Bråttom

Hemma från Hamburg och på väg till riksdagsgruppens fest. Bråttom, bråttom.

Och i morgon blir det jäktigt värre.

Invigningen av Sweden House i Second Life tilldrar sig nu ett mycket betydande intresse.

Förutom alla andra media vill såväl CNN som Aljazeera ha direktintervjuer i sina globala sändningar.

Innan dess skall jag dock förbi KU och svara på frågor med anledning av det lätt missvisande inslaget i Dagens Eko för någon månad sedan. Jag har gång på gång erbjudit mig att komma och svara på de frågor – relevanta eller irrelevanta – som de må ha, och nu har de accepterat detta erbjudande.

Bra så. Tidigare utfrågningar har bidragit till att klarlägga viktiga fakta.

Men sedan har jag möte med utrikesminister Jonas Störe från Norge och Ilkka Kanerva från Finland för att diskutera ekonomisk och säkerhetspolitisk utveckling i de nordliga delarna av Nordeuropa. Det blir samtal, båtfärd och middag.

Hoppas bara att solen vill titta fram en liten stund – Stockholm ser bättre ut då.

16 Responses to Bråttom

 1. David Igra skriver:

  Jag blir nästan trött av att endast läsa om din dag, varje gång jag tycker att livet går lite väl fort ibland så tänker jag på ditt dagschema. Både med beundran och med oro, Sverige har stort behov av en kompetent utrikesminister!

  Stop and smell the roses… Eller buffelmozarellan i ditt fall måhända :-D

 2. Kachina skriver:

  Ja, jag vet att det egentligen inte är lönt att säga, mentecknen är tydliga. Du Carl går snart in i väggen. Däckad, men reser dig på nio, tar fart och springer in i samma vägg igen.

  Det är faktiskt bara en förstående hustru som kan rädda dig. Vi får hoppas att hon är det.

 3. Stefan D skriver:

  Det är ytterst sällan folk går in i väggen om de älskar sitt jobb och känner att de gör någonting meningsfullt.

 4. Kachina skriver:

  Positiv stress är en myt. Att bo i ett flygplan, fru och barn är ensam hemma, det tär i kvadrat. Som sagt, det enda som kan rädda honom är en förstående och tålmodig hustru, hur mycket han än älskar sitt jobb.

 5. claesretired skriver:

  Märkt att många gör misstaget att gå ut från egna erfaranheter vad gäller arbetsbörda och vad man orkar med. Man jämför med mer ordinära människor och har tydligen ingen större erfarenhet av plusvarianter eller plusplusvarianter. Den arbetsbörda och rörlighet som CB visar är långt ifrån ovanlig i bla topmanagement hos många större företag. Typiskt för dessa människor är också att man klarar många bollar i luften samtidigt. Synd bara att när plusvarianter hamnar i politiken så ska de ha så lite betalt Motivationen är givetvis en viktig drivkraft.

 6. Kachina skriver:

  Vadå plusplusvariant? Det handlar inte enbart om topmanagement. Då jag hade åkeri var mitt längsta pass 72 timmar med 60 ton långtradare. Två korta stopp för att tanka. Här uppe är det enkelt att jobba 48 timmar i sträck på sommaren. Lika ljust hela dygnet. Det blev många sådana skift.

  Så, om man skall utgå från egna erfarenheter vad man orkar med, kan jag nog mäta mig med ditt topmanagement. Men du tänker i en typisk Allianz-tunnel, Clas. Du ser bara CB, men du förstår, han är inte ensam. Han har alltså en mental och känslomässig växelverkan med minst tre personer till som måste fungera. Fru och barn. För att arbetet skall fungera, måste privatlivet fungera.

  Visst skulle vi önska honom ett eget privatplan och att familjen följer med, men vill frun bo i ett flygplan?

  Det som är typiskt för alla högermänniskor, är att de tänker så ensidigt.

 7. Kachina skriver:

  claes,……. mfl,

  Ibland får jag en känsla att ni dyrkar människor som ni upplever vara ”över” er. Plusmänniskor och plusplusmänniskor, vilket trams. De är lika sköra under fasaden som alla andra. Jag satt en gång på flyget mellan London och Sthlm. Över mittgången satt en karl i karriären som verkligt utstrålade SJÄLVBELÅTENHET. Jag tog inte blicken från honom och visade vad jag tänkte, och såg honom krympa till en gråtfärdig treåring.

  Elakt, jo. (Ber om ursäkt Fader) Men jag tål inte självbelåtna grisar.

 8. soli01 skriver:

  Skickade du röntgenstrålar , tro. Han kan ju ha fått strålskador. Du är en hård man-Kachina- i vissa stunder. Har du aldrig kommit på tanken att kanske du har fel många gånger och att andra kan ha rätt. Vi tar inte tunnelseendet igen!

 9. Stefan D skriver:

  Kachina,
  Vad hemskt det måste ha varit för dig att träffa på någon som trivdes med sig själv. Tur att du kunde tok-stirra på honom så han blev rädd. Jantelagen är fortfarande gällande däruppe märker jag.

  För övrigt tror jag nog att de flesta av oss skulle bli lite spaka om vi satt bredvid en person som ägnade en hel flygresa mellan London och Stockholm åt att bara sitta och galet stirra på en.

 10. stig2entreprenoren skriver:

  CNN och Aljazeera når många och krispiga uttalanden där kan bryta mönstret och ge nya perspektiv, kan man hoppas.
  Ekonomisk utveckling i de nordliga delarna av Nordeuropa är ett intressant ämne. Innovation Norge m fl behöver säkert kompletteras med konsulthjälp av det vassare slaget som kan tänka i tre steg och ta hänsyn till verklighet, trender och aktörer.

 11. Kachina skriver:

  Jag glömde säga om överklassattityden mot kabinpersonalen. Samma hände på Gran Canaria. Vi åkte buss och vid en hållplats kom det in två spanska tjejer i 13-årsåldern. Alltså, den där superkänsliga åldern. De hade någon form av busskort och den ena visste inte riktigt hur man skulle använda det och försökte stoppa in det i fel springa på den där lådan, varpå en tysk turist pekade på henne, gapskrattade och sade något på tyska som jag inte hörde exakt vad,…..men han gick av vid nästa hållplats.

 12. klaskarlsson skriver:

  Kachina: Så inge får vara stolt över vem man är och vad man eventuellt har uträttat ?
  Jante ^2 alltså ?

  Översittarfasoner tycker jag inte om. Eller att man nedvärderar andra.
  Däremot måste man få vara stolt över sig själv, och få sträva mot högre mål utan att skämmas för det.

  Annars kommer man ju in i en cirkel där alla skall vara lika lite värda – istället för lika mycket värda. Sen är inte all lika mycket värda i varje given situation !

  Om ngn är svårt skadad tex så värderar jag en läkare mycket högre än en städare. Skulle man jobba i ett skitigt kontor så värderar jag en städare högre än en läkare där. osv.

  Som utrikesminister värderar jag någon som klarar ett högt tempo, har internationella kontakter och diplomatiska färdigheter. Att till andra länders delegationer köra med tex. ”Nej jag måste vara hemma ikväll, jag skall grilla med familjen” istället för att hålla presskonferens och officiell middag på ngt residens funkar ju inte helt enkelt. CB’s fru har f,ö, vad jag vet varit med sedan han var statsminister. Så långa dagar och frånvaro vissa perioder är nog inte dom främmande. Är det en begränsad tid så funkar det ju. Mer än en mandatperiod tror jag inte CB sitter kvar – utan då finns det nog ngn efterträdare – men man vet ju aldrig…

  /K

 13. Kachina skriver:

  ”Så ingen får vara stolt över vem man är och vad man eventuellt har uträttat ?”

  Javisst får man det, naturligtvis. Det kanske inte framgick tydligt att det är översittarfasoner och öppen nedvärdering jag reagerar mot. Jag tycker definitivt att CB skall vara nöjd med sig själv och det han uträttar, men han är ingen övermänniska. Det där tempot håller inte längden, utan det handlar om att åtgärda i tid, exv. ge honom förtur till att av regeringsplanen för att minska restiden.

  Jag tror faktiskt att flängandet är till nytta för Sverige. Hur mycket eller litet han åstadkommer i de olika sakfrågorna kan vi aldrig veta, men ett är säkert, han gör Sverige till en knutpunkt i världspolitiken och det får sina sidoeffekter inte minst för den svenska industrin. Vi är inte ett tyst hörn i världen längre.

  Men kom ihåg. CB är inte en övermänniska som vissa här tycks tro. Det handlar även om prioritering och integritet. Ibland kan faktiskt en grillkväll med familjen vara viktigare än en presskonferens eller en officiell middag.

 14. soli01 skriver:

  Kachina- nu rör du vid en aspekt som ofta kommer bort och jag tycker att du uttryckte mångas tankar i din senaste skrivning. En människa är ingen robot och detta Carl får du allt tänka på! Är det så jäktigt att vara utrikesminister måste inte tempot bli mera mänskligt?

 15. Man kan även tilllägga att det är ”plus- och plusplusmänniskor” som bidrar till en kultur som vår där människor med en viss typ av sårbarhet småningom ”väggar” – inte sällan de som är ensamstående med barn eller lever i styvfamiljer där det i många lägen är knepigt att få de sociala och ekonomiska relationerna till barn, styvbarn å exxen med respektive yyen att fungera utan gnissel…

  Visst kan man ödmjukt gratulera CB till hans enorma arbetskapacitet – liksom många andra – men som sagt: De bidrar också till att skruva upp tempot för oss andra små kryp som inte har den kapaciteten, de sociala nätverken eller den uppfostran… Handlar alltså iockså om vad man har med sig bagaget, so to speak…

 16. claesretired skriver:

  Intressant tanke du har Mikael G att folk med hög kapcitet lockar oss andra till att anstränga oss över vår förmåga så vi plötsligt är där i ”väggen” eller blir utbrända.
  Mycket av politiken har ju gått ut på att argumentera för jämlikhet och att undertrycka det faktum att människor är olika och har olika behov och har olika förutsättningar. Man har blandat ihop detta med att vi människor ur etisk synvinkel har och ska ha samma människovärde vilket ju är nåt helt annat. Tacka sjutton för att fler och fler människor klassas som utbrända som omskrivning för att man ej lyckas leva upp till doktrinen att allt ska vara jämlikt.

%d bloggare gillar detta: