Europeisk framgång i Turkiet

Det blev en riktig rejäl seger för det regerande AK-partiet i det turkiska valet. Och jag har ingen anledning att göra annat än att varmt välkomna det resultatet.

Turkiet får nu en ny reformvänlig regering med ett starkt ekonomiskt program. En regering inriktad på processen mot den Europeiska Unionen och de ytterligare demokratiska reformer som detta förutsätter.

Att de extrema nationalisterna kommer in var knappast oväntat. Men i grunden förefaller inte väljarna ha trott vare sig på antydningarna om någon dold islamistiska agenda eller någon internationell komplott för att bryta upp landet. Och de som trott att militärens uttalande skulle kunna mildra AKP-partiets stöd har också fått bita i gräset.

Att oberoende röster liksom mer uttalat kurdiska företrädare nu kommit in bidrager till bilden. Förhoppningsvis skapar detta grunden för en demokratiskt väl förankrad lösning också i den kontroversiella presidentfrågan.

Det finns skäl att tala om att den europeiska demokratin nu har konsoliderats i landet.

Nu gäller det för en ny turkisk regering att tydligt och tidigt visa att man är fast besluten att fortsätta på den inslagna reformkursen.

46 Responses to Europeisk framgång i Turkiet

 1. Tobias67 skriver:

  Tack för denna information!

  Även om jag är skeptisk så önskar jag ändå Turkiet lycka till i det framtida arbetet med att skapa demokrati och stabilitet och tolerans för landets minoriteter och hålla islamisterna i styr.

 2. Kachina skriver:

  Det är bara att gratulera och värdera folkets vilja på ett annat sätt. Jag tolkar resultatet som ett ja till EU och ett nej till islam. Är det en helt tokig tolkning?

  Visst, om folket så tydligt visat vad de vill, får vi respektera det och fortsätta förhandlingarna. Jag har hela tiden trott att det varit en liten klick politiker som vill in i EU, men om jag nu tolkat det här rätt så har de ett massivt stöd från folket. Det böjer jag mig för.

 3. hillary2 skriver:

  Carl Bildt

  Dina inlägg är alltid intressanta. Ibland är nyval ett lyft om det uppstått oklarheter.

  Upptäckte just att svenska regeringens hemsidor ytterligare förändrats med prenumerationsmöjligheter. Det är egentligen därför jag skriver – för att hinta om detta – ifall det finns andra än jag på tråden som vill få regelbunden information via mailboxen.

 4. Kachina skriver:

  Ahaaa,…..tydligen har jag missat att AKP har djupa rötter i den islamistiska rörelsen. Jag är mycket skeptisk till all fundamentalism, vare sig den är kristen, som i Vita Huset, eller islamistisk. Dessa två religioner har verkligen besudlat de gamla skrifterna och använts i ohederliga syften.

 5. hillary2 skriver:

  Den skepticismen är du inte ensam om Kachina men visst var det ett gott valresultat?

 6. Bo W. Höglund skriver:

  Visst känns det väl skönt att ett moderat (och modereande) islamistiskt parti kan leda turkiet in i EU – ett bålverk mot fanatismen helt rätt geografiskt placerat.

  Och i ett sekulariserat land – definitionsmässigt sekulariserat i snart ett sekel – är nog den islamiska religionen närmast att jämföra med de svenska moderaternas kristendom?
  mvh
  bwh

 7. hillary2 skriver:

  Bo W Höglund

  Ett islamistiskt parti som AKP var väl en trolig vinnare i en nation där förmodligen de flesta människor aktivt bekänner sig till Islam.
  Jag uppskattar att partiet har västerländskt stuk men har inget behov av att framhålla att det är moderat eller modererande. Det kanske lika väl kan motsvara västerländska krisdemokratiska partier. T:et medvetet utlämnat…:))

 8. knightone skriver:

  Dom ”Nya Islamisterna”… ?

  Nu skall förtryck gömmas undan i den fria marknaden, det absolut värsta som kan hända är att Turkiet tillåts komma med i EU. Då släpps det enda medel vi har för att säkerställa någon ordning och reda.

 9. knightone skriver:


  SOM-institutets undersökning visar också en annan, mer dramatisk, opinionsförändring. Endast 10 procent av de tillfrågade svenskarna tycker att det är ett bra förslag att Turkiet ska ges medlemskap i EU.

  http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_15380124.asp

 10. Tobias67 skriver:

  Tack Hillary2 för infon om den utökade infon om regeringens sidor!! Just detta har jag varit på jakt efter.

  Hälsningar från ett synnerligen blött småland

 11. soli01 skriver:

  Att vi svenskar enl SOM-institutets undersökning är skepiska när det gäller Turkiskt medlemskap behöver inte betyda att vi tänker rätt alla gånger!
  Nu är det inte aktuellt med inträde i EU och det kommer säkert att dröja innan den dagen kommer. Ska bli intressant se hur Frankrike kommer att agera när det gäller denna fråga.
  Kachina-du får tydligen läsa på :)

 12. Kachina skriver:

  Frågan är vilken -ism som är grunden för moderata AKP:s politik. Muhammedanism eller republikansk kristen fascism?

  Samhälle skall byggas på humanism. Problemet är att Humanisterna, i sin strävan att motverka det skadliga nyttjandet av religioner, har utsett Darwin till sin Gud och vetenskapsmän till sina överstepräster. Marknadsliberalerna har utsett Manhattan till sitt Mecka och den amerikanske presidenten till sin Gud.

  Gammal kunskap duger inte, eller så förstår man den inte. Det ser man inte minst inom husbyggandet sedan den svenska skolan spottade ut ett överflöd av byggnadsingenjörer på 60-talet. De gamla skrifterna är gammal kunskap som förvandlas till -ismer, för att man inte förstår. Paulus, Bibelns mest missförstådde man, hade ett genomgående tema, konflikten/relationen/växelverkan mellan ande och materia. Han har aldrig menat att den fysiska kvinnan skall tiga i församlingen. Ett dåligt förstånd hos uttolkare skapade det jag kallar det svarta prästerskapet och en religion som förtryckt kvinnor i tvåtusen år. Mohammed är islams motsvarighet till Paulus. Dessa två låg till grund för de två religionerna, kristendom och islam.

  De två tillfällen då två aspekter av ren Ande, Buddha (Intelligensen) och Jesus (Kärleken) förmedlades genom två fysiska redskap var ämnat att bekräfta kunskapen i skrifterna, inte till att skapa -ismer och dyrka de två redskapen Siddhartha Gotama och Jesus. Jag brukar likna det mänskliga förfarandet vid att brevbäraren kommer med en fet check som gör familjen ekonomiskt oberoende livet ut, men istället för att lösa ut checken börjar de dyrka brevbäraren.

  Samhälle skall byggas på humanism, det lilla ljus av godhet som vi alla har inom oss, inte på egoism, som är en egenskap från det djur vi för tillfället bor i. Den som söker Gud och himmelriket, behöver varken gå till en kyrka eller en moske’. Det är bara att förstå innebörden i Jesu ord, ”Himmelriket finns inom er” och i Paulus ord, ”Gud är naärmare än ni kan tro. Han är den i vilken vi lever rör oss och är till”. Eller för att säaga det med nutidens ord. Gud omsluter oss och genomtränger oss genom det ljus som skilde ljus och mörker.

  Så Turkiet, om ni kommer till EU med humanism (utan Darwin) som värdegrund, är ni välkomna.

 13. Kachina skriver:

  soli01

  Jepp, jag är dåligt påläst om Turkiet. Jag har ansett det för avlägset. Det turkiska folkets vilja ändrar det förhållandet. Turkiet blir en aktuell fråga, och den största frågan är vilken värdegrund som finns bakom folkets beslut. Humanism eller Muhammedanism.

  Religioner som förtrycker är inte välkomna i gemenskapen och vi skall inte låtsas att kristendomen inte förtryckt, från 300-talet till inpå 1950-talet, då min pappa tog av sig hatten och min mamma satte på sig hatten när de gick in i kyrkan, för att ”kvinnan skulle täcka sitt huvud i församlingen”. Ett tydligt tecken på att kristendomen inte förstått ett smack av vad Paulus säger. Modern idioti, på min ära.

 14. Kachina skriver:

  ”De två tillfällen då två aspekter av ren Ande, Buddha (Intelligensen) och Jesus (Kärleken) förmedlades genom två fysiska redskap var ämnat att bekräfta kunskapen i skrifterna,”

  De två tillfällen då två aspekter av ren Ande, Buddha (Intelligensen) och Kristus (Kärleken) förmedlades genom två fysiska redskap,…..

  Så skall det vara. Det är en viss skillnad på Kristus (Anden) och Jesus (redskapet)

 15. karrman skriver:

  Avgörande för framtiden blir hur Turkiet hanterar sina minoriteter.
  Den tunga frågan i förhandlingarna med EU blir om Turkiet kan leva upp till de krav om
  mänskliga rättigheter – minoritetsskydd – som är kravet för ett medlemskap.
  Finns extremister på båda sidor som kan förhindra detta.

  Ta exempelvis hur man ställer sig kurdernas styre i norra Irak?
  Militären har inför valet försök underblåsa en stämning att Turkiet som nation är hotad
  av denna utveckling. Viktigt att denna fråga får en lösning.

  Samtidigt är det bra att folket så kraftigt tog avstånd ifrån militärens försök att styra
  politiken och röstade på AKP. Också bra att AKP inte får egen majoritet i parlamentet.
  Det talar för mer av konsensus i politiken framöver vilket är helt avgörande inför de
  utmaningar de står inför.

  Kan nämna att Turkiet inte är särskilt populärt i övriga mellanöstern.
  Inte så konstigt om betänker att de är det gamla imperium som en gång styrde
  regionen.

 16. A Woman skriver:

  Det här skulle du lyssna på Calle, du är så internationell. Här kommer talare från hela världen till Sverige och många vet inte något om det. Lyssna online vetja. Stora saker på gång och nog vill jag att du skall bli välsignad Calle, tro aldrig något annat

  hälsningar sofia

  http://sofiawinterborn.wordpress.com/2007/07/23/sofialivets-ord-sander-online-over-internet-en-hel-vecka-the-word-of-life-online-for-a-whole-one-week-english-swedish/

 17. Sophia Gilioli skriver:

  Att Turkiet nu äntligen väljer rätt är en oerhörd framgång för alla frisinnade individer. Det är verkligen glädjande och nu kan vi faktiskt se fram emot ett tätare samarbete nu när AKP fick sådant öronbedövande stöd för sin politik. Närmandet till EU ter sig allt mer realistiskt, skönt att åtminstone ett muslimskt land kan tänka sig bli ett modernt land istället för att sträva efter medeltida värderingar.

 18. Kachina skriver:

  Att Turkiet väljer ett modernt land är glädjand. Men på vilken värdegrund, islamism eller humanism? Det är den avgörande frågan.

 19. hillary2 skriver:

  Tobias67

  Hoppas du kan skaffa den information du önskar. Tror att jag själv blivit grundlurad. Igen :))

 20. stigo skriver:

  Tycker att Turkiets väg är rätt vilket jag antytt i tidigare inlägg men det lär ta sin tid tills patriarkatet förvandlas till en modern demokrati. Det är inte gjort i en handvändning även om den nu inslagna vägen ger hopp inför framtiden. Långsamt men stadigt in i EU, är min tes. Önskar den nya regeringen i Turkiet allt väl och förstår att det är en lång och krokig väg som ligger framför dem. Men ska man någon stans, så måste man ju börja någon stans.
  /S

 21. nubbe skriver:

  Det spelar ingen roll vilket parti som har vunnit i turkiet……de bör inte komma in i eu förrän de har erkänt folkmordet på assyrier:

  Den 12 juli 2007 ägde en internationell konferens om folkmordsforskning rum i Bosnien-Hercegovinas huvudstad Sarajevo.

  Konferensen arrangerades av institutet för forskning om brott mot mänskligheten och internationell lag på Universitetet i Sarajevo, Bosnien-Hercegovina, tillsammans med det internationella förbundet för folkmordsforskare IAGS (THE INTERNATIONAL ASSOCIATION OF GENOCIDE SCHOLARS).

  Till den sjunde konferensen i denna serie av konferenser har även Seyfo-Center bjudits in. Sefyo-forskaren Sabri Atman finns på plats. Även Thea Halo från USA är på plats och höll ett tal om Seyfo-folkmordet 1915.

  Konferensen bevakas hårt av turkiska ambassaden i Bosnien och ASAM, en turkisk institution som lobbar för turkiska intressen. Turkiska diplomater gör allt för att stoppa ett erkännande.

  Enligt uppgifter kommer denna konferens att avslutas med ett gemensamt uttalande där man erkänner folkmordet som begåtts mot armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontus-greker. Med tanke på Turkiets nära relation till Bosnien-Hercegovina är ett eventuellt erkännande av Seyfo-folkmordet av stor betydelse och ett hårt slag mot Turkiet.

  Sabri Atman har föreläst på Seyfo-konferenser i flera av Europas huvudstäder, flera av dem har hållits i ländernas parlament. Den senaste hölls i EU parlamentet. Sabri Atman har med denna konferens lyckats lyfta upp Seyfo frågan ännu en nivå.

 22. mrmhalland skriver:

  Jag tycker att det finns många skäl att ”skynda långsamt” när det gäller ett Turkiskt inträde i EU, men det som hände för 100 år sedan kan vi kanske lämna därhän ?
  I stort sett Alla medlemsstater har sina lik i garderoberna…

 23. Kachina skriver:

  stigo och mrmhalland

  Turkiets folk har tydligt visat sin vilja att vara en del av Europa. Vi skall definitivt inte säga nej, men precis som ni säger, skynda långsamt. Det handlar om en rejäl kulturkrock och de bägge kulturerna måste presenteras för varandra, vänja sig vid varandra, innan de flyttar in i huset.

 24. nubbe skriver:

  mrmhalland:

  Driver du med mig eller?…tycker du 100 år är lång tid….det finns fortfarande människor som lever och har upplevt det hemska folkmordet i Turkiet….vi kan väl skita i det som Saddam gjorde under 80-talet mot kurderna också, för det var väl det han hängdes för eller? Vi kan väl strunta i det Milosevic gjorde eller?…nä nu får du allt ta och skärpa dig…de skjuter ju fortfarande kristna och särbehandlar dem i turkiet…det var inte så länge sedan man halshögg tre kristna missionärer…eller varför tillåter man inte till exempel att valsedlarna skulle få lov att skrivas med minoritetsspråk så som Assyriska….Vakna upp, de kommer fortsätta att särbehandla kristan människor i turkiet….detta pågår även i Irak….ska vi ignorera detta också kanske…Ja om CB kan det så kan väl tydligen de som kommenterar hans bloggar också…

  /Nubbe

 25. karrman skriver:

  Nubbe

  Det viktiga är att vi får de krafter som organiserat folkmorden att försvinna.

  Att de inte har makt att praktisera sin politik i nuet och i framtiden. Då blir det en självklarhet att göra upp med historien. Att be om ursäkt etc.

  Det spelar därför stor roll vem som vinner valen i Turkiet och hur de lever upp till kraven om minoritetsskydd som ett EU medlemskap kräver.

  Mycket intressant utveckling i Turkiet. Här har du ett parti grundat i politisk islam som
  moderniserar samhället så att de integreras med omvärlden. Och de får massivt stöd
  av befolkningen för detta.

 26. stateira2 skriver:

  märkligt hur västvärlden gång på gång ger sitt fulla stöd till islamister och skurkar

  http://stateira.blogg.se

 27. karrman skriver:

  stateira

  Finns inte bara en Islam. Hörde AKBAR AHMED på BBC här om veckan:

  http://www.bbc.co.uk/radio4/factual/starttheweek_20070716.shtml

  Han räknade med tre former av Islam:

  1. Modernistisk. Bejakar modernisering.
  2. Mystisk. Sofister.
  3. Fundamentalistisk. Bokstavstrogen.

  Det tråkiga enligt AHMED är att den fundamentalistiska varianten är på frammarsch.
  Orsaken är omständigheterna i mellanöstern. Palestinakonflikten, Irakkriget etc.
  Därför uppmuntrande att det finns krafter som AKP som bejakar modernismen och
  inte har sharia lagar på programmet. Vi får se om de håller vad de lovar.

 28. nubbe skriver:

  Karrman:

  Partiet som vann har suttit i makten sedan förra valet och inget erkännande har skett för folkmordet trots flera påpekningar från omvärlden. Ett av kraven för deras medlemskap har under hela denna tid varit erkännandet av folkmordet, men det har inte kommit…..Sedan skall man urskilja på ekonomisk integration och kulturell integration…dessa måste visserligen gå hand i hand för ett perfekt samarbete men det tvivlar jag starkt på att det kommer att göra då islamistiska länder är starkt påverkade av deras religion….man får heller inte glömma att de andra två stora partierna fick över en tredjedel av rösterna….så de har nog en hel del att säga till om…

  Om AKP vill in i EU bör första steget att erkänna folkmordet och be om ursäkt detta kan ju inte vara svårt, speciellt då detta inte är något nytt för dem eller??

  /Nubbe

 29. karrman skriver:

  nubbe

  Förefaller att det är militärens politiska roll som är problemet i dagens Turkiet.
  De är lite av en stat i staten av vad jag förstår. Tror de måste reformera detta
  för att man ska kunna kritisera den Turkiska statens övergrepp.

  Detta är naturligtvis ett fenomen som inte är förenligt med ett fritt samhälle.
  Är för dåligt insatt i Turkiet för att veta hur denna reform konkret ska ske.

  Förefaller som de skulle behöva en ny konstitution där minoriteternas intressen
  slås fast. Om en sådan process påbörjas kommer övergreppen med nödvändighet
  att behandlas.

 30. Kachina skriver:

  karrman

  ”Mystisk. Sofister.”

  De är desamma som de kristna mystikerna, gnostiker, kättare, esoteriker, frimurare, buddister och de olika grupperna inom schamanismen. Hinduismen skall även den nämnas, men den har gjort något väldigt enkelt till något väldigt komplicerat. (Och,…ingen återföds till hund. Erövrat medvetande förloras inte.)

  För att maggi skall förstå den religion hon är uppväxt med, skall hon veta att de kristna på Jesu tid var gnostiker. Påven i Rom högg huvudet av dem på 300-talet (för de kunde tolka Paulus) och de som överlevde dolde sig inom kristendomen som kristna mystiker.

  Det finns bara en världsreligion, söndertrampad och splittrad i olika fraktioner, men väl en grund att börja bygga från. Men, innan det kan göras måste de båda förtryckarna, förtryckare av fattiga och kvinnor, kristendomen och islam göra upp med sitt förflutna.

 31. karrman skriver:

  Kachina

  Har inga problem med toleranta religioner. Tror inte att religionen kan avskaffas.
  Kommer alltid finnas utrymme för det oförklarade.

  Finns dock många exempel på hur religionen används på ett totalitärt sett.
  Gäller egentligen alla utopiska tankemönster.

  Se John Grays nya bok:
  Black Mass: Apocalyptic Religion and the Death of Utopia,

  http://www.bbc.co.uk/radio4/factual/starttheweek_20070702.shtml

 32. Kachina skriver:

  New Age får väl ses som en något förvirrad start för den kommande globala religionen, men någonstans innan den blir etablerad, måste vi tillbaka till de kunskaper som fanns hos de mongoliska folken, indianer och aborginer.

 33. Kachina skriver:

  Jag förstår inte riktigt vad du menar, maggi?

  Jag har befunnit mig här, ganska insatt i världsläget både vad gäller politik och religion, vilket i sig är samma sak,…..en tro på någonting. Vad är det jag har missat?

 34. Tobias67 skriver:

  Lite tillspetsat skulle man kunna påstå att ”Religion” är ett redskap för att hålla den mänskliga själen i ett järngrepp med idelogier syftade att hålla folket i schack i det att man låter alla tro på samma sak så man undviker oroligheter och fritänkare.

  Men å andra sidan är jag ateist även om jag finner religionensfenomenet intressant då väl uppsatta mål är till viss del nödvändigt för oss alla oavsett om man tillkänner sig någon tro åt endera hållet.

  Själv så tror jag på mammon, Timbro och Steve Jobs ;-)

 35. Kachina skriver:

  Du tror i varje fall på någonting :-)

  Det är i varje fall bättre än de som inte tror på något alls. Men,….TIMBRO!!!

  Är du så lättlurad?

 36. Kachina skriver:

  Förresten, det finns ingen som inte tror på någonting. De som påstår att de inte tror utan bara litar till fakta, påstår att det är en snubbe de kallar Slumpen, helt omedveten om dåtid, nutid och framtid, som skapat Universum och det biologiska livet.

  En annan snubbe som de kallar Darwin påstår de har bevisat hela det biologiska bygget, men han har bara beskrivit bygget av en enkel rullande korvkiosk, inte en Turning Torso och än mindre Universum. Ingen av dem kan dessutom tala om för oss när, i vilket stadie av utvecklingen, organismen blev medveten.

  Detta av den enkla orsaken att det var en medveten intelligens som tände det första ljuset i Universum, ur vilken det emanerar alla de former av liv, i alla dimensioner, du kan finna i Universum.

  Sådär, en snabblektion om Universums tillkomst. Glöm nu inte att mata hästarna, och du har helt rätt, de vet mer om det Universella livet (det elektromagnetiska nätverket) än många människor. (Hur tror du annars att elefanterna kunde förutse tsunamin?)

 37. hillary2 skriver:

  Kachina

  Du är i ditt esse även i snabblektion, men det är väl människan som är medveten eller?

 38. Tobias67 skriver:

  Hästarna matar sig själva under den delen av året det växer grödor i form av gräs i olika arter :-) Under den delen det INTE växer måste man stödfodra med sommarens skörd plus olika sorters tillskott som tex Betfor eller Krafft foder, havre om man vill ha aktiva hästar, Betfor för att hålla tarmbakterierna glada, B-vitamin och granullerad vitlök förekommer också. Sedan skall det mockas, bytas stallspån, fylla på vattenhinkar, lägga på täcken om det är kallt, hovslagaren skall kontaktas var 8 vecka för att verka hovarna.

  En superkort snabblektion :-D

  Timbro var lite för att retas Kachina..

 39. Kachina skriver:

  hillary

  Det finns mängder av medvetandecentra i olika former och med olika egenskaper. Alla kan inte uttrycka sig i ord, men förnimma mer av vad som händer i det globala nätverket. Alla medvetandecentra sitter ihop i ett gigantiskt nätverk. Den av Gud skapade himmelska människans medvetande och medhavda egenskaper Vilja till det Goda (Kärlek) genom Intelligent aktivitet, möter i den hårlösa apan reflexen av från atomens on/off medvetande som genom mineralriket och växtriket utvecklats till instinkt i djurriket.

  Djuren förnimmer mer av Moder Jord än vi som ”står med fötterna i dyn och huvudet i himlen”. Vi har så att säga rötter åt bägge håll.

  tack för lektionen Tobias, men att ge vitlök till hästar låter som att mata kossor med benmjöl. Vitlök används för att hålla ilskna älgkor och björn på avstånd. (fungerar även på ilskna moderatkärringar) Jag tar en vitlök varje dag för att hålla maggi på avstånd. Det fungerar.

  Men allvarligt talat, för många vintrar sedan, medan jag ännu var jägare, tog jag varje helg med mig hagelbössan (julhare) och for till stugn. På en höjd före stugan brukade vi mötas, den ilskna älgkon och jag, med tio meter mellan oss stirrade jag henne i ögonen och hon stirrade in i bössmynningen. Så förflöt helg efter helg, tills en dag då jag kommer runt kurvan och har ätit vitlökspizza. Då skenar hon och skenar än idag för sedan dess har jag aldrig sett henne.

  Botemedlet mot björn, älg och moderatkärringar heter,….vitlök.

 40. Kachina skriver:

  Tobias

  Jag blev trött där på slutet så jag glömde själva poängen. Vid tre tillfällen har den papegojskolade människans förstånd visat sig sämre än grottmänniskans.

  a/ Man strör inte ut fiskrens på grottans golv, eller som på sjuttiotalet, använder mald fiskrens som bindemedel i det flytspackel man använder i golv, och sedan tror att man kan bo i huset

  b/ Man ger inte benmjöl, malda skelett, till kor. De är nämligen vegetarianer.

  c/ Man ger inte vitlök till djur. De skyr vitlök. Kanske hästarna springer fortare, men de försöker springa ifrån lukten av sig själva och mår jättedåligt eftersom de inte lyckas.

 41. Torsten skriver:

  Kachina

  Ibland har Din elakhet inga gränser.

 42. Kachina skriver:

  Som besserwisser kan jag inte låta bli att undervisa hästägare om vad man inte bör ge hästar. Att vitlök håller både folk och fä på avstånd får anses bevisat eftersom Maggi inte gjort några som helst försök att söka upp mig. :-) Så länge som jag tar en vitlök varje dag, kommer jag att klara mig.

  PS. Jag tror att Maggi pallar för lite gliringar. DS

 43. Torsten skriver:

  Kachina,

  Det behövs ingen vitlök för att hålla sig på långt avstånd från Dig :-)

 44. Kachina skriver:

  :-)

 45. friherinnan skriver:

  Vitlök är bra mot varulvar och fästingar.
  Och den verkar helt klart fördriva vettet också.

  Puss och kram

 46. Tobias67 skriver:

  Vitlök är mao bra till mycket :-) Men det driver nog inte bort vettet utan det gör nog Sossarna :-D

%d bloggare gillar detta: