Raoul Wallenberg 95 år

I morgon är det 95 år sedan Raoul Wallenberg föddes. En födelsedag olika de flesta andra – men förvisso värd att uppmärksamma.

Hans heroiska insatser när det gällde att rädda judar undan förintelsens slutrensning av Budapest har under senare år beskrivits av allt fler. Han är hedersmedborgare i såväl USA som Israel. Vi har inte den institutionen, men i allmän bemärkelse är han det självfallet också i Sverige.

Även om det funnits vittnesmål om att han överlevde längre och vi inte har fått absolut klarhet i varje del talar i dag det mesta för att Wallenberg efter sin arresting av de sovjetiska säkerhetstjänsterna i Budapest avrättades i Ljubjanka-fängelset i Moskva 1947.

Under senare år har vi – inte minst genom att arkiven i Moskva öppnats – fått reda på mer om de felsteg som gjordes från Sveriges sida under dessa år.

När Sveriges dåvarande ambassadör i Moskva säger till Stalin att han utgår från att Wallenberg var död – vid en tidpunkt då det är alldeles klart att han levde – kan det mycket väl ha varit som att utfärda dödsdomen. Denna del av deras konversation – den enda de hade –  fanns i de sovjetiska arkiven – inte i de svenska.

Det finns åtskilligt som vi som svenskar har anledning att känna stolthet över i hans insats. Men också åtskilligt när det gäller hur frågan hanterats som vi måste känna skam för.

75 Responses to Raoul Wallenberg 95 år

 1. Leo Occam skriver:

  Kanske vore det på tiden att börja jaga sovjetiska krigsförbrytare och ställa dessa inför rätta ? Eller är det bara förlorarsidan i ett krig som per definition har krigsförbrytare i sina led ?

  Leo

 2. stateira2 skriver:

  Vad exakt menar Carl med ”slutrensning av Budabest”, det låter så brutalt.

  http://stateira.blogg.se

 3. bockgaard skriver:

  Leo

  Historienn visar klart att svaret på din fråga är ett klart och oförblommerat JA!

 4. Helena Palena skriver:

  Visst är det sorgligt med Wallenberg! Men det vimlar av sorgligheter hela tiden! Undrar vilka det är som rycker i trådarna…. Sovjetväldet är en skam! Tycker synd om Putin som ska försöka segla det hela med allsköns illvilliga i kulisserna…

  Maggi – kan du inte titta på tavlorna måste det vara något fel på din dator. Jag kan det här med dpi och grejer och har inte för stora bilder.

 5. Bo W. Höglund skriver:

  Visst finns det mycket att skämmas för i den kommunistkramande svenska nomenklaturans hantering av ärendet under hela efterkrigstiden.

  Men något som vi efterlevande tydligen måste skämmas över i obestämd framtid är det s.k. minnesmärke i form av ett antal snigelliknande stridsvagnhinder krypande på flykt mot vattnet som står utanför Stockholms Synagoga.

  Jag har ett par gånger passerat det med intresserade utländska bekanta, och har inte, trots ”bruksanvisning”, lyckats förmedla något begrepp om tanken därbakom!

  Det borde ju dessutom för en Stockholmare vara försmädligt att ett passande, värdigt och begripligt minnesmärke finnes i huvudstaden på Sveriges ”framsida”!

  Jag känner med Överrabbinen som ju nästan dagligen måste passera eländet vid Wahrendorffgatans slut!

 6. gammelsmurf skriver:

  Raul Wallenberg var verkligen en heroisk man som är värd att hyllas för sina insatser i Ungern. Men faktum kvarstår att det fanns fler svenska personer som gjorde lika heroiska insatser i Budapest under andra världskriget men som det aldrig talas om. Jag hoppas därför att Carl Bildt bl.a. kommer att uppmärksamma den bortgångne Per Angers 95 åriga födelsedag nästa år.

  Förresten vad är Carls kommentar till att Ryssland har placerat en flagga på Nordpoolen? Räcker det inte med att det placerade en flagga i nord Polen för drygt 60 år sedan?

 7. Helena Palena skriver:

  Maggi – har lagt in kotavlan som ett inlägg – låter den ligga och skymma dillen ett tag.

  Avatar! Vilket jävla ord! Kan nog hjälpa till med det – men just nu har jag inte tid. Det finns ju blogghjälp på WordPress. Hänvisa honom/henne dit! Blogghjälp hittar du i min blogroll!

  Stackars Putin! Läs på så ser du vilka krafter den stackarn har emot sig. Vi ska hata honom – det ser media till. Gå inte i den fällan, please!

 8. budkavlen skriver:

  FN är tandlös, uddlös och korrupt

  Jag håller med dig Maggi. Låt diktaturerna slåss om FN och bilda istället ett förbund för riktiga demokratier.

 9. Kachina skriver:

  ”……demokratiska initia­tiv. USA, Storbritannien och Frankrike tvålas till gång efter annan.”

  Dessa demokratiers initiativ skrivs med illegala bortföranden, hemliga fängelser, tortyr pch mord som bakgrund. Demokratiskt Förbund innebär i praktiken Demokratiska Diktaturers Förbund.

  ”Diktaturernas inflytande har också medfört att de som vågar kritisera FN ofta betraktas som osympatiska galningar. USA:s FN-ambassadör John Bolton beskrevs som en tok utan verklighetsförankring.”

  Ja,….för att inte tala om de som törs kritisera USA. Galningar utan verklighetsförankring, allihop.

 10. karrman skriver:

  Tror inte alternativet är att skrota FN.
  Det behövs en organisation där alla nationer på jorden är medlemmar.

  Ta exempelvis folkmorden i Darfur där kan nu Internationella brottsmålsdomstolen i Haag inleda en undersökning av krigsförbrytelser.

  http://www.sr.se/ekot/arkiv.asp?DagensDatum=2005-06-07&Artikel=634548

  Behövs dock en organisation som funkar som en inkörsport för demokratier.
  Finns redan en organisation som gör detta idag och det är EU.

  Varför inte skapa några ytterligare nivåer hos EU.
  Säg att vi lägger till en transatalistisk dimension för nord- och sydamerika,
  en dimension för mellanöstern, en för Afrika och en för Asien inkl. Australien.

  Om jag slutar fantisera så ser jag inga tecken att detta projekt är aktuellt för närvarande.

  Att skapa en USA styrd organisation är inte möjligt eller önskvärt.
  USA har inte ens ratificerat Internationella brottsmålsdomstolen i Haag.

  FN behöver reformeras, men inte avskaffas.

 11. bockgaard skriver:

  Ang. FN

  Låt gärna FN vara kvar men bilda ett handlingskraftigt DF, så kommer FN snart att marginaliseras i likhet med t.ex. Nordiska Rådet, ingen jämförelse i övrigt.

 12. hillary2 skriver:

  maggihaglund

  är du säker på att alla på denna lista – du påstår finns – och hade kontakt med Stasi -var spioner?

  har du hört talas om kontraditon????? :)

  apropå Raoul Wallenbergs civilkurage och handlingskraft så fanns sådant hos ett stort antal enskilda människor i Europa under 30-talet
  skulle kunna berätta många anekdoter
  vill till ändå ge dig en eloge för en av dina uppmaningar – tänk själv – det gjorde dessa människor

  men vad vill Bildt säga med inlägget? vill han göra vänster/högerpolitik av Wallenbergs öde? illa, illa….

 13. alandalus skriver:

  För övrigt anser jag att Folke Bernadotte borde ges samma status som Raul Wallenberg.

 14. karrman skriver:

  Frågan om vetoinstrumentet i säkerhetsrådet kan reformeras?
  Mycket inom FN skulle förbättras om det var möjligt.

 15. Kachina skriver:

  Maggi

  Det var du som tog upp CIA, så tala om för mig vad som skiljer CIA och Stasi, förutom att CIA är aktivt än idag, med illegala bortföranden, hemliga fängelser, tortyr och mord. Vilka deras agenter i Sverige är, har vi inte en aning om.

  Nå, vilken skillnad är det på Stasi och CIA?

 16. billyjoejimbob skriver:

  den lille ekorren lallar som vanligt omkring och nynnar på melodin

  i min lilla lilla värld av blommor

 17. Kachina skriver:

  billyboy

  Det var ett väldigt intelligent svar, när man är svarslös.

 18. tg46 skriver:

  Om jag förstått rätt var Stasi främst en intern (nationell) organisation inom Östtyskland för att spionera på landets medborgare för att säkerställa att alla lydde Partiet. Hela Östtysklands befolkning var livrädd av Stasi. CIA är verksam främst utanför USA:s gränser, och jag tror inte att många amerikaner fruktar CIA:s agenter. Det går inte att jämföra Stasi och CIA.

  Sedan finns det MI5 och MI6 i Storbritannien. Ska dem också kritiseras? Utan båda organisationer skulle London och övriga Storbritannien står hjälplös mot terroristhotet som pågår bara en stenkast härifrån.

 19. tg46 skriver:

  Aha. Avataren (instämmer med Helena Palena att ordet är hemskt…) har nu landat! För de som har följt brevväxlingen vid slutet av ”Darfur”-tråden ang. hur man får upp en bild med sina inlägg, ibland måste man vänta ett tag innan servern har jobbat färdigt. Ref WordPress: ”If they fail, wait some time in case traffic was high. Check the Support Forums, and only after that send in a feedback.”

  Tusen tack för hjälpen. Förresten, tg46 är en kille, född i England 1946.

 20. Helena Palena skriver:

  tg46! Kan ju vara bra att veta! Då är du ungefär i min ålder! Visst är det skönt!

 21. Kachina skriver:

  tg 46

  Jaha, du är alltså ett resultat av fredsyran?

  Maggi

  Öst-maggi håller inte med, För henne är CIA de onda och Stasi de goda. Men, det är så med hönsmammor, det dina barn sägs göra är illvilliga lögner och skulle det råka bevisas är det kompisarnas fel.

  Det var en tysk som råkade försvinna, bara så där plötsligt från gatan. Eftersom tysk polis började söka honom hittades han efter sex månader, i ett av CIA:s hemliga fängelser. Det visade sig att han inte ens varit i närheten av någon terrorist, än mindre haft med dem att göra. CIA hade helt enkelt förväxlat två personer.

  Och,……maggi, att italien har ute en häktningsorder på två CIA-agenter för att de med tvång fört ut en italiensk medborgare ur landet, men det är väl bara på låtsas i din, Kajsa Ankas värld.

  CIA brukar dessutom roa sig med medicinska experiment på den egna befolkningen, dem ovetande. Utredningar kring detta är just igång. Ja, på tal om Björnligan, kriminella banditer och skurkar, så är ju CIA:s knarkhandel ganska omfattande.

  Så, Maggi Anka, be serietecknaren sätta in dig i den verkliga världen, där de goda även är onda.

 22. tg46 skriver:

  Maggi

  Mycket ansvarsfullt uppdrag att vara huvuddomare..! Det som jag märkt hittills är att kvaliteten varierar väldigt mycket. Och ibland skriver folk bra engelska en stund och sedan mindre bra bara ett par timmar senare p.g.a. av att de blivit trött, har bråttom, osv. Samma sak när jag skriver på svenska.

  Jag tror att det sades här för ett par dagar sedan att det nog vore bäst att alla håller sig, om möjligt, till svenska. Det är en svensk blogg och nästan alla som skriver inlägg har svenska som modersmål. Vi ser ganska snabbt om någon som skriver på engelska förstår svenska eller inte – som vid veckans anstormning där det var uppenbart att författaren förstod allt som skrevs på svenska. //tg

 23. Helena Palena skriver:

  Maggi – glömde tacka för berömmet! Tack! Det är lättare att gå när någon säger att man är bra…

 24. smalanningen skriver:

  *host, harkel*

  Ja det är säkert tusen och åter tusen oförätter som Sverige begått genom åren som neutrala mellan två stormakter mitt under kalla kriget. Vi kan nog avsätta några miljarder till ett gäng forskare för att få reda på vad som egentligen hände i detalj för 60 år sedan…

  *suck*

  Ungefär som vissa sossar alltid tjatar om tidigt 90-tal.

  *suck igen*

  Framtid, inte dåtid! Lär av misstagen men gräv inte ner er i dem! Det förstår ju vem som helst efteråt att vi lade oss ner på rygg och sprattlade, och jag tror vi skulle göra det igen om den ryska björnen morrade.

 25. soli01 skriver:

  Maggi-här gäller abborrar på ca halva kilot, som jag fiskade nu senast. 26 st-tusenbröder i en större klass. C 13 kg fisk-inte fel.
  Lycka till med fisket!

 26. njoback skriver:

  Synd om Putin. Ja jisses. Karln är ju i det närmaste att betrakta som bindgalen. Däremot är det synd om det rysska folket.

 27. gunnark skriver:

  skall jag vara ärlig så tycker jag det är än större skandal att vi inte uppmärksammar mannen som räddade Paris från förintelse under ww2,nämligen Raoul Nordling

  mannen har blev hedersmedborgare i Paris vilket bara en handfull personer blivit
  tillsammans med eisenhower och churchill
  vilket iaf visar att Frankrike uppskattade hans gärningar
  han fick även som utlänning och civil den unika hedersutmärkelsen croix de guerre avec palme (krigskorset med palmer)

  staden Paris utkom med en särskild medalj med hans poträtt

  han har fått gator uppkallade efter sig och ett eget torg i Paris,samt att det hänger ett minnesmärke där han bodde

  i sverige fick han ENDAST kommendörstecknet av 1:a graden,som idag kan jämföras som att få en guldklocka på jobbet

  för er som är intreserade att läsa mer om denna man så finns den utmärkta boken

  Raoul Nordling,mannen som räddade Paris att läsa

  så jag tycker verkligen att UD det snaraste skall på något sätt Postumt ära denna man

 28. stig2entreprenoren skriver:

  CIA kunde ju åka till Byske och roa sig med några medicinska experiment.
  Kunde va kul att se om bloggen påverkades?

 29. Kachina skriver:

  Det är redan gjort, för 38 år sedan och långt från Sverige. Du kan ju se resultatet här i bloggen. Glömma och förlåta,…NO. Som maggi lagt märke till, hatet mot CIA är oföränderligt.

 30. stigo skriver:

  Kanske långt i från CB `s tema men det finns nåt ire ”Maggihaglund”! FN kanske har gjort sitt! Men det är stort, kanske större än vad du tror. Att reformera en så stor ”dinosarius” kräver svängrum. Hur ska det gå till? Behövs FN till detta? Och var är vi då?
  /S

 31. mrmhalland skriver:

  FN har överlevt sig självt.
  Tjänstemännen arbetar inte för världsfred som tanken var, de arbetar bara för sig själva.
  Titta bara på Kosovo !
  220 miljarder har det kostat att åstadkomma…just det…inget !
  Denna korrumperade provins har aldrig varit så korrumperad tidigare, som när FN’s tjänstemäntog över.
  Tanken med FN var god…men…reformera !!!!!

 32. hogerbruden skriver:

  ”…Wallenberg efter sin arresting av de sovjetiska…” ja, ursäkta men är det svengelska eller svenska som är det officiella språket i konungariket Sverige???

 33. […] Raoul Wallenberg 95 år I morgon är det 95 år sedan Raoul Wallenberg föddes. En födelsedag olika de flesta andra – men förvisso värd att u […] […]

 34. Nina skriver:

  Ja, frågorna kring Raoul Wallenberg är många, så är även frågorna om hur illa (läs ”flata svenska myndigheter var”) när det gällde att få klara besked.

  Många från ”ickemyndighetshåll” var desto enträgnare, inte ”bara” anhöriga utan även namn som, bland många andra, Nanna Schwartz och Barbro Alving (aka ”Bang” aka ”Kärringen mot srömmen”) dock utan påvisbart resultat.

  Har inte läst alla kommrntarerna, så det är fullt möjligt att någon har förekommit mig, men vill ändå säga att ” Budapests slututrensning” (förintelsen) inte är Carls uttryck, att det låter brutalt, beror på att det var så nazisterna hade utformat ordern…de sista judarna i Budapest skulle, trots att kriget var på sin absoluta sluttamp, mördas.

  Raoul Wallenberg gjorde, när detta blev känt, en enastående insats, han fick den som var ansvarig, att släppa dem i stället, för vidare transport via ”flyktingbussarna” till Sverige.Om jag inte missminner mig och i samarbete med Folke Bernadotte.
  Han hade redan tidigare, räddat så många han kunde, bland annat genom att förse judar med svenska pass och papper, men hade aldrig förr kunnat så många på en gång.

 35. soli01 skriver:

  Raoul Wallenberg har i dag varit 95 år om han fått leva. Det var en stor man, men varför skulle ryssarna vilja röja honom ur vägen-han blev tydligen förrådd av någon. Hittade en länk som verkade intressant.
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=139726

 36. tg46 skriver:

  Angående gunnarks inlägg som handlar om Raoul Nordling, kan jag bara instämma att boken ”Mannen som räddade Paris” (ISBN 91-631-5067-0) är mycket läsvärd. Boken är baserad på Nordlings memoarer som skrevs i samarbete med en svensk journalist, Victor Vinde, som representerade Sveriges Radio och ett flertal svenska tidningar i Paris. Bokens förord börjar så här (skrivet av Lars Raoul Nystedt):

  <<<<>>>>

  Min enda kritik av boken är att det finns många, många fotnoter som ibland tar nästan en tredjedel av en sida, som blir irriterande i längden.

  En annan bok som är mycket läsvärd är ”Is Paris Burning?” (ISBN 9-780-7858-1246-3) som handlar om samma augusti månad 1944 då Paris kommendant general Dietrich von Choltitz hade fått order direkt från Hitler att spränga samtliga Paris broar och historiska byggnader innan de avancerande Allierade trupper nådde Paris. Raoul Nordling spelar en viktig roll i denna bok. Det finns dessutom en utmärkt amerikansk/fransk film med samma namn ”Is Paris Burning? – Paris brûle-t-il?” som kan beställas som DVD genom CDON mm. Raoul Nordling spelas av tungviktaren Orson Welles. Filmen spelades in på 60-talet med en lång lista av kända skådespelare och är på engelska, franska och tyska beroende på vem som talar. Tack o lov har filmen inte varit utsatt för ”hollywoodization” och är mycket trovärdig.

  //tg

 37. tg46 skriver:

  Förstår inte vad som hände, men citatet försvann. Här kommer det:

  ”Det är mycket få svenskar som var verksamma under andra världskriget och vilkas minne fortfarande lever. Den mest kände är Raoul Wallenberg. Till en del beror detta på hans tragiska öde och den upprörande nonchalans med vilken hans försvinnande handlades av den svenska regeringen och i synnerhet utrikesministern.

  Det finns emellertid ytterligare ett par svenskar som förtjänar att ihågkommas för sina humanitära insatser. Jag tänker på greve Folke Bernadotte och hans vita bussar samt Sveriges generalkonsul i Paris, Raoul Nordling, även kallad ”mannen som räddade Paris”. Han representerade Sverige som konsul, respektive generalkonsul i Paris i över femtio år [………] men det ingripande för vilket han mest förtjänar att bli ihågkommen inskränker sig i tiden till ett par veckor i augusti månad 1944 då Paris befriades från sina tyska ockupanter.”

 38. kurtlundgren skriver:

  Du talar om hemliga arkiv.

  Vi har också hemliga arkiv, nämligen arkivet över alla de svenskar som var uppgiftslämnare för Stasi. Alla de svenska namnen finns hos Säpo dit de överlämnats av CIA, som rotade fram dem i Stasis arkiv.

  Tycker inte du, Carl Bildt, att vi skall offentliggöra namnen på alla dessa kommunistkramare, många av dem var journalister – jag tycker detta är ett anständighetskrav, se min blogg kurtlundgren.webblogg.se

  Vi skall väl inte straffa dem direkt, men de kan ju få skämmas offentligt. I Finland skall vi Stasiagenterna namnges, i Polen namnges alla komunistspioner, varför inte i Sverige ?

  Vill du kommentera detta? Det vore mycket intressant att få höra din åsikt i detta heta och inflammerade ämne.

 39. Josef Boberg skriver:

  Hejsan,

  Undrar hur många av världens så kallade oförrätter som elimineras = göres ogjorda – genom att Wi visar fram förövarna tiotals år i efterhand ?

  Undrar om det finns någon mer än jag som till och från under sitt liv också har gjort sådant som i efterhand kan bedömas som mer eller mindre oförrätter mot andra ?

  Undrar om det finns någon mer än jag som till och från under sitt liv också har gjort sådant som i efterhand kan bedömas som gott mot andra ?

  Consensus: Undrar om det finns någon mer än jag som kan räkna ut att en människas liv som PRINCIP alltid innehåller båda delarna ?

  Ha det…
  vännen Josef

 40. kurtlundgren skriver:

  Men snälle Josef.

  Vi har här att göra med landsförrädare, personer i ledande ställning, journalister och politiker, som informerade en kommunistisk diktatur, som fjäskade för den. Som var beredda att införa detta avskyvärda system i vårt land.

  De lever och verkar nu – det är klart att de skall hängas ut, inte för att straffas, men för att skämmas, som gamla nazister ungefär – vad är skillnaden mellan de två; den ena brun, den andra röd.

  Offentliggör listan, det måste vara ett medborgarkrav.

  Det vore mycket intressant att höra Carl Bildts åsikt i detta ämne.

 41. Kachina skriver:

  Vem tror på den listan? Enligt CIA blir du överlöparen om du sitter en halvtimme på cafe´och pratar med en kusin till en terrorist.

 42. smalanningen skriver:

  Josef: Du är en mycket klok man. Jag får också samma ekvation att gå ihop.

  Och har Säpo fått en lista av CIA från Stasis arkiv så vore det iaf inte en svensk säkerhetspolis om man litade på listan fullt ut. Givetvis kan det förekomma direkta felaktigheter i en sådan lista, givetvis kan t.ex. en Stasianställd som fått i uppdrag att skaffa fram X antal svenska namn som kontaktmän ha fyllt på listan efter eget bevåg… Och vem kan garantera listans äkthet?

  Nej Stasi är dött och begravet (tack för det), lägg mina skattepengar på nuet istället för meningslöst grävande.

 43. soli01 skriver:

  Håller med om att gräva ner sig i gammal”skåpmat”inte är något som vi bör satsa på utan se framåt. Det finns säkert ”lik i lasten” hos vissa. Säpo verkar vara på hugget och det är bra. Det finns dock alltid de som gnäller. Varför har vi skapat dessa kontrollelement-det är givetvis för att skydda oss mot olika brott och det vet vi ju alla. Övertramp sker alltid, men det måste vi leva med om vi tänker efter och det gör vi.

 44. billyjoejimbob skriver:

  det torde vara allom bekant att kunskap i historia skapar beredskap inför framtiden

  därför är det naturligtvis av högsta vikt att LISTORNA SKALL FRAM

  låt därför dom svenska angivarna få schavottera

  ””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’
  för övrigt

  att jämställa cia med stasi är bara de rättrogna socialisternas verklighetsbild dvs USA- hatet personifierat

  glöm ej heller hur många s k svenska kulturradikaler hyllade pol pot och skrev hatiska upprop mot USA när aktionerna mot serbien startades upp

  för att inte tala om palmes vänskapsförbund med massmördaren fidél castro

 45. smalanningen skriver:

  billyjoe: Visst ska man lära sig av historien, men jag ser inte att det gynnar något att publicera listorna.

  Säg att man publicerar listorna imorgon. Sedan visar det sig att en, flera, kanske hundratals namn inte stämmer. Och säg sedan att kanske 100-200 personer har avlidit av naturliga orsaker. Hur ska man kolla upp det? Är det rätt mot de anhöriga att hänga ut personer som inte längre är i livet för att försvara sig?

  Och sen kan jag riktigt se artiklarna i kvällspressen: ”JAG BLEV OSKYLDIGT ANKLAGAD FÖR SPIONERI – Oskar, 87, berättar” om det sedan visar sig att listorna är falska, ofullständiga eller egentligen gällde något helt annat. Sen blir det upplägg/smash för oppositionen att återta makten och regeringen Reinfeldt blev känd som regeringen som i all sin iver att göra upp med gammal socialistisk skåpmat felaktigt pekade ut svenska medborgare som landsförrädare och kommunister…

  Jag ser det som helt meningslöst att publicera en sån här lista iochmed att Stasi inte existerar längre, det räcker fullkomligt att Säpo har namnen hos sig. Vad tjänar det för syfte att fylla en helsida i Expressen, billyjoe, mer än en gammal upprättelse för allt ont som socialismen åsamkat Europa, Sverige, din familj, dig?

 46. smalanningen skriver:

  ”socialismen” där i sista stycket kan också bytas ut mot ”kommunismen” om man vill…

 47. Kachina skriver:

  ”….mer än en gammal upprättelse för allt ont som socialismen åsamkat Europa, Sverige, din familj, dig?”

  Ja, tänk vad svenskar lidit alla helvetets kval under socialismen, för att inte tala om norrmänn, finnar och danskar. Kanske vi kan få domstolen i Haag att straffa alla levande f.d. sosseregeringar och döma Palme och Erlander postumt.

 48. Kachina skriver:

  Är du bakfull nu, billyboy?

  OK, fram med listorna. Som smålänningen säger, ni kommer att göra bort er totalt. Vi vet redan hur sådana listor ser ut. På 60-talet köpte jag en flaska smuggelsprit i Kåge Hamn från ett östtyskt fartyg. Dessutom gav jag tre av dem (2 sjömän, 1 Stasi) lift in till stan.
  Vi hade ett väldigt trevligt snack om dittan och dattan i livet, utom politik och sådant elände. Det skulle absolut inte förvåna mig om mitt namn registrerades som en tänkbar kontakt och efterhand har ordet, tänkbar, försvunnit och jag står kvar i registret som kontakt. Alltså, Stasi-killen måste ju visa, för sina chefer, att han gjort någonting. Ypperligt tillfälle för honom att låtsas att han har en kontakt.

  billyboy, jag hatar inte USA. Jag hatar CIA. Illegala bortföranden, hemliga fängelser, tortyr, knarkhandel, mörda medhjälpare när de gjort sitt för att bryta länken till CIA.

  Veckans gåta billyboy, som du kan bearbeta i ditt undermedvetna medan du sover;

  ”Varför mördades Lee Harvey Osvald?”

 49. Josef Boberg skriver:

  Kurt Lundgren,

  Din uttryckta mening: ”Men snälle Josef.” – slut citat.

  Jag utgår ifrån att Du inte kollat än på min hemsida http://www.boberg.nl – för i så fall skulle Du måhända inte ha kallat mig för snäll.

  Smålänningen (själv är jag född i Hälleberga socken),

  Tack för att Du hjärnDatorräknade fram samma svar. Vet att det känns väldigt gott att någon mer än jag kan hjärnDatorräkna = tänka fram Förnuftiga svar på ett för evigt varande historiskt skeende – som ingen enda MEDmänniska i dags dato intellektuellt kan göra ogjort – hur de än försöker förklara att lösningen finns i gamla uttorkade ”varbölder”.

  Ha det…
  vännen Josef

 50. Sophia Gilioli skriver:

  Varför blir jag inte det minsta överraskad över att läsa vår dåvarande sovjet-ambassadörs kommentar om att ”han utgår från att Wallenberg var död”, klassisk svensk tyst diplomati at its finest. Sjukt tröttsamt hur illa vår kanske störste svenske hjälte blev behandlad och förrådd av sina egna.

  En morakniv i ryggen.

 51. livis skriver:

  Varför har ingen ännu ställts inför rätta för övegreppen under stalintiden. Vågar ingen säga något därför att Ryssland har kärnvapen? Jag finner Putins hållning till sitt lands förflutna som synnerligen stötande för rättsmedvetandet.

  Gute N8
  Iver

 52. Josef Boberg skriver:

  Livis,

  Ca 40 miljoner Stalinoffer – ifall jag har rätt för mig.

  Dock – jag undrar om någon enda av dessa 40 miljoner människors lidande och död kan göras ogjord – ifall Wi straffar gärningsmännen/kvinnorna med lidande och död också ?

  Ha det…
  vännen Josef

 53. mastaren skriver:

  Kan hålla med om att även Folke Bernadotte borde celebreras. Nu är det ju så att det är judiska lobbyorganisationer som ligger bakom kraven på att Raoul Wallenberg ska minnas medans Folke Bernadottes minne inte är önskvärt eftersom hans insatser i konflikten mellan judar och araber inte uppskattades. Han mördades ju som bekant av judiska terrorister.

 54. livis skriver:

  Hej Josef,
  naturligtvis är det som gjort gjort, men att svåra förbrytelser inte får rättslig konsekvens ger fel signaler. Någon form av påföljd är rimlig för att visa brottets allvar. Jag är för övrigt ingen vän av dödsstraff.

  Hälsningar
  Iver

 55. Josef Boberg skriver:

  Hejsan Livis = Iver ?

  Din mening: ”Någon form av påföljd är rimlig för att visa brottets allvar.” – slut citat.

  Javisst – på sätt och vis kan jag hålla med om det, men…

  Har Du något som kan styrka att MaktElitare av rang som begår enskilda brott – eller som vanligast är – massBrott mot vanligt folks mänskliga rättigheter enligt FN – som Princip ALLTID blir åtalde och rätteligen straffade ? I mitt perspektiv sett så är det som Princip ENBART i undantagsfall = det som bekräftar Principen om det motsatta.

  Som Princip ligger ALLA av vanligt folk ILLA till – ifall de begår brott emot MaktElitens inte så sällan vansinniga lagar, regler, moral och etik osv = som Princip försumbara förseelser relativt vad MaktEliten själva håller på med i dags dato – och dagligdags – och år ut och år in – sekel ut och sekel in – och milennium ut och milennium in osv – i mitt perspektiv sett.

  Så Jämlikt eller vämjeLikt ?

  Ha det…
  vännen Josef

 56. livis skriver:

  Hej Josef,
  det är mycket svårt att få till stånd en fungerande internationell domstol med verkligt inflytande, men jag vill inte sluta hoppas. Ett rättssystem är inte trovärdigt om lagen gäller mer för vissa och mindre för andra. Likhet inför lagen måste väl vara ett mål även på ett internationellt plan. Ryssland borde resa många monument över kommunismens offer, be efterlevade om förlåtelse, upprätta oskyldigt dömda, berätta om röda armens våltäkter mot civilbefolkning….. Willy Brandt knäföll i Polen framför ett monument över nazismens offer. Putin däremot visar mycket liten vilja att genomlysa det postsovjetiska samhället eller att bearbeta det förflutna. Det är bra att vi har Kalle som utrikesminister. Han är kunnig, påläst och är inte rädd att säga sin mening. Det finns hopp!

  Hälsningar
  Iver

 57. hillary2 skriver:

  Iver

  att säga sin mening är inte förbehållet Carl Bildt
  du har den möljighet precis som alla andra
  varför lita på att någon annan ska uttrycka din åsikt?

 58. Josef Boberg skriver:

  GoodMorgon HillaRy2,

  Ja Du HillAry – lätt att säga. Måhända är Du lycklig – som kanske glömt bort det som det tjatades mest av allt om till förbannelse i skolan – och som det tjatas än värre om i dags dato – och idag redan på dagis.

  Jante-Lagen !

  Hur i Jisse namn skall Wi göra för att för EVIGT sudda ut Jante-Lagen i wåra intellekt ? Måhända finns den ej heller enbart där – utan är också så inpräntat i oss – så att Wi också har Jante-Lagen som en genkod ! En defekt genkod – men i alla fall. I så fall kan det liknas vid cancer i kroppsceller = celler som gått i spinn – och då vete faen vad det slutar med – i mitt perspektiv sett.

  Ha det…
  vännen Josef

 59. mastaren skriver:

  Ser att mitt senaste inlägg tagits bort. Är det så farligt att påpeka att det är judiska lobbygrupper som vill högtidlighålla Raoul Wallenbergs minne men nedvärdera Folke Bernadotte som mördades av judiska terrorister p g a hans medlingsförsök att det måste censureras?

 60. hillary2 skriver:

  mastaren :))))

  vi är många som är glada åt det arbete Raoul Wallenberg utförde i Budapest utan för den saken skull tillhöra ”judiska lobbygrupper”
  vad gjorde Folke Bernadotte?
  kohandlade bort de ”som var för sjuka” dvs sysslade med det värsta av allt – selektion – när han organiserade de vita bussarna i krigets slutskede
  han skulle som ”Röda Korsets representant” tagit sig an de mest behövande och detta oavsett nationalitet
  att han sen inte var den bäste medlaren i Mellanöstern visas bäst av att han blev skjuten
  han var en medlare av den typen som bestämde sig för en lösning som han presenterade för att bli godkänd – kallar du det medlingsarbete?
  jag kallar det översitteri

  Josef
  då och då plågar jantelagen också mig
  försökte bara peppa iver

 61. mastaren skriver:

  Klev tydligen på en öm tå…Tydligen känsligt det där med Folke Bernadotte. Och hur tror du det gick till när Wallenberg och andra förhandlade med t ex Himmler? Knappast helvitt samvete där heller, Bernadotte blev avrättad av judiska terrorister, p g a att hans medlingsförsök inte passade dessa terrorister och mördare. Lite lustigt att du försöker bortföklara och legitimera ett mord på en av FN utsedd medlare. Ditt inlägg är ju bara ytterligare ett genomskinligt försök att misskreditera Bernadotte och försöka legitimera mordet på honom. Nä, det vore på sin plats att ett minnesmärke restes över Bernadotte även om det inte skulle passa dig och diverse grupper.

 62. hillary2 skriver:

  mastraren

  har inga ömma tår
  jag tror inte att förhandling i krig sker utan att man ibland får tumma på sina ideal

  ditt budskap är glasklart
  du poängterar att det var JUDISKA terrorister
  och påstår att det var JUDISKA lobbygrupper
  som vill högtidlighålla Raoul Wallenbergs minne

  jag legitimerar INGA mord

  vill du ha ett minnesmärke – arbeta för det
  fast då måste du nog ha bättre motiv än vad du hittills presterat

  men du är kanske en fågelunge med vidöppet gap som vill bli matad – precis som de ömkliga figurer som huserar bland sverige”demokrater” och ”national”diton

 63. mastaren skriver:

  Bra att du har förstått budskapet och bra att du inte legitimerar mord även om du glömmer att misskrediteringen av Bernadotte främst letts av judinnan Ingrid Lomfors. Vad gäller ett minnesmärke av Bernadette så vore det givetvis lämpligt. En som försöker mäkla fred i en svår konflikt och som p g a detta mördas bör givetvis ihågkommas för sitt fredsarbete.

 64. hillary2 skriver:

  ”misskrediteringen av Bernadotte främst letts av judinnan Ingrid Lomfors” :))))

  det är du som misskrediterar en kvinna för hennes ursprung – därför att du ogillar hennes historiska forskningsresultat

  du befinner dig i ett antiintellektuell mörker
  det måtte du treva dig ur

 65. mastaren skriver:

  Vad gäller Bernadotte så förseslår jag att du studerar biografin om honom som finns på hans minnesfonds hemsida. Raka motsatsen till Lomfors svartmålning. Mitt påpekande innebär ingen som helst misskreditering av henne p g a hennes ursprung och vad gäller hennes forskningsresultat så är det skarpt kritiserat av andra forskare som uppmärksammat grova felaktigheter i hennes påståenden. Statsvetaren Sune Persson har t t ex tillrättalagt hennes påståenden i DN:s kulturbilaga. Hursomhelst, dcet vore onekligen intressant om Lomfors eller annan forskare kritiskt granskade Wallenbergs agerande.

 66. hillary2 skriver:

  hjältedyrkande nasse

  ditt påpekande misskrediterar i högsta grad Ingrid Lomfors
  i den vetenskapliga världen kritiserar man innehållets relevans och kopplar det inte till upphovsmannens etnicitet
  hur hennes forskning varit i detta fall kan jag inte uttala mig om då jag varken läst det eller är humanist
  bara för att man blir kritiserad är det inte givet att det är kritikerna som har rätt
  jag är inte så intresserad av Bernadotte att jag tänker studera någon biografi
  i ett TV-program helt nyligen beskrevs hans uppträdande i Jerusalem strax innan han sköts:
  han var varnad för vad som skulle kunna hända men var för stursk för att vidtaga några åtgärder
  kan du motivera varför du tycker att det vore intressant att kritiskt granska Wallenbergs agerande?

 67. mastaren skriver:

  Mitt påpekande misskrediterar inte henne. Bara att konstaterande av hennes religiösa hemvist. Däremot kritiserar jag hennes svartmålning. Och vad gäller kritiken mot hennes attacker mot Bernadotte får du ta reda på fakta. Det är möjligt att han negligerade hotet men det minskar inte på något sätt hans insatser för att mäkla fred och förminskar heller inte dom judiska terroristerna brott. Givetvis är det alltid rätt med en kritisk granskning av offentliga personers agerande, även Wallenbergs.

 68. hillary2 skriver:

  ditt påpekande misskrediterar – men du begriper inte det

  när man kallar en forskargärning för svartmålning är man en antiintellektuell mörkman
  svartmålning är ett värdeomdöme som betyder att du inte ens försöker förhålla dig neutral till hennes text
  vad vet du om hennes religiösa hemvist?
  har hon skrivit om den?
  jag tillhör svenska statskyrkan anser du att jag är kristen?
  Bernadotte mäklade inte ”fred” i Jerusalem men envis som en åsna hävdar du att han ska hyllas för sina ”försök”
  han kanske ska klandras för sitt misslyckande och den cirkus som han därmed åstadkom istället

 69. mastaren skriver:

  Ja, uppenbarligen når jag inte upp till i din, i alla fall i dina egna ögon höga intellektuella nivå. Om ”forskargäningen” bygger på felaktigheter och enligt statsvetaren Sune Persson även lögner, vilket han konkret påvisat i Dagens Nyheter, och Lomfors inte kunnat bemöta på hans konkreta påståenden på ett trovärdigt sätt, är det rimligt att kalla det svartmålning. Min teori till att hon söker svartmåla Bernadotte är att hon inte gillar hans insatser som fredsmäklare, troligen p g a hennes religiösa hemvist. Bernadotte försökte på FN:s uppdrag mäkla fred och drevs enligt uppgift av ett rättvisepatos, framföralllt när han besökte palestinska flyktingläger och såg deras umbäranden och jag ser inget orimlighet i att han hedras för sina försök. Dom som ska klandras är ju dom som mördade honom istället för att samarbeta för en fredlig lösning och cirkusen åstadkom ju inte han utan dom aktörer som motverkade honom…..

 70. hillary2 skriver:

  ”cirkusen åstadkom ju inte han utan dom aktörer som motverkade honom”
  om man vill utreda orsak och verkan krävs det bättre belysning

  B drevs av ett rättvisepatos skriver du
  det låter i mina öron som att han var förblindad av sitt patos med tanke på vad som inträffade
  försökte han påtvinga andra sin egen lösning?

  OCH
  du har fortfarande inte kunnat redogöra för din källa till Lomfors ”religiösa hemvist”
  din teori må vara din men den är fortfarande mycket mycket tendensiös

 71. mastaren skriver:

  Ditt påstående att han åstadkom den cirkus som nu 60 år senare råder visar på en högst enenartad intellektuell kapacitet….Eller uttryckt på ett annat sätt, rent korkat. Han försökte mäkla fred mellan 2 parter och det innebär att han la fram lösningar på konflikten…

  Lomfors har själv sagt det.

 72. hillary2 skriver:

  mitt sista inlägg i diskussionen

  kan du inte skilja på en fråga och ett påstående även om ett frågetecken inte avslutar meningen?
  jag skrev kanske…
  är på intet sätt insatt i historia/n men förmodar att ”sanningen” kan vara mer mångfacetterad än vår diskussion
  förmodar – påstår inte

 73. mastaren skriver:

  Det framgår av dina skriverier att du inte är insatt i historia, men visst kan sanningen vara mer mångfacetterad…

 74. mastaren skriver:

  Du får nog läsa vad du själv skriver en gång till. Där skrev du att det var han som åstadkom den nutida cirkusen. ”kanske” avsåg huruvida han skulle klandras för det eller inte. Föreslår att Du börjar med läsa svenska för lågstadiet igen.

 75. hillary2 skriver:

  mastraren

  Jag har nu ”läst om” svenska för lågstadiet och dristar mig att uttrycka följande synpunkt.

  jag skrev: han kanske ska klandras för sitt misslyckande och den cirkus som han därmed åstadkom istället.

  vilket betydde: du ska inte vara så säker på att du har rätt. Sanningen kan t.o.m. vara den totala motsatsen mot vad du tror.

  Keep on walking!

%d bloggare gillar detta: