Intensiv diplomati

En – lindrigt uttryckt – lite jäktig dag går mot sitt slut. Men den har förvisso inte varit utan intresse.

De formella och informella diskussionerna under Östersjömötet i Malmö var viktiga. Inte minst tror jag att vi kunde bidraga till en viss försiktig avspänning i förhållandet mellan Estland och Ryssland.

Lunchdiskussionen i landshövding Göran Thunhammars residens kom i hög utsträckning att handla om den alarmerande utvecklingen i Gaza. Vi jämförde våra olika informationer – och bilden blev egentligen bara dystrare av det.

Frank-Walther Steinmeier fick gå ifrån för att tala med president Abbas, som bl a framförde sin tanke om en internationell styrka i området.

Det är svårt att se att det skulle finnas några förutsättningar för det. Han har nu fört fram samma tanke till Javier Solana. Och frågan kommer att stå högt på dagordningen under de närmaste dagarna.

Efter en kaffe i solen på torget i Malmö flög så Sergey Lavrov med mig i det svenska regeringsplanet upp till Bromma. Efter visst parlamenterande utverkades ett undantag från det svenska flygvapnets i övrigt strikta rökförbud.

Väl framme hann vi med en snabb sväng förbi Finska Kyrkan – jag vill visa honom ljuskronan från gamla svenska Nyenskans på den plats där St Petersburg nu ligger – innan det var dags för överläggningar med Fredrik Reinfeldt.

De spände över ett vitt fält, men klimatfrågan var en av huvudfrågorna. Förberedelser för de verkliga klimatförhandlingarna 2009 tillhör de absoluta prioriteterna för regeringen – och inte minst för statsministern.

Efter dessa samtal – och en pressträff – fortsatte vi med middag på en båt som gjorde en tur en bit ut i skärgården. Det serverades Hallands Fläder som snaps – den snapsen blev en omedelbar hit i kretsen av CBSS-ministrar!- och det goda georgiska rödvin som Systembolaget nu beslutat sig för att ta in. Samt mat.

Efter detta var det dags för överläggningar med Serbiens utrikesminister Vuk Jeremic.

Jag gratulerade honom till att Serbien i dag återupptagit de s k SAA-förhandlingarna med EU, även om vi bägge vet att det krävs fullt samarbete med ICTY för att det avtalet skall kunna föras i hamn framåt hösten.

Och liksom med Sergey Lavrov och andra kollegor under det senaste dygnet berördes också den besvärliga frågan om Kosovos kommande status. Nu behövs verkligen en kreativ diplomati.

Slut på denna dag. Blev världen bättre?

7 Responses to Intensiv diplomati

 1. saranorman skriver:

  -Jo då Carl världen blev lite bättre!
  Den blir det när ngn bryr sig och faktiskt försöker, och Ni gör nog mer än försöker!

  :o)

 2. maverick skriver:

  Bäste CB,

  Om även Sverige räknas blev dagen ganska mycket bättre.

  Fredrik R. övertygade stort i partiledardebatten och jag ser med tillförsikt fram emot nya ”paradigma” beslut under hans ledning!
  Äntligen tycks permafrosten ha smält undan!

  Dessutom förgylls nästan varje kväll med en trevlig rapport från dig – jag tror att din ”dialogdiplomati” på sikt kommer att hjälpa till att förbättra vår gamla, slitna värld!

 3. Kachina skriver:

  ”Blev världen bättre?”

  Vi får väl se. Ingen kan då anklaga dig för att inte ha försökt. Vad jag skulle önska av dig är att du förklarar för vissa av dina anhängare på den här spalten och George Bush, är att det INTE är en mänsklig och demokratisk rättighet, att tortera människor, oavsett vad de har för religiös eller politisk tro.

  PS. Det var väl onödigt att bjuda på mat när ni hade både vin och snaps. Alkohol på tom mage brukar ge otroligt minnesvärda effekter när man kliver från båt till land. (Ett tips till nästa gång)DS

 4. Kachina skriver:

  Förresten, det är mycket klokt om ni avstår från att sätta in en internationell styrka i områden. Den där konflikten har ett eget liv och tar faktiskt sin näring ur omvärldens inblandning. Vänd ryggen till, så tillförs den ingen energi och torkar ut i ökenhettan.

 5. Kachina skriver:

  Jag tänker alltså på Israel/Palestina i ovanstående inlägg. Konflikten har blivit en industri som bägge tar sin näring ur, genom stöden från omvärlden.

 6. laken skriver:

  Kachina,
  Menar du allvar när du säger att vi skall strunta i Israel/Palestina konflikten?
  Mycket upprörande i så fall.

  Annars handlar väl de senaste händelserna på Gaza on Palestina/Palestina konflikten.
  Första steget i Israel/Palestina konflikten är att Palestinerna pratar med en röst, inte flera….

 7. Pravoslavac skriver:

  Angående Lavrov i Stockholm. Vad sa han egentligen?

  http://byzantinesacredart.com/blog/2007/06/california-independence.html

  Enligt ovanstående blogg ska Lavrov, vid en presskonferens i Stockholm 13:e Juni, ha sagt – ”Om USA unilateralt erkänner Kosovo, så kommer Ryssland unilateralt erkänna Kalifornien som en självständig Mexikansk stat”.

  Är detta verkligen sant?

%d bloggare gillar detta: