Blandad torsdag

Regeringssammanträde och allmän beredning som sedvanligt och brukligt är på torsdagsförmiddagar i Sverige.

Och sedan blir det en rik kollektion av olika ärenden att ta tag i under eftermiddagen.

Den fortsatta beredningen av den komplicerade frågan om möjligt deltagande i understödsstyrkan i Darfur kommer alldeles säkert att ta sin tid.

Vi kooordinerar den beredningen mycket nära med motsvarande process i Oslo – det kommer ju i så fall att handla om ett gemensamt norskt-svenskt förband.

Förberedelser för kommande arrangemang blir det också. I morgon har vi först UD:s folkrättsdag och därefter skall jag iväg till Moskva för att äta middag där.

I kväll blir det dock middag på UD med FN:s förra generalsekreterare Kofi Annan.

Det skall verkligen bli trevligt att ses igen – vi talades vid per telefon för någon månad sedan, men har inte setts sedan han lämnade sin position. Han är här för att på lördag ta emot ett pris av Olof Palmes minnesfond.

52 Responses to Blandad torsdag

 1. soli01 skriver:

  Hej Carl!
  Hur orkar du hålla ett sådant tempo?
  Skulle vara intressant att jämföra med tidigare ministrar.

 2. Kachina skriver:

  Som att jämföra den magnetiska plus- och minuspolen :-)

  Kul att Kofi Annan får pris. Jag vet inte alls var han står politiskt, men hälsa honom att genom sitt sätt att vara, har han en stark supporter här. Finns säkert många fler som håller med.

 3. stig2entreprenoren skriver:

  Ett norskt-svenskt förband till Afrika är genialt.
  Detta är verkligt broderskap och blir en viktig symbol globalt och internt.
  Ett föredöme som visar på hur svåra saker kan göras.

 4. Stefan D skriver:

  Kofi Annan borde snarare få fängelse än ett pris med tanke på hur genomkorrupt Olja-mot-mat-programmet i Irak var. Det var den gode Kofis son som skötte det programmet. Och pappa Kofi var inte sen att försvara sonens agerande trots en uppsjö av bevis mot honom.

  Vad säger du Kachina…kanske skulle du ägna ditt krut åt sådana skandaler istället för Schillerinstitutets hopkokade smörja om nazistiska hemliga sammansvärjningar i Vita Huset?

 5. Kachina skriver:

  Jo, jag känner till det där hopkoket med sonen, olja mot mat m.m. Har inte satt mig in i det så mycket. Som jag skrev, har jag ingen aning om vad Kofi tänker politiskt, utan säger att hans sätt att vara synes mycket sympatiskt, en sån där människa man gillar rent spontant, liksom Carl Bildt, men ändå kan ha diametralt motsatta åsikter.

  Politiskt kan jag skälla ut både Kofi och Carl, men vid en öl i baren är tonläget annat. Där kan även jag vara en sympatisk person. Politiskt kan jag vara hur djävlig som helst, eller rättare sagt, precis som motparten gör mig till. Jag förstärker och reflekterar de politiska signaler som sänds ut, samtidigt som jag transformerar dem till den verklighet den lille mannen i den stora massan lever i.

 6. ollemunter skriver:

  ”Vi kooordinerar den beredningen mycket nära med motsvarande process i Oslo – det kommer ju i så fall att handla om ett gemensamt norskt-svenskt förband.”

  Här smyger Carl Bildt in Sverige i Nato, han är lite före sin tid, den gode utrikesministern.

  http://www.norway-nato.org/

 7. lillies skriver:

  Soli…

  kanske vår utrikesminister kan skriva guideböcker under pseudonymen Karl F. Lits många resor…liksom en annan med många järn i elden.:

  http://www.svd.se/dynamiskt/resor/did_15533248.asp

 8. lillies skriver:

  Stefan D

  vad tycker du om utnämningsförfarandet av Hafström? (Inte utnämningen av honom som person men själva förfarandet)

  ”Tjänsten har inte varit utlyst. Den har inte varit möjlig att söka. Och Hafström står som sagt nära Bildt.

  Vad har hänt med valrörelsens allianslöften om öppenhet i rekryteringsprocesserna och avpolitisering av utnämningsmakten? Göran Persson fick hård och välförtjänt kritik av de borgerliga för sina utnämningar, men nu agerar de likadant själva. Dels är det dåligt i sak, dels skadar det allvarligt deras trovärdighet. Vad har de för utnämningspolitik egentligen? Ska de fortsätta i socialdemokraternas hjulspår? Ska Leijonborg bli chef för Skolverket härnäst?”

  http://www.svd.se/dynamiskt/blogg/did_14626525.asp

 9. Kachina skriver:

  Olle Munter

  Partnerskap för fred. Jag vet inte exakt vad det innebär, men föreställer mig att vi är med i NATO för fred och fredsbevarande insatser, men vi behöver inte vara med i krig, varken ett angrepp mot eller av NATO.

  Nu blir ju detta under FN:s mandat, men annars, vårt nuvarande samarbete med EU och NATO ger oss det skydd vi behöver. Det är inte nödvändigt att gå med i NATO, även om de gärna ser att vi gör det.

 10. tg46 skriver:

  lillies

  Skillnaden är att GP och sossarna nämnde inkompetenta folk till ambassadör för att bli AV med dem (Winberg till Brasilien, Tham till Tyskland…) medan FR och CB nämnar kompetenta folk till ambassadör som en viktig del av deras utrikespolitik.

 11. tg46 skriver:

  Kanske ska det vara ”sin” utrikespolitik – eller ännu bättre Sveriges utrikespolitik.
  Sorry

  /tg

 12. Stefan D skriver:

  lillies,
  Bildt uttalade sig om just den frågan i P1 idag. Han sa att ungefär fem personer på UD över huvud taget skulle ha kunnat komma på fråga när det gäller tjänsten som ambassadör i Washington. Alla dessa fem blev informellt tillfrågade och sen bestämde man sig för den som var bäst lämpad. På den nivån funkar det liksom inte att lägga ut en platsannons på arbetsförmedlingens hemsida.

  Sen när det gäller andra tjänster såsom exempelvis ambassadören i Thailand så har man ett helt annat ansökningsförfarande, vilket är som sig bör.

 13. bockgaard skriver:

  Carl fick åtminstone in dagens replik när den näsvise reporten antyddde att Hafström fick sin nya fina tjänst för att han var kompis med Bildt. Denne replikerade då att det var lika grundlöst som att han svarade på reporterns frågor bara för att denna var en sympatisk eller just person, eller något i den stilen.

 14. Kachina skriver:

  Ambassadör i Washington? Märkligt,….att han inte frågade mig. :-)

 15. Kachina skriver:

  Jag undrar just, om det inte är dags för Herr Utrikesministern (och regeringen för den delen) att gymnastisera den högra hjärnhalvan en stund. Det handlar om den svåra övergången från djur till människa.

  Visst, vi har både själ och ande. Vi lever ”på en vibrerande sträng av ljus”.
  Vi är konstant medvetna, även när vi sover eller dör, men på olika frekvenser, i olika typer av materia och därmed i olika former.

  Universum består av två ting, sade han Demokritos. Ande och materia, ljus och mörker, hög energi och trög energi, högt medvetande och trögt medvetande.

  Om man skall beskriva processen symboliskt och om jag förstått saken rätt, vill vår kosmiske anfader i anden spegla sig själv i materian, se sig själv. Ren ande (Ljus bestående av Vilja, Kärlek, Intelligens) utgår från källan och reflekteras i materian.

  Reflexen börjar i atomen med ett on/off medvetande, attrahera eller repellera. Går vidare i allt mer komplicerade former. Det finns en som beskrivit medvetandets evolution som att en sten ligger på minus 70, ett träd på -7 blommor på -3, köttätande växter på +1, myror på +7, apor och människor på + 13. Om du då föreställer dig hur stor del av vår värld myrorna är medvetna om och ställer det i relation till det vi kan veta om de medvetanden som finns på + 40?

  Men, det är just här, vid +13 vi har själva poängen. Den utgående strålen möter den reflekterande strålen. Själen speglar sig själv, men bilden kan vara väldigt olik ursprunget genom att detta fysiska väsen har sinnet felvänt (ett misstag av Demiurgen) , vänt utåt mot materian istället för inåt mot själen. Det är alltså inte alltid att själen kan se sitt verkliga jag, eller ens få riktig kontakt. Själen blir bara ett svagt glödande ljus i ett biokemiskt raffinaderi, där instinkt och begär dominerar över intuition och känsla.

  Det är i vissa djur som själen får kontakt med ”den förlorade sonen”. Därefter utvecklas kontakten i människan. Medvetandets evolution är en oerhört lång process. Det handlar om miljarder och som människa i tusentals år. Vi kommer att gå vidare i andra former när vi passerat det här stadiet.

  Detta är som jag har uppfattat det hela. Det kan finnas vissa sakfel, men en sak kan jag säga helt säkert. Det finns ingen död, så länge vår kosmiske anfader är ”vaken”. ”Döden” är som att gå från ett rum till ett annat. Medvetandet förflyttar sig bara, centrerar sig, till en annan frekvens på strålen. Och,….hav tröst, det går INTE att förflyttas neråt. Vi kan bete oss som djur, vi kan bete oss som svin därför vi är delvis djur, men vi kan inte återfödas i den fysiska formen svin.

  Det värsta som kan hända är att vi måste göra en resa till som människa. Det är tillräckligt djävligt det. Vi får göra det tills vi lärt oss att bete oss som himmelska människor, de själar vi utgår ifrån. Först då kan vi gå vidare i andra former.

  PS. Jaja, Torsten, jag vet att jag är skvatt galen, men läkarna säger att jag är ett hopplöst fall, så du behöver inte reagera. Grunna på ovanstående istället, får vi se om det går upp ett ljus. DS

 16. mararh skriver:

  Kachina

  Vems tankar är det du skrivit ner? Är det en religion? Är du sektledaren?

 17. Stefan D skriver:

  Ser ut att vara någon variant av new age. Men jag ska villigt erkänna att jag är förvånad, trodde nog att Kachina var mer av ”religion är opium för folket”-typen.

 18. Kachina skriver:

  Det är ett avsnitt ur en diskussion på AB:s forum, där jag under kvällen skrev detta inlägg. Är det religion? Njae, nee, både och, ….och jag är definitivt inte någon sektledare.

  Ursprunget finns hos naturfolken indianer, afrikaner, urfolket i Australien, mongoler, samer,…. Jag råkade ut för en olycka 1975 och det hände något oförklarligt medan jag låg i koma. Inte så att jag passerade någon ljustunnel och träffade släkt, utan något annat.
  Jag funderade mycket på det där, men till slut slog jag bort det som en hallucination.

  Sjutton år senare är jag på ett bibliotek och råkar ta i en bok jag bläddrade i. Efter en stund satt jag och sträckläste. Boken var dikterad av en som kallade sig Tibetanen, skriven av Alice A Bailey. Där fanns den exakta förklaringen och beskrivningen av det väsen jag hade mött. Jag hade mött den Hopi-indianerna kallar Kachina. Vår kosmiske andlige anfader. Liknande bilden (logon) till höger om min synonym, utstrålande VILJA, KÄRLEK, INTELLIGENS.

  Så märkligt är livet, eller skall jag säga, så mycket mer än ett biokemiskt raffinaderi är livet.

  Varför skriver jag det i Carl Bildts blogg. Jo, jag menar att marknadsliberalism helt bortser från det mänskliga och istället stimulerar de djuriska instinkterna. Därför vill jag att de gymnastiserar den högra hjärnhalvan ett tag. Livet handlar mer om medvetandets utveckling än om teknisk utveckling. Vi får inte glömma det.

 19. Stefan D skriver:

  Kachina,
  ”jag menar att marknadsliberalism helt bortser från det mänskliga”

  Jag tror att du generaliserar för mycket. Om vi pratar om empati så kan jag inte hålla med om att det skulle finnas mer eller mindre av det beroende var på höger/vänster-skalan man befinner sig. Det torde variera från person till person.

 20. Kachina skriver:

  Stefan

  Mer en variant av Very Old Age. Det är samma tema i alla naturreligioner, hos Demokritos, Pythagoras, Platon, Plotinus, Zarathustra, Jesus,…..där det gick lite snett trehundra år efter hans död, den verkliga innebörden återfinns i Apokryferna och Johannesevangeliet. Den tiden kyrka använde den dogmatiske och dömande Paulus, som till slut dominerade kyrkoåret, utan att förstå den verkliga innebörden. ”Kvinnan tige i församlingen”, betyder inte att kvinnor skall vara tysta i kyrkan. Församlingen är kroppen och han talar om den feminina materian och den maskuline anden. Köttet hos en man är lika feminint som hos en kvinna, och själen hos en kvinna är lika maskulin som hos en man. Materian är feminin. Anden är maskulin. Det är Universums principer.

 21. Kachina skriver:

  Empati varierar mellan personer, men sedan handlar det om hur man bygger in det i det politiska systemet. Jag tycker inte om metoderna borgarna använde i den här valrörelsen, eller den smygande attitydförändring som emanerar ur Timbros alster.

  Se på motsatsen, hur Sydafrika bygger in empatin i systemet. Kriminalvården där kan man verkligen kalla för vård. De har alltså byggt in i systemet att den som har makten, vare sig det är lagen eller förövaren, skall känna hur den andra människan känner sig.

  Hur tror du de sjukskrivna känner sig, när ni kallar dem lata bidragstagare och parasiter?

 22. Stefan D skriver:

  Jag delar inte din tro att Jesus skulle vara någon slags förespråkare för det new age-tänkande (låt oss enas om att använda den termen) som du givit uttryck för. Den tidiga kyrkan var visserligen splittrad som du säger, mellan gnosticisterna och det som vi kan kalla de kristna, men att Jesus skulle ha varit gnosticist får du nog försöka bevisa på ett tydligare sätt än att svepande hänvisa till Johannesevangeliet och apokryferna.

  Sen bör du ha i minne att det var just Paulus som skrev ”..kvinnorna tiga vid sammankomsterna”, och anledningen till att han skrev just det till församlingen i Korinth var att de hade stora problem med gnosticister (som företrädesevis var kvinnor) i församlingen. Tyvärr är det många som inte har den bakgrunden klar för sig när de läser Korintherbrevet och har misstolkat det till att innebära ett förbud mot kvinnliga präster…men DET är en annan historia.

 23. Stefan D skriver:

  Kachina, jag har aldrig någonsin kallat sjukskrivna för lata bidragstagare eller paraister. Folk som svänger sig med sådana uttryck har nog en ganska skakig människosyn, och jag misstänker att de är väldigt små och osäkra innerst inne.

  Empati är inte någonting som man kan bygga in i ett politiskt system eftersom man kan inte tvinga någon att vara empatisk eller inte. Man kan försöka, genom att tvinga fram vissa beteenden, men om du tar mina pengar för att ge dem till en uteliggare, är jag empatisk då? Är du? Var ligger empatin i att du tar mina pengar med tvång och ger dem till någon annan? Nej, jag menar nog att det är upp till var och en att följa sitt eget samvete.

  Sen är Sydafrika ett sanslöst dåligt exempel, med tanke på att ANC verkar helt inställda på att landet ska begå kollektivt självmord i en dyster HIV-explosion.

 24. josefboberg skriver:

  Ja Du Carl Bildt – det är som det är att vara en MaktElitare av rang !
  Ha det… önskar
  vännen Josef Boberg

 25. Kachina skriver:

  ”kvinnorna tiga vid sammankomsterna” Vilken översättning? Jag betvivlar att det är rätt.

  Den som kan sin Pythagoras, inte bara formeln, ser direkt att Paulus är en genuin gnostiker. Det blir väl lite omständigt att bevisa Jesus, men jag läser Johannes och Apokryferna i ett helt annat ljus än det kristendomsundervisningen gav.

  Jag vill inte godkänna beteckningen New Age. Den innehåller alltför mycket humbug. Jag vill alltså hålla mig till Very Old Age, en tid som slutar med Jesus, alltså före kristendomen. Sedan har det dykt upp spridda fragment som Descartes och Jung.

 26. Kachina skriver:

  Enstaka borgare har inte använt de uttrycken, men det är de signaler som sänts ut av ”De Fyras Gäng” och om jag minns rätt även använts av dem.

  Jag ser att du är uppfostrad i kristendomen. Tvång och hot, tror man kan få folk att tro på Gud och känna empati. Man kan inte tvinga någon att känna empati, men man kan lära dem att känna empati, vilket är precis det dom gör i Sydafrikas fängelser. Gängledare går ut, fromma som lamm och förblir så.

 27. Stefan D skriver:

  Vilken översättning? Den förra…vad blir det..1980-någonting? Första Korinthierbrevet 14:34 om du är ruskigt nyfiken. Sen är det intressant att lite kunskap om Pythagoras tydligen totalt förändrar bilden av Paulus. Lite lustigt blir det också när man vet att Paulus lade ner enormt mycket tid och energi på att försöka få bort gnosticismen ur den tidiga kyrkan.

 28. Stefan D skriver:

  Jag har hört väldigt unga MUF:are kalla socialbidragstagare för parasiter. Men jag har aldrig träffat på någon som nått något slags mognad eller insikt som använt sådana termer. Jag tror som sagt att de som svänger sig med sådana uttryck egentligen är ganska osäkra på många sätt och angående många saker. Men nog om det.

 29. testaren skriver:

  Kachina som undrade och ni andra:

  Partnerskap för fred är inte något smygmedgående i NATO, och inte heller en speciellt ny grej. Eller det beror på vad man menar med smygmedgående kanske, det är ju ett utbyggt samarbete. Det är bara det att som medlem försöker i så fall Ryssland också att gå med i smyg…Vilket inte känns så sannolikt. :-)

  Citat wikipedia:
  ”Partnerskap för fred är ett Nato-projekt som syftar till att skapa förtroende mellan Nato och andra stater i Europa och före detta Sovjetunionen. Det skapades 1994, det vill säga strax efter att östblocket upplöstes.”

  Länk: http://sv.wikipedia.org/wiki/Partnerskap_f%C3%B6r_fred

  Det är viktigt att minnas hur spända relationer som kvarstod mellan de stridande förbanden efter sovjetunionens upplösning. Jag var själv, som värnpliktig, med på en av de första gemensamma övningarna och minns hur konstig stämningen var hos många av de äldre officerarna. Folk visste knappt hur de skulle förhålla sig till att arbeta tillsammans med någon som så pass nyligen var en fiende.
  Jag förstod inte riktigt det då, tykte det var himla inskränkt.. Jag har väl lite mer förståelse idag för att misstron satt djupt rotad.

 30. Kachina skriver:

  ”Lite lustigt blir det också när man vet att Paulus lade ner enormt mycket tid och energi på att försöka få bort gnosticismen ur den tidiga kyrkan.”

  Ja, lite märkligt är det. Jag har då aldrig hört något sådant. Naq Hammadi-skrifterna anses ju vara gnostiska. Inom gnosticismen, liksom alla naturreligioner, finns bara ett tema, omskrivningen av relationen ande och materia, i det oländiga, olika vinklingar av samma. Jag ser exakt detta när jag läser Paulus.

  I den gamla bibeln som vi hade på 50-talet stod det ”församlingen”. Som väldigt liten pojke lade jag märke till att pappa tog av sig hatten, men mamma satte på sig hatten, när vi gick in i kyrkan. Svaret blev att ”kvinnan skall täcka sitt huvud i herrens hus”. Javisst, det gäller materian i Universum, inte min mor.

 31. testaren skriver:

  Stefan D:

  MUF:are är precis lika omogna och korkade som SSU:are och Unga Örnar mfl.
  Generellt sett tycker jag att det är ganska tveksamt att ha politiska ungdomförbund över huvud taget.
  Enligt mig hindrar det bara den unga människans fria förmåga till tanke och rätt att ändra åsikt hit och dit(vilket jag inte anser vara negativt eller att vända kappan utan bara en intellektuell utveckling).

  Dessutom fostrar ungdomsförbunden lydiga och alternativblinda röstare vilket är en persontyp som ger mig rysningar. Där tycker jag Kachinas zätan verkligen skulle vara på sin plats.

  Nån emot? Kan dock inte bemöta förrän i morgon.

 32. Stefan D skriver:

  testaren
  Jag kan inte se några problem med att ungdomar engagerar sig politiskt. Sen att övertygelsens låga brinner starkare i unga år ligger nog bara i sakens natur. När man är ung är man idealistisk och övertygad om en massa saker.

  Jag vet inte vad du har för erfarenhet av ungdomsförbundsmedlemmar, men att ungdomsförbunden skulle fostra lydiga och alternativblinda röstare stämmer inte överens med min erfarenhet, tvärtom så var väl aldrig diskussionens vågor så höga och polemiken så skarp och påtaglig som just i ungdomsförbundet.

 33. Kachina skriver:

  Det farliga anser jag vara den långsamma men långtgående attitydförändringen. Ungdomar är snabba att anamma nya uttryck och Timbros ersättning av ordet försäkringsersättning, till bidrag eller bidragsberoende har spridit sig som en löpeld. Samma med att bestraffa en hel grupp för att några fuskar, är en exakt kopia av att några judiska bankirer i Tyskland hade vållat viss skada, vilket användes för att ändra attityden mot alla judar, för att sedan gå överstyr.

  Allianzen ändar svenska folket attityd mot sjuka och arbetslösa och det kan gå överstyr, säkert inte på samma sätt, men på något sätt. Deras valkampanj har vållat obehag för många.

  Jag känner en kvinna som för några år sedan, 50-årsåldern, fick en stroke. Vi som såg henne de första sex timmarna trodde aldrig att hon skulle bli annat än ett vårdpaket. Men mirakel sker. Idag syns inte någonting utanpå. Hon jobbar några timmar per vecka, men vi vet exakt när hjärnan går i stand-by läge. Det går ett visst antal timmar, några få dagar, sedan stänger ”datorn” av. Det syns inget utanpå, men be henne svänga vänster, så svänger hon höger,…..etc.

  Det finns säkert några ”Torsten” i varje samhälle, även där hon bor. De ser att hon är ledig mycket. Bidragsberoende? Tja, visst är hon beroende av ersättningen från den försäkring hon betalt för. Är inte du/ni beroende av försäkringsersättningen om ert hus brinner upp? Parasit? Nej, jag tycker inte det och jag vill inte vara med och sprida den attityden. Skall hon gå runt och må dåligt för att hon betraktas som en parasit?

 34. kruzze skriver:

  I min värld väger mina nära och käras synpunkter om mig betydligt tyngre än vad Kalle Karlsson i min trappuppgång tycker om mig. Ärligt talat skiter jag fullständigt i om Kalle Karlsson tycker jag kör en ful bil, jobbar för lite, rakar mig för dåligt etc.

 35. […] Blandad torsdag Regeringssammanträde och allmän beredning som sedvanligt och brukligt är på torsdagsförmiddagar i Sverige. Och […] […]

 36. Kachina skriver:

  Den typiske Allianz-väljaren,……tänker korta tankar.

  De flesta skiter nog i Kalle Karlsson, men det blir en helt annan sak när han ingår i en mobb, organiserad av regeringen.

 37. testaren skriver:

  Stefan D:
  Nä, inte att de engagerar sig politiskt, det tycker jag är bra.
  Däremot ogillar jag att det är inom ett visst förbund.
  Det gör att diskussionens vågor, hur höga de än må vara, bara kan röra sig inom vissa gränser(testa att röra sig utanför dem och du ska få se hur accepterad du blir, och i den åldern handlar mycket om att bli accepterad) och att man tidigt grundlägger de vi-mot dom-känslor och förutfattade meningar om de som röstar annorlunda.
  Dessutom handlar så himla mycket om att hitta negativa sidor av andras politik att man glömmer bort att politik handla om att hitta lösningar.

  Nazina:
  Nu tycker jag det räcker med dina löjliga z-stavningar osv.
  Så låga tricks behövs bara av de som saknar argument, vilket knappast du ger intryck av att göra.
  Det bidrar bara till en dålig stämning och sämre debatt.
  Punksnack om att väcka folk med provokation har ju ändå inte direkt funkat hittills.

 38. […] Blandad torsdag « Alla Dessa Dagar Blandad torsdag « Alla Dessa Dagar […]

 39. lillies skriver:

  Stefan D,

  jag förväntar mig inte att de lägger ut dessa tjänster på arbetsförmedlingens hemsida. Dock vet alla som ser runt bland tjänster som kräver högre meriter att det brukar ”funka så” att de tillkännages på regeringskanslietshemsida. Trots allt är det en tjänst inom det offentliga och förfarandet runt omkring tillsättningen bör härför vara så publikt som möjligt. Jag håller med om att Hafström är kompetent och presumtivt tillräckligt kompetent att utkonkurrera de flesta andra presumtiva som kan tänkas anmäla intresse (eller föreslås). Jag håller också med i sak om att många av S-regeringens utnämningar inte direkt varit förtroendeskapande, men ändock är det värnandet om möjligheten till ett bekvämt informellt förfarande som möjliggör dåliga utnämningar.

  testaren,

  kachinas zetan skulle likaväl passa inom SSU eller varför inte på Migrationsverket under Barbro Holmgren (ett ypperligt skol exempel där konflikträdsla yttrar sig i sjuklig strävan att vara till lags med följd av att ”skiten rinner nedåt”).
  Ang. SSU så har väl de under Anna Sjödins tid varit lite väl blint inriktade på att ungdomar har det svårt och behöver mer bidrag och gratis tandvård (trots att de är en av de grupper som marknadsföring först och främst riktas till just för deras konsumtionskapacitet inom underhållning, mode, teknik m.m.).

  Om ungdomsförbund över huvudtaget:
  jag tror inte de är något negativt i sig, dock framstår de ofta som lätt löjliga. Visserligen ligger det i sakens natur att de kanske ska vara mer ”radikal” än sina moderpartier men ibland drivs kanske saker in absurdum.

 40. lillies skriver:

  Om empati,

  anser nog att jag behärskar den egenskapen rätt så bra, trots att jag inte tillhör något pittoreskt romantiskt ursprungsbefolkningsslag. Även om jag omhändertogs inom LVU (lagen om vård av unga) under mina senare tonår så hade jag haft olika jobb under tiden och fick betygsomdömet att jag utfört mina arbetsuppgifter med beröm och utan någon anmärkning och bemött mina arbetskamrater likaväl som patienter och anhöriga korrekt och förtroendeingivande och rekommenderades (detta trots att jag vid tiden då jag erhöll omdömet hade varit tung narkoman under ett par års tid).
  Jag tillbringade sedan behandlingen på ett ställe som drevs av en katolsk församling, liknande vårdnadsfilosofi som amerikanska Daytop har, det var mer som en strikt internatskola och några influenser av någon religion märktes inte av alls (förutom på styrelsemötena där folk från församlingen kom ut), tvärtom, de intagna hade väldigt olika etniska och religiösa bakgrunder. Jag jobbade även där på loven och självfallet krävdes det att man hade förmåga att vara empatisk men samtidigt krävs det också att man inte är så godtrogen så att man inte klarar av att sätta gränser. Att sätta gränser och ställa (rimliga) krav är ju faktiskt att bry sig och visa att man tror på någon annans förmåga att klara av saker. men det stället jag var på var dock ingen statlig eller kommunal institution utan en verksamhet utanför den offentliga sektorn (även om det var det allmänna som betalade för vården, dock var kostnaden låg i och med att en del av behandlingsideologin var att vi skulle vara själförörjande i så hög grad som möjligt för att hålla kostnaderna nere. Vi stod således inte och grävde upp diken och fyllde igen dem igen bara för att ha något att göra som tydligen förekommer på en del ställen).

  Men jag kan dock le lite i mjugg än idag då jag inte haft några missbruksproblem sedan dess (slutet på 80-talet9 att jag kunde gå omkring ett par år och jobba på sjukhus bland den empatiskt ädla vårdpersonalen utan att någon ens märkte att jag var tung narkoman men så fort jag fluýttade till stockholm blev tagen av den s.k. *råa* norrmalmspatrullen och förd till avgiftning på Maria Pool.

 41. lillies skriver:

  Kolla kachina,

  det icke-statliga, icke kommunala vårdalternativen finns t. o.m. i Kina! :)

  http://www.daytop.cn/

 42. lillies skriver:

  Nästan som ett mini FN eller något sådant…:


  ”The goal of treatment is to integrate conduct, feelings, values and attitudes associated with living a positive, drug-free, crime-free lifestyle. A client might expect to face confrontation of his/her thinking, behavior, and motivations as they evolve in daily community living. Principles of responsibility, acceptance of reality (including limits), respect for others, honesty, and trust are viewed as critical concepts which need to be internalized during treatment in order to regain self-esteem and maintain motivation to function in society, drug and crime free”

  ….

  ”Individuals entering treatment at DAYTOP can expect to be immersed in a therapeutic milieu where they will be challenged to examine dysfunctional life patterns. They can expect to be confronted by peers and staff on a daily basis to develop skills of self-control related to impulses and cravings, to learn appropriate methods of conflict resolution and to function as a contributing and responsible member within the community.”

  http://www.aptfoundation.org/daytop.htm

 43. Kachina skriver:

  lillies

  Empati går att lära ut, om du kan få eleven att känna hur den andre känner sig. Annars är, precis som Jesus sade, det egna lidandet vägen till befrielse och medlidande.

  Stefan, som tydligen växt upp under kristallkronor och politiska präster, biskopar, kan aldrig förstå innebörden i ordet empati. Med-lidande, Stefan. Du känner samma som den andre känner. Det är en svår konst för den självupptagne i karriären.

 44. lillies skriver:

  Empati betyder inte nödvändigtvis med-lidande, inte heller är nu förutsättningen att man nödvändigtvis måste känna desamma som den andre känner (det är snarare ett tecken på gränslöshet). Empati har väl snarare innebörden att man har förståelse för någon i en viss situation , inte att man på någotvis skall känslomässigt öåta sig absorberas/konsumeras av någon/något.

  Ett exempel är väl att man kanske inser att man inser att människor har olika förutsättningar av olika karaktär. Inte att man sätter sig och svälter bara för att man vet att människor i andra geografiska områden inte har mat i sympatihungrande.

 45. lillies skriver:

  Kachina,

  är du empatisk? Kände du med George Bush när du såg Expressen-klippet där en fågel tydligen kackade på honom under en utfrågning och han försökte se ut som att det inte hände?

 46. lillies skriver:

  personligen ”kÄnner” jag begränsat med kändisar och annat folk av olika valör som gråter i media så fort de blir ”utsatta” för plisingripanden eller andra tvångsmedel, speciellt som de själva lever på ett sätt som inte följer reglerna eller mycket nära personer som är kriminella. Inte ens under mina tonår när jag var utsatt för mer än ett polisingripande och på sätt och vis hade försökt tilta mitt eget huvud kunde jag intellektuellt bortse från att jag visste vad som gäller och att ingripandet förmodligen var befogat (även om jag just då kanske tyckte reglerna borde varit annorlunda).

  Kan du ge någon rationellt godtagbar förklaring till varför jag ”bör” förhålla mig till den saken på något annorlunda sätt? D.v.s. att jag borde lida med de som lider av något jag aldrig ”led” av (förutom att det är tråkigt att vara inlåst mot sin vilja i ett begränsat rumsligt utrymme men man har sällan tråkigare än vad skaffar sig och i dessa fallen är det nog så sant).

 47. hillary2 skriver:

  Empati

  I många skolors värdegrund finns empati inskrivet och ambitionen är att alla elever ska kunna vara empatiska.

  Man anser att målet är nått när barnen

  Tröstar och hjälper andra barn
  Bryr sig om och reflekterar över hur andra mår
  Kan se om andra barn blir orättvist behandlade

  Har slagits av den stora skillnaden i empatiförmåga mellan SAP- och M-medlemmar. Stor i det förra och liten till obefintlig i det senare partiet.

 48. Kachina skriver:

  lillies

  walk a mile in another mans shoes, först då förstår du honom. Egna ”skavsår” är en ofelbar väg till att förstå andra. Det är svårt att säga, jag förstår hur du känner det, om man aldrig haft egna ”skavsår”.

  Jag såg inte avsnittet med Bush och fågeln, men jag lider med honom varje gång jag ser honom på TV. Han är i ett kaotiskt tillstånd rent känslomässigt, jag väntar bara att han skall bryta ihop. Det är ett rent under om han orkar mandatperioden ut. Matte och husse (olje- och krigsindustrin) har knäckt en lydig valp rent psykiskt. Det enda fel han egentligen gjort, är att han varit lydig hierarkin. En hierarki där en republikansk president aldrig suttit på toppen.

 49. Kachina skriver:

  hillary2

  Du har så rätt. Empati är bara ett ord med fyra bokstäver, som man använder om det passar i sammanhanget. Det beror på att M-politik stimulerar djuret, begären och instinkterna. Man kan faktiskt förtränga de mänskliga egenskaperna så mycket, att det enbart är reptilhjärnan som fungerar, utan att den syns utanpå det som ser ut som en människa.

  Fortsätter det så här, tar reptilerna över planeten.

 50. soli01 skriver:

  Vad du tar i Kachina! Blir du aldrig trött-god fysik-trött hjärna?

 51. Kachina skriver:

  Ibland eldar jag upp mig själv ibland, särskilt när jag nämner valrörelsen och det faktum att politiken går ut på att stimulera de djuriska instinkterna. Då blir jag liksom så arg.

 52. soli01 skriver:

  Du Kachina jag glömde HJÄRTAT-var rädd om denna vitala del?
  Carl-ha en fin Pingsthelg du och familjen!
  Gäller även övriga kommentatorer här!

%d bloggare gillar detta: