Dag Ett i Washington

Sent i säng efter en i sedvanlig ordning givande dag med samtal i Washington.

Efterdyningarna efter Fredriks besök här förra veckan är lika påtagliga som goda. Det noteras att vår regering har gett de transatlantiska relationerna en ny betydelse.

Och tvärs genom mina samtal här i dag går den förstärkta insikten om betydelsen av relationerna med Europa.

Tanken att USA kan göra allt själv är inte alls lika framträdande som för några år sedan. Och det finns starka förhoppningar på vad kombinationen av nya politiska ledningar i olika europeiska länder kan innebära.

Jag har farit fram och tillbaka mellan State Departement, finansdepartementet, senaten och Vita Huset – med sedvanlig lunch på Barnes & Nobles stora bokhandel i Georgetown – och avslutat med middag hos ambassadör Gunnar Lund i det fina svenska residenset uppe på Nebraska Avenue.

Där hade vi lyckats att samla en rätt betydande del av stadens intressantare tyckare och tänkare till en livlig middagsdiskussion om gemensamma strategiska utmaningar under de kommande fem åren.

Förvisso livlig. Ofta återvände diskussionen till Irak. Men nästan lika ofta till frågetecken om Rysslands framtid. Och ständigt till avvägningen mellan den s k mjuka och den s k hårda makten i både USA och Europa och behovet av bättre balans mellan dem bägge och över Atlanten.

I morgon väntar en heldag med tyngdpunkt i State Departement med mina diskussioner med utrikesminister Rice som inledning.

Tidigare gick det flera år mellan diskussioner mellan våra bägge länder på denna nivå.

Nu har det gått cirka ett halvår sedan senast.

59 Responses to Dag Ett i Washington

 1. Kachina skriver:

  ”Och det finns starka förhoppningar på vad kombinationen av nya politiska ledningar i olika europeiska länder kan innebära.”

  Och,……många fasar för vad ni kan ställa till med. Ett nätverk av nazi-kollaboratörer kan aldrig vara nyttigt för någon annan än dem själva.

 2. mararh skriver:

  Nu har Kachina en dålig dag igen…..suck.

  Tack för en inlevelsefull översikt av gårdagens händelser. Det känns fantastiskt att kunna sitta här hemma i ett gråmulet Sverige och ta del av din ”dagbok”.

 3. knightone skriver:

  Mycket glädjande att Sverige nu bedriver aktiv Utrikespolitik igen efter flera år av neglekt.

  Carl, du ska ha tack för uppdateringarna!

 4. klaskarlsson skriver:

  Kachina: Ja det skulle ju vara mycket bättre om man låste in sig i respektive världsdel och riktade kärnvapen mot varandra samt spred propaganda om hur farliga ”dom andra” var som förr ?

  Läste f.ö att det japanska kejsarparet är här nu – det svenska kungaparet var väl över där för ett litet tag sen. En liten motvisit mao ? :)

  Handel och att träffas och prata med varandra på alla nivåer är nyckelön till välstånd och fred tror jag…

  /K

 5. Kachina skriver:

  Efterdyningarna av Fredriks besök handlar väl mest om att en tydlig Quisling presenterat sig.

  Fatta detta, USA är inget att se upp till. USA:s modell är inget att sträva efter. Kan vi inte göra bättre ifrån oss, strävar vi inte ens för att göra bättre ifrån oss, skall vi inte ens försöka. Alla som föds har medborgarskap på planeten jorden. Bygger vi inte samhälle för alla skall vi inte bygga alls, utan återgå till det biologiska väsen vi delvis är, ett djur.

  I o f s, marknadsliberalerna bygger nattväktarstaten där rövaren har några som vaktar honom och bytet på natten. Man tar alltså inte steget fullt ut. Den som rövar får vara ensam. Somnar han, förlorar han bytet och kanske även livet. Sådan är naturens lag.

  Antingen eller, antingen ett samhälle för alla eller en djurisk tillvaro för alla.

 6. smalanningen skriver:

  ”USA är inget att se upp till”

  Men samtidigt är det t.ex. uppfinnare och innovatörer i USA som mer eller mindre ensamma sett till att du tillåts framföra dina åsikter på ett globalt datornätverk med enbart en knapptryckning.

  USA är så stort att du inte klarar att greppa det; du klarar inte att säga att ”USA är skit” eller ”USA är bra” – däremot kan du (med rätta) t.ex. säga att ”George Bush är skit” eller ”det är för jävligt att USA inte skrivit under Kyoto”.

  Jag tycker du skulle åka dit och umgås med människor på allvar. Förmodligen skulle du, efter att ha fått uppleva oerhört gästfria och varma människor med – hör och häpna – olika åsikter som vilken svensk som helst inse att det inte är så enkelt som rätt eller fel.

 7. soli01 skriver:

  Tack Carl för den info vi kan få från din blogg! Att vissa här på kommentarerna inte är riktigt ”rumsrena” höjer möjligen temperaturen och intresset blir inte sämre för bloggen i förlängningen. ”Två för att träta”.
  Lycka till – och att Sverige kommer på kartan igen är inte helt fel!

 8. maverick skriver:

  Nu har sign. Kachina tydligen haft vaktavslösning!

  Gårdagen sign. Kachina var helt OK men idag har tydligen kretsen runt signaturen
  valt en person som utbildats vid det ökända Schillerinstitutet och som formulerar sig enl. marxist- leninistisk vokabulär.

  Synd, tycker jag, för debatt mellan oliktänkande är bra men när den här fraktionen av sign. KAchina tar över, blir det bara pinsamt!

 9. soli01 skriver:

  maverick-du har rätt detta äääääär inte samma person som i går. Va olustigt-sådant dravel går ju inte att kommentera.

 10. Kachina skriver:

  Jag har aldrig varit i USA, men jag talar amerikansk engelska utan svensk accent. (Det du Carl) Det beror på att jag känner, har talat med och talar med en djäkla massa amerikaner. Som kuriosa. Det i sin tur har att göra med att jag är en duktig papegoja. Efter två minuters samtal i telefon kan frugan säga om jag talar med en från Tornedalen, eller en från Dalarna. Jag lägger liksom till mig dialekten.

  Det var lite jobbigt efter en månad i japan. Jag talade engelska med japansk accent. Det rättade till sig i planet mellan Tokyo och Singapore, då jag satt bredvid en amerikan. Fick liksom tillbaka accenten. Detta var förresten samma plan som tappade stjärtpartiet och störtade i ett berg. Även på vår resa kom det in ”gas”, typ av fuktigt moln genom ventilationen. Vi frågade, de lugnade oss med att, ”Det är bara,…..” Nåja, det var sprickorna i mellanväggen som öppnades, samma sprickor som sedan orsakade kraschen. Slut kuriosa.

  Jag vet att det finns två bilder av USA. En där de reser till månen (Demokrater) och en där bilden av misär dominerar (republikaner) USA hade inte kommit någonvart alls utan demokratiskt styre och hade varit en bananrepublik med enbart republikanskt styre. Och,…….du ser ju hur det gått under de tre senaste republikanska presidenterna. Det enda som vuxit är handelsunderskottet, budgetunderskottet och misären. Oligarkerna i krigs- och oljeindustrin lägger beslag på alla pengar.

  Moderaterna har försökt framställa sig som en form av socialistiska demokrater i kontakterna med USA. Reinfeldt och partiet har, genom IDU och samverkan med nazi- kollaboratörerna, genom sin inrikes politik, nu presenterat sim Quislingar och oligarkernas ombud i Sverige. Republikansk politik går samma väg vare sig den förs i USA eller i Sverige. Den störta tillväxten står misären för.

 11. watson69 skriver:

  Kachina

  Ta du och åk till USA så får du lite inblick i vad USA är för land.
  Jag gillar inte allt med USA ,men jag gillar inte allt med något land.
  Att hata USA som du gör tyder bara på att du har väldigt dålig kunskap om det landet.

 12. Kachina skriver:

  Oligarkernas ombud.

  Finns det någon vettig förklaring till att sälja Stockholms sjukhus och affärscentra?

 13. Kachina skriver:

  watson69

  Jag hatar inte USA. Jag avskyr republikaner.

 14. watson69 skriver:

  Men Kachina

  Fattar du inte att USA är demokratiskt land som väljer sina ledare?
  Om republikanerna blir valda får väl du lära dig att leva med det, och eftersom de blir omvalda så tycker folket att de gör ett bra jobb.
  Men det är typiskt dig, att du vet bättre en någon annan.

 15. watson69 skriver:

  Kachina

  Det är just människor som dig som är orsaken till att det startas krig.
  Du hatar för mycket.

 16. Kachina skriver:

  Även Hitler blev vald på demokratisk väg. Ett val handlar om propaganda, ett koncept.

  Allianzen använde exakt samma koncept som Bush 2000. Spelade på solarplexus- strängen, kittlade de lägre begären. Det går samma väg här. Oligarkerna tar allt, medelklassen vinner bara på en sida och förlorar på den andra. Totalt blir det minus. Den stora massan betalar oligarkernas girighet.

  Bush och republikanerna är på väg ut i skittunnan med buller och bång. Inte enbart för Irak-kriget utan för att det gått upp för folket att dessa tjänar andra herrar än amerikanska folket. (Det finns en bild av Precott Bush med Eisenhower och en med prescott tillsammans Nixon. En bild säger mer än tusen ord. På de bilderna syns tydligt vem som är herre och vem som är hund. Bägge de presidenterna var bara hundar i oligarkens hus.)

  Men, vi får se. Undrar varför republikanerna vägrar köpa nya valmaskiner? Ett visst valfusk är ju konstaterat sedan bägge föregående val. Därför har krav hela tiden funnits att köpa nya valmaskiner, men republikanerna vägrar.

 17. pettson skriver:

  Ytterligare en dag utan sossehysterikans kommentarer över de kraftigt dalande opinionssiffrorna för Monas sandlåda.

 18. Kachina skriver:

  watson

  Det är skillnad på att hata och att sätta ner foten i backen, stenhårt. Säga till, att det här tolererar jag inte. Vi vet exakt vart republikansk politik för oss. Oligarkena plundrar samhället och den stora massan förs in i en misär. Vi har facit av republikansk politik, både från Latinamerika och USA.

 19. Kachina skriver:

  pettson

  Det var väntat. Det kommer först en kick-off effekt, sedan dalar det. Om det röda blocket skall vinna valet, måste de komma med något nytt. Det räcker inte med att köra samma gamla slagord för att sedan sitta och vänta på att Allianzen skall göra bort sig. Fast de är klart, det kanske räcker. Om Allianzen fortsätter att så tydligt visa att de är oligarkernas ombud, inte folkets, torde de så att säga slitas sönder inifrån. Allianzen består ju av fler än moderater och alla kan ju inte vara lika lättlurade.

 20. pettson skriver:

  Socialismen är död. Man kan inte basera en ideologi på att ta från dem som arbetar och ge till soffliggarna. Däremot så kan man köpa röster på detta sätt. Det är vad svensk socialdemokrati går ut på. Svensk socialdemokrati behöver ingen förnyelse. När vi, som arbetar, blir allt färre, och soffliggarna allt fler, så får sossarna makten. Om jag var en soffliggare, skulle jag vara en idiot om jag röstade på ett parti som ställer krav på mig i stället för att på ett fat ge mig allt jag pekar på. Det vettigaste det röda blocket kunde göra är att avskaffa sig själva. Då skulle Sverige återigen ha en framtid.

 21. lillies skriver:

  Vissa saker med USA är bra vissa inte, oavsett styrande parti. precis som i Sverige där jag de senare åren haft mycket svårt med S-demokratins växande transfereringssystem där människor skall hållas i ett bidragsberoende för att staten skall verka omhändertagande när den hundring som går tillbaka från början var min (med den skillnaden att den var lite större innan den administrerades in och tillbaka).

  Om du vill klaga på republikanernas misär så bör du även komma ihåg att skippade störrereformering av sjukvårdssystemet. Förvisso tycker jag att det inte är något önskvärt att ta efter systemet att sjukförsäkringar m.m. är något som ska tillhandahållas av arbetsgivare som de har i USA (av flera orsaker men en nog så viktig är att det kan fungera som bromskloss för rörligheten på arbetsmarknaden, en person som kanske svårt att klara nuvarande arbete p.g.a. sjukdom/skada men mycket väl kan tänkas klara annat jobb kanske blir svår att anställa om han varit ”dyr” för den tidigare arbetsgivaren. Sedan är det kanske önskvärt att arbetsgivare som har uppgifter som utförs på ett sådant sätt på något sätt får incitament att förbättra, men detta kan ju struktureras på olika sätt.).
  Däremot har jag inget emot i sak att själva vården utförs av privata aktörer så länge det finns ett fungerande kvalitets kontroll system o.s.v. .

  Men man må ju säga vad man vill om USA, inget av partierna är förmodligen för en större reformering av sjukvårdssystemet där med anledning av att väljargrupperna är i regel ideologiskt motståndare till detta….sedan kan man alltid diskutera om väljargrupperna alltid är särskilt insiktsfulla men det problemet är något helt annat än att ett visst parti skulle vara icke demokratiskt vald med stöd av propaganda…

  I övrigt håller jag inte alls med om att Alliansen gick till val på att spela på solar plexus, de lägre begären..snarare tvärtom…såvida nu Kachina inte tycker att incitament till egen försörjning och möjlighet att klara sig på sin lön kan hänföras till ”de lägre begären”…om så är fallet tycker jag verkligen det finns anledning för Kachina att ta sig en funderare över sin egen människosyn istället för att söka klistra fascist och Hitler etiketter över meningsmotståndare.

 22. watson69 skriver:

  Kachina

  Hitler gjorde sig till diktator, det är en viss skillnad det mot att bli omvald flera gånger på raken.
  Du har så lite att komma med

 23. Kachina skriver:

  LILLIES

  Så, de spelar inte på saolarplexus-strängen? Lyssna bara på pettson:

  ”Man kan inte basera en ideologi på att ta från dem som arbetar och ge till soffliggarna. ”

  Min mor, snart 90 år med svår Alzheimers, är soffliggare. Nu är det så att pettson är lite dum i huvudet. Procentuellt finns det lika många lata nu som det fanns på 50-talet. De som är arbetslösa är inte lata, men det fattar inte pettson och tydligen alltför många med hans intellektuella kapacitet.

 24. Erik L. skriver:

  Vem är denna Kachina, som varje gång jag tittat in på utrikesministerns blogg, tillåts att konsekvent och i alla kommentarstrådar smutsa ner det berömvärda initiativ som jag anser utrikesministerns blogg vara. Vem eller vad skall gagnas av de haveristliknande insinuationer som är typiska för inläggen.

  Chimära uppfattningar om verkligheten må vara typiska för Hopins ökenvärld och deras hundraåriga mesakonflikter och måhända i det avseendet är denna bloggs Kachina dem lika, men i deras respektfulla synsätt har bloggens Kachina inget gemensamt.

  En Kachina från Second Mesa har jag sedan många år stående på en hylla i vardagsrummet. Hopifolkets trädocka spanar ut i en drömväld om regn och god skörd med denna bloggs variants så endast gift och ogräs.

  Det självkriitiska synes obefintligt.

 25. LondonFia skriver:

  Med tanke på att att partierna står så nära varandra på höger-vänsterskalan att man knappt kan skilja dem åt blir det lite underligt att jämföra det ena med socialister och det andra med högerextremister. Skulle vilja säga att samtliga partier i Sverige är mer eller mindre centerpartier – moderaterna påstås ju tex ha vunnit valet för att ha ”stulit” arbetsmarknadsfrågan från sossarna. I USA är skillnaden såvitt jag kan förstå betydligt större men det är ändå en bra bit kvar till extremerna på det plitiska spektrat. Jag tycker nog att man bör hålla diskussionen på en hyfsat sansad nivå i det avseendet, man förlorar liksom all sans och balans när man slänger ur sig ord som kommunist och fascist till höger och vänster!

  Håller dessutom med watson om att man bör vara försiktig med att generalisera när det gäller USA. Det är ett väldigt stort och väldigt varierande land, och även om de två gånger har valt Bush (kan inte för mitt liv förstå varför, men…) så finns det väldigt många som är mer antiamerikanska än många europeer. En god vän till mig ifrån Texas är på väg att flytta över Atlanten med sin man för att hon ogillar mycket av det som sker därborta, både i utrikespolitiken och inrikes, och hon är knappast ensam!

  Och Kachina – jag tror inte att någon anser att en 90-årig kvinna med Alzheimers ska arbeta och försörja sig själv! Det handlar mer om folk som faktiskt inte ids skaffa ett jobb för att de klarar sig på bidrag och lite svartkneg, eller folk som hellre går på a-kassa än att ta ett ”sämre” jobb på McDonalds eller vad det nu kan vara… Dem har i alla fall jag ingen större lust att försörja, men jag betalar gladeligen för an vårdplats för din mor, eller för min bror som har cancer!

 26. soli01 skriver:

  Förtydliga för Kachina vad du- pettson menade med soffliggare . Vissa verkar inte fatta vem dessa är. Komma med sin mor här är futtigt!

 27. Kachina skriver:

  Erik, lär dig innebörden i en Kachina. Regn och skörd är bara fortsättningen. Grunden är en annan.

  pettson och soli

  Styrelserna i Skandia, Fortum, Lundbergbolagen,…….är långt mycket farligare för samhällsekonomin än några soffliggare.

  Jag förstår vad pettson menar, men undrar om han förstår det själv. Han drar en lång rad människor över samma kam. De arbetslösa är inte lata. De har inte arbete för att arbetet inte finns. Arbetet finns inte för att det som förr tog 40 minuter, tar numera 8 sekunder. Det kallas teknik. Då behövs tekniker. Javisst, men varje gång sossarna sätter någon i utbildning skriker ni i högan sky. De tar pengar från de som arbetar och ger till den som bara studerar.

  Erik. Om du kan något om Hopi, förstår du formeln;

  IQ * EQ = I

  Det saknas för mycket av den varan och jag blir lite förbannad.

 28. […] useful to translate one of his posts to show you how it’s different. This is a translation of his latest post, published at 3:03 am this morning (though whether that’s US time or Swedish time I […]

 29. Erik L. skriver:

  Jodå, Kazina, jag känner dem. Jag har, trots bristen på världsvana som Kazina tidigare antytt, bott hos dem på Second Mesa och kan försäkra att de har inget gemensamt eller till övers för den sortens oförskämdheter som du presterar.

  Det är din sorts dumheter som kommer att tvinga utrikesministern att överväga ett beslut om att stänga sin blogg för kommentarer, och måhända är detta syftet.

  Vad gäller intelligenskvoter brukar endast de som lider brist på dem referera till sådant.

 30. pettson skriver:

  Jag tror att vi alla kan komma dragandes med snyfthistorier. Ett skriande brist på elementär kännedom om samhället och om människans biologi vittnar man om, om man drar ”soffliggare” och 90 åriga tanter under samma kam.

  Är man sjuk omfattas man av sjukförsäkringen. Sedan så är det fråga om hur stor andel av sjuksrivna verkligen är sjuka. Dessa i sin tur parasiterar på de riktigt sjukas bekostnad. Jag kan presentera minst lika många verkliga sådana fall, som de snyfthistorier som cirkulerar i den röda pressen.

  Snyfthistorier om arbetslösa finns det också gott om.

  Det intressanta är att Sverige tycks vara i skriande behov av arbetskraftsinvadring. Det intressanta är att vissa delar av landet drabbas hårt av brist på arbetskraft. Det är då oförsvarbart att servera allt på en silverbricka åt dem, som inte tar sitt eget presonliga ansvar och sitt eget samhällsansvar.

 31. ollemunter skriver:

  Ja, här blandar vi och ger.

  såg ni reportaget i går, om Akrit Jaswal, en fantastisk kille, som tänker lösa cancergåtan och bli den yngste nobelpristagaren någonsin. Programmet gick på TV-3.

  http://www.mymultiplesclerosis.co.uk/misc/akritjaswal.html

 32. Kachina skriver:

  Eric

  Man blir ödmjuk bland de ödmjuka. Man blir kall och känslolös bland de kalla och känslolösa. Det du ser i mig, är reflexen av dig själv. Jag, Kachina, reflekterar de signaler Allianzen skickar ut.

  En politik som attraherar sådana som ”pettson”, är en skam för mänskligheten som jag trodde vi (mänskligheten) provat och lagt bakom oss.

 33. watson69 skriver:

  Kachina

  Vi hade varsel på vårt jobb där några skulle få sluta , men varslet drogs in. En kille som jobbar 5-skift i min maskin blev besviken för att varslet drogs in. Han ville hellre vara arbetslös än att jobba.

 34. Kachina skriver:

  Jaja, just det, det är flera tusen Allianzare som har den berättelsen och alla har den sjukriven granne som kör Mercedes och hugger ve, som han säljer svart.

  Eric.

  Jag glömde en sak. Inte behöver Carl Bildt stäng bloggen för min skull. Det är bara att skicka ett mail och be mig sluta, så gör jag det.

 35. watson69 skriver:

  Kachina

  Det är inte bara flera tusen, det är tiotusentals.
  Bara i mitt lilla samhälle finns det hur många som helst

 36. LondonFia skriver:

  Watson – om han hellre ville vara arbetslös, varför sa han inte upp sig?

  Jag vill säga nåt till försvar för den ”sjukskrivne grannen”. I mitt fall är grannen halv sjukpensionär pga en knäskada. Han är truckförare, och fast han är halvt sjukskriven sitter han ibland hela dagarna i en trakor i skogen. Vi pratade om det hela en gång, och han berättade att han vissa dagar har så ont att han inte tar sig ur sängen, vissa dagar går det alldeles utmärkt. Vem vill anställa nån som sjukanmäler sig två-tre dagar i veckan, som man aldrig kan lita på att han dyker upp? Han jobbar halvtid, det funkar för även om han har ont fixar han tre timmar på jobbet, med hjälp av smärtstillande och lite envishet. Han får halv sjukpension, vilket inte är fett, jobbar halvtid – inte heller fett. Om han sen orkar och kan dra in lite pengar på sin skog så att de slipper flytta från sitt stora fina hus med sjötomt, då tycker jag att det må vara hänt.

  Sensmoralen är, var inte så snabb att dömma grannen med Mercedes som hugger ved – det kan finnas många omständigheter som man inte ser eller vet nåt om!

 37. Kachina skriver:

  Just det, watson,….myrsyndromet. Ni skapar tusentalen i ert sinne, dubbletter på dubbletter. Det är en forma av Jante-syndrom. Ni snokar för mycket i andras liv. Det är som LondonFia säger, var inte för snabb att döma. Det finns en bakgrund och innan sjukpensionen har det passerat både läkare, försäkringsläkare, handläggare och nämnd.

  Sådana son du och pettson, är faktiskt det som stinker i Allianzen

 38. bertil87 skriver:

  Kachina. Du beskriver Det alliansledda Sverige och USA som världens sämsta samhällen. Vilket är Ditt favoritsamhälle?

 39. soli01 skriver:

  Så rätt så Londonfia-det har också blivit populärt under senare år att anonymt anmäla sin”granne” Hände för ca ett år sedan en bekant till mig. Detta skulle inte få förekomma. En anmälan måste vara öppen. Vet dom som fått besvär med sådan anmälan. Vem var det-grannen eller Jansson etz…
  Högst olustigt må jag säga.
  Många har det kärvt, men jag har alltid ”rättat munnen efter matsäcken” och det har varit en god följeslagare i livet. Jag hade familj och fick en ersättning på 13 kr/dag FORE SKATT (-60-talet) under minst ett halvt år-skolstudier. Har inte räknat på penningvärdet i dag, men vi överlevde! Ersättningsnivåerna har säkert inte blivit sämre i dagens läge.

 40. watson69 skriver:

  LondonFia

  Säger du upp dig får du karens och det ville han inte ha utan han ville bli uppsagd.

 41. LondonFia skriver:

  Aha… Klurigt! ;)

 42. watson69 skriver:

  Ja du Kachina

  Jag vet inte om man snokar när folk själva skryter med att de har det bra som arbetslösa. Att de skryter med att de jobbar lite svart utöver det.
  Jag vet inte om det är att snoka.
  Det är sådana som ni och dem som gör att vi som jobbar är förbannade.

 43. watson69 skriver:

  Kachina

  Jantesyndrom är det du som har, som är avundsjuk på folk som jobbar och står i och lyckas skapa sig ett drägligt liv.
  Du vill ju ta ifrån dem möjligheterna att skapa sig lite kapital på banken.
  Du vill ju att det ska delas ut till andra som inget vill göra.

 44. Erik L. skriver:

  För att avsluta ordväxlingen med signaturen Kachina vill jag endast kommentera att jag tror att få, om ens någon, kan se annat än dumheter i signaturen. Att personen bakom skulle besitta självinsikten att självmant låta bli tangentbordet är antagligen utsiktslöst.

 45. Torsten skriver:

  Erik,
  Jag vet inte om Du läste Kascinas inlägg den maj 5th, 2007 at 6:30 pm?
  Då skrev han:
  ”Jag skall skriva ett inlägg till, för att förklara lite för tröge Torsten och mararh. Sedan säger jag upp kontot på blogspot. Beslutet är definitivt.”
  Det var säkert många som drog en lättnadens suck då. Sådana dumheter som han skriver är bara tråkigt att se.
  Undrar vad folk tänker om honom i hans hemstad Skellefteå?

 46. lillies skriver:

  Nja, kachina, nu tror jag inte att pettson tänker sig ta pensionen från din Alzheimersjuke 90 årige mor och skulle så vara fallet tror jag inte han är särskilt representativ för alliansens väljare eller företrädare.
  Däremot ser jag inget fel i att ifrågasätta sjukpenning och ev. sjukpensioner från personer som jobbar svart och ha hobbies som inte är mer krävande än att faktiskt arbeta. Detta kan man väl också förutsätta som nödvändigt för att de som har behov av hjälp/vård skall få det.

  Soli,

  varför skulle inte anonyma anmälningar få förekomma? Det är ju inte så att något beslut fattas utan vidare utredning (om det är utredningsbart), jag jobbar på ett ställe där anonyma anmälningar kommer in och en del av anmälningarna är rent nonsens där folk tycker att grannen har för mycket saker i förhållande till ”vad de borde tjäna” men en del är utredningsvärt och kan leda till beslut.
  Många får ju besvär med öppna anmälningar också…men är det verkligen många som tänker sig att ett samhälle med olika förmåner ska vara ”besvärsfritt” (förutom kriminella, t. ex. Hells Angels och dylikt som ytterligt gärna hävdar deras rättigheter men som gnölar för påstått ”varumärkesintrång”, yrkade men ej styrkta avdrag i deras *firmor*, eller ifrågasatta sjukskrivningar när man kunnat driva ”verksamhet” under tiden?

  Din granne kunde ju tydligen redogöra för sina omständigheter för relevant myndighet, det är väl inte så mycket besvär för att ha möjlighet till den förmånen.

  ”Vem vill anställa…” frågan är mest relevant när man skyfflar över kostnadsansvaret på arbetsgivaren.

 47. LondonFia skriver:

  Om du menar min ”vem vill antställa…” fråga så är det inte enbart en fråga om kostnader. Även om arbetsgivaren inte behöver betala sjukfrånvaro så handlar det ju också om att veta att alla medlemmarna i ett arbetslag kommer att dyka upp varje dag så att alla kan göra det de ska, och produktionskedjan fungerar. Man kan knappast ringa in ersättare flera dagar i veckan varje vecka, året om – dels blir det opålitligt och dels blir det väldigt dyrt.

 48. lillies skriver:

  Självfallet, men många skulle nog kunna tänkas att anställa någon som inte fungerar på sin ordinarie arbetsplats, det beror väl på vad man har för skada/sjukdom, vad man kan och vilka arbetsuppgifter man har. Beroende på ålder m.m. kanske personen kan fungera med andra arbetsuppgifter. Rent spontant kan jag tycka att köra traktor i skog på ojämt underlag borde kännas värre än att köra truck på plant affärs/industriområde. Är det någon i 30-40 årsåldern så tycker jag generellt att det är väl tidigt att påstå att man är arbetsoförmögen. Även med viss tid för ev. omskolning så skulle man kunna ha potentiellt mellan 20 och 30 år kvar av ett yrkesliv.

 49. lillies skriver:

  Ett annat exempel..en frisör som mellan 30 och 40 år drabbas av kraftig allergi av kemikalierna kan säkerligen hitta många andra jobb (kanske inte lika ”roliga” dock men detta är ju inte sjukförsäkringssystemet till för).

 50. LondonFia skriver:

  Du har helt rätt i sak, men jag tror kanske inte att det skulle funka i just det här fallet. För det första är vi Sveriges minsta kommun (tror jag, 4000 invånare) så arbetstillfällena växer inte på träd direkt. För det andra är han över 50 och för tredje så är ju problemet inte att han inte orkar köra truck – det går jättebra under de bra dagarna. Men en dålig dag tar han sig som sagt knappt ur sängen, ens för att äta – då spelar det ingen roll vad för jobb man har!
  Ja, poängen är i alla fall att även om det finns en del som fuskar och åker snålskjuts så ska man nog vara försiktig med att dömma folk alltför snabbt på vad man kan observera utifrån, så att säga. Det kan finnas mycket man inte ser.

 51. lillies skriver:

  Sedan kan jag hålla med om att vissa förslag som surrat i luften från allianssidan verkar överambitiösa som t. ex. läkarintygskrav från första dagen vilket ter sig märkligt och bakvänt om man som på många håll måste ringa och boka ”akut tid” för att få träffa läkare några dagar senare. För att inte tala om problem som uppstår med influensa och vinterkräksjuke patienter som skall dels åka kollektivt (har man något av detta är man knappast lämplig att framföra ett fordon) och dels sitta i ett väntrum med andra människor. Sedan är det en högst personlig reflektion baserad på egen empiri angående sjukvård att man kommer därifrån i sämre skick än man kom dit.

 52. lillies skriver:

  Men det är väl klart, det kommer alltid att finnas enstaka fall där det inte kommer att fungera men det betyder ju inte att en policy i stora drag är förkastlig.

  Själv kommer jag från en liten kommun i Norrland och flyttade mycket tidigt, OM jag skulle vilja flytta tillbaka (det vill jag nu inte) så är ju chansen större att jag skulle hitta ett jobb där om jag som nu har arbetslivserfarenhet. tyvärr så verkar ofta tongångarna norrifrån (från manligt håll) ofta röra sig kring att det är för mycket begärt att be dem flytta, och detta från relativt unga människor som inte är bundna av familj m.m.. Läste nyligen om alliansens jobbpolicy där de planerar att begära att man aktivt söker jobb inom hela Mälardalsområdet. Märkligt nog verkar många tycka att det är horribelt. Själv jobbar jag i Stockholm och pendlar drygt 3 timmar fram och tillbaka varje dag, nu har visserligen ”valt” det själv och visst är det bitvis jobbigt med mindre tid för hobbies m.m. men samtidigt kan ju de som tycker det verkar oöverstigligt tänka på att det kanske är för ett par år, när man väl har arbetslivserfarenhet har man lättare att hitta arbete på vad man nu ser som ”hemmaplan”.

 53. LondonFia skriver:

  Jag är böjd att hålla med dej, man får kanske anstränga sig lite, även om det är obekvämt. Pendlar också tre timmar per dag och det är lite knöligt, men man vänjer sig vid det mesta. Tycker nog inte att det är orimligt att kräva att en Stockholmsbo tar ett jobb i exvis Västerår eller Eskilstuna, där finns ju alldeles utmärkta förbindelse!

 54. soli01 skriver:

  lillies-anonyma anmälningar är av ondo, men nu har vi det. Jag är mycket väl medveten om att så är fallet. Jag skulle tro, att jag har en ganska god kännedom om nämnda och det är därför ingenting jag förespråkar. Har jobbat 38 år inom ett yrke som haft att göra med anonymiteten i vissa ärenden. Jag vet att ni sköter denna uppgift mycket bra, åtminstone i berört fall, men anonymiteten kan förstöra för många som drabbas oskyldigt. Det förekommer alldeles för mycket av den sortens anmälningar i dag och jag har en känsla av att den har ökat under senare år? Numera pensionär.
  Ingen direkt lätt uppgift du har!

  Jag hävdar att när det gäller grov brottslighet finns det vissa skäl att anamma anonymitet, men inte för dessa mindre brott som en fuskande person gör för att ”lura” staten på någon krona.

 55. geneve2 skriver:

  Det är mycket intressant att följa vår utrikesminister Carl Bildt i hans arbete på detta sätt genom hans blogg.
  Men det är ytterst beklagligt och tråkigt och svårt att behöva se dessa bedrövliga och fruktansvärda kommentarer som kommer från Kachina.

 56. maverick skriver:

  Vad trevligt att läsa igenom alla informativa och intressanta inlägg som inkommit under eftermiddagen.

  Ser fram emot fortsättningen!

 57. […] Dag Ett i Washington Sent i säng efter en i sedvanlig ordning givande dag med samtal i Washington. Efterdyningarna efter Fredriks besök […] […]

 58. lillies skriver:

  soli01,

  personligen håller jag inte på med de arbetsuppgifterna på den enheten som har hand om dessa (anonyma anmälningar). Jag har dock vid något enstaka tillfälle fått rycka in vid underbemanning vid semestrar och dylikt för något år sedan. Jag har ingen uppfattning om de har ökat, dock har man väl från olika myndigheter tagit ett grepp om att samla dem hos viss enhet med specifikt frågefolmulär för att sålla bort okynnes-/missnöjesanmälningar som inte är utredningsvärda.

  Problemet med att anamma ”vissa skäl för anonymitet” är ju att man från början, d.v.s. när endast anmälan finns inte kan säga mycket om hur befogat det är för anmälaren att vilja vara anonym. Och det är ju inte heller så att myndigheten går ut och gör beslut med ledning av enbart anmälan. Kan du specificera vad du menar med ”drabbas oskyldigt”? Att få en förfrågan om huruvida ett visst förhållande är för handen? Det är väl inte såå väldigt betungande för att få en förmån/rättighet. Visst, det kan säkerkligen hos flera infinna sig ett visst obehag att man får redogöra för sina omständigheter beroende på vad det gäller. So what? Viktigare i det stora hela är väl knaske att förmånerna finns för de som verkligen behöver dem och sett ur det perspektivet kanske det inte gör så mycket att man råkar få ”besväret” att redogöra för sina förhållanden en gång extra?

  Likaså såg jag i SvD idag där någon skribent uttalade sig om den ev. skatteamnestin och önskade löfte om utökad banksekretess för att man inte ”vill riskera att få skämmas i media”, jag förstår inte riktigt resonemanget. Kan man inte stå för att man inte velat betala förmögenhetsskatt och haft kapital annorstädes? Det är väl ingen grej att skämmas för. Uttalar man sin åsikt/avsikt vid första fråga från en journalist så torde väl ett ev. ”drev” dö ganska på stört. Det finns liksom ingen ”story”.

 59. lillies skriver:

  Eller var syftet med artikeln i dagens SvD att samhället i övrigt förutom att lova åtalsunderlåtelse för ev. brottsliga skatteundandraganden inte enbart skall lova att inte lagföra brotten utan man skall även ställa ut utfästelser om åtgärder som syftar till att manifestera känslomässig sympati med ev. förövare av brott (en hel del som har kapital utomlands har de facto inte begått något brottsligt i synnerhet inte om de själva är bosatta och driver verksamhet utomlands).

%d bloggare gillar detta: