Arméns roll är över

Vid midnatt skrivs lite av europeisk samtidshistoria när den brittiska arméns roll när det gäller ordningen i Nordirland upphör.

Det var 38 år sedan Harold Wilsons regering fann det nödvändigt att sända arméförband till Londonderry på Nordirland – Derry för republikanerna – för att skydda katolikerna där när gamla motsättningar på nytt bröt fram.

Det var en brutal och oförsonlig konflikt.

Jag har genom åren varit med om åtskilligt – men nog inget så skrämmande som den tystnad i natten på Belfastförorternas gator i början på 70-talet som bara väntade på prickskyttens första skott. Alla vi i mörkret och tystnaden visste att det första skottet alltid träffade.

Sedan dess har denna konflikt gått genom många faser. De ultranationalistiska terroristerna i de olika varierande inkarnationerna av IRA har med sina våldsdåd försökt att diktera framtiden. Och de kom att framkalla ett lika bestialiskt motvåld från protestantiska extremister. Men till slut blev det ändå den politiska processen som – efter åtskilliga bakslag – tog överhanden.

Alla torde också vara ense om att det faktum att Irland och Storbritannien integrerats i den Europeiska Unionen varit av betydelse. Gränsers betydelse har suddats ut i hela Europa – också på den gröna ön.

Och medan de sex nordliga grevskapen – det Ulster som lyder under London – tidigare vara rika och välmående i förhållande till det fattigare övriga Irland, har inte minst det senaste decenniet inneburit en radikal förändring. I dag är Republiken Irland rikare och välmående än Nordirland – framgångsrik skatte- och utbildningspolitik i förening med medlemskapet i EU har betytt oerhört mycket.

Därmed inte sagt att allt är frid och fröjd. Londonderry/Derry är i dag en mer separerad stad än den var då. Men freden är i alla fall återställd. Och demokratin och den europeiska integrationen ses som fredsinstrumenten framför andra.

Den brittiska arméns roll är över vid midnatt.

Och det finns många lärdomar att dra av dessa 38 mycket långa år.

Att uthållighet är avgörande. Att våldet aldrig får accepteras. Att till slut alla måste vara med i en fred som skall vara varaktig. Att rättsstatens fördelar långsiktigt betyder långt mer än dess kortsiktiga komplikationer. Att fred ytterst byggs i enskilda människors övertygelse.

32 Responses to Arméns roll är över

 1. hillary2 skriver:

  sist stycket mycket välformulerat

 2. Josef Boberg skriver:

  Carl Bildt,

  Ditt uttryck: ”Att fred ytterst byggs i enskilda människors övertygelse.”

  Ja – vilken FRED och vilket KRIG inleds inte vid köksbord ?

  Ha det…
  vännen Josef

 3. soli01 skriver:

  Carl-det skulle finnas flera av Josefs” kaliber”. Vore inte världen lite lättare att leva i då-jag tror det! Att lätta på ”trycket” med andra ord!

 4. Robin Hood skriver:

  Krig uppstår genom att flertalet goda människor ger fåtalet dåliga människor makt.

 5. Kachina skriver:

  Carl Bildt

  ”Att uthållighet är avgörande. Att våldet aldrig får accepteras. Att till slut alla måste vara med i en fred som skall vara varaktig. Att rättsstatens fördelar långsiktigt betyder långt mer än dess kortsiktiga komplikationer. Att fred ytterst byggs i enskilda människors övertygelse.”

  Jag håller helt och hållet med. Skillnaden mellan Irland och Irak är att till Irland skickades välutbildad, cool engelsk militär. Till Irak skickades skitnödiga grabbar från Bronx som sköt ihjäl de som stod ute för att välkomna dem. Skitnödiga grabbar som skjuter ihjäl fyraåriga barn, inte genom misstag, utan för att krig är ett dataspel där varje död ger ett poäng.

  Robin Hood

  Här håller jag med även dig. Det är därför USA är i Irak.

 6. knightone skriver:

  Ännu ett exempel på att det fundamentalt krävs en god säkerhetssituation för att lägga grund till fredssamtal.

  Likväl ser vi idag i delar av världen där vanligt folk ej kan lyftas ur en misär pga bristande lokalsäkerhet. Saknar dessutom lokalbefolkningen självförsvarsmedel så som ett hemvärn kan tragiska utrensningar ske om det vill sig riktigt illa.

  Världens demokratiska krafter behöver vara gott allmänt rustade för att stå emot de som vill knuffa runt och utnyttja människor som betesfår. Samt vara beredda att delta i stabiliseringsoperationer var de än kan behövas. Utan militär styrka kan inte den humanitära och demokratiska processen säkras.

 7. billyjoejimbob skriver:

  på vems sida står opportunisten alhem i detta exempel tror du maggi

  ** hämtat från aftonbladet

  *************************************************************
  Att låta Glenn Hysén invigningstala på Stockholm Pride på onsdagen är fel. Det hävdar Petter Wallenberg, en av författarna till boken Bögjävlar. Han kallar tumultet i Frankfurt för misshandel och grovt övervåld. Han jämför med mordet på en homosexuell hockeyspelare i Västerås.
  –Den aggressivitet du uppvisar bottnar i det klassiska skyddandet av den heterosexuella manligheten, skrev han i en artikel på Aftonbladet Debatt i måndags.

  Glenn Hysén säger:
  Jag är inte den som förespråkar våld. Men den som tar mig rätt på snoppen gör det inte ostraffat.
  Och hur skulle det se ut om jag gick ut och gjorde likadant på en tjej? Det skulle bli en jävla uppståndelse, säger han i dag.
  ************************************************************

 8. Kachina skriver:

  maggi

  ja, skrota även rökförbudet på flyg och restauranger. Folk gnäller för lukten av nikotin, sedan låter de barnen stå bakom bilens avgasrör medan de pratar med grannen och bilen går på tomgång.

  ”Det gnälls och grymtas för stunden, men i det långa loppet gynnas alla.”

  I det långa loppet gynnas bara två tredjedelar, kortsiktigt. På lång sikt får de leva i ständig rädsla för att de äter den hungriges mat, tar den arbetslöses jobb och bor i den hemlöses hus.

 9. Helena Palena skriver:

  Vad händer när alla länder är med i EU?

 10. Kachina skriver:

  Allianzens väg är så tydlig att bara en helt blind höna kan undgå att se den. Vi har en förståndshandikappad militärjunta vid makten som tror att Sverige är en kaserngård som regleras med Moment 22.

  Jag har sagt det förut och säger det igen. Allianzen gör oss, i bästa fall, till en kopia av Latinamerika. DU, som tydligen sitter mitt i smeten, borde ha mer förnuft och modet att säga till. Det ni sysslar med nu är det slutna rummets idioti, dolt bakom en högkonjunktur som när den tar slut, släpper lös hela galenskapen.

 11. Tobias67 skriver:

  Ett ganska så vanligt förekommande problem bland äldre. Det var bättre förr och så vidare. Ju äldre man blir desto räddare blir man inför förändringar. Ju äldre man blir, fyller kontinuitet allt större plats i själen, man tycker som sagt det var bättre förr, man vill ha det som man alltid vill ha det, osv osv.

  Förövrigt blir detta mitt sista inlägg här då semestern snart är slut och jag måste lägga min tid på annat.

  Ha en skön höst alla och lycka till med era respektive förehavanden i att göra Sverige till en bättre plats för alla! Oaktat politiskt tillhörighetet

 12. soli01 skriver:

  Maggi du har tagit upp något som ingen verkar bry sig om. Här är vi inne på en farlig väg, vill jag påstå, och yttrandefriheten är illa ute bl a. Vi har stiftade lagar och de ska vi givetvis följa efter bästa förmåga. Det finns något som heter UPPSÅT och det finns med vid bedömandet om brott föreligger. Att ytterligare krångla till det med något så dumt som benämningen ”hatbrott”, har jag svårt att acceptera. Vägen är ytterst farlig och kommer i slutändan att begränsa, vad vi alla måste värna, att fritt ha en åsikt om olika företeelser i samhället!

 13. Kachina skriver:

  maggi

  En dag skrivs den, berättelsen som börjar, ”Det var en gång en förståndshandikappad militärjunta som styrde Sverige,…..”

  tobias

  Jag rädd för förändringar? Jag som rört om i grytan rejält i hela mitt yrkesverksamma liv. Jag som är först med att anamma alla tekniska nyheter. jag som,…

  Du vet, man kan inte bara rusa iväg på allt som kallas nytt. Först skall man kolla om det är gamla ägg som kokas på nytt. Det finns inget nytt i Allianzens politik. Allt har prövats förut, med samma resultat.

  Det som kan kallas nytt är socialliberalism, ännu inte formulerad i detalj och aldrig tidigare tillämpad. Grundbulten är friheten att tänka och säga vad du vill, bli hur rik du vill, så länge som det sociala skyddsnätet är tillräckligt starkt.

 14. Kachina skriver:

  ”Du hänvisade just nu här ovan direkt till partiprogrammet för Nya Moderaterna, -”Grundbulten är friheten att tänka och………”.

  Nej, ruggiga försäljare under skumma gatlysen känner jag igen. Det här är en gammal 1700-talare på väg mot Latinamerika. Ny fräsch politik är det jag vill se, innan jag hoppar på tåget.

 15. Helena Palena skriver:

  Maggi Dear! Tar nog inte gärna på mig rollen som kejsarinna över ett enda rike! Det är nog dömt att bli splittringar och därmed småkrig som min armé måste slå ner. Men kanske Carl Bildt har en annan lösning på problemet.
  Eller, kommer människan att få ett annat psyke när hela världen är enad?

 16. Kachina skriver:

  Det är först sedan människan fått ett annat psyke, som världen blir enad.

 17. Kachina skriver:

  maggi

  Avudsjuk, ja. Här går jag, jordbunden och därmed ofri. Ha det så bra.

 18. Helena Palena skriver:

  Jag håller med Kachina och sticker ur på en tur med Maggi! Maggis avatar är stornäst måste jag säga! Spm om hon fikade efter mycket! Ha, ha, ha…. va´kul!

  Ett annat psyke… Då måste vi först vädra ut det gamla och slänga in en enda ny och fräsch religion. Sätter mig genast och skissar på den! Ut med den ende Guden med fötterna före… För ska jag styra – då ska jag tamejfan göra det med besked!

 19. zarkow skriver:

  Kachina>> vad sägs om att du tar fram en kökskniv och sätter dig framför en snyftar film och bara improviserar lite?

  Du är så ohyggligt tröttsam i ditt eviga trollande här. Om du vill att någon skall läsa ditt dravel, starta en egen blogg.

  Men likt din förespråkade politik så är ditt agerande här typisk – snylta på de som gör något.

 20. Kachina skriver:

  zarkow

  Kommentarerna haglar inte precis på din blogg. Är det därför du kommer hit. Jag snyltar inte på Carls blogg. Jag använder den för att aktivt arbeta mot deras politik. Jag är inte socialdemokrat eller vänster, men de tillsammans kan inte vara värre än Allianzen.

 21. Kachina skriver:

  zarkow

  Nu har det slutat regna, så jag skall ge mig iväg ut. Skall bara säga att jag aldrig gillat typer som roar sig med att slita vingarna av flugor, för att sedan studera dem när de är hjälplösa, något som Allianzen sysslar med dagligen dags,…..och du är tydligen en i gänget.

 22. Josef Boberg skriver:

  Hejsan,

  Karin Boye VISSTE och beskrev 1940 i sin bok Kallocain hur mitt kära fosterland SVERIGE skulle styras idag. Det har överhuvudtaget ingenting med partipolitik att göra – i mitt perspektiv sett. Karin Boye VALDE inte så många år senare att själv avsluta sitt liv i kött – och måhända därför att hon inte själv ville uppleva det samhälle Wi idag mer eller mindre ALLA har bidragit till att SKAPA. Antingen genom att aktivt vara EMOT det = ge det av wår ENERGI – alternativt aktivt arbetat FÖR att FÖRVERKLIGA det – alternativt varit helt passiva.

  Det absolut effektivaste och säkraste sättet att få det att bli än mera åt samma håll – är att aktivt vara EMOT att det är som det är – i mitt perspektiv sett.

  Ha det…
  vännen Josef

 23. GreenSweden skriver:

  Krig är en form av miljöförstöring, en ganska allvarlig sådan. Om parterna i en konflkt tränades i miljötänkande kanske man valde bort krigshandlingar.

  våld = (miljö)förstörelse

  De religiösa urkunderna, liksom de politiska manifesten, innehåller alltid någon passus som uttrycker aktning för naturen. Sverige kunde därför utveckla en form av miljödiplomati som komplement till den bedrivna EU-diplomatin.

 24. sampes skriver:

  Kul att du fortfarande bloggar ;) Rock on!

 25. chiros skriver:

  http://commentisfree.guardian.co.uk/mick_fealty/2007/07/about_turn.html
  ” …the struggle in Northern Ireland had cost the United Kingdom
  3,000 casualties in dead alone. Of the 3,000, about 1,700 were
  civilians … of the remaining, 1,000 were British soldiers. No more than 300
  were terrorists, a ratio of three to one. Speaking very softly, he said:
  ”And that is why we are still there.””

  Det citatet ger jämförelsen med Irak än mer skärpa. Givet de långt mer komplicerade förhållandena och de långt större numerärerna i krigförande befolkning, tillgång till vapen och de komplexa förhållandena till omkringliggande länder får vi sannlikt inrikta oss på en mycket lång konflikt i Irak, även med Nordirland som måttstock.

 26. Henrik Sundholm skriver:

  Gott

 27. smalanningen skriver:

  Det som ser ut att gå mot en lösning på Irland är fascinerande. Carls poäng är otvetydig, det räcker inte bara med politik i formen av att två sidor förhandlar – det måste hända något med människorna. EU har hjälpt Irland oerhört, och sett till att en generation fått växa upp med tryggheten att man plötsligt har möjlighet att få jobb, försörja sig själv, skaffa sig lägenhet, barn och familj – och plötsligt fick IRA svårare och svårare att rekrytera samtidigt som de gamla i gemet blev äldre och visare…

  Sen till nåt helt annat: Våld är aldrig rätt, men Glenn Hysén har rätt i en sak: Det HADE onekligen blivit ett jävla liv om Hysén gått fram och tagit en kvinna på hennes könsorgan. Jag har själv blivit utsatt för vad man kan kalla sexuella trakasserier av homosexuella killar, och det är faktiskt inte ett dugg roligt även om jag då skämtade bort det med ett ”höhö” typ. Jag gillar verkligen den frigjordhet många homosexuella står för, men jag tycker att tafsande är tafsande = hot mot den personliga integriteten. Det måste alla människor respektera.

 28. hillary2 skriver:

  Är det ingen som funderar på orsakerna till NordIrlandstragedin?

  Den kunde ha förbyggts om befolkningen inte hade varit indelad i de som tog för sig och de som inte kunde det

  smalanningen – om du visste hur kvinnor tafsas på utan handgripligheter….

 29. […] Carl Bildt gläder sig – i likhet med mig – över att den brittiska arméns roll i Nordirland upphör efter 38 […]

 30. roma30 skriver:

  Hoppas det nu blir en bevarande fred på Nordirland efter alla dessa 38 år av krigshandlingar. Måhända kan freden på Nordirland ”smitta av sig” i MellanÖstern-
  konflikten?!
  Anki

 31. stateira2 skriver:

  Kan inte vi människor kriga på internet för att hävda vår makt och prestige ? Istället för att döda varandra på riktigt ! Det är väl ett bättre sätt att ventilera själen på ! :) Titta bara på alla som håller till idenna blogg, kan lova att Carl Bilds blogg fungerar perfekt som en psykisk ventil för många människor. Istället för att hamna i slagsmål , kan man ta sig till CBs blogg för att banka lite på andra frustrerade själar , lättande :p!

  http://stateira.blogg.se

 32. Josef Boberg skriver:

  StateIra,

  Javisst – och varför inte inrätta reservat på den bolliga jorden Terra – där ALLA MaktElitare själv som vill kriga med varandra fysiskt – och hur barbariskt som – fritt får lov till det. NaturLiktVist då helt utan inblandning av arméer av vanligt folk – för att inte säga en enda av vanligt folk.

  Naiv = enkel = Intelligent lösning på världens ALLA väpnade konflikter i dags dato – eller ?

  Ha det…
  vännen Josef

%d bloggare gillar detta: