Olofsborg och Nyslott

En viss diskussion har brutit ut efter det att jag skrev om kvällens planerade besök på premiären för Carmen på operafestivalen i Savonlinna i östra Finland.

Och diskussionen gäller vilket språk som skall användas – finska eller svenska.

Den gamla borg som nu hyser operafestivalen heter på svenska – som jag skrev – Olofsborg och ligger vid den lilla staden Nyslott. På finska är det Olavinlinna respektive Savonlinna.

Varför borgen uppkallats efter Olof vet jag inte, men innan någon upplyser mig om någonting annat tippar jag att det handlar om Olof den helige.

Men en sakkunnig har i alla fall upplyst mig att staden heter just Nyslott eftersom denna borg var den nya i förhållande till den som Torkel Knutsson hade uppfört i Viborg.

Och dessa två borgar var det medeltida svenska väldets viktigaste gränsfästen mot öster.

38 Responses to Olofsborg och Nyslott

 1. Kachina skriver:

  Jag kan meddela Herr Utrikesminister att, Nils Danielsson, min farmors morfars farmors farfar, var förlagd vid Olofsborg och stupade 1710 i någon av striderna i närområdet.

  Du kan även meddela den ryske utrikesministern att jag är långsint, glömmer inte en oförrätt i första taget.

 2. mrmhalland skriver:

  Kul att se att CB verkligen läser inläggen här på bloggen !

 3. Sofia skriver:

  Rätt kul om han hinner med att läsa kommentarerna

  annars så måste jag få ge politikerna lite upprättelse

  mvh sofia

  http://sofiawinterborn.wordpress.com/2007/06/30/undrar-vad-darwin-hade-sagt-om-det-har/

 4. bockgaard skriver:

  INTERNATIONELLT SÅ DET FÖRSLÅR
  Slottet är uppfört 1475 i Finland av den svenske riksföreståndaren, dansken Erik Axelsson (Tott), bror till den svenske och norske konungen Karl Knutssons (Bonde) måg Ivar Axelsson, och kallades första tiden Sankt Olofsborg. Carls begåvade gissning gick alltså hem!

 5. Josef Boberg skriver:

  Kachina,

  Gott minnen är den ena sidan = bakSidan av MinnesMyntet = skapar som Princip ALLTID ovillkorligen behov för att på ett eller annat sätt ge igen för lidna ”oförrätter” = bränsle för att hålla stridande människor igång med strid = KRIG generation efter genaration = omöjligGör FörLåtelse = i efterhand tillåta att det som har hänt har hänt = återupprepa samma sak i ny skepnad gång efter gång efter gång = inte så sällan i hundratals år – för att inte säga tusentals år.

  Framsidan av MinnesMyntet är att för GOTT kunna glömma = i efterhand TillLåta att det som har hänt att det har hänt – även i fallet att det inte har hänt enligt vissa = FörLåta i religiösa termer uttryckt. Så ser MinnesMyntet ut i mitt perspektiv sett.

  Tyvärr ligger wårt kollektiva minne = enskilda med för den delen – med inte så lite hjälp av wåra massmedia – på att komma ihåg det som inte var så bra eller rent åt helvete igår och därföre. När morgondagen i huvudsak baseras på sådant = merparten av wår lagstiftning – så må det väl vara ett sant MIRAKEL att världen idag inte är mycket mera BARBARISK än vad den är – eller ?

  Ha det…
  vännen Josef

 6. savoboy skriver:

  Intressant läsa Carl Bildts ”utifrån” åsikter om Finland, särskilt när han kommit hit just från Kosovo.

  Undrar om han ser några likheter mellan svenska och serbiska attityder gentemot grannar i ”östra delar”, som båda tycker ju kalla ”heliga land”???

 7. Kachina skriver:

  Du har så rätt, som alltid, Josef. Jag skrev däremot med lite ironi. Efter sex generationer är dessutom all biologisk släktskap utraderad, så jag har i verkligheten liten kontakt med denne anfader.

  Världen är inte mindre BARBARISK idag än den var för sextusen år sedan. Vi använder bara mer raffinerade metoder. Det mänskliga sinnet har inte utvecklats nämnvärt under de sextusen år vi känner till.

 8. mrmhalland skriver:

  Jag tror att du har fel Kachina.
  Jag tycker mig märka att på ganska kort tid har det hänt mycket.
  Människor födda på 20-30 talen visade en betydligt större hänsynslöshet mot sina medmänniskor, i synnerhet om de besatt någon form av makt, än personer födda på 50-60 talen i liknande situationer.
  Även makthavare i demokratiska länder har lärt sig ”människovärdet”.

 9. ollemunter skriver:

  ”mrmhalland Says:

  juni 30th, 2007 at 11:51 am
  Kul att se att CB verkligen läser inläggen här på bloggen !”

  Gör han, varför hamnade han då i pressen, när det gällde dom rasistiska kommentarena och fick ett åtal på halsen.

 10. mrmhalland skriver:

  Ollemunter :

  Det verkar som att även en utrikesminister lär av sina misstag.
  Hoppas bara att justitieministern också gör det, så man inte kan hållas till svars för vad andra gör i ett så fritt media som internet är.
  Trots allt kan man ju inte sitta vaken dygnet runt och hålla koll på vad 2 miljarder människor roar sig med.

 11. soli01 skriver:

  ollemunter- han har inget åtal på”halsen” där svävar du ut! Det ska göras en undersökning OM det kommer att väckas åtal eller inte. Troligen läggs denna ned-mitt tips.

 12. Torsten skriver:

  Till saken hör att nu är Utrikesministeern även Justitieminister.

  Kanske läge för att rensa upp :-)

 13. ollemunter skriver:

  soli01!
  Sorry, vi säger ett troligt åtal och alla är nöjda, OM det blit något. Ibland gör man som kungen, tänker efteråt.

  Kolla din blogg, ett tips.

 14. mrmhalland skriver:

  Torsten :
  Du förnekar dig inte :-)

  Jag vet också att UD svara i JD’s telefon denna veckan, men, det fanns en mening i det jag sa.

 15. Kachina skriver:

  mrmhalland

  Nja, vi påbörjade en avsikt 1789 som inte lyckades fullt ut, men hade en glansperiod från andra världskriget fram till Thatcher och Reagan. Nu, med nyliberalismen, går det snabbt bakåt. Vi har redan erövrat 1700-talet och faller fort. Rwanda och Bosnien är korta reklamavsnitt för den värld som fanns före 0-talet.

 16. jenny71 skriver:

  Tack för dagens bloggkommentarer. Intressant att du tar in historiska perspektiv i det hela. Hör att fler och fler upptäcker din blogg.

 17. savoboy skriver:

  Först nu märkte de finlandssvenska förklaringar om orden Nyslott och Olofsborg som tidigare skrivits här.

  Dom är ”officiella” historiska sanningar.

  En annan sanning är att befolkningen i 100 % finskspråkiga Östra Finland känner fortfrande bara Savonlinna och Olavinlinna.

 18. Josef Boberg skriver:

  KaChina – och Ni andra med för den delen,

  Dina meningar: ”Världen är inte mindre BARBARISK idag än den var för sextusen år sedan. Vi använder bara mer raffinerade metoder. Det mänskliga sinnet har inte utvecklats nämnvärt under de sextusen år vi känner till.” – slut citat.

  Håller med om det. Dock – i mitt perspektiv sett har sinnet som Du helt korrekt säger inte alls utvecklats – utan precis det rakt motsatta = invecklats i teoretiska teorier = motsatsen till att VETA genom egna gjorda erfarenheter. Och Jisses vilket lyckosamt invecklingsProjekt det blivit av det.

  Det var ca 2000 år sedan en människa i kött genomskådade detta svårgenomSkådliga invecklingsProjekt – och drog med hull och hår hem till Skapelsens Källa igen. I och för sig var den färden lite ”vinglig” under en eller annan timme på korset – men sen blev det bokstavligt talat spikrak motorväg. Därefter har ingen mera av oss människor i kött lyckats med detta – med eller utan kors eller med eller utan hull och hår – såvitt vad som för mig känt är.

  En av dom många därföre som dragit – den mest i dags dato kände – var Buddha. Dock utan hull och hår. Att han drog utan sitt hull och hår – kanske hänger samman med att han – under sina många år under trädet – blev kopiöst tjock och partiellt tandlös. Själv sover jag utomhus året runt sedan våren 1995. Sedan 1996 ligger jag under en björk ca 150 meter ifrån bostadsdelen. Det blir nog ca 340-50 nätter om året i dags dato. Dock – jag har varken blivit tjock eller tandlös av det – än så länge.

  Vad var det mänskligheten fick för ca 6000 år sedan av Gråingarna som Wi ”misshandlat” så att det blivit ett rent helvete på jorden Terras ytteryta ? Ja – religioner = någon annans teoretiska teorier = att prioritera att tro = prioritera att inte VETA. VETA = egna gjorda erfarenheter i mitt perspektiv sett. Sedan har det av det också blivit ett oräknat antal Ismer också. Buddh-Ismen är bara en av dem.

  I modern tid har väldigt många Ismer tillförts – t.ex. social-Ism, nyliberal-Ism, material-Ism, Alians-Ism och faen vete allt. Allt detta är grunden för Intellektual-Ism = Terror-Ism i mitt perspektiv sett = immateriella förstörelseVapen som är mångfalt värre än de skarpaste spjut och knivar. Så visst är det ett MIRAKEL att det fysiska och mentala BARBARIET i wår värld i dags dato inte är mångfaldt värre än vad det faktiskt är – eller ?

  Men det finns undantag som bekräftar Principen – som alltid. Ett av dom fann jag idag i statsminister Anders Fogh´s blogg – rörande CO2-frågan. Han böjer sig kanske så småningom för Ismen att människosläktet i väsentlig grad förorsakar det NaturLiktVisa utbytet av ozon som skyddskikt – till CO2 – vad vet jag. Men Anders Fogh har ändå modet att i dags dato skriva om sina egna tvivel i frågan. Det tycker jag är mycket mycket lovande för framtiden – att en man på hans MaktElitnivå har det modet.

  Consensus: ”Själv har jag inte alls kastat yxan i sjön än – avseende att MaktElitens Armageddonscenario är det enda möjliga FramTidsScenariot. Hur det blir ? Ja – inte faen vet jag – men Wi som fortfar att andas får se.

  Ha det…
  vännen Josef

 19. Josef Boberg skriver:

  Bloggadressen – http://blog.andersfogh.dk

  GooodNatt…
  vännen Jozef

 20. Kachina skriver:

  En gång reste vi utan pass landvägen runt Östersjön och Bottenviken. Numera har nyliberalismen startad resan mot Latinamerika, även nu utan pass därför att vi hämtar hit det samhället.

  http://www.polisen.se/inter/util/nodeid=21434&pageversion=1.jsp?articleid=9463009

  Vad var det jag sade? Vad är det jag sagt i sju år? Detta kommer att öka och detta är ett resultat av bygget av Superiorsamhället.

 21. Kachina skriver:

  Kloka ord, som vanligt Josef. Jag skall bara säga att benjaminfikusen var det träd både Benjamin och Buddha sov under, en klass högre än björk. Men, du torde i vart fall få ett långt liv om du sover ute.

  Sedan är jag inte säker på det här med miljön. Vi skall vara medvetna om att det här biologiska livet bara är en parentes i medvetandets utveckling. Den här planeten kommer en dag att bli lika utbränd och öde som Mars. När och Hur, har jag ingen aning om.

  Jag vet inte heller om det biologiska livet tar slut när Kristus kommer med sina himmelska härskaror. Det står i skrifterna att; ”Den ene skall ryckas upp, den andre blir kvar,….”, något som kan tolkas på flera olika sätt. I översättningen från grundtexten används ordet ryckas upp, men man kan lika gärna använda det i betydelsen rucka om, som när du ruckar en klocka. Det kommer att ske en fysisk förändring i ögats funktion. Den kanske kommer i samband med att sinnet ruckas om och ”förhänget” till nästa dimension ”brister”, eller lyfts bort. Det kan tolkas som att för de i sinnet mogna, öppnas en ny dimension medan de fortfarande befinner sig i en fysisk kropp.

  Detta är alltså rena spekulationer från min sida. En sak är dock helt säker. Den här planeten kommer en dag att vara lika utbränd som Mars och för mänskligheten är det en parentes i dess utveckling. Det är inget som dör. Atomerna återgår till den allmänna energireserven och medvetandet fortsätter sin utveckling i andra former.

 22. bockgaard skriver:

  Kachina

  Tänker du på tiden när Össtersjön var ett svenskt innanhav? Om så är fallet är du lite fel ute. Då krävdes inrikes pass och fräjdbetyg av sockenpräsetn så fort du skulle lämna hemsocken för att inte riskera att tas för lösdriveri.

  Bästa hälsningar

 23. Kachina skriver:

  Aj då, det kände jag inte till. Tack för upplysningen.

 24. Josef Boberg skriver:

  Goood Söndag KaChina – och Ni andra med för den delen,

  Tack för Ditt goa svar, men…

  Ditt uttryck: ”Den här planeten kommer en dag att bli lika utbränd och öde som Mars.” – köper jag inte riktigt. Såvitt jag vet så finns det ca 13 miljarder planeter i wårt solsystem = ca lika många som wåra kroppsceller är i antal. Såvitt känt har Wi till det ca 100 miljarder hjärnDatorCeller – varav Wi för närvarande använder futtiga ca 13 miljarder – i allra bästa fall.

  Alla planeter är dynamiskt belastade och lyder under lagen om gravitationen. Wår bolliga jord Terra har en diameter av ca 1200 mil. Skulle det vara 600 mils gravitation i centrum ifrån alla håll – skulle Förnuftsmässigt sett – för att inte säga skolmatematiskt uträknat också – trycket bli så enormt att ingen atom skulle palla för det trycket = de skulle ALLA kollapsa ifrån centrum och utåt – och även vid en beräkning av en helt statisk belastningssituation. Men då jorden Terras påkänningsförhållanden de facto är dynamiska – så blir det än omöjligare att matematiskt få det hela att gå ihop. Consensus må därför bli att ifall jorden Terra vore ett homogent materiaKlot – skulle jorden Terra per omgående transformeras till ett ”svart hål” – ingenting annat.

  Den som inte köper att wår bolliga jord Terra ständigt är dynamiskt belastad – kan måhända ändra sig på den punkten genom att besöka ett jordbävningskänsligt område. Som numera känt är – så tålde ju World Trade Center-skraporna inte särskilt hög dynamisk belastning – innan de kollapsade. De var inte ens en halv kilometer Gravitation.

  Såvitt känt har människosläktet med något fysiskt ännu inte varit längre ned i jordskorpan än ca 2 mil = 20 km = 0,003 % av avståndet till centrum. Ryssarna var på det djupet för inte så länge sedan. Mina intellektuelle = torftiga beskrivningar av det projektet – finner Du under rubrik nr F59 på min hemsida http://www.boberg.nl

  Ifall en person bygger ett hus – och när huset är färdigt inbillar sig att huset är homogent – och därför bosätter sig på utsidan av huset – så förefaller det rätt korkat = inget skydd för vind, regn, kyla osv – eller ? Så korkad kan Förnuftsmässigt sett rimligen inte Skapelsens Källa vara – i mitt perspektiv sett. Så consensus må bli att ALLA planeter är dynamiskt belastade bolliga företeelser – med en fantastisk ”inomhusmiljö” för ALLA former av liv – som Wi överhuvudtaget kan intellektuellt = teoretiskt föreställa oss. Wår skolvetenskap har för mer än 50 år sedan upptäckt att månens yta ”böljar som en havsyta” – vilket i sig bekräftar bollIdén kan gälla för ALLA planeter.

  Så Mars är i mitt perspektiv sett absolut ingen ”död” planet – avseende biologiskt högtstående livsformer – även om de inte förekommer synligt på ytterytan av Mars. Såvitt för mig känt så finns det av de ca 13 miljarderna planeter bara en handfull – som är beboeliga på ytterytan – varav wår bolliga jord Terra är en.

  Ditt uttryck: ”Det kommer att ske en fysisk förändring i ögats funktion. Den kanske kommer i samband med att sinnet ruckas om och “förhänget” till nästa dimension “brister”, eller lyfts bort. Det kan tolkas som att för de i sinnet mogna, öppnas en ny dimension medan de fortfarande befinner sig i en fysisk kropp.” – slut citat.

  Måhända behövs överhuvudtaget ingen fysisk förändring av ögats seende – som Du antar. Däremot kan jag inte annat än se att den intellektuella = wåra = människosläktets teoretiska teorierna om Ditten, Datten och Dutten först måste förändras. Därefter kanske det helt enkelt blir så – att dom som faktiskt fysiskt kollar lite mera under fötterna = in i (ner i) jordHuset – och ser vad som finns där – utan något som helst annat seende än det Wi redan har – per ganska omgående transformeras till lite mer UPPLYSTA varelser i kött – än vad Wi i dags dato är – vad vet jag.

  Ha det…
  vännen Josef

 25. Kachina skriver:

  Jag menar inte alls att Mars är en död planet. Universum och vårt solsystem kryllar av medvetet liv i olika former, bara en bråkdel för ögat synliga. Livet på Mars behöver inte bo under ytan. Överallt där det finns elektromagnetism finns det medvetet liv. Månen är alltså en död planet.

  När det gäller att bygga hus och bosätta sig utanför kan synas korkat, men jag kan försäkra att du som sover under en björk är betydligt mindre korkad än de flesta andra, som sover i en plastpåse.

  Jag har tillgång till tre hus, samtliga byggda på 1800-talet och inget renoverat efter 1950-talet. Jag söker mig medvetet dit istället för in i den plastpåse med fasad som moderna hus utgör. Detta grundat på tre generationers kunskaper inom husbyggnad.
  Man kan inte bygga bort naturlagarna. Man kan inte stänga ut fukten. Man kan inte heller leda ut fukten genom ett rör i taket, när du bor i en plastpåse. HUSET MÅSTE ANDAS genom väggar och ventilation, precis som att människan andas både genom lungor och hud. Markfukt skall stiga upp genom materialet och ut genom tak och väggar. Sätter man dit en plast för att stoppa den skapar du en mögel- och allergibomb. Jag sysslade mycket med certifiering av hus och hade en hel del med Statens Provningsanstalt att göra. Vi var ganska överens. Plasten skall bort, problemet är att de är samma människor som tog beslutet att sätta dit den, som nu skall ta beslutet att ta bort den.. Därför blir det inte av.

  Men, tillbaka till livet utveckling. Det här biologiska livet är enbart en liten parentes i LIVETS (medvetandets) utveckling. Att ta bort det biologiska livet är ingen katastrof, men jag vet inte vad som kommer att hända. Antingen fortsätter den biologiska utvecklingen, vilket är ett ganska trögt instrument för medvetandets evolution, eller så förintar vi det själva, eller så kommer ett ingripande i någon riktning utifrån. Men som sagt, jag har ingen aning. Det finns i varje fall ingen orsak att hetsa upp sig och prata om Harmageddon. Om denna botaniska trädgård förstörs, går det att göra en ny, om någon ids. Du ser ju vilket dj-a kaos det är i den här trädgården, så varför anlägga en ny?

 26. Josef Boberg skriver:

  KaChina,

  Tänk ifall det redan finns trädgårdar redan i stora mängder några mil under wåra fötter – där det inte är sådant djävla dominerat intellektuellt = inte VETA-styrt kaos – som i wåran ?

  Ha det…
  vännen Jozef

 27. Kachina skriver:

  Det enda som finns under våra fötter är ett levande väsen vi behagar kalla Moder Jord. Vi äro blott kvalster på denna kropp och som vi vet brukar Moder Jord ta sig ett bad när det kliar för mycket. Liksom göra sig av med kvalstren. Just nu kliar det utav h-e när Allianzen gnager på kroppen.

 28. Josef Boberg skriver:

  Kachina,

  Jag utgår ifrån att Du själv varit en avsevärd sträcka av de ca 600 milen till ”Moder jord Centrum” – och kollat att det inte finns några trädgårdar där ?

  Ifall inte – så skulle jag i Ditt ställe vara lite mindre tvärsäker på: ”Det enda som finns under våra fötter är ett levande väsen vi behagar kalla Moder Jord” – slut citat.

  Ha det…
  vännen Josef

 29. Kachina skriver:

  Ursäkta om jag lät tvärsäker. Jag är inte helt säker på någonting annat än ca. =,003% av det som är värt att veta i Universum och att Allianzens inrikespolitik och valrörelse är avskum både på jorden och i universum.

  Vad som finns i moder jords inre vet jag icke. Vet inte mer om henne än att hon duschar varje dag och brukar ta ett helkroppsbad vart 25.000:e år för att skrubba bort kvalstren, när de blivit för besvärliga.

 30. Josef Boberg skriver:

  KaChina – tack för Ditt goa svar,

  Javisst – apropå helkroppsbad = detsamma som Wi också gör – fast måhända något oftare. Såvitt jag känner till är just det innevarande årtusendet ”helkroppsbadets årtusende” för wår fantistiska hyresVärd = den bolliga jorden Terra. Wi som fortfar att andas får se ifall hyresgästerna blir dom-samma därefter !

  Ha det…
  vännen Josef

 31. Kachina skriver:

  Enligt Maya-kalendern har hon beställt reningsbad år 2012, men man vet aldrig med dessa mänskliga tidsangivelser. Hon gör som Carl Bildt, lyssnar inte på Ekot utan gör lite som hon/han vill. Sedan diskuterar de lärde huruvida hon skall rengöra sig med vatten, eller med eld.

  Undra just om Allianz-mupparna, de som är djupt sjunkna i materians mörker, förstå vad vi talar om. Vatten är symbolen för känslor. Eld är symbolen för intellektet. Förra civilisationen kunde inte hantera sina känslor, därför förintades den med vatten. Vår civilisation kan helt tydligt inte hantera intellektet utan överstimulerar det. De måste väga lika känsla och intellekt. Känslan är till för att bedöma intellektets arbete, något somm helt saknas i den högervåg som nu färdas över planeten. Sannolikheten för att den här civilisationen skall förintas med eld, bedömer jag som högre än det andra alternativen.

  OBS! Alla Allianz-muppar fångade i materians mörker. Detta är inget Harmageddon, det är inte ens en katastrof. Ingenting dör. De atomer som utgör din kropp återgår till den allmänna energireserven och ditt medvetande förflyttar sig in i ett annat ”rum”, en annan dimension. Eftersom det finns sju gånger sju dimensioner är det omöjligt att säga var du hamnar och i vilken form du uttrycker dig, det beror helt på ditt högre medvetandes utveckling.

  Sådäja, nu får ni lite att fundera på när ni ligger på stranden och dåsar, fast det kanske är svårt där i söder. Moder Jord känner sig tydligen smutsig där, eftersom hon duschar just där mest varje dag. Kan det vara för att hon känner lukten av brunt? (Allianz)

  Aj, nu var jag elak igen. Förlåt mig Fader, men vi får väl diskutera den saken om vi möts igen.

 32. Kachina skriver:

  Förlåt Carl, om jag stör semestern. Jag vill bara meddela en sak som är mycket viktigt om du någon gång tänker politik under semester.

  EU och EURON är viktigare än Turkiet.

  Pränta in det i hjärnbarken.

 33. Torsten skriver:

  Snillen spekulerar :-)

 34. Josef Boberg skriver:

  KaChina,

  Allmänt sett så är MateriaSkapelsen sisådär mindre än 0,1 % – av vad Wi ALLA är födda som i kött – oavsett hud – eller intellektuellt påklistrad färg. Så – Harmagedon – vaddå – men än 99,9 % berörs ju inte alls av Harmagedon eller inte HarmaGedon – i mitt perspektiv sett. Men likväl – ett visst slöseri med de mindre än 0,1 procenten får det ju ändå ses som att vara – eller ?

  Ditt uttryck: ”Enligt Maya-kalendern har hon beställt reningsbad år 2012” – slut citat. Såvitt jag känner till så avslutades Maya-kalendern där den avslutades – av enbart det skälet att dom just då tröttnade på att fortsätta att göra den längre – ingenting annat. Att sen intellektual-Ismen genom dominerat intellektuella personers hjärnDatorer = snilliga snillen har funnit nöje i att spekulera i detta – och med teoretiska teorier kommit fram till vad dom har kommit fram till – det är ju en helt annan sak. Personligen fördrar jag att utgå ifrån att wår hyresvärd – den bolliga jorden Terra – bokstavligt talat skiter i vad May-kalendern säger eller inte säger.

  Ifall jag köper Ditt resonemang om förintelse med eld eller vatten – så skulle Sodom och Gomorra förintats på grund av intellektuell dominans med en form av EldVapen. Jag får inte ihop detta – därför att så som jag tolkar vad som bland annat finns nedtecknat i MaktElitens dominerat intellektuella = humanDementa bibelbok – så förintades dessa städer på grund av för mycket känsloLeverne – eller ?

  Men måhända är detta – som så mycket av annat i MaktElitens bibelbok – beskrivet upp och ner och bak och fram ?

  Ha det…
  vännen Josef

 35. stig2entreprenoren skriver:

  Sillen spikulerar…

 36. Torsten skriver:

  Surströmming…? :->

 37. Kachina skriver:

  :-)

 38. Josef Boberg skriver:

  Hejsan bloggVänner,

  Ett gott bublande skratt fick jag de senaste tre kommentarerna. I mitt perspektiv sett så är en dag utan ett gott bubblande skratt – en förlorad dag. Jag hade inte ”bubblat” tidigare idag – så Taaack kära bloggare – ingen nämnd och ingen glömd.

  GooodNatt…
  vännen Josef

%d bloggare gillar detta: