Valborg och arbete

Valborg med underbart väder utanför fönstret. Nu skall brasan och allt annat väntas in!

Men innan dess blir det åtskilligt med arbete. Den kommande veckan måste förberedas. Aktuella ärenden måste hanteras. Planeringen måste uppdateras. Olika initiativ måste diskuteras.

På torsdag kommer den s k Iraq Compact att lanseras vid ett viktigt möte i Sharm el-Sheik i Egypten. Och i det sammahanget blir det också en del andra möten.

Eftersom jag kommer att vara i New Delhi – mer därom senare – är det Tobias Billström som kommer att vara där för Sverige. Men viktigt är att vi är representerade på statsrådsnivå. Utvecklingen i Irak är viktig.

Det mötet är också en del av dialogen i olika frågor med Iran. Och som ett led i denna kommer Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki att besöka Sverige om en vecka.

Innan dess kommer vi att ha se fortsättningen av det turkiska presidentvalet. Och nästa helg är det den andra och avgörande omgången i det franska presidentvalet.

9 Responses to Valborg och arbete

 1. stig2entreprenoren skriver:

  När Irans utrikesminister kommer hit kunde han väl låta några ”mullor” hänga med på resan så att de fick lite ”international exposure”?
  Något TV-program kunde bjuda in dem till någon rolig tillställning.
  Stina Dabrowski kunde t ex intervjua?
  Skavlan hade ju fixat både Al Gore, fredspristagare och gro Harlem Brundtland till samma föreställning. Det var bra jobbat!
  Norge kunde också vara med på ett hörn?

  Det är inte bara hett i New Delhi så här års!

 2. solevani skriver:

  Jag hoppas inte KRG(Kurdish regional goverment) arbete och demokratiprocess i de kurdisk dominerande delarna av Irak kommer att förbises Carl. Jag hoppas att Sverige tar ställning gentemot Turkiets hot att invadera den delen. För det skulle innebära en katastrof på alla plan.

 3. Dag Selander skriver:

  ”…en del av dialogen i olika frågor med Iran. Och som ett led i denna kommer Irans utrikesminister att besöka Sverige om en vecka ”

  Irak är ett problem för sig, stort nog så det räcker.
  Iran är ett annat problem, kanske vida större.

  Som svenska EU-medborgare undrar inte ett ringa antal hur EU och dess ledare inkl den svenske utrikesministern tar i Iranproblemet… Talar Carl Bildt mellan skål och vägg klartext om allvaret i Irans ständiga hot visavi Israel och Mellanöstern? Hur många andra sådana skål-och-vägg-samtal förs? Vilken press har byggts upp vs Irans imperiedrömmar?

 4. saranorman skriver:

  Spännande Carl! Hoppas att Ni når framgång med Iran, måste vara oerhört svårt det där. Måste erkänna att jag vet väldigt lite om Iran, som vanligt har man ju läst för lite om saken :(
  Men med det lilla jag vet om landet, dess styre och historia undrar jag hur hur det är med den gamla konstitutionen som kom till efter den första revolutionen, är den ”borta”? Jag menar ersattes den av ”de rättslärdas styre” (har jag läst att det heter) eller finns konstitutionen kvar på något sätt?
  Ngn som vet, kanske kan förklara lite mer för som Ingemar Stenmark sa: Dem som in’t begrip ;)

  Hälsningar från Vilhelmina :)

 5. Kachina skriver:

  Det är bara så att EU är en svag utrikespolitisk kraft så länge de inte fullföljer EU-bygget.

  Det är som om alla fick för sig att det var klart så snart man gått med. Sverige glömde lägga ner länsstyrelserna i den omorganisation som var nödvändig inom landet. EU glömde symbolen som skulle ena medborgarna till ett folk, euron. Man glömde synkronisera utrikes- och inrikespolitiken. Jag hade förväntat mig en snabb utveckling av EU, inte en snabb utvidgning utan medföljande utveckling.

 6. krikon skriver:

  Kachina,

  Den turkiske generalstabschefens, General Büyükanıt, varning till den islamistiska regeringen i Ankara.
  http://www.turkishdailynews.com.tr/article.php?enewsid=71863

 7. karrman skriver:

  Kan vara så att EU som politiskt demokratiprojekt är överreklamerat.
  Talet om Europas förenta stater kommer aldrig att ske.
  EU är ett lyckosamt projekt att hantera övernationella frågor inget mer.

  Medborgarna är inte intresserade att rösta om de frågor EU behandlar.
  Parlamentsvalen är ett skämt. Folkomröstningen om nya konstitutionen likaså.
  De handlar inte om EU utom om missnöje med inrikespolitiken.

  Många är de politiska frågor som aldrig kommer att engagera den stora massan av
  befolkningarna. Smart att delegera dessa till institutioner, politiker och
  tjänstemän som hanterar dessa på ett bra sätt.

 8. hillary2 skriver:

  Tack Krikon

  Generöst att dela med dig av artikeln från Turkish Daily News. Papperstidningen som man lätt finner som turist är skriven på ett språk jag tyvärr inte förstår…

 9. ollemunter skriver:

  Äntligen, så fick jag svaret jag ville ha. Tack!

%d bloggare gillar detta: