Batumi till New York

En gråmulen torsdag eftermiddag på flygplatsen i Frankfurt. Jag har just anlänt från Batumi i Georgien och väntar på Lufthansa-maskinen till New York.

Det blev en fascinerande dag runt Svarta Havet i går. Och i dag har president Saakashvili och jag dels invigt det nya Nobelmuséet i Batumi och dels avtäckt en plakett på det hus i Batumis synnerligen charmiga gamla stad där det svenska konsulatet en gång var inrymt.

Men utöver detta har det alldeles självklart varit politiska samtal om läget i regionen och i Europa i stort. Vi har alla ett intresse av att de s k frusna konflikterna i Kaukasus får sin lösning – liksom av att förhållandet mellan Georgien och Ryssland normaliseras.

Per telefon och SMS håller jag kontakt med statsministern och hans medarbetare – just nu är de i Denver och ser på ny energiteknologi efter de mycket lyckade besöken i Washington och Sacramento.

Jag ser att det finns de hemma som tycker att Fredrik skulle ha ägnat sig åt att diskutera invasionen av Irak 2003. Men den frågan utgår jag från att den tidens svenska regering diskuterade.

Nu är det långt viktigare att bereda marken för nya internationella överenskommelser i klimatfrågan – och där har resan mycket tydligt satt Sverige på kartan i USA.

För min del är det samtal på FN-högkvarteret i New York som väntar i morgon.

Generalsekreterare Ban Ki-moon och de avgörande avdelningscheferna på FN Jean-Marie Guéhenno, Lynn Pascoe och John Holmes. En rad av de tunga ambassadörerna i FN. Och dessutom besök hos Henry Kissinger för att höra hans bedömningar just nu.

Men först gäller det att ta sig från Frankfurt till New York.

32 Responses to Batumi till New York

 1. Niklas skriver:

  Jag kan inte sluta att förundras över vilka upplevelser och människor du möter. Mycket mäktigt må jag säga. Jag läser din blogg varje dag, tack för en mycket intressant blogg och lycka till i USA. Du har också alldeles rätt i att Irak kriget inte bör nämnas, skulle nog bara väcka ilska hos Amerikanarna.

  Mvh/
  Niklas

 2. bertil87 skriver:

  Bloggen är en fullträff. Vi får vara med och träffa spännande och betydelsefulla människor. För dessa känns det säkert dessutom viktigt att få träffa en f d statsminister, representant från ett lugnt hörn av världen, tidigare representant för FN på Balkan och problemlösare med många järn i elden.
  Reinfeldt hade naturligtvis ingen anledning att gå i clinch med Busch om Irak. Här har USA idag tillräckligt med problem för att kunna dra sig ur sitt självskapade elände. Ingen på den kanten hade väl kunnat föreställa sig att sunni och shiita med en och samma Allah skulle vara dödsfiender av nu demonstrerad klass.

 3. Lena skriver:

  Ja, Carl Bildt har helt rätt i att det är ganska meningslöst att ta upp Irak 2003 nu. För det första så har Sveriges nya regeringen en mer sammasatt syn på frågan än den dåvarande, vilket inte nödvändigtvis är en dålig sak, anser jag. För det andra så vet man där vad Sverige ansåg i frågan när det var aktuellt. Socialdemokratrena försöker plocka inrikespolitiska poäng genom populistiska utspel angående vad statsministern bör ta upp med olika amerikanska företrädare, men det känns tryggt att Reinfeldt och Bildt håller en förståndig diplomatisk kurs, där man inte strävar efter att Sverige, slamrandes på tomma trummor, ska ikläda sig det självproklamerade världsamvetets roll. Istället koncentrerar man sig vad att göra praktisk skillnad i konkreta frågor. Jag hoppas även att du Carl Bildt stöder Mats Odells påbörjade utförsäljning av statliga företag. Staten bör koncentrera sig på sina kärnuppgifter. Dock bör kopparnätet behållas under statlig kontroll.

 4. maverick skriver:

  Kan inte vara lätt att presentera sig som JOHN HOLMES (12.58 inches).

  Ber på förhand om ursäkt för detta inlägg, skall ej upprepas!

 5. ollemunter skriver:

  Att tro att Sverige ska vara ledande när det gäller den globala klimatfågan är ju absurd.

  Reinfeldt lovade Bush, att Sverige ska göra allt för att stoppa koldioxidutsläppen på alla sätt. Undrar om Bush lovade att USA som släpper ut mest skit i världen också talade om, hur dom ska göra för att stoppa sina utsläpp.

  USA är bilsternas förlovade land, med låga besinpriser och stora bilar, så där finns mycket att göra, men vi börjar i Sverige, ett litet land som släpper ut en bråkdel av vad USA, Kina och Japan gör. Sverge skall rädda världen, är det inte skrattretande.

 6. Kachina skriver:

  Jag tror alldeles säkert att Bush vet att det pågår ett krig i Irak. Det behöver man inte ta upp. Bush vet även att det finns mängder av hemliga fängelser och hemliga fångar, det behöver han inte påminnas om.

  Däremot måste han påminnas om skildigheten att registrera varje fånge hos Röda Korset, tala om var de befinner sig och genom vilken jurist man kommer i kontakt med dem.

 7. soli01 skriver:

  Ja, du olle-muntergubbe- det är väl inte helt fel att försöka, för där finns mycket utsläpp att minska. Vi gör i dagsläget mycket mera för miljön än USA och kan vi få minskning där blir inte miljön sämre! Men får miljöpartiet bestämma gäller det att hålla i hatten! Nu kommer de riktigt skarpa förslagen-vad säger du då? 80%. Det som nu gäller är 20%.

 8. vetekornet skriver:

  Man kan vara ledande när det gäller klimatfrågn på många olika sätt. T.ex. genom teknologi, kunskap och föredöme m.m. Det handlar inte enbart om volym av utsläpp.
  Fredrik Reinfeldt gör helt rätt om han nu siktar in sig på detta. När det gäller Irak så kunde väl ingen förutsäga den självdestruktivitet vissa av dessa mycket märkbara religiösa Islamska grupper besitter. Det är bissart, horribelt och det hemska är att man vill sätta munkavel på dem som vågar diskutera frågan öppet. Det underliga är att vänstergrupperna är för denna censur.

 9. Kachina skriver:

  lena

  Du tillhör tydligen gruppen med ett IQ på över 5000, som kan förklara för mig vad man vinner på att sälja kon till grannen, sedan, av pengarna från försäljningen, köpa mjölk av grannen, från samma ko, tills grannen har både kon och pengarna.

  Förklara på ett begripligt sätt hur ni tänker.

  Och du,…..Mats Odell har redan sålt kopparnätet och han ljuger om han påstår att staten har kontroll över det. Staten är största enskilda ägare, men alla andra är tillsammans större än staten. Är det något de verkligt kan dessa oligarker, är det karteller, korsvis ägande och dolt ägande.

 10. soli01 skriver:

  Ursäkta om jag lägger mig i Kachina. Du vet att du medvetet ljuger om du påstår att kopparnätet är sålt. Vart får du dessa uppgifter från? Jag har säkra källor på att så inte är fallet!
  Denna ”avknoppning” av accessnätet skulle ha gjorts vid den första försäljningen, vilket inte hände. Det var ju dåvarande regering som började utförsäljningen av Telia Sonera, vilket säkert känns till.

  Det är nu en rikfylld process som inletts: Man ska göra formellt rätt, sälja till ett bra pris, även göra struktuellt rätt.
  Att sälja så alla blir nöjda-vi skattebetalare, aktieägare.

  Vad kallas det om man falskeligen sprider uppgifter som är helt fel?

 11. Kachina skriver:

  Nej, de är inte fel. Jag har kollat med riksdagen och Rosengren har själv nyligt sagt i tidningar att han gjorde ett misstag, när han inte delade på Telia och nätet. Formellt ägs kopparnätet av ett dotterbolag, men enligt de uppgifter jag har från riksdagen såldes detta samtidigt med Telia.

 12. Kachina skriver:

  ”Denna “avknoppning” av accessnätet skulle ha gjorts vid den första försäljningen, vilket inte hände.”

  Just det, och förra regeringen sålde mer än 50%. Svaret från riksdagen kom från moderaternas riksdagsgrupp, sossarna svarade inte. Vi hade en ganska aggrssiv diskussion och moderaten tyckte att om jag ville pröva frågan rättsligt, skulle jag göra det före valet aå att den regering som var ansvarig ställdes inför domstol.

  Ge mig bevis för att nät, stationer och master finns i ett bolag där staten äger mer än 50%.

 13. aljoark skriver:

  Carl Bildt ”[…] Jag ser att det finns de hemma som tycker att Fredrik skulle ha ägnat sig åt att diskutera invasionen av Irak 2003. Men den frågan utgår jag från att den tidens svenska regering diskuterade.”

  Exakt år 2003 besökte Göran Persson Vita huset och samtalade med George W Bush, märkligt att han inte disskuterade frågan vid det tillfället, eller gjorde han det? hursomhelst så har ju sossarna haft ett bra tag på sig att lufta sina åsikter.

  Men man ska ju inte slå en knytnäve i ansiktet på USA:s president så fort man får möjlighet, för hur skulle det då gå med miljöfrågorna? Nej tycker att Reinfeldt och således Bildt skötter frågan på ett bra sätt, amerikanarna är viktiga, det är ju den enda supermakten i dagsläget. Man biter inte i hanaden som föder en. Det vore ett misstag.

 14. Kachina skriver:

  Jaja, det har jag förstått länge. Ni är en liten vovve som ser upp till husse. Det är så ni känner er. Inte undra på att ni är lätta att dressera.

 15. claesretired skriver:

  Kachina 5:54 pm , du frågade Lena med ett exempel om att aälja kon till grannen och sen köpa mjölk av honom i stället för att mjölka själv. Du har ej förstått saken. Om grannen kan få 12 liter mjölk om dagen från kon istället för du själv som får bara 9 liter- det är klart du säljer kon. Det är ju det det handlar om att staten lika lite som facket( kom ihåg BPA) ej är skickade att driva företag. De är givetvis duktiga på annat men inte det. Ditt exempel med kon var riktigt bra för att belysa detta, fast du tänkte bara halvvägs.

 16. soli01 skriver:

  Ingen avknoppnig har skett ännu-aldrig sagt detta-. Allt detta blir en svår och grannlaga uppgift-för det kan kosta mycket pengar. Olyckligt att inte denna åtgärd gjordes vid första tillfället, för nu kan det bli hård bud. Ännu är dock KOPPARNÄTET INTE SÅLT. Där har du fel-och försök inte krångla till det.

 17. Kachina skriver:

  claes

  Och, mjölken har fortfarande samma literpris. Det blir alltså grannen som tjänar. Synd att jag inte lärde mig hur man får fram 12 liter, eller lät honom köpa kon bara han hyrde ladugården, alltså som vi skall göra med järnvägsnätet, telenätet (om det nu går att köpa tillbaka) Elproduktion, dricksvattenproduktion,…….är helt enkelt för känsliga områden att lägga ut till karteller (det finns inte en marknadsekonomi där det inte finns karteller), likadant SBAB, det kan inte säljas ut. Och,….varför sälja ut SSAB och Malmfälten? Det kan väl inte gå bättre än så här.

  BPA förstår jag, det var onödigt. Men varför sälja ut köpcentra i STHLM? Hopplöst meningslöst. Sälja fasta värden? Bara för att sälja? Jag menar, fanns det någon fastighetskris? Knappast, idag går till och med ett utedass med vinst, bara det finns tak över dasset.

 18. kruzze skriver:

  Kachina, försöker du säga att Telia håller låga priser relativt sina konkurenter nu när staten fortfarande är huvudägare?!

  Mig veterligen är Telia en av de operatörer som har högst priser av alla.

 19. Kachina skriver:

  ”Mig veterligen är Telia en av de operatörer som har högst priser av alla”

  Inte mig veterligt när det gäller fasta nätet. När det gäller mobilnätet kan vi i Norrland inte bedöma. De andra operatörerna slutar fungera sju kilometer från E4. Har provat 3, meningslöst. Visst var det billigt, telefonen gick inte att använda.

  I övrigt hoppas jag att soli01 har rätt om kopparnätet, att avsikten är att behålla kontrollen av det.

 20. mararh skriver:

  Kachina

  Nu har jag läst dina inlägg här på bloggen sedan i februari. Jag blir inte riktigt klok på vad syftet med dina inlägg är. Vill du att vi skall öppna våra ögon och tänka självständigt (= tänka som Kachina,) d v s icke längre självständigt eftersom vi i sådant fall skulle ha tagit till oss någon annans åsikter som vore de våra egna……eller vill du helt enkelt omvända oss till socialdemokrater och att vi därmed skall vilja låta oss uppslukas av det kollektiva tänkandet?

  Man skall inte diskutera politik och religion heter det…..du har dina ståndpunkter och åsikter. Det får du gärna ha……..skillnaden mellan i vart fall dig och mig är att jag inte går in på någon socialdemokratisk blogg och talar om för dem hur de skall/bör tänka.

  Du jämför oss som skriver här med ”små vovvar som ser upp till husse”. Hur trovärdig blir du i en debatt? Har du någonsin tänkt på hur vi andra ser på dig? Nu vet jag i och för sig inte om du bryr dig (utåt sett-vi vet ju inte vem du är),…frågan är bara om du skulle vilja stå för alla dina inlägg om vi visste vem du är. Den som skulle vilja idka detektivarbete kanske skulle röna en viss framgång i sin efterforskning…..(du har ju låtit undsläppa dig ett och annat om länsrätt och om vad som avhandlats där)…vilket Gud må förbjude….eller iallafall Sveriges rikes lag.

  Sk

 21. Bo W. Höglund skriver:

  I de flesta fora jag deltagit i finns det talträngda sossar som släpper ifrån sig ordmattor i de mest skilda ärenden, hoppeligen under samma alias, – så det är ju bara att hoppa över dem!

  Om man i sällsynta fall skulle känna sig benägen att bemöta dem i sak bör man betänka , att det enda resultatet blir att bemälda megfon då omedelbart övergår till personangrepp, hur befängda som helst – det spelar ingen roll – huvudsaken är textmängden.

  MBST

 22. hillary2 skriver:

  claesretired

  Odell sålde ”kon” till underpris, men säger glatt i SVT att han vill lära ”hela svenska folket aktiekunskap” …
  Han valde inte en industriell lösning dvs att andra bolag i branschen fick köpa vilket hade kunnat pressa upp priset. De utvalda köparna blev de utländska hedge-fonderna som vet hur man pressar ner ett pris och som sen snabbt säljer aktierna vidare till ett högre.
  Ska bli intressant att se vilka som kommer att äga våra f.d. gemensamma tillgångar. Har Odell ständig nästäppa eftersom han inte märker när hans affärer luktar illa?
  Att han med regeringens goda minne försöker göra sig av med statliga bolag NU?? synes mig inte särskilt begåvat.

 23. hillary2 skriver:

  USA

  Är bra på att skaffa sig fiender. Förmodligen bäst i världen.

 24. watson69 skriver:

  Kachina

  Då kan ju den som får ut 12 liter istället för 9 investera i nya kor eftersom den gör en vinst.
  Den som bara får ut 9 liter kan vara tvungen att höja priset med följd att hon kanske inte kan sälja något alls eftersom andra kan sälja till bättre pris.

 25. […] Batumi till New York En gråmulen torsdag eftermiddag på flygplatsen i Frankfurt. Jag har just anlänt från Batumi i Georgien och väntar […] […]

 26. ingalenab skriver:

  Välkommen till New York! Det är fascinerande att läsa din blogg och än mer fascinerande är de enkla och tempofyllda anteckningar i vilka vi kan följa ditt arbete som utrikesminister. Jag noterar att väldigt lite utrymme i bloggen ägnas åt din roll som chef för mer än 1000 anställda inom utrikesförvaltningen. Ser fram emot att få lite mer inblick i hur du ser på din roll som chef framöver.

 27. Kachina skriver:

  watson

  Nu har du banne mig tänkt till. Jag håller med. Om man inte kan lära sig producera 12 liter men grannen kan, skall man sälja kon men se till att köparen hyr ladugården den står i. Därmed inkasserar bägge vinst, inte enbart köparen.

  Bo W

  Personangrepp och förolämpningar har ett syfte. De skall höja blodtrycket, de skall mala i ditt huvud när du går och lägger dig, de skall mala i det undermedvetna hela tiden du sover. När du vaknar på morgonen skall de vara inristade i hjärnbarken och bara vänta på att ramla ut ur din mun, vid det mest oväntade tillfälle. ALLT man läser bearbetas av det undermedvetna, ju hetare orden är, desto bättre bränner de fast på hårddisken. Du har tydligen blivit överkörd av någon reporter på SVT/SR, något som gett ett ”hack i vinylskivan”.

  mararh

  Jag vet inte vad som är rätt, men jag ser vad som är fel. Förhoppningsvis, om de som försöker göra rätt blir upplysta om att de är inne på fel väg, tänker de ut något nytt.
  De som inte ens försöker innefatta alla sex miljarder i sin politik, skall inte syssla med politik.

 28. […] feghet och undanflykter Bloggaren Carl Bildt skriver om statsminister Fredrik Reinfeldts möte med George W Bush i […]

 29. friherinnan skriver:

  Dricker man för mycket mjölk kan man få kossor på hjärnan.

 30. lillies skriver:

  Aljoark,

  nja, jag tycker visserligen att det inte var något större fel av Reinfeldt att lämna Irak frågan därhän vid besöket. Dock är han något undfallande angående Bildt.

  ”Man ska inte bita handen som föder en”

  nu är det väl inte fråga om att bita handen som föder en i fråga (ett gammalmodigt uttryck som knappast hör hemma i en öppen demokrati) om att diskutera lösningar på problem vilket politik i stort går ut på. Nu är det ju inte heller så att Irak direkt föder Sverige (annat än de vapen eporter vi gör till antingen krigförande länder eller icke krigförande länder som möjligtvis säljer dem vidare). Bildt själv tjänar enligt olika uppgifter pengar på krigsindustrin men när han är i USA för att representera Sverige så är det ju inte sig själv han ska representera, utåt sett pratar han ju nästan mer om humanitära värden och mänskliga rättigheter som en annan Moder Theresa. Dock har jag funderat ibland på vad de i USA egentligen tycker där de har mycket tightare regler om koppling till näringsliv och politiska uppdrag än vad vi har i många länder i Europa.

  Själv var jag emot invasionen i Irak då jag inte uppfattade det som att förutsättningar fanns för att gå in även om Saddam Hussein var en horribel diktator (som trots allt utförde de mest horribla handlingarna mot befolkningen då han fortfarande stod på god fot och beväpnades av USA). Jag är dock emot ett omedelbart tillbakadragande av trupperna då jag tror att det skulle skapa större kaos i regionen. Dock går det inte att komma ifrån att krigsmaskineriet är högkonsument av petroleumprodukter och här får nog Bildt finna sig i att betraktas med viss skepsis om sina uppfattningar och avsikter med sina nära, såväl som personliga som tidsmässiga, till den sfären.

 31. lillies skriver:

  Uppgifterna om Bildts inkomster från vapen och oljeindustrin 8som inte heller har förnekats) har väl kunnat läsas av folk från ambassaderna likaväl som av oss andra. och även om de är under förvaltning så kan inte jag undgå att undra över om representanter inte tänker ”Who are you to complain?” var gång Bildt nämner ”mänskliga rättigheter” och utifrån vilket intresse han motiverar sina ställningstaganden.

 32. stateira skriver:

  Georgien , sagolikt , världens vackraste land, där vill jag dö, där arbetade en gång i tiden min farfars far åt denna Alfred Nobel i det vackra vackra vackra Georgien , (http://stateira.blogg.se). Min stora dröm för livet är att mitt hemland Iran någongång under mitt liv återigen förenas med sina forna provinser och övriga länder i centralasien som vi känner en så stor kulturell gemenskap med. Detta inte genom att länderna faller inom en och samma gräns utan genom ett fredligt men starkt förbund, en Pax Aryana ! Georgien, Azerbajdjan och Armenien är inte Europa , det kommer aldrig att bli Europa , dessa länder är delar av centralasien och centralasien bör återfinna sin stolthet. Mer om detta i (http://stateira.blogg.se).

%d bloggare gillar detta: