Koloni Kosovo?

Det har blivit en del uppmärksamhet kring Maciej Zarembas artikelserie om främst FN-administrationen i Kosovo. Det är ju en mindre smickrande bild som tecknas av de internationella insatserna.

Om detta skulle mycket kunna skrivas – och jag skall försöka att få tid att göra det.

Maciejs uppgifter är – i de fall jag känner till hur det faktiskt är – till betydande del riktiga, men ändå tycker jag att helhetsbilden målas i alldeles för grälla färger.

Därmed skyms alla de viktiga och bra insatser som inte minst de som arbetat i FN i Kosovo under dessa år faktiskt gjorts. Det är inte bara svenskar i grön uniform, utan också svenskar i helt civila kläder, som gjort beundransvärda insatser under svåra förhållanden i Kosovo.

Varje form av internationell administration av denna typ – därtill styrd av ett regelverk som ofta måste förankras i FN:s generalförsamling – har sina sidor. Men samtidigt har de fördelen av en internationell legitimitet och förankring utan vilka de kanske aldrig skulle ha varit möjliga.

Detta var den kompromiss – FN-förvaltning med bevarad formell jugoslavisk suveränitet över området – som på försommaren 1999 gjorde det möjligt att avsluta ett krig som höll på att bli allt värre.

I Kosovos fall komplicerades dessutom allt av en komplicerad historisk, social and ekonomisk verklighet. Och inte sällan av en tendens att romanitisera denna verklighet i akt och mening att måla en bild av ständiga framsteg.

De utmaningar som ligger framför oss i detta område är enorma. Det finns de som tror att allt löser sig bara man gör Kosovo självständigt och sparkar ut FN.

Det finns en betydande risk för att den uppfattningen under kommande år kommer att visa sig vara lika naiv som tron att en FN-administration med några enkla handgrepp kan lösa det mesta.

38 Responses to Koloni Kosovo?

 1. David Igra skriver:

  Det forna Jugoslavien är som en komprimerad samling av de vanligaste av mänskliga konflikter. Att ”lösa” detta virrvarr av spänningar och hat är en oerhört otacksam uppgift. Misstänker att tiden måste läka vissa sår innan någon slags hållbar förändring kan ske. Åratal av relativt lugn är den enda vägen att gå. Det är förstås en universell sanning att sådant som byggts upp under många år, kan raseras på en fraktion av den tiden. Utdragna konflikter så som denna och Nordirland, mellanöstern och de många dylika i Afrika, kännetecknar vår mänsklighet i allt för stor utsträckning.

 2. knightone skriver:

  Artikeln Bildt talar om är rättvisande när det gäller kravallerna ’04 men nog känner man även igen den något orättvisa anklagande bild som författaren snöar in på mot slutet av texten angående kriminella nätverk. Det finns en agenda bakom den artikeln och författaren ville nog mjuka upp läsaren med en insyn i fredstyrkornas verksamhet.

  Det har regnat internationell beröm över den Svenska insatsen vid dom dagarna och det hade varit trevligt om sådant kunde uppmärksamman i Svensk media också utan att det skall utnyttjas för politiska syften.

 3. marron skriver:

  Fick för något år sedan skjuts av en Kosovoalbansk taxichaufför som arbetat här i Danmark i mer än femton år, men som hade kvar sitt hjärta (och familj och hus) i Kosovo. Jag frågade lite nyfiket vilka vänner som Kosovo kan räkna med och fick (ungefär) följande svar:
  Albaner? – De skiter i oss!
  Serberna? – De fanatiska vettvillingarna? Hjälpa oss? Är du dum?
  Men Bosnier? – Mafiosos! De har fullt upp med att smuggla cigaretter.
  Kroater då? – De kapitalistiska svinen, de lyfter inte en finger för vår sak.
  Montenegriner? – Bla, bla blaa!
  Greker? – De skulle hellre sluka oss än se ett fritt Kroatien.
  Makedonier? – Ryggradslösa typer, skurkar och bedragare.

  Vi var framme och där slutade vårt samtal.

  Det var bara en tragikomisk röst ur folkdjupet. Men en illustration till något som jag – med min begränsade erfarenhet – slagits av på Balkan; folks vana att i fetstil hellre misstänkliggöra och framhålla vad som skiljer, än vad som förenar.

 4. blippie skriver:

  Carl!

  Om du är överens med artikelförfattaren om huvuddragen i de sakupplysningar förekommer i texten finns ju nu en fantastisk möjlighet att visa att det faktiskt går att reformera missionen.

  Ett första steg skulle till exempel kunna vara att förändra den ordning som uppenbarligen råder då FNs personal står över lagen. Alternativt förklara varför en sådan förändring inte kan genomföras.

 5. Kachina skriver:

  maggi

  ”Där sitter det 300 krigsförbrytande terrorister och behandlas klanderfritt. ”

  Är du dum på riktigt, eller bara naiv? Rosafärgade glasögon? Vad vet du om hur de behandlas, de som sitter där? Vad vet du om det är terrorister som sitter där? Några blev bara plockade från gatan för att de satt i bänken bredvid en kommande terrorist i grundskolan.

  Har du börjat odla mustasch, maggi? Dina utbrott mot FN har en slående likhet med en viss herres utbrott mot NF. Sedan körde han över NF i Sudetlandet, liksom en nuvarande herre körde över FN i Irak.

 6. knightone skriver:

  Kachina lugna ner dig lite va… Eller håller du patentet på att göra grundlösa påståenden här?

  Jösses, se folk.. om de kunde slappna av lite.

 7. Kachina skriver:

  Har jag gjort ett grundlöst påstående? Vilket? Jag har inte påstått att maggi börjat odla mustasch, jag frågade.

 8. nubbe skriver:

  Kachina tat det lugnt :-)

  läs hela stycket i sin helhet….maggi försöker bara ge perspektiv på vad vår utrikesminister bör lägga ner sin vikt på….Och ja de kanske inte behandlas bra men de blir i alla fall inte oskyldigt lemlästade på öppen gata pga religionstillhörighet, deras barn blir inte korsfästa till allmänhetens beskådning..osv… läs gärna den trefaldigt prisbelönta journalisten nuri kino´s rapport, By God, från Jordanien.. http://www.nurikino.com

 9. Kachina skriver:

  Det jag reagerade mest på var utfallet mot FN. Det är inget att förvånas över. Det händer i alla hierarkiska strukturer, särskilt de som är militärt uppbyggda. Det finns hundratals böcker skrivna om korruptionen och Moment22 bland de allierade under andra världskriget. Den som söker skall även finna motsvarande i svenska försvaret. Det behövs bara fler revisorer som den här Inga-Britt ”Någonting”.

  Vad som förvånar MIG är att man i Sverige kan ge bort ett gymnasium till några vänner, utan konkurrens, utan att bli åtalad. Jag häpnar.

 10. Torsten skriver:

  Kachina,

  Vilket gymnasium avser Du och var har Dy läst det?
  Det har ungåt mig.

 11. Kachina skriver:

  Jag kopierar en Claes Nordmark;


  Situationen i Täby under det moderata styret (moderaterna fick 53 % av röster i kommunvalet) känns mer och mer blir som i Ryssland när Sovjetunionen föll. Då dumpades lönsamma statliga företag till vrakpriser som de så kallade ”oligarkerna” roffade åt sig och tjänade storkovan på. Nu sker alltså samma sak i Täby, från moderat håll skänker man bort gemensamma tillgångar till några få personer som sedan tjänar storkovan. Moderatstyrda Täby och Sovjetunionen/Ryssland har alltså mer gemensamt än man kan tro.”

  Han säger det jag sagt länge. Det händer samma sak här, som hände i Ryssland när Sovjet föll. De bytte bara en diktatur mot en annan. Kommunismen och den marknadsliberala kapitalismen, är varandras spegelbilder.

 12. knightone skriver:

  Kachina,

  Och hur kopplar du ihop det med Kosovo?

 13. mrmhalland skriver:

  Men snälla Carl Bildt !
  Vad ÄR det FN har gjort i Kosovo som motiverar en utgift på 2 miljarder !! ?
  Detta var det vidrigaste jag någonsin läst om i modern tid.
  Jag fattar bara inte att det inte är ett allmänt uppror världen över.
  Vad säger Koffi Anan ? Har någon frågat honom ? Eller är han också imun mot kritik och ansvar ?
  Han var ju trots allt Kosovos diktator !
  Jag vägrar att tro att det inte finns väldigt mycket sanning bakom detta när det kommer från Sveriges störst dagstidning, och så långt jag har sett, fått stå oemotsagt.
  Visste du om detta när du jobbade för FN i regionen CB ?

 14. mrmhalland skriver:

  Där försvann min ”barnatro” !
  Om man inte kan lita på FN, vem i hela helvete kan man då lita på ???

  Ursäkta språket, men, jag har sällan varit mer upprörd.

 15. mrmhalland skriver:

  Ja…glömde ett par nollor, men det verkar det ju finnas gott om i Kosovo…

 16. soli01 skriver:

  Kachina-denna länk kan du även läsa-lite balans skadar aldrig.3:43

  http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_15834078.asp

 17. friherinnan skriver:

  Läste artiklarna och blev chockad.
  Men det är som det alltid har varit.
  Mycket vill ha mer.
  Och när de i toppen får det de vill ha, ser de mellan fingrarna på korruption och maktmissbruk.
  Så till alla EU romantiker på denna blogg.
  Tror ni verkligen att EU är vitten bättre?

  Och till Carl Bildt.
  Om du visste om detta?
  Hur kunde du då hålla tyst?
  Vad finns det mer som du vet om men väljer att inte nämna?

 18. Kachina skriver:

  knightone

  Kopplingen är till den fråga som Torsten ställde.

  alla andra.

  Visst är det horribelt. 220 miljarder, det mesta av de är sannolikt stulet. MEN, vi tillämpar inte kollektiv bestraffning. Vi kan inte döma ut HELA FN för det. Våra svenska soldater gör BEVISLIGEN ett mycket bra jobb och är professionella. Som jag sagt tidigare. Enligt utländsk press är svensk jägarutbildning och svenska förband i världsklass. Det finns alltså något att bygga på.

  Det vi ser tydligt är att det behövs ett starkt och stenhårt revisionsverk inom FN, samt en poliskår av typ FBI.

  FN är svagt just nu, men skrota det och vi sätter världen i brand.

 19. Kachina skriver:

  soli01

  Du länkar till en partsinlaga som kan synas positiv för medelklassen i ett kort perspektiv, men ser du lite längre byts perspektivet snabbt och då framträder samhället där en liten ekonomisk elit, Superios, tar sin näring ur den stora massan Inferiors. Sjukt, illont.

 20. soli01 skriver:

  Kachina- jag lockade tydligen fram dina favoriter ”Su…..In” :-) Illont- är från norrland- kan ha fel- som ”utflugen” norrlänning har jag glömt mitt modersmål!

  2..

  2

 21. Kachina skriver:

  Hmmm,…..fast det är allvarligt det här med FN. Det gäller att skilja på agn och vete, när räkningen skall göras upp. För det ska den. Det måste den. De som svindlat från FN måste sökas upp och ställas inför rätta. Det kan vara så att även FN-personal från Kosovo måste inför domstolen i Haag.

  FN måste dessutom ha ett fungerande revisionsverk och en polis typ FBI.

 22. jenny71 skriver:

  Hur skulle världen se ut utan FN? Man måste väl ändå tro att alla vill göra något gott.Men visst man undrar var alla pengar tar vägen. Hoppas Alliansen gör en riktig granskning av Sida Sverige. Det behövs nog. Tänk också på att 80-90% av alla journalister röstar på vänstern. Någon på journalisthögskolan lär ha sagt. En nyhet är alltid en politisk nyhet.

 23. testaren skriver:

  jenny71:

  Jag tror FN har gjort mycket bra och kommer att göra det också i framtiden.
  Dock är artikelserien mycket störande läsning, särskilt nu när just Carl Bildt faktiskt säger att den stämmer i stort.

  Men i detta fall rör det sig om en slags biståndsverksamhet,för det måste man väl kalla perioden efter den stora väpnade konflikten?
  Hursomhelst, oavsett vad man kallar det så är sådan verksamhet i så här stor omfattning väldigt svår att följa upp och kontrollera.
  T.ex. är det nästan oundvikligt med korruption, särkilt i länder där korruption har funnits tidigare. Och korruption är ju såvitt jag förstår ett av de absolut största problemen.

  Vad jag tror är problemet här är att FN är en lite för blåögd organisation, jag menar inte att individerna är blåögda, utan att organisationen beror/litar lite för mycket på individerna…Det borde finnas någon slags organisatoriskt inbyggt ifrågasättande i den här typen av strukturer. För man kan inte förvänta sig att en sådan kultur bara blir till.

  Min poäng är iaf att FN sakta har växt under åren och att det är läge för en ordentlig översyn, inte att lägga ner.

 24. testaren skriver:

  Ojdå. Min poäng hade redan kachina sagt.
  Sorry.

 25. […] vilket gör att han fastnar för mycket i detaljer. Balkanpress tycker Zaremba är onyanserad och Carl Bildt tycker att Zaremba glömmer att ta upp det som faktiskt fungerar och har varit […]

 26. Stefan D skriver:

  Kofi Annan är/var genomkorrupt. Titta bara på Olja-mot-mat-programmet i Irak. Det förvånar mig inte ett dugg att se en värre situation i Kosovo.

  Det jag dock inte förstår är varför så många verkar ha/haft ett förtroende för FN.

  FN är egentligen ingenting mer än en gigantisk byråkrati (tänk ett landsting uppblåst till gigantiska proportioner…frammanar det en bild av en effektiv organisation?), befolkad av medarbetare från länder som kanske inte direkt har samma tradition av icke-korrupta tjänstemän som vi här i Sverige.

  Lägg sedan till det faktum att de flesta mellanchefspositionerna och uppåt kvoteras in för att alla världsdelar skall representeras..att dessa chefer får tjänstgöra i X antal år i FN och sen ska de hem igen till sina fattiga länder och man inser snart vilken katastrof det är.

 27. […] Koloni Kosovo? Det har blivit en del uppmärksamhet kring Maciej Zarembas artikelserie om främst FN-administrationen i Kosovo. Det […] […]

 28. juggen skriver:

  Det är nästan otroligt att artiklar som dessa först har publicerats år 2007.
  Jag blev imponerad och mailade därför Maciej, men även för att jag ville efterlysa en nyansering i hans sammanfattning av Kosovo-konflikten.

  http://juggen.wordpress.com/2007/06/13/mitt-mail-till-dn/

  Maciej svarade och hans svar finns även att läsa på min sida.

  Det är synd och skam att detta sker i Kosovo eftersom det fortfarande är en massa människor som lider.
  Lustigt nog är det ingen som verkar bry sig speciellt mycket (fortfarande), trots att Carl skriver att det har blivit ”en del uppmärksamhet” här på sin blogg.

  Carl, i egenskap av politiker så borde du se till att det blir ännu mer uppmärksamhet kring detta. Om det verkligen är så att den svenska gruppen respekteras av invånarna så är det upp till dig och dina kollegor att se till att de andra medlemsstaterna lär sig något av svenskarna.
  Det kanske inte vore så dumt om svenskarna ledde projektet (och italienarna)?

  Detta är inget schackspel utan en lek med människors liv. Det är en skymf mot alla människor som bor i regionen att behandla dem på det här sättet. Ska man ”lära” andra hur de ska leva så ska man föregå med gott exempel.

  Att prata är en sak, att handla är en annan. Jag ser fram emot att se dig agera i detta fall och att du gör det ordentligt.

 29. […] […]… think about the fact that some 80-90% of journalists vote for the left… […]  –jenny71, on Carl Bildt’s blogg. […]

 30. Kachina skriver:

  Om Kofi Annan är/var korrupt, har ännu en illusion brustit. Då finns det bara en och en halv världspolitiker kvar att respektera, Nelson Mandela och halva Bildt. Den del som energiskt kämpar för att förena skilda viljor, är faktiskt värd att respektera. Hans deltagande i den högermoderata politiken ger jag inte mycket för.

  FN är det enda vi har. Utan detta har vi snabbt en indelning i Axelmakter (NATO) och Allierade (KIR-pakten), med åtföljande världskrig som handlar om vem som skall lägga beslag på energireserverna.

 31. Kachina skriver:

  Nyliberalismen på marsch

  http://www.expressen.se/nyheter/1.725583

 32. Stefan D skriver:

  Kachina,
  Det är helt otroligt att i din lilla uppdelning mellan onda och goda (allierade och axelmakter) så hamnar tydligen Kina och Ryssland (och Iran måhända?) som ”de goda” och västeuropa som ”de onda”. Man häpnar.

 33. Kachina skriver:

  Nej, jag menar inte att KIR-pakten är god. Det är två onda krafter, där NATO för närvarande styrs av en regim som tillämpar samma metoder som axelmakterna, därför fick de ta det namnet. Alltså icke, tolka varken Kina, Ryssland eller Iran som god kraft. De agerar som de alltid gjort. Det vet vi.

  Däremot är jag irriterad att ett s.k. civiliserat samhälle som USA agerar som de gör, både inrikespolitiskt och utrikespolitiskt. Det är den bruna drömmen om den ariska eliten som förverkligas.

  http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1097158,00.html

  Det här har pågått länge i Latinamerika, ett överklassnöje på helgerna. USA är med stormsteg på väg mot den nivån.

 34. Torsten skriver:

  Kachina

  ”– Om han döms riskerar han mellan 16 års fängelse och livstid, säger Jane Robison, taleskvinna för distriktsåklagaren, till Los Angeles Times.”

  I ett socialdemokratiskt samhälle hade han bara fått en klapp på axeln.
  ”Så här får Du inte göra min gosse”.

 35. Kachina skriver:

  De går bara i första klass, de i USA. Det gäller att ha rika föräldrar. Superöverklassens barn i Latinamerika brukar avsluta helgens firande med att hälla överbliven sprit över en sovande uteliggare,…och tända på.

  Inga åtal, även om förövarna är kända.

 36. […] ha i regeringen. Han kan ju inte längre vara omedveten om deras kvalifikationer. Samtidigt som han beklagar sig över DN’s Maciej Zarembas grälla återgivning av maktkorruptionen inom FN-staten Kosovo. .. […]

 37. […] han faktiskt kritiserar sig själv och sin egen inställning, Jonas Mosskin som litar på Zaremba, Carl Bildt som försvarar FN, Balkanpress kritiserar Zaremba Andra bloggar om: FNL, Kosovo, Maciej Zaremba, […]

%d bloggare gillar detta: