Sista fulla dagen

Faktiskt min sista fulla arbetsdag i Stockholm på några veckor. Nåja, man vet aldrig vad som händer, men så ser i alla fall planeringen ut.

Och därmed blir det mycket internt arbete med att ställa saker och ting i ordning.

Mitt i allt har jag bjudit upp Sverker Åström till UD. Vi träffas ju lite då och då, men jag sätter värde på att lite längre lyssna på hans synpunkter. Han har betytt oerhört mycket för svensk diplomati under många decennier.

Till dagens besökare hör också chefen för FN:s administration för palestinska flyktingar UNRWA Karen AbuZayd. Alldeles säkert kommer vi att tala mycket om hur den akuta humanitära situationen i Gaza skall hanteras.

Och under dagen kommer jag att lyssna med ett öra på BBC för att såväl höra Tony Blairs avskedsföreställning i underhuset i London som information om hur den nya brittiska regeringen under Gordon Brown kan komma att se ut.

Så ser jag att radions Eko-redaktion lyckats hetsa socialdemokraterna till att KU-anmäla mig en gång till. Nu blir det inte förrän nästa år, men det hindrar inte att jag ser fram mot möjligheten att åter komma dit och tala om hur det faktiskt är.

Säkert kommer det innan dess att komma ett dussintal ytterligare KU-anmälningar. Det verkar mest vara det som en del i oppositionen ägnar sig åt.

Det leder förvisso till en rubrik då och då, men när granskningen verkligen sker brukar det hela mycket snabbt rinna ut i sanden.

72 Responses to Sista fulla dagen

 1. Tobias67 skriver:

  Trevlig semester och tack för ditt arbete så här långt!

  Sossarna är patetiska och skrattretande. Dom kanske siktar på att äntra Guniness Rekordbok i antalet KU-anmälningar. Eller som har dom för lite att göra? Har Mona Sahlin gått under jorden eller avgått, maken till en osynligare partiledare får man leta efter.

  Tack också för länken till Zaman!

 2. moniqas skriver:

  Önskar dig lycka till med dina göranden fram tills du får ledigt! Du behöver verkligen få koppla bort alla jobbgrejor nu ett tag och njuta av tillvaron..allt det sköna som bara finns där..hela tiden…fast man glömmer bort att titta. Carpe Diem!

 3. larst skriver:

  Inget att bry sig om. Tala om urspårning.

 4. Kachina skriver:

  Helt klart har du gjort dig förtjänt av semester. Lika klart är att Ekot har helt rätt när det gäller dina uppdrag. Styrelsposter i olika utländska tankesmejor väcker bara tvivel om din agenda. Än starkare blir de tvivlen när vi ser din iver att få med Turkiet, utan att förklara VARFÖR det är så viktigt. Länken till Zaman förklarar Sveriges hållning, inte varför vi har den hållningen.

  Man behöver inte vara juridiskt eller politiskt skolad för att se att EU står på styltor i sankmark. Fördraget är ännu inte förankrat och bindemedlet som skall hålla samman individerna och unionen, har ännu inte brunnit ihop.

  Ni/Du har för bråttom när det gäller Turkiet. Vi skulle nog gärna se en pedagogisk förklaring till varför det är så bråttom.

 5. ollemunter skriver:

  Carl Bildt säger ju, att det är hans sista ”fulla dag” Alltså så börjar semestern i morgon.

  Fast det kan ju finnas en risk för feltolkning när han säger ”min sista fulla dag”. Är Carl Bildt full på jobbet, eller vad menar han egentligen.

  Och då kommer också inläggen att utebli eller minska på bloggen, ska man tro det.

 6. ollemunter skriver:

  Likväl som kommentarerna kommer att utebli.

  Skönt att man inte bor i Tranåstrakten just nu. Men jag tycker väldigt synd om dom som bosatt sig på fel plats förstås och det är inte alltid man har möjligheten att välja.

  Att bo i Gävle kan också vara en risk, men då handlar det ju om snö, tror jag.

 7. friherinnan skriver:

  Ärligt talat förstår jag inte varför utrikesministern inte säger upp sin medverkan i alla dessa styrelser och grupper, eftersom du ändå inte kan hålla reda på dem alla.
  Utrikesministern verkar ju ha jobb så det räcker… mer än väl.
  Gör ett officiellt påbud där du avsäger dig all medverkan i dessa grupper.
  När sedan utrikesministereran är slut är det ju bara att återta kontakterna igen.

  För herr utrikesministern måste väl förstå att man inte både kan äta kakan och ha den kvar.

  Ha det bra och försök att ta det lite lugnt…om det går.

 8. zuperz skriver:

  Skön inställning till alla dessa okynnesanmälningar till KU från oppositionen, ha-ha… ha en bra semester!

 9. Stefan D skriver:

  Kachina, vad är, enligt din uppfattning, en tankesmedja?
  Anledningen till att jag frågar är för att du av någon anledning verkar ha en helt annan uppfattning om vad det är än jag.

 10. jenny71 skriver:

  Ha en bra ledighet Carl Bildt. Sossarna förlöjliggar sig igen och skämmer ut sig. De är förmodligen helt desperata av att vara i opposition eller var är oppositionen?

 11. evilchamp skriver:

  Jag kan hålla med om att det är lite kvickt att ta in Turkiet. Det bör nog till vissa åtgärder för att hålla ihop det EU man har och få det bra, hellre än att trycka in en massa nya medlemmar. Dessutom har ju Turkiet lite tvivelaktigheter gällande M.R m.m. Jag vet inte om det är så klokt just nu att ta in något nytt medlemsland.

  Ang. Sossarnas oppositionsroll, så tar det väl lite tid att få igång det rostiga gamla maskineriet. Oppositionsrollen axlas ju inte allt för ofta av dem, tyvärr. Eller så är det någon sorts total-make-over av Toblemona Skatteskrin som skall presenteras efter sommaren.

  Ha det fridens Carl! Smygjobba inte nu under semestern. Var med familjen!

 12. Kachina skriver:

  En tankesmedja är en utvald grupp som, åtminstone till viss del, delar en ideologi. De sitter sedan och tolkar händelser i omvärlden och försöker forma dem till att passa in i det egna tankemönstret, genom att på ett subtilt sätt i media styra händelseutvecklingen in i den egna idologin. Gruppen har enats om ett gemensamt mål och försöker då utifrån sin position i livet styra i den riktningen.

  En utrikesminister har alltså utomordentliga möjligheter att fasa in en nation med tankesmedjans mål. Vidare ser jag tankesmedjan som ett slutet rum där man efterhand vaggar in varandra på samma frekvens, där ingen betraktar sig själv utifrån och ser idiotion i tanken. Det senare kännetecknar Timbro där det alltefersom tiden gick alstrades alltmer orealistiska och verklighetsfrämmande alster.

  Det är också därifrån man ändrar ordens värde, värdeingar och attityder, exv. genom att konsekvent använda ordet bidrag istället för försäkringsersättning (vilket det är) har man till slut fått den stora massan att tro att försäkringsersättning som utfaller vid skada,, är ett bidrag och om man tar emot mer än en gång är man bidragsberoende och att det är skamligt.

  Jag kan försäkra er att den som ligger totalförlamad är i allra högsta grad beroende av att försäkringsersättningen utfaller månatligen.

 13. LondonFia skriver:

  Ollemunther,
  inte för att det har ett dugg med politik att göra, men jag befinner mig mitt emellan Tranås och Eksjö och tar mig varken hit eller dit… Vägarna har regnat bort eller står under en halvmeter vatten. Riktigt spännande faktiskt, fast trist för alla dem som har vattefyllda källare eller bortspolade uppfsartsvägar, som vår närmsta granne… Hmm, ett sk Off-Topic inlägg!

 14. Kachina skriver:

  Vidd Norrlandskusten intet nytt. Solen skiner som vanligt.

 15. tsolin skriver:

  Tankesmedjor är inget fult, men ”osvenskt” och därför till stor del ett okänt begrepp i Sverige och väcker en rad (mest okvalificerade) kommentarer och kritik från både media och oppositionspolitiker – ungefär som om det vore medlemskap i någon hemlig frimurarorden.

  Under förutsöttning att Bildt inte tar emot ersättning från dessa smedjor/kommitteer etc under sin tid som statsråd (det har jag mycket svårt att tänka mig att han gör) kan han gott fortsätta att vara medlem av dem – d.v.s. att ingå i diverse hederskommitter, hederstyrelser etc. Det ger inte bara honom utan Sverige en mycket hög prestige ute i världen. Han bör dock samla ihop alla trådar och ge en fullständig redovisning – eller sätta någon medarbetare på att göra det – men han behöver inte alls suspendera sitt medlemskap/utträda ur dem, så länge det rör sig om välrenommerade editorial boards och hederstyrelser och jag har inte sett något i ekots eller andra redogörelser som tyder på att det skulle röra sig om något annat än detta..

 16. […] Utrikesminister Carl Bildt kommenterar Susanne Ebersteins KU-anmälan på sin blogg och konstaterar att han ser fram emot att åter få förklara sig för […]

 17. lillies skriver:

  Precis Tsolin, så länge fokuseringen ligger på vad som är bra för Sverige och Europa….och så länge han ser till att inte lova sina associerade i de eventuella organisationerna saker han inte kan hålla.

  Onkel Sams hund ser trevligt leende ut men han är inte alltid så snäll:

  Passande text till Sam Eminem’s ”The Way I Am” (från Detroit)

  Gettin’ this stress
  that’s been eatin’ me recently
  off of this chest
  and I rest again peacefully…
  but at least have the decency
  in you to leave me
  alone, when you freaks
  see me out in the streets
  when I’m eatin’ or feedin’
  my daughter to not
  come and speak to me
  I don’t know you
  and no, I don’t owe you
  a mo-therf–k-ing
  thing, I’m not Mr. N’Sync,
  I’m not what your friends think
  I’m not Mr. Friendly,
  I can be a prick if you tempt me
  my tank is on empty
  No patience is in me
  and if you offend me
  I’m liftin’ you 10 feet
  in the air
  I don’t care
  who is there
  and who saw me destroy you
  Go call you a lawyer,
  file you a lawsuit
  I’ll smile in the courtroom
  and buy you a wardrobe
  I’m tired of all you…
  I don’t mean to be mean
  but that’s all I can be
  is just me
  And I am,
  whatever you say I am
  If I wasn’t,
  then why would I say I am?
  In the paper,
  the news everyday I am
  Radio won’t even play my jam
  Cause I am,
  whatever you say I am
  If I wasn’t,
  then why would I say I am?
  In the paper,
  the news everyday I am
  I don’t know it’s just the way I am

  Sometimes I just feel like my father,
  I hate to be bothered
  with all of this nonsense
  it’s constant
  And, ”Oh, it’s his lyrical content –
  – the song ‘Guilty Conscience’
  has gotten such rotten responses”
  And all of this controversy
  circles me and it seems
  like the media immediately
  points a finger at me
  So I point one back at ‘em,
  but not the index or pinkie
  or the ring or the thumb,
  it’s the one you put up
  when you don’t give a f–k,
  when you won’t just put up
  with the bulls–t they pull,
  cause they full of s–t too
  When a dude’s getting’ bullied
  and shoots up his school
  and they blame it on Marilyn
  and the heroin –
  Where were the parents at?
  And look where it’s at
  Middle America,
  now it’s a tragedy
  Now it’s so sad to see,
  an upper class ci-ty
  havin’ this happenin’
  then attack Eminem
  cause I rap this way
  But I’m glad cause they feed
  me the fuel that I need
  for the fire to burn
  and it’s burnin’
  and I have returned.

  I’m so sick and tired
  of bein’ admired
  that I wish that I
  would just die or get fired
  and dropped from my label
  and stop with the fables
  I’m not gonna be able
  to top on ”My Name is…”
  And pigeon-holed into some
  pop-py sensation
  to cop me rotation
  at rock’n’roll stations
  And I just do not got the patience
  to deal with these cocky caucasians
  who think I’m some wigger
  who just tries to be black
  cause I talk with an ac-
  cent, and grab on my balls,
  so they always keep askin’
  the same f–kin’ questions
  What school did I go to,
  what hood I grew up in
  The why, the who what when,
  the where, and the how
  ‘til I’m grabbin’ my hair
  and I’m tearin’ it out
  cause they drivin’ me crazy…
  I can’t take it
  I’m racin’, I’m pacin’,
  I stand and I sit
  And I’m thankful for ev-
  ery fan that I get
  But I can’t take a sh-t,
  in the bathroom without
  someone standin’ by it
  No I won’t sign your autograph
  You can call me an ass—le
  I’m glad ‘cuz I am,
  whatever you say I am
  If I wasn’t,
  then why would I say I am?
  In the paper,
  the news everyday I am
  Radio won’t even play my jam
  Cause I am,
  whatever you say I am
  If I wasn’t,
  then why would I say I am?
  In the paper,
  the news everyday I am
  I don’t know it’s just the way I am

 18. soli01 skriver:

  Kachina- den nära kopplingen som socialdemokraterna har till LO , vad kallas en sådan”smedja”. Det är”en utvald grupp som, åtminstone till viss del, delar en ideologi”. Jadu, det är inte lätt detta med tankesmedjor!

 19. Kachina skriver:

  tsolin

  Tankesmedjor var föremål för vetenskapliga psykologiska studier redan på 70-talet. Det högst vetenskapliga resultatet av det slutna rummets tankar stavas = IDIOTI.

  Det är så att omedvetet, om det inte slutar i slagsmål, fasas alla tankar i rummet in på samma frekvens, oavsett om tanken är rätt eller fel. Vi vet inte vad Carl avhandlar i dessa tankesmedjor. Det enda vi kan veta är att han eventuellt har en dold agenda.

  Varje människa med lite erfarenhet ser att EU går för fort fram medd utvidgningen. Om de inte stannar upp nu och stabiliserar läget, bygger vi för ett framtida kaos. Först måste EU stabiliseras. Ha EN utrikespolitik och en utrikesminister. Eu skall ha ett tydligt ledarskap, en president eller en statsminister. Turkiet måste skära bort sina cancersvulster, kurder och cyprioter. Sedan har vi det här med religion.

  Slaveriet var inte den egentliga orsaken till inbördeskriget i USA. Det var den officiella genom vilket man rättfärdigade kriget. Med för många olösta frågor inom EU, är jag rädd för att man använder islam/kristendom som motiv för att lösa de andra frågorna genom inbördeskrig.

  EU har nått den gräns där det måste stanna upp och stabilisera sig.

 20. lillies skriver:

  Kachina…ursäkta, en fråga…vilka är ”vi” som skulle vilja se varför det är bråttom med Turkiet? Och vilket värde har förklaringen? Om de uppfyller de krav som EU har ställt för medlemskap så skulle det väl snarare vara relevant att fråga efter en förklaring till varför de INTE skall få komma med? Eller?

 21. Kachina skriver:

  Vi, är den stora massan som bär upp kolossen som ännu har lerfötter. Vi måste stabilisera EU före vi tar in fler medlemmar. VI, den stora massan, tänker även om du inte tror det. Få eller ingen av oss förstår varför det är nödvändigt att i sådan hast ta in Turkiet i gemenskapen. Vi kan kanske komma att förstå, om Carl förklarar för oss den bakomliggande tankegången. Det är vår sak att veta. Så länge han inte talar ur skägget kvarstår tanken att han har en agenda som inte rör svenska folket, särsilkt då med tanke på de tankesmedjor han deltar i och deras samröre med den regionen.

 22. Kachina skriver:

  soli

  sossar/LO med sina slutna möten, endast medlemmar, slutade även det i = IDIOTI (när bygg.nämnd skulle avgöra vilken färg jag skulle ha på huset, hade det gått för långt)

 23. stig2entreprenoren skriver:

  För att en tankesmedja skall kunna ge något värdefullt så måste den förberedas väl. Deltagare kan handplockas mht till frågeställningen som skall avhandlas. Med en bra ledare, lagom antal (8-10 st) personer, väl förberedda, mentalt laddade på en väl vald plats kan den ge bra utbyte.
  Det är inte bara att dra ihop ett gäng ”nötter”.

 24. Kachina skriver:

  Nötter äro vi allihopa, särskilt de som är specialiserade inom ett begränsat område. De kan för ett logiskt samtal och komma till en logisk slutsats inom sitt område, men sällan sätta in det eller förstå konsekvenserna i det stora sammanhanget.

 25. dun skriver:

  När SD hittar något att anmäla politiker så kör de igång direkt. Det gör de flesta partier. Inte bara SD. Men men. SD verkar gilla anmälningar.

 26. runa64 skriver:

  Hur har oppositionen tid att leta fram orsaker till KU-anmälningar av Carl Bildt? Tror oppositionen månne att det är enda sättet att vinna nästa val? Att misstänkliggöra sina motståndare? De KU-anmälningar, som redan utretts har slutat till Bildts fördel. Men bara det att deras KU-anmälningar läses upp i TV och omnämns i andra media, gör ju att Bildt får en negativ stämpel. Det är väl det, som är meningen. För någon substans i anmälningarna har det inte funnits hittills.
  Bildt är en otroligt kunnig utrikesminister. Det tycks inte oppositionen gilla. De letar ”fel” ideligen, ”fel” som de sedan basunerar ut i alla media. Än har de inte lyckats avsätta honom – tack och lov…

 27. mrmhalland skriver:

  Gäller lagarna om trakaserier och mobbning inte i Sveriges riksdag ?

 28. Kachina skriver:

  ”Gäller lagarna om trakaserier och mobbning inte i Sveriges riksdag ?”

  Nej, politiken är ett område där de lagarna inte gäller.

 29. Kachina skriver:

  Jag skulle vara tacksam för åtminstone en länk, maggi.

 30. dvasserman skriver:

  Hoppas att Du under mötet med UNRWA-chefen tar initiativet att lägga ner UNRWA och ställa alla flyktingar under UNHCR:s ansvar. palestinska flyktingläger ska avskaffas integrationsprocessen för palestinska flyktingättlingar ska påbörjas.

  Det är alldeles omänskligt att hålla palestinska flyktingättlingar som politiska gisslan i taskiga förhållanden bara för att skapa politiskt tryck på israeler.

 31. karrman skriver:

  När det gäller Turkiets medlemskap i EU handlar det om att de uppfyller de tre sk.
  Köpenhamnskriterierna från 1994:

  1. Det politiska kriteriet: länderna ska ha stabila institutioner som garanterar demokrati, rättssäkerhet, mänskliga rättigheter och minoritetsskydd.

  2. Det ekonomiska kriteriet: länderna ska ha en fungerade marknadsekonomi och förmåga att hantera marknadskrafterna och konkurrenstrycket inom EU.

  3. Det rättsliga kriteriet: länderna ska vara i stånd att anta gemenskapens regelverk och uppfylla de skyldigheter som följer av medlemskapet, särskilt målen om en politisk, ekonomisk och monetär union.

  http://europa.eu/scadplus/glossary/accession_criteria_copenhague_sv.htm

  Om ett land uppfyller dessa krav finns det inget formellt skäl som kan hindra ett medlemskap.

  Hur långt tid det tar för Turkiet att uppnå dessa krav har jag svårt att bedöma.

  Vet ej om det senaste toppmötet ändrat något på detta.

 32. smalanningen skriver:

  Tankesmedjor ja.

  Men allvarligt, med det resonemang som en del ovan har skulle en minister inte kunna vara med i facket, inte i den lokala fotbollsföreningen, inte i Rotary, inte i hembygdsföreningen… m.m… m.m…

  Vad är den egentliga skillnaden? Mer än att tankesmedja är ett nytt svenskt ord som vi inte riktigt förstår?

  Sanningen är ju den att det kan givetvis finnas olämpliga tankesmedjor precis som det finns olämpliga föreningar. Men vi har folkvalt en regering som utsett Carl Bildt som utrikesminister. Och så länge som ingen har någon som helst koll på eller bevis för att någon av dess tankesmedjor/föreningar står för något olagligt så tycker jag att man kan sitta ner i sin båt, hålla käften och försöka hitta en annan brygga att lägga till vid…

  Jag är faktiskt riktigt upprörd idag då dessa ständiga KU-anmälningar till ingen nytta drar både tid och kraft från sådant våra skattepengar istället borde gå till.

  Patetiskt SAP!

 33. […] att ägna sig åt förströelse och bloggande en stund. Ett gott skratt får man av att läsa utrikesministerns kommentar angående den nya KU-anmälan. Så ser jag att radions Eko-redaktion lyckats hetsa […]

 34. karrman skriver:

  Här en länk från den turkiska tidningen Zaman där regeringspartiet
  ( The Justice and Development Party ) sätter som mål att 2013 ha uppnått kraven.
  EU har inte angett något mål.

  http://www.todayszaman.com/tz-web/yazarDetay.do?haberno=109110

  Och som sagt mycket kan hända på vägen.
  Tror dock det vore förödande för EU om porten stängdes
  för ett land som ville bli medlem.

 35. Kachina skriver:

  smålänningen

  Ordet tankesmedja kom till för att de som säger sig tillhöra en skall känna sig lite förmer. Inbilla sig att det är högre kvalitet på deras tankar än på andras. Annars smids det tankar lita varstans, den ena bättre an den andra, man alla kommer inte till uttryck.

  Carl Bildt får bara tillhöra en tankesmedja = Regeringen.

  Han kan inte sitta i en tankesmedja i Sydamerika eller Turkiet samtidigt som han är Sveriges utrikesminister, lika lite som Scanias VD kan sitta i Scanias styrelse och MAN,s styrelse, samtidigt.

 36. mrmhalland skriver:

  Karrman :
  Du räknar upp formella krav för ett EU-medlemskap.
  De kraven känns självklara och bra, men jag saknar kravet att landet huvudsakligen ska ligga i Europa och därmed ha Europeiska värderingar för att kunna vara ”medspelare”.

 37. mrmhalland skriver:

  Så här ser det ut i nuläget.
  Klippte utt en del av detta reportage :

  ”2006/07:605 Sveriges möjligheter att bevilja flyktingar från Turkiet asyl

  av Bodil Ceballos (mp)

  till statsrådet Tobias Billström (m)

  Sedan flera veckor tillbaka hungerstrejkar fyra politiskt aktiva kurder från den turkiska delen av Kurdistan och fler kan komma att ansluta sig, enligt uppgifter jag fick på plats då jag besökte de hungerstrejkande. Utan att vara insatt i just dessa hungerstrejkandes skäl att söka asyl i Sverige inställer jag mig frågan hur vi i Sverige hanterar asylansökningar från kandidatländer.

  Som vi alla vet är Turkiet ett land där brott mot de mänskliga rättigheterna sker, där människor torteras, där kurder och andra folkgrupper diskrimineras, där journalister fängslas eller mördas, etcetera. Straffen är långa och i våra ögon oproportionerliga även då ”riktiga” brott begåtts. Trots detta utvisar vi människor från Sverige som är efterlysta i Turkiet och kan drabbas av livstids fängelse eller mycket långa fängelsestraff.

  Att vara efterlyst politiskt aktiv kurd i Turkiet innebär en risk oavsett till vilken plats i landet man skickas tillbaka. ”

  Hur kan man ens diskutera detta lands vara eller icke vara i EU ????

 38. karrman skriver:

  mrmhalland

  Spelar ingen roll vilken religion som dominerar i landet eller om det geografiskt
  ligger i Europas utkant. De viktiga är att de politiska värderingarna stämmer
  överens med de krav som EU uppställt.

 39. mrmhalland skriver:

  Ok Karrman, då kan jag ju vara trygg i att Turkiet kommer att stå utanfr EU.

 40. karrman skriver:

  mrmhalland

  Att Turkiet får en lösning på kurdfrågan och löser de kränkningar av de mänskliga
  rättigheterna som de gör sig skyldiga är vitalt för att anslutningsförhandlingarna ska
  kunna fortgå. Välkänt att det turkiska fängelserna är ett problem.

  Viktigt att de som gör sin skyldiga till dessa brott får sina straff.
  Annars blir det omöjligt för Turkiet att bli medlem.

  Ska dock komma ihåg att totalitära strukturer funnits i flera länder som idag är medlemmar. Ta t.ex. Spanien, Portugal, Grekland och gamla Östeuropa.
  En anslutningsprocess till EU kan vara en väldigt viktig faktor att motarbeta dessa
  krafter.

 41. Torsten skriver:

  Smålänningen,

  Jag tycker att Du uttrycker en mycket sund och enkel definition på ”tankesmedjor”.

  Klart att så länge man byter erfarenheter som inte strider med vår föfattning är det bara bra att vår Utrikesminester byter erfarenheter med andra.
  Det har vi väl alla gjort.
  T o m Kachina. Det märker vi väl alla på hans sätt att ha exakta åsikter om allt.

  När det gäller KU anmälningen, så är det väl så att det är flera sossar som vill stå där med byxorna nere.
  Dom kanske skall bilda en egen nudistförening.

 42. mrmhalland skriver:

  Karrman :

  Jag vet att jag var lite sarkastisk.
  Jag tror också att förhandlingar kan leda till att, framför allt folket, men även regeringen i Turkiet inser fördelarna och nödvändigheten med ett demokratiskt sammhälle.
  Detta har ju gjort underverk i exempelvis Polen, även om de påbörjade den processen redan på 80-talet.
  Vad jag menar är att idag står Turkiet så vansinnigt långt ifrån demokrati att jag bara inte förstår att ledande EU-politiker försöker stressa fram ett medlemskap.
  Som jag ser det finns det bara förluster med att ansluta Turkiet till EU de närmaste 20 åren.

 43. Torsten skriver:

  När det gäller Turkiets eventuella medlemskap i EU, så har jag tolkat Carl Bildt att han ”oroar sig för att det finns de som vill sätta käppar i hjulet för Turkiets förhandlingar om medlemsskap i Europeiska Unionen”.
  Förhandlingarna har ju sin process. Under dessa så skall det konstateras om Turkiet kan bli medlemmar i EU.
  Får inte Turkiet möjlighet att förhandla, så ser dom heller ingen anledning att ”jämka” sig till övriga Europa.

 44. karrman skriver:

  Torsten

  Håller med dig.

  Vore en mycket konstig politik att stänga dörren för ett land som vill börja
  anslutningsförhandlingar.

  Om EU blir framgångsrika kan Turkiet bli ett exempel för alla i mellanöstern att man på fredlig väg kan införa mänskliga fri- och rättigheter.

  Skulle underminera båda de auktoritära regimernas och jihadisternas legitimitet i
  vanligt folks ögon.

 45. Torsten skriver:

  Carl Bildt,

  Jag vill också önska Dig en trevlig och avkopplande semester.

  Men skulle uppskatta om vi även under Din semester kunde läsa nya inlägg i Din blogg.

  En trevlig sommar och semester önskar jag även alla besökare på denna blogg.

 46. mrmhalland skriver:

  Karrman och Torsten.

  Med Ert resonemang borde vi ju förhandla om medlemsskap med Palestina också…
  På något vis käns det som att EU ska vara till för Europeiska länder med samma synsätt.
  Ett världssamfund har vi ju redan.

 47. Helena Palena skriver:

  Ser du dig som bättre än nomenklaturan? Eller, anser du att du tillhör nomenklaturan? Kan man säga att den är vänster – eller, hör alla dit som seglar ovanför skallarna på valfolket!

 48. Torsten skriver:

  mrmhalland,

  Vad jag vet så har inte Palestina visat intresse för medlemsskap i EU.

 49. karrman skriver:

  mrmhalland

  Palestinakonflikten måste lösas först….
  Tror dock att palestinerna har annat att tänka på under överskådlig tid
  innan de skickar in en ansökan.

 50. Kachina skriver:

  Torsten

  Utbyta tankar kan man göra utan att gå in i en tankesmedja i ett slutet rum,…och ingen utanför har insyn eller vetskap om vad de har på agendan.

  Det är så enkelt, och Carl har tydligen inte fattat det ännu, att han får inte agera på så sätt att det uppstår tvivel om hans agenda. Dessa tankesmedjor är ett frö till detta tvivel, därför måste han frikoppla sig från dem under den tid han är utrikesminister. Jag förstår inte varför ni gnäller om personförföljelse. Fattar han inte detta själv, måste någon säga det åt honom.

  Det är kristallklart, Carl. Om du vill ha en lugn semester, lämna då ett pressmeddelande där du säger ifrån dig alla uppdrag i alla för dig kända och okända politiska organisationer, tankesmedjor och hedersuppdrag, så länge du är utrikesminister. Ett annat alternativ är att avgå som utrikesminister, men det tycker jag inte du skall göra, därtill är du för duktig och därtill är Sverige just nu för betydelsefullt i världspolitiken. Men, för att röja undan alla tvivel om din agenda, är ddet bara för tillfället att lämna de grupperingarna. Du kan ju alltid gå tillbaka när du slutar som utrikesminister.

 51. Josef Boberg skriver:

  Carl Bildt,

  Det jag säger och skriver skall vara SANT , NÖDVÄNDIGT och SNÄLLT = SNS – i mitt perspektiv sett. Ifall det blir 2-1 eller mer – så säger jag det. Ifall inte – så håller jag bröhackan stängd. Säger till vem ? Ja – i absolut ALLT det jag säger till mig själv om mig själv – och därmed blir det som Princip och helt automatiskt detsamma i ALLT det jag säger till andra om andra.

  Jag kan ju nu undra över ifall dom som önskar att Du lägger ned mera av Din tid i KU-förhör – överhuvudtaget har några egna funderingar åt det här hållet ?

  Ha det…
  vännen Josef

 52. mrmhalland skriver:

  Torsten :

  >Vad jag vet så har inte Palestina visat intresse för medlemsskap i EU.

  Det är ju det jag säger.
  Turkiet visar inte det intresset som är nödvändigt, d.v.s reformera landet till en sann demokrati.
  De vill bli medlemmar på villkor som aldrig får accepteras och jag är rädd att de styrande politikerna håller på att köpa det.

 53. Kachina skriver:

  Löjligt med KU-förhör. De skall inte ens komma på tal. Det är så enkelt att en svensk utrikesminister sitter inte i en sydamerikansk eller turkisk tankesmedja. Därmed kommer inte sådana frågor upp.

  Det är ensamt på toppen, Carl. Du får inte ens sällskap av de lik du har i garderoben, för garderoben måste städas när man är på den nivån. Gör du det inte själv, gör Ekot det åt dig. (Men kalla det inte subventionerad städhjälp i deklarationen :-)

 54. Tobias67 skriver:

  Det viktigaste 3 skälen som jag ser det diskvalificerar Turkiet från att få vara med i den häftiga EU-klubben :-) Är:

  * Brist och avsaknad av politisk staibiltet
  * Brist och avsaknad av erkända männskliga rättigheter
  * Brist på ett fungerande stadskick fritt från korruption.

  Det politiska stabilitetens fiende i Turkiet är sekulariteten där makten i Istanbul är i direkt konflikt med islamisterna som är på stark frammarch i Turkiet och som har en helt annan agenda för Turkiet än den officiella.

  Sedan vet jag forfarande inte om alla här inser den ofantliga uppgift som det innebär att lyfta den fattiga delen av Turkiet till EU-standard.

  Det finns dock en politisk poäng med att dels ansluta Turkiet och dels rusta upp dess landsbyggd och det är att man på detta sätt stävjar islamisternas framfart på landbyggden då incitamentet fattigdom och missnöje inte blir lika utbrett vilket är näringen i vilket islamisterna frodas.

 55. Kachina skriver:

  ”Sedan vet jag forfarande inte om alla här inser den ofantliga uppgift som det innebär att lyfta den fattiga delen av Turkiet till EU-standard.”

  Så svagt som EU ännu är, innebär det bara att vi sjunker till deras nivå. Den här ”kalkonen” är för stor för EU att svälja på en gång, åtminstonee de närmaste åren.

  Dessutom tar du med den viktigaste frågan av alla, att makten i Turkiet är i konflikt med islamisterna. Går Turkiet med vidgar vi bara spelplanen när islamisterna får stödtrupper i Tyskland och Frankrike. Sverige inte att förglömma. DÄR ligger största faran, att vi sätter Europa i brand. Jag skulle tro att islamisterna i Turkiet ser ett medlemskap som en möjlighet att ta över EU.

 56. Torsten skriver:

  Tobias,

  Jag håller med Dig i sak och respekterr Dina åsikter.

  Men jag tror att Turkiet är mycket medvetna om det mesta.

  Kan blott medvetenheten om att få ansöka medlemsskap i EU förmå dom att försöka rätta till dessa brister, så har vi vunnit oerhört mycket.

 57. Torsten skriver:

  mrmhalland,

  Vi får hoppas att de nuvarande medlemsländerna håller på premisserna för att kunna bli ny medlem i EU.

 58. stateira skriver:

  Sverker är en stor förebild för många som studerar internationella relationer och statsvetenskap, han är bäst!!! http://stateira.blogg.se

 59. Tobias67 skriver:

  Sverker Åström är en klippa och även Hans Blix som jag alltid haft som en personlig favorit när det gäller FN-arbete.

  Torsten:

  Jag vill förtydliga att jag absolut inte motsätter mig Turkiet som medlem men jag tror dom har en bit kvar av eget internt arbete innan tiden är mogen.

  Däremot är det väl med som allt annat att vissa länder tjänar mer på att vara med i EU än andra, Irland, Grekland och Spanien har EU att tacka för mycket.

 60. Torsten skriver:

  Tobias,

  Förvisso är det så.

  Håller även med när det gäller våra diplomater. Får bara inte glömma Jan Eliasson i det sammanhanget.
  Och så har vi ju Calle :-1

 61. whiskyochchampagnebloggse skriver:

  Snälla du, läs hos Tina Ahlin idag…Jag vet att du inte har nåt med skolan att göra, men det spelar ingen roll. Det får inte gå till så här…
  http://www.tinaahlin.blogg.se

  Trevlig semester ! Eva

 62. whiskyochchampagnebloggse skriver:

  Förlåt, http://www.tinaahlin.webblogg.se är rätt adress…

 63. tsolin skriver:

  Jag ser fortfarande av kommentarerna ovan en hel del missförstånd om vad en ”tankesmedja” är. Det behöver inte alls vara – och är normalt inte heller – så som vissa ovan hävdar att medlemmarna i en tankesmedja nödvändigtvis förenas av en gemensam ideologi.

  Internetencyklopedin Wikipedia står förstås inte för någon absolut sanning som inte får ifrågasättas, men har ändå väldigt mycket nyttig info:

  på sidan:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Think_tank

  hittar man följande definition av think tank, som är det vedertagna internationella begreppet för det som vi kallar tankesmedja (en rätt fin term på svenska faktiskt):

  ”A think tank (also called a ”policy institute”) is an organization, institute, corporation, or group that conducts research and engages in advocacy in areas such as social policy, political strategy, science or technology issues, industrial or business policies, or military advice.[1] Many think tanks are non-profit organizations, which in some countries such as the US and Canada provides them with tax exempt status. While many think tanks are funded by governments, interest groups, or businesses, some think tanks also derive income from consulting or research work related to their mandate.

  While the National Insititute for Research Advancement hails think tanks as ”… one of the main policy actors in democratic societies”, which assure a ”… pluralistic, open and accountable process of policy analysis, research, decision-making and evaluation”[2], critics of think tanks have called them ”little more than public relations fronts…generating self-serving scholarship that serves the advocacy goals of their industry sponsors.” [3] Critics such as Ralph Nader argue that think tanks’ results are biased to a varying degree”

  Tankesmedjor spelar en mycket större roll i länder som USA, Storbritannien, Tyskland etc än vad de för i Sverige. Här ses de fortfarande med stor misstänksamhet. De think tanks Bildt har varit (är?) medlem i/associerad till verkar alla vara mycket fina och välrenommerade sådana, som verkligen kastar glans över Bildt och regeringen. Så detta förefaller mig vara (ännu) en (typisk svensk) stgorm i ett vattenglas. Tyvärr…..

 64. Torsten skriver:

  Ja så är det tsolin.

  Den politiker som tror sig veta allt och inte vill hämta kunskap och nya friska ideer från liknande och varför inte även från andra kulturer är ingen bra kreativ politiker.
  Jag är övertygad om att det kan vara mycket berikande för vår utrikespolitik att Carl Bildt byter åsikter med andra som han gör.
  Carl, jag är övertygad om att Du kan sovra i det digra material som Du inhämtar där.

 65. Kachina skriver:

  ”…..engages in advocacy in areas such as social policy, political strategy, …..”

  Carl Bildt har inte till uppgift att argumentera för någon annan politisk strategi än den som bestäms av regeringen. Därför är det direkt olämpligt att han är involverad i en sydamerikansk tankesmedja och en turkisk tankesmedja. Jag förstår att de västerländska krafterna i Turkiet behöver allt stöd de behöver enär de är en minoritet, men det är inte därifrån, från deras tankesmedja, som Carl Bildt skall forma vår utrikespolitik.

  Jag upprepar, jag är mycket imponerad och stolt över vår utrikesminister och kräver absolut inte hans avgång eller att han prickas i KU, ty detta har blivit en prestige-grej mellan Carl och Ekot. Tydligen lite av ”De skall inte tala om för mig vad jag får eller inte”

  Om Carl släpper lite på prestigen inser han säkert det orimliga i att han sitter i utländska tankesmedjor på nivåer under deras utrikesminister. Det väcker frågor både här och där, i det land tankesmedjan finns.

 66. […] Sista fulla dagen Faktiskt min sista fulla arbetsdag i Stockholm på några veckor. Nåja, man vet aldrig vad som händer, men så ser i […] […]

 67. Helena Palena skriver:

  Vaddå full…. Ska du nykta till nu? Kan du inte skriva ett inlägg om din definition på nomenklaturan i Sverige. Om du tycker att Bodström hörde dit o s v….

 68. stateira skriver:

  Jag tvivlar på att Calle Bildt tar någon semester , kan inte tänka mig att denna man sitter vid en strand och vilar haha omöjligt, han kommer att åka runt på en massa möten överallt i världen och prata utrikespolitik.

  ( http://stateira.blogg.se )

 69. smalanningen skriver:

  Kachina: Jag håller inte med dig ett dugg gällande tankesmedjor. Du har förknippat ordet med något negativt, ungefär som att säga att all socialism är fruktansvärd för att det en gång fanns nåt som hette nationalsocialism…

 70. […] Carl Bildt äntligen nykter på jobbet! Jag har hittat ett scoop. Carl Bildt gjorde igår onsdag sin sista fulla dag på jobbet, åtminstone på några veckor! […]

 71. ollemunter skriver:

  Och här en liten kommentar i halvtid.

  Men herregud Carl Bildt, vad har Sverker Åström att erbjuda, det var ju stenålder när han var minister och fel färg är det ju på gubben också. Fast å andra sidan, så har ni ju sagt att gränserna mellan blocken, suddas allt mer.

  Ha en skön sommar alla på bloggen.

 72. Kachina skriver:

  Nej smalanningen

  Det är vetenskapligt fastlagt. I ett slutet rum med samma peroner hela tiden, är det bara vansinnet som frodas.

%d bloggare gillar detta: