Förtryck i Belarus

Mitt i sommaren fortsätter förtrycket av de som vågar tycka annorlunda i Belarus.

27 juli ses av den demokratiska oppositionen som självständighetens dag, eftersom det var denna dag 1990 som Belarus förklarade sig självständigt från Ryssland. Men för dagens auktoritära regim betyder denna dag intet.

Vi har starka skäl att fördöma den serie av arresteringar som skett i främst Minsk under den senaste veckan. Ledarna för ungdomsoppositionsgrupper Pavel Severinets och Alexei Shein har dömts till 15 dagars fängelse, men åtskilliga andra har också varit föremål för regimens förtryck i uppenbart syfte att förhindra manifestation på och kring 27 juli.

På nytt påminns vi om denna repressiva och auktoritära regim i vårt eget närområde. Skall den hysa något hopp om öppning till det övriga Europa måste den omedelbart upphöra med övergrepp mot de medborgerliga fri- och rättigheterna av den art vi åter sett under den senaste veckan.

105 Responses to Förtryck i Belarus

 1. stateira2 skriver:

  Att demokrati är en mänsklig rättighet som måste finnas för alla människor är ett mycket trivialt faktum, det förstår alla människor och det är knappast någon ny uppfinning. Men västerländska politiker verkar tro att demokratisering av länder som Belarus blir till av ren hokuspokus, att det enbart räcker med att man ställer sig upp och säger Stop, det här accepterar inte jag. Nonsens, demokratisering i ett land kommer inte till genom att man säger Stop, eller tvingar regeringen att acceptera demokratin.

  Demokratisering är en mycket komplicerad process som måste analyseras vetenskapligt. Ta fallet Belarus , här förtrycks människor som avviker i sin politiska uppfattning, vilken mentalt frisk person som helst förstår att detta är fel och att det inte får vara så! Men för att lösa problemet måste man ställa sig mer sofistikerade frågor. Varför förtrycks oliktänkande i vitryssland? Är det för att en ond maktgalen demon med sjuka narcisistiska tankar om sitt land har lagt sina vassa klor i Belarus? Destruktivt sätt att tänka.

  Jag tycker att man ska se det på ett annat sätt, man ska ställa sig frågan: ”Hur hade Belarus sett om man med dagens tillstånd hade erbjudit folket en total yttrandefrihet och allt det andra som hör till en total demokrai”? Jag tror inte att det är rätt väg att ta , det hade varit farligt att göra så. Att bara montera demokratin på ett samhälle som inte är byggt för demokrati. Tyvärr. För då kommer demokratin att enbart leda till byte av diktator, våld och ekonomisk sönderfall.

  Demokrati kommer till av sig själv så snart den rätta sociala och ekonomiska grunden är lagt. Om belarus inte har ekonomiska och sociala problem , så självdör diktatorn.

  Att bara kritisera ett land och ovilkorligt kräva att det odemokratiska ska försvinna är inte enbart effektlöst , det är kontraproduktivt. Bättre att inleda handelsavtal och andra former av samarbeten med den grymma diktatorn och bygga upp det land han härskar över, göra landet rikt, folkets välstånd är diktatorns död.

  http://stateira.blogg.se

 2. nubbe skriver:

  Helt seriöst CB, ja jag kan hålla med dig om att det som har hänt i Belarus måste man ta tag i…MEN…anser du inte själv att det finns viktigare saker att skriva om än just Belarus..

  Här har jag vid flertal tillfällen gett dig chansen att kommentera det som händer de kristna i Irak, men du vägrar att skriva nåt om det…har du inga synpunkter på det som sker???Anser du inte att inläggen är befogade att kommentera?

  Till o med kongressen i USA har i dagarna tagit upp det, och det diskuteras hej vilt inom EU om det också…men antingen struntar du i läsa dina läsares inlägg eller så bryr du dig helt enkelt inte …..det skulle underlätta för oss debattörer om vi visste vilket var fallet, för då behöver man inte försöka påverka eller upplysa dig om omvärlden…för du kan ju inte påstå att du har koll på allt om du väljer att skriva om Belarus och ignorerar problemen i Irak

  /Nubbe (med lite attityd denna gång)

 3. za00000010 skriver:

  To hear Carl Bildt use the term auctotritarian and point the finger towards Russia is like watching a bad comedy.

  Gazprom Carly boy……Gazprom.

 4. stateira2 skriver:

  Diktatorn är helt enkelt inget mer än en projektion av befolkningens lidande , försvinner lidandet så försvinner diktatorn. Just nu grundas alla samhällets plågor i Belarus på isolering , brist på samarbete med omvärlden, främst Europa. Det är vad jag försökte säga i min förra kommentar :) hehe

  http://stateira.blogg.se

 5. za00000010 skriver:

  stateira 2,

  I agree with certain elements based on your observations, but have to add that the social norms of different sovereign states can not be homogenized by the west applying their economic and political pressure.

  Carly boys attack on Puttin is based on the fact that he can not control him like he controlled his shares in GazProm. In Carly boys perfect little world he would love to be able to control everybody in the way he and his culprits control the employees that work for within their corporate structures.

  My guess is that Carly boy has pointed the finger in Puttins direction, or Vladimir like Carly’s buddy Bush likes to call him, is that he knows that he has the ability to give him a little more then just a bloody nose.

  No, see Carly is the kind of man that have other people fighting his battles like Bush by sending young soldiers in to the battle field their “think tanks” have created. Puttin, regardless of what people appear to say about him, seems to be the kind of person that does not have a problem fighting without his glowes. That must be petrifying to little Carly.

 6. za00000010 skriver:

  -for

 7. Tobias67 skriver:

  Nubbe som bara har en sak och säga som en gammal skiva som hakat upp sig på samma spår, samma spår, samma spår, samma spår :-D Inte för att det du skriver är oviktigt men har du inget att annat att skriva?

  Kanske till och med något som har med som Carl Bildt skriver om kanske?

 8. za00000010 skriver:

  I don’t respect you Tobias, have no further comments.

 9. billyjoejimbob skriver:

  ett bedrövligt virus har invaderat carl bildts blogg

  finns inget botemedel?

  högst otrevligt är det i alla fall

 10. ollemunter skriver:

  nubbe!

  Att Carl Bildt envist vägrar kommentera mellanöstern ingår i hans strategi om ett fritt EU – Europa och där ingår inte Irak, får man tolka det som.

  Irak är ju en krigszon och kommer så att förbli, hur länge vet ingen och ingen vettig politiker vill nog ge sig in i smeten. Därför undviker Carl Bildt Irak. Det som sker i Belarus kan han skriva spaltmetrar om, ty ingen reagerar,

  Bomber smäller dagligen i Irak, men den stora smällen har ännu inte kommit.

 11. nubbe skriver:

  Hej Tobias

  Jag är medveten om att jag det kan vara tjatigt…Men om karln som driver sidan hade tagit upp detta ämne så kanske jag hade slutat låta som en gammal skiva :-)….Du nämner ju själv att det jag skriver inte är oviktigt, varför tar han då inte upp ämnet?…Fråga honom om det istället….det e väl klart att jag kan kommentera det CB skriver om men jag kan inte se riktigt vad det skulle fylla för funktion, speciellt inte nu när han inte ens kommenterar saker som i allra högsta grad berör Sverige…

  Jag anser att om man är Utrikesminister i ett land och driver en sådan här sida bör man i första hand kommentera de inlägg som berör landets invånarna med utrikesbakgrund, speciellt med tanke på att det väller in Assyrier in i Södertälje och situation håller bli ohållbar där…

  Framför allt så sker det ett folkmord i Irak det måste väl vara viktig att kommentera kring…

  Jag hade aldrig gnagt om detta om det bodde 1000 Assyrier i Sverige för då hade det kanske inte påverkat Sverige på samma sätt, inte för att ett folkmord blir mindre viktigt, men med tanke på att är en av landets största invandrargrupp påverkar detta i högsta grad Sverige och dess Utrikesminister…Detta ligger på hans bord….

  Så kom igen CB få slut på mitt tjatande…

  /Nubbe

 12. knightone skriver:

  Olle

  2 dagar sedan nämnde C.B just Iraks flyktingsituation. Det ironiska här är väl att han måste länka till en utländsk tidning för att belysa situationen. Mer kan säkert sägas och det finns uttalanden att läsa i interpellationsdebatter på riksdagen.se.

  https://carlbildt.wordpress.com/2007/07/26/sommarstiltje/

  nubbe, du verkar inte riktigt veta vad du ska gnälla om ? Enda stunden är det ett ärende för Tobias Billström, den nästa för Carl Bildt. Som sagt, läs på riksdagen.se jag vet att ledamöter ställt dina frågor och fått svar av ansvarig minister.

  za10000010, go away.

 13. za00000010 skriver:

  Make me.

 14. za00000010 skriver:

  Even though I don’t agree with Pupin’s viewpoints in regards to his views on democracy, I have to admire his political astuteness in terms on counter measuring US attacks on his way of handling business.

  The United States poverty rates and the Americans refusal to utilize socialist methods in order to resolve its social ills, have resulted in an American under class that have no social safety net to rely on and that get exploited by the American marketplace.

  The wet dream of the intellectual dwarfs like knightone, billey and the rest of the geniuses that visit this forum and that support the Swedish neo-cons attempts to dismantle the Swedish social welfare model, is that Sweden turns into another America, where people protect themselves with their high fences and over stressed police forces.

  Putin exploits this for his own economic and political purposes which is what people like him in the position that he is do. If Putin did kill that spy in Brittan it’s no different then the way the CIA have conducted their business around the world.

  Putin is a KGB man; he understands how the game is played and knows how to exploit America’s foreign policy blunders in order to strengthen his own political clout around the world.

  But I must say that it is comedic to se Bushes bed buddy Carly, who have his tentacles closely connected to the good ol’ boys in Washington, trying to seem like is above it all after trying to profit by investing in one of Putins gas pipeline projects.

 15. smalanningen skriver:

  za64 : The social welfare model you are talking about can only exist if we finance it. And how do you do that? By talking about how much better it was decades ago? Those days are never coming back… unless they find megatons of oil outside Gotland of course.

  Hmm.

  nubbe: Jag förstår din frustration, och tycker också att CB och andra ledande politiker ska se situationer som berör vårt lands medborgare – och agera efter dem. Men det är nog väldigt svårt att agera i Irak just nu tänker jag mig… men det hade inte gjort ont att åtminstone få CB:s stöd i frågan.

 16. za00000010 skriver:

  You are not slick carly boy, you are funny.

 17. nubbe skriver:

  Knightone

  Jag har full koll på läget…Vad jag kommer ihåg så har ja aldrig nämnt Tobias Billström…i detta läge så har han inte så mycket att säga till om då han är Migrationsminister….Men CB är utrikesminister och det är han som kan påverka detta internationellt….Jag har varit inne på rikdsag.se ett par gånger..det senaste diskusionen om dett problem såg ut så här, Yilmaz Kerimo, riksdagsledamot ställer följande fråga tidigare i år till CB

  ”Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att driva på att de kristna assyrier/syrianerna och kaldéerna erbjuds en frizon under FN:s överinseende i Irak?”

  och Carl svarar

  Det ligger i hela världssamfundets intresse att arbeta för ett demokratiskt, stabilt och sammanhållet Irak. Ett sådant Irak måste byggas på tolerans och samlevnad som accepteras av alla nationella och religiösa grupper. Särskilda frizoner för olika minoriteter skulle inte främja en sådan utveckling. Den konstitutionella översyn som nu pågår är därför viktig. Europeiska unionen och Sverige stöder den irakiska regeringens deklarerade avsikt att skapa ett Irak där samtliga medborgare, oavsett etnisk bakgrund eller religion, kan leva i säkerhet och få sina mänskliga rättigheter respekterade. Detta betonade jag vid mitt samtal med den irakiske utrikesministern under hans besök i Sverige nyligen. Målet måste vara att alla Iraks medborgare i framtiden får uppleva fred, säkerhet och demokrati, i sitt eget land. ”

  Detta svar är typiskt politiskt ordblaj….Alla vet att freden i Irak kommer dröja vääääääldigt länge och någon fråga om säkerhet och demokrati finns det ingen skymt av på flera tusen meters håll…

  Mänskliga rättigheter, i Irak….bevisligen så funkar inte det heller…Assyrierna har inte tid att vänta på att dessa saker ska inträffa vi kommer vara utdöda i Irak långt före dessa termer tar sin form….det pågår en etnisk rensning precis som den i Kosovo…där kunde man snabbt skapa en frizon men när det gäller Irak och dess minoritet så anser CB att det inte skulle främja utvecklingen Irak? utan att Irak måste byggas på tolerans och samlevnad….Snälla CB tror du själv på det?

  Mitt förslag är att stycka upp landet så som man har gjort med forna Jugolsavien, då kanske det blir någon ordning…för att bilda ett Irakiskt land anser jag vara utopi

  Vi vill se handling innan Assyrierna är utrensade och sen inte kan hävda sin rätt till ett område i sitt ursprungsland….

  /Nubbe

 18. actaestfabula skriver:

  Jag har läst Carl Bildts blogg från dess start. Och de flesta kommentarerna dessutom. Ofta intressanta följddiskussioner

  Det som förundrar mig angående Vitryssland är att ingen socialist går in och försvarar vår närmsta kvarvarande socialistiska stat. Här borde väl stidsropen skalla! Strateira2 kommer väldigt nära i sitt inlägg! Jag tror att Strateira2 önskar att Castro eller Chavez hade varit ”den store ledaren” i Vitryssland. Då hade vi fått läsa ett flammande försvarstal.

  Givetvis skall demokrativänner – inkl demokratiskt valda politiker – trycka på allt vad tygen håller så att denna reminens från sovjetsocialismen försvinner in i historien. På samma sätt som det socialistiska förtrycket försvann från Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Tjeckien osv osv. Ekonomisk utveckling till gagn för folket kräver en ekonomi som vilar på kapitalisemns grund!

 19. za00000010 skriver:

  Financing the social welfare model is one thing. Exploiting the Swedish marketplace by weakening the social safety net for the most marginalized groups is another. Being a hypocrite and claiming to be righteous is just plain pathetic.

 20. Tobias67 skriver:

  actaestfabula:

  Va skönt att bland alla skräpkommentarer se ett adekvat inlägg för en gångs skull.. Fortsätt gärna så vi får en bättre balans och mindre av aftonbladstjäbbel och pajkasteriinlägg som nästan har förgiftat bloggen.

 21. smalanningen skriver:

  za64: If that was all they ever did, I would agree with you. But more and more people finally get jobs and that is the ONLY way to make a genuine difference for the most marginalized groups. So concentrate on the ”one thing” and answer me again.

 22. za00000010 skriver:

  Tobias, get a life.

 23. za00000010 skriver:

  not worth a reply, read my other comments.

 24. Tobias67 skriver:

  za00000010 Get a Mac!

 25. knightone skriver:

  Nubbe, som sagt du behöver nog läsa lite mer på riksdagen.

  —————–
  Svar på skriftlig fråga 2006/07:878
  den 21 mars

  Svar på fråga

  2006/07:878 Kristnas situation i Irak

  Utrikesminister Carl Bildt

  Lennart Sacrédeus har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra att en etnisk och religiös rensning av kristna ska äga rum i Irak.

  Den svenska regeringen ser med oro på utvecklingen i Irak. Säkerhetssituationen har förvärrats och våldet har i ökad utsträckning fått sekteristiska förtecken. Våldet drabbar medlemmar ur alla etniska och religiösa grupper i Irak. Minoriteter som mandéer, syrianer, assyrier och kaldéer är särskilt utsatta. Situationen har gett upphov till stora flyktingströmmar, både inom och utom landet.

  Förra året sökte ca 9 000 personer från Irak asyl i Sverige, vilket var hälften av alla irakiska flyktingar som kom till Europeiska unionen. Migrationsverkets prognos är att upp emot 25 000 irakier kan komma att söka asyl i Sverige i år. Sverige tar här ett stort ansvar, men driver också på diskussionen inom EU om vikten av en förbättrad säkerhetssituation i Irak.

  Det ligger i vårt, och övriga Europas, intresse att arbeta för ett demokratiskt, stabilt och sammanhållet Irak. Den europeiska unionen, och sålunda också Sverige, stöder därför fullt ut den irakiska regeringens deklarerade avsikt att skapa ett Irak där samtliga medborgare oavsett etnisk bakgrund eller religion kan leva i säkerhet. Jag betonade själv detta i samtalet med den irakiske utrikesministern under hans besök nyligen i Sverige. Också i den svenska landstrategin för Irak anges att utvecklingssamarbetet ska söka bidra till att motverka all slags diskriminering.

  Regeringen kommer även i fortsättningen att driva frågan om minoriteternas utsatthet i Irak, såväl i EU och FN som i samtal med irakiska företrädare.

  Inkom: 2007-03-16
  Besvarad: 2007-03-21
  ——

 26. knightone skriver:

  Sådär, det hela skall inpastas om man ska snacka om det. Annars blir det rätt ryckigt.

  Med andra ord, frågan du tjatar om är besvarad. Varför då upprepa frågan på hans blogg? Tror du det kommer något nytt eller?

  Det är viktigt att andra situationer får bevakning också. Dagens exempel med Vitryssland är ett sådant. Varför frågade du aldrig om förtrycket där?

 27. billyjoejimbob skriver:

  tack tobias

 28. Tobias67 skriver:

  Betyder nu detta att vi slipper za64 om vi alla köper en Mac? :-)

 29. za00000010 skriver:

  I got a mac Einstien.

 30. Tobias67 skriver:

  Congratulations on a great and usable computer! Then it was to be because you have installed Bootcamp or Parralells and running XP or Vista on it :-) Or have you replaced Mac OS X with eg. Ubuntu 7.04?

  Sorry moderators for this off-topic reply, i’m in a good mood and couldn’t help it

 31. Kachina skriver:

  actaestfabula

  Det har aldrig funnits någon ”sovjetsocialism”. Det är ett ord skapat av Timbro. I Sovjet fanns bara kommunism, inget annat.

 32. Tobias67 skriver:

  Copy-paste från http://timbro.se/About.aspx

  Om Timbro

  I snart 30 år har Timbro varit ett centrum för idéutveckling och opinionsbildning kring fundamentala värden för det svenska näringslivet. När Timbro startades var uppförsbacken brant. Den politiska agendan var fylld av krav på socialisering, planering och beskattning. I bästa fall var företagare, äganderätt och marknadsekonomi ointressanta företeelser, i sämsta skulle de inte finnas.

  Idag ser mycket annorlunda ut. Allt är förstås inte Timbros förtjänst. Men efter en intensiv idé- och systemdebatt på 1980-talet avskrevs i allt väsentligt de socialistiska ambitionerna. Sverige började i stället att avregleras, skatter sänktes och flera internationellt uppmärksammade valfrihetsreformer genomfördes. Idag menar de flesta att Sverige blivit ett ganska normalt västeuropeiskt land. Andra vidhåller särarten. Sverige påstås vara en framgångsmodell tack vare sin kombination av ett konkurrenskraftigt näringsliv och en ambitiös socialstat.

  På den sista punkten håller vi på Timbro inte med – och det av flera skäl. I allt för hög utsträckning hindrar den stora staten människor från att agera som de önskar och därmed tar Sverige inte vara på sina möjligheter. Det är för många företag som aldrig startas, för många människor som inte hittar en plats i arbetslivet, för många initiativ som hade berikat oss på det ena eller andra sättet rinner ut i sanden.

  Sverige har ett allvarligt men svårfångat problem. Dynamiken både i vår ekonomi och i vårt samhällsliv är för låg och alltfler inrättar sig därefter. Att bevaka rättigheter blir viktigare än att utnyttja möjligheter.

  Samtidigt pågår vår tids största samhällsprocess – globaliseringen. Runt om i världen tas många politiska initiativ för att underlätta företagande och handel. Men sedan mitten av 1990-talet har Sverige tagit reformpaus. Den svenska regeringen är inte intresserad och oppositionen har begränsade ambitioner.

  Därför tror vi på Timbro att vi behövs mer än någonsin. Nu är det återigen dags att arbeta för en tydlig och liberal förändringsagenda. Vi gör det genom att presentera fakta och argument, böcker, och rapporter och genom att vara engagerade opinionsbildare i samhällsdebatten.

  Tack för att du tittat in på Timbros hemsida. Här hittar du information om kommande arrangemang, nya och gamla publikationer och alla medarbetare. Här kan du också prenumerera på våra utskick.

  Varmt välkommen!

 33. actaestfabula skriver:

  Kachina
  är skrattretande lik min morbror Knut, salig i åminnelse. Han var en hängiven demokratisk socialist med Schumpeter som sin profet. Knut kunde i princip i vilken diskussion som helst få in en slutkläm om kapitalisems självdestruktiva kollaps. Han var glad som en speleman när löntagarfonder släpades ända in i riksdagen – fick en knäck när Palme vände denna socialismens (nästan) triumf ryggen. Knut fick sin andra och svåra knäck när muren föll 1989 och – ve och fasa – centraleuropas folk kastade av sig socialismens ok – hur kunde de??? Knut hittade en ny profet i Erich von Däniken och var under finalen av sitt liv helt övertygad om att han själv och andra trogna socialister härstammade från superintelligenta rymdvarelser. Han fortsatte att tugga sin teser, men med sakta försvinnande entusiasm. Han förblev en tragisk utopisk socialist in i det sista, men tappade all kontakt med verkligheten, men salig i sin värld.

 34. […] Förtryck i Belarus Mitt i sommaren fortsätter förtrycket av de som vågar tycka annorlunda i Belarus. 27 juli ses av den demokratiska […] […]

 35. Kachina skriver:

  Det var en härlig blandning på din farbror Knut, för Schumpeter har väl aldrig varit socialist, utan är den som ligger till grund för nyliberalismens entreprenörskap. Det finns vissa uttryck av honom som jag instämmer i och det är när entreprenören drivs av ”glädjen att skapa något nytt”, ”drivs av att bygga ett eget kungarike” ”att det skall finnas löneskillnader, men de får inte bli för stora, då får de motsatt effekt på ekonomin”.

  Schumpeter är alltså nyliberalernas Gud. Det ligger tydligen i släkten att missuppfatta saker och ting, för östblocken har aldrig varit socialistiska. De var kommunistiska, en sentida mutation ur socialismen, så väsensskild från socialism att likheterna är mycket små. Att jämföra kommunism med socialism är som att jämföra barnens trehjuling med en Harley Davidson. Det är Timbro som försöker dra med socialismen i kommunismens fall.

  Så, jag undra vem det är som tappat kontakten med verkligheten, din farbror eller du och Däniken, som visserligen har rätt i att våra medvetanden härstammar från kosmiska strålväsen (inte fysisk mänsklig kropp) men blandar in spåren av tidigare civilisationen med rymdvarelser. (Världen, högt stående civilisationer, har gått under förut) Den fysiska skapelsen människa, formen på köttet, är skapat här på jorden, men vad jag förstår så tillhör du dem som tror att den där som heter Slumpen, helt omedveten om dåtid, nutid och framtid har skapat oss. Då kan man även tro att Schumpeter var både socialist och kommunist.

  PS. Det gäller att koppla ihop de små bitarna till en stor bild. DS

 36. billyjoejimbob skriver:

  några tänkvärda rader om skillnaden mellan ISLAM/ISLAMISM riktade till bloggens egen duracellkanin stateira/za00000010 saxat från per t ohlsson söndagskrönika av idag

  Ingenstans i islam görs en för demokrati nödvändig åtskillnad mellan det andliga och det politiska, mellan moské och stat. Det hänger samman med islams tidiga historia.
  Muhammed var inte bara profet, han var också en härförare och imperiebyggare som etablerade umma, de troendes gränslösa gemenskap, som ett slags politiskt ramverk. Här, i denna ursprungliga strävan efter religiöst och territoriellt underkuvande, finns islamismens rötter, blottlagda i lärda arbeten som Efraim Karshs Islamic Imperialism och David CooksUnderstanding Jihad. Men i Sverige och på en del andra håll i Europa förklaras och ursäktas islamistiska övergrepp nästan uteslutande med muslimsk bitterhet över den israelisk-palestinska konflikten och nutida amerikansk maktfullkomlighet.
  Det är viktigt att skilja mellan islam, en stor och bred världsreligion, och islamism, den betydligt smalare föreställningen om att islam också är en allomfattande politisk ideologi.
  Till saken hör, eller borde höra, att Hasan al-Banna (1906–1949), Muslimska brödraskapets grundare och den moderna islamismens fader, var en dokumenterad beundrare av Adolf Hitler.
  Med röstsiffrorna 24–14 antog FN:s nya råd för mänskliga rättigheter den 30 mars en resolution mot religiösa förolämpningar. Initiativet kom från muslimska stater som varken respekterar yttrande- eller religionsfrihet.
  Resolutionen är inte bindande men likafullt en skandal. På ytan tycks den freda alla religioner, men endast islam nämns i texten. Dessutom står den i motsats till FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948 som stadgar följande:
  ”Envar är berättigad till alla de fri- och rättigheter som uttalas i denna förklaring, utan åtskillnad av något slag, såsom ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt.”

 37. budkavlen skriver:

  SLUTORDEN VAR OCKSÅ VIKTIGA

  Per T slutar sin krönika så här:

  – – –
  För om demokratin kompromissar när det gäller det mest elementära, som yttrandefrihet och rätten att bekänna sig till vilka gudar som helst eller till inga gudar alls, visar den sig svag. Eftergifter leder, som framgått, bara till nya framstötar. Och då kan inte det öppna samhället framstå som ett skyddande föredöme för alla de muslimer som vill leva i enlighet med vers 256 i Koranens andra sura:

  ”Tvång skall inte förekomma i trosfrågor.”

  Det vill säga:

  Utan tvång i religionen kan ingen tvingas att respektera islams regler och symboler som heliga. Ett Koranargument mot självcensur som de nog aldrig tänkte på i Värmland.

  – – –

  Vi får börja använda Korancitat mot islamisterna, när de hetsar till hot och våld.

 38. za00000010 skriver:

  Kachina 8:34, lol.

  Maggot 9:12, need to take your medications…..you know how you can get.

 39. za00000010 skriver:

  There is little difference in between the neo-cons and the more radical Muslim fractions that operate within the different theaters around the world.

  The American neo-cons who collaborate and work with the Swedish neo-cons misled and manipulated the American people into an illegal war in Iraq.

  All the Swedish neo-cons in this forum that support Americas illegal invasion of the middle east are essentially saying that it’s all right to manipulate the democratic and political processes in order to fight the radical Muslim fractions.

  Their statements hence must be miss trusted since they openly support the class based and elitist “we know what is best for the world” ideologies.

  To claim that the radical Muslims are not a product of the very tainted, one sided and often divisive European and American support for the Israeli state is not only absurd, it is retarded.

 40. billyjoejimbob skriver:

  kommentar överflödig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 41. za00000010 skriver:

  The accumulative growth of the more radical Muslim groups is a bi product of failed foreign policy initiatives from both the EU and the United States side.

  CIA invested in Bin Laden and Saddam. I wonder if all the marginalized groups in the United States, many of them who don’t even vote because they have lost faith in the democratic process and have no social safety net at all to rely on, think that it was worth the 500 billon US dollar + the United States have invested in this very divisive and incredibly dangerous war.

  In the words of Malcom X, the great American freedom fighter that was killed by his on people in conjunction with the CIA, it looks like the “Chickens are coming back to roost”.

 42. za00000010 skriver:

  Medication time maggot!

  You and your buddies might start seeing green little spacemen again ; )

 43. za00000010 skriver:

  on=own

 44. billyjoejimbob skriver:

  ekorren

  du som säger dig stå bakom allt vad vår terroristälskande virusfigur säger

  en lite fråga i all ödmjukhet

  stöder du även:

  ”” In the words of Malcom X, the great American freedom fighter that was killed by his on people in conjunction with the CIA, it looks like the “Chickens are coming back to roost”. ””

  och hur ställer du dig till nötter modell iranimporterade islamister

 45. billyjoejimbob skriver:

  och förresten ekorren

  hur ställer du dig till nuvarande iranregimens grundsyn inkl kvinnosyn och demokrati i största allmänhet

  och till röda moské anhängare i pakistan

  och venezuelaz chavez

  och majoriteten av iraks folk

 46. billyjoejimbob skriver:

  ekorren igen

  är england en demokrati

 47. billyjoejimbob skriver:

  zaubermannen ekorren

  vem litar du mest på

  sarkozy el khadaffi

  är sarkozy en demokratisk sinnad person

  vem föredrar du

  reinfeldt el putin

 48. za00000010 skriver:

  I don’t respect you billy boy,

  Read my previous comments.

  I have no further comments……

 49. billyjoejimbob skriver:

  en sista frågan till nötknäpparen

  som är en fråga om demokrati

  ta t ex torsten och maggi

  jämför med

  za00000010/stateira

  vem/vilka hyllar demokratin

 50. billyjoejimbob skriver:

  za00000010/stateira

  och hur många procent av befolkningen i vårt land tror du respekterar dig

  går säkert inte att mäta i procent

  vi får ta till promille

 51. za00000010 skriver:

  Seems like you need some friends Billy boy, why don’t you go to the sandbox and try out the toys your mommy and daddy got ya’

  ; )

 52. za00000010 skriver:

  Maybe you can hold Carly’s pee pee while and his buddies piss on the poor.

  Then you can make a friend and everything would feel ok.

 53. za00000010 skriver:

  +he

 54. billyjoejimbob skriver:

  jag hoppas jag får kvarstå i det nybildade partiet trots att virusbäraren za00000010/stateira nedgraderat min ålder

 55. billyjoejimbob skriver:

  za00000010/stateira

  jag och övriga svenskar och amerikaner är verkligen stolta över att du fått åtnjuta våra utbildningssystem

  du verkar vara en sådan ödmjuk och tacksam person

 56. billyjoejimbob skriver:

  nu stänger jag ner

  kul/trevligt att få leka litet

  allrahelst med en sådan allvarstyngd figurin som za00000010/stateira

  strålande sol och salta vågor väntar

 57. za00000010 skriver:

  Stop lying Billy, you are going to the sand box. Maybe you might meet Carly there.

  He might have the Michael Jackson Bugg, might be your lucky day! ; )

 58. za00000010 skriver:

  Increse your dose maggi, take the green pills to now!

 59. za00000010 skriver:

  Oh by the way billy, if you meet Carly, I don’t think you will need any vaseline.

 60. grugel skriver:

  Please do not feed the troll.

 61. nubbe skriver:

  Knightone

  Tack för inlägget…det stärker bara ytterliggare min argumentation och att jag har bra koll på vad sker på sidan riksdag.se och hur CB besvarar dessa motioner….om DU tittar nogrannt så kommer du se att riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo´s motion är från den 23 mars och CB svarar på den 4 april…..alltså är materialet jag har pastat något färskare än den som du har pastat med Sacredeus.

  Oavsett så har dessa två herrar ställt samma fråga till CB med några veckors mellanrum och om man då läser CB svar (som vi båda pastat från olika tider) så är de mer eller mindre identiska med den stora skillnaden att CB ANSER INTE ATT EN FRIZON ÄR GYNNSAMT FÖR UTVECKLINGEN I IRAK….

  Om han hade tyckt tvärtom att det verkligen behövs en frizon för de kristna som dagligen slaktas och tvingas fly…ja då hade CB handlingsplan och kommenterar sett annorlunda ut….

  Problemet är att Irak töms på dess ursprungsfolk, Assyrierna pga deras religiösa tillhörighet, i rasande fart och med hemska medel…likt situationen i Kosovo…och eftersom Assyrierna inte var så många innan kriget bröt ut (ca 1.3 miljoner) så blir denna siffra mindre och mindre för varje månad….olika oberoende organisationer kan med säkerhet säga att 1/3 av dessa har antingen flytt eller blivit brutalt mördade….därför kära läsare så har Assyrierna inte någon chans att överleva utan en frizon, om vi skall vänta på att kaoset i Irak skall demokratiseras….man behöver inte vara ett mattegeni för att räkna ut att det inte dröjer länge tills man har utrotat Assyrierna…

  Hur skulle det sett ut i Kosovo idag om man inte skapade en frizon och skyddade kosovoalbanerna??

  Här krävs det handling…det Assyriska folket har inte tid att vänta…..för 90 år försökte turkarna med samma metod och lyckades med det till stor del vi vill inte uppleva ett försök till folkmord igen…speciellt inte i vårt ursprungsland….

  /Nubbe

 62. Kachina skriver:

  BILLYBOY

  ”stöder du även:

  “” In the words of Malcom X, the great American freedom fighter that was killed by his on people in conjunction with the CIA, it looks like the “Chickens are coming back to roost”. “”
  och hur ställer du dig till nötter modell iranimporterade islamister”

  Jag tolkar varken stateira eller 000010 som islamister, lika lite som jag tolkar Khalil Gibran som islamist. Han verk ”Profeten” borde vara ett obligatorium i högstadiet.
  Jag är inte säker på att 00010 tillhör islam och stateira gör som alla andra invandrare som blir nedvärderade som ”svartskalle”, tar skydd i sin barndoms identitet. Precis som vi skulle ta skydd i vår barndoms identitet om vi flyttade till Iran. Bägge dessa är välbildade som kräver och förtjänar respekt. Det är faktiskt ni som är korkade, okunniga och förstockade, som inte ser att de till 90% ger er den kristallklara sanningen. Det är klart, 200 000 importerade välutbildade iranier till väst varje år var en liten överdrift. Jag vet inte hur Malcolm dog, eller ens att han är död, men att CIA dödar den de finner lämpligt att döda, håller jag inte alls otroligt. Frågan är bara varför de inte tar bort Kim Jong Il.”

  ”hur ställer du dig till nuvarande iranregimens grundsyn inkl kvinnosyn och demokrati i största allmänhet”

  Jag tar definitivt avstånd från iranregimens grundsyn och den dominerande kvinnosynen inom islam. (Kom ihåg att kristendomen haft samma kvinnosyn i 1 750 år.)

  ”och till röda moské anhängare i pakistan”

  Gud finner du varken i moske’n eller i kyrkan

  ”och venezuelaz chavez”

  Chavez gjorde helt rätt i att förstatliga oljan. Varför skall norska och amerikanska direktörer skapa sig själva förmögenheter av Venezuelas naturtillgångar? Vinsten från oljan skall fördelas över folket. När Chavez tog kontroll över media föll han ur mitt socialist-register ner i kommunist- diktators-tunnan. Där Italiens ex. ”vad fan han nu hette” redan befinner sig.”

  ”och majoriteten av iraks folk”

  Irakiska folket är vanligt hyggligt folk, men liksom Carl Bildt, Reinfeldt, Björklund,…uppväxta i en miljö där begreppet EQ inte existerar. De förstår inte ens vad man menar.

  jämför med za00000010/stateira vem/vilka hyllar demokratin”

  Jag har inte sett att någon av dem är emot det fria ordet och fria val.

  ”vem litar du mest på, sarkozy el khadaffi”

  Ingen av dem. De är två psykopater.

  ”är sarkozy en demokratisk sinnad person”

  Nej, han är en psykopat.

  ”vem föredrar du reinfeldt el putin”

  Reinfeldt

 63. dvasserman skriver:

  Nu ska vi väl förvänta ett besök av Vitrysslands utrikesminister.

 64. billyjoejimbob skriver:

  ekorrpojken

  du är i alla fall ärlig i dina svar

  även om jag uppfattar vissa som rena rappakaljan t ex din uppfattning om psykopater

  men cementgolvet är alltid en ursäkt

  betr. stateira/za00000010 har du nog inte riktigt begripit vad han står för – eftersom

  du inte känner till den våldsälskande islamistpsykopaten malcolm x som bl a yttrade

  de beryktade orden ”Malcolm received criticism for a comment he made regarding the

  assassination of President John F. Kennedy. ”[Kennedy] never foresaw that the

  chickens would come home to roost so soon,”.

  SUPERRADIKAL MUSLIM SOM HYLLADE VÅLD SOM BÄSTA METOD

  ingen riktig ekorre kan ställa upp på sådant

 65. billyjoejimbob skriver:

  kurre

  rättelse v g ta bort

  Malcolm received criticism for a comment he made regarding the
  assassination of President John F. Kennedy.

  och ………. efter din iranske kompis utfall om vaselin mm gentemot carl bildt baxnar man när du med en ekorres envishet kallar denne figurin välutbildad

  jag är bara rädd för sådana fanatiker – dom är i stånd till vad som helst

  och kom inte och tala om rasism el liknande – respekt för sår en sådan person (som du själv visar och vill att vi andra skall ha tyder bara på ett eget mindervärdeskomplex av första graden)

  rensa din kurrehjärna och fyll på med lite nytt blod

 66. Kachina skriver:

  Överord från bägge håll. Vi skall först tänka på att invandrare kommer från någonting, till ingenting. De kommer från en identitet, från ett socialt nätverk, till inget nätverk och att bli behandlad/betraktad, som ingenting. De förlorar sin identitet, hänger i luften ett tag, tills de hittar den enda identitet som omgivningen känner igen, religionen.

  Jag tror att stateira/000010 är lika lite muslimska fundamentalister som jag är kristen fundamentalist. De är bara frustrerade invandrare som blivit ignorerade, men som jag gissar, om de studerat sin religion, sett att den precis som kristendomen är en tragisk missuppfattning av den kunskap om det andliga som funnits så länge som liv funnits.

  För bägge dessa religionerna gäller att om man ens skall komma i närheten av den sanna andligheten, måste man studera de spillror som finns kvar i de bägge religionerna, sufernas lära och de kristna mystikernas lära.

  Rent politiskt har både stateira och 000010 en kristallklar bild av världsläget. Jag struntar fullständigt i om den som yttrat orden är Bin Laden själv, eller den kristna fundamentalisten Bush. Den politiska världsbilden de beskriver är exakt.

 67. Kachina skriver:

  Vaselin, var fult. Mycket fult. Det tycker jag att 00010 skall be om ursäkt för. Det kan bli så när frustrationen når höga höjder, det förstår vi. Men, det kräver en ursäkt.

 68. Kachina skriver:

  ”jag är bara rädd för sådana fanatiker – dom är i stånd till vad som helst”

  Men, är du inte rädd för Bush och Cheney? Fanatiker som tjänar pengar på amerikanska soldaters död.

  ”och kom inte och tala om rasism el liknande – respekt för sår en sådan person ”

  Jag respekterar bara tre personer i denna världen, Nelson Mandela, Kofi Annan och Carl Bildt (för hans hängivenhet och totala uppoffring för sitt jobb.

  Jag respekterar det staeeira och 00010 skriver och säger. Deras person intresserar mig inte.

 69. billyjoejimbob skriver:

  kurre ekorre

  antagligen är du inte bildad nog att förstå poängen i detta inlägg men jag försöker i alla fall

  när du slåss mot väderkvarnarna är du inte ens don quijote (den rollen har din nuvunne kompis) – du framträder i skepnad av sancho panza

 70. Kachina skriver:

  fatta detta billy

  Du måste se vidare än till 30-skyltarna. Det som pågår nu är ett krig mellan islam och kristendom, men orsaken till det är att ingen lyssnade på forskarna vid Stanford 1964;

  Vi måste jämna ut skillnaderna mot tredje världen,…..annars smäller det. Det har det gjort. Det är orsakerna, religionerna är medlen. Om du inte förstår det, förstår du inte heller vad 000010 säger.

 71. billyjoejimbob skriver:

  nötknäckarn

  fick du hjälp av din trogne arbetskamrat rocinante med ditt senaste inlägg

  en ekorre och en häst – intressant kombination ;-)

  undra på att du sprider så mycket dynga för att vara så liten …………..

 72. Kachina skriver:

  haha,…jag tänker på alla dessa diagnoser, jag har enligt er varit schizofren, haft en psykos, narcissist,…..och nu har jag mindervärdighetskomplex.

  När du talar om dynga är det för att du inte har perspektivet (klart, från en dypöl ser man inte långt) men dagens situation är ett resultat av att ingen lyssnade på forskarna vid Stanford 1964.

 73. billyjoejimbob skriver:

  och en sak till

  tror du verkligen att din nuvunne vän stateira/za00000010 ber carl bildt om ursäkt för ”vaselinutbrottet”

  det kan jag nästan garantera att han inte gör

  en våldsfanatiker är blind och en ursäkt är ett okänt begrepp för en dylik figurin

  ett så grovt övertramp har sällan skådats på denna blogg och det borde även få en liten ekorre att fundera på resten av smörjan han/hon kräker upp

 74. billyjoejimbob skriver:

  har du kollat upp malcom x och vad han stod för

  pls gör detta för din egen allmänbildnings skull

  och sätt sedan detta som du får fram i samband med din nufunne vän stateira/za00000010

  skölj sedan – hämta andan – OCH TÄNK SJÄLVSTÄNDIGT

 75. nubbe skriver:

  Till Knightone och CB

  Det visade sig att jag har full koll på läget och vet vad jag pratar om…titta på detta inslag från CBNNews

  http://www.cbn.com/CBNnews/202448.aspx

  CB, man skall inte bara kommentera motioner utan även sina debattörer på sidan…jag är väldigt tacksam för att du har en sån sida så att vi ”dödliga” som inte sitter i riksdagen kan nå dig..så gott som det går……

 76. Kachina skriver:

  billyboy

  Jag har läst om Malcolm X

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Malcolm_X

  Vad hade du väntat dig av en sådan uppväxt. Det var ett liv som gick på räls, förutsägbart från den dag hans far dog.

  Du reagerar på symtomen, inte på orsaken. Du är rädd för islam, men det är bara medlet. Orsakerna har jag redan redovisat. Vi kommer att få samma händelser i de europeiska länderna, efter att Allianzen och Sarkozy skapat förutsättningarna.

  Du läser inte vad de skriver. Jag har inte sett någonstans att 00010 eller stateira förespråkar islam. De beskriver nuläget och du reagerar med solarplexus.

  Tror du verkligen att USA invaderade Irak för att hjälpa dem till demokrati?

  Fattar du inte att inom tjugo år kan vi inte täcka behovet av energi. Det handlar om att säkra tillgången till den olja som finns kvar. Det är inga musklimer som i verkligheten krigar mot kristna. Det är tredje världen som kräver större del av den gemensamma kakan.

 77. billyjoejimbob skriver:

  även ekorrar måste lära sig skilja på islam och islamism

  förstår att det är svårt för dig lille sancho panza men din verklighetsbild försvann nog tyvärr rakt ner i betonggolvet

  trots att varken alliansen el sarkozy fanns vid makten vid det tillfället kan du säkert på något nyandligt pekoralistiskt sätt även göra dem delansvariga för 9/11

  hela din uppfattning om omgivningen verkar tyvärr allt som oftast totalhavererad

  men du är ändå sååå oförarglig din lille ekorrpojke om man jämför med din nyfunne vän
  stateira/za00000010 som synes vara uppfylld av hat mot allt som rör sig inom våra västliga demokratier

 78. Kachina skriver:

  maggi och billy

  Ni påminner mig om en ekorre jag känner. Han får ont i magen av att äta sprängört, men han fortsätter att äta sprängört och fortsätter ha ont i magen, för han kan inte koppla ihop orsak och verkan.

  Ni är rädda för islam. OK, det skall ni vara, men ni kan inte förstå varför en sådan galen religion fått fäste bland så många. Ni kan inte förstå varför någon tar på sig en bomväst och tar självmord mitt bland fienden. Ni kan inte förstå att det kommer fler, trots att de sett sin frände som en blodig massa. Jag kan ge ett kort exempel på hur väst göder och föder islam. Nyligt sköt en amerikansk soldat en fyraårig flicka och hennes 18-årige bror. De stod inte bredvid varandra. Ingen hade vapen. Deras familj såg på. Flickan började grina när hennes bror dog. Då sköt de henne också. Så föds terrorister. Jag skulle tro att minst två ur den släktet anmälde sig till självmords-kompaniet.

  Jag ogillar islam, förutom sufer. Jag ogillar det svarta prästerskap som genom att vanställa Paulus skrifter skapat kristendomen, förutom de kristna mystikerna.

  Islam i sig är inget att vara rädd för, den är symtomen. Det är bara att skicka ner Ulf Ekman några veckor och han får predika för dem att vägen till materiell välfärd går genom Livets Ord. Att i hans kyrka blir man både rik, frisk och vacker. De jublande massorna kan du räkna i miljoner. Det blir lika tomt i moske’erna som i kyrkan, särskilt eftersom Timbro genom media även hamrat in att de skall inte buga mot Mecka, utan mot Manhattan. Lyckan finns i nyliberal kapitalism.

  Det är alltså det enkla att fixa ett symtom. Svårigheten är att fixa till orsaken. Den skapade vi 1964 genom att ignorera våra egna forskare, så det kommer till uttryck genom andra symtom som vi ännu inte sett.

  Nu måste ni, billyboy och maggi, syssla med copy/paste ett tag. Jag har glömt själva sakfrågan efter allt snack om islam. Kan ni visa mig de ord, den text, som påvisar att 00010 är islamist? Jag måste ha missat något.

 79. Kachina skriver:

  00010 och lillies

  Sluta SMS:a mellan varandra på bloggen. Jag vill ha svar från maggi och billy på ovanstående, men de hinner ju aldrig läsa.

 80. Kachina skriver:

  Nej maggi, jag har aldrig påstått att 00010 och struttan har 100% rätt i allt de säger. Det är ditt påhitt. Jag har sagt att 000010 har gjort en kristallklar bild av det världspolitiska läget, som jag instämmer i. Vi har tämligen exakt lika syn på det, förutom små detaljer som exv. Palme.

  Men,…..hur f-n har ni kommit fram till att 00010 är islamist?

 81. billyjoejimbob skriver:

  maggi

  klokt nog skriver du

  ##Själv ger dock jag blanka f-n i hans skrivande.## (stateira/struttan)

  eftersom du är partiledare följer jag ditt exempel med omedelbar verkan

  inte en enda liten bokstav mer från mig till honom/henne

  bloggen är ju ockuperad (där vill jag ge ekorrkurre rätt)

 82. billyjoejimbob skriver:

  kurre ekorre

  använd den hjärnhalva som du har kvar på rätt sätt så framgår din nuvunne väns
  ideologi mycket klart och tydligt

  VAR KRISTALLKLAR!!!

 83. za00000010 skriver:

  Billy…how are you doing.

 84. za00000010 skriver:

  ……Billy…why are you angry?

 85. za00000010 skriver:

  Anger is destructive and diviseive……Don’t you think billy?

 86. za00000010 skriver:

  Billy, I don’t know what kind of person you are, but talking about somebody behind their back is rude……Don’t you think billy?

 87. za00000010 skriver:

  Maggot……what where you saying about Churchill?

 88. za00000010 skriver:

  I think I am here……Is this me? Yes it’s me.

  So what am I Billy? Could you please elaborate without you chocking on one of your chocolate pieces?

 89. za00000010 skriver:

  You are pathetic billy……pathetic……

 90. Kachina skriver:

  billy och maggi

  Eftersom jag är ganska tom i huvudet, måste ni förklara och,…..

  VAR KRISTALLKLAR!!!

  Jag tror ni har islamofobi. 000010 och stateira är inte med islamister än jag är fundamentalistisk kristen. Whiskey slinker ner lika lätt där som här och alla ni andra:-)

  maggi

  Däremot har jag listat ut varför za är så intresserad av Churchill. De har ett gemensamt = manodepressionen. Nu är tydligen za inne i en manisk period och har gått upp i varv, rejält.

  za

  Litium är det du skall ta. Det står Lithionit på burken. Den måste tas regelbundet.

 91. za00000010 skriver:

  You are reasons why the cowards maggot and billy boy think that I support the radical Islam fractions is because I don’t agree with their Fuhre’s way of handling the middle east problems.

 92. za00000010 skriver:

  You=the

 93. Kachina skriver:

  za

  You = There (There are reasons,….)

  Varva ner.

 94. za00000010 skriver:

  Actually Cachina;

  I am being an asshole on purpose because I am not interested in their little manipulative innuendos and insulting comments. I am fully aware of how I am addressing them and the lack of civility I am applying in doing so.

 95. Kachina skriver:

  Jag förstår. (Jag brukar använda den metoden själv)

  maggi och billy

  Det är inte islam vi skall vara rädda för (det fixar Ulf Ekman på en kvart) utan ORSAKEN till att islam fått sådant fäste i den stora massan. Den orsaken är vi själva, som ignorerade forskarna 1964.

  VI MÅSTE JÄMNA UT SKILLNADERNA, INTE ÖKA KLYFTORNA. DET GÄLLER BÅDE LOKALT OCH GLOBALT

  Och,…..ni nyliberalister gör precis tvärtom, trots att grundaren till er religion säger att skillnaderna inte får bli för stora. Alla religioner missbrukas, Paulus feltolkas, Mohammed feltolkas och nu feltolkas även grundaren (Schumpeter), för den färskaste religionen, nyliberalismen.

  Något saknas i formeln IQ * EQ = I.

  Kan ni gissa vad?

 96. Kachina skriver:

  Islam och kristendom är en känsla som kan ändras globalt på några minuter, av de rätta orden, den rätta personen, från det rätta podiet.

  Det som är svårare att ändra är orsaken som ger näring åt islam och andra religioner, som nyliberalismen, Alla dessa är symtom som man INTE botar genom att öka klyftorna.

  Den marknadsliberala kapitalismen med USA som störste spelare är de som göder islam med ny näring, mer för varje dag genom att klyftorna ökar, lokalt och globalt, och genom att döda civila i Irak, som såg amerikanarna som befriare. Det går inte att skicka några skitnödiga grabbar från Bronx till en krigsskådeplats. De skjuter allt om rör sig, även sina vänner.

  De som då stod och hyllade den amerikanska arme’ns intåg, värsta fiender. Jag måste säga att trots all vår teknologi, är vi lika dumma som jätten Dumle.

  Har du läst Khalil Gibrans ”Profeten”?

  Ur Wikipedia; ”Gibran avled i New York 1931. Han begravdes i sin hemstad Bsharri och hundratals präster och religiösa ledare, katoliker, protestanter, ortodoxa, judar och muslimer vandrade sida vid sida i begravningsprocessionen.”

  Detta var alltså 1931, då katoliker, protestanter, muslimer,….knappt talade med varandra.

  Om du inte läst ”Profeten”. Läs den. Det är inte islam vi skall vara rädda för utan orsaken till att den uttrycker sig som den gör, nu på 2000-talet.

 97. Kachina skriver:

  Jag har vistats i perioder hos muslimska familjer både i Jordanien och Israel. Samtalen inleds alltid med den officiella islamska hållningen, ungefär som när man pratade politik i sovjet på 70-talet.

  När samtalet går vidare, visar sig detta vara just det regimen dikterat att man skall säga. Ett mjukt resonemang brukar leda in på nya spår, även om jag en gång höll på att bli attackerad för att en man tyckte jag förödmjukat Mohammed. Samtidigt såg han mig som en konkurrent, så vad som egentligen orsakade utbrottet är okänt, men Mohammed blev medlet.

  Jo, jag tror att de som sitter och rycker i trådarna är både obildade och lite, nej mycket, dumma i huvudet. Du ser bara på Khomeny. Ingen, absolut ingen, av de muslimer jag känner, skulle ens tänka tanken, än mindre yttra det den gamle gubben spyr ur sig.

  Nu skall du läsa, ”Profeten”

 98. Kachina skriver:

  ”Jag har aldrig, aldrig , aldrig i hela mitt liv hört något så dumt uttalande från någon nu levande person.”

  Den allmänna opinionen svänger som ett dun i vinden. Övergången från tro till annan tro eller icke tro, är ögonblicklig.

 99. actaestfabula skriver:

  Nu kan jag inte hålla mig längre.

  Maggi har rätt och Kachina är helt lost i denna fråga. K’s analys i fastfrusen i socialismens permafrost.

  Jag har 11 år av affärsförbindelser med SaudiArabien, Jordanien och Libanon. Dessutom levde jag nära konfliketen i gränsområdet Thailand och Malaysia nästan ett år.

  Den muslimska världens inställning har inget ( i alla fall väldigt litet) med fattigdomsproblematiken att göra. Jag har många muslimska vänner därnere. Ett tar man inte ur dem och det är deras övertyglese om vem som är rättrogna och har till uppgift att låta alla gå över till den rätta tron. De jag känner har inte bråttom för de vet att de har rätt och det bara är en tidsfråga innan hela världen har insett att Allah är den enda Guden och Mohammed hans profet. Nu eller i senare generartioner.

  Men islamisterna är ett gissel även för dem (mina vänner) och vill göra allt för att stoppa dem, men att ta hjälp av de otrogan i väst bär emot väldig mycket.

  Åtskillnad mellan religion och stat finns INTE i deras tankevärld. Här pratar vi isåfall om ett paradigmskifte som säkert tar 300 år till.

 100. Kachina skriver:

  actaest

  De törs inte ha en annan inställning. Du kan vara en angivare. Det är precis som i Nordkorea. Ingen törs säga vad de tänker, inte ens i familjen, än mindre till en gästande entreprenör. Islam är trehundra år yngre än kristendomen. Räkna trehundra år bakåt och säg mig den som tordes säga emot prästen.

  Det finns inte en mikroskopisk chans att islam, som religion, skall kunna sprida sig över jorden. Därtill är vi för vana att tänka självständigt. Visst, islam vill förslava folket genom religionen, men nog är jag mer rädd för ulven i fårakläder, IDU, som vill förslava människan ekonomiskt och socialt.

 101. Kachina skriver:

  ”70% av Irans folk skulle sparka ut den religiösa ledningen idag om de bara kunde, men de är MAKTLÖSA. Tror du vi har bättre förutsättningar än dem??????????????”

  Fel igen, maggi. Fler än 99% av Irans folk vill sparka ut den religiösa ledningen. Det du har rätt i är att de för tillfället inte har makten. Genom att söndra och härska kan det aldrig bildas en allmän opinion. Men, internet äter sig in i det Iranska samhället inifrån. Den religiösa ledningens ställning är ohållbar, det är bara en tidsfråga.

 102. Kachina skriver:

  ”SPRIDA ISLAM UT TILL HELA VÄRLDEN!!!!!!”

  Sharia-lagar i Skellefteå? Då tar den tröge norrlänningen fram högaffeln. En av mina förfäder tog bort två ryssar i en lada utanför Åbyn 1809. Hans ättlingar är fler än en.

  Nej, jag tror dig när du beskriver deras ambitioner, men jag tror aldrig de lyckas genomföra dem.

 103. Kachina skriver:

  Förresten, maggi

  Du som har utrikespolitiska känningar. Kan du inte förhandla fram att Khamenei får predika i Uppsala domkyrka, om Ulf Ekman får predika i Mecka eller Medina :-)

  Vilken grej, att se alla muslimer göra vågen för Ekman och sjunga Halleluja, kanske till och med prata i tungor.

  Nej, jag skall sluta skämta. Jag förstår din oro, men den största faran ligger i att öka klyftorna istället för att jämna ut skillnaderna, inte i religionen.

 104. Kachina skriver:

  Sov gott maggi, min Ande vakar över dig.

  Sedan, var det på det sätt som du beskriver som romarriket föll, inifrån, av de ”germaner” (minns inte namnet) som sökte sig till välfärden och till slut tog över parlamentet, genom allmänna val. Däri ligger en fara, men den kan bara bemötas med kunskap, inte med rädsla.

%d bloggare gillar detta: