Ohrid och Olofsborg

Det sägs att det är sommar nu. I alla fall i almanacken – för dagen ger vädret ett lite mer tveksamt besked.

Oavsett den saken är dagen i alla fall premiär för den s k sommarregeringen. Starkt reducerad besättning på statsskutan, men Fredrik är i alla fall i tjänst. Och själv är jag för dagen både utrikes- och justitieminister. Bäva månde de berörda.

Men därefter styr jag snabbt kosan ner mot Balkan och dess bekymmer. Det finns en ny osäkerhet om både Kosovo och om EU:s utvidgningsvilja. Och det skapar tillsammans en osäkerhet i det mesta andra också.

Så de vädjade till mig att jag skulle komma ner till kvällens middag med främst regionens utrikesministrar i Ohrid i Makedonien. De träffas där inom ramen för det s k EAPC Security Forum. Det är det andra mötet av detta slag – det första var i Åre för några år sedan.

Och till vackra och historiska Ohrid återvänder jag förvisso gärna. Första gången kom jag dit på en skakig bil på skakiga vägar över de albanska bergen. En gång var det en del av romarrikets Via Egnatia från Rom till Konstantinopel.

Nu landar jag på den flygplats som byggdes för att bringa den märkliga despoten Tito till det av hans många residens som ligger just här.

Där möts vi nu för diskussioner om vägen framåt för en region lika rik på problem som på möjligheter. Och av någon anledning är de angelägna att höra just mina bedömningar. Efter det planerade kvällsfyrverkeriet fortsätter det med statsministern och hans närmaste förtrogna.

Men mina möten vid stranden av Ohrid-sjön blir dessvärre korta.

Redan i morgon strax före lunchtid i morgon bär det av med Helsingfors som nästa destination. På kvällen skall jag tala på Nokias huvudkontor om Europas framtidsutmaningar. Har Europa någon framtid i den accelerande globaliseringens tid? Jag tror det – och jag skall försöka förklara varför.

Och kommer ingenting annat ivägen hoppas jag på lördag kväll kunna se Carmen framföras i Savonlinnas trolska borg. En gång byggdes detta Olofsborg för att säkra Savolax bygder i gränstrakterna mot det novgorodska rikets strävanden. Nu är borgens mäktiga ruin scenen för kulturupplevelser av en alldeles särskild dignitet.

Men snart kommer jag att återvända till Balkans problem. Redan i slutet av nästa vecka samlas också åtskilliga premiärministrar i Dubrovnik för att diskutera vägen framåt. Förra året var Croatia Summit en rätt beskedlig tillställning, men av deltagarlistan att döma har det hela växt ordentligt i år.

Inget fel i det. Dubrovnik har oerhört mycket att bjuda.

Och de politiska utmaningar vi har att diskutera i denna del av Europa skall alls inte underskattas. Alltför ofta kommer de i skymundan för de andra utmaningar som fångar dagens rubriker.

57 Responses to Ohrid och Olofsborg

 1. Tobias67 skriver:

  Spännande läsning!

 2. Torsten skriver:

  Sista fulla dagen :-,

  Gillade verkligen poängen med Din andra ministerroll i sommar.

  Hur ser det ut i Dubrovnik nu? Jag var där i mitten av sjuttiotalet. En mycket idyllisk stad då. Särskilt gamla stan.
  Är den reparerad efter krigsskadorna?

 3. klindqvist skriver:

  Som finlands-svensk vill jag nog påstå att utrikesministern antigen skall se Carmen framföras i Nyslotts trolska borg eller att Olavinlinnastaan byggdes för att säkra Savlox byggder…..men om utrikesministern inte tänker börja blogga på finska kanske han skall använda de svenska ortsnamnen för just korrekt svenska…

 4. testaren skriver:

  klindqvist:

  Ja, det får honom ju att framstå som lite obildad :-)

 5. stateira skriver:

  Carl Bildt är inte obildad! Han är så bildad att han inte kan hålla reda på all kunskap , det är därför han gör så många fel ! Varje gång jag läser i hans blogg lär jag mig nya saker .

  ( http://stateira.blogg.se )

 6. httpvikeningarnablogspotcom skriver:

  Den 28/6 är ju datum för slaget vid Kosovo Polje!
  se även http://vikeningarna.blogspot.com!

 7. smalanningen skriver:

  Min makedonska barndomsvän har ofta pratat om Ohrid och sjön intill… de brukar själva åka dit på semester från Sverige. Kollar man på hemsidan Carl länkade till så förstår man varför, det oerhört vackert ut.

  Och att Bildt skulle vara obild(t)ad är ju ganska absurt. Med den mängden information han både tar till sig och förmedlar så vore det absurt om det inte dök upp något stavfel, någon tokig meningsbyggnad – eller att man råkar skriva ett finskt ortnamn istället för ett svenskt…

 8. testaren skriver:

  stateira, smalanningen:

  Eller så skämtade jag bara kring klindqvists petighet:

  Skämt: —->
  O
  / i\
  Ni : /\

 9. testaren skriver:

  Min lilla teckning blev inte så snygg…Provar så här:

  Skämt: —>
  _______ O
  _______ / i\
  _______ /\

 10. testaren skriver:

  Det blev också fult. Och inte blev det kul heller. :-)

 11. ollemunter skriver:

  Semester är ett begrepp som torde vara obekant i dom länder Carl nu besöker. Han tilhörr ju dom kvarstannande politikerna som styr Sverige, när övriga ministrar ligger på playan och odlar solbrännan, som skall visas upp i höst.

  I dessa moderna tider, så kan han flyga och fara världen runt och ändå ha Sverige inom räckhåll, i sin mobil, eller laptop på några sekunder. Någon tanke på miljön, finns inte i en utrikesministers agenda, han nyttjar alla teknikens möjligheter till transporter, men inte till kommunikation och miljöns bevarande.

 12. mrmhalland skriver:

  ollemunter :

  Tycker du inte att det är väl mycket begärt att CB ska cykla på sina tjänsteresor ?? :-)

 13. evilchamp skriver:

  mrmhalland:

  Haha.. :) Vore rätt komiskt att se Carl Bildt cykla till EU-toppmöten i Bryssel…

  Kanske något för Peter Eriksson och Maria Wetterstrand dock, de är ju ändå alltid ute och cyklar…

 14. Torsten skriver:

  Jag tror inte att Carl Bildt skulle backa för att cykla om det skulle finnas motivation för det.
  Vi minns ju att han cyklade ofta i Sockholm när han var oppositionsledare och statsminister.

 15. jenny71 skriver:

  Tack Carl Bildt för dagens bloggkommentar. Du lyser upp den politiska agendan och gör den intressant att följa. Kan du inte få fler regeringskollegor att börja blogga?

 16. Tobias67 skriver:

  Jag ber att få stämma in i Jenny´s uppmaning att vore intressant om fler Allianskollegor tar till bloggen för att sprida information på samma sätt som Carl Bildt med sån bravur gör..

  Trevlig kväll alla i blogg-Sverige

 17. Josef Boberg skriver:

  Håller med både Jenny71 och Tobias67,

  För första gången på länge fick jag idag anledningar till bubblande skratt av att läsa kommentarerna + att de inte var flera och längre än att jag orkade läsa dem ALLA. I mitt perspektiv sett är en dag utan ett bubblande skratt en förlorad dag – så min dag idag är räddad.

  Taaack för det kära kommentatorer – ingen nämnd och ingen glömd !

  Ha det…
  vännen Josef

 18. ollemunter skriver:

  mrmhalland!
  Vem har pratat om att cykla.

  Med dagens teknik borde det även funka för Brysselfolket och Carl Bildt att ha några av dessa möten via storbildsskärmar och modern kommunikationsteknik. Inte behöver han flyga bara för att säga något vid dessa mindre möten. Det var det jag tänkte på. Men då missar han j förstås någon middag. Dom här Boingplanen släpper väl ut mycket mer än vad våra bilar gör under flera år, ändå så finns nu förslag på att höja bensinskattem med 75 örer. Sällan pratar man om vad flyget slåpper ut.

  Inte för att det gör mig nåt, dom får gärna höja skatten ett par kronor, jag tänker på dom som har barn och bor i glesbygd och kanske behöver två bilar, men å andra sidan så väljer man ju själv var man bor.

 19. ollemunter skriver:

  mrmhalland!
  Man behöver ju inte heller tala om att man sitter på det man tänker med, när man skriver här på kommentarerna.

 20. jenny71 skriver:

  Olle!Du är inte så munter du. Jag tror att Carl Bildt är en stor tillgång på dessa möten och bidrar med mycket mer än vi nånsin kan tro. Däremot är flyget ett stort miljöbekymmer. Detta borde alla tänka på. Själv funderar jag på att köpa en miljvänlig bil.

 21. soli01 skriver:

  Olle-har du aldrig tänkt på att våra kossor ”gasar” på så det står härliga till. Det finns flera, men jag stannar där!:)

 22. ollemunter skriver:

  Jenny 71!
  Nja, munter vet jag inte precis. Sanningen måste man tåla, om man ger sig in i den här debatten och tack för att du förstod vad jag ville ha fram.

 23. Tobias67 skriver:

  Även när det gäller den viktiga mijöfrågan så tycker jag Alliansen borde få en eloge för bland annat miljöbilspremien om 10.000:- för miljöbilar som gör dessa extra förmånliga! Heller morot än piska och lägg hellre högre avgifter på den tunga trafiken som tex flyg och lastbilsnäringen som båda står för ganska stor del av koldoxidutsläppen. Däremot är jag emot en bensinskattehöjning på som nu föreslagna 75 öre /l Det drabbar glesbyggd och slår snett fördelningspolitiskt.

  Lägg hellre extra skatt på ”skitiga” bilar som väger mycket och ha en progressiv fordonskatt som blir dyrare ju äldre bil man har. Sänk också drivmedelsskatterna på E85 och RME så vi stimulerar till konvertering till dessa bränslen.

  Morot, inte piska

  Min nästa bil blir en mijöbil!

 24. Josef Boberg skriver:

  Olle Munter ?

  Ditt uttryck: ”Man behöver ju inte heller tala om att man sitter på det man tänker med, när man skriver här på kommentarerna.” – slut citat.

  Den medfödda oförstörbara Intelligensen Wi bokstavligt talat ALLA sitter på är – även intellektuellt sett – det ENDA som har hållit människosläktet vid LIV under nu ca 450 000 år. Såvitt känt har ännu inga barn producerats med hjärnDatorKraft = intellektual-Ism – eller ?

  Ha det…
  vännen Josef

 25. anders987 skriver:

  Tobias: Menar du att tyngre personbilar ska kosta mer än lätta? Det är väl ett dumt sätt att mäta om syftet är att ”hjälpa miljön”. Jag kör en Volvo C70 Cab, som väger ca 1700kg, men drar ändå under 1l/mil, ska jag behöva betala mycket mer än en sportbil som kanske drar uppåt 2l/mil för att den bara väger 1000kg?
  Bättre då att beskatta efter utsläppen.
  Men att höja skatten på bilar ger ingen betydande effekt på världens miljöutsläpp, det enda som händer är att privatpersoner, främst låg och medelinkomsttagare får mindre pengar i plånboken.

  Hårdare krav på energiföretag och industrier är det enda som kan ge en betydande effekt i dagens läge.
  Men jag är 100% för mer rabatter och sänkta/borttagna skatter för etanol och biogasbilar, då kommer fler konsumenter välja det, och efter några (många) år kommer bensin antagligen vara i minoritet.
  Det förutsätter iofs också att biltillverkare slutar göra ”miljövänliga” skitbilar (Prius t.ex. :P), och istället gör som t.ex. Volvo och Saab, etanolversioner av bilar som V70/S60 och 95/93.

  /Anders

 26. kfor7316 skriver:

  När du är i det otroligt vackra Ohrid, det galma romerka härlägret, finns det anlednig att uppmärksamma den makedonska regimens inblandning i den interortodoxa trätan om den makedonskt-ortodoxa kyrkans ställning som autokefal och bemötandet av den serbiske årkebiskopen Jovan http://www.freearchbishop.com/?cat=2

  Hälsningar

  Lars Ekblad
  övlt
  tidigare KFOR HQ Chaplain

 27. […] Ohrid och Olofsborg Det sägs att det är sommar nu. I alla fall i almanacken – för dagen ger vädret ett lite mer tveksamt […] […]

 28. mrmhalland skriver:

  Ollemunter :

  >mrmhalland!
  Man behöver ju inte heller tala om att man sitter på det man tänker med, när man skriver här på kommentarerna.

  Nej, men nog måste det väl finnas utrymme för lite humor även på en politikers blog ?
  Jag tycker mig se CB skämta ganska ofta.

 29. Stefan D skriver:

  Idag måste jag säga att jag blev djupt imponerad av Göran Hägglund, som gick upp på KD-stämman och klart och tydligt markerade att KD:s inställning i abortfrågan måste moderniseras. Man kan inte lagstifta bort aborter, man måste arbeta förebyggande om man vill minska antalet aborter. Inte bara det, han förklarar för stämmodelegaterna att om de röstar på något annat sätt så får de se sig om efter en ny partiledare.

  Fantastiskt starkt gjort av Hägglund. Ryggrad och hög moral är sällsynt bland politiker, det är därför upplyftande att se en partiledare som vågar dra en linje i sanden och säga ”jag backar inte ett steg”. Istället för det vanliga velandet inför folkopinionens ständigt skiftande uppfattning.

  Nu stundar månde ödestimman för KD. Om man tvingar bort sin partiledare genom att kräva en slags fundamentalistisk abortpolitik så dömer man nog sig själv till marginalisering och en förlorande kamp mot 4-procentspärren.

 30. Kachina skriver:

  Stefan

  Jag är inte emot aborter, när de är motiverade. Jag är emot okynnesaborter, s.k tonårsaborter även om de förekommer i avsevärt äldre åldrar. Vi måste ta ansvar för det vi gör. Tjejen skall inte ta abort förr lättvindligt och killen skall inte kunna köpa sig loss och bli far på distans, postavi-pappa.

  Barn kommer inte till av misstag. Om någon tror det, har han/hon missat något i sexualundervisningen. Om det ändå blir barn, är det banne mig bara att ta ansvaret, både för killen eller tjejen. Det kan vara bra att veta det före samlaget, så man betänker vad man gör, ställa frågan; ”Vill jag leva tillsammans med den här människan resten av livet?”

 31. Stefan D skriver:

  Jag tror inte det finns någon som är ”för” aborter egentligen.

  Oavsett om man väljer att kalla det som ligger där i magen för ”foster” eller ”embryo” eller någonting annat avpersonifierat för att låtsas som att det inte är en blivande bebis…så är nog alla fullt införstådda med att det är ett liv (eller blivande liv, take your pick) som man avslutar i och med den där aborten.

  Däremot så måste man nog inse att vi inte kan lagstifta bort företeelsen aborter. Om man anser att det är ett problem med antalet aborter, så måste man nog fokusera på att arbeta preventivt. Just för att aborten inte skall bli ett slags försenat preventivmedel som du säger.

  Men att i dagens samhälle försöka sig på någon slags ”vill man inte ha barn ska man inte ha sex”-argument är nog lite väl naivt. Vi lever i det samhälle vi lever i, det händer att folk som inte alls vill ha barn med varandra har sex ändå. Vill man ändra på det så får man väl försöka börja jobba på en attitydförändring.

  Men det fungerar nog knappast att komma med statliga pekpinnar och lagparagrafer.

 32. Torsten skriver:

  Kachina,

  Bara en liten enkel fråga.
  Levde Du i celibat innan Du gifte Dig?

 33. testaren skriver:

  Kachina:

  Att göra en abort är absolut ingenting folk gör i okynne.
  För de allra flesta är det ett svårt beslut som man aldrig glömmer.
  Att skaffa barn är ett enormt ansvar som för en 15-åring ter sig som slutet på livet.
  Och om man skall vara ärlig som förälder, livet förändras när man får barn såpass att det i alla fall är slutet på ungdomen. Mängden lek som man får tid med sjunker nästan till 0 de första åren.

  Folk gör misstag. Det är klart vi borde förbättra undervisningen för att få ungdomar att förstå vilket STORT misstag det är.
  Men man skall inte kräva att 15-åringar, eller 13-åringar heller, för den delen, skall ge upp sin ungdom bara för att de gjort en miss.

 34. testaren skriver:

  Undervisningen borde berätta lite om hur jäkla jobbigt det är att uppfostra ett barn också.
  Det är inte så jäkla mysigt och gulligt hela tiden utan faktisk lite på gränsen av vad man klarar av de första åren.
  Inte bara att man skall skydda sig alltså utan också varför. Där tycker jag det bristen.

 35. Stefan D skriver:

  testaren
  Jag tycker att vi idag kanske är lite för abortbenägna i det här landet. Men en ändring kan inte komma via lagstiftningen, det måste till en attitydförändring.

  Det funkar inte riktigt med barnmorskor som inleder samtalet med ”Oj, du är gravid…ska vi boka tid för abort?”

 36. Torsten skriver:

  Stefan,

  Du har en sund inställning i frågan.

  Enda sättet att angripa problemet är genom mera och bättre upplysning och sexualundervisning i skolan.
  En stor bidragande orsak till oönskade graviditeter är, tror jag, ett utbrett fylleri och drogmissbruk hos unga ungdomar.

 37. Kachina skriver:

  Visst, de flesta har väl haft kul och knullat runt hej vilt i tonåren, men det är alltid killen som avgör om sperman hamnar i livmodern eller utanför. Han måste i det ögonblicket veta att det är hans ansvar. Sedan är det tjejens ansvar att avgöra om barnet skall födas och bägges ansvar att ta hand om det som föds.

  Det är inte som att gå till tandläkaren och laga ett hål i tänderna för att man njutit av för mycket socker. Tydligen har det blivit så i dagens läge, man går till abortkliniken om man fått ”hål i tanden”, blivit med barn.

 38. Tobias67 skriver:

  Kachina har en point i det sista stycket. Det kan jag skriva under på.

  Man kan inte alltid springa till staten och sjukvården så fort man inte själv inser det egna ansvaret. Det är lite av en socialistiskt utopi, att staten sköter ansvaret åt medborgarna – Tänk inte själv, det gör staten år dig..

 39. Torsten skriver:

  Nej Kachina,

  Det är inte bara killens ansvar.
  Båda parterna har lika ansvar. När man inleder ett förhållande skall båda vara så upplysta att det inte får råda någon tvekan om vad följderna kan bli och agera därefter.

 40. Josef Boberg skriver:

  GooodMorgon,

  Intressant DIALOG om tonårssex och aborter idag på Carl Bildt´s blogg. Själv fick jag noll KUNSKAP av min tids skola om betydelsen av att bejaka det Wi ALLA är födda som också = sexuella varelser i kött.

  De senaste ca 10 åren har jag lite försynt roat mig med att ”intervjua” ungdomar om detta – lite äldre också för den delen. Ännu har jag inte fått något svar ifrån någon ENDA som pekar på att ungdomar idag får någon som helst undervisning i skolan om betydelsen av att bejaka sin sexualitet – för att kunna leva ett icke stympat liv som varelser i kött. Visst – lite information om tekniska mogrejer, tekniker si och så och aborter har tillkommit sedan min tid – men absolut NOLL om det i allt väsentligt grundläggande – vad det nu är.

  Så ca 55 års förändring av skolundervisningen i övrigt – har i detta hänseende lett till absolut NOLL av utveckling på den här punkten – ifall jag skall tro på vad dom jag har frågat har sagt till mig – och varför skall jag inte göra det ?

  Varför är det så här idag – trots all så kallad frigörelse avseende förhållningsätt till sex och samlag mm ? Ja – måhända därför att lärarna i wår skola – såväl som föräldrarna som sådana – rimligen inte undervisa sina barn och elever annorlunda än vad dom själva lever – eller ?

  Så jag kan ju nu undra över ifall det i detta hänseeende – alla andra också för den delen – överhuvudtaget är möjligt att förändra barn- och ungdomars levnadssätt med lagar, regler och annat – ifall vuxenvärlden inte först av allt själva förändrat sitt levnadssätt ?

  Ha det…
  vännen Josef

 41. Kachina skriver:

  Du har rätt Torsten, det är bägges ansvar, men vid vissa fixpunkter i händelsekedjan är det enbart ena partens ansvar. Det är enbart killens ansvar var sperman avlämnas. Det är enbart kvinnans ansvar det som händer med fostret.. När barnet föds är det bägges ansvar igen.

  Kvinnan kan kräva kondom, eller säga som före kondomens tid. Blir det barn får du vara med och ta ansvaret hela vägen. Det går inte att köpa sig lös. De tonårsföräldrar jag känner från min tid, slutade alla som stabila familjer i samhället. Ingen som gnällde där om att ”Jag fick inte förverkliga mig själv och segla runt jorden etc.”

  Rubriken till ansökan om abort skall vara NEJ.

  Sedan får berörda parter övertyga socialnämnd om varför de inte kan vara lämpliga föräldrar, varför de kan vara tillsammans för att knulla, men inte leva tillsammans.
  Abort skall inte förbjudas, men de får förbanne mig förödmjuka sig själva genom att förklara för socialnämnden varför de inte är lämpliga föräldrar.

  Samma med killar som inte tar ansvar för det barn som föds. De skall banne mig förklara för nämnden varför de inte är lämpliga att ta hand om sin avkomma.

 42. Stefan D skriver:

  Kachina
  Efter att ja jobbat ett par år med bland annat vårdnadstvister och skilsmässor så kan jag säga att påtvingat föräldraskap sällan slutar lyckligt för någon av de inblandade.

 43. testaren skriver:

  Kachina:

  Vadå, du tror det hjälper att komma utanför??
  Tror ni att kondomer alltid håller?

  Varför är det bara killens ansvar? Får han välja? Vad är det för jäkla 1800-talsinställning?

  Nej, för en tjej är det är fan inte som att gå till tandläkaren med abort. Att äta starka mediciner för att förbereda, att skrapa i livmodern…

  Och så är det givetvis inte ”nuförtiden”. Oönskade graviditeter har alltid funnits.

  Stefan D:
  Vadå? Tror du att det är så barnmorskor säger? Ursäkta att jag frågar, men var får du den informationen ifrån? Den barnmorskan begår i så fall tjänstefel.

  Snarare är det så att flickorna som kommer in är jäkligt rädda. Detta är inte 40-talet när en kvinna ändå inte skulle ha några högre ambitioner.
  De ser givetvis sin ungdom, men också sin framtid som t.ex. advokat, jurist, chef eller vafan som helst gå åt pipsvängen.

  Vänd på det, skulle ni ha velat ta hand om ett barn istället för att utbilda er??

 44. Stefan D skriver:

  testaren
  Rent hypotetiskt skulle det ju kunna vara så att jag har barn själv och har varit med vid ett (eller två?) sådana samtal.

  Det jag menar med attitydförändring är ungefär samma sak som Kachina är inne på. Idag verkar det nästan som att normalläget abort och undantaget är att man ska behålla barnet. I vart fall om mamman är ung…man får i alla fall det intrycket och de signalerna från vissa håll.

 45. Kachina skriver:

  Stefan

  Om de kom överens under samlaget, kan de komma överens sedan. Riktigt så enkelt är det inte, men så måste inställningen vara. Det handlar om att ge och ta. Egensinne ryms inte i ett äktenskap eller en familj.

  ”Varför är det bara killens ansvar? Får han välja?”

  Han kan välja. Vid sädesavgång är det bara han som kan avgöra var sperman hamnar.

 46. Kachina skriver:

  testaren

  ”Vänd på det, skulle ni ha velat ta hand om ett barn istället för att utbilda er??”

  Det valet gjorde du vid sädesavgång. Valet är ditt och valet är fritt. Det går inte att skylla på olyckshändelse.

 47. Stefan D skriver:

  Kachina
  Verkligheten stämmer inte överens med din lilla teori, tyvärr.

 48. Stefan D skriver:

  Kachina,
  Jag vet inte om din lärare misslyckades totalt vid biologiundervisningen, men det verkar onekligen så.

 49. Torsten skriver:

  Kachina,

  Det låter så kliniskt när Du uttrycker det.

  Det vet Du väl att när det kommit så lång tänker man inte klart.

  Nej, det krävs mycket mera preventiva åtgärder.
  När det gäller ungdomar har skolan och föräldrar ett övergripande ansvar.

 50. Kachina skriver:

  Aha, Stefan. Du menar att sädesavgången kommer som en överraskning? Hoppsan, vad är det som händer! Kanske din biologilärara hade tappat bort ett blad i biologiboken.

 51. Stefan D skriver:

  Kachina,
  Jag känner ingen direkt entusiasm för att behöva diskutera sexualundervisning här. Jag rekommenderar att du googlar på ”avbrutet samlag som preventivmedel” och läser uppmärksamt.

 52. testaren skriver:

  Stefan D:
  Det låter hemskt. Ni borde tala med barnmorskans chef. De får inte så starkt påverka i någon riktining.

  Kachina:
  Problemet är att säd avgår under hela samlaget. Inte bara när man kommer även om de största mängderna givetvis kommer då.
  Det är en vanligt missuppfattning att avbrutet samlag är en fungerande preventivmetod. Samt sker olyckshändelser.

  Oavsett så kvarstår det jag sade innan:
  Vårt samhälle har alltid haft oväntade graviditeter.
  Det är bara det att nu har kvinnor samma mål som män.
  Alltså får en graviditet mycket större konsekvenser för en kvinnas framtid nu än tidigare.

 53. archimboldo skriver:

  Det är inte lätt att hålla i det man inte har i händerna.

 54. Pravoslavac skriver:

  Den 28/6 är ju datum för slaget vid Kosovo Polje!

  Ja just det. I regionen kallas just den dagen, 28:de Juni för Vidovdan, vilket också är en religiös högtid. Andra saker som har hänt den 28:de Juni är:

  1389 – Slaget om Kosovo.
  1914 – Skotten i Sarajevo (markerar början av första världskriget).
  1919 – Versaillesfreden (avslutar första världskriget).
  1921 – Bildandet av föregångaren till Jugoslavien (Serbernas, Kroaternas och Slovenernas kungarike).
  1948 – Splittring mellan Jugoslavien och Sovjetunionen.
  1989 – 600-årsdagen av Slaget om Kosovo. Milosevic håller ett berömt tal i Gazimestan (platsen för slaget) som ökar spänningarna i Jugoslavien.
  1990 – Kroatien separeras från Jugoslavien.
  2001- Milosevic deporteras till Haag.
  2006 – Montenegro blir självständigt.

  Med andra ord så har en rad avgörande händelser i Balkans historia inträffat just den 28:e juni.

 55. stateira skriver:

  konstigt att det mesta som skrivs som kommentarer här inte har något med Calles inlägg att göra ( http://stateira.blogg.se )

 56. Josef Boberg skriver:

  Praoslavac,

  Undrar bara om det den 28/6 har hänt något väsentligt rörande aborter också ?

  Ha det…
  vännen Josef

 57. stateira skriver:

  Pravoslavac: intressant kronologi , http://stateira.blogg.se

%d bloggare gillar detta: