Till Istanbul

Klart med dagens regeringssammanträde. Landet har åter styrts med klokhet och med alliansens fasta politisk kurs.

Ser att Bob Zoellick nu nominerats till ny chef för Världsbanken. Formellt förestår det väl nu en procedur i bankens styrelse, men enligt min mening är han ett utomordentligt namn från alla tänkbara utgångspunkter.

Snart bär det iväg i riktning Istanbul för olika samtal.

Turkiet befinner sig i början av en viktig valrörelse. Valet kommer mot slutet av juli. Och samtidigt håller diskussionen om Turkiets europeiska destination på att ta fart igen – inte minst efter presidentskiftet i Frankrike och den nya politik i frågan som dett indikerat.

Om detta kommer det att bli åtskilliga diskussioner. Jag kommer att träffa såväl utrikesministern Gul som ekonomi- och Europaminister Abacan för att fortsätta våra diskussion om dessa frågor.

Vad Sverige står i denna fråga råder det ingen tvekan om. Vi vill ha ett öppet Europa – öppet för nya idéer, intryck och impulser. Och i detta ligger att vi inte vill stänga dörren för de europeiska demokratier som kan och vill uppfylla de krav som medlemskapet ställer.

Turkiets europeiska reformering är av utomordentligt stor vikt. Och jag tillhör dem som är övertygade om att en Europeisk Union som också inkluderar Turkiet skulle vara en än starkare kraft för fred, frihet och försoning också globalt.

Att vägen dit är lång är en annan sak. Mycket återstår. Men om målet får vi inte tveka. Vi vill inte ha ett Europa som stänger dörrar och möjligheter.

I Istanbul är jag dessutom för att delta i en diskussion på årets Bilderberg-konferens om de transatlantiska förbindelserna. I snart sedvanlig ordning är det bl a Richard Holbrooke och jag som skall försöka kasta lite ljus över den frågan.

Det blir några dagar här i Istanbul, vilket aldrig är fel. För mig förblir detta en av Europas mest spännande och dynamiska städer. Mötet mellan kulturer är alltid både fascinerande och inspirerande.

Härifrån kommer det senare att bära vidare först till Belgrad – det finns åtskilligt att ta tempen på där – och sedan till Jerusalem, Ramallah och Kairo.

81 Responses to Till Istanbul

 1. krikon skriver:

  Glöm inte att tala om för Abdullah Gül att vi vill inte ha någon islamistisk president som vill kriminalisera äktenskapsbrott och införa sharialagar i Turkiet.

  Selamlar
  Krikon
  Izmir Turkiet

 2. Kachina skriver:

  ”Landet har åter styrts med klokhet och fast politisk kurs.”

  Jaja, det där med klokhet kan vi ju diskutera och den politiska kursen leder väl till samma mål som alla andra IDU- medlemmar är på väg mot eller kommit fram till = Latinamerika.

  Kunde bara önska att vi hade samma klimat här som där, så vi slapp att både svälta och frysa. Men det är klart, plågan är över snabbare om vi både svälter och fryser ihjäl.

 3. Stefan D skriver:

  Latinamerika…målet för alla västliga demokratier. Målet med svensk inrikespolitik idag är att alla skall svälta ihjäl.

  Tror du själv på vad du sitter och skriver? Alltså på allvar?

 4. daniyounan skriver:

  Det vore intressant att veta om Turkiet är redo för att erkänna skulden om genociden mot Armenien och be om ursäkt för det som har varit. Det är på tiden att de visar sin goda vilja genom att respektera andra människors rättigheter som första steg mot demokratin.

 5. Kachina skriver:

  Nej men Stafan, målet är inte att ALLA skall svälta ihjäl, bara The Inferiors. Vad sedan oligarkerna skall göra när kunderna dött, är en fråga deras IQ inte räcker till för att besvara.

 6. davidlenefors skriver:

  Calle! din passivitet i Världsbanksfrågan är symptomatisk för svensk och Europeisk politik såväl höger som vänster. Nye Världsbankschefen har inte fått jobbet pga meriter utan pga att han är amerikan och demokratin gapar med sin frånvaro fullständigt. Kanske borde du läsa detta inlägg i Economist:

  The world’s poor should hope the position was given in reward for past loyalties, not in expectation of future favours. One test of that: Mr Zoellick should campaign to ensure his successor is appointed for his abilities, not his nationality. The convention that an American should run the bank while a European runs the International Monetary Fund, is exactly the sort of unmeritocratic cronyism that both the fund and the bank deplore in developing countries (and Mr Bush deplores at the UN). Both jobs, henceforth, should go to the best people available.

  Som utrikesminsiter är det dags att du tar tag i att vi låter våra så kallade biståndsapengar flöda in en direkt antidemokratisk organisation som dessutom pressar demokratiska ideal på fattiga länder. Leva som man lär, vad betyder det i dessa sammanhang? Skandalöst beteende av våra Europeiska regeringar. Ska demokrati vara något vi utöver eller bara något vi pratar om?

 7. maverick skriver:

  kachina

  Vore intressat att höra din mening om hur många s.k. oligarker Sverige har.
  Och hur definierer du en oligark?

 8. ollemunter skriver:

  ”Bråttom, bråttom”…skynda skynda…låter nästan som Povel Ramel
  ”Från Istanbul bär det sedan vidare till Belgrad, och därifrån till såväl Jerusalem som Ramallah och Kairo.”
  Full rulle, inga knutar, för då blir det stopp.
  Calle Bildten, han ligger då i, men som han sa i regeringsförklaringen, så har ”landet styrts med klokhet fast politisk kurs.”
  Undrar om Carl Bildt har samma laptop, som när han startade den här bloggen på svenska.

 9. […] Ser att Bob Zoellick nu nominerats till ny chef för Världsbanken. Det är ett utomordentligt namn från alla tänkbara utgångspunkter. Läs mer här. […]

 10. Stefan D skriver:

  Kachina,
  Du menar alltså, på fullt allvar, att du tror att målet med svensk inrikespolitik idag är att vissa människor (som du kallar inferiors, oklart vilka dessa stackare är) ska svälta ihjäl?

  Du tror, på fullaste allvar, att det finns en hemlig agenda, en hemlig sammansvärjning, mellan moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och centern, där syftet är att skapa en politik där folk ska ligga på gatorna eller i sina hem och svälta ihjäl?

 11. maverick skriver:

  davidlenefors

  Jag har all respekt för ditt engagemang och din medkänsla för afrikanska länder. Men då du verkar kritisera allt vad Carl Bildt gör (eller inte gör) vore det av intresse att höra din åsikt om alla pengar som flödat ut via SIDA till div. Afrikanska länder genom åren.
  Är det demokratiska länder som mottagit merparten av dessa?
  Vilka länder av idag skulle du vilja kalla demokratier i Afrika?
  Mugabe???

 12. davidlenefors skriver:

  Maverick!

  1. Jag har mycket lite gott att säga om den utrikespolitiska linje som Carl Bildt för, därav mycket kritik. Carl Bildt och jag står helt enkelt för olika politiska ideologier.

  2. Jag har inte sagt något om Sida men min åsikt är att Sida är ett instrument för att bedriva högst tvivelaktig politik som mest sker på de så kallade utvecklingsländernas bekostnad till en anormt hög administrativ kostnad för skattebetalare. Jag anser att hela det globala biståndssystemet bör tänka om. Jag tycker att Sidas agerande i t.ex. Tanzania (där jag arbetar) där de går in med budgetstöd till en regering med klara korruptionsproblem är helt förkastligt.

  3. Min viktigaste poäng är den att vi ska verka för demokrati men det blir inte trovärdigt om våra biståndsorgan själva bygger på odemokratisk grund.

  4. Vad gäller biståndspolitken måste såväl höger som vänster tänka om. Det viktiga ligger i WTO förhandlingarna. 30 år av bistånd till Tanzania och inget har hänt. Hur mycket annan politik skulle få kosta så mycket pengar under så lång tid utan att uppvisa resultat.

  Nej många länder i Afrika är inte demokratiska men när som de oftast sägs i Tanzania Världsbankens representant är landets näst mäktigaste så känns det inte som att vi bidrar till den demokratiska utvecklingen.

 13. davidlenefors skriver:

  Maverick!

  1. Jag har mycket lite gott att säga om den utrikespolitiska linje som Carl Bildt för, därav mycket kritik. Carl Bildt och jag står helt enkelt för olika politiska ideologier.

  2. Jag har inte sagt något om Sida men min åsikt är att Sida är ett instrument för att bedriva högst tvivelaktig politik som mest sker på de så kallade utvecklingsländernas bekostnad till en enormt hög administrativ kostnad för skattebetalare. Jag anser att hela det globala biståndssystemet bör tänka om. Jag tycker att Sidas agerande i t.ex. Tanzania (där jag arbetar) där de går in med budgetstöd till en regering med klara korruptionsproblem är helt förkastligt.

  3. Min viktigaste poäng är den att vi ska verka för demokrati men det blir inte trovärdigt om våra biståndsorgan själva bygger på odemokratisk grund.

  4. Vad gäller biståndspolitken måste såväl höger som vänster tänka om. Det viktiga ligger i WTO förhandlingarna. 30 år av bistånd till Tanzania och inget har hänt. Hur mycket annan politik skulle få kosta så mycket pengar under så lång tid utan att uppvisa resultat.

  Nej många länder i Afrika är inte demokratiska men när, som det ofta sägs i t.ex. Tanzania, Världsbankens representant är landets näst mäktigaste så känns det inte som att vi bidrar till den demokratiska utvecklingen.

 14. davidlenefors skriver:

  Samma inlägg två gånger, bevisar väl bara hur haj jag är på datorer :-)

 15. maverick skriver:

  Vi har ju lite olika åsikter men jag tackar naturligtvis för ditt svar!

  Trodde först du ville understryka vikten av vad du skrev en gång till ;-)

 16. Kachina skriver:

  Verka utan att synas. (J.Wallenberg)

  Nu är valet till svenskspråkiga Wikipedias skiljedomskommitté över och valresultatet finns tillgängligt.
  Oligarki
  (Omdirigerad från Oligark)
  Oligarki är ett politiskt begrepp som syftar på fåmannavälde, d.v.s. då ett fåtal personer styr genom att ha tillgång till kapital eller ärvd titel. Namnet kommer av grekiskans oligos (”liten”) och archo (”härska”) och myntades också under den klassiska grekiska eran.
  Informellt kan termen oligarki syfta allmänt på en begränsad grupp med stor makt. Det är särskilt förknippat med Ryssland där ett antal mäktiga företagsägare och finansmän är kända som ”oligarkerna”.
  I motsats till aristokraterna härskar ofta oligarkerna i skymundan. Även kallat maffiavälde när Oligarkin har starka inslag av kriminalitet. Oligarki kan ofta styra dolt i en slöja av ”demokrati” där politikerna själva äger stora delar, är mutade eller skrämda till lydnad.

  中文

 17. laken skriver:

  davidlenefors:

  helt OK med två identiska inlägg p.g.a. dataslarv :-))
  så länge man håller sig till en sund takt och ton om sina åsikter och inte svävar ut som annars är ganska vanligt här.

  Bra informativt inlägg, även om jag inte håller med om allt

  RESPEKT!!!

 18. maverick skriver:

  kachina

  Med ursprunglig ”helklassisk studentexamen” (latin och grekiska) för länge, länge sedan, är jag väl förtrogen med ordet oligark.
  Men min fråga var (v.g. se nedan):

  maverick Says:
  Maj 31st, 2007 at 11:00 am

  kachina

  Vore intressat att höra din mening om hur många s.k. oligarker Sverige har.
  Och hur definierer du en oligark?

  PS esse non videre – ursprungligen från ”anfadern” O A Wallenberg DS

 19. Kachina skriver:

  Räkna själv. Du kan börja med att fundera vem som bestämmer när det gäller förs. av statens egendom, exv. OMX, om det är regering eller Investor som bestämmer

 20. maverick skriver:

  Du talar ju alltid om Superiors och Inferiors.

  Vilka röstade fram den nuvarande regeringen?

  Måste väl enl. din logik vara Inferiors!

  Och då är väl allt i sin ordning, regeringen Reinfeldt representerar den breda massan!

  Och i en demokrati genomför regeringen de frågor som de drev i valrörelsen – och därmed fick bemyndigande till att genomföra från den breda massan!

 21. pettson skriver:

  Oligarker = fackföreningsbaroner och sossepampar.

  Det är inte statliga företag som skall säljas ut i första hand. Det viktigaste steget vore att avskaffa kommuner och landsting. Hur länge skall vi tolerera att våra skattepengar slösas bort av en ansvarslös, inkompetent och populistisk vänster? Privatisera och effektivisera! Det som kan gå med vinst skall inte tillåtas gå med förlust.

  Den som fryser och svälter får väl ta sig i kragen och skaffa sig försörjning.

 22. Kachina skriver:

  Aldrig har någon tappat i förtroende så fort. Bluffen med tusenlappen avslöjades direkt. Att man gett makten till Ombud för Oligarkin, börjar man förstå efterhand.

 23. Kachina skriver:

  pettson
  DIN sista mening spränger gränsen för den encelliga amöbans tankeförmåga (amöba=encelligt blötdjur utan ryggrad)

 24. Kachina skriver:

  Det är så här, pettson. Först sökerman egen försörjning, men om man inget finner börjar man, som sista utväg, att plundra. Hoppas att dina lador är fulla så att du blir ett av de första som får erfara vad hunger kan göra.

 25. maverick skriver:

  kachina,
  Är du Fantomen??

  Fantomen han har en trikå som är blå
  ibland har han hatt och en överrock på
  när han går ut med hunden sin Devil ibland
  Så liknar han faktiskt en helt vanlig man

 26. inkastad skriver:

  kachina

  Menar du att hela OMX är statlig egendom???? Du är ju bara för rolig. Staten äger 6,7% av aktierna. Man bestämmer så mycket som man betalar för. Aktieägande är demokratiskt på det viset.

 27. Kachina skriver:

  Staten 6,7% är näst störste ägare efter Investor, med sina drygt 10%.

  Betyder det att Investor bestämmer? I demokratisk ordning. What about all the others?

 28. bertil87 skriver:

  Vänner. Lämna Kachina åt sitt öde. Han spelar hela tiden på fel plan med fel boll. Inte ett enda klokt ord eller inlägg. Hans syfte är bara att provocera. Glöm honom.

 29. testaren skriver:

  bertil87:
  Det skumma med Kachina är att han ibland kan ha riktigt bra poänger och vara en kul motpart att diskutera med. Sen kommer sådana här dagar där han kastar ur sig än det ena, än det andra. Och som nu helt otroliga konspirationsteorier.
  Det är som det är två olika personer.

 30. davidlenefors skriver:

  Jag måste faktiskt(!) passa på och berömma dig Calle. Bra att du tydligt tar ställning för att ett öppet Europa också ska innefatta Turkiet. Viktigt att inte ge efter för de (starka) krafter, i t.ex. Tyskland och Frankrike, som av tveksamma skäl inte vill ha med Turkiet i EU. Turkiet i EU kan bli ett vikigt steg bort från den polarisering mellan den kristna och islamiska världen som blivit allt tydligare på senare år.

 31. […] jag ger eloger till Carl Bildt. Han och jag har vitt skilda ideologiska utgångspunkter. Men idag i sin blogg talar han tydligt om att Sveriges linje ska vara att ett demokratiskt Turkiet ska få vara med i EU. […]

 32. Kachina skriver:

  Det mest skumma är att man inte ser sin egen spegelbild. När någon säger att LO och fackbossarna styr sossarnas politik, är det dagsens sanning. Det bevisas dessutom med att LO ”mutar” sossarn med 10 miljoner per år.

  Men, när man säger att oligarkerna i svenskt näringsliv styr moderaternas politik, kallas det konspirationsteori, trots att svenskt näringsliv satsade 300-400 miljoner på Timbro och vår tids största propaganda-kampanj någonsin. Aldrig har någon någonsin förut lyckats få folk att tro att en försäkringsersättning är ett bidrag.

  Som jag sagt tidigare. Googla på Prescott Bush; bilder; får ni se att en bild säger mer än tusen ord: TVÅ PRESIDENTER SOM UNDERDOGS. Det är republikansk/moderat hierarki i verkligheten.

  Skulle vara kul att se Fredrik och Carl i Investors sällskap. Det torde synas även där var pondusen finns. Det är inte hos regeringen.

 33. testaren skriver:

  Kachina:
  LO:s koppling till Socialdemokratin omsätter nog lite mer än bara 10 miljoner.
  Det var nog den mest orimliga underskattning jag varit med om. Det ju inte en fråga om antal kronor. Så otroligt naivt.
  Det är inte en en konspirationsteori eller ens en konspiration. Det är ett uppenbart och rakt samarbete. Sådana kopplingar har aldrig borgerligheten haft lyxen att ha. Utom möjligen nu då, enligt dig. Tyvärr har borgerligheten aldrig haft samma starka styre eller självklar samarbetspartner som socialdemokratin har.

  Det är nog helt enkelt så att de flesta här, jag inkluderad, tycker det är rätt att vi fick en ny regering och därför

  Och vad är det som får dig att tro att försäkringsersättning är ett bidrag? :-)

 34. testaren skriver:

  Ojsan..oavslutad mening där..Såhär skulle det vara:

  ”Det är nog helt enkelt så att de flesta här, jag inkluderad, tycker det är rätt att vi fick en ny regering och därför inte kallar det som de anser vara goda krafter för negativa namn.”

 35. testaren skriver:

  Googlade lite och t.o.m. lagen kallar det ett bidrag:

  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19870410.HTM

  ”Bidrag enligt denna förordning skall minskas med sådant bidrag till inköp eller ändring av fordonet som den handikappade får från en kommun eller landstingskommun eller i form av försäkringsersättning.”

  Verkar som bidrag är motsatsen till en avgift eller skatt.
  Alltså ett vanligt ord som inte betyder nåt farligt.

  Varför inte kalla det ett bidrag förresten? Ett utfall på en regelrätt försäkring är det ju verkligen inte. Det är ju andra som betalat premien, så att säga.
  Nu bortser jag från de negativa känslor du har om själva ordet bidrag, som givetvis kanske gör det olämpligt likförbaskat.

 36. Kachina skriver:

  ”…….rätt att vi fick en ny regering och därför inte kallar det som de anser vara goda krafter för negativa namn.”

  Det tog bara två månader innan fler än tio procent hade ”köp-ånger”. Det andra alternativet var dåligt, men det här är sju resor sämre. De har klargjort sin politik, de genomför sin politik, men alltför få insåg/inser vart den leder.

  De övergripande riktlinjerna är identiska med IDU:s ideologi. Det är bara att granska dess medlemmar vilka suttit i regeringsställning, för att se vart det barkar iväg. Det handlar om neandertal- politik. Instinkt i stället för förnuft. Begär istället för känsla.

  2000-talet kräver bättre.

 37. bertil87 skriver:

  Kachinas spel med nazister, facister, oligarker, köpta borgare, USA världens värsta faciststat etc är bara gyckel. Han lämnar aldrig ett rakt och ärligt svar. Var och en som svarar innebär bara att han känner att han fått napp på kroken. Låt gycklaren sitta ensam i sin kula.

 38. Kachina skriver:

  testaren

  Vadå, låtsas du inte veta om att Timbro och alla i ”De Fyras Gäng”, konsekvent använt ordet bidrag, istället för sjukersättning och arbetslöshetsersättning.

  Reinfeldt gör det än idag. Tittar rakt in i kameran och kallar dem bidragsberoende

  Detta för att de tecknat och betalt försäkringen hos staten istället för i privata försäkringsbolag. (Det räckte tydligen inte med 30 miljarder i bonus till direktörena, högre premier och lägre utbetalningar ger mer bonus. Fy f-n vad jag blir förb-d)

 39. soli01 skriver:

  bertil87-det finns vissa kommentarer här som styrs genom ANTYDAN och är därför inget jag vill kommentera. Ett sätt att behålla sin position blir att köra med växelvis riktigt bra inlägg, men när personen fått igång en dikussion komma med sina återkommande ANTYDNINGAR. Detta vet vi alla om!

 40. Kachina skriver:

  Rakt svar: CIA kidnappar folk. De försvinner in i hemliga fängelser och förblir anonyma. De blir torterade. Hur många som mördas vet vi inte, vi kan bara jämföra med motsvarande metoder i Pinochets Chile och juntans Argentina.

  USA är i dagsläget en fasciststat som struntar i alla internationella lagar, regler och överenskommelser. Detta är FAKTA, Bertil. Det går inte att förneka. Ditt Shangri La/USA är en intellektuell och känslomässig soptipp.

 41. testaren skriver:

  Vafan Kachina.

  Det ÄR ju ett bidragsberoende vi talar om.

  Det är snarare sossarna som en gång i tiden kom på en massa fina ord för att dölja att de inte lyckas få tillbaks in de långtidssjukskrivna i systemet.

  Sånt skit håller inte Reinfedt på med. Han säger som det är.
  Han gömmer sig inte bakom statistik för att dölja att en himla massa folk behöver BIDRAG för att överleva. Han behöver inte det, för han för en politik som strävar efter att skapa RIKTIGA JOBB. Inte gå den breda vägen som sossarna gjort i alla dessa år och skapa fejkjobb som bara sänker folk ytterligare i skiten.

  Bra att du tog upp det:
  Arbetslösersättning är ju skitlöjligt att kalla ersättning. Ersättning för vadå? Att man varit arbetslös och som tack får pengar? Det är så jävla korkat (och samtidikt genialt) att det inte är klokt.

  Folk fattar ju inte vad ordet ersättning betyder längre eftersom sossarna har glorifierat varenda aspekt av statsberoende.

  Det behövs förfan inte nåt Timbro för att fatta detta!

 42. testaren skriver:

  Kachina:
  Angående CIA och struntandet i internationell lag får jag väl hålla med dock.

 43. maverick skriver:

  Idag framträder en sign. kachina som ingen kan ta på allvar. Konspirationsteorier varvat med oerhöra lögner och fantasier (typ LO bidrar med 10 miljoner till s ). En salig blandning av allt hat som finns utdelas till alla som ej tycker som den som representerar signaturen kachina idag.

  I morgon har kanske någon annan ”kachina-jour” – möjligtvis någon mindre militant representant. Då finns förhoppningar om riktigt läsvärda kommentarer.

 44. testaren skriver:

  Maverick:
  Jag så kan det kanske vara.

 45. testaren skriver:

  Ja, menade jag. :-)

 46. Kachina skriver:

  Om ditt hus brinner upp, får du då en ersättning från försäkringsbolaget (de ersätter det försäkrade objektet), eller får du ett bidrag.

  Både sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen betalas ur det fack som kallas arb.avg, en procentsats av den intjänade lönen, pengar som betalts av KUNDEN som köpt det du producerat. (alltså inte företaget, det förmedlar bara, liksom momsen och prel.skatten)

  Reinfeldt håller på och kastar SKIT på två grupper i samhället, precis som Hitler gjorde 1920 – 1933. Han förnedrar och förödmjukar dessa grupper. Inte ett enda jobb skapas genom att sänka a-kassa. Han gräver bara gropen djupare för dem som står i den så det blir svårare att ta sig upp.

  Fredrik är inte dum i huvudet, fastän han tänker som en neandertalare. (Även en räv kan vara listig) Det han håller på med är att segregera samhället, med full avsikt. Om han själv tror på full sysselsättning, tror han på latrintömmare och fabriker som arbetsläger, likt hans ideologiske förfader Prescott Bush.

  Allianzens politik går ut på ett segregerat samhälle, en liten grupp Superiors och en stor massa Inferiors. Det är temat om den ariska rasen i ny tappning.

 47. Kachina skriver:

  Maverick

  Är det en lögn, att LO bidrar med avsevärda miljoner till sossarna? Jag sade tio, för att jag hört den summan, men det kan vara mer eller mindre. Menar du att LO inte betalar till sossarna?

 48. maverick skriver:

  Här har du några siffror – visserligen några år gamla men penningbidragen har ju knappast blivit mindre!

  Penningbidragen från LO till Socialdemokraterna
  Uppgifter om LO:s stöd finns i tre olika källor:

  1.

  RUT. Mina egna undersökningar av penningbidragen från LO är baserade på uppgifter från LO-sfären och det socialdemokratiska partiet till riksdagens utredningstjänst (RUT). Enligt dessa uppgifter låg det sammanlagda, under mandatperioden 2000-2004, stödet från LO (inklusive förbunden) till Socialdemokraterna någonstans mellan 75 och 85 miljoner kronor, för användning i valrörelsen 2002 (Dnr 2002:144).

  2.

  SOU 2004:22. Utredningen innehåller intressant och viktig ny information om alla riksdagspartiers totala intäkter åren 2001 och 2002. Räknat på samma sätt som ovan skulle de fackliga bidragen till Socialdemokraternas valkampanj 2002 uppgå till 67 miljoner kronor. Till detta kommer fackliga bidrag till socialdemokratiska fonder (bland annat Kampfonden) som för 2001 förefaller har varit 5,5 miljoner kronor, och 0,6 miljoner kronor 2002. Utslaget över mandatperioden och räknat på i princip samma sätt som ovan blir detta approximativt 17 miljoner kronor ytterligare i penningbidrag till valkampanjen. Sammanlagt betyder detta att den fackliga rörelsen bidrog med ungefär 84 miljoner kronor till Socialdemokraternas valkampanj.

  3.

  Tidningarnas Telegrambyrå. TT uppskattade LO:s penningstöd till Socialdemokraterna i 2002 års valrörelse till ca 98 miljoner kronor. LO uppgav själva till TT ett lägre tal, ca 70 miljoner kronor.

 49. Kachina skriver:

  Jaha, så ”lögnen” bestod i att jag uppgav för låg siffra. Tja, man hör så många olika siffror och själva verkar de inte veta riktigt hur mycket de betalt, eller så vill de inte säga.

  Jag har aldrig sagt att det är ideologiskt rätt, tveksamt om det ens är juridiskt rätt, att använda enskilda medlemmars pengar på det sättet. Det är ett sätt att ”köpa” politiken, precis som det svenska näringslivet ”köper” sina politiker.

 50. testaren skriver:

  Kachina:
  Vilket skitsnack.

  Arbetsgivaravgiften är en illa förklädd skatt som arbetstagaren betalar medelst sänkt lön.

  Bara ytterligare ett härligt försök att mörka hur dyr staten är i sverige.
  ”Vi lägger över skatten på arbetsgivaren så tror de idioterna att de betalar lägre skatt. Och dessutom tror de värsta puckona att vi klämmer dit arbetsgivarna på det sättet.”

  Dessutom har det ingen som helst betydelse vilket ”fack” det hamnar i. Allt slås ändå ihop och fördelas. Också stendumt.

  Tyvärr Kachina. Reinfeldt kastar inte skit utan sanningen rakt i ansiktet på folk.
  Och sanningen tål inte större delen folket. Precis som socialdemokratin resonerar.

  Hitler? Hahahaaaaa.. Neandertalare? Du är för rolig du. Alltid som ett litet solsken i min vardag.

 51. testaren skriver:

  Kachina:
  Inte för låg.. Typ 8 gånger för låg. Då blir det lögn eller ett resonemang baserat på kunskap. Du får
  Dessutom är penningstödet knappast det viktigaste stödet från LO.
  Att utelämna det är dock bedrägligt och lögnaktigt.

 52. testaren skriver:

  Kachina:
  Inte för låg.. Typ 8 gånger för låg. Då blir det lögn eller ett resonemang baserat på kunskap. Du får välja.
  Dessutom är penningstödet knappast det viktigaste stödet från LO.
  Att utelämna det är dock bedrägligt och lögnaktigt.

 53. Kachina skriver:

  ”Arbetsgivaravgiften är en illa förklädd skatt som arbetstagaren betalar medelst sänkt lön.”

  Och,……om jag betalar motsvarande premie från min lön till ett privat försäkringsbolag, vad är det då. Det är ALLTID kunden som betalar min lön, såväl som direktörernas miljardbonus.

  Jaja, Hitler kastade sanningen i ansiktet på judarna och han hade faktiskt rätt i det han sade. Minst sex bankdirektörer och penningmåglare av de sex miljoner människor som straffades, stämde in på det han sade. Det finns säkert några stycken som faller under kriteriet bidragsberoendet, men inte hela gruppen. Det handlar om kollektiv bestraffning och neandertal-tänk. Reinfeldt kastar SKIT på dessa människor.

 54. maverick skriver:

  kachina,

  Att handskas varsamt med sanningen är väl inte något ABF- kurserna på Bommersvik är kända för.

  Det är väl så att din ideologiska fostran gör att du älskar att hänvisa till det ökända Schillerinstitutet och websidor från marxistleninisterna (som du ordagrant kopierar och sedan låter påskina varandes neutrala källor).

  Och ditt USA- hat varvat med dina övriga konspirationsteorier är ju rent av pekorala mästerverk!

 55. maverick skriver:

  Nu stiger väl ditt blodtryck ytterligare när du får läsa vad Angela Merkel idag sagt om vår utmärkte statsminister Fredrik Reinfeldt:

  ** Om alla vore som han skulle det vara det lätt att vara EU-ordförande. **

 56. Kachina skriver:

  Varenda människa borde känna till vad som hände 1920 – 1933, hur man gjorde ett helt folkslag till syndabockar för några få enskildas gärningar. Varje människa borde utifrån detta känna igen när det händer igen. Fredrik Reinfeldt kastar SKIT på sjuka och arbetslösa. Han segregerar istället för att förena. Han skapar inga jobb, utan ett djupare utanförskap, helt avsiktligt.

  Jag förstår att Merkel, liksom Bush, gillar Reinfeldt. Han är följsam, vet sin plats i hierarkin och trogen IDU:s ideologi. Från mig får han ingen aktning så länge han håller på med det han gör.

 57. Kachina skriver:

  ”Och ditt USA- hat varvat med dina övriga konspirationsteorier är ju rent av pekorala mästerverk!”

  Jag hatar inte USA. Jag kastar sanningen rakt i ansiktet på dem. Just nu är det en fascistregim som totalt struntar i alla internationella lagar, normer och överenskommelser.

 58. testaren skriver:

  Kachina:
  Va?? Du babblar bara. Vadå privat försäkringsbolag? Får din arbetsgivare välja vart han vill betala arbetsgivaravgiften? Tänkte väl det. Detta har inte ett skit med sak- eller livförsäkringar att göra. DET ÄR ETT VANLIGT BIDRAG som man får om man uppfyller vissa kriterier!

  Förresten ägs försäkringsbolag av försäkringstagarna så det är i slutandan de som har både ansvaret att välja bra styrelse och möjligheten att kasta ut dem.

  Detta handlar inte om syndabockar. Sluta bajsa expressenlöpsedlar.
  Reinfeld kastar inte skit på någon.
  Han säger som det är. Vafan får du detta om hitler ifrån? Är du berusad?

 59. bokindstrand skriver:

  Övervakade FBI Bilderbergarna?

  Enligt FBI så är ” the terrorist Chatter High”. Är det på Bilderberger mötet i Turkiet som ”terrorist chattern” är ”hög”. De möts ju där under veckan och nu har vi FBI som säger detta. Vi kan också höra ”Twinkle Twinkle Little Star” spela på PBS. Det är en välkänd trigger för sinnes kontrollerade sleepers som Cho at Va Tech.

  Se upp, terroristerna kommer! Låt oss ge upp några fler av våra återstående friheter för att få garantier för vår säkerhet. Vilket nonsens, är det de verkliga terroristerna som träffas där i Turkiet?!

 60. Kachina skriver:

  testaren

  Vem äger staten? Ja, inte är det Investor som många av er tycks tro, utan det är vi svenska medborgare och det är som du mycket väl vet vi som har ansvaret att välja bra styrelse och kasta ut dem.

  Det som kallas arb.avg är 32% av den lön vi tjänat in, som går till olika försäkringar. Hittils har det fungerat bättre att betala de pengarna till försäkringsbolaget staten istället för till privata bolag typ Skandia. En nation ÄR i grunden ett försäkringsbolag. Det började med att folk bosatte sig nära varandra för att gemensamt skydda sig mot plundring och överfall. Samhällen blev byar, regioner och nationer. Försäkringskyddet utökades därefter till att omfatta följderna av sjukdom, arbetsskada, missväxt och svält. Det är nationens grunduppgifter och om vi skall lägga ut dem på privata, är det lika bra vi lägger ner nationen.

  Det handlar om att vinna ett vale genom att utse syndabockar, en vi/dom situation där man förnedrar och förödmjukar ”dom”. Det är ett gammalt politiskt trick som förfinats till fulländning av Herr Goebbles. Allianzens valrörelse var identisk med Bush valrörelse 200 och bägge är identisk med läran i ”Goebbles-akademin”.

  Allianzen är en enda stor skittunna ur vilken Reinfeldt & Co fortsätter att kasta skit på de grupper de utsett till mobboffer. Om inte den abstrakta halvan hos Carl Bildt totalt slocknat borde han, med sitt skarpa intellekt, skämmas över att befinna sig i det sällskapet.

 61. maverick skriver:

  Ännu ett pekoralt mästerverk från kachina. Tala om blockerade hjärnhalvor!

  By the way, du har ännu ej svarat på Angela Merkels omdöme om Fredrik Reinfeldt, som jag berättade om för dig igår kväll. Men hon kanske också är en ”neandertalare” (precis som alla andra som inte tycker exakt som du)!

  ** Om alla vore som han skulle det vara det lätt att vara EU-ordförande. **

 62. Kachina skriver:

  Jo, jag svarade på det, att Fredrik vet sin plats i hierarkin och är följsam. Det vore verkligen lätt att vara EU-ordförande om alla vore som han.

 63. maverick skriver:

  Som vanligt väljer du att inte konkretisera Reinfeldts i dina ögon katastrofala EU- insatser.
  Ge ett exempel på där han varit ”följsam”!

 64. maverick skriver:

  Betr. ordet följsam.
  Bedömer du Morgan Johansson och Berit Andnor som följsamma sett ur ditt perspektiv?
  Dvs. lyssnar de på din s.k. rörelse?

 65. maverick skriver:

  Eller försöker de sig på den i och för sig omöjliga uppgiften att skapa sig ett namn, dvs uppnå kändisstatus?

 66. Kachina skriver:

  Inom det socialdemokratiska politrukväldet är alla följsamma, annars hade de inte kommit dit de är. Alla politiker i alla läger, försöker uppnå kändisstatus. Personligen, om jag satt i KU, skulle jag ha grillat CB hårdare.

  Jag har aldrig varit med i någon organisation, förutom tre år i byggnads, pga deras maffiametoder och tvång, vilket jag tydligt klargjorde för den lokale ordföranden och förbundsordföranden. ”Vi byggnadsarbetare anser att,……..” vilket det inte alls var säkert att jag ansåg. Ingen får tala om för mig vilka åsikter jag har.

  En svensk minister, allrahelst inte en utrikesminister, skall inte vara aktiv medlem i någon organisation förutom sitt parti. Särskilt inte en utländsk organisation eller tankesmedja. När den organistationen säger något, säger de detta med stöd av vår svenske utrikesminister. Detta är mycket olämpligt. Sveriges ståndpunkt är Sveriges och uttrycks genom vår stats- och utrikesminister. Ingen i annat land skall uttala sig i vår utrikesministers namn.

  Carl, hur trevlig samvaro ni än har. Men du kan inte vara officiell representant för annat än Sverige. Du representerar enbart Sverige, inga utländska tankesmedjor eller organisationer. Den privata kontakten med dessa människor är din sak, men den officiella kontakten måste du bryta, samt vidta åtgärder mot de som påstår att du ingår i deras styrelse om du inte gör det.

 67. maverick skriver:

  Intressant passus i ditt ovanstående inlägg ** Ingen får tala om för mig vilka åsikter jag har. **

  Men själv ger du dig rätt att ”åsiktsbestämma” allt och alla enl. de vedertagna principer som du anammat från ABF, Schillerinstitutet och Marxistleninisterna m.fl., enl. de subjektionistiska grundvalar som dessa praktiserar och lär ut.

  Solen skiner i Bastuträsk!

 68. Kachina skriver:

  Ingen åsiktsbestämmer åt mig. I vissa fall överensstämmer mina tolkningar med Lyndon LaRouce (fd presidentkandidat i USA) Marxsister och socialdemokrater, men inte i samtliga fall.

  Vad som är beklämmande är att Allianzare ur min generation inte kan tolka historien, se när den upprepas. Om det beror på att ni sov under historielektionerna eller bristande vilja eller förståndsbegåvning, är svårt att avgöra.

  Det är bra att solen skiner i Burträsk. Där brukar det väl regna, för det mesta. Vid havet har vi nästan lika många soltimmar som Öland. Ser att Expressen upplyser oss om att Bildt har ett några miljoners fritidshus vid Adriatiska Havet. Det är honom och familjen väl unt. Den rekreationen kan vara välbehövlig. Får hoppas att han även har en segelbåt där, så han får känna friheten. Tyvärr var jag tvungen sälja min motorseglare från 1918, så jag är numera landbunden och ofri.

 69. maverick skriver:

  Se där kachina, Expressen och TV 4, ”objektiva favoritkällor” när det gäller Carl Bildt. ALLT ÄR SANT vad som står och sägs där. Ett oomrunkeligt faktum!

 70. Kachina skriver:

  Jag tror säkert det är sant att han har en stuga vid Adriatiska Havet. Är det någon som missunnar honom det? En vanlig byggkunnig arbetare kan bygga sig en stuga där, billigt.

  Sedan är det det där med kostnaden för flygresor och att barn, barnbarn är här. Annars, är det bara att bygga.

 71. smalanningen skriver:

  Jag tycker nog tvärtom, man ska – och bör – delta i föreningar/tankesmedjor/sällskap (kalla det vadnivill) för att knyta kontakter, få idéer – men också bara för att få umgås med folk med samma djuplodande intressen. Att vara folkvald och samtidigt med i ett sådant sällskap ser jag absolut inget problem med.

  Såväl KU:s agerande som Kachinas kommentarer känns som hämtat ur en dammig gråvit propagandafilm som visas på rullfilmsprojektor. Kanske dags att vakna upp och inse att världen krymper och att det inte går att styra människor som man kunde under kalla kriget-åren då världsalltet var mer dunkelt och kvarteret/staden man bodde i var… världen.

  Jag måste också få kommentera det här med att kasta skit på sjuka och arbetslösa.

  Det är politiskt inkorrekt att säga ”bidragsberoende” i Sverige. Men det är ju så det är. De sjuka/arbetslösa vet om det och alla andra också. Man vet också om att i det landskap (host, harkel) där vi har minst arbetslöshet också har de friskaste människorna. Arbetslöshet och långtidssjukskrivningar dödar människan långsamt inifrån, och det hälper inte någon arbetslös eller långtidssjuk ett enda dugg att en politiker enligt utsago ”lider med dem”, det som behövs är istället förutsättningar för att de kan komma ur sin situation. Ett företag som vågar satsa i en gammal bruksort. Effektivare sjukvård utan köer. Åtgärdsprogram för varje långtidssjuk eller arbetsskada som i steg tar personen – människan – till ett meningsfullt arbete igen.

  Jag vet att många personer i utanförskap har tröttnat på socialdemokratin (liksom jag själv) för att det inte händer något – mer än att de jobb som man ”skapat” i de statliga bolagen och verken för varje dag orsakar mer sjukskrivningar, mobbingsfall, trakasserier, stress än i vilken liten dammig industri som helst i Gnosjö eller Kronoberg.

  Jag väntar fortfarande på en regering som på allvar tar tag i det här med utanförskapet,; som säger att ”vi tolererar inte att en människa mår dåligt, och vi vill lösa människans situation – inte med mer pengar i fickan utan att komma in i arbetsliv och samhälle igen”. Alliansen är närmast, men inte riktigt där ännu.

 72. ollemunter skriver:

  Den som väntar på något gott osv… Ja kanske blir det en ny regering 2010. Jag är också jävligt trött på allt snack om bidrag.

  När chefer och direktörer, för 20 år sedan gick i väggen eller inte klarade sina jobb, så kunde dom vara sjukskrivna långa perioder utan att någon reagerade, men när folk i allmänhet, började göra likadant för ca 10 år sedan, så började försäkringskassan med hjälp från regeringen, tillsätta speciell personal, att utreda om folk verkligen var sjuka eller inte.

  Forsättningsvis, så kallades det för att man jagade fuskare. Det vi ser idag är följden av det som startade, då för ca 10 år sedan och jakten fortsätter med större intensitet och man fokuserar på alla i samhället idag. Sjuka, arbetslösa som inte vill jobba? förtidspensionärer, hemma för vård av barn, olycksdrabbade sjuka mm mm listan kan göras lång på jagade.

  Är det verkligen någon som vill vara sjuk eller arbetslös? Någon gång kan vem som helst drabbas av sjukdom eller arbetslöshet.

  Sverige är idag ett U-land när det gäller att ta hand om sjuka eller hjälpa folk som blitt arbetslösa, vi behöver bara gå till Danmark, så har folk där det mycket bättre,när det gäller dessa försäkringar.

  Vart tog våra pengar vägen, ja, det kan man fråga sig, vi som hade det så bra här i Sverige. Lägger vi ner för mycket pengar på invandrarna? visst där försvinner en hel del av vår välfärd. Företagen flyttar utomlands, där finns en förklaring på att pengarna rinner ur landet. Listan kan också här göras lång, på orsaker till att vi går från välfärd till, ja vadå?

  Men å andra sidan så går ju Sverige bra just, så varför detta gnäll, om bidrag, hjälp kan alla behöva någon gång här i livet, vilket tydligen blir svårare att få om det skall fortsätta så här.

 73. laken skriver:

  Det finns nog ingen som vill vara sjuk, men däremot att vara sjukskriven tror jag att det är många som vill vara. Därför måste krafttag tagas mot de som fuskar.

 74. Kachina skriver:

  Ursch,….så obegåvat. Alla är vi löneberoende. Alla är vi beroende av att försäkringen utfaller när det försäkrade objektet skadats.

  Det är mest sjuka i de län där det är mest arbetslöshet, därför att det är mest gamla som bor där. När man blir gammal blir man mer sjuk. Till slut dör man. Känner du inte till det.
  De yngre har flyttat till storstäderna, där jobben finns. Det är därför ni har bostadsbrist.

  Förskolan börjar åter till hösten. Sök in och börja om lärandet.

  Det är en sak med samvaro och samtal i utvalda grupper och en helt annan sak att vara officiell medlem/representant för en organisation, särskilt om den är utländsk. Sveriges utrikesminister representerar enbart Sverige. Accepterar han inte det är det bara att avgå.

 75. Kachina skriver:

  laken

  Naturligtvis skall man ha kontroller och sätta åt uppenbart fusk. Men, det brukar ganska snabbt övergå till Moment22- situationer. Sådant måste vi vara vaksamma mot. Det finns gott om potentiella psykopater i förvaltningen, som framträder bara de får verktygen.

 76. maverick skriver:

  kachina,
  Varför stiger sjukfrånvaron alltid när älgjakten börjar i dina hemtrakter?
  Detta är en statistiskt bevisad sanning.

  Är det en särlag, någon slags Lex Norrland?

 77. Kachina skriver:

  OK, den statistiskt bevisade sanning som kommer från Allianzen har visat sig ha allvarliga brister i samtliga fall. Kan du visa den statistiken? En länk, tack.

 78. maverick skriver:

  kachina

  Kan tyvärr ej länka då jag enbart har ”pappersunderlag” men du får dokumenterade uppgifter från TT och Läkartidningen. Bör duga även åt dig!

  Sjukfrånvarons topplista (länsvis) 2005:

  Norrbotten
  Jämtland
  Västerbotten
  Gävleborg
  Värmland
  Västernorrland

  Källa: Försäkringskassan.

  TCO råkade i ett anfall av intellektuell klarsyn (sådant kan inträffa i de mest oväntade sammanhang) kartlägga sjukskrivningens geografi. En närmare titt visade att sjukskrivningen varierar betydligt mellan olika delar av landet. Min egen observation: ju mer av älgjakt, desto mer av sjukskrivning.
  Här finns ett intressant samband. RFV borde fortsätta analysen och visa hur älgjakt och sjukskrivning sammanfaller i tiden. Härav kan myndigheten dra intressanta slutsatser om älgjaktens effekter på folkhälsan. En kan vara: om vi låter älgarna vara i fred tillfrisknar befolkningen, åtminstone lokalt och temporärt.

  Läkartidningen 21 augusti 2003, sid 2655-2656
  Skribent Nils-Eric Sandberg

 79. Kachina skriver:

  De gånger intellektet vaknar i någon av dessa förvaltningar åtföljs de omedelbart av kortslutning enligt Moment22.

  Jag kan nästan garantera att de dragit siffrorna rakt av utan att räkna med de demografiska skillnaderna och utan att beakta att en influensa/kräksjuka råkade infalla precis vid älgjakten. Så är det med politiskt beställd statistik,man ser det man VILL se och bortser från det som tyder på något annat.

 80. Kachina skriver:

  Det föll bort sista stycket, som sade att.

  Nu blir det iaf ordning på torpet. Det gäller att jaga från köksfönstret, för risken är stor att en av de nyanställda 300 kontrollanterna ringer på dörren.

 81. watson69 skriver:

  Kachina

  Vid älgjakten ökar alltid sjukfrånvaron, likaså vid stora tv evenemang som VM och OS.

%d bloggare gillar detta: