Diskussion om Kosovo

Jodå, det blev en del offentlig diskussion också om Kosovo nere i Bryssel under helgen.

Min gamle vän Richard Holbrooke och jag hamnade i alla fall i en viktig fråga på olika linker, vilket noga noterades. Och det speglar en spänning i frågan som i alla fall i vissa delar finns över Atlanten.

Holbrooke sade att om Ryssland i FN:s säkerhetsråd lägger in veto mot Ahtisaaris förslag om ”övervakad självstädighet” och Kosovo då ensidigt utropar självständighet vill han att USA omedelbart erkänner staten även om han medgav att bara vissa EU-länder då kommer att hänga med.

Eftersom han gjorde ett visst utspel om detta fann jag mig föranlåten att med visst eftertryck varna för en sådan politik.

Den vore – mycket bokstavligt – att leka med elden och skulle skapa mycket betydande svårigheter.

För att EU skall kunna etablera den mission i Kosovo som Ahtisaaris plan förutsätter krävs helt enkelt ett beslut i FN:s säkerhetsråd. Och för att EU enigt skall vara berett att erkänna staten krävs samma sak.

Och skulle dessa saker inte bekymra bör nog noteras att krav på erkännande utan att det finns ett beslut i säkerhetsrådet riskerar att utlösa allvarliga spänningar i länder som FYROM/Makedonien och Bosnien. Regionen i dess helhet skulle drabbas.

Därför är det nu viktigt att EU sänder tydliga signaler till Washington om hur man ser på dessa saker. Och det är jag övertygad också kommer att ske på mötet i Vita Huset i morgon.

56 Responses to Diskussion om Kosovo

 1. baskim skriver:

  MEn Carl är det inte rätt av USA att öka påtryckningarna på Ryssland att öka pressen, Bättre att hela EU ställer sig bakom uttalandet och på så viss pressar Ryssland än att som du säger vända sig mot USA, för nu kan jag lova att Resulition inte kommer gå igenom när inte ens Eu kan ställa sig på en linje och sen vet väl alla vad som kommer hända

 2. baskim skriver:

  Och när det gäller Makedonien så vet jag vad Albanska ledarna har sagt, Ändast vid ett tillfälle kommer dem att ta vid vapen och det är om Kosovo delas för då vill dem tillhöra Albanien så dem kommer ej ta till vapen om Kosovo får sin självständighet i sina nuvarande gränser

 3. Kachina skriver:

  Hur skall EU kunna prata om att ta in nya medlemmar, när de inte ens har EN valuta, EN utrikespolitik och EN social politik? EU är i nuvarande form ett korthus säger jag, även om jag i grunden är EU-positiv.

 4. soli01 skriver:

  Carl-detta verkar inte det lättaste när det gäller Serbien och Kosovo. Ska bli intressant att se hur detta hela ska lösas.
  Serbien måste nu skaka fram krigsförbrytaren Mladic om det , som jag kan förstå, ska bli några förhandlingar om medlemskap i EU.

  Om dessutom Serbien hårdnackat fortsätter att motsätta sig att Kosovo kan bli fritt, återstår det tydligen en lång resa om medlemskap för Serbien.

  Eu är väl ingen stat, om jag fattat rätt. Efter samråd mellan EU-ländernas utrikesministrar beslutas hur de olika frågorna ska behandlas mot annan stat etz. Rätta mig Carl om jag har fel. Är inte detta en utrikespolitik, som den praktiseras i dag. EU får inte bli en enda stat och vi får finna oss i att det som gäller i dag fortsätter! Kan säkert fördjupas.

 5. tegis skriver:

  Hej Carl. Jag vet att du antagligen inte läser detta. Och jag vet att jag skriver detta under helt fel inlägg. Men jag måste få berätta för dig om Estland och krisen där nu och vad du som Sveriges utrikesminister måste göra. Det är mycket allvarliga saker som händer i dag i Tallin. Jag själv är utlandssvensk och inte bosatt i Sverige. Min familj är estlandssvenskar, min farmor flydde från Estland 1943. Ryssarna har alltid inneburit bad news för oss. De dödade långt fler människor än tyskarna gjorde. Hur kan de då påstå sig vara befriare och tro att vi ska vara stolta över deras staty? Den är en symbol över kommunistiskt förtryck och också rysk imperialism. Estland gjorde det rätta. Snälla så upp för det nu. Jag ber dig! Ring Estland. Det är jätteviktigt att du visar ditt stöd för den estniska regeringens hållning och mot den ryska aggressionen som åter börjar växa sig hotfull i vår del av världen. Det börjar bli mycket allvarligt!

  Jag hoppas du lyssnar.
  MvH
  Carl T.

 6. David Igra skriver:

  Det verkar nästan oundvikligt med en konflikt i Kosovo, igen. Men här har det kokat ordentligt i krigsgrytan allt sedan Tito drog åt skruvarna på Kosovo som ville ha mer självständighet. Innan inbördeskrigen i forna Jugoslavien slet sönder landet så var önskan om självständighet stark i Kosovo.
  Men man måste förstås fråga sig, är det rätt? Kosovo tillhör onekligen Serbien både historiskt och geografiskt, men där bor fortfarande inte särskilt många serber. Är det skäl nog för att bryta upp ett land?
  Det bästa vore förstås om Kosovo kunde åtnjuta samma mått av frihet som de olika spanska delstaterna har, en egen kultur, eget språk men ändå Serbien.
  Det är dock mera tveksamt huruvida en sådan lösning skulle accepteras av endera parterna, just nu verkar det onekligen inte finnas någon ömsesidig förståelse eller ens en vilja att nå en överenskommelse. Här finns alla ingredienser för en väpnad konflikt och vi gör inte någon en tjänst genom att så snabbt som möjligt erkänna en ny stat.

 7. hillary2 skriver:

  Bild imponerar!

  Trodde att han var alltför mycket ”pro-amerikan” för att gå emot Holbrook. I Sverige har människor propagerat för både ett fritt Jämtland och ett fritt Skåne. Det senare landskapet hade kanske kunnat försörja sig självt, men hur ska Kosovo klara sig ekonomiskt på egen hand?

  tegis.
  Det är svårt att i efterhand bedöma vad som hade varit bäst. Vi kan ju aldrig räkna ut hur många ester och andra Nazityskland hade utplånat om inte ryssarna hade bekämpat dem. Ryssarna offrade dessutom långt fler soldater i kampen mot Hitler än vad nazisterna hann utrota och det var en hel del…

 8. kujsa skriver:

  Carl Bildt,

  I ett läge när Ryssland kan komma att torpedera den sammstämmighet som finns kring ett självständigt Kosovo så undrar jag vilka alternativ du ser?

  Oaktat all historiskt käbbel så har du mer än någon annan svensk sett hur den serbiska nationen agerat i förhållande till sina grannländer. Alla massakrer och all förödelse lämnar ingen som helst legitimitet och ingen förståelse överhuvudtaget för serbisk jurisdiktion över Kosovo.

  Om vi förmodar att Ryssland lägger sitt veto och blockerar säkerhetsrådsbeslut. Vilken färdväg föreslår du? Jag skulle uppskatta väldigt mycket om du kunda elaborera detta vidare.

  Mitt grundtips då är ett väpnat uppror i Kosovo, södra Serbien, troligvis även i Makedonien och i värsta fall även Montenegro. Varför ska inte EU eller Sverige för den delen inte stödja kosovoalbanernas naturliga självständighetsaspirationer? Bortom all tvivel kommer kosovoalbanerna inte att finna sig i att leva i ett limbo längre än till sommaren. Det tror jag du är väl medveten om.

  Som sagt så hoppas jag att du har funderat på alternativen. Den linje du företräder tycker jag är något oansvarigt eftersom Rysslands förutsättningslösa och blinda stöd för serberna är tillsynes helt kompakt än idag, på samma sätt som Ryssland även under de mest svaga stunderna stödde de serbiska massakerhärarna och Milloshevic. Varför ska Putin/Ryssland gess utrymme att stoppa en naturlig händelsutveckling och tillåtas skapa kaos med mycket allvarliga långtgående konsekvenser, i första hand för albanerna. Är det det du önskar ska vara fallet?

  Det skulle vara vänligt och värdefullt om du kunde säga B och Cnär du har sagt A – vad ska hända med kosovoalberna om Ryssland säger nej?

 9. Kachina skriver:

  Nu börjar även jag vara mycket imponerad. Snacka om en smart grej, att blogga för folket,…..och få hela svenska folket insatta i utrikespolitiken och med sig, enad front, i utrikespolitiken.

  Igår kom flera inlägg som imponerade, främst Carl Bildts ”Diskussion om Kosovo”. Vilken öppenhet! Holbrooke kan räkna med att bakom Carl står nästan 9 miljoner människor. Sedan kommer ”envanligsvensk” och ”tegis” inlägg om estland som ger oss en vidare bild än mediabilden, av problemet.

  Detta är politik och bildning på hög nivå, där utrikesministern lever i symbios med verkligheten, (gräsrötterna)

  Ett mynt har alltid två sidor. I den här bloggen får vi verkligen se bägge sidor, både av myntet Kosovo och Estland. Jag är mycket imponerad.

 10. Pravoslavac skriver:

  kujsa,

  Du är den första Albanen här som erkänner era verkliga mål. Ni vill etablera ett nytt storalbanien på Serbisk, Albansk, Makedonsk, Grekisk och Montenegrinsk mark. Men era förhoppningar kommer att gäckas. Även om Kosovo (mot förmodan) blir självständigt så kommer internationella samfundet aldrig tillåta att Kosovo ansluts till Albanien.

  Tidigare skrev jag att jag tror på en delning. Det gör jag fortfarande, men serbiska regeringen har kraftfullt förnekat att de skulle gå med på en delning. De kör hårt på linjen ”övervakad autonomi”, medan NATO alltså kör på linjen ”övervakad självständighet”. I praktiken är det inte så stor skillnad. Det är mest en prestigefråga.

  Argumentet att Albanerna inte accepterar ”limbo” längre och hotar med våldsamheter väger mycket lätt. Ge inte efter för sådan utpressning. Låt aldrig hot om våld leda till några resultat. Tänk på vilka signaler det skulle skicka ut till andra folkgrupper i samma situation (Sandjak, Vojvodina, Republika Srpska, Krajina osv) …

 11. naimmurseli skriver:

  Carl Bildt, käre utrikesminister. Är det bättre att leka med elden än att inte göra något.
  Att låta seberna och ryssarna få som du själva vill. Varför ska EU och FN vara rädda för dessa två slaviska länder.

  USA stödjer Kosovas självständighet, dom stödjer rättvisan.
  Sen om du tycker att Serbien ska fortsätta behålla Kosova trots att dom förlorat moralen över det, då kan du väl säga det att Sverige är inte för Kosovas självständighet.

 12. stig2entreprenoren skriver:

  Man undrar ju lite om vad denna blog har för ”vikt” vad gäller att sända ”tydliga signaler till Washington”?
  Man kan ju undra om Richard Holbrooke och hans amerikanska vänner läser bloggen och låter sig imponeras?

 13. Kachina skriver:

  Käre Stig, som inte förstår något.

  Carl Bildt får ett klart överläge mot Holbrooke och andra i de diskussioner som försiggår på den nivån, genom att han har direktkontakt med fotfolk från de regionerna, från bägge sidor i konflikten, som kan uttrycka sig sakligt och tydligt. Om deras synpunker, genom Bildt, finns med i diskussionerna på hög nivå blir möjligheterna till en hållbar lösning betydligt större.

  Jag har sagt åt Carl, håll dig borta från Israel, eller åtminstone i utkanten. Men när det gäller kosovo är han den politiska centralpunkten och när det gäller estland är han en naturlig deltagare.

 14. ollemunter skriver:

  Nä Stig, dom kan ju inte svenska. Ett enkelt och glasklart svar på din undran

 15. Pravoslavac skriver:

  Jag läste en diskussion om ämnet i ett amerikanskt militärforum. Där skälldes serberna ut för att de bildat ett garde som ska försvara de återstående serberna i Kosovo. Då ställde en serb en relevant motfråga: ”Hur kommer det sig att serberna blir utskällda när några extremister börjar tala om att försvara Kosovo med militära medel, men ingen skäller ut albanerna när de hotar att attackera försvarslösa civila serber om de inte omedelbart får självständighet?”. Det tycker åtminstone jag är lite snedvridet. Sen följde kommentaren:

  ”Vi [serberna] kommer inte under några förutsättningar starta ett nytt krig i Kosovo. Vi förbereder oss bara ifall albanerna skulle starta ett krig”

  Jag tycker det är bättre att låta KFOR ta hand om albanerna när de börjar krångla. Om KFOR behöver hjälp så får de kalla in förstärkning via officiella kanaler.

 16. baskim skriver:

  Kan säga klart och tydligt att dem som påstår att Serbien har historiskt band till kosovo borde läsa sin historia, serberna är slaver från Ryssland det var dem som vandrade från kalla Ryssland ner till Balkan och Albanerna har alltid funnits där. HAR NI HÖRT TALAS OM ILLYRIERNA= ALBANERNA har alltid funnits där så alla serber som säger att det är historiskt serbiskt snälla läs på lite ni kom på 500efk till Balkan och dödade och slaktade albaner då som nu, och där emellan kom också turkarna dem dödade också albaner. NU ÄR VI PISS FÖRBANNADE PÅ ATT EJ FÅ LEVA I FRED OCH I VÅR EGET LAND SÅ SERBER TA ERT PICK OCH PACK O STICK TILL RYSSLAND FÖR DÄR ÄR ERT LAND HISTORISKT. och om någon säger att jag snackar skit föreslår jag att dem ska söka fakta snälla.

  Och nu pravoslavac alla vet vad ert land har gjort mot albanerna och är du så jävla instängd som Kostunica i tanken att ni fortfarnade har kosovo, saken är redan klar handlar bara om hur via FN eller inte ända sättet som finns för serbien att behålla kosovo är om ni UTROTAR alla oss albaner.
  För kan ärligt säga att 2 miljoner albaner i kosovo plus alla som finns utomlands bla JAG kommer ansluta till mina landsmän i kampen för självständighet om ni undrar varför ska jag gärna tala om för dig.
  Allt min familj ägde där nere brändes till marken 4 av mina kusiner massakrerade och min morbror saknas ännu 8 år efter kriget.
  Tror du verkligen att mina landsmän vill att ni än en gång ska styra över dem GLÖMD DET

 17. baskim skriver:

  Och när det gäller ett storalbanien glöm det för det är ett typisk propaganda
  från serbiskt håll för det första alla andra konflikter i Serbien och Makedonien har endast handlat om att få ha samma rättigheter som majoritets befolkningarna i respektive land.

  Och om man tänker efter så just det HAR inte alla krig i Europa varit på grund av SERBIEN

  1:FÖRSTA VÄRLDSKRIGET STARTADE PÅ GRUND AV ATT SERBIEN DÖDADE ÖSTERIKES PRINS
  2: ANDRA VÄRLDSKRIGET STARTADE PÅ GRUND AV ATT EN IDIOT KUNDE FÅ FOLKET MED SIG PÅ GRUND AV DEN FÖRÖDMJUKANDE FÖRLUSTEN I FÖRSTA VÄRLDSKRIGET SOM SERBIEN STARTADE
  3: SLOVENIEN KRIGET
  4: BOSNIEN KRIGET
  5: KROATIEN KRIGET
  6: KOSOVO KRIGET

  PLUS FLERA MASSAKRER UNDER HELA 1900 talet på kosovo ALBANER

 18. baskim skriver:

  ber alla att frosa sig i histora så ser ni saningen men vi blir tvunga att hålla skäften på grund av att dem e ju RYSSLAND BRODER

 19. Pravoslavac skriver:

  baskim,

  Och vem tänkte du kriga mot? NATO? KFOR? Lycka till i så fall..

  Jag tycker det är bättre att lösa sådana här frågor via förhandlingar och diplomati. Men du får gärna åka ned och kriga. Det enda som händer är att era chanser att få ett självständigt Kosov@ försämras. Jag tycker bara det är synd att oskyldigas liv går till spillo.

 20. Kachina skriver:

  Mycket intressant diskussion både om Kosovo och Estland/Ryssland. Jag kan inte yttra mig i ärendena då jag inte ens är i närheten av att besitta de direkta kunskaper debattörerna har i ärendena. Däremot kan jag göra en ”global” reflektion.

  Företag söker globalisering, men det verkar som om folket hellre grupperar sig än globaliserar sig. Grupperar sig för vad? Ja, knappast en fotbollsmatch. Man bygger murar mellan etniska grupper, religiösa grupper, nationsgrupper, mellan närande, tärande, invandrare och infödda, även i Sverige,……man bygger spänningar mellan grupper istället för samarbete. Förstärker varandras egenheter istället för att ha överseende med dem.

  Du kommer att få ett styvt jobb att hålla fred i Europa, Carl.

 21. baskim skriver:

  För det första så tror jag inte ens det kommer till krig frö som du redan vet så stödjer Nato redan ahtisaaris förslag men skulle det ändå bli krig så ja då för det väl bli mot dem som står i vägen.
  HC pravoslavac
  Här är en underbar sida för dig min vän läs
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Albaner

 22. baskim skriver:

  Kachina det är lät att som svensk säga vad är det varför kan man ej komma överens men tänk på att ni ej upplevt krig på 200 år mendas som tex kosovo kriget är färsk som min familj tex har drabbats hårt av det, gå du och säg till den där albanen som har förlorat allt han har sin fru sina barn sina bröder systrar föräldrar att han ska komma överens med serberna han kommer be dig fara åt helvete om du ursäktar mitt ordval
  Så det är inte så lätt att bara sägas till dem kom överens när det enda dem vet är att dem där serberna har dödat mina barn vad tror du han har för tankar jo inte är det försoning, Om du har barn själv så kanke du kan förstå dem

 23. baskim skriver:

  Och precis som du pravo så är det sista jag vill är att oskyldiga civila liv ska spillas men jag tycker att en sådan hälsning ska du skicka till din regering

 24. baskim skriver:

  Och nu kanske jag trötar ut er men måste säga det provac kan du också skicka en till häslning till regeringen i Belgrad att dem ska återlämna 2000 massakrerade män som deras kroppar fortfarande saknas bland dem min morbror och finns nånstans i serbien begravda i mass gravar tack det skulle uppskata bla min mor, mormor, morfar, morbror och moster jätte mycket om dem åtminstone har en grav att gå till och sörja sin Son/bror

 25. tsolin skriver:

  baskim

  a. Frågan om albanernas band till illyrierna är synnerligen tveksam och hur som helst på inte sätt historiskt fastlagd.

  b. Att serberna kommer från Ryssland var en nyhet för alla tror jag (inte minst för ryssarna).

  c. Men den logik Du använder skulle man lika gärna kunna säga til Kosovoalbanerna ”åk tillbaka till Albanien” (den serbiska vulgärpropagandan menar ju att Kosooalbanerna kommit från Albanien).

  Med invektiv löser man inga konflikter. Kosovo är den svåraste konflikten i Europa just nu. Serberna bör vara glada över att bli av med eländet. Albanerna har ytterst små möjligheter att bygga en hållbar stat i Kosovo. Det är dock sant att alberna lidit rejält under serbiskt/jugoslaviskt förtryck, men skall inte heller blunda för de illdåd man utsatt den serbiska minoritetsbefolkningen för. Utvecklingen går alldeles klart i riktning mot självständighet för Kosovo, men denna självständighet måste under många år framöver (kanske en generation) övervakas aktivt av NATO och EU, för att förhinda förföljelser av de kvarvarande minoriteterna (främst serber), för att skydda de serbiska medeltida kyrkorna – och för att hjälpa Kosovos befolkning att organisera sig på väg mot ett (avlägset) framtida EU-medlemsskap. Men jag tror det finns stor risk för problem även i ett självständigt Kosovo. Och allt elände kan man inte skylla på serberna. Mycket beror på den gammaldags famljestrukturen i Kosovo, patriarkalisk och med nästan inga rättigheter tlll kvinnan. Inte direkt en europeisk kultur…

 26. baskim skriver:

  Tsolin skulle med glädje bjuda dig med på en resa till Kosovo så att du kan see med egna ögon hur livet är där och hur ”patriarkalt” det är så kan du se med egna ögon och ja gärna att Nato finns där för jag som du tycker att minoriteterna behöve skyddas pga av alla mina inlägg här som sagt såren är ej läkta en hoss albanerna så dä kan vad som helst hända men att dem ej skulle kunna styra sitt eget land vet du vilka natur tillgångar det finns där och i och med att det är en ny stat i Europa som hoppas jag att EU som dem har lovat ska ge dem en hjälpande hand,
  Och när det gäller att serberna härstammar från ryssland sök upp så lär du finna att jag har rätt, och min logik är att albanerna är redan hemma läs

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Albaner

 27. Pravoslavac skriver:

  baskim, det var tråkigt att höra att du förlorade så många i kriget. Men serberna har också drabbats hårt av kriget. Vi har haft dåliga politiker som ställt till med det ena efter det andra. I Kosovo t ex så drabbades inte bara albaner utan äver serber, romer och andra minoriteter. Eftersom jag inte var där så kan jag inte säga exakt vad som hände men jag vet att det är mycket propaganda från alla håll och kanter.

  Du har gett din historia, läs t ex den här för att få en annan:

  http://grayfalcon.blogspot.com/2007/04/expelled.html

  Om man jämför hur albaner har det idag i Kosovo jämfört med t ex romer och serber så är det en klar skillnad, apartheid skulle vissa kalla det för.. FN:s resolution 1244 har inte implementerats. Och den är en förutsättning för att säkerhetsrådet ska klubba igenom den nya resolutionen (om övervakad självständighet).

 28. Kachina skriver:

  Nu har jag öppnat en vinflaska, så nu jäklar är det bäst att ni håller i hatten, för nu kommer mina innersta tankar och då kan det hända att det börjar storma.

  EUROPA KOMMER ATT EXPLODERA,……..INIFRÅN.

  Det gäller alla delstater, Tyskland, Frankrike, England, Danmark, Sverige,……..

  Allt orsakat av ett misslyckat EU-bygge. Man trodde att det var klart sedan man blivit medlem. Det var fel. Det var då bygget började. Skuld till detta är samtliga statsministrar och presidenter. Man byggde en topp, utan att bygga grunden,……SAMHÖRIGHET.

  FOLKET måste känna sig som europe’er. Den lokala nationalismen är i de här sammanhangen på byanivå. Symbolen som förenar är euron. Här har vi i Sverige så veliga politiker att de måste ner på byagrälsnivå och fråga folket, om något som är en naturlig följd av inträdet.

  Sedan handlar det om marknadsföring. Jag är inte längre svensk. Jag är europe’ i landskapet sverige. Nästan varje år har jag besök av tyska vänner som faktiskt betraktar sverige som ett landskap i Europa. De beundrar våra egenheter, våran byggstil, vår natur, våra lingon och våra hjortron.

  Ska det vara så förbannat svårt att vara europe’? Vi norrlänningar har aldrig förstått skånska, inte ett ord, och stockholmare har aldrig förstått skelleftebondska, men nog f-n har vi förstått varandra ändå, därför att vi hade en gemensam nationskänsla. När vi känner gemenskap, kommer vi att identifiera oss som europe’er i första hand, som lokal befolkning i sverige i andra hand. Istället för att förenas har vi delat upp oss i grupper, nationsgrupper, etniska grupper religiösa grupper, ekonomiska grupper.

  CARL BILDT, det är inte försent än. Det handlar om massiv marknadsföring och det kan dina polare i väst på sina fem fingrar. Två världskrig, skolan och Hollywood har gjort dem till en homogen grupp. Gör detsamma här, men det är bråttom. James Bond är inte engelsman, han är europe’ och har sin bas i Bryssel.

  Sedan skall vi fullständigt strunta i vad Borg tycker angående krona mot euro. Euron är den fysiska symbolen som förbinder, mer än enflagga. Ni har inte mandat att sälja ut kopparnät, stationer och master, men ni har mandat att vid ett riksdagsbeslut gå över till euro. Gör det, NU.

 29. baskim skriver:

  Ja pravo kan hålla med dig om att Fn: resulition mycket ej har uppfyllts mycket på grund av att Serberna ej i kosvo ej har velat involvera sig i strukturen i kosovo dem har fått ett viss antal platser i kosovos parlament som har stått tomma varenda gång som parlamentet har samlats har skitit i sina rättigheter att få bla föra sin talan så hur skulle det kunna bli bättre på den fronten.
  Serberna har förskansat sig på norra mitrovica och vägrar låta albaner komma över eller vägrar att bla handla me Euron eller låta albansk FN polis patrullera ”deras” sida så då har inte bara albanerna undrat vad är det dem vill, som tex i mars 2004 så startade oroligheterna pga av att 2 albanska pojkar dödades av Serberna på sin sida av Mitrovica, Så jag tror att Resolution 1244 kunde ha uppfyllts mycket enklare om serberna istället för att välja sin apartheid kunde involvera sig i den vardagligas live i kosovo istället för att förskansa sig på sina områden och misshandla och och jaga iväg alla albaner som kommer över. och säger blind nej till all han räckningar som albanska ledare har gjort och fn har själv kritiserat dem för att bla eh vilja ställa upp och Själva Belgrad har gjort allt dem kan för att se till att Resulitionen aldrig skulle gå att uppfylla genom dess inflytande på den serbiska minoritet som finnsi kosovo

 30. Kachina skriver:

  baskin

  Som jag sade har jag inte den kunskap ni har. Dessutom har du helt rätt i att vi, som stått utanför krig i 200 år, inte kan förstå hur ni känner det. Det jag gjorde var en mer övergripande reflektion om vad som händer i hela europa och för den delen hela världen.

  Människor grupperar sig, istället för att förena sig. Det är en trend som går över hela världen och får olika uttryck beroende på vad vad som ligger till grund för separationen.
  Det pågår på så sätt att här i Sverige grupperar sig de som har arbete, mot de som är sjuka eller saknar arbete. Det kan man kalla en lyx- gruppering. I Kosovo och Estland bygger de på långt mycket allvarligare saker, död, mord,……..som är svåra att komma över.

  Men, det viktigaste är inte grunden för grupperingarna, utan det är att grupperingar bygger spänningar mellan människor och en dag brister det. Spänningarna frigörs.

  Om min bedömning är riktig, om allt fortsätter i den här riktningen, avslutas en exakt tvåhundraårig parentes i Sveriges historia 2009. Spänningarna i samhället brister och vi får ett svenskt Kosovo/Bosnien. (Sveriges sista krig var 1809 mot Ryssland)

 31. baskim skriver:

  OCh detsamma gäller dig pravo om du tror på den där hemsidan så bjuder jag dig gärna på en resa till kosvo och även om du är serb så kan jag lova dig du har inget att frukta så kan jag vissa dig alla mass gravar från krigen med alla döda barn som gamla, män som kvinnor för det är inget skämt coh skulle aldrig skriva om nått så alvarligt och kan till 100% procent säga att du lär inte hitta en enda familj i kosovo som ej påverkades av kriget och då menar jag negativt både hoss albaner som hoss serber och zigenare och turkar och bosnier alla drabbades men när det gäller den där hemsidan så vet tex jag som själv har drabbats att det är ren ursäkta ordvalet bull shit
  Och en sak till om du såg den där hemsidan så finns det ett STORT FEL hehehe IBRAHIM RUGOVA HAR OCH HADE ALDRIG KONTAKT MED UCK många i UCK TYCKTE HAN VAR EN FÖRRÄDARE TILL OCH MED FÖR ATT HAN EJ GAV DEM SIN STÖD OCH DEN DÄR ”BREVET FÅRN RUGOVA MED UCK EMBLEM HEHEH VILKEN TABE

 32. baskim skriver:

  HÄr är jag igen änu en artikel

  Läs och häppna

  http://www.nat.nu/artikelarkiv/1999__2/kosborjslut.html

 33. hillary2 skriver:

  Kachina

  Vi har aldrig haft ett riktigt folkuppror i Sverige och jag tvivlar på att vi kommer att få det. Vi har trots allt en stor andel hederliga människor och ”svensk hederlighet” är fortfarande en klippa. Dessutom har vi stränga vapenlagar… Vi har också ett stort svenskt parti som växer för varje dag och är ett gott kitt i samhället. Enligt min åsikt har detta parti de i särklass bästa värderingarna. Just nu pågår dessutom en mycket intressant förnyelse av partiets politik och dess arbete. Du kan även som icke partimedlem mejla in dina åsikter!

  God och Glad Valborg tillönskas alla ! Bildt såväl som kommentatorer.

 34. Kachina skriver:

  hillary

  Trots att vi har stränga vapenlagar, är svensken en av de mest välbeväpnade i världen. Det kryllar av jaktvapen och hemvärnsvapen i garderoberna. Innan jag avväpnade mig själv hade jag en älgstudsare, halvautomat, tio skott, en drilling, en fågelstudsare och en revolver. I bekantskapskretsen var jag ”oklädd”. Som sagt, det kryllar av vapen i garderoberna och det kryllar av fascister som bara väntar på ett tecken för att börja ”städa” i samhället.

  Jag undrar jag, den där prominente personen du nämnde i en annan tråd, kan det vara du?

 35. Pravoslavac skriver:

  Carl, om du läser detta så kan jag tala om att du är omnämnd på sajten balkanpeace.org:

  http://balkanpeace.org/index.php?index=article&articleid=14322

  Det gäller samma ämne som blogginlägget, dialogen med Holbrooke. Jag nämnde tidigare dokumentären ”brooklyn connection”. Tyvärr var det en felaktig länk med endast en nedkortad version. Hela dokumentären finns här:

  http://video.google.com/url?docid=6557813549136654170&esrc=sr1&ev=v&q=brooklyn+connection&vidurl=http://video.google.com/videoplay%3Fdocid%3D6557813549136654170%26q%3Dbrooklyn%2Bconnection&usg=AL29H21GXeYsXdX8v07RYEbBs3xs05Xhdw

  I dokumentären ser man bland annat ovan nämnde Richard Holbrooke samt Wesley Clarke mingla med soldater från UCK under ett ”fund raising”-möte för Kerry under senaste valkampanjen i USA.

 36. robasp skriver:

  Baskim! Innan du och dina landsmän fortsätter att fabulera kan ni kan väl börja med att låta de flera hundratusen serber och romer som flytt från Kosovo sedan 1999 att komma hem.

 37. hillary2 skriver:

  Tok där Kachina.

  Den prominente kommentatorn jag anat skymten av är av manligt kön.

  Att ni är så välbeväpnade i Norra Sverige hade jag inte en aning om. Tror ändå att ni är hederliga och att det inte blir något folkuppror. Jag vill heller inte tro att våra svenska fascister drivs av ett genuint hat mot vissa andra människor. En ung sd-medlem som jag känner till drogs på det löpande bandet genom skolan trots att han halkade efter redan tidigt och borde ha fått gå om. Föräldrarna ville det men inte rektor som skuldbelade föräldrarna för sitt önskemål. Att få extraresurser för sent innebär att man ska inhämta både föregående årskurs och dessutom klara av den nuvarande. Omöjlig uppgift tror jag. Nåväl han lämnade skolan för mer än 10 år sedan har han inte lyckats få ett arbete men medlemskapet i sd har säkert gett honom bekräftelse och fått honom att känna sig behövd. Sd-medlemmar vill väl som alla oss andra ha en plats i samhället och inte känna sig förbisedda. Hoppas att deras väljare kommer att börja rösta på SAP som många med mig finner vara ett mycket spännande parti just nu. Mona Sahlin har precis skickat ut en liten röd bok till alla medlemmar. Titel: På väg . Underrubrik: Om drömmar, ilska och vilja. Vore det inte något för dig? :) Många av böckerna kommer att vandra. Vem vet mitt ex med mitt alias på titelbladet kanske hamnar hos dig till slut. Det hade varit litet roligt… Ska före mitt alias skriva till Kachina!

 38. baskim skriver:

  Dem är mer än välkomna till ett självständigt kosovo där dem kan vara en del av samhället istället för att bojkotta det så anser jag att dem är mer än välkomna och hela kosovos befolkning kommer välkomna dem

 39. robasp skriver:

  På samma trevliga sätt ni bemöter de få som är kvar? Som tur är är det många som börjar få upp ögonen för hur det är på terrängen i Kosovo. Nu senast Sydafrikas FN-ambassadör som i säkerhetsrådet förmodligen kommer att stödja Rysslans veto. Självständigheten är fortfarade långt borta.

 40. Kachina skriver:

  Hillary2

  Eftersom jag har socialistiska värderingar med dragning åt det socialliberala, är jag mycket intresserad av att läsa boken för att se om socialdemokratin, efter att ha kört vilse i så många år, har hittat färdriktningen igen. Lättaste sättet att en bok signerad med ditt alias till mitt alias skall hitta fram, är genom kulturnämndens ordförande eller kommunalrådet i Skellefteå.

  Sedan kom jag att tänka på valet i USA och Hillary Clinton. Jag håller tummarna stenhårt för att hon skall bli USA:s näste president. Bill Clinton var en bra president, trots den besvärande egenheten att han tappade byxorna så snart han såg ett fruntimmer. Kanske det berodde på att det egentligen var Hillary som styrde och han hade liksom lite att göra. (Roosevelt var president, men det var frugan Eleonor som styrde:-)

  Vi behöver en hillary i Sverige efter nästa val. Vi får se om antydan till en sådan finns i Sahlins bok.

 41. baskim skriver:

  Som jag har påvisat innan i ett inlägg så kanske det ej skulle vara så om inte dem resternade serberna hade förskansat sig på vissa delar av kosovo och vägrar vara med i samhället, så en fråga till dig om man vägrar vara med i samhället hur kan man då kunna underlätta sitt liv, vi har vår egen mitrovica här i sverige och litte då och då ser vi sådana tendenser här, och då syftar jag på Rosengård i malmö, vet ej om nån av er hörde vad som på gick där för inte så länge sedan, Jo ska berätta kortfattat en grupp människor som ej vill vara en del av samhället utan bara försöker sätta stopp för det genom våld, precis som de olika serbiska enklaverna i Kosovo

 42. robasp skriver:

  Ja, med kosovoalbanernas sätt att tänka skulle alltså Rosengårds invånare söka självständighet. För allt det du skriver om kosovoserbernas samarbetsovilja kan appliceras på kosovoalbanernas samarbetsovilja gentemot Serbien. Din argumentation håller inte.

 43. Pravoslavac skriver:

  baskim, du verkar vara en hygglig typ, men du har gått på propagandan som de albanska nationalisterna pumpar ut. Med samma argument ni använder för att förklara att Kosovo borde vara självständigt, kan man säga att Sandzak borde bli självständigt, och Vojvodina, Republika Srpska, Krajina, Abkhasien, Chechenien, Nagorno-Karbach, Sydossetien, Transnistrien, Baskien, Norra Cypern, Nordirland, Kurdistan osv. Det finns faktiskt över 200 liknande konflikter runt om i världen. Kosovo är inte unikt, självständighet i Kosovo kan bli en utlösande faktor för konflikter på många andra platser. Till och med Javier Solana har sagt att självständighet för Kosovo kan ”öppna Pandoras ask” för frysta konflikter runt om i världen.

 44. baskim skriver:

  Pravo den så kallade albanska nationalismen har ej gått in i min hjärna, men jag är en person som ser på fakta och därmed gör min bedömning,
  Så låt oss nu kolla på fakta hur har kosovoalbanerna blivit behandlade av serbien? till skillnad med hur dem behandlat Sandzak bosnjakerna, eller vojvodina befolkningen, vet du att ända till 1997 var inte kosovoalbanernas främsta mål självständighet utan jämlikhet i samhället, vilket vägrades av belgrad, och ska vi gå vidare jag säger som jag alltid har sagt är det nån som förtrycker nåt folk i nåt av alla dem här delarna av världen som du har nämnt så ska dem ha rätt att frigöra sig, Men jag ser att flera av valen som du har valt så finns det ej en majoritet av befolkningarna i respektive region som vill ha självständighet, som tex Nordirland eller baskien majoriteten i dessa länder lever sedan flera år tillbaka i fred med varandra och är nöjda med hur regionen styrs, Och ett prakt exempel är Nord Cypern som gärna förenar sig med syd men det är sy Cypern som inte för så länge sedan hade ett Val i frågan och då valde att ej tillåta en förening mellan Nord och syd, Så förstår ej din resonemang där för i Kosovo så är 90%+ albaner och alla dem kräver självständighet och med tanke på vad alla dem har utsatts för av den serbien så är det inte mer än riktigt att gå på deras linje, men kan lova dig att kolla och jämför alla sådana här konflikter så lär du inte finna en enda den ända som kan jämföras med kosovo är kurdistan men inte ens där kan du hitta en sådan majoritet som i kosovo för självständighet. Och när det gäller det där uttalandet från javier Solana så har jag ej hört det kan jag få nå länk till din info sida om det?

 45. baskim skriver:

  Och nu robasp
  Kosovoalbanerna har inget med serbien att göra och snart blir det formellt också så det är två helt skillda saker. Det har alltid funnits en gräns mellan Kosovo och Serbien, men har aldrig sett att det finns en gräns mot Rosengård i sverige, I och jag bettonar I kosovo finns det serber och I och med att dem finns I Kosovo så tycker jag väl att det bara är logiskt att dem skaffar sig en samarbets vilja och lär sig samarbeta om man vill komma nån vart annars fruktar jag att dem kommer fortsätta isolera sig ännu mer .
  Den där kopplingen till Belgrad finns ej längre till Kosovo den försvann redan 1999 när nato började bomba, alla viste redan då att det nu ej finns någon chans för serbien att ha kontroll över kosovo. Så jag ber dig robasp kom med fakta läs på innan du börjar utra dig i ett ämne som du inte verkar vara särskild insatt i. som tex provac han verkar insatt men ser det från en annan synvinkel än jag och jag annser att han har fel och han annser att jag har fel, precis som alla andra albaner och serber och det är därför vi aldrig kan komma överens, våra åsikter är miljontals mil från varandra och lär ej finna nån plats till varandras så ännu en uppvisning varför rysslands krav på Ytterliggare samtal aldrig kan komma på tal, slöser med tid och farligt med tanke på utvecklingen i Kosovo där folk lever i missär sliter varje dag för att ha mat på grund av STATUS QOU

 46. baskim skriver:

  OCh en sak till angånde din kommentar om hundratusentals serber och romer som finns i serbien.

  Kan du be dem när dem ändå är på väg till kosovo att ej glömma att ta med omkring 2000 saknade albanska kroppar som dem tog med sig när dem lämnade kosovo för att försöka undan röja den serbiska regeringens massakrer på den albanska civil befolkningen TACK

 47. robasp skriver:

  Kosovoalbanerna har inget med Serbien att göra? Jag hoppas för er egen skull att era politiker är mer insatta än du Baskim. Och du ber mig att studera fakta?

  Här har du fakta: Kosovo är en del av Serbien. Detta faststlås i FN:s säkerhetsråds resolution 1244. Serbien har erbjudit separatisterna en långtgående autonomi som omfattar det mesta förutom egen försvarsmakt, men detta har nobbats av Kosovos albanska politiker.

  För att förändra den status quo du beskriver krävs att bägge parter kompromissar. Serbien är villigt till kompromisser men inte den andra parten. Detta blir nu tydligt för flera säkerhetsrådsmedlemmar och detta kommer ni att förlora sympatier på.

  Ett tänkbart scenario efter ett eventuellt misslyckande i säkerhetsrådet är ensidiga erkännanden från vissa länder (som Holbrookes förslag). Jag utgår från att de flesta länder om de tvingas att välja kommer att föredra diplomatiska kontakter med Serbiens 8 miljoner invånare före Kosovos två miljoner, om inte av andra skäl så pga ekonomi och handel. Serbien kommer med stor sannolikhet att bryta de diplomatiska kontakterna med de länder som erkänner Kosovo som självständig stat.

  Jag sörjer alla krigsbrott som utförts i samband med kriget 1999, inklusive de saknade kropparna. Men jag ser inte hur de kan användas som argument för den nuvarande självständighetsförhandlingen? Att Milosevics gäng begick grova krigsbrott är känt för alla och det är därför han skickades till Haag. Likaså väntar vi på domarna mot Haradinaj och andra UCK-ledare som begick krigsförbrytelser. Den processen är parallell och som jag ser det inte direkt kopplade till det som sker nu. De som väntar på att komma tillbaka är däremot en viktig pusselbit i förhandlingarna eftersom kosovoalbanerna tydligt i handlingar visat att de inte är önskvärda (även om orden säger annat).

  Dina argument är fortfarande ihåliga och jag ber dig därför att läsa på fakta innan du fortsätter. Du kan tex börja med att slå upp ”Kosovo” i Wikipedia och försöka förstå den första meningen.

 48. baskim skriver:

  som du nu beskriver så snälla tala om för mg vad har serbien haft för kontroll i Kosovo sedan 1999, Och är du så himla naiv att du tror att Serbien har råd att isolera sig från omvärlden än en gång, du talar om att omvärlden väjer serbiens sida men hur kommer det sig att omvärlden ändå såg den rätta linjen att gå redan 1999 ochnu säger Eu med vissa små undantag och USA att dem stödjer vår självständighet, Så en en gång DET ÄR NOG DU SOM SKA LÄSA PÅ när till och med Grekland er Bundsförvant har börjat ge vika när det gäller Kosovo samma sak Makedonien och dem ända som står på samma position som innan är Ryssland läste lite om Sydafrika och Slovakien ingen av dem har bestämmt sig ännu men gör det verkligen nån skillnad, När USA,Storbritanien,Frankrike,Tyskland,Spanien;Italien,Japan,Israel osv listan blir väldigt lång kommer erkänna Kosovo dem ända som förlorar på det är Serbien om som du säger bryter alla diplomatiska förbindelser med alla dessa länder.
  Föresten det lär aldrig ske för har läst på lite när det gäller Serbien det här är endast en uppvisning av er regering för dem visste redan -99 att Kosovo var förlorad utan man har ändå använt Kosovo som en del i att komma till makten och nu när det sker så kan man ju inte bara släppa taget Vad skulle folket säga?
  Sett bla ett reportage om just det ämnet och vad jag vet har dem också fått en massa kritik av just flera partier i ert land för att dem ej sagt saningen till folket

 49. baskim skriver:

  Och ps haradinaj kommer släppas fri för Haag tribunalen dömmer ej skyldiga precis som dem släppte Fatmir Limaj.
  Och du säger att dem som begått brott finns i Haag och styr ej längre, VARFÖR UTLÄMMNAR EJ SERBIENS REGERING RADKO MLADIC till Haag?
  För att han är en symbol och hjälte förklarad av just folket som finns i regeringen även om ni har nya fronfigurer som Kostunica så är det i princip samma folk som styr nu som då

 50. robasp skriver:

  Mitt folk? Min regering? Är du och dina landsmän så desperata att ni alltid utgår från att det bara är serber som som kan vara tvivlande till ett självständigt Kosovo? Då tror du och ni helt fel. Vi är många som tvivlar. Börja med att titta på den här debattartikeln i Aftonbaldet:

  http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,1014516,00.html

  Försök sedan att varva ner lite innan du skriver inlägg i forumet. Det blir så många språkfel att det blir svårt att läsa.

 51. baskim skriver:

  Först och främst så ser jag en bild av dig just nu som har gjort att jag tappade all respekt för dig när du kommer med personliga angrepp på mitt sätt att skriva, Men det är väl så när man ej har riktiga argument att komma med, Som tex det enda serbien kan stödja sig på här är att det finns en lag stadga i fn som säger att inget land territorium ska kränkas men du glömmer eller snarare sagt skiter i allt dem har gjort där du har säkert något band till serbien och därför håller du så fast vid dina inskränkta åsikter som kommer fram från tex artikeln du på vissade innan där den i princip försvarar den serbiska urladdningen på den kosovoAlbanska civilbefolkningen.
  För att påstå att det var ett krig mot UCK eller som det stod i artikeln KLA så fick dem alltid minimala förluster för som sagt dem förde ett gerilla krig, så vem fick ta smällen från den serbiska aggresionen you civil befolkningen att du ens har magge att försavar något sånt så tycker jag att du har kommit till fel inlägg och borde söka en blogg från någon som är ganska långt åt höger för där kanske man kan ursäkta en sådan OND gärning.

  OCH Ja du jag antog att du var serb för jag har ärligt talat aldrig hört någon säga sån propaganda om han ej varit serb men du jag läste den där artikeln och fick aldrig se namnet på författaren för har sett ett antal sådana artiklar och alltid på slutet har författarens namn slutat på VIC eller SKI
  Men här följer en annan artikel till den här debbaten
  http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article227513.ece

  Och som man alltid säger det ska bara bli gött att fira Kosovos självständighet snart och jag skulle så gärna se era minner när det väl inträffar för tänk efter TROR DU VERKLIGEN ATT RYSSLAND HAR MER INTRESSEN I SERBIEN ÄN I EU ELLER USA och mott förmodan att dem ändå är så himla dumma och går mott både EU o USA så kommer Kosovo som sagt innan ändå bli självständigt med stöd från dessa länder.
  Så kortfattat dina synpunkter spelar ingen som helst roll i det här för nu är kulan igång och varken du eller jag kan stoppa det föränn det når sitt mål

  ¨SÅ FORTSÄTT GÄRNA KRÄNKA MIG MED KOMMENTARER OM MITT SPRÅK ELLER SÄTT ATT SKRIVA FÖR DET ÄR JAG SOM KOMMER JUBBLA TILL SLUT

 52. robasp skriver:

  Nåja. Jag tror bara att det är vi som diskuterar på den här tråden numera. Lika bra att avsluta den nu. Jag vill bara avslutningsvis förtydliga några saker: Jag har inte försvarat något krigsbrott. Jag sörjer alla offer i kriget 1999 och även innan dess i hela fd Jugoslavien. Och framförallt hoppas jag att konflikten går att lösa diplomatiskt utan krig. Precis som du skriver spelar inte mina åsikter någon roll. Jag söker debatt och vill ställa argumentenen mot varandra. Jag tyckte att dina argument var alldeles för mycket baserade på känsla och inte fakta och därför skrev jag som jag gjorde. Antar att det blir så om man upplevt konflikten till skillnad mot mig som bara läst om den. Vi ”ses” säkert igen nästa gång Bildt skriver något om Kosovo!

 53. baskim skriver:

  ja det kan du lita på att vi ”ses” i nästa blidt inlägg hehe men jag har haft fakta. men visst en massa känslor också därför att precis som du säger har jag upplevt hela förtrycket själv!

 54. Pravoslavac skriver:

  Ja tack för en bra diskussion både robasp och baskim. Det här var den bästa tråden om Kosovo på länge och de flesta argument tycker jag kom fram.

  I artikeln överst skrev Carl Bildt om sin dialog med Holbrooke angående att USA skulle erkänna självständigheten utan säkerhetsrådets godkännande. Det verkar inte som att jag kan lägga in länkar (de försvinner mystiskt), men gå till video.google.com och sök efter ”brooklyn connection”. Hela dokumentären är 50 minuter och den ska dyka upp överst i listan. Där kan man se hur Holbrooke och Wesley Clark minglar med ledare från fd UCK i samband med att en amerikansk Kosovoalban (Florian Krasniqi) lämnar ett större bidrag till senator Kerrys presidentvalskampanj. Vad jag vill säga med detta är att Holbrooke och Clark har nära band med UCK (eller vad de kallar sig nu för tiden) och jag tycker det var starkt av Carl Bildt att säga ifrån och varna Holbrooke för att bryta mot internationella regler.

 55. zyki skriver:

  Tack Sverige för att du erkännde Kosova idag! Vad glad jag är för alla folkslag som bor i den nyaste staten! De förtjänar att leva i fred. Gud välsninge Kosova!

 56. […] När Kosovo bildades USA bland de ivrigaste nationer med ett erkännande. Utrikesminister Bildt befarade då spänningar med ett alltför ensidigt deltagande från USA där de andra europeiska stater inte hängde med och […]

%d bloggare gillar detta: