Blairs avsked – nåja…

Det var ett i sanning ståtligt avsked Tony Blair levererade i House of Commons i London i dag. Elegant, värdigt och varmt från alla som deltog.

Parlamentens moder visade sig från sin allra bästa sida.

Där var alla från David Cameron till Ian Paisley med de ord av respekt och uppskattning som annars tyvärr aldrig får plats i den politiska striden.

Men den blairska lyskraften har vi nog icke sett för sista gången.

Vi talades vid härom kvällen i Bryssel och jag passade på att säga mina ord av uppskattning. Men jag misstänker att våra vägar kommer att mötas igen – då kanske snarare i Jerusalem än i London.

29 Responses to Blairs avsked – nåja…

 1. Stefan D skriver:

  Ja det får vi verkligen hoppas.

  Blair är någonting så sällsynt som en statsman med ryggrad, övertygelse och blick för det långa perspektivet som inte låter folkopinionens vindflöjel styra politiken. En man som kan säga obekväma sanningar och dra konsekvenserna av dessa sanningar. En ledare som har den politiska styrkan att göra vad som krävs även om det får negativa konsekvenser i opinionssiffrorna.

  Således en man i Churchills anda.
  (och Gerhard Schröders totala motsats…men DET är en annan historia.)

 2. Tobias67 skriver:

  Vi får önska Tony Blair lycka till i sitt kommande fredsarbete nere i mellan östern. Ett viktigt arbete som jag tror passar honom bra

 3. Kachina skriver:

  Ursäkta om jag är skeptisk. Den gamla kolonialmakten har inget gott renommé’ i de trakterna. Hopplöst skulle jag vilja säga. Han torde behöva all hjälp han kan få av Carl, såvida han inte sitter i någon tankesmedja därnere också. Då är det kört.

 4. mrmhalland skriver:

  Hur kommer det sig att våra Svenka politiker klappar sina meningsmotståndare från andra länder på axeln ?
  Vi hör Carl Bildt lovorda Blair (Labour) och Fogh Rasumsen (Venstre), Göran Persson tycker att Bush är en enastående person.
  Varför tycker Göran Persson och hans anhängare att moderater per definition är suspekta och vice versa ?

 5. Torsten skriver:

  Det finns många bra politiker oavsett vilken färg de har.
  Carl Bildt har inga problem med det.
  Blanda bara inte in Göran Person i detta resonemang.

 6. jenny71 skriver:

  Gillar dina bloggkommentarer Torsten. Håller med. Ska bli intressant att följa Tony Blair i hans arbete i fredsmäklarprocessen. Han har inte det lättaste arbete framför sig och vi får hoppas att han lyckas.

 7. mrmhalland skriver:

  Jag håller också med. Det var bara en tanke som slog mig…

 8. Torsten skriver:

  Tack Jenny,

  Ja det blir en mycket tuff uppgift for Tony Blair.
  Kan man gissa att bland andra Carl Bildt kommer att finnas i bakgrunden. Kanske en tankesmedja kommer att bildas.

 9. isshin skriver:

  mrmhalland:
  Bildt lovordar Fogh Rasmusen för att Venstre är ett borgerligt parti.

 10. Kachina skriver:

  Det räcker tydligen inte med att plåga sjuka och arbetslösa.

  http://www.gt.se/nyheter/1.738908

 11. jenny71 skriver:

  Kachina! Sossarna har plågat våra sjuka och arbetslösa i 12 år. Nu har vi en regering med nya tankar och visioner. Det finns hopp för Sverige.

 12. stensture skriver:

  Min personliga förhoppning var att Blair och Bildt tillsammans skulle ta sikte på att flytta EUs ”huvudstad” Brüssel österut till Bratislavia – för att så småningom få Bosporen (‘boskapsvadstället’) inom Europas gränser, mer ödesmätttat låter det när nu Bildt talar om att han och Blair kommer att mötas i Jerusalem ! En gång erhöll också Folke Bernadotte uppdraget att medla i Palestina av FN:s generalförsamling och vi torde vara väl medveten om vilka starka intressen som korssar varandra i den delen världen. Kommer Blair och Bildt med sina visioner och engagemang att lyckas övertyga människorna om att freden har sitt pris , men att icke-freden har ett än högre pris ?

 13. jenny71 skriver:

  Kachina! Du måste väl också ha lagt märke till att Expressen tar varje chans att skriva illa om moderata politiker. Expressen har minst en nyhet varje dag on något negativt om Alliansen. Expressen har fått vänstervirus.

 14. Kachina skriver:

  ”Nu har vi en regering med nya tankar och visioner. ”

  Hungriga vargar jagar bäst——fungerar bara när det regnar manna från himlen. När jaktmarkerna är tomma, svälter de ihjäl.

  stensture

  Instämmer. Får bara önska dem lycka till, men om Blairs politiska stjärna lyser klar här i väst, så innebär den gamla kolonialmakten mörka moln i Mellanöstern. Vi får hoppas att molnen lättar med tiden så stjärnglansen blir synlig.

 15. Torsten skriver:

  Resultat av ett för långt socialdemokratiskt vanstyre?
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=569

 16. Kachina skriver:

  Ja, jag ser att de nyper till Allianzen så snart de får en chans. Undrar varför? Jag ser även bilden och vet att hästhovar skall inte se ut så där. Det finns ingen ursäkt. Man måste nästan fråga sig om det finns en mobbing-gen mot både djur och människor, som gör folk till moderater. (Sov gott nu Carl, höj inte blodtrycket, jag blir bara så förbannad när jag ser sådana hovar.)

 17. Kachina skriver:

  Nej, Torsten, det är symptomen på den marknadsliberala kapitalismen. Det har pågått i USA alltsedan Reagans tid,….och ökar. Den enskilda människans vanmakt får sådana konsekvenser.

 18. Torsten skriver:

  Kachina,

  Vill Du påstå att sossarna fört en marknadsliberal politik?
  Inte konstigt att Göran Persson blev gramse på alla sina ministrar.
  Såg Du grisen han fick i avskedsgåva? Undrar om han ätit upp den än?

 19. stensture skriver:

  Kachina;
  Beträffande britternas status i nämnda område och bland palestinierna kan det kanske också förtjänas att påpekas att Sternligan såg Bernadotte som en brittisk marionett vars planer stod i vägen för deras dröm om ett ett Stor-Israel .

 20. Kachina skriver:

  Torsten, ja sossarna har drivit Thatcher-politik sedan 1986.

  stensture

  Instämmer igen. Du är tydligen mycket kunnig på området. Jag tycker att Carl skall hålla sig därifrån. Faran är att han blir en måltavla, betraktas som en marionett till Blair,……och så snart det börjar närma sig fred, kommer någon att dö, för många är rädda för freden.

 21. john81 skriver:

  Tror att Blair har en bra chans att lyckas i sitt uppdrag att mäkla fred medllan israeler och palerstinier och samortna internationella insatser… i alla fall i jämförelse med många andra internationella politiker, eftersom han har goda relationer med Israelerna som i praktiken underminerar det nuvarande, krisartade palestinska styret. Goda relationer med isreaelerna är en förutsättning eftersom det är de i praktiken underminerar den palestinska regimens handlingsförmåga, speciellt nu när det är som mest krisartat.

  Ser fram emot fortsatt debatt imorgon
  Gonatt.

 22. marron skriver:

  I frågestunden svarade Tony Blair att han skall arbeta för en tvåstatslösning,

  Säg mig hur skulle Palestina kunna försörja sig med den tänkta statsbildningen? Att skapa en nationalstat med 400,000 bosättarne kvar på Västbanken som är fragmentiserad av bosättarnas vägar – no-go för palestiner. Och så Gazaremsan! Hur skulle en stat kunna utvecklas ekonomiskt och socialt under de betingelsena?

  Kan vi acceptera att hela Palestina blir ett flyktigläger, försörjt genom bistånd until Kingdom come?

 23. Kachina skriver:

  Jerusalem Post lobbar just nu för en trestatslösning. Israel, Västbanken och Gaza.

 24. claesretired skriver:

  Kachina vilken energi du verkar ha. Du är väl retired liksom jag från det du hållit på med. Så pigg borde du kunna fortsätta jobba och bidra till skatteintäkterna- ju fler som jobbar desto bättre kan vi ta hand om dem som ej kan jobba- och det vill ju även du. Så sätt i gång och var nyttig du som har förutsättningarna!

 25. Kachina skriver:

  Menar du att någon vill betala mig för att jag skriver i CB:s blogg?

 26. Torsten skriver:

  Kachina,

  Samla i hop alla Dina Tankar i en bok.
  Det kanske kan bli en bestseller. Förmodligen ganska tjock:-)

 27. Dag Selander skriver:

  Utrikesminister Bildt kommer att vara närmaste man i Palestinafrågan som Tony Blair är tänkt att lösa. Den muslimska världen har väl inte Blair som någon av sina favoriter precis, varför en lösning i MidEast med Blair är dömd att misslyckas, trots Blairs passion

 28. smalanningen skriver:

  Om det bara kommer något konkret, något som folket på gatan i Palestina märker av som en positiv förbättring av Blairs arbete, tror jag inte att man bryr sig så mycket om Storbritanniens inblandning i Irak. Det är det som det handlar om. Förbättra för mannen/kvinnan på gatan och deras familjer och de lyssnar till dig. I varje kunnig persons betraktelser från området så framstår det hela tiden hur trött folket är på allt.

  Och när det väl vänder kan det vända fort, ibland lite för fort som i Libanon.

 29. stateira skriver:

  Nåja , man får ha lite överseende med politiker som begår stora misstag, Irak var ett stort misstag, men jag tycker inte att Blairs politiska karriär ska vara död för det,

  känns kul att han kommer att fortsätta som fredmäklare ,

  rekommenderar att alla ni som läser denna kommentar läser en artikel som Blair har skrivit själv i tidskriften The Economist , artikeln bär titeln ”What Ive learned” och publicerades andra Juni 2007

  ( http://stateira.blogg.se )

%d bloggare gillar detta: