Ekot av världen

Det blev rasande jäktigt i dag trots att det var planerat att vara en lugn arbetsdag. Men händelser tenderar att styra ens tillvaro.

Spännande var i alla fall att sitta ner och diskutera någon timme med ekoredaktionens 15 utrikeskorrespondenter från världens alla hörn.

Medan så gott som alla andra media förefaller att ha skurit ner sina närvaro utomlands och sin bevakning av omvärlden har ekot bibehållit sitt nätverk av korrespondenter.

Utomordentligt bra. Vi påverkas allt mer och mer av vad som händer i världen i stort. Då borde media också se det som sin skyldighet att förmedla detta.

Inrikespolitiska spänningar i Pakistan kan i det långa loppet påverka vår vardag mycket mer än någon neddragning på någon försäkringskassa någonstans. Exemplen kunde mångfaldigas.

Och sedan blev det en serie föredragningar inför olika planerade resor och möten. Uppblandat med internationella besök för att diskutera situationen på Kuba eller kommande möjliga EU-uppdrag i Afrika.

Mitt i detta dessutom hantering av kontakter i riktning Tblisi, Washington och Madrid om olika aspekter av undersökningen av missilincidenten i Georgien.

Utrikespolitik är ju inte bara att observera och kommentera – det är också att agera där behov och möjlighet finns.

36 Responses to Ekot av världen

 1. Kachina skriver:

  ”Uppblandat med internationella besök för att diskutera situationen på Kuba ”

  Jag tar för givet att du i detalj menar situationen på Guantanamo. har du tagit upp frågan med Bush?

  ”…..om olika aspekter av undersökningen av missilincidenten i Georgien.”

  Fyllekörningen i Georgien. Jag sätter en tjuga på att det är den aspekten som gäller.

 2. Bo W. Höglund skriver:

  1 rätt och 1 fel, Hopidockan!

  Det enda samtalsämnet på Kuba är ju Vår Mentale Store Ledares Födelsedag!!

 3. Kachina skriver:

  Deras Mentale Ledares Födelsedag, ignoreras fullständigt av gemene man. Det enda stora samtalsämnet är USA:s embargo. Varför inte lyfta det? Men, det är klart, då försvinner en fiende strax utanför landet och då måste man hitta en ny, kanske en grupp inom landet.

 4. Kachina skriver:

  ”Carl Bildt just sagt, det finns större problem för den stora massan(dock tråkigt för de enskilda fallen).”

  Precis det jag sagt, man skall inte agera i stort på enskilda avvikande fall. Vilket Allianzen bygger hela sin politik på.

  Ta´t lugnt, maggi. Du behöver inte söka så lågt bort som i Bosnien för att se en kris. Kalabaliken på balkan kommer hit, när tiden är mogen. Hög arbetslöshet och höga befolkningstal som regimerna använder för att dumpa lönerna, bygger upp spänningar som kommer att brista. Det som började i Paris, har nått Göteborg i en mindre kopia och är snart framme vid Östermalm. Håll i hatten, maggi. Snart börjar det blåsa, rejält.

 5. Kachina skriver:

  Alltså, luddig formulering. Jag menar att Allianzen bygger sin politik på att agera stort, utifrån enskilda avvikande fall. Men, det stora målet är att den stora massan skall slåss om jobben. För att nå det målet använder de enskilda avvikande fall för att motivera de åtgärder som till slut leder till ett ariskt samhälle som tar sin näring ur den stora massan inferiors.

 6. Kachina skriver:

  ”Jag skulle vilja påstå att elallergi i allt väsentligt är en pressanka.”

  Om jag minns rätt var väl oral galvanism en tidningsanka, liksom röten, liksom 30-meters monstervågor som förklarades med att de haft psykoser, hallucinationer, var drogade,…..liksom att i de blindas rike besvaras allt man inte förstår med att slå ihjäl budbäraren och karva ut ögonen ur honom. Tallyho, i dårarnas paradis.

  Jag undrar jag, om inte den engelska undersökningen redan före bestämt sig för vilket resultat de ville ha, och sedan arrangerat förutsättningarna därefter. Märk detta, maggi. Vi vet att vi blir sjuka av högstrålande lysrör och växelström har en ”puls”. Jag håller det inte alls otroligt att vissa människor känner av den. Och,…….visst var de som fick besvär av strålningen från första tidens dataskärmar, kverulanter, lata simulanter, om jag minns rätt, vilket jag gör.

 7. mrmhalland skriver:

  maggihaglund :

  >Nu verkar det som det går käpprakt åt skogen med Kosovo. Trojkan är öppen för alla förslag till lösning och det innebär att de givit upp och har med andra ord inte en aning om hur de skall lösa kosovo-frågan.

  Det är den enda rimliga utgången av denna ansträngning.

  Hur skulle Kosovo försörja sig ?
  Varför skulle Serbien vilja skänka bort en del av sitt land ?
  Varför skulle de blivande grannländerna vilja vara grannar med ett land helt utan demokratiskt, rättsligt och religöst likatänkande ?

  Det är helt enkelt inte dags ännu…

 8. hillary2 skriver:

  maggi är expert på allt från psykiska sjukdomar till fredsförhandlingar…
  ”löser” maggi familjeproblem vid köksbordet genom att lägga fram ett färdigt förslag att godkännas eller förkastas eller med ordergivning såsom varande arbetsledare i hemmet?
  apropå hennes funderingar om Kosovo….

  kalabaliken pågår på bloggen
  maggi är den mycket medvetna anstiftaren

 9. Kachina skriver:

  maggi har kommit in i ett maniskt skov, hon är ganska högt just nu, vänta bara,….när hon faller ner i ångestens mörka moln.

 10. Josef Boberg skriver:

  Carl Bildt,

  Dina uttryck: ”Inrikespolitiska spänningar i Pakistan kan i det långa loppet påverka vår vardag mycket mer än någon neddragning på någon försäkringskassa någonstans. Exemplen kunde mångfaldigas.” – slut citat.

  Javisst är det så – och i absolut ALLT i mitt perspektiv sett. Så länge EN enda människa på den bolliga jorden Terras ytteryta har det för djävligt – har ALLA det mer eller mindre djävligt – sett utifrån mina gjorda erfarenheter under mer än 66 år.

  Så det gäller att fixa till så att dom som har det MEST djävligt får det annorlunda först – ifall Wi skall få det mindre djävligt själva. Så jag håller med Dig om att den svenska MaktMyndigheten Fk är ett mer eller mindre försumbart problem – gobalt sett.

  Ha det…
  vännen Josef

 11. mimafa skriver:

  …som länkar till sidor med material som skulle få Carl Bildt att ta bort kommentarsfunktionen, hade han bara läst den…

  maggihaglund

  du kan väl läsa mitt inlägg till dig i förra tråden, någonstans på mitten. Orkar inte skriva det igen…

 12. mimafa skriver:

  oj, man hinner knappt tänka förrän det ramlat in en massa inlägg…min kommentar var en fortsättning på hillary2:s…

 13. maverick skriver:

  maggi,

  Måste än en gång be dig att sansa dig litet grand. Förra gången gällde det ”utbrändhet”, nu pläderar du för att Thaksin Shinawatra skall dömas till livstid.
  Arresteringsorder är utfärdad och vi får se hur England behandlar ev. utvisning/ överlämnande. Innan ev. dom faller skall sedan en förhoppningsvis fair rättegång hållas.
  En mycket komplicerad sådan dessutom. Själv har jag ingen aning om vad som egentligen hänt fullt ut, läger står mot läger.
  Sitter du inne med dold information ang. ”fallet Thaksin”? Om inte, som är mitt heta tips, bör du besinna dig litet grand innan du KRÄVER livstid.
  Har du plötsligt gått och bilivit populist? Jag hoppas så inte är fallet.

 14. Kachina skriver:

  Josef

  ”Så det gäller att fixa till så att dom som har det MEST djävligt får det annorlunda först – ifall Wi skall få det mindre djävligt själva.”

  Det är precis det jag försöker säga åt Allianzen. Om de skall få det bättre, måste de först sluta djävlas med folk. Sverige är inte en kaserngård fylld av myglande, smygande, håglösa kverulanter. Ge dem ett drägligt liv istället för att djävlas med dem, kollektivbestraffa dem.

 15. hillary2 skriver:

  http://www.hn.se/m_standard.php?id=732197&avdelning_1=109&avdelning_2=171&
  Hallands Nyheter 070814

  maggi är en medveten desinformatör

 16. maverick skriver:

  maggi,
  Jag kan inte säga att jag följt denna affär på ett speciellt ”närgånget sätt” men jag tror mig ändå känna till ”huvuddragen” ganska väl. Ord står mot ord, politik är inblandat mm mm. BBC säger bl.a. ”Prosecutors argue that Mr Thaksin, already a wealthy telecoms tycoon when he first took office, became abnormally rich while prime minister. He denies this, saying the value of his family’s company increased in line with other businesses in Thailand.” Paralleller finns med alla anklagelser som funnits gentemot Berlusconi, vissa säkert helt riktiga, vissa helt grundlösa.
  Det jag menar är att INGEN skall dömas ohörd, därför reagerar jag över att du KRÄVER livstid. Enl. min mening finns ganska stora misstankar om att Thaksin är skyldig på en eller flera punkter men som sann demokrat menar jag att ingen person är skyldig förrän ett rättslig prövning är genomförd på ett i alla avseenden juste sätt.

 17. solvarv skriver:

  Kachina, du är totalt pantad. Jag märker nu varför det är totalt meningslöst att läsa kommentarer på Bildts blogg. Bloggen är kanon – men kommentarerna är ju helt …

 18. maverick skriver:

  Där hör du kazhina, nu får du montera upp fler övervakningskameror, det finns säkert någon död vinkel där en energisk tidsstudieman kan slinka in och mäta dina precisionsarbeten med avlopp etc
  Sedan kommer fogden ……………….
  ;-)

 19. Kachina skriver:

  solvarv

  Det var ju ett väldigt informativt meddelande, undrar bara om du vet vad du egentligen menar, i sak. Om det bara är en känsloreaktion, gärna från solarplexus kombinerat med högt blodtryck, är det bara bra.

  Sov på saken några nätter, så orden riktigt får skära in djupa fåror i hjärnbarken, då trillar snart mina ord ut ur din mun, innan du hinner hejda dig.

 20. Josef Boberg skriver:

  Maggi Haglund,

  Dina uttryckta meningar: ”På tal om elallergi så visar nu de senaste experimenten/undersökningarna från England utförda på 87 personer med elallergi att åkomman inte finns, symptomen, trötthet, yrsel, flimmer i skallen etc, föreligger visserligen men orsakas inte av el.” – slut citat.

  I mitt kära fosterland Sverige finns det idag ca 300 000 MEDmänniskor = ca 3 % av den svenska befolkningen – som dokumenterat fortfarande är så mentalt = fysiskt FRISKA – att dom fysiskt reagerar på el- och IT-smog med fysiska sjukdomsyttringar. I England gjordes i programmet Panorama i kanal BBC One nyligen ett program om IT-smogens starkt misstänkta hälsopåverkan. En video av programmet finns på webbadressen http://video.google.nl/videoplay?docid=2243482823849327978&q=bbc+wifi

  Så att inta det slutgiltiga förhållningssättet att el- och It-allergiÅkomman inte finns – baserat på vad 87 personer i England utsatts för ? Sjukdomssymptomen av el- och IT-smogAllergi finns – men inte orsaken till den – enligt Din uttryckta mening – eller ?

  Javisst – det helt OK för mig för dom som väljer att TRO så fortsätter med det. TRO = att inte VETA i min ordbok. Men själv föredrar jag nog att tillsvidare se 300 000 svenskar som trovärdigare – än 87 engelsmän – som måhända partiellt var kvinnor också. Därtill – blod är ju tjockare än vatten…

  GooodNatt…
  vännen Josef

 21. mararh skriver:

  Josef

  Vi blev tvungna att sälja ut en del av marken till kraftverksledning. Den ligger väldigt nära boningshusen. Vi vill inte bli sjuka, vi tror inte att vi blir sjuka och vi har inte blivit sjuka. Vi skulle säkert kunna åberopa att vi blivit sjuka…….tja….

  Enligt mitt förmenande blir vi sjuka av det vi tror att vi blir sjuka av….. Vad menar jag då? Jo, att sjukdom är psykosomatiskt betingar till stor del.

  Vi har för fullt upp med att vara friska och deltaga i det verkliga livet.

 22. Helena Palena skriver:

  Maggi – varför tog inte Thaksin itu med barnprostitutionen? Jag åker inte till Thailand och stöder fetisar från Eruopa som går omkring med småpojkar. Varför ser polischefer och ledare genom fingrarna? Jo, dom tjänar på skiten. Jag tycker folk som åker till Thailand är förrädare! Allt är korrupt!

  För övrigt kanske det vore en fin gest om Calle skickade en flaska Absolut till Castro så han får sig en sup – något som river tag – – något som kan matcha cigarren!

 23. Kachina skriver:

  mararh

  Det är skillnad på kraftverksledning och kraftverksledning. Är det en högspänningsledning, gör du nog bäst att flytta om du är inom magnetfältet. Din hjärna omges av ett magnetfält och när de två möts händer något. Vad är inte riktigt klargjort, men att något händer efter lång tid kan även du räkna ut, med vänstra handens lillfingernagel.

 24. Josef Boberg skriver:

  MaRarh,

  Din uttryckta meningar: ”Enligt mitt förmenande blir vi sjuka av det vi tror att vi blir sjuka av….. Vad menar jag då? Jo, att sjukdom är psykosomatiskt betingar till stor del.” – slut citat.

  Javisst är det så = som Princip blir ingen förkyld som inte ber inteBönen – ”måtte jag inte bli förkyld” – eller har så tråkigt = förutsägbart i sitt vardagsLiv att det är näst intill outhärdligt = då blir det lite mindre tråkigt att bli = vara sjuk – för att se om man överlever sjukDomen. Måhända lite av överkurs i ämnet LivsKunskap – men i alla fall…

  Dock – detta hindrar ju inte alls att det är betydligt mindre jobbigt att Leva LevAnde – eller som Du så fint uttryckt det: ”Vi har för fullt upp med att vara friska och deltaga i det verkliga livet” – ifall Wi inte i onödan utsätter oss för negativt hälsopåverkande miljöer. Hur många av vanligt folk tror Du säger: ””Vi har för fullt upp med att vara friska och deltaga i det verkliga livet” – så Wi hinner inte med att vara sjuka ?

  Carl Bildt – som ju inte kan sägas vara ”vanligt folk” precis – är nog en sådan som Du och Din familj är, kanske…

  GooodNatt…
  vännen Josef

 25. Helena Palena skriver:

  Josef B: Cellerna kan prata med varandra! Man kan göra sig själv sjuk – och man kan göra sig själv frisk!

 26. Josef Boberg skriver:

  Helena Palena,

  Javisst är det så – men hur många av vanligt folk tror Du har det som utgångspunkt i sina liv ?

  Tja – själv VET jag inte om jag träffat någon enda än så länge – NU Dig undantagen…

  GooodNatt…
  vännen Josef

 27. […] Svensk media i stort har en urusel bevakning av det som händer utanför Sverige samtidigt som vi påverkas mer och mer av händelser utanför sverige. Ekot av världen « Alla Dessa Dagar […]

 28. […] Ekot av världen Det blev rasande jäktigt i dag trots att det var planerat att vara en lugn arbetsdag. Men händelser tenderar att […] […]

 29. stateira2 skriver:

  Själv är jag livrädd för läget i Pakistan . För det första är det sorgligt om ännu ett land hamnar i islamisternas händer. Inte vilket land som helst , utan Pakistan , en av asiens befolkningsmässigt största länder. För det andra så är jag totalt skräckslagen av tanken med kombinationen islamister och atombomber, det är vad som kommer att hända om något går fel.

  Jag förstår inte varför omvärlden är livrädd för Iran för att Iran i framtiden kanske kommer att utveckla något som kanske ser ut som kärnvapen, detta enbart på grund av en misstolkning / modifiering av något Irans president har sagt någongång för flera år sedan i TV. Trots att grymheter och orättvisor förekommer i Iran och trots att Iran kanske har gjort sig skyldig till onda gärningar i grannländerna så är den iranska regimen långt ifrån så islamistisk som man är på Taliban-nivå, mycket långt! Här har vi ett land som redan har moderna atombomber och som även har kraftiga islamistiska rörelser lik de i Afghanistan under Taliban-tiden, politiska rörelser som skakar om den politiska situationen i landet och som kan finna mod och makt att fälla den nuvarande regimen och ta över makten.

  Detta kan få en att förstå varför det shiitiska grannlandet Iran kan ha ett intresse av att utveckla atombomber, det kan även få en att förstå varför Irans sunitiska grannländer i sin tur (främst Turkiet) också funderar på att skaffa sig kärnvapen, allt har sina rötter i Pakistan , det är där det börjar. Får de här fanatiska pakistanska mullorna makten i Pakistan så kommer hela regionen (södra asien) att vilja ha atombomber, det kommer att bli en enorm kaskad av nya kärnvapenprojekt där.

  Detta handlar naturligtvis även om Indien, för om Pakistan ska avväpnas måste även Indien göra det. Omvärlden måste fokusera sig på kombinationen mellan Pakistan och atombomber, det är lättaste sättet att få Iran att sluta tänka på atombomber.

  http://stateira.blogg.se

 30. nubbe skriver:

  ”Utrikespolitik är ju inte bara att observera och kommentera – det är också att agera där behov och möjlighet finns.”

  Ja vad ska man säga…I flera veckor har jag försökt få din uppmärksamhet angående slakten på Assyrier i Irak utan någon reaktion…nu tycker jag att du ska följa dina egna råd….Du kan ju börja med att OBSERVERA och sedan KOMMENTERA….då kommer du inse att det både BEHOV och MÖJLIGHET till att AGERA…

  Nedan finner du en länk till rapporten som är skriven av Nuri Kino och läst av politiker över hela världen http://www.nuri.nu/upload/By_God_-_Sex_dagar_i_Amman.pdf

  Hämtad från nurikino.com
  ”By God som pocket och i One Magazine 09.08.2007
  Category: BLOGG Language: SVENSKA

  Tjejerna slängde sig över den.

  ”Den är min, den är min” skrek och vann Nurcan.

  I dag hämtade vi 1 000 exemplar av By God – Sex dagar i Amman, min rapport som nu kommer i pocketform. Varför bara tusen? För att den ska kännas exklusiv. Varje exemplar är numrerat och nummer 1 gick alltså till Nurcan. Köparna får betala 150 kronor eller mer. Pengarna kommer att gå till lobbyism, till att göra icke-muslimer i Mellanöstern hörda.

  Vill du ha ett ex?

  One Magazine som är en av USA:s mest lästa tidskrifter har i sitt senaste nummer citerat By God flera gånger i magasinets ledande artikel. http://www.cnewa.org/mag-article-bodypg-us.aspx?articleID=3279

 31. maverick skriver:

  Vi har hört det förr – Iran är världens bästa land. Ett demokratiskt föredöme.
  Här framlever befolkningen en drömtillvaro – talar, tänker och agerar helt fritt. Detta gäller speciellt den kvinnliga delen av befolkningen.
  Ett fyrfaldigt leve för stateira och hans älskade fosterland!

 32. Josef Boberg skriver:

  MavErick,

  Ironi – såvitt jag förstår – eller ?

  Ha det…
  vännen Josef

 33. maverick skriver:

  Josef,

  Et tu, Brute förstår min ironi.
  Jag gläds ofantligt ;-)

  Mvh
  maverick

 34. Helena Palena skriver:

  Josef – det är tur att det finns några som är på samma våglängd här i världen! Inger ett slags hopp …

 35. Josef Boberg skriver:

  Helena Palena,

  Javisst HelEna – men egentiligen är det så att som Princip är ALLA redan på samma våglängd egentligen – men tyvärr har alltför många tillfälligt glömt bort det som dom ALDRIG fullt ut kan glömma bort – i mitt perspektiv sett.

  Ha det…
  vännen Josef

 36. seniorcivilservant skriver:

  Calle Bildt slickar public service-rumpa idag. Visste inte att Calle var så förtjust i Ekot.

  Calle, din blogg är patetisk. Lägg ned den.

%d bloggare gillar detta: