Midsommarafton i Bryssel

En kvartssolig midsommarafton inlåst i Justus Lipsus-byggnaden i Bryssel är väl inte alldeles idealisk för en sol- och sommartörstande nordbo.

Men det europeiska toppmötet är viktigt för framtiden.

I skrivande stund är det dock högst oklart om Angela Merkel kommer att lyckas också med detta mästerstycke eller ej. Toppmötet med mars – som gjorde EU till den globala ledaren i klimatfrågan – och G8-mötet i Heiligendamm – som förde den frågan vidare – visade dock hennes förmåga i kritiska situationer.

Nu är motsättningarna dock hårdade. Polen verkar i sin argumentation ibland befinna sig på en annan planet än vi andra. Det märks mycket tydligt att medan Tony Blair pratar och förhandlar här sitter Gordon Brown i London och bildar den regering som i torsdag nästa vecka kommer att ta över makten. Och från Haag kommer en serie av olika krav i olika frågor.

För oss är det viktigt att det reformfördrag som nu avtecknar sig gör den fortsatta utvidgningsprocessen möjlig. I viss mån är det ju en förutsättning för denna i och med att det kommer att ge en formel som löser ut de komplicerade frågorna om röster och inflytande för kommande nya medlemmar. Men det får inte byggas in nya spärrar i reformfördraget.

Här är det just nu holländarna som är problemet.

Dessutom ser jag det som viktigt att vi får bättre instrument för den gemensamma europeiska freds-, utrikes- och säkerhetspolitiken. Det är tillsammans vi kan påverka de stora frågorna och möta de stora utmaningarna. Den nationella politiken är i de stora frågorna helt enkelt för liten.

Här är det London som nu bromsar och bråkar. Minnet från fornstora dagar spelar fortfarande sin roll.

Om allt detta kommer det att blötas och stötas i Bryssel denna midsommarafton. Först efter lunch blir det ett mer formellt möte – innan dess är det bara bilaterala förhandlingar. Och framåt kvällen kommer vi nog att komma in i det första riktigt kritiska skedet.

15 Responses to Midsommarafton i Bryssel

 1. akaleidoscopeofthoughts skriver:

  Hej Calle! Jag vill önska dig en trevlig midsommar och jag hoppas att ni lyckas med era förhandlingar nere i Bryssel. Jag läser din blogg i jämna mellanrum och jag finner det mycket intressant att läsa om dig och ditt arbete. Fortsätt att jobba hårt för ett bättre Sverige, ett bättre Europa och en bättre värld, vi är många som beundrar dig och tycker du gör ett alldeles utmärkt jobb! Trevlig helg mvh Adam

 2. Kachina skriver:

  Carl,……vilket dj-a skitjobb du har. Det är midsommarafton och du sitter inlåst i ett palats tillsammans med Angela Merkel. Utan för öser regnet ner. Jag tycker uppriktigt synd om dig. Kanske borde du omförhandla anställningsvillkoren. Wanja hjälper nog gladeligen till.

  Här vid norrlandskusten skiner solen från en molnfri himmel. Det är shorts och sandaler som gäller. Det är helt Maud-fritt. Inte en Maud-varning på en radie av trettio mil. Kl 19.00 är det nubbe och sill. Förhandlingar om hur vi skall lösa världsproblemen torde fortgå en bit in på morgonen utan att, som vanligt, kommit fram till en lösning.

  Jag får hoppas det lyckas bättre i Bryssel.

  Good Luck.

 3. ollemunter skriver:

  Trevlig midsommar på er alla!
  Ja, det är ju inte allt man får välja väder å s… i som man säger, men sitter man bara torrt så brukar det ordna sig. Här har inte regnet dykt upp ännu, men ser att folk har paraplyer, så det vill väl till att ta på sig rejält, när man nu drar till festen.

 4. jullan skriver:

  Carl, … alla vet att Polen, Bulgaria … Turkiet (och många fler) är svårhanterliga. Varför har man tagit dem in i EU? Om man, i sin tur, redan tagit det steget måste man räkna med deras Marsianska idéer. Jag skulle gärna få svar på frågan vilken regering inte tänkt på saken inan och försöker rädda EU efter. Jag menar, innan man tagit in nya medlemmar skulle man kunna driva genom det som man försöker driva genom nu! Å andra sidan skulle vara bra om du kunde vara mer saklig och förklara för oss vad som menas med ”Polen verkar i sin argumentation ibland befinna sig på en annan planet än vi andra.”

  Trevlig Midsommar

 5. wantthetruth skriver:

  Det polska förslaget är bra för Sverige. Varför stödjer du inte det? Det polska förslaget innebär att Sveriges röst i förhållande till Tysklans röst skulle bli som 1/3. Det är mycket bättre än 1/9 som den ratade konstitutionen föreslår. Små länder som Sverige borde också ha någonting att säga i EU.

 6. denrattaplaneten skriver:

  jullan.. Din kommentar belyser den okunskap som finns i Norden och i mindre utsträckning VästEuropa om länder som Polen.
  Förslaget som Polen kom med gav mer makt till länder som Sverige utan att för den skull diskriminera Tyskland. Jag kan se Polens förslag som Carl Bildt så starkt kritiserar (hans kommentar har publicerats idag i polsk press – grattis) som en utväg för ett framtida enat Europa. Den starka motståndet mot EU kommer nu öka i länder som Sverige, makten i EU ges bort till de stora jättarna och Sverige är med och trycker på att så skall ske! Ofattbart!
  wantthetruth -> håller med Dig helt.
  Trevlig Midsommar, hoppas vakna i ett enat Europa om 20 år

 7. Kachina skriver:

  Märkligt på, min ära. Vem företräder Carl Bildt, Sverige eller maktfullkomligheten? Vi måste få höra vad det är för fel i Polens förslag. Som det framlagts här är det ypperligt. Vi måste få en förklaring på varför regeringen dissar det. Vakna Carl, tala om för oss hur du tänker. På mig verkar det som om DU befinner dig på en annan planet i den här frågan.

  Du vinner inte folket med dig om du inte förklarar och motiverar.

 8. kosciuszko skriver:

  jullan…din arrogans är i paritet med din intelligens,…

  Polen…Turkiet…Bulgarien… kastar du i samma säck…

  Polen har besegrat kommunismen i europa, Polen har under II världskriget förlorat 6 miljoner invånare, men oxå varit en bidragande orsak till III Rikets fall…medan Sverige sålde järnmallm,kullager,etc… USA var nära att bomba sönder Sverige,
  enligt nuvarande doktrinen hade man gjort det, såkallad skurkstat…..

  Polen var efter Sovjet,England,USA den fjärde alierade om man ser till antalet soldater, polska förband befriade Belgien, var med i Monte Cassino, slaget om England…polska piloter var bäst av alla i RAF…och det viktigaste av allt som avgjorde kriget….ENIGMA….polska matematiker knäckte koderna redan 1938….
  de överlämnade allt material till engelsmännen,

 9. Kachina skriver:

  Jag har på egen hand kollat upp Polens hållning. De har rätt i sak, en kör på 60 miljoner är inte mer samstämmig (förståndig) än en kör på 38 miljoner. Därför kan man inte ha principen en man en röst. Men,…..deras argumentation är bedrövligt. Om inte Tyskland och Ryssland anfallit hade de idag varit 66 miljoner. Kanske rätt, men nu gäller dagsläget.

  Tyskland hade varit hundra miljoner idag, om inte Hitler lyckats förleda folket.

  Det är nuläget som gäller och där håller jag med om att det är orimligt att röstvärdet skall räknas efter antal invånare. Vi bygger en union, inte ett aktiebolag där röststyrkan räknas i antal aktier.

 10. denrattaplaneten skriver:

  Kachina,
  frågan är bara varför Polens förslag möts med så stort motstånd av länder som Sverige, man kan förstå Tyskland eller Frankrike, men små länder håller tyst. Den argumentationen som du har tagit del av, är lång ifrån fullständig, media har hakat upp sig på de extrema uttalanden, dessa media kanske har ett intresse i det hela.
  Vad gör andra länder som borde ett intresse i Polens förslag för att sälja förlaget rätt.

 11. kosciuszko skriver:

  kachina…det är ——-merkel som kräver mer röster till >>Tyskland,
  Polen har betalat dyrt för att vi ska kunna ha EU,,,och demokrati, Polen är fullvärdig medlem,
  många gånger värdigare än Sverige och flertalet länder, om man nu ska håddra det hela…
  Polen gjorde uppror mot Sovjet och visade vägen till fredlig övergång till demokrati, gamla EU länder fick tillgång till ny marknad och minskade försvarsutgifter,

  Mitterand har oxå använt sig av liknande argumentation för att hålla Tyskland i schack,

 12. Josef Boberg skriver:

  Carl Bildt,

  Ditt uttryck: ”Polen verkar i sin argumentation ibland befinna sig på en annan planet än vi andra.” – slut citat.

  I onsdags kom jag hem efter ett 3-dygns besök i Swinoujscie. Det var 45 år sedan jag sist var i Polen. För mig var att NU komma till Polen igen som att komma till en helt annan värld – för att inte säga med Dina ord ”en annan planet”.

  Detta sagt i positiv mening – enär jag upplevde att polackerna i gemen hade gott om tid för att vara medmänniskor = vänliga, tillmötesgående och hade tid för att bry sig – och då inte minst i sina arbeten. Jag såg hur hur ca 15 polacker byggde parkeringsfickor utanför hotellet under tre dagar – och hur de ”arbetade” – och sådant har jag inte sett i Sverige på årtionden.

  Skall jag inkarnera en gång till i kött – så kommer jag i så fall måhända att välja att bli kommunalarbetare i Polen = det verkar himla mänskligt och medmänskligt.

  Historiskt har Polen styrts av andra så mycket och så illa – så personligen kan jag inse att polackerna vill ha ordentligt på fötterna – innan dom NU IGEN accepterar att styras av andra.

  Ca 80 miljoner polacker kan i mitt perspektiv sett tillföra EU mycket – ifall dom fortsatt får lov att vara polacker. Men å andra sidan kan jag tänka mig att dom kommer att klara sig bra själva också. Dom lever ju i ett fantastiskt land med fantastiska möjligheter som nation.

  Gott om tid att tänka efter FÖRE oåterkalliga beslut – tror jag de Polska förhandlarna är betjänta av – och ALLA andra EU-länder med för den delen.

  Glaaad MidsommarNatt…
  vännen Josef

 13. jinge skriver:

  Bra att de värsta kommentarerna är borta nu. Synd att det tog så lång tid…

 14. testaren skriver:

  jinge:
  Vadåför kommentarer. Jag har inte sett några såna kommentarer sedan han tog bort möjligheten att posta anonymt, och det var flera månader sen.

  Vad gör du här förresten, fick du inte tillräckligt med hits på din blogg trots polisanmälan?

 15. testaren skriver:

  jinge:
  Dessutom antyder du genom att använda orde ”värsta” att det finns andra kommentarer här som kanske skall tas bort.
  Vilka då får jag fråga?

%d bloggare gillar detta: