-radarmissil var det som slog ned) när de ska utföra luftförsvarsroller.. eller hur?

 19. Kachina skriver:

  3 st U-svängar. Han måste ha varit full. :-)

  Men, allvarligt talat, historiens största slakt av civila startades av misstag. Ett tyskt flygplan på väg hem tömde lasten genom ett molntäcke och London råkade befinna sig under. Churchill överreagerade, eller så utnyttjade han tillfället.

  Jag vet inget om flyget och deras taktik vid olika tillfällen. Men hade jag varit strateg, skulle jag ha skickat upp två plan, där det ena skulle ha till uppgift att slå ut motpartens radar, om det kommit till strid. Nutidens stridsflyg dirigeras väl ofta från radarn på marken?

  Jag tror att ni överdriver händelsen. Carl Bildt och USA ser en blotta och tar chansen till politiska poäng.

 20. Kachina skriver:

  Leopold som kypare eller Leopard som stridsvagn. Skit samma, anrättningen är blodig sörja i vilket fall.

 21. alexroslin skriver:

  Frågan om skuld är klarlagd – det är inte längre något snack om vem som gjorde detta. Det är dessutom tydligt att taktiken med flera u-svängar allt djupare in i ”fiendeland”, vilket görs för att trigga igång ”fiendens” radarstationern på marken så att dess radarparametrar/frekvens kan finjusteras ombord det anfallande flygplanet och därefter anfallas med den signalsökande roboten, uteslutande tyder på att detta var en synnerligen medveten handling och inte något misstag.

  Några små och de stora bakomliggande frågorna är dock inte lösta.

  De små är: Varför hamnade roboten fel och varför exploderade inte roboten?

  De stora – och något för bloggaren m fl att verkligen bita i är: Var avsikten att man skulle skjuta bort den georgiska radarinstallationen – vilket sannolikt resulterat i flera döda eller var det ett medvetet drag att sända ett ”skrämskott”. Och varför just nu – med ett OS i regionen om några år vill man väl inte dra igång ett krig?

  Uppenbarligen är man från ryskt håll riktigt irriterad, bl a på jänkarnas framfart i Polen, och tänker sig inte samma väg för Georgien.

  mvh

 22. Kachina skriver:

  Tack för det, alexroslin

  Fram till nu har bägge lägren i kommentatorsfunktionen sysslat enbart med spekulationer, inräknat mig. Din analys har en hel del substans och verkar trovärdig. Ryssarna kan ha markerat att de inte tillåter amerikansk framfart i Georgien.

 23. jenny71 skriver:

  Dagens tistel vill jag ge Kachina. Du har verkligen lyckats förstöra denna möjlighet till kommentarer på denna blogg. Jag tror många drar sig för att kommentera då du snabbt är där och ”förstör”. Du är bara jobbig. Kachina sluta blogga. Gör någon annat på din lediga tid. Du är pest för denna blogg och du förstör för Carl Bildt. Gör något vettigt av livet. Det finns kurser i personlig utveckling. Då kanske livet får större mening för dig.

 24. David Igra skriver:

  Man kan inte annat än att hålla med föregående skribent, skaffa ett liv kachina.

 25. David Igra skriver:

  I rättvisans namn bör påpekas att kachina inte är den värste svamlaren (!) ej heller den mest otrevlige, bara den mest uthållige.
  Skall också villigt erkänna att jag sällan eller aldrig läser dennes inlägg men för sakens skulle har jag läst några av de senare och noterat att det är av samma kategori nonsens som förut.

 26. Kachina skriver:

  England har alltid spelat världens bästa fotboll, så länge som man enbart jämför spelarna inom landet.

  NHL har alltid ansett sig som världens i särklass bästa, tills de ställdes mot ryssarna och fick lära sig att skillnaden var närmast obefintlig.

  Allianzens kör av rövslickare kräver att alla skall sjunga entonigt på samma frekvens. Det är det slutna rummets idioti, vars verkningar vi ser i regeringens direktiv som inte är förankrade i verkligheten, utan bara hos den entoniga kören av rövslickare.

  David/Jenny, jag har ett fysiskt liv som snart är förbrukat. Visserligen skulle jag kunde använda resten av tiden till annat, men jag vill inte att mina barn och barnbarn skall leva i ett samhälle som är en stinkande dypöl, fylld av och styrd av amöbor.

  Lämna ni ifrån er makten, så skall även jag tystna. Inget, absolut inget, inte ens Mona Sahlin eller Ohly, kan vara sämre än det ni är och det ni står för.

 27. Kachina skriver:

  Visst går den att rädda, maggi. En entonig kör som sjunger på samma frekvens, sjunger för evigt om tonen inte bryts av en annan ton.

  OK, kraven är överväldigande. Ni får som ni vill. Sov gott.

 28. soli01 skriver:

  När det verkar vara bättre ett tag , varför ska vi då gnälla på varandra! Tråkigt!

 29. girsnjurk skriver:

  Här kommer iaf en ny kommentator..

  Apropå dagens inlägg så är det viktigt att det markeras att det inte är ok för varken ryssland, usa eller nån annan att göra intrång på annans territorie.

  Kachina verkar apropå WW2 inte vara alltför insatt..
  Eftervärlden ska nog vara tacksam mot den tysk som medvetet eller omedvetet släppte de där första bomberna över London hur tråkiga följderna för civila nu var.
  Om inte tyskarna varit så dumma att börja attackera städer istället för flygfält hade snart RAF varit utraderat.

  Vill passa på att i mitt första inlägg tacka Carl Bildt för all intressant info som man utan denna blogg inte fått.

 30. pagansmurfen skriver:

  Nu handlar det här om robotskjutningar i Georgien så då tycker jag vi kan hålla oss on topic.

  Angående roboten ifråga, har den möjlighet att i likhet med med den amerikanska AGM-88 möjlighet att styra mot ”släckta” radarkällor eller stängde georgierna av sina radarstationer så att roboten flög ”vilse”?

 31. Kachina skriver:

  Måste bara ta en sista kommentar när det gäller att inte vara insatt. Av egen vinning, i många ämnen, verkar parter vilja hoppa över en sekvens i händelsekedjan.

  1/ Bomber föll av misstag över London.

  2/ Hitler bad om ursäkt och förklarade att det var ett misstag.

  3/ Ursäkten ignorerades.

  4/ Berlin bombades av engelsmännen, som hämnd.

  5/ Hitler blev rasande och övergick direkt till att bomba städer istället för flygfält.

  6/ Frågan uppkommer, agerade Churchill överilat eller utnyttjade han tillfället eftersom han räknat ut hur Hitler skulle reagera?

 32. jenny71 skriver:

  Nu kan vi fira. Kachina har slutat blogga. Rätt beslut. Bättre att ägna sig åt barn och barnbarn. Denne Kachina kan ju inte sett sin familj på ett tag. Maggi! Vad tycker du om Monas fjäsk i Botkyrka? Man mår ju illa. Hur går en del på detta?

 33. Helena Palena skriver:

  Dom kanske gjorde sig u-svängar in i Georgien – som en utflykt för att kolla på Stalins födelsestad rentav. Och råkade tappa några ”ägg”! Shit happens! Man kan ju stranda som en gråval med sin u-båt i skärgården också!

  Bo Höglund: Putin har det inte lätt! That´s for sure!

 34. Josef Boberg skriver:

  Hejsan ALLA – inklusive Carl Bildt,

  Carl Bildt´s blogg DÖD ? – pga att kommentarerna ibland – för att inte säga så sällan – inte faller ALLA väl på läppen = blir en unison körsång ? Nja – knappast – i mitt perspektiv sett, av företrädesvis följande fyra skäl som just NU dyker upp i min hjärnDator;

  1. Den som så önskar kan ju ge faen i att läsa kommentarerna – och enbart läsa Carl Bildt´s inlägg som ju är väl beskrivande och inte så sällan sakligt informativa information om hur hans kneg fortlöper

  2. Carl Bildt kommer i mitt perspektiv sett inte att sluta med bloggen – oavsett hur kommentarerna kommer att invecklas av kommentatorerna – ifall han inte får direktiv av det ifrån chefen Fredrik Reinfeldt. Men det skulle inte förvåna mig särskilt mycket – om Carl Bildt i sådant fall väljer att avgå som utrikesminister istället

  3. Mest sannolikt får Carl Bildt ut något användbart korn av någon kommentar då och då. Det finns ingenting som inte innehåller något uns av användbart – i mitt perspektiv sett

  4. Carl Bildt har i sin blogg gett dom – som är lite vaknare än normalen av vanligt folk – möjlighet till en icke av massmedia VINKLAD information om pågående utrikesMinisterArbete – och vilka uppgifter som dag för dag kommer upp på agendan. Det är ju inget förutsägbart jobb precis – med avseende på arbetsuppgifterna – eller ?

  Ha det…
  vännen Josef

 35. girsnjurk skriver:

  Kachina, kul med en diskussion!

  Huruvida Churchill agerade överilat eller planerat lär vi aldrig få veta.

  Visst bad Hitler om ursäkt men hans ord ger jag inte mycket för, han skulle länge inte starta krig överhuvudtaget enligt honom själv..

  Sen kan han varit omedveten samt inte beordrat anfallet, det kan exvis Göring gjort.
  Mycket spekulationer men faktumet kvarstår, Storbritanien hade haft svårt att hålla tillbaka om inte RAF lämnats ifred planerat eller icke.

  För att återgå till frågan är bomber mot civila inget att acceptera men det är inte heller sällan eller aldrig krig.
  Markeringar av det slag som Bildt gör i denna fråga är viktiga, görs inte sådana öppnar vi dörrar för framtida Hitler och Stalin.

 36. alexroslin skriver:

  Pagansmurfen – Kh-58 fortsätter mot senast inmätta målläge om radarn släcks. Ju tidigare den släcks efter robotens avfyring ju sämre träffsäkerhet således. Jag plottade in nedslagspositionen i GOOGLE EARTH och det är ju hela 13 km från centrala Gori…men jag vet inte exakt var den radaranläggning i Gori-traketen som IGE beökte ligger – om nu den var målet.

  mvh

 37. mararh skriver:

  Det känns som om det blev lite väl mångs nya kommentatorer på en gång. Månne några bara bytt alias?

 38. Josef Boberg skriver:

  MaRarh,

  Javisst – kanske det – ifall Wi genomgående skall ägna oss åt att måla faen på väggen…

  Ha det…
  vännen Josef

 39. amandalovkvist skriver:

  Intressant, jag skall se hur den ryska bloggosfären har reagerat på det här. påsista tiden har jag dock märkt att sådana här nyheter tycks nå mig snababre än de når mina ryska vänner…

 40. davidlenefors skriver:

  Undrar just hur ryssarna lyckades vara så klantiga att de tappade en robot från ett plan. Skulle verkligen vara intressant att veta vad det var som egentligen hände, men det lär kanske inte en vanlig dödlig som jag få veta.

 41. amandalovkvist skriver:

  ”Det faktum att Georgien fick så bråttom att förstöra den odetonerade raketen, som sägs ha släppts på Georgiens territorium av ett ryskt flygplan väcker vissa tvivel, säger den ryske dumaledamoten [Igor Barinov]. Det är svårt att förstå vad det är för bevis Georgierna har kunnat visa upp för den internationella kommissionen, för att belägga sina anklagesler mot Ryssland”

  Så står deti den artikel jag hittade på Strana.ru. I den officiella ryska tidningen Rossijskaja Gazeta, kommerteras nyheten ännu ej…. det här är det senaste om saken http://www.rg.ru/2007/08/10/grachi.html

  ”Вызывает подозрение, что Грузия поспешила уничтожить неразорвавшуюся ракету, которая якобы была запущена с российского самолета по ее территории, – продолжает российский депутат. – И непонятно, какие ”улики” Грузия предъявила международной комиссии, чтобы обосновать свои обвинения в адрес России”.

 42. […] Alla dessa dagar: Expertgruppen i Georgien […]

 43. Sophia Gilioli skriver:

  Jag kan inte ryska, men det där låter väl lagom ryskt. Man får intrycket av att det egentligen är Georgiens fel att roboten föll på deras land. Sovjetränderna går inte ur!

 44. kallekn skriver:

  Jo, fast Putin skojade nog till det lite där, han har väl tröttnat på journalisternas frågor om huruvida han inte egentligen är en diktator.

  Världens kanske främste Putin-kännare, den ryske journalisten Andrej Kolesnikov, skrev en intressant kommentar kring just det där uttalandet, finns här.

 45. kallekn skriver:

  Länken jag just skickade går till en längre text om Putin och hans konstiga skämt, läsvärd den också. Men här är vad Kolesnikov skrev om just Gandhi-skämtet, om det nu var ett skämt (min översättning):

  ”…vi fick årets svar som slutade med en mening som fyller femårsplanen: ‘Efter Mahatma Gandhis död finns det inte längre någon att prata med.’
  Medan herr Putin svarade log han inte en enda gång, i stället hade han på något sätt ovanligt uppspärrade ögon, vilket sedan gjorde det möjligt för kollegerna att exalterat prata om hur seriöst han tog sig an den här frågan, och här ser man på vilken skala han mäter sig själv. Men egentligen var det han sade någon sorts, utan överdrift, helvetisk ironi, som gör att man känner sig illa till mods just därför att han inte log en enda gång.”

  Den där biten finns också här.

 46. Josef Boberg skriver:

  KalleKn,

  Taaack för den goa informationen via länkarna… + att humor ALLTID fungerar…

  Ha det…
  vännen Josef

 47. knightone skriver:

  Nu har det faktiskt varit Rysk flygvapenövning i området under gällande dygn men att ett övningsplan skulle varit ute och ”cyklat” skulle de Nya Kommunisterna aldrig erkänna.

  Att erkänna fel i övningsverksamhet är lika illa som att ertappas med brallorna nere vid knäna.

  Var det en övningsmissil förklarar det förlodligen den avsaknade explosionen också. Att flygplan tappar sin last händer faktiskt.

 48. kallekn skriver:

  Ha, det hade jag inte sett, men det stämmer. Efter lite detektivarbete hittade jag rysk förhandsinformation om övningen. Det står här att flygplan av typerna Su-24, Su-25, Su-27, Mig-29 samt helikoptrar av typerna Mi-8 och Mi-24 skulle delta i övningarna som påbörjades den 31 juli och skulle pågå till den 9 augusti. Källan är en viss överste Aleksandr Drobysjevskij, informationschef vid ryska flygvapnet, och artikeln är publicerad den 31 juli.

  Ett kort meddelande om samma övning publicerades också på ryska försvarsministeriets hemsida den 30 juli.

 49. knightone skriver:

  :)

  Ja att det är en slump får nog räknas bort.

  11 minuters flygning i Georgiskt luftrum från gräns till nedslagsplats motsvarar rätt hyffsat normalhastigheten för en SU-25.. strax under 500km/h

  Men som sagt, vi såg ju tex med ubåten Kursk vilken sammanslutning den Ryska militärledningen går in i allt för att förneka och hålla masken. Kalla Kriget metodiken sitter i ännu.

 50. alexroslin skriver:

  Hmm…det här kan vara en delanledning till att Ryssarna markerade just nu.
  Kolla på http://www.president.gov.ge/?l=E&m=0&sm=1&st=10&id=2277
  Där aktualiserar Sakashvili på nytt frågan om Sydossetiens framtida status. Kanske vet Ryssarna nåt mer – kanske att EU och eller USA tänker backa upp detta i närtid likt tidigare ”oranga revolutioner” etc och därför valde att markera riktigt hårt. Man tänker sig uppenbarligen inte släppa Sydossetien och kanske Abchasien lika lätt som Adzjarien, Ukraina, m.fl och vill markera sn beredvillighet på detta sätt.

 51. Josef Boberg skriver:

  Tyvärr AlexRoslin – jag läser ogärna långa texter med min knaggliga skolengelska – och KalleKn – ryska läser jag inte alls…

  GooodNatt…
  vännen Josef

 52. alexroslin skriver:

  En andra expertgrupp (IIGE2) har lämnat sin redogörelse och kommit fram till samma slutsatser som IGE. Kan läsas på http://www.mfa.gov.ge/files/461_4945_781653_InternationalGroupofExpertsII_.doc

%d bloggare gillar detta: