Bra möte om Sudan

Sitter åter på de Gaulle-flygplatsen utanför Paris på väg hem. Nu är det efter dagens stora internationella möte om situationen i Sudan och Darfur.

Jag hann i tid – även om det var knappt. Planet från Stockholm var försenat och det var med en sekund eller så tillgodo som jag smet in i det gruppfoto i Elysée-palatsets trädgård som inledde dagens överläggningar.

Värdet i dagens möte låg i att alla de stora internationella aktörerna – från USA till Kina – talade i allt väsentligt samma språk. Och det sände förhoppningsvis en stark signal till såväl regeringen i Khartoum som till de olika starkt splittrade rebellgrupperna om att det är dags att ta den politiska processen på allvar.

Problemet just nu ligger mycket i att samla och sortera de rebellgrupper som under det senaste året blivit allt fler. En mycket stor del av de olika stridigheter som nu skapar stora problem i Darfur emanerar ur denna splittring. Jag tror att det är här som Jan Eliassons och Salim Salims allra svåraste uppgift under de närmaste veckorna ligger.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon var relativt optimistisk om möjligheterna att komma fram till en konkret förhandling mot slutet av sommaren. Jag hoppas att han har rätt. Hur som helst har vi inget realistiskt alternativ till att ge den politiska processen allt det stöd vi kan – inklusive ett visst tålamod med den tid det kan ta att samla alla.

Själv underströk jag – förutom det starka stödet till den politiska processen och vikten av de humanitära insatserna – vikten av att se på Sudan och regionen i dess helhet. Enligt fredsavtalet CPA mellan nord och syd skall det 2008 genomföras en folkräkning i landet i dess helhet, 2009 allmänna val och 2011 en folkomröstning om huruvida södra Sudan skall förbli en del av Sudan eller inte.

Det är av yttersta vikt också för möjligheterna till fred i Darfur att CPA kan implementeras fullt ut under de närmaste åren. Och det torde också fordra förstärkta insatser för statsbyggande och ekonomisk utveckling i olika delar av det väldiga landet.

Det franska initiativet till en förstärkt kontaktgrupp – där nu för första gången också Sverige ingår – välkomnades av alla. Och vi kom överens om att träffas igen i samband med FN:s generalförsamling i New York i september.

Då kommer det att finnas möjligheter att mer i detalj värdera den politiska processens möjligheter.

15 Responses to Bra möte om Sudan

 1. Kachina skriver:

  Se där, nu börjar det hända saker. Tyvärr tror jag inte att varken regeringen i Khartoum eller rebellgrupperna förstår allvaret, förrän FN-trupp med tydliga avsikter står framför dem. Då först får de, som vi säger här i norr, ”rännskita”.

 2. Tobias67 skriver:

  Afrika är tyvärr mycket av en förlorad kontinent där oroligheterna avlöst varandra sedan kolonialtidens uphörande och som lämnats åt giriga ledare som inte har någon demokratisk tradition att falla tillbaka på så här tror jag FN och världssamfundet en enorm uppgift framför sig.

 3. misantropfilantrop skriver:

  det är intressant att kineserna ”i allt väsentligt” är med i båten. vad det verkar så är deras tunga ekonomiska intressen väl synliga på gatorna i khartoum. går det att pressa regeringen i khartoum när man ligger i samma dubbelsäng?

  vad gäller fredsavtalet mellan syd och nord så är stämningen på gatorna i khartoum helt klart präglad av den ökande andelen kristna sudaneser från södern. folk talar om detta i termer av otrygghet och misstron är stark, vilket under våren har bidragit till religiöst och politiskt motiverade mord. i irak pratar man om bristen på ”reconciliatory measures” från regeringen maliki och att frånvaron av en sådan inriktning är en av anledningarna till att få positiva saker händer.

  hur stort fokus läggs på sådant i sudan? grundkursen i freds- och konfliktkunskap brukar prata om fredsarbete på många olika nivåer. har nord-syd konflikten glömts bort i och med darfur?

 4. pressord skriver:

  Var ligger logiken i möten om andra länders situation, när deras företrädare inte är inbjudna? Jag tycker det luktar överförmynderi långa vägar!
  Att hjälpa länder som ber om det är inte fel men att hjälpa länder som inte ens får delta i utformningen av densamma, kan mycket väl vara duktigt kontraproduktivt!

 5. claesretired skriver:

  Jo pressord kan sitta och tala om kontraproduktivt. Tror du verkligen att så många kvalificerade människor som representerar en viktig del av världssamfundet skulle träffas bara för att göra nåt kontraproduktivt? Du själv kanske skulle ha tid med sånt men inte dom. Förstår du inte hur löjlig och oinsatt din kommentar är. Kanske du vaknar om du nån gång kunde hitta en ansvarsfull position för egen räkning.

 6. ollemunter skriver:

  Det är väl dags snart för lite semester Carl, för ärligt talat så står väl den här bloggen dig upp i halsen.

  Men så länge din kompis Kachina kämpar, så finns det hopp.

 7. saranorman skriver:

  Det här handlar inte om Afrika! Förlåt!
  Vill bara säga / skriva att jag hoppas innerligt att du inte kommer att ta bort bloggen … det är det bästa som hänt politikens på länge (och då menar jag inte sakfrågor så klart) Det är sååååå himla mkt värt!!

  God natt från Vilhelmina

 8. Kachina skriver:

  olle

  Kompis????? För Carl torde Kachina motsvara ett gäng sura citroner till frukost. Annars tycker jag att han blir mer vältalig och tydligen trivs med bloggen

 9. tg46 skriver:

  Någon undrade häromdagen hur utrikespolitiken kommer att se ut i Storbritannien när Gordon Brown tar över från Tony Blair imorgon.

  Det finns en intressant artikel på BBC:s website idag (på engelska förstås):
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/6234592.stm

  //tg

 10. stig2entreprenoren skriver:

  Ett papper är mer värt i Europa än i Afrika och på många andra ställen (tyvärr).
  Det finns ju flera ”failed states” där man svårligen kan tänka sig att lösningar växer fram av sig själva.
  Att någon utifrån går in och petar är inte heller okomplicerat.
  FN är lite tandlöst men torde ha få reella alternativ.
  Gör därför nu ett FN projekt i ny tappning med en vass projektledare och visa vägen in framtiden. När resultat föreligger kan detta ge hopp för många andra.

 11. oscarmag skriver:

  Går inte förhandlandet väldigt långsamt framåt när det gäller att få in trupper i Darfur? Äntligen har Sudans regerin accepterat 20 000 soldater i en hybrid styrka från AU och FN men när kommer den att sättas in och vem kommer att leda styrkan? Kommer Sverige och Norge skicka sitt gemensamma ingenjörskompani och när isf?

  Jag kan hålla med om att FN är rätt tandlöst men nu har FN en chans att visa vad det går för känner jag iaf. Sätt in styrkorna ni har planerat allt för länge!!!

 12. pressord skriver:

  hördu pensionsclaes,

  hur skulle du uppleva din situation om någon kom och la sig i dina affärer utan att du hade något att säga till om? Är inte det överförmynderi om något? Kanske du är en viktig och ”insatt” person som vet allt om världens problem men i min värld är sunt förnuft och samarbete fortfarande den gyllene vägen! Även om man är ”kvalificerad” representant för världsamfundet!
  Och framför allt är väl en kommentar, vare sig den passar dig eller inte, bättre än ingen alls istället för allt rövslickeri som merparten av denna bloggs kommentatorer ägnar sig åt ty så länge det är ett fritt land får väl alla komma till tals, till och med du!

 13. oscarmag skriver:

  Till pressord..

  Det har varit ett antal möten om Sudans framtid utan att dess regering har varit delaktig. Detta beror antagligen på att Sudans regering inte vill ha in trupper från FN. Nu har äntligen Sudan sagt JA och släpper in trupper pga hårda påtryckningar från FN och USA.

  Samarbete som du säger är den gyllene vägen fungerar inte alltid men det kanske inte du vet något om? Hade samarbete alltid fungerat som du verkar tro hade vi väl inte haft så mycket problem idag.

  Du kanske inte tycker att vi ska lägga oss i Sudans affärer. Du kanske tycker att vi ska låta milisstyrkorna döda ytterligare 200 000 människor. Om du var en av dem hade du nog tyckt annorlunda. Då hade du nog inte brytt dig om överförmynderi?

 14. stateira skriver:

  skönt att få höra att Sudan är på bättringsvägar http://stateira.blogg.se

%d bloggare gillar detta: