Turkiets val

Fyra dagar kvar till det viktiga valet i Turkiet nu på söndag. Debatten om vad olika valresultat kommer att innebära är intensiv.

Landet har gjort imponerande framsteg i det demokratiska reformarbetet inte minst sedan dagens AK-regering trädde till efter valet 2002. Också ekonomiskt är Turkiet i dag ett land som imponerar allt mer.

I en intervju i dagarna talar ekonomi- och Europaministern Babacan om ambitionen att inom ett och ett halvt decennium göra Turkiet till en av de tio största ekonomierna i världen.

Men trots framgångarna har stämningsläget dessvärre förändrats på grund av utvecklingar utanför Turkiets kontroll och ansvar.

Med en endast obetydlig överdrift kan sägas att stora delar av turkisk opinion i dag känner sig förrådda av USA och avvisade av Europa.

Man har svårt att förstå att USA tolererar den kurdiska terroristorganisationen PKK:s baser i norra Irak. Och man känner iskylan från såväl Frankrike som från debatten i andra länder om att stänga dörren till det europeiska samarbetet.

Och att det nationalistiska MHP-partiet och det knappast så mycket mindre nationalistiska s k socialdemokratiska partiet CHP går framåt i det klimatet är dessvärre inte ägnat att förvåna.

Dock tyder det mesta på att AKP under premiärminister Erdogan kommer att konsolidera sin position som det tydligt ledande partiet. Och de har förvisso levererat imponerande och viktiga resultat under de senaste åren.

Men först på söndag kväll vet vi. Och därefter finns det anledning att börja diskutera vad valresultat kan komma att leda till.

So oder so är det ett av Europas allra viktigaste val detta år. Turkiets val av väg har djupgående konsekvenser för Europa i dess helhet.

31 Responses to Turkiets val

 1. mrmhalland skriver:

  >So oder so är det ett av Europas allra viktigaste val detta år. Turkiets val av väg har djupgående konsekvenser för Europa i dess helhet.

  Detta resonemang förutsätter väl att man vill ha med Turkiet i EU så snabbt som möjligt.
  För egen del tror jag att både EU och Turkiet tjänar på att skynda långsamt.

  Årets viktigaste val i Europa måste väl ändå vara det i Frankrike ?
  Det är ju Frankrike tillsamman med ett par andra som bestämmer riktningen för alla oss andra, i synnerhet efter överenskommelsen i förra månaden.

 2. karrman skriver:

  mrmhalland Says:

  För egen del tror jag att både EU och Turkiet tjänar på att skynda långsamt.

  Kunde vara intressant att veta hur du tänker dig tillämpa denna strategi.

  Förhandlingar i ultrarapid eller? :>)

 3. mrmhalland skriver:

  karrman Says:
  >Förhandlingar i ultrarapid eller? :>)

  nej, bara ett krav på politisk, militär, ekonomisk och demokratisk stabilitet (naturligtvis inräknat HR) i minst 5 år.
  Självklart måste de ju även kunna visa att de inte har något med PKK att göra..

 4. testaren skriver:

  >Självklart måste de ju även kunna visa att de inte har något med PKK att göra..

  Nu han kanske jag missuppfattat dig på något vis, men den turkiska regeringen är alltså emot PKK och vice versa. Allså har de absolut inget med PKK att göra förutom att PKK i alla avseenden är deras motståndare.

  Citat från http://en.wikipedia.org/wiki/PKK :
  ”The PKK has declared ceasefire on September 28, 2006. The cease fire call has been rejected by Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan and Chief of Staff, General Yaşar Büyükanıt. Erdoğan was quoted as saying; ”A ceasefire is done between states. It is not something for the terrorist organization,”[12][13] The Turkish army is calling for action against PKK training camps in northern Iraq.[14]”

 5. karrman skriver:

  Turkarna beskjuter norra Irak med artilleri och flygbombar enligt Irakiska källor.

  http://hosted.ap.org/dynamic/stories/I/IRAQ_TURKEY?SITE=ININS&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT

  Syftet från Turkiets sida är att eliminera PKK baser.

 6. mrmhalland skriver:

  >den turkiska regeringen är alltså emot PKK och vice versa.

  Vi vet ju inte vilken regering Turkiet har i nästa vecka…

 7. mrmhalland skriver:

  Det är möjligt att jag har fel, men jag tror mig ha läst att den ”socialdemokratiska” oppositionen har ett och annat med PKK att göra.
  Jag har svårt att hitta källan nu.
  Rätta mig gärna om jag har fel.

 8. karrman skriver:

  Tror du tänker på Democratic Society Party (Turkish: Demokratik Toplum Partisi – DTP)

  De har inte en chans i valet. PKK gick ut med ett dödshot mot CHP, MHP, DYP och AKP om de inte drog sig ur valen i provinserna Van och Hakkâri så att DTP skulle få egen majoritet i dessa provinser.

  Prognosen är annars att AK-regeringen får majoritet i valet.

  http://hosted.ap.org/dynamic/stories/T/TURKEY_ELECTIONS?SITE=ORMED&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT

 9. mrmhalland skriver:

  Tack Karrman för ditt klargörande.

 10. stigo skriver:

  Önskar att även Turkiet kan delta i den Europeiska Unionen. Men som jag uttryckt tidigare i ngt inlägg så har jag stora tvivel att deras sammhälle hänger med i vad politierna beslutar.
  Demokrati förutsätter ju att alla är med i båten men jag tror nog att det bara eliten som fattar vad det här handlar om. Men jag hatar att var pessimismens fader, så allt framåt är bättre än stillstånd.

  Kör på, well`s see

  /S

 11. ollemunter skriver:

  Nog bör man skynda långsamt med Turkiet, tänk på vad som hände i Bulgarien för en stund sedan.

  http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1121696,00.html

  USCH!

 12. nubbe skriver:

  Turkarna kan till att börja med erkänna folkmordet på Asssyrierna…sen kan Europa ta diskussionen om deras inträde eller ej…det var inte så länge sedan de på öppen gata halshögg tre kristan missionärer….eller har ni redan glömt mordet på den kristna journalisten Hrant Dink??

  Carl bildt jag har vid flertal tillfällen uppmärksammat dig på Assyriernas situation både i Turkiet och Irak…Det planerade folkmordet som skedde för 90 år sen i Turkiet och som nu upprepar sig i Irak….hur länge skall du ignorera denna debatt???

  Hur kan du skriva en artikel om Turkiets ansökan och inträde till EU utan att nämna en av de största orsakerna till varför de inte blir accepterade till fullo in EU dags dato….De vägrar att fullfölja de krav som har ställts på dem vad gäller mänkliga rättigheter och de vägrar erkänna folkmordet på Assyrier trots flertal levande bevis och arkeologiska fynd i form av massgravar….En som kan i god för allt detta är Prof. David Gaunt från Södertörns högskola som tidigare i år vägrades att undersöka en massgrav som hittades i de område´n Assyrierna bodde i…..

  Tacksam för alla svar inkl.CB

 13. hjortfot skriver:

  Hur kan någon vettig person döma Bulgarien som nation för en dödsmisshandel på en krog när de bulgariska myndigheterna, enligt vad som framgår av pressen, vidtagit adekvata åtgärder i anledning av det inträffade. Nu råkade svenskar illa ut. Men det kan ju inte vara avgörande. Den här typen av händelser kan inträffa i så gott som alla länder och med offer av olika nationaliteter. Det hade ju varit lika illa om det varit en bulgar som dödsmisshandlats.

 14. mrmhalland skriver:

  stigo Says: så allt framåt är bättre än stillstånd.

  Jag är inte säker på det.
  Allt har sin tid.
  Stillstånd är inget att eftersträva, men, det är inte skäl nog att tro att man kommit längre fram än man faktiskt har och därmed göra misstag som vars konsekvenser är svåra att överblicka.

 15. peshmergeh skriver:

  Hej Carl!
  Jag tycker att du gör rätt i att blogga. Kul att se detta mod ifrån dig. Nu ska jag komma till min fråga till dig. Min hjärtefråga är situationen för alla förtryckta människor i världen. Varför jag intresserar mig för detta är inte så konstigt eftersom jag själv är en av dessa människor. Förresten så är jag kurd och det kanske du ser på min username. Peshmergeh i mitt folks ögon är människor som dör för friheten, det är de som är stolta. Historiskt sett så har kurder varit förtryckta och är det än idag. Det största hotet har varit och är den turkiska militären. Du har väl hört ”No friends but the mountains”. Jag tycker att du ska bryta den trenden och bli vår vän. Då tänker du självklart varför. Mitt svar är då att om du är en god människa så ska du bli vår vän, för att goda människor ska hjälpa varandra. Se till nu att visa lite mod, du var modig som startade en blogg, men är du modig att våga kritisera ett land som förtrycker miljontals människor? Men min fråga är. Är det värt att kritisera ett land som förtrycker människor om det påverkar Sveriges ekonomi negativt? Jag tror inte att du kommer svara på frågan, men tack ifall du gör det.

  Mvh

  En trött kurd

 16. Helena Palena skriver:

  Jag skulle gärna välkomna Turkiet in i samarbetet om dom kunde modernisera sig lite. Och inte tortera folk och förtrycka kvinnorna! Släpp inte in dom förräns dom har lovat att sluta med ofoget säger jag bara! Håll dom med andra ord kort!

  För övrigt ska dom hålla val i 38 graders värme! Tur att dom är vana!

 17. svenike skriver:

  Carl Bildt, Turkiets vägran att erkänna folkmordet på armenierna är väl en av huvudanledningarna till Frankrikes och den stora europeiska allmänhetens tvekan att se Turkiet som en värdig EU-medem. Inför presidentvalet i Frankrike framhöll Sarkozy även det olyckliga med att få kurdfrågan som ett problem inom EU, liksom att EU skulle få sin yttre gräns direkt mot Irak och dessutom att Cypernfrågan fortfarande är olöst. Enligt min uppfattning är Du litet obalanserad när Du talar om ”iskylan” från Frankrike.

 18. karrman skriver:

  Henrik Berggren hade en intressant artikel i DN för ett tag sedan:

  Gnosjö-Islam:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=663377

 19. budkavlen skriver:

  Islamistiska krafter

  Vad vet vi om de tecken som tyder på att Erdogan och AKP egentligen drivs av islamistiska krafter ? De försökte få fram en president med religiös bakgrund, vilket utlöste miljondemonstrationer emot föröket.

  AKP har drivit en mer liberal ekonomisk politik än vad de mer sekulära oppositionspartierna står för.

  Valet verkar handla om huruvida Turkiet väljer en vettig ekonomisk politik med ökat inflytande för islamister eller en socialistisk, bakåtsträvande politik med ökad sekularitet. För EU gör ingendera alternativet en anslutning mer smaklig.

 20. karrman skriver:

  budkavlen

  Du borde resonera om Turkiet så som du gör om Ryssland.
  Hur ser Turkiet ut om 10 år?

  Om förhandlingarna med EU blir framgångsrika så har vi lyckas förena Turkiet med
  mänskliga rättigheter. Politik är det möjligas konst som någon potentat sagt.

  Svårt att hävda att detta är omöjligt på förhand.

 21. smalanningen skriver:

  Jag läser de assyriska och kurdiska inläggen med stort intresse och är väldigt glad för att vi på så sätt får inlägg med insyn istället för enskilda jämförelser med Bulgariens dörrvaktsmord, hur tragiskt det än är. Igår dog två människor på öppen gata i Sverige, vilket inte tillnärmelsevis fått samma uppmärksamhet av skribenter…

  Jag tycker också Carl Bildt viftar bort frågan om att erkänna övergrepp för lättvindigt. Människor har flytt från Turkiet till EU-länder i årtionden, och man måste förstå också deras ilska och oro.

  Kan regeringspartiet vinna är det ett steg till framåt. Jag vill se att nästa steg i Turkiet blir ett uppgörande med de folkslag man systematiskt skadat genom åren. Jag pratar inte om att erkänna deras provinser/områden som stater, utan bara att konstatera att fel har begåtts av tidigare regeringar. Kan man göra detta på ett fint sätt så tror jag det hårda klimatet mot Turkiet i EU minskar och att ett inträde diskuteras med en annan frenesi.

  Som sagt är Turkiet även en starkt växande ekonomi som kan utvecklas något oerhört. Det kan bli ett föregångsland för Mellanösternländerna på allvar och även hjälpa dem i deras utveckling. Givetvis är det suveränt om ett sådant land är med i EU – men jag vill som sagt först se att nuvarande regeringen erkänner tidigare regeringars misstag. Folk flyr inte från ett land bara för att man känner för det.

 22. fredrikmalm skriver:

  Någon skrev att kurdiska DTP inte har en chans i valet på söndag. Det stämmer inte. DTP:s kandidater ställer upp formellt som ”oberoende”. Partiet ställer inte upp alls. Detta för att slippa 10-procentspärren. Enligt prognoserna kommer 25-35 DTP in i parlamentet. Dessa ledamöter kan vara det sista som krävs för att Erdogan ska ro hem presidentvalet (folkomröstning om president införs efter detta presidentval).

  Det krävs 20 ledamöter i parlamentet för att skapa en partigrupp. Det innebär att DTP återskapas när nya parlamentet öppnas och de oberoende kandidaterna är inte oberoende längre.

  Om DTP sköter korten rätt kan de dessutom påverka innehållet i en ny konstitution för att skriva in språkliga och kulturella rättigheter. AK-partiet har deklarerat att de vill ändra konstitutionen.

  Det viktiga är att DTP klargör att de inte är PKK. De har chansen att bilda allianser med moderata och vettiga turkiska krafter. Men om de istället börjar kräva Öcalans frihet och sånt kommer de snabbt att marginaliseras.

 23. karrman skriver:

  Fredrik

  Du har rätt! Tack för påpekandet!

 24. mrmhalland skriver:

  Då står jag fast vid min synpunkt att Turkiet även måste kunna visa att de tar avstånd från PKK innan ett medlemsskap kan börja diskuteras.
  Tack för klargörandet, jag visste att jag hade sett möjligheten, men kunde inte riktigt redogöra för den eller hänvisa till källa.

 25. stateira2 skriver:

  tycker att EU ska släppa in Turkiet , så att vi här i Sverige kan ta hand om fler unga tjejer som har blivit förlamade från midjan ner på grund av kusinens ”hedersrelaterade” våld =) ,

  http://stateira.blogg.se

 26. mrmhalland skriver:

  stateira2,

  Got Your point…

  Jag tror att vissa utvidgningsanhängare har blivit ”fartblinda”.
  Det du tar upp är ju en riktigt viktig fråga.
  Jag tror att vi har lättare att bekämpa den problematiken INNAN vi tillåter medlemskap (eller ens diskussioner om det) än efter ett medlemskap.

  Att utvidga EU KAN inte vara ett självändamål.
  Just nu känns det mer som att vissa politiker vill göra ett avtramp i historien än att verkligen bilda ett demokratiskt och ”okrigiskt” Europa.

 27. staalmannen skriver:

  För mig verkar det mest som att AKP är en islamsk motsvarighet till de många kristdemokratiska partier som finns i Europa (stora i t.ex. Belgien och Tyskland). De kommer säkert att passa bra in i den gruppen i Europaparlamentet också i framtiden. Det är nästan lite lustigt hur våra fördommar ställs på ända när man ser på turkiet. De sekulära krafterna är bakåtsträvande och antidemokratiska medan de värdekonservativa är de som leder landet frammåt mot en anslutning till EU…
  Förhoppningsvis kommer processen också att påverka AKP till att bli ett allmänt socialkonservativt parti likt många kristdemokratiska partier.

  När vi säger ”islamist” så går ju associationerna snarare till Talibaner eller Iran…

 28. mrmhalland skriver:

  >När vi säger “islamist” så går ju associationerna snarare till Talibaner eller Iran…

  Eller till en religion som är så svårtolkad att miljarder människor tolkar den på olika sätt, med allt för mycket våld som följd, både inom och utom den egna familjen.

 29. staalmannen skriver:

  Skillnad på ”islamist” och islam, precis som det är skillnad på ”kristen” och ”kristdemokrat” (jag vet inte vad anti-demokratiska kristna ideologier kallas)

 30. mrmhalland skriver:

  >Skillnad på “islamist” och islam, precis som det är skillnad på “kristen” och “kristdemokrat”

  Då ber jag om ursäkt.
  Jag hade faktiskt ingen aning om att en ”islamist” var någon som implementerar islam i politiken.
  Jag trodde i min enfald att en ”islamist” bara var en något mer praktiserande muslim.

 31. jaanne skriver:

  Varför skulle USA ha svårt med att acceptera terrororganisationer?
  Dom har ju själva med sin statsterrorism under årens lopp tagit livet av 330 miljoner människor.

  http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=3500000000000014&conference=10500000000000371&posting=19500000003320907

%d bloggare gillar detta: