Till Paris om Sudan och Chad

I morgon bitti bär det av till Paris igen, men nu för att diskutera den humanitära situationen i Sudan och Chad.

Det är utrikesminister Bernard Kouchners initiativ. Och fokus ligger nu mycket på vad som kan göras för att hjälpa flyktingar i Chad.

Mötet inleds dock mer formellt och högtidligt hos president Sarkozy i Elysée-palatset, så det är bara att hoppas att planet hinner i tid ner till Paris i morgon.

Viktigt är att mötet i Paris uttrycker starkt stöd till de ansträngningar som nu pågår att få till stånd ett fungerande fredsavtal om Darfur i Sudan. Just nu ligger den största stötestenen sannolikt i att samla de allt mer fragmenterade rebellrörelserna till någonting som skulle kunna likna en gemensam linje mot regeringen i Khartoum.

Jan Eliasson kommer att finnas på plats för att rapportera om FN:s arbete.

Det sker dock framsteg när det gäller de fredsbevarande truppinsatserna. FN och Khartoum har just träffat en överenskommelse om den stora s k hybridstyrka som skulle kunna vara på plats i Darfur kring årsskiftet. Detaljerna återstår att granska, och frågan om ett svenskt deltagande tillhör dem som vi just nu sysslar en hel del med.

Även om det blir Sudan och Darfur som står i fokus i Paris i morgon kommer det att bli också andra möten och diskussioner.

Bland andra Condoleezza Rice finns på plats, och såväl Kosovo som situationen i Mellersta Östern kommer med all säkerhet att diskuteras.

24 Responses to Till Paris om Sudan och Chad

 1. Sofia skriver:

  hahaha måste skratta lite. Det verkar som om utrikesministern har fått större problem än jag har fått i bloggvärlden. jag skriver ju mycket om Israel jag, och det innebär ögon det skall jag säga. Läbbiga ögon

  var du glad så länge Is håller sig ifrån dig, KU verkar inte så farligt, mest skämsigt. Och det är mänskligt att ljuga ibland, vem sjutton gör inte det nån gång. Så där förstår jag dig Carl Bildt. ja hahaha i dagarna känner jag sympatier för dig måste jag säga

  Hur som helst. Är inte cybervärlden the crayzyest thing ever?

  hahaha huva vilken värld mvh sofia

 2. kruzze skriver:

  Sofia, vad har det du skriver med den humanitära situationen i Sudan och Chad att göra? Eller den skiter du kanske i, så länge du får komma förbi och vräka ur dig spydigheter.

  Skrattar bäst som skrattar sist som det brukar heta ; )

 3. Kachina skriver:

  Jaha, Condoleezza är på plats,…..är det inte då på sin plats att fråga varför amerikanarna stillatigande ser på när irakier slaktar armenier? Visst, det är hög tid att ni intresserar er för både Sudan och Chad, men ser inte Condoleezza det hon har mitt framför fötterna?

  Vi kan ju inte börja skicka en svensk/norsk styrka till Irak bara för att amerikanarna inte klarar sitt jobb. Hälsa du henne att vi fixar Darfur, om hon håller rent framför egen dörr.

 4. naimmurseli skriver:

  När du väl i nästan varje inlägg skriver om Kosova. Kan du inte berätta lite om vad som kommer hända nu det närmaste i landet.

  Mvh / Naim Murseli

 5. nubbe skriver:

  Herregud Carl, Hur i h……… kan situationen i Chad vara viktigare än det som sker Assyrierna i Irak….Bara Södertälje har tagit emot flera tusen Irakier som kommer att påverka det svenska samhället….Du kan blogga om Chad men ingenting om Assyrierna trots uppmaningar från dina medlemmar……hmmmmm man börjar ju undra….Jag hoppas verkligen att Assyrier kommer på tal vid detta möte och att det slutar med något konstruktivt..

  Mvh Nubbe

 6. jenny71 skriver:

  Tack Carl Bildr för att du uppdaterar bloggen hela tiden. Utrikespolitiken har plötsligt blivit intressant när jag hittade din blogg.

 7. Sofia skriver:

  Jag undrar hur der kommer gå med allt? Sverige har inte jobb så det räcker för allt folk som är här ens.

 8. knightone skriver:

  Tack för uppdateringarna om utrikespolitiken. Vi får inte mycket av det i Svensk media nämligen.

 9. Pravoslavac skriver:

  Naim, senaste nytt om Kosovo hittar du här:

  http://byzantinesacredart.com/blog/2007/06/bnd-slaves-and-millions.html

  För den som inte orkar läsa sammanfattar jag här. Tyska underrättelsetjänsten BND har avslöjat att finlands f.d. president Martti Ahtisaari tagit emot mutpengar från albanska maffian. Sprängstoff minst sagt. Lite märkligt att inga svenska tidningar skrivit om det…än. Men det kommer nog inom kort.

  Ahtisaari var alltså den person som skrev förslaget om ett självständigt Kosovo som det skulle röstas om i FN:s säkerhetsråd. Efter att detta kommit fram skulle jag tippa på att man inte röstar om det här förslaget över huvud taget, utan väljer en ny person som får skriva ett nytt förslag. Kai Eide har nämnts i sammanhanget.

 10. Tobias67 skriver:

  Jag håller med jenny71 om att det nu har blivit intressant att följa utrikespolitiken genom Carl Bildt´s blog.

  Både Carl Bildt och Jan Eliasson har omfattande och gedigna och internationell erkända kunskaper och det är intressant att följa deras arbete.

 11. Kachina skriver:

  Tja, ni som inte tror mig när jag säger att nazi-kollaboratörerna har infiltrerat världspolitiken. Här dyker en f.d. president, tillika granne, upp i rollistan. Häpp.

 12. Josef Boberg skriver:

  Lycka till i Paris Carl Bildt,

  Jag säger som några andra före mig gjort – utrikespolitiken har blivit intressant för mig för första gången i mitt mer än 66-åriga liv – tack vare Dig blogg !

  Varför ? Ja – Förnuftsmässigt sett därför att Du själv står för det hela = det är Dina egna ordbeskrivningar av det Du upplever dag för dag = jag kan vara säker på att ingen högskoleutbildad = skriftlärd journalist varit framme och lagt sina helt egna bedömningar/värderingar på det hela – utan att tala om i klartext att det är så = så kallade NYHETER som Princip ALLTID tillverkas = produceras av massmedia.

  Ha det…
  vännen Josef

 13. Pravoslavac skriver:

  maggihaglund, Jag har hittat artiklar i Serbiska, Bosniska och Kroatiska tidningar. De verkar ha samma källa, ursprungligen tidningen FOKUS från Bosnien. Det borde gå att hitta något direkt från BND (BundesNachrichtenDienst) som FOKUS refererar till, men jag vet inte hur BND publicerar sina nyheter eller hur man söker bland dem. Det är ju liksom en säkerhetstjänst och ingen nyhetsbyrå, så det kanske kan bli svårt. Berätta gärna om du hittar någon bra källa. Jag ska leta lite på min kant här.

 14. knightone skriver:

  Störande att en del folk inte kan kommentera angående det eller dom ämnen som bloggartikeln faktiskt handlar om.

  Går det till så på andra bloggar också.. ?

 15. Karl H. skriver:

  Det där med Ahtisaaris påstådda nazistkoppling lät som en saftig nyhet. Lite för bra för att vara sann, kanske. Hittills har jag inte lyckats hitta några oberoende källor som bekräftar det. Alla som nämner kopplingen hänvisar i ett eller flera steg tillbaka till Savichs blogg:

  http://serbianna.com/blogs/savich/?p=38

  Och då finns det anledning att ta uppgifterna med en nypa salt. Serbnationalistiska bloggare har ju ett egenintresse i att smutskasta Ahtisaari så långt det bara går. Därmed inte sagt att det per automatik måste vara osanning, men ett lite annat ljus över saken kastas på följande sida:

  http://noguidinglight.blogspot.com/2007/06/finnish-nazis-for-inpedendent-kosovo.html

  ”Savich’s ravings were inspired by the fact Ahtisaari was the President of Finland at a time when the Association for Cherishing the Memory of the Dead of the War, which received funding from the state, planned to erect a memorial to Finnish Waffen SS volunteers who died in Ukraine. Although Savich talks of ”Ahtisaari’s government”, the head of government was of course Prime Minister Paavo Lipponen and Ahtisaari had nothing whatsoever to do with the association’s funding. The financial support came from the Ministry of Education, headed at the time by Maija-Liisa Rask. Finally, the association decided against (fi) building the memorial because the project had attracted controversy.”

  Det är med andra ord ungefär som att påstå att Kung Carl XVI Gustaf 2005 drev en kampanj för att bojkotta glassen Nogger Black (eftersom kungen formellt är statschef och organisationen Centrum mot rasism fick statligt stöd). Men konspirationsteoretiker brukar ju inte behöva särskilt mycket konkret för att tycka sig se ett samband.

 16. Pravoslavac skriver:

  KarlH, det där med nazikopplingar har du rätt i att det mycket väl kan vara svartmålning. Men det är också en gammal nyhet som bloggaren drog till med för att förstärka den negativa bilden av Ahtisaari.

  Det som är nytt är att Ahtisaari påstås ha tagit emot mutor i samband med turerna runt hans förslag om Kosovos självständighet. OM det är sant så tycker jag att det är mycket allvarligare än några luddiga påståenden om nazikopplingar. Det verkar dock inte i nuläget gå att bevisa någonting. Parlamentets talesman Oliver Dulic säger till tidningen Blic att ”sanningen måste fram”. Det håller jag med om. Den här saken måste utredas ordentligt eftersom det står mycket på spel. Hela Kosovos framtid står ju och väger, det kan räcka med ack så lite för att få vågskålen att tippa över.

  Enligt FOKUS så har BND lämnat över sina uppgifter till FN. Vi får se hur det hela utvecklar sig.

 17. Lena skriver:

  Bäste Carl Bildt! Man skriver Tchad på svenska, TCHAD! Precis som på franska och för övrigt i enlighet med svenska uttalsregler.

 18. arci skriver:

  Har skrivit i en tidigare kommentar att du Carl ska förklara lite mer om vad ni kommer fram till /diskuterar när det gäller KOSOVO, har kompisar som kommer därifrån och är nyfiken på vad ni kommer fram till….

 19. Kachina skriver:

  knightone

  Ett rörligt intellekt hittar alltid sidospår i ett ämne. Det är bara synd att Allianzen är byggd av förstelnade intellekt. De ser inga andra lösningar än att trampa på folk, inte för att djävlas med dem,utan bara för att trampa på dem. De man djävlas med, arbetslösa och sjuka, räknas inte som folk.

 20. smalanningen skriver:

  …and here we go again :)

  Noterar att Kachina rockar på och att Sudans och Tchads (vill också minnas att det stavas så på svenska, men det må vara hänt att Carl Bildt sett det skrivas så i mängder av dokument på andra språk.. och då är det lätt att glömma) situation har inga röststarka bloggkommentarer för sin sak. Sett till humanitär katastrof så får nog såväl Kosovo som assyrierna i Irak finna sig i att intes tändigt vara aktuella bloggämnen.

 21. tsolin skriver:

  Rätt absurda anklagelser om Ahtisaari och albanska maffian. Vi ör i Sverietg rätt ovana vid det som kallas desinformation, eller ”aktiva åtgärder”, men detta ser ut som ett typexempel på detta. Man planterar, ”läcker” någon ”sensationell” information och hänvisar till någon annan. Ryssarna har alltid varit bra på detta men är naturligtvis inte de enda. Detta ser ut som en typisk sådan operation.

 22. Kachina skriver:

  Ryssarna har väl alltid varit bra på sådana operationerna, men CIA är och har alltid varit de obestridliga mästarna. Det är som att jämföra allsvenskan med Stanley Cup.

 23. Pravoslavac skriver:

  tsolin: Som jag skrev innan så tror jag att det där med Ahtisaari, och att han delade ut medaljer till finska soldater som stred på Tyskarnas sida under andra världskriget, är svartmålning. Om han hade delat ut medaljerna så är det ändå ingen stor sak. Andra världskriget var ju länge sedan, och Finland hade ju ett ”speciellt” förhållande till Ryssland på den tiden, därför tycker inte jag att just den biten är någon superskandal.

  Men om han har tagit emot mutor nu, så är det däremot en jätteskandal. Talesmannens uttalande finns översatt till engelska här:

  http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2007&mm=06&dd=24&nav_category=90&nav_id=42018

  Det finns några intressanta kommentarer till artikeln också. Hur som helst så får vi se hur den här historien utvecklar sig. Jag tror inte Tyskarna har hittat på något i alla fall. Tyskland har ju varit negativt inställda till serberna under hela tiden de här konflikterna har pågått, så de lär ju inte skicka ut någon förvanskad information som gynnar serberna. Däremot kan ju informationen ha förvanskats av källan som läckte informationen till tidningen.

 24. Karl H. skriver:

  Har det över huvud taget skickats någon rapport från BND till FN? Frånvaron av källor får mig att tvivla. Det behändigaste för den som spred ut ryktet är ju om det INTE har det, eftersom alla utredningsresultat i så fall kan tolkas som att FN mörklägger.

%d bloggare gillar detta: