Fredriks middag i Berlin

När jag kommit fram till Bosporens strand befinner sig Fredrik Reinfeldt enligt plan på inflygning mot Berlin.

Där skall han i kväll äta middag med förbundskansler Angela Merkel och Irlands statsminister Bertie Ahern för att diskutera arbetet med de europeiska fördragsfrågorna. Gemensamt skall de försöka att finna vägar framåt.

Sakta rör sig nu dessa frågor framåt. Och det finns ju ett mycket tydligt behov av att reformera institutionerna inte minst för att göra Europeiska Unionen till ett effektivare fredsinstrument. Gång på gång slås jag av det behov av ett starkare Europa i dessa avseenden som ju faktiskt finns.

Så jag kan bara hoppas att kvällens middag i Berlin visar vägar framåt. Men åtskilliga steg återstår på vägen till det riktlinjebeslut som nu eftersträvas vid EU-toppmötet i slutet av juni.

I allra bästa fall skulle det senare kunna leda till en överenskommelse om en reformering av institutionerna mot slutet av året.

14 Responses to Fredriks middag i Berlin

 1. David Igra skriver:

  Jag tycker någon av dina medarbetare kan börja mäta hur många mil du reser varje vecka. Så kan man sedan göra statistik av det och jämföra med andra utrikesministrar.

 2. Kachina skriver:

  Och,….till vilken nytta? Bildt reser en miljon mil, Rice reser 567.765 mil. Jaså?

  Menar du att Sverige skall avsätta arbetstid för det? Tjoller, som vi säger i Norrland.

 3. pettson skriver:

  Varför inte? Minst lika meningsfullt som med den arbetstid, som en del zoombie-aktiga varelser lägger ner på att i slow motion vandra planlöst omkring i landstings- och/eller kommunala inrättningars korridorer – och får lön (= våra inbetalda skatter) för det.

 4. Bo W. Höglund skriver:

  Nu skall pettson inte vara orättvis, när de sätter sig ned åstadkommer de ju värdefulla inlägg här på bloggen – se t.ex. 5:08 här ovan!!
  Och samma signaturs andra ordmattor härstädes.

 5. josefboberg skriver:

  Ja – det är märkligt det här med att tycka – utan att i sak ange vad som istället skulle kunna göras. Detsamma som att be InteBönen = vare emot = lägga sin egen energi TILL att det blir än värre åt det hållet som vederbörande INTE vill att det skall gå.

  Men – vaddå – vad annat har Wi lärt oss av wåra föräldrar, skolan och den vuxenvärld Wi föddes in i som barn. Dock – någon gång kanske – kanske några av oss i MaktPyramidens botten – själva börjar inse vad att vare EMOT = be InteBönen innebär i ENERG-tapp för oss själva. Måhända kommer Wi då fram till att det finns väsentligt bättre sätt att använda wår egen ENERGI på. Men vad vet jag om det egentligen = ingenting !

  Ha det…
  vännen Josef

 6. Kachina skriver:

  Bo W

  För att inte tala om inlägget 4:44

  …., och så det där om att ”om man skall jämföra dig med en bil, blir det en Maserati”

  Är Carl, Jesus? Talet från ”lärjungarna”, påminner mycket om evangeliernas lärjungar när de talade till Mästaren.

 7. Josef Boberg skriver:

  Jaså – och ?

 8. ollemunter skriver:

  Just nu är Fredrik strängt upptagen med att förbereda den stora festen, den 7 juni för sina partivänner och andra likasinade i regeringskansliet. Vi skattebetalare som står för notan, säger bara ett stort GRATTIS! till denna ynnest från oss alla.

 9. maverick skriver:

  Tänk vad vissa kan gnälla över en personalfest. Gläds i stället med de som får deltaga.
  Väl bekomme!

  Inlägg på flera olika bloggplatser om denna fest visar enbart uttryck för den svenska avundsjukan personifierad!

 10. Kachina skriver:

  Josef Boberg

  Jag ställde frågan om ni betraktar Carl Bildt som Jesus, Frälsaren, eftersom språket underifrån och uppåt verkar ha den karaktären.

 11. hansvonessen skriver:

  Jag håller med om att EU behöver en konstitution. Men en för svag konstitution är sämre än ingen alls. En konstitution utan effektiva spärrar mot missbruk innebär en risk för legitimering av sådant som inte borde legitimeras. Den tyska Weimarrepubliken från 1920 hade det misstaget och lät en diktatur smyga in demokrativägen. Därför hejade jag på både Frankrike och Holland när de röstade emot konstitutionen trots att jag är klart för en stark Europeisk Union som verkligen behövs. Stressa inte etablerandet av unionen. Se till att grundarbetet blir noga och väl utfört och att processen ges tid så att de nya länderna verkligen blir likvärdiga och det inte bäddar för besvikelser och motreaktioner. Konstitutionen skall innehålla spärrar mot maktmissbruk och tydliga principer för maktdelning – och helst inget annat. Lycka till!

 12. john81 skriver:

  Det viktigaste gällande EU-konstitutionen är att den inte går till folkomröstning. För att kunna rösta krävs att man har så pass mycket kunskap om dess innehåll att man i princip skulle behöva läsa en 5-poängskurs på högskolenivå i ”EU-konstitutions-vetenskap”. Medelsvensson kommer annars att rösta ja eller nej till konstituionen med utgångspunkt från huruvida man är positiv eller negativ till EU som helhet, utan att nödvändigtvis ha minsta kännedom om EU-konstitutionens innehåll.

  Nej… låt ledarmöterna i riksdagens Plenisal få som uppgift att grundligt sätta sig in i konstitutionens alla delar – i betydligt högre grad än vad än vad medelsvensson skulle kunna göra genom inoformationskanpanjer – och därefter tar riksdagsledarmötensa ställning till konstitutionen utifrån dess innehåll, obreroende av vad de har för åsikter om EU som helhet.

 13. Josef Boberg skriver:

  Hejsan goa Kachina,

  Ja – ifall Du kan få det till att jag ser Carl Bildt som JesusFrälsaren – så ser jag det just nu som ett underlag för ett gott kluckande skratt… hahaha… hahaha… hahaha…

  Ha det…
  vännen Josef

 14. Josef Boberg skriver:

  Hejsan igen Kachina,

  Kom på att jag vill lägga till med avseende på Carl Bildt som JesusFrälsare av världen – med tanke på att Alla människor faktiskt kan välja att förändra sig ! Osvuret är ju Alltid bäst – även med avseende på Carl Bildt som VärldsFrälsare !

  Ha det…
  Josef

%d bloggare gillar detta: