Svensksund

När vi i förberedelserna inför märkesåret 2009 – 200 år efter den rikssprängningen som skapade det moderna Sverige medan Finland blev ett storfurstendöme under den ryske tsaren – ser på vad som förenar våra bägge länder är det slående hur mycket det fortfarande är.

I dag firas marinens dag i Finland, och det sker främst på svenskspråkiga Nylands Brigads område vid Ekenäs.

Men värt att notera är att Finland firar marinens dag på årsdagen av slaget vid Svensksund den 9 juli 1790.

Det var då Gustav III – i ett i allt väsentligt missriktat krig – med sin skärgårdsflotta lyckades tillfoga den ryska örlogsflottan ett betydande nederlag.

15 Responses to Svensksund

 1. Sofia skriver:

  hej calle jag är visst först på plan.
  But I really have a mess to all your readers. The situation in the world are terrible terrible wrong. I think we have to make up our minds about how we want the world to be. Dont you think?

  sofia

  http://sofiawinterborn.wordpress.com/2007/07/09/sofiait-isnt-easy-to-mix-a-compoteblog-to-have-fun-and-play-and-also-to-be-serious-in-a-mixed-blog/

 2. mortfiles skriver:

  Jag har nog missat det här också…Innebär det att vi 2009 kommer att ha gemensamma events med Finland för att uppmärksamma rikssprängningen?

  Kan man få lite smakprov på vad som diskuteras eller möjligen redan lagts in i en eventuell agenda?

 3. stateira2 skriver:

  hoppas på en starkare relation mellan de skandinaviska länderna, mer samarbete och utbyte

  http://stateira.blogg.se

 4. Dag Selander skriver:

  Har Nationalkommittén för Märkesåret 1809 sjösatt sin sajt, tro? Kommitténs arbete följs med spänning och ordf har ju en synnerligen god medarbetarskara i arbetet. Ratan och Bygdeå socken ser med spänning fram emot Ert arbete.

 5. larst skriver:

  stateria,

  Varför bara de Skandinaviska länderna? Varför lämna ute Finland och Island? Det är väl
  bättre med ett Nordiskt samarbete så att alla fem länderna kan vara med.

 6. archimboldo skriver:

  När man talar om Skandinavien och inkluderar Finland kan man istället benämna denna enhet Fennoskandia.

 7. mrmhalland skriver:

  >Men värt att notera är att Finland firar marinens dag på årsdagen av slaget vid Svensksund den 9 juli 1790.

  Kan CB allt detta redan på förhand, eller googlar han innan varje resa ?
  Det skulle inte förvåna mig om han kan det på förhand….imponerande.

 8. erkki skriver:

  Det svenska som levde kvar i Finland efter år 1809 är ju fascinerande. Den tidigt liberala tsaren Alexander I anlände med sina älskarinnor till lantdagen i Borgå (österom Helsingfors) och proklamerade att det omfattande finska självstyret skulle ha kvar sin svenska administration i det ryska storfurstendömet. I själva verket torde detta ha bidragit till att Finland är en självklar del av Norden istället för att ha blivit en slaviserad rysk provins.

  Min farfarsfar Anttoni Juhonpoika, som var helfinsk, infördes ända till 1880-talet på svenska i kyrkböckerna som ”Anton Johansson”. Att jag är svenskspråkig finne till modersmålet har sin grund i att han, helt slumpmässigt tycks det, gick i skola och gymnasium som då i Finland fungerade helt på enbart på svenska fram till slutet av 1800-talet.

  Den tidning jag jobbar vid grundades 1860 på svenska och utkommer fortfarande, 147 år senare. I själva verket är de äldsta existerande tidningarna i Finland grundade på svenska. I mitten av 1860-talet fick Finland den finska marken som egen valuta, egen nationaldiktning (där finsk-svenskarna var hjältarna och ryssarna fiender), svenskspråkig psalmbok m.m. mitt under ryskt styre.

  En kvarleva från den tiden i mina hemtrakter är socknen/kommunen Pyttis, som 1809 delades av Kymmene älv. Den nya gränsen sattes i älven och det gamla Pyttis kallas idag i folkmun för Rysspyttis, medan den västra sidan kallas Svenskpyttis och på finska rentav heter så, Ruotsinpyhtää.

  Kul detaljer, som få svenskar känner till.

 9. mrmhalland skriver:

  erkki:

  Klart vi visste, men du vet : en Svensk tiger :-)

  Skämt å sido, tack för den !

 10. savoboy skriver:

  Om någån dag Serbia skall, i sin svaghetens stund, tvingas låta Kosovo bli självständig på det sättet att kosovoserber får alla egna institutioner och deras språk får totalt jämställd status med stormajoritetets språk, kommer serber i båda länder om 200 år fira ”rikssprängingen” som stålthetens dag.

 11. bockgaard skriver:

  HISTORIENS VINGSLAG
  Jag sitter här och bläddrar i en unik handskriven dagbok, som förvaras i min stiftelses arkiv och som tillhört den svenske kvartermästaren Adolf Fredrik Robbert och där man kan följa hans och hans kompanis insatser i kriget 1790. Han skildrar bl.a. bataljen vid Pitkepas och återsamlingen vid Svensksund den 1/7 och den dristiga utbrytningen förbi Ryssarna, det s.k. Viborgska gatloppet, vidare slaget den 9/7 vid Svensksund: ”kom åter till en hård drabbning i Svensksund som åter tog full fart kl 3 om morgonen därpå”. Den 12/7 skriver han hem till hustrun och prosten Atterbom om svenskarnas kysande seger ”den svenska flottans största glans.”

 12. […] Svensksund När vi i förberedelserna inför märkesåret 2009 – 200 år efter den rikssprängningen som skapade det moderna […] […]

 13. nubbe skriver:

  Jaha då var vi där igen….

  Assyriskt par hittades halshuggna i Bagdad

  VÄRLDEN Ett assyriskt par, som jobbade för den amerikanska ambassaden i Bagdad hittats döda efter att ha varit kidnappade sedan maj 2007. Detta meddelades av den amerikanska ambassaden i ett skriftligt uttalande.

  Enligt den arabiska redaktionen på BBC:s hemsida har ett irakiskt par av assyriskt ursprung, som jobbade i den amerikanska ambassaden i Bagdad påträffats döda. BBC skriver vidare att den amerikanska ambassadören, i ett skriftligt uttalande, meddelar: Det är med djup sorg och beklagelse som två av våra medarbetare kidnappades i maj och mördades av extrema våldsmän.

  Enligt en amerikansk källa i Irak heter det mördade paret, Hazim Hanna och Amal Maskouni. Paret identifierades efter kontroll av deras fingeravtryck. Den amerikanska ambassaden informerade, när paret försvann i maj, att Hanna försvann först och när hans fru letade efter honom försvann även hon spårlöst.

  Den extrema gruppen Iraks islamiska stat, som verkar under Al-qaida, hade i ett uttalande, publicerat den 31 maj på sin hemsida, sagt sig ligga bakom mordet på det assyriska paret. I uttalandet skriver gruppen att paret mördades genom halshuggning.

  När ska du börja kommentera denna sitution CB?

 14. stateira2 skriver:

  larst , givetvis , du har helt rätt , i synnerhet om Island , jag tror att utbytet med Island kan ge väldigt mycket!!!! Trots att deras befolkningsmängd är mindre än den av GBG ,

  http://stateira.blogg.se

 15. john81 skriver:

  I NationalEncyklopedin så gör man skillnad mellan Skandinavien och skandinativska halvön. Det förstnämnda omfattarlla de fyra skandinaviska länderna Norge, Sverige, Danmark och Finland medan skandinaviska halvön omfattar Norge, Svergie samt nordvästligaste delarna av Finland.

  Personligen ser jag ingen mening med att blanda in Danmark och Norge kring uppmärksamheten av händelserna år 1809 om två år, men däremot kanske Ryssland eftersom det var de som tog över kontrollen av Finland år 1809.
  Norge tillhörde vid denna tid Danmark fram till 1814 och hade (väl?) inget med Sverige och Finland att göra.

%d bloggare gillar detta: