Dagen efter

Dagen efter midsommarsuccéen nere i Bryssel med mandatet till regeringskonferensen om reformering av det europeiska samarbetet.

Jag skulle tro att de europeiska söndagstidningarna är fyllda av kommentarer och analyser, men jag har inte riktigt hunnit dit ännu.

Speciellt intressant att se blir reaktionerna i Storbritannien, Nederländerna, Frankrike och Polen.

Det är lätt att tro att allt är avgjort – men så är det inte. Den formella regeringskonferensen från slutet av juli till oktober kommer att producera det faktiska fördraget. Och därefter kommer debatten och ratifikationen i 28 olika parlament innan fördraget kan träda i kraft 2009.

På sina håll kommer det säkert att stå strid. Utgången i t ex Storbritannien går nog inte att ta alldeles för given.

I den svenska huvudstadspressen skriver Fredrik Reinfeldt på SvD:s Brännpunkt. DN har en huvudledare och i SvD finns Rolf Gustavssons alltid lika läsvärda analys.

Har Rolf rätt när han skriver att en ny generation ledare inom EU nu gör sig kvitt ”ett politiskt förbrukat arvegods” från de tidigare generationerna?

Sant är att tiderna ändras och de politiska uppgifterna med dem. I dag är det den praktiska politikens nödvändighet i den accelererande globaliseringens värld som driver det europeiska samarbetet framåt snarare än de visioner som kom ur den omedelbara efterkrigsgenerationens omedelbara erfarenheter.

Arvegodset förlorar nog gradvis i betydelse när generationerna växlar, men dagskraven är de som är de verkligt betydelsefulla, och slutsatserna blir nog i många fall rätt likartade.

I dag är det nog den nya verkligheten som mer än de gamla visionerna driver samarbetet framåt. Men frågan är om inte den nya drivkraften är ännu starkare än den gamla.

Alla kommentarer uttalar förhoppningen att samarbetet nu skall kunna koncentreras på de viktiga utmaningar Europa står inför.

På det freds- och utrikespolitiska området är det lätt att hålla med – uppgifterna framför oss är många och viktiga – men samtidigt vet jag att vi står inför en djup och uppslitande diskussion om Turkiet och den fortsatta utvidgningsprocessen under de närmaste månaderna.

Kanske den diskussionen kommer att definiera det kommande europeiska samarbetet i än högre grad än vad midsommarsuccéen med reformfördraget kommer att göra.

20 Responses to Dagen efter

 1. Kachina skriver:

  Sådärja, nu är vi inne på det område som kräver spaltkilometrar. Dina tankesmedjor avslutas med några få ord.

  Jag kommer fortsatt att motarbeta IDU-ideologi och högerpolitik inom EU, men när det gäller unionsbygget är jag en trogen vapendragare. Jag skulle t o m kunna föreslå dig som utrikesminister i EU. (Men inrikespolitiken får du ge fan i)

 2. soli01 skriver:

  Kachina-nu verkar det vara ”Dagen efter”. Mår du rktigt bra?:)

 3. Tobias67 skriver:

  Tack för din analys Carl!

  Det intressanta med EU är ju att det förändras med tiden och med uppgiften och mycket har ju hänt sedan Kol-Stål unionen och EG´s dagar.

  Tror också att EU kommer förändras ännu mer när 40-talisterna inom EU´s administration och politikerkår pensioneras och lämnar plats för yngre generationer med andra värderingar och annan infallsvinkel på det som sker i Europa och dess omvärld.

 4. Kachina skriver:

  Jovisst mår jag bra. Dagen efter var igår, mycket lättsam. Var ute i skärgården, inte inbäddad i iskylare som tydligen Torsten trodde.

 5. Torsten skriver:

  Förlåt Kachina,

  Men när man är så hårt hållen som Du tycks vara (ej före 19.00), då är det allvarligt.
  Kan man inte sköta spriten själv, skall man låta bli.

 6. Kachina skriver:

  Torsten

  Räkna mig som ordförande i Svenska Toffelhjältars Hemliga Förening.

 7. Torsten skriver:

  Kachina,

  Nu börjar det gå upp för mig varför vi har olika uppfattningar om det mesta. Inte allt.
  Jag platsar nog inte i Din förening.

 8. anlete skriver:

  Trots förföljesen av dig CB ligger du i förtroende toppen av svenska folket det känns bra,

  Hurvida Mona Sahlin skall ta till orda vet ingen,kanske sossarna inte hittat någon bra
  buktalare till henne.

 9. Torsten skriver:

  Jag har också funderat över var Mona håller hus när det händer så mycket i Europaparlamentet.
  Sossarna vet ju inte hur de skall ställa sig till fördraget.
  De vänstersympatiserande tidningarna vet ej vad de skall skriva.

  Nu vet jag, Mona är på Mauritius och käkar toblerone.

 10. soli01 skriver:

  Torsten-vad har du vaknat på för ”sida” som kan vara så elak-så tidigt på dagen!

 11. john81 skriver:

  Jag saknar oxå uttalanden från Mona,
  men man kunde i media igår i vart fall höra att sossarna var i största allmänhet positiva till fördraget… lite tråkigt att man inte fick höra det av Mona personligen.
  De enda oppositionsledarmöter man fick höra något av var vänstern som tjatade om samma överstatlighet de gjorde i samband med EU-inträdet, samt miljöpartiet som tjatade om folkomröstning och junilistan som inte heller var särskillt positiva.

 12. stig2entreprenoren skriver:

  Hade hela Turkiet varit som man är i Istanbulregionen så skulle Turkiet varit bland de rikaste i Europa. Där finns kunskap, dynamik och visioner.
  Att ha ett fönster ut mot Bosporen förlänger livet, säger man i Turkiet.
  Angela Merkel verkar nu ha öppnat ett fönster mot framtiden för Europa.
  Vi behöver öppna fler fönster för att vädra ut det unkna, känna dofterna och se klarare.

 13. urchinspine skriver:

  Now we are going to have more then 40 new EU minister posts including a foreign minister for the EU. Will Carl Bildt be standing down now that most of the decisions which were made at a national level will be decided at an EU level in the future. Can we expect more streamlined government at national level , as they will have less to do.

  Who will be the new foreign minister for the EU, and who will be the first President.
  How are they going to be elected. Tony Blair has been put forward as a strong candidate. Where would this leave Sweden in regards to the war in Iraq.

  http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/06/24/neu224.xml

 14. Kachina skriver:

  Torsten ”Mansgris”,………..Gudrun ser dig.

  Gå istället med i toffelhjältarnas osynliga förening, ögontjänarna.

 15. Torsten skriver:

  Enligt Gudrun är vi alla talibaner.

  Ja, ibland kan det vara frestande att vara ögontjänare.
  Men nej, jag tar hellre smällarna.

 16. hillary2 skriver:

  Eu-fördraget.

  Är förvisso inte klart, men de starka egna viljorna som Merkel lyckades ena genom kompromisser visar att EU försvagats och att man har skjutit olösta problem på framtiden. Man talar i media om en hög tjänsteman som ska kunna agera som ”utrikesminister” trots att EU-länderna själva ska ha rätt att bedriva sin utrikespolitik. Det är något som haltar i denna beskrivning.
  Patetiskt nog tog man bort bl.a. EU-flaggan för att få EU-medborgare att tro att vi inte kommer att gå mot mer överstatlighet.
  Bildts svammel om fred och försvar visar att USA förmodligen skulle vilja ha EU som en ”militär stormakt” i Europa, en hjälp för USA att försvara ”friheten” mot hot från resten av världen. Bildt arbetar aktivt enligt egen utsago sedan länge för att knyta USA och EU närmare varandra.

  Läs gärna http://www.cer.org.uk-pdf-us_europe_compact_fe16_05.pdf

  Det vore olyckligt om man väljer gemensam vapenmakt för att stärka EU, men kanske är det det som är USA´s intention.

 17. hillary2 skriver:

  Webbadressen blev tyvärr felaktig.

  Nytt försök:

  http://cer.org.uk-pdf-us_europe_compact_feb16_05.pdf

 18. nubbe skriver:

  Varför Carl, Varför….????, nämner du inget om det pågående folkmordet på Assyrier…skall vi blunda för det såsom vi gör för det som skedde i Turkiet för 90 år sedan???….EU pratar om Turkiets inträdde men det får aldrig ske förrän man har erkänt folkmordet på Assyrier….detta vet du också Carl…Just detta är ett av Turkiets största problem, att erkänna folkmordet…

  Idag kan man läsa om hur Kurderna har fått Saddams kusin fälld för folkmord på kurder under 80-talet…Assyrierna då???…det finns hur många artiklar som kommer in från Irak om det hemska morden på Assyrier i Irak…Varför reagerar du inte????

  Vågar du inte ta tag i det, eller? Jag kommer inte ge mig förrän du på ett eller annat sätt yttrar dig om detta….Jag vet att du är införstådd med Assyrierna problem men jag kan inte förstå varför du inte bloggar om det….Om du inte vill blogga om det offentligt kan du gärna skicka mig mail privat om det….jag kanske har fel….kanske ligger detta ämne helt utanför din befattningsområde….om det gör det, säg det så slipper jag stressa dig…

  Mvh Nubbe

 19. […] att politikerna nu fick ihop det i Bryssel, var väl bra även om de väl fått det förut en gång också och då […]

 20. karrman skriver:

  Richard Baldwin har en intressant analys där han menar att det faktum att röstreglernas förändring sköts upp med 10 år kommer att leda till att de inte införs.

  2017 kommer Turkiet vara medlem eller på ingång och då kommer de att vara det land med störst befolkning. Därmed skulle de nya reglerna leda till att Turkiet skulle bli EU:s mäktigaste stat.

  Baldwins slutsats är att de nya reglerna inte kommer att införas utan att reglerna kommer att modifieras.

  http://www.voxeu.org/index.php?q=node/318

  Kan rekommendera voxeu. Är en sammanslutning av akademiska ekonomer som gör
  policy analyser. Finns mycket intressant att läsa.

%d bloggare gillar detta: