Sommarvecka?

En ny vecka tar sin början. Och den första veckan med det som kallas semesterregering. De flesta har flytt, men Fredrik Reinfeldt, Cecilia Malmström och jag tillhör i alla fall dem som försöker upprätthålla regeringsmakten i sommarlandet.

En spännande vecka i Europa. I dag är jag – som jag redan skrivit om – i Paris för att främst diskutera främst Sudan och Chad. Men det blir mycket annat också.

På tisdag får Stockholm besök av den turkcypriotiske ledaren Mehmet Ali Talat och jag är självfallet nyfiken på hans syn på hur öns delning skall kunna övervinnas. Cyperns delning är ett problem för hela Europa.

På onsdag är det officiellt skifte på premiärministerposten i Storbritannien. Gordon Brown flyttar in i 10 Downing Street och det blir med all säkerhet en större ombildning av den brittiska regeringen.

Vilka politiska signaler kommer han att sända? I hans tal i samband med att han i går valdes till ny partiordförande i Labour fanns utrikespolitiken knappt med och ordet Europa hörde jag inte alls.

Efter sommarregeringens sammanträdet på torsdag skall jag så iväg till Ohrid nere i Makedonien – FYROM – för att diskutera olika frågor i den delen av världen.

Och på fredag skall jag till Helsingfors för att bl a tala om Europas möjligheter i den accelererande globaliseringens tid.

69 Responses to Sommarvecka?

 1. Tobias67 skriver:

  Mycket intressant!

  Det skall bli givande att följa dina vidare kommentarer. Gordon Brown har väl suttit i Tony Blair´s regering om jag inte missminner mig så någon större radikal kursändring kanske det inte blir frågan om men det skall som sagt bli intressant att följa.

 2. svenike skriver:

  President Sarkozy gjorde ett intressant val med Kouchner (läkaren och socialisten som skapade ”Läkare utan gränser”) som utrikesminister. Det ser lovande ut.

 3. mrmhalland skriver:

  Är skolan något som diskuteras inom EU ?

  Jag tror att vi i Sverige skulle vinna mycket på om även den delen av samhället blev lite mer samordnad med EU.
  Jag läste Liza Marklunds krönika på Expressen som var mycket tänkvärd.

  http://www.expressen.se/kronikorer/lizamarklund/1.733603

 4. Kachina skriver:

  Jag läste Liza.

  ”Om folk började jobba i stället för att ligga på sofflocket och spela hårdrock skulle varenda unge i Sverige kunna gå på en internationell privatskola.”

  Undrar om de per automatik, när de blir mångmiljonärer, tappar IQ/EQ i sådan mängd att de omedelbart hamnar under fiskmås-tröskeln.

  Jag säger dig Liza, så sant så sant, det enda som fattas är jobben,…….idiot.

  Här har du svaret på varför jobben inte finns;

  http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1102932,00.html

 5. mrmhalland skriver:

  Kachina:
  >Överdriven inflationskamp har lett till förlorad produktion och för hög arbetslöshet – helt i onödan.

  Just idag rapporterar nyheterna att produktionen i Sverige (både bygg och industri) nu är så hög att man tvingas tacka nej till ordrar, p.g.a att man inte har arbetskraft så det räcker, och vad beror det på ?
  Sjävklart är det ju så att om barn fick lära sig något i skolan (förutom sina rättigheter att bete sig illa) så skulle de också klara av en högre utbildning, som i sin tur leder till arbete.
  Som det är nu, känns det dessvärre som om den omtalade hårdrockaren tillhör eliten…

 6. Kachina skriver:

  ”…..,man tvingas tacka nej till ordrar, p.g.a att man inte har arbetskraft så det räcker, och vad beror det på ?”

  Det beror INTE på att folk hellre ligger på sofflocket, utan på att det krävs en viss utbildning för att kunna göra nytta på ett bygge. Den utbildningen, som ofta sker i AMS regi, har bromsats av att Allianzen som ylat likt vargar om att dölja arbetslöshet. Det går inte att både krysta och hålla emot, samtidigt. Det borde ha funnits tillräckligt med utbildade byggjobbare. Nästa område som kommer att behöva folk är teknik. Hur villig är staten att utbilda istället för att sätta i arbetslöshet?

 7. smalanningen skriver:

  Läste också Liza. Inte heller direkt imponerad av vare sig hennes åsikter eller kunskaper i skolväsendet.

  Hennes resonemang förutsätter hela tiden att något fångar upp de elever som sparkas ut ur hennes ”perfekta” skola. Och vad ska göra det? Typiskt exempel på att sjuta problemen någon annanstans för att sedan försöka hävda att det ochmed detta inte längre är ett problem…

  Däremot är mer disciplin och krav på föräldrarna helt i sin ordning i min bok. Mobbare ska tvingas att byta skola, inte offren. Det är mobbarnas föräldrar som ska göra det stora jobbet med sina barn, inte offrens. Och så har vi hela tiden det här daltandet med betyg; något måste någonstans mäta en elevs kunskaper och jag får känslan av att kritiken från lärar(fack)håll mot betyg i t.ex. mellanstadiet bottnar sig mer i oviljan att vilja ta ansvar för att våra barns utbildning genomförs korrekt än verklig omtanke om barnens bästa.

  Och följderna – om flummeriet med betygen fortsätter – kan bli att det skapas externa utbildningsföretag som via prov och liknande sätter elevernas betyg istället för skolan. Och i förlängningen att inhemska och utländska högskolor och universitet mer förlitar sig på de här betygen än grundskolans.

  Lite offtopic, men intressant sådant.

 8. mrmhalland skriver:

  Kachina,

  Den som utbildas på AMS gör ju det undantagslöst för att han/hon inte har relevant utbildning sedan tidigar.
  Det är en arbetsmarknadsåtgärd som sedan länge har haft som enda syfte att få bort personer från statistiken över arbetslösa.
  Hur många av de som utbildats inom AMS har sedan fått varaktiga arbeten ?

 9. smalanningen skriver:

  Kachina: Jag har själv varit lärare i kurser som tillhandahålls av AMS. Jag kan ärligt säga det jag upplevt, liksom 99% av de andra lärarna där, och det är att majoriteten deltagare är där för att arbetsförmedlingen tvingat dem dit (annars får de ingen ersättning o.s.v.) I den sista kursen jag höll dök det upp EN person med rätt inställning, och han fick jobb innan kursen var klar. Några hade fått jobb efteråt fast med helt andra saker. Det var således ett väldigt dyrt sätt att få människor i arbete på. Det måste få kosta, javisst, men det AMS vi känner till är/var i mångt och mycket baserat på flummeri och byråkrati. Och det skapar inga jobb.

  Som jag ser det är den stora mängden unga arbetslösa en produkt av att vi hela tiden skjutit problemen framför oss. ”Jaså, det går trögt i skolan? Du vet inte vad du vill? Inga problem, du kan nog få jobb via AMS”.

  Skolan måste entusiasmiera tidigt. Det finns knappt inga jobb idag som man kan få utan utbildning som kan försörja en familj, tror man det så är man fel ute. Men för att ta ditt exempel om byggjobbare så är det enkelt: Finns det behov av byggjobbare måste företagen själva börja ta ansvar för att – via praktikplatser och liknande – sätta folk i arbete. De är de villiga att göra om de får rätt förutsättningar för det. Punkt.

 10. Kachina skriver:

  mrmhalland

  Bliv vid din läst, det yrke du är född till där skall du varda, även om förutsättningarna för ditt jobb inte längre finns på marknaden. Du blir då arbetslös och fasas ut ur samhället ned i rännstenen. Typiskt borgar- tänk.

  AMS är till för att fasa in folk på nya marknader, inte för att dölja arbetslöshet.

  smålänningen

  Instämmer.

 11. Kachina skriver:

  Det jag instämde i, smålänningen, var din syn på skolan. Jag kan godkänna att AMS, liksom Riksbanken, fungerat dåligt de senaste tjugo åren. Men syftet skall vara att de nu arbetslösa tvingas till utbildning i tekniksektorn, som vi vet är den marknad vi kan ta i detta globaliseringens tidevarv.

 12. budkavlen skriver:

  AMS låssas-utbildningar. . .

  . . . har inte givit de kunskaper, som räknas i verkligheten.

  Kachina, du kan inte skylla Alliansen för att sossarna inte klarat politiken på sin tid. De som kan jobba nu är dom som varit i riktig utbildning de senaste par åren.

  För övrigt skall du inte tro att Carl Hamilton har den bästa kristallkulan. Riksbanken blev självständig just för att tillfälliga politiska vindar INTE skall påverka räntepolitiken, som måste drivas synnerligen långsiktigt. Det finns ett instängt inflationstryck i vår ekonomi, som bl.a. visas av de skenande villapriserna.

  Jag tror mer på Riksbanken än på Hamilton. Sanningen kommer om några år.

  Den stora arbetslösheten beror mer på LO än på Riksbanken. Orealistiska löneökningar och, framför allt, höga ingångslöner för okvalificerade är den största orsaken.

 13. karrman skriver:

  Washington Post kör en serie i fyra delar om Dick Cheney.

  http://blog.washingtonpost.com/cheney/

 14. mrmhalland skriver:

  Kacina :

  >Du blir då arbetslös och fasas ut ur samhället ned i rännstenen. Typiskt borgar- tänk.

  Ja…det är nog borgar-tänk.
  Det som gäller om man mister sitt arbete är ju att snabbt skaffa ett nytt.

  Det typiska sosse-tänket verkar vara :Varför gör ingen något för mig ??

 15. Sofia skriver:

  Nu när ni är färre kanske det är lättare att få igen en del beslut. tex att inte familjerelationer är skäl nog för invandring. Med tanke på att sveriges regering nu tvingar svenska familjemedlemmar att flytta från sina familjer för jobb så känns det inte OK att invandrare får ta hit sin släkt för att familjeband inte skall brytas.

  Nu kommer säkert många skrika rasist, men det är jag faktiskt inte. Även om jag anser att vi har för många som får invandra till sverige just nu. jag vill hellre lägga pengarna på gamla och barn som redan finns här.

  men jag är för att ge mer hjälp på plats under kontrollerade former då.. För som det varit i vissa länder, bäst att inga nämna, så har större delen av pengarna stoppats i egna fickor.

  mvh

 16. gunillae skriver:

  gunillae
  25/6 2007

  Mycket trevligt att läsa din veckoblogg. Skall med stort intresse följa med i vad som händer både här hemma och ute i världen. Vill också tillägga att jag tror att det är bra för Sverige att ha dig som utrikesminister.

  Hälsningar

 17. stateira skriver:

  Sofia , du är minsan en mycket sorglig varelse, vilken enorm bitterhet det ryms i ditt lilla hjärta,

  Invandring är bra! Det man måste kontrollera är att invandrare inte pumpar ut svenska kronor till utlandet.

  Det är bra att vi har flera hundratusen arbetslösa invandrare som lever på socialbidrag, för så länge de inte tar pengarna utanför sverige (vilket nästan aldrig är fallet) och så länge de inte gömmer det under madrassen (invandrare från fattiga länder är inte så bra på att spara) så finns det inget som heter ”egen ficka”. Att vi har dessa arbetslösa bidragstagande invandrare är ett plus för ekonomin , en stabiliserande faktor , för med de pengarna skapar de många nya arbetstillfällen, socialbidragstagaren köper mat i ICA, lagar sina tänder på vårdcentralen, tankar bilen på OK, pratar i telefon, åker buss, köper kläder på HM, att dina skattepengar går till socialbidrag betyder egentligen att de går till att anställa många unga människor som i annat fall hade åkt från sverige på grund av brist på arbetstillfällen.

  De arbetslösa invandrarna medför en annorlunda dynamik och stabilitet i den svenska ekonomin.

  Dock måste sägas att de flesta invandrarna inte är arbetslösa, vi har många invandrare som arbetar i fabriker, myndigheter , vi har många invandrare som arbetar som städare och bilmekaniker och allt vad det kan vara , vi har invandrare som är professorer vid svenska universitet , vi har invandrare i riksdagen , vi har ett antal framgångsrika invandrade affärsmän som har bidragit med enormt mycket skattemedel och arbetstillfällen.

  Du får inte vara så bitter!

  (http://stateira.blogg.se)

 18. stateira skriver:

  För många av de som har röstat på högerpartierna i sverige , verkar intellektet vara ett okänt fenomen, i denna skara är man tydligen inte van vid att tänka och analysera, att vara objektiv , nä det är man mycket sällan ,

  det man kan göra är att skrika och gapa och vara sur och bitter, det verkar höra mer hemma i högern,

  det gäller även bland vissa av politikerna på den här sidan , jag träffade en kollega till Carl Bildt , en man vid namn Göran Lindblad, totalt Omöjlig att diskutera med , man kan inte tåla hans resonemang för en enda minut , ALLT som rör sig i huvudet på honom är grundlösa känslor , det sunda förnuftet är obefintlig hos denna riksdagsledamot, han är farlig !

  (http://stateira.blogg.se)

 19. stateira skriver:

  En annan sak som måste sägas om Göran Lindbland är att han verkar ha en väldigt osund relation till sina iranska vänner, något som påverkar hans utrikespolitik väldigt illa, ibland känns det som om han går de reaktionära exiliraniernas ärende lite väl för mycket

  som tur är så kan verken han eller hans exiliranska fascistiska kumpaner hindra mitt land från att utvecklas till en demokrati där ekonomisk välfärd och trygghet råder,

  vi vill inte ha populister och fascister mer än vad vi vill ha islamisterna ,

  (http://stateira.blogg.se)

 20. Sofia skriver:

  stareria, inget som jag skrev verkar du ha läst.

  jag säger att vi måste sköta om det hur vi har nu. Vi kan inte hela tiden bara fylla på och fylla på med de problem som sverige har just nu. det anser jag.

  24 000 irakier skall komma hir, arbetsförmedlingarna och socialvården suckar. Fler och fler städer säger nej till invandrare, dom klarar det inte vare sig ekonomiskt eller socialt. Det fungerar inte.

  Så glöm bitterheten är du snäll. Jag ser bara att det här inte går. vad gäller stoppa pengar i sin egen ficka så gäller det inte någon i sverige om du läser en gång till. Det är biståndspengar som man tagit själva istället för att se till att det kommit folket till del.

  men jag tänker inte säga var eftersom det finns människor som är rent farliga. Ja nog sagt om detta. men fortsaätt gärna du-

  mvh

 21. Kachina skriver:

  Allianzens syfte med en ökad invandring är ju att få ett överskott på arbetskraft och därmed sänkta löner, en ökad klyfta mellan ekonomisk överklass och underklass, kanske till och med till Latinamerikas nivå, med sina slavfabriker och arbetsläger.

  ”Göran Lindblad”, vad jag kan förstå rör det sig inte mycket i det huvudet, förstelnat i allra högsta grad.

 22. Josef Boberg skriver:

  Kachina,

  Var får Du ALL Din Energi ifrån att ”vinkla” med ?

  Undrar vad som skulle hända i mitt kära fosterland Sverige – ifall ALL sådan Energi användes till att vara FÖR någonting med ?

  Ha det…
  vännen Josef

 23. budkavlen skriver:

  Stateiras logiska kollaps

  Det är märkligt att så många fullvuxna människor kan resonera som om bidrag kommer från himlen, liksom stateira gör. Hans resonemang är så huvudlöst att man måste undra om det är skämt.

  Nu kommer bidragen från staten, som driver in dem från medborgarna. Stateira bortser från att dessa skulle spenderat pengarna, om de inte användes till bidrag. När de går till bidrag får skattebetalarna ingenting för dem. Fick de behålla pengarna skulle de kunna använda dem till sådana tjänster, som inte fordrar kunskaper i svenska eller andra särskilda kunskaper, och som invandrare därför kan utföra direkt efter ankomsten, ex.vis klippning av gräsmattan och städning av huset. Samtidigt skulle sådan kontakt med svenskar innebära praktisk språkutbildning och introduktion i det svenska samhället.

  Kritik mot invandringen är inte kritik mot invandrarna men mot svenska politiker och svenska myndigheter för en misslyckad politik. Den tillåter människosmugglare att tjäna pengar på en mängd ekonomiska migranter som inte har asylstatus. Sådan har bara 3 – 5 % av de som får uppehållstillstånd. Över 93 % av alla som kommer har inga identitetshandlingar, fast de knappast kunnat korsa några gränser utan sådana på vägen hit.

  Den svenska politiken belönar lögn och bedrägeri med uppehållstillstånd. Då är det inte konstigt att många som kommer utnyttjar det. Det kritiserar jag inte dem för, men de blåögda svenskar som inte vill förstå livets realiteter.

  Sådan konkret kritik måste upp i ljuset och inte fördömas som främlingsfientlig så fort någon andas om den. Den syftar nämligen till att göra också invandrarnas tillvaro bättre.

 24. budkavlen skriver:

  Tanklösa Kachina

  Hur står det till egentligen Kachina ? Har du missat att de senaste tolv åren har flera hundratusen invandrare kommit hit ? Och att det var sossarna som styrde ?

  Som jag sagt tidigare är det mest LO:s ansvar att så många i Sverige är arbetslösa. Ju högre minimilönerna är, desto färre jobb blir det. Medelsvensson vill inte betala för att få de okvalificerade jobb det är fråga om gjorda till de priser som fordras. Ungdomar, handikappade och invandrare blir utan jobb.

  Och som skattebetalare (eller är du bidragstagare ?) får du betala dem ändå, fast du inte får något gjort för pengarna.

  Låga minimilöner kan inte sänka lönerna för kvalificerade jobb.

 25. Kachina skriver:

  budkavlen

  Visst, sossarna har tagit in flera tusen invandrare, men Allianzen vill ta in ännu fler. Vi skall ta emot 2 miljoner fler inom 15 år, menar moderaternas talesman i integrationspolitiska frågor, Göran Lindblad.

  Varför vill han och mederaterna det, då vi redan nu har en halv miljon utanför arbetsmarknaden? Svaret är tämligen enkelt, för att sänka lönerna.

  Låga löner sänker inte lönerna för kvalificerade jobb, vilket i sig kan vara rätt, men om medelsvensson inte har råd idag, så har han inte heller råd i morgon, när han tillhör de som jobbar för minimilön. Den åtgärd ni föreslår, resulterar bara i att det är en liten högkvalificerad elit som har råd att välja och vraka ur den stora massan som TIGGER till ett mål mat. Medelsvensson försvinner in i den stora massan av Inferiors, kvar blir högkvaliciferade Superiors som inte har någon som helst svårighet att få tag i ”latrintömmare”, skoputsare, gräsklippare, tvätterskor,…… de minuter de behövs.

  Nej, fy f-n. Samhället har jobbat från 1789 – 1989 för att ta sig ur den rävsaxen. Inte skall vi tillbaka till en ”farm” där de feta grisarna styr och ställer.

 26. Helena Palena skriver:

  Sofia hade fina poänger i sina kommentarer. Jag undrar när ni skall lyssna på svenska folket och införa vårdnadsbidraget. Kan du fråga Fredrik & Co och komma med ett svar tack.

 27. Kachina skriver:

  Allianzens våta dröm, är när han kan gå ut och vinka in en Inferior från gatan, för att få gräsmattan klippt. Det är så det är i Latinamerika, Afrika och Asien. Vill vi verkligt ha det så här?

 28. tunk skriver:

  Kachina
  Ta en Samarin, det kanske hjälper mot ditt ständiga rapande av plattityder och sura uppstötningar.

 29. karrman skriver:

  Titta på Per Wirtén, chefredaktör Arena, och migrationsministern Tobias Billström.
  De har mycket vettigt att säga om invandringspolitken.
  Kommer stor förändringar inom detta område med bl.a arbetskraftsinvandring sk.
  cirkulär migration.

  Dokumentär utifrån
  Invandringen till Sverige och EU

  http://webbtv.axess.se/

  Kör med Internet Explorer.

 30. Torsten skriver:

  Kachina,

  2 miljoner fler invandrare inom 15 år?
  Var har Du fått den siffran i från. Eller gör Du som Du brukar, hugger en siffra och lägger till några sossar (förlåt nollor)?

 31. Torsten skriver:

  Tack Kachina,

  Jag sällar mig till den tvivlande skaran.

 32. lillies skriver:

  hey kachina…du nämnde vid ett tillfälle att du pratar engelska med amerikansk accent…själv är jag mån om att i största utsträckning använda mig av klassisk ”Beeb engelska” (även om jag för skojs skull kan roa mig med lite olika amerikanska dialekter som jag snappat upp….särkilt när amerikaner som jag ibland träffar noterar att jag äter med gaffeln i höger hand trots att jag är högerhänt)…orsaken till att jag undrar är lite grann över många amerikaners ”sense of courtsey” och fördomar om Sverige. Även om nu Sverige under lång tid varit styrd av socialdemokrater så finns det ju ingen anledning till att verka stå till vänster om Lee Harvey Oswald bara för att passa in…min pappa har så gott som alltid röstat på socialdemokraterna men han skulle knappt tillåta att Siv Holma skulle få stå på farstukvisten (dock är stället där jag växte upp väldigt rött och han kan nog komma överens med en hel del som röstar till vänster och tycka att det är demokratiskt ok att de uttrycker vad de anser i demokratiska former…..detta till skillnad från ”demokrater” som Robert Kennedy (Gordon Brown’s förebild!) som var en av de ideologiska arkitekterna bakom McCarty’s förföljelser.).

  Någon som tänker läsa den släppta rapporten över CIA’s aktiviteter under 50 till 70 talet? Om avlyssning och övervakning av studenter, journalister, mänskliga experiment och annat gottis?
  Dom kommenterade att det var en rapport som redogjorde över aktiviteterna i en annan organisation och en annan tid..dock var det (talande?) tyst om aktiviteterna i sig. Ska man presumera att dessa i stort är desamma?

 33. soli01 skriver:

  Torsten-det var tydligen fråga om arbetskraftsinvandring och det måste nog till den typen av invandring -och detta är inget nytt . Även förra regeringen hade tanknar ditåt, om jag inte minns fel. Dom kom ju aldrig till skott-bara prata.

 34. budkavlen skriver:

  Bästa utbildningen är att göra jobbet

  Kachina fortsätter sitt resonemang utan vare sig logik eller eftertanke.

  Sedan hon medgivit att låga minimilöner inte är något hot mot kvalificerade jobb delar hon plötsligt in mänskligheten i superkvalificerade och helt okvalificerade. I verkligheten så behövs alla nivåer på kvalifikationer däremellan också och de är i stor majoritet.

  En viktig poäng med lägre minimilöner är att de ger okvalificerade möjlighet att lära sig olika jobb, där skolundervisning inte är möjlig. Jag har just en mattläggare i huset som gör ett helt fantastiskt jobb med en precision och snabbhet, som han säger att det tagit tio år att lära. OBS ! Att lära i jobbet. En bekant familj har anlitat kakelsättare, invandrare, som sätter mosaik med en precision och skönhet, som inte går att lära i skola.

  Såvitt jag förstått finns det knappt några svenskar som sätter mosaik längre. De svenska minimilönerna har gjort den sortens ”utbildning på jobbet” omöjlig. Som bekant saknas det nu flera sorters hantverkare för byggen, så felet är systematiskt.

  Medelsvensson arbetar inte för minimilön. De få som gör det skall givetvis inte ha världens högsta skatt på låginkomsttagare, så som Sverige nu har. Med lägre skatt får de en levnadsstandard som blir bättre än med dagens bidrag. Och Medelsvensson, som idag står för deras underhåll via skatterna, står även i fortsättning för deras underhåll, men i form av välförtjänt lön för hederligt arbete.

  Det tjänar alla på, och mest de okvalificerade.

 35. Kachina skriver:

  soli01

  Före vi behöver arbetskraftsinvandring, behöver vi arbeten. De lär dock dröja så länge som tekniken, Mr Robot och Mr Dator, tar de nya jobben. (Fast, enligt SOO är datorn en hon.)

  lillies

  Lee Harvey Oswald var aldrig annat än CIA-agent och låtsaskommunist. Tyvärr fick han rollen som scapegoat. Skall kommentera länkarna sedan jag läst dem, men CIA torde icke ha förändrats, lika lite som högern förändrats även om de försöker framstå som socialmoderater.

 36. Kachina skriver:

  budkavlen

  En svensk byggjobbare (inom småhus) gör numera allt, från grund, armering, gjutning, träarbete, murning inkl. kakel och mosaik, plåtarbeten.

  Vi vet av erfarenhet från de länder som fört er politik, att det finns ingen medelklass. I det kapitalistiska samhället finns bara överklass och underklass, precis som i det kommunistiska samhället. En ekonomiskt överlägsen befallande elit, över en stor utslätad massa. Det är bara att se i latinamerika. Den politik ni och republikanerna förespråkar har tillämpats där i över hundra år. De senaste åren har Bush, med stormsteg, fört USA till en nivå som närmar sig grannarna i syd.

  Det skall bli intressant att läsa länkarna lillies har gett, om CIA har erkänt sitt beteende från 60- och 70-talen, de som ni påstod var rena fantasier och konspirationsteorier från min sida.

 37. budkavlen skriver:

  Verklighetsflykt igen, Kachina

  Det finns inga länder i Latinamerika som fört en politik som rimligen kan liknas med den svenska, vare sig du menar den som sossarna fört eller den som Alliansen förespråkar.

  Du flyr från realism, logik och eftertanke och hamnar i ett känslosvall, som inte är hälsosamt för dig.

  Fundera varför det fattiga Japan blev rikt, varför Syd-Korea blev rikt medan Nord blev nödlidande, varför Syd-Vietnam var så rikt som Taiwan på 60-talet, medan det nu konkurrerar med lägre löner än de kinesiska.

  Svaret är att de arbetade hårt. och de tillät fri konkurrens. De satte inte orealistiska minimilöner, som förbjöd somliga att arbeta. Det är arbete som skapar välstånd, något som sprider sig till alla då ekonomin växer.

  Detta förklarar också varför planekonomierna i Östeuropa kollapsade.

 38. lillies skriver:

  Tja…angående Oswald, han kanske aldrig formellt var med i något kommunistiskt parti men det stämmer väl att han inte sympatiserade värst mycket med sin regering?

  Sedan kan man väl alltid diskutera etiketten på vad som utgör en ”kommunist”…Marx och Engels förseskrev inte några massdeporterings läger eller dylikt. Om man använder det som kriterium för att kritisera kommunismen så hamnar man ganska lätt snett (enligt mitt sätt att se på saken). I så fall kan man likaväl säga att den amerikanska kapitalismen ar dåligt ”för att” Guantanamo” och förhörscentrum för CIA upprättats i olika f.d. östeuropeiska länder.

  Bra jobbat av Merkel och Co dock att Storbritannien ska ha specialregler som vanligt.

 39. lillies skriver:

  Kachina…en svensk byggjobbare gör allt detta endast i mycket små firmor. Annars krävs en ganska hög specialisering för att man ska kunna utföra momenten på ett korrekt sätt (men så har väl småhus därmed olyckligtvis både varit föremål för förseningar såväl som fuktskador om jag förstått en del reportage i Vi i Villa som alla småhusägare får).

  Budkavlen,

  Kachina har till stor del rätt. CIA har till stor del varit inblandad i att skapa en del diktaturer med rätt grymma metoder…och någon fri liberal kapitalism är det inte fråga om egentligen…lika litet som att om inte USA vill att en rysk kille skall bygga ett stort konkurrenskraftigt oljebolag så kommer inte ett rysslett konkurrenskraftigt oljebolag att existera särskilt länge, sedan spelar det ingen roll om ett brittiskt bolag eller andra europeiska ägare har signifikanta minoritetsposter, ett bolag kan lätt slås i småbitar om vilseledande information placeras på nyhetssiter (vilket CIA enligt Haydenrapporten faktiskt ägnat sig åt en hel del…fundera på hur olika nyheter påverkar nervösa aktieägare och hur tillgångar bestående i aktier kan raderas ut på mindre tid än det tar för min kattunge att täcka det hon gjort i sin låda)…och vad spelar det för roll att kongressen i olika statements uppmanar/uppmuntrar Ryssland att undersöka olika journalistmord….waste of time eftersom CIA i stor utsträcking opererar utan att kongressen överhuvudtaget informeras.

  Och vad göra, medan alla anklagar Ryska regeringen för allt junk som händer i Ryssland så kan Ivanov bara stå där som i den episoden i South Park där Martha Stewart följer Cartmans trend om att sätta sig på en thanksgiving kalkon för att ”crap out of her mouth” i direktsändning i TV.

 40. Kachina skriver:

  budkavlen

  Vem flyr från verkligheten? Varför lyckades socialismen och blandekonomin bäst?

  Kapitalism och kommunism ger samma resultat. Moderaternas och numera Allianzens politik följer exakt den ideologi som stipuleras av IDU. Den politiken är väl inarbetad i Latinamerika. Vi ser resultatet. Även du ser det om du inte blundar för misären, tittar en bit utanför lyxhotellen.

 41. karrman skriver:

  Kachina

  När du var företagare bildade du då ett socialistiskt företag?
  Vi har näringsfrihet i Sverige så det är inte förbjudet.
  Nej du valde att bilda ett kapitalistiskt företag.

  Om man följer din egen logik så var du då influerad av IDU:s ideologi?
  Vistades du för mycket i Latinamerika?
  Kanske ville du bygga lyxhotell i Byske?

 42. Kachina skriver:

  Karrman

  Socialism betyder blandekonomi, infrastruktur ägs av staten, men näringslivet är till största delen privatägt.

  Torsten

  Vi skall komma ihåg att i alla partier finns pratkvarnar likt Göran Lindblad, som går ut offentligt med det som är vetertaget internt, för att stärka sin staus genom att visa att man är insatt, men inte skall yttras i det offentliga rummet, för då avslöjas den dolda agendan.

  Samtidigt finns det hederliga personer som medvetet läcker information ur den interna planeringen för att få stopp på en process de anser ohederlig, vilket jag tror hände när det kom fram hur moderaterna satt och planerade för hur de skulle kunna djävlas med de sjuka.

 43. Kachina skriver:

  lillies

  Oswald sade sig vara kommunist, bodde och studerade ett tag i St: Petersburg. Sade sig ha avsikt att söka medborgarskap. Starka indikationer finns att han hela tiden var CIA-agent. Sedan kan man dra vilka slutsatser man vill av det, men det torde vid det här laget vara konstaterat att han inte var ensam som sköt i Dallas.

 44. karrman skriver:

  Kachina

  Menar du att socialism innebär att näringslivet till största delen är kapitalistiskt?
  Tror inte det.

 45. Torsten skriver:

  Kachina,

  Även en blind höna finner något korn.

  Så mycket som Du producerar borde Du få något rätt. Fortsätt lite till så kanske det går.

  ”Förutom våra egna tankar finns det inget som vi har full makt över.”

 46. Kachina skriver:

  Karrman, jag upprepar;

  Liberalism = Kapitalism

  Socialism = Blandekonomi

  Kommunism = Planekonomi.

  I blandekonomin finns inga eller få motsättningar mellan stat och privat näringsliv. Av de tre ovanstående systemen är det enbart socialismen som har lyckats med att bygga en mycket hög välfärd och fördela den tämligen jämnt över alla.

 47. lillies skriver:

  Det är ungefär som när att diskutera fri företagsamhet med Hells Angels dom är för det men bara om man ansluter sig till dem för att göra ”business” på deras geografiska område. T. o. m. under sovjet tiden fanns det ett visst mått av privat företagande, dock att betalning för arbete utomlands av t. ex. forskare, specialister och annat sattes på ett räntelöst konto .

 48. Tobias67 skriver:

  Sociallism är en form av mental diktatur och syftar till att hålla befolkningen i styr med hjälp av höga skatter och frikostiga bidrag. Allt för att tysta och mätta kollektivet. ;-)

 49. Kachina skriver:

  Tobias

  Så tänker en Timbro-tvättad hjärna.

  LÄS:

  Liberalism = Kapitalism

  Socialism = Blandekonomi

  Kommunism = Planekonomi.

  TÄÄÄNK!!!!!,…..människa.

 50. karrman skriver:

  Ok du kan leva i din socialistiska drömvärld som består av infrastruktur.

  Vi andra lever i den fria företagssamheten.

 51. jenny71 skriver:

  Blir åter mycket imponerad av allt arbete Carl Bildt gör för Sverige. Vilket arbetsschema! Tänk vilken hetsjakt han blivit utsatt för från media och ändå jobbar vidare för oss svenskar.

 52. karrman skriver:

  Kachina

  Har ett förslag på slagord du kan köra med:

  Asfalt i alla länder förenen eder!

 53. Torsten skriver:

  Rätt Tobias,

  Socialismen är till för att passivisera medborgarna.

  Ingen får ha det bättre än någon annan. Alla måste ha det lika (dåligt).

  I mitten på sjuttiotalet drev LO på för att alla skulle ha lika lön oavsett kompetens.
  Vad ledde det till.
  Jo, inflationen blev tvåsiffrig. Och det lönade sig inte att försöka förkovra sig och avancera i företaget.

 54. Kachina skriver:

  karrman

  Den fria företagsamheten är en illusion. Om du studerar den uppställning jag gjort om Liberalism, Socialism och Kommunism, ser du att bägge yttre polerna går ut på att en liten elit har total kontroll över den stora massan, den ena med ekonomisk makt, den andra med kollektivets makt, vilket betyder att kollektivet inte har någon som helst makt, lika lite som den fria företagsamheten i Hells Angels revir (kapitalismen) har någon som helst makt.

  Socialism och blandekonomi är medelvägen mellan de två ytterligheterna.

 55. Kachina skriver:

  ”Ingen får ha det bättre än någon annan. Alla måste ha det lika (dåligt).”

  Eller att, alla har det lika bra och mycket bra, som i europas rosa bälte. Sedan har alla ideologier sina höjdpunkter och sina dalar. Socialismen ligger just nu i en djup svacka som vi får hoppas den tar sig ur. I a f finns det ingen anledning att ersätta den med något ännu sämre, som ett feodalsamhälle från 1700-talet eller en kommunism från tidigt 1900-tal.

 56. Torsten skriver:

  Ja Kachina,

  Socialismen befinner sig i en svacka. Det ligger i sakens natur.
  Inte djup nog. Men får naturen ha sin gång och vi även i fortsättningen får kloka politiker som ledare så stannar den kvar där.

 57. Kachina skriver:

  Menar du att socialismen stannar i svackan om Allianzen visar klok politik?

  Då studsar nog de gamla sossepolitrukerna upp wsom en gummiboll vid nästa val, för är det något som definitivt saknas hos Allianzen, är det klok politik.

  Politiker som ”pissar” på de svaga i samhället, är inget annat än egoistiska och illonda sinnen som lyckats göra sig hörda. Må de trampas ner i dyn där de hör hemma.

 58. hans2 skriver:

  Kachina

  Så trevligt med egna definitioner!

  Från http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

  sωs¹iɑlis⁴m l. sos¹-, äv. sωls- l. så¹s-, r. l. m.; best. -en; pl. (om olika slag) -er
  [jfr t. sozialismus, eng. socialism, fr. socialisme; till SOCIAL.–
  Jfr SOCIALIST, SOCIALISTISK] politisk åskådning l. rö¬relse som främst kännetecknas av åsikten att produktionsmedlen bör tillhöra o. drivas av samhället (i sht staten;

  jfr SOCIALISERA 3); ofta uppfattat l. modifierat på olika sätt; äv. om samhällssystem främst kännetecknat av att produktionsmedlen tillhör l. drivs av samhället (i sht staten); äv. (i kommunistisk teori) om sådant samhällssystem ss. en etapp på vägen till (fullständig) kommunism; i sht förr äv. all¬männare om egendomsgemenskap i annan form;

  – Jfr KOMMUNIST]

  sam¬fundsskick som karakteriseras av samfunds¬medlemmarnas likställighet i ekonomiskt hän¬seende o. av fullständig egendomsgemenskap (genomförd dels i primitiva samhällen, dels i vissa mindre samfund, t. ex. de första kristna församlingarna, klostersamfund o. d.); lära l. riktning som åsyftar införande av liknande sam¬hällsskick i de moderna staterna;
  jfr SOCIALISM; särsk. om lära l. riktning som åsyftar införande av liknande samhällsskick på revolutionär väg gm inrättande av ”proletariatets diktatur” efter ryskt mönster;

 59. […] Sommarvecka? En ny vecka tar sin början. Och den första veckan med det som kallas semesterregering. De flesta har flytt, men […] […]

 60. Kachina skriver:

  Ovan finns ett flertal definitioner som inte är rätt för att de står i SAOB men det närmar sig sanningen i exempel 3, där det står att det gäller ”socialism i kommunistisk teori”

 61. Kachina skriver:

  Glömde säga att det även finns socialliberalism. Socialismen är alltså medelvägen, resultatet av en växelverkan mellan de två yttersta polerna liberalism och kommunism.

 62. Torsten skriver:

  Kachina,

  Jag tror att de flesta som besöker denna blogg kan detta bättre utan Din hjälp.
  Eller Du kanske tror att Du sitter på en ABF-tenta.

 63. Kachina skriver:

  De flesta som besöker den här bloggen är Timbro- tvättade hjärnor som försöker dra med sig socialismen i kommunismens fall. Det får inte lyckas, eftersom socialism och kommunism är två skilda storheter, liksom Folkpartiet och Moderater. De har gemensamma beröringspunkter, men är skilda storheter.

  Socialdemokratin gled under Palme över mot kommunismen och tyvärr har Folkpartiet genom att nu låta militärjuntan i partiet ta över, glidit över åt den högerextrema sidan i sådan grad att det snart utplånat sig självt.

 64. Kachina skriver:

  Torsten

  Förresten, jag har licensierat från LHS.

 65. Torsten skriver:

  Du är bra Du Kachina,

  Tror Du att Dina teorier håller i en avhandling?

 66. lillies skriver:

  Tja, kapitalistiskt eller inte…man ska nog inte vara så snabb att döma hunden efter håren beroende på vilket land man kommer ifrån eller vilken företagsform man bedriver.

  Jag är inte alltför gnällig om hur Putin styr Ryssland för tillfället…det är nog så att många ryska affärsmän är lite naiva i hur fantastiskt USA är och är lite väl ivriga att gulla med den lätt bedagade men på ytan leende Onkel Sam:

  (och i detta ligger min kritik mot att Putin inte fokuserar mer på att åtgärda brister i den finansiella infrastrukturen. Jo, och Ivanov’s söner inom banksfären kanske får det lite besvärligare men som det ser ut nu så skulle hans söner på ett par dagar reduceras till ett par dominobrickor om Onkel Sam’s baskervillehund tycker sig ha rätt till ett mål mat).

  Att jag säger detta bör dock inte tolkas som att jag är extrem antiamerikan eller dylikt av vad jag kallar knasliberaler…..även om jag för ett flertal år sedan var rätt grundligt ”blasted” av någon instabil person som jag tycker hör hemma på mentala asyl centrets bakgård med en massa invektiv på Detroit Free Press hockeydiscussion (det var säkert en del ryssar som såg det då Detroit Red Wings vid den tidpunkten förutom en massa svenska spelare även hade ryska). Jag bemödade mig inte om att svara (även om det är något pekuniärt att någon med användarnamnet Curious George kallar mig för korkad h**a när förhållandet de facto var det att jag faktiskt var den som betalade honom…men det var före George Bush var installerad). Och det var kanske korkat att jag inte ville medverka i en frivillighetskampanj för att invadera Irak, som svensk jobbande för Sverige kan jag inte se vad för nytta det skulle vara för mig. Jag är ingen mellanösternexpert, långt ifrån, men jag kunde inte heller se något direkt omedelbart hot mot USA från en rätt tandlös diktator (som dock hade tänder så länge han var ”sponsrad” av USA. Dock kunde jag se varför ryska oljebolag med någon som Markus Wolfs unge i chefsposition skulle se varför en amerikanledd invasion skulle vara bra. För det blev jag kallad ”idiot”..Khodorkovsky skulle kanske kommit billigare undan om inte några av hans anställda hamnat i panik och börja begå en massa brott för att söka rädda vad har mycket liten chans att bli räddat.

  Och där i ligger mitt krassa konstaterande av att Politkovskaya sköts på Putin’s födelsedag (det är inte relevant att framföra större klagomål på övergrepp i mänskliga rättigheter i den affären, inte mot Ryssland…möjligtvis mot något CIA baserat bolag i Schweiz eller dylikt). Yukos har väl inte heller haft mycket med Sverige att göra, vill man vara lite sarkastisk (och det har jag lätt för på senare år) så kan de väl be representanter för staten Israel eller Saudi Arabien argumentera för deras påstådda övergrepp av mänskliga rättigheter.

  Jag har dock viss sympati för George Bush även om jag ibland inte alls ser vad som skulle vara bra för USA i den politik han för…men jag är ju inte amerikan så det spelar ju inte någon större roll direkt så.

%d bloggare gillar detta: