Viktiga framsteg

Mitt i alla bekymmer som närmast per definition upptar en utrikesministers dag – världen är tyvärr sådan; se t ex det bestialiska mordet i Bulgarien – finns det ju anledning att markera de framgångar som faktiskt sker.

När IAEA nu verifierar att Nordkorea stängt ner inte bara reaktorn utan också andra anläggningar – upparbetningsanläggningen i synnerhet – i Yongbyon är det ett högst betydelsefullt framsteg.

Den multilaterala diplomatin med USA:s biträdande utrikesminister Chris Hill – vi kämpade gemensamt med diplomatin på Balkan en gång i världen – och en stark roll för Kina har visat sig framgångsrik.

Mycket återstår förvisso när det gäller att komma tillrätta med de nordkoreanska intentionerna när det gäller också de nukleära frågorna. Men att den multilaterala diplomatin visat sina möjligheter är betydelsefullt inte bara för situationen i Ostasien.

Till de frågor som oroar mig allra mest i det lite längre perspektivet hör just riskerna för en fortsatt spridning av kärnvapen. Förr eller senare riskerar den att leda till att ett förödande kärnvapenkrig blir en realitet. Och därför är diplomatin i dessa frågor så viktig.

Så det finns all anledning att gratulera till att samtalen i Beijing har börjat att visa de konkreta framsteg vi nu sett.

42 Responses to Viktiga framsteg

 1. Kachina skriver:

  Jag föreslår att Sverige förklarar krig mot Nord-Korea. Bara för skoj skull, vi har ju inte varit i krig på länge. :-)

 2. karrman skriver:

  maggi

  Nord-Korea har köpt sina kärnvapen av hjärnan bakom Pakistans kärnvapenprogram
  A.Q. Khan. http://en.wikipedia.org/wiki/A.Q._Khan

  Khan hade en privat firma som åkte runt världen och sålde kärnvapenteknolgi innan CIA knäckte organisationen. Frågetecken om delar av detta nätverk fortfarande är verksamt. Han ligger bakom försäljning till Iran, Libyen och Nord-Korea.
  Tror Nord-Korea köpt teknik även från Kina.

  Amerikanarna ledda av fd. senatorn Sam Nunn har haft ett bra samarbete med Ryssland. De har tillsammans lett avvecklingen av kärnvapen i forna Sovjetrepubliker.

  Amerikanarna kunde gjort upp med Nord-Korea för länge sedan om de fullföljt det
  arbete som William Perry och Jimmy Carter utförde under Clinton.

 3. karrman skriver:

  maggi

  Här har du lite mer att reta upp dig på:

  http://www.svenskkoreanska.se/

  Ger ut tidningen Korea-information.

  Från nr. 2 2006 saxar jag:

  Korea försvarar sin socialism

  ”Vår egen form av socialism, som är centrerad kring folkets massor och har byggts
  genom våra egna ansträngningar för att passa situationen i vårt land, i enlighet med
  den linje som vårt eget folk valt, uppvisar stora fördelar och stor vitalitet.”
  Det skrev Koreas ledare Kim Jong Il för femton år sedan i en skrift med titeln Vår
  socialism centrerad kring folkets massor kommer inte att gå under.
  —————-

  Nästan skrattretande att det finns anhängare av Kim kulten i Sverige.

 4. Kachina skriver:

  maggi

  Kim Jong har ingen olja, han sitter säker. IDU struntar fullständigt i om 20 milj. koreaner svälter ihjäl.

  Varför inte betala in 200 kronor till föreningen, så får du delta i mötena och kan ge dem på käften rejält.

  För övrigt anser jag att Kim Jong bör förintas.

 5. mararh skriver:

  Oj, oj vilken hög nivå vi är på nu ;)

 6. Kachina skriver:

  mararh

  Nivån heter Maktlöshet.

  Jag förstår maggi. Hon kommer inte åt Kim Jong och frustrationen måste ut på något sätt.

  USA är inte intresserade, trots att det vore en enkel sak när robotar styr efter GPS. De skulle kunna få in en fullträff direkt i hårkalufsen.

 7. mararh skriver:

  Maggi

  Hittills har jag ansett dig vara en ganska välbalanserad bloggbesökare. Nu får jag anledning att revidera mina tankar. Personangrepp av den sort du nu ägnar dig åt ligger under den nivå jag anser att inläggen här bör ha. De flesta av oss anser att Nordkoreas ledare bör avgå, men ”stick och brinn” till mig när jag med en ”blinkning” försöker uppmana dig till en lite högre nivå än den Nordkoreas ledare visar är ändå lite väl magstarkt.

  Det är väl känt att man inte kan förgöra ont med ont. Jag tror säkert att diplomater och ledare världen över gör sitt yttersta i den här frågan med diplomatins hjälp. Inget land i världen har rätt att gå in i ett annat land och avsätta dess ledare oavsett vad invånarna blivit utsatta för. Tillsammans har vi försökt bygga upp ett FN för att motverka att detta sker. Ett enat FN i frågan sätter saker och ting i en annan dager, men när inte ens de fyra ständiga melemmarna kan enas då sker sådant som att USA tar egna initiativ i frågan. Var går gränsen?

  Hur kan du överhuvudtaget hota Carl Bildt i den här frågan? Om ni har en psykakut i närheten där du bor ber jag dig snarast att ta kontakt med dem!

 8. Kachina skriver:

  Maktlöshet, mararh

  Du tror du har kontrollen och kan därmed uttrycka dig balanserat. Den dag du inser att just här är jag maktlös, kommer du att uttrycka dig som maggi. Inte behöver hon på någon psykakut. Jag ser det som ett friskhetstecken, hon släpper ut frustrationen. Värre är det om hon skulle hålla den inom sig, då växer den som en kärnreaktion och då vet man aldrig vad som händer när det brister.

  Kanske Nord-Koreanska ambassadören får en tårta i ansiktet.

 9. mararh skriver:

  Kachina

  Det beror nog lite på var man släpper ut frustrationen…..hemma vid köksbordet eller i ett offentligt forum. Alla måste ha rätt att uttrycka sin frustration, men att i den önska livet av någon på de mest horribla sätt på det sättet maggi gjorde är väl magstarkt. I mina ögon har hon förlorat sin trovärdighet som debattör i detta forum.

 10. karrman skriver:

  Woodrow Wilson Center i Washington hade nyligen ett antal möten ni kan titta på:

  http://www.wilsoncenter.org/index.cfm?topic_id=230972&fuseaction=topics.home

  North Korea: Not Just Nukes, But People Too
  Wednesday, July 11 2007, 3:30 p.m. – 5:30 p.m.
  Miryang Youn, Woodrow Wilson Center Public Policy Fellow; Donald Macintyre, Stanford University; Stuart Thorson, Syracuse University
  Event Summary

  Director’s Forum with Korea Foundation President Yim Sung-joon
  Wednesday, June 06 2007, 2:00 p.m. – 3:00 p.m.
  Ambassador Yim Sung-joon, President of the Korea Foundation and former National Security Advisor to President Kim Dae-jung.
  Event Summary

  Kan se föreläsningarna som strömmande mediafiler (windows-media-video WMV)
  Bara att gå in på Event Summary och klicka på WATCH.
  Funkar bäst i Internetexplorer med Windows Mediaplayer.

  Om The Wilson Center:

  The Wilson Center is a nonpartisan institute for advanced study and a neutral forum for open, serious, and informed dialogue. It brings pre-eminent thinkers to Washington for extended periods of time to interact with policymakers through a large number of programs and projects. The Center seeks to separate the important from the inconsequential and to take a historical and broad perspective on the issues.

 11. Monika skriver:

  Tänker inte ta upp Nordkorea utan uttrycka min egen reaktion över mordet i Bulgarien.

  &%€&%( #%&€#€!!!

  Mer än så är inte möjligt att uttrycka just nu.
  Fruktansvärd brutalitet.

  Bra om du tar upp detta med Bulgarien…

 12. Kachina skriver:

  mararh

  Jag undra om det inte var du som hade tanken på att låta Hamas styra Gaza och kriga mot världen och låta Fatah bygga en nation, som siktar på samarbete och välstånd, på västbanken. Det är vad jag tror enda lösningen. Inte bekämpa en konflikt som har sitt eget liv, utan begränsa och isolera konflikten. Först då reser sig folket mot förtrycket.

  Sverige har inget behov av goda förbindelser med Nord-Korea. Låt gärna koreanska ambassaden översätta vad kommentatorerna i Bildts blogg säger. (Det är ju inte Carl som säger det) Total iskyla mot Nord-Korea är det jag förespråkar. Sådana ledare går inte att tala tillrätta. Möjligtvis kan man erbjuda honom en fristad på någon söderhavsö, men så snart han släpper terrorn och är kvar i landet, tar folket ut sin hämnd över honom och hans familj.

  Det enda som finns att förhandla om är en biljett ut ur landet och en fristad.

 13. Kachina skriver:

  Jag har ett meddelande till Kim Jong Il som den Nordkoreanska ambassaden gärna får föra vidare till vederbörande.

  Kim Jong Il

  Jämför livet mellan en snickare i det under 1900-talet huvudsakligt socialistiska Sverige, med livet för en snickare i det socialistiska Nord-Korea. Jämför livet mellan en busschaufför i det socialistiska Sverige och det socialistiska Nord-Korea. Jämför även med det socialistiska Danmark.

  Du har misslyckats kapitalt med din politik. Du har försatt ditt folk i en ofattbar misär och i ett ohyggligt förtryck. Det du skall göra för ditt folk och ditt land, är att lämna landet. Jag är helt säker på att ledarna i den fria världen är beredda att ge dig och din familj en fristad någonstans i världen där du inte kommer att sakna vare sig lyx eller säkerhet. Du får säkert en lyx betydligt större än du har.

  Lämna landet. Låt världssamfundet ta över under den tid som behövs för att etablera politiska organisationer och genomföra demokratiska val.

  Vänligen

  Kachina

  PS: Om du har något du vill diskutera, eller om du vill skicka dina agenter för att ”tysta ekorren”, så har Carl Bildt adressen. DS

 14. mararh skriver:

  Kachina

  Jag har aldrig varit inne och diskuterat situationen i Gaza, men den lösning du presenterar låter inde så dum.

  Angående Nord-Korea är det sanslöst att någon har fått förtrycka ett folk på sätt som skett utan att omvärlden har ingripit. Det har maggi rätt i, men när hon vände sig mot mig och skrev ”stick och brinn” anser jag att hon hon överskred alla gränser.
  Jag har hängt med här på bloggen från början, men ingen har tidigare bemött någon här på det sättet.

  Du, Kachina, har varit lite grov i munnen ibland, men du har aldrig uttryckt dig på det här sättet. Det har mer varit att du talat om för folk att de varit korkade, men å andra sidan har du bett om ursäkt vid de tillfällena.

 15. sandholm skriver:

  Bildt, vet inte om du läser kommentarerna i din blogg, men jag brukar aldrig skriva, men nu tänkte jag att det var dags.

  Det är dags att få hem de skadade svenskarna i Bulgarien, och sätta tryck på staten där, om inte så är det inte sista gången som svenskar kommer fara illa ut i detta land.

 16. mrmhalland skriver:

  maggi,
  Vi är många som uppskattar denna blog och de diskussioner som följer.
  Det har som du vet blossat upp i pressen att Carl Bildt till och med kan bli åtalad för att folk bär sig illa åt här.
  Debattera gärna, men när dina argument tar slut vore nog de flesta här glada om du kunde låta bli att ersätta dem med personangrepp.

 17. roma30 skriver:

  Det är viktigt att framföra vad man tycker- men personangrepp leder inte till något positivt. Då ser man ”inte skogen för alla träden”
  Min fundering är vad händer på Balkan och i Ryssland.? Finns anledning att använda sig av skicklig diplomati för att hitta en framkomlig väg.
  Mvh/Anki i Uppsala

 18. mrmhalland skriver:

  Roma,

  Jag tror alltid att det är viktigt att använda sig av skicklig diplomati för att hitta vägar till gemensamma lösningar.
  Ensidiga lösningar leder inte till acceptans av alla berörda, vilket i sin tur leder till att någon part motarbetar en långsiktig lösning.
  Däremot tror jag att tidpunkten för diplomatiska samtal är minst lika viktig.
  Jag tror exempelvis inte att tiden är mogen att diskutera Kosovos självständighet ännu.
  Laglydighet och demokrati är inte begrepp som är rotade hos folket ännu. Jag tror det är en resa på minst 10 år i FN’s regi, förutsatt att FN rensar ut bland sin egen personal och verkligen arbetar för Kosovo och dess invånare snarare än för personlig vinning.

 19. mararh skriver:

  mrmhalland och roma

  Skönt att det finns flera som reagerar på personangrepp! Tack för det :)

 20. mararh skriver:

  Konstig humor en del har……..

  När någon uppmanar en annan med ”stick och brinn”kan jag inte med bästa vilja i världen kalla detta för humor.

 21. mrmhalland skriver:

  >Uschekta, Uschekta, mena inge illa asså, som en berömd och högt skattad(av vissa) f.d statsråd och partiorfdörande skulle uttrycka sig.

  Låter som Lars Werner eller hans efterträdare Gudrun….

 22. Torsten skriver:

  Ursäkta att jag lägger mig i.

  Alla kan ha en dålig dag. Kanske på sin plats att godta Maggis ursäkt.
  Låt framtida inlägg visa om den är äkta.
  På mig verkar det som om ”snedsprånget” är av engångsförseelse.

 23. mrmhalland skriver:

  Ja, Du har rätt Torsten.

 24. mrmhalland skriver:

  Är vi inte alla högt (be)skattade i Sverige ???

  (humor)

 25. Torsten skriver:

  (Ja) nej :-)

  mrmhalland, kan du utveckla detta!

 26. Tobias67 skriver:

  Jag kan inte ens förstå att man kan spåra ur så mycket av ord i ett forum. Då har man log lite för lite att göra eller låter andra privata bekymmer få utlopp på detta sätt.

  Har man en dålig dag eller känner sig i allmänhet i obalans finns det väl annat där man kan lägga energin än att sitta här och skriva och göra bort sig.

  Många här vill ju vara ”hemliga” med påhittade alias och kanske tycker den anonymiteten räcker som skydd för sina ord – ”Här bakom datorn känner jag mig trygg” och kan vräka ur mig det mesta för jag behöver inte ha några personliga möten där man ser någon i ögat.

  Netiquette heter det! Slå upp det på Google!

 27. mararh skriver:

  Torsten

  Jag anser inte att maggis inlägg var en ursäkt. Det var snarare ”Ursäkta då för faen!”
  Det är inte vad jag kallar ursäkt.

 28. mrmhalland skriver:

  Torsten,
  >som en berömd och högt skattad(av vissa) f.d statsråd och partiorfdörande skulle uttrycka sig.

  Att vara högt skatad är inte svårt i Sverige som ju har världens högsta skattetryck.

  I Sverige kan man skatta sig lycklig….

  Var det utveckling nog ? :-)

 29. Torsten skriver:

  ”I Sverige kan man skatta sig lycklig…”

  När det gäller skattetrycket verkar det som om vi blir lyckligare och lyckligare :-)

  Det är jag lycklig för ;-=

 30. mrmhalland skriver:

  Ja Torsten, visst går det åt rätt håll !
  Vi är nog alla lyckliga för det, faktiskt inkluderat de som numera bidrar till att sänka skattetrycket istället för att bidra till att höja det.
  Men…detta var off topic, det var bara ett försök att lätta upp stämningen lite.

 31. mararh skriver:

  mrmhalland och Torsten

  Roliga ni är :D

  Det är vad jag kallar humor! Inga sura miner här :)

 32. Kachina skriver:

  Viktiga Framsteg med republikansk politik.

  http://www.aftonbladet.se/vss/stockholm/story/0,2789,1123034,00.html

 33. ollemunter skriver:

  Carl Bildt är beredd att kontakta Bulgarien?

  http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1121696,00.html

 34. Monika skriver:

  Folk dör i flygolyckor, explosioner, blir brutalt mördade och ni upprörs över att Maggie sa Stick och brinn, till den grad att ni glömmer allt annat.

  Låt oss gå vidare!
  Hon har ju bett om ursäkt även om det var i stil med – OK då … jag ber om ursäkt.

  Jag tror hon fattar vid det här laget!
  Stick och brinn, är en rätt rolig uppmaning .. när man tänker på saken!

 35. Monika skriver:

  ollemunter
  Det låter utmärkt ….

 36. Kachina skriver:

  Vi är på rätt väg, mot Latinamerika.

  http://vasteras.expressen.se/Nyheter/1.766944/19-aring-knivskuren-till-dods-i-vasteras

  Är det någon som brytt sig om att räkna antalet mördade den senaste veckan? Vi går i taket när en svensk mördas i Bulgarien, men ser inte det som händer i vår egen förgård.

 37. mararh skriver:

  Monika

  Kul att se att du är tillbaka på bloggen! Klart att vi går vidare…..såg du inte mitt senaste inlägg? Inga sura miner här!

  Jag är inte långsint. Kanske jag var lite lättstött eftersom jag suttit och hängt över lagboken i sommarens underbara mittenmånad.

  Ang. det bestialiska mordet i Bulgarien skrev jag ett inlägg den 18 juli o8:40. Var där 20-27 juni och är inte förvånad över det som hänt

 38. Monika skriver:

  Jo, jag har också varit på semester och sen har jag inte haft så mycket att skriva om just här …
  Skall gå och kolla den 18 juli …

  Kachina
  Jag brukar i stort sätt hålla med dig, men eftersom det är många ungdomar som råkar illa ut är det självklart att reagera, även om det sker massor av mord överallt … Vi kan ju inte sitta och titta på när folk blir dödade, rånade och våldtagna på en semesterort och säga – det händer mycket värre någon annanstans. Och du vet väl att det alltid är lättare att engagera sig när man kan identifiera sig. Så är det överallt i världen. Vem i Kina skulle bry sig om att 300 skulle dö i Sverige ….!!! Mer än – OK, det har hänt och det är tragiskt och sen gå vidare.

 39. Monika skriver:

  mararh
  Under vilket inlägg skrev du det …

 40. mararh skriver:

  Monika

  Under ”Soil och samtal”. Ursäkta, men det försigår så många diskussioner på bloggen nu att man blir alldeles snurrig!

 41. kenthm skriver:

  Hmm, måste bara kolla en sak.

  Så det vore alltså OK att avsätta Kim Jong Il, många förespråkar till och med våldsamma metoder, för de brott som begås mot folket och det förtryck som finns i Nordkorea?

  Med samma logik så var det väl helt OK att Saddam Hussein avsattes från makten i Irak?

  Bara undrar eftersom jag inte sett så många förespråkare för det ;-)

  Kanske så blir det mer eller mindre rätt beroende på vem som gör grovjobbet med att avsätta despoten…?

 42. Monika skriver:

  mararh
  Har läst ditt inlägg … ja, ett resmål kan vara bra för vissa .. i det här fallet barnfamiljer, men inte ungdomar – bra att känna till.

%d bloggare gillar detta: