Från Oslo till Globalisering

Tillbaka från Oslo efter en spännande middag i den transatlantiska kretsehn av utrikesministrar.

Innan Condoleezza Rice fick ta planet tillbaka för att hinna till möte med Japans premiärminister Abe på Camp David i dag hann vi med en bra diskussion om läget i Mellersta Östern. Skillnaderna i attityd till den palestinska samlingsregeringen var nog mindre än vad den offentliga debatten ibland ger intryck av.

Och därefter fortsatte vi med situationen på Balkan. Det rådde bred enighet om att det är hoppet om att komma med i den Europeiska Unionen som är den positiva kraften framför andra i regionen. Och en oro över att utvidgningströtthet i debatten i olika länder leder till att den kraften riskerar att försvagas.

Men i morgon blev det tidig start tillbaka för att hinna med ett heledagssammanträde med Globaliseringskommissionen. Eländigt nog har jag inte hunnit att vara med om något av dess tidigare sammanträden, men i dag har vi heldagsmöte med fokus inte minst på global IT- och telekommunikationsutveckling.

Bl a Carl-Henrik Svanberg skall rita och berätta om världen från Ericssons horisont.

Kommissionen under ledning av Lars Leijonborg tillsattes ju av den nya regeringen inte minst för att vidga perspektiven i den ibland lite inskränkta svenska debatten. Lite av en förebild var det arbete som bedrivits av den danska globaliseringskommissionen, men även Finland har gjort en motsvarande ansats.

Men i eftermiddag bär det vidare till Bryssel. Mer om det senare.

45 Responses to Från Oslo till Globalisering

 1. Kachina skriver:

  Motsägelsefullt av professorerna.

  ”En viktig insikt i detta sammanhang är att utbildningsnivå långt ifrån alltid är avgörande för vilka jobb som hotas.”

  ”Politiken behöver vridas om från ett sektors- eller industriperspektiv till att vara mer individinriktad: det är viktigare att arbetstagarens anställningsbarhet ökar än att arbetstillfällen skyddas.”

  Sveriges höga utbildningsnivå och höga allmänbildning har hittills räddat oss ur alla lågkonjunkturer och omställningar. När beställningen kommer, är det inte dags att börja utbilda de som skall effektuera den. De skall redan vara utbildade.

  Hög bildningsnivå är det enda sättet att ligga på den övre halvan i globaliseringen.

  Glöm ALDRIG det. Även om det kan vara bekvämt och billigt för vissa företag med obildade ”plättvändare”, men för landets bästa krävs hög bildning.

 2. Pravoslavac skriver:

  Som privatperson kan jag inte tala för någon annan. Men jag har fått uppfattningen att Kosovo är viktigare för Serbien än EU. Man är inte beredd att offra Kosovo i utbyte mot medlemsskap i EU. Däremot är man beredd att offra medlemsskap i EU mot att få behålla Kosovo. Så har i alla fall jag uppfattat situationen. Vad tror ni?

 3. lillianmacken skriver:

  Pravoslavac
  Intressant! För att man ska kunna använda sig av en morot måste ju den som det gäller uppfatta det som en morot, annars är den verkningslös. Ska bli intressant att se om någon på detta forum kan utveckla detta vidare.

  Om man kan använda ett eventuellt medlemsskap i EU som ett sätt att påverka länder som ex. behöver se över de mänskliga rättigheterna är det bra. Men man får inte gå så långt att man tummar alltför mycket på det som var tanken med EU från början och vad man satte upp som kriterie för länderna för att få vara med. Går man ifrån det blir det tillslut inte mycket med EU och kraften bakom att kunna påverka försvinner.

 4. laken skriver:

  jag tycker att den nya regeringens politik går ut på att göra det mera lönsamt att arbeta och anställa. det tjänar vi alla på i längden. någon ”hidden agenda” tror jag inte på.

 5. laken skriver:

  hoppsan !!! föregående inlägg kom till fel sträng

 6. hillary2 skriver:

  Kachina

  Två professorer gör ingen sommar. Speciellt inte sådana som inte med ett ord nämner miljöaspekter. Det finns gott om andra synpunkter på globaliseringen förutom deras. Skribenter här tror att Bildt vill ha råd! Nu är goda råd dyra. Jag tar 2000 €/tim exkl. skatt och andra sociala avgifter. Pengarna går oavkortat till trädplanteringar.

  Tack Kachina för att du ståndaktigt håller rågång mot de antidemokratiska krafterna på denna blogg. De skribenter som kräver hänsynstagande av dig och mig vet lika litet vad ömsesidigt hänsynstagande är som myndigheter i Tallin. Du skrev också bra om denna primitiva polarisering och infantila tro på att vidgade klyftor är något gott i sig i förra spalten. Finns det mer än en förment vetenskaplig och mycket gammal teori som stöder sådana tankar?

  S har nu 46,3% av sympatierna bland de svenska väljarna. Gott. Smolk i glädjebägaren är att kd och sd går framåt. Svenska fundamentalister är kanske det enda reella och inre hotet just nu och mot detta hot har vi definitivt ingen glädje av NATO.

 7. Kachina skriver:

  Tack hillary2, det stödet behövdes just nu.

  Stanford University gjorde under 60-talet omfattande undersökningar kring detta med klyftor, angivet i procenttal när revolten beräknas komma. De spikade 1964 in tämligen exakt på årtalet den tredje (muslimska) världen revolt mot västländerna, Tyvärr hittar jag inte de gamla avhandlingarna hur mycket jag än söker av deras register.

  Till svenska fundamentalister räknas inte enbart kd och sd. M, C och Fp har ju även de slagit in på den linjen i den mest skamligt sjuka valrörelse som någonsin utförts i Sverige.

 8. watson69 skriver:

  De största fundamentalisterna är ju vänsterblocket.
  Har stor erfarenhet av deras hjärntvätt genom facket.
  Tyvärr för dem så funkar det inte på mig men en del tror på allt de säger.
  Det är ju så här, att det ska vara lönsamt att arbeta.
  När jag var arbetslös så var det dyrare att ta jobb eftersom jag fick resa till jobbet.
  Så ska det ju inte vara.
  Och Kachina, Kachinka, Hillary2 är ju ett gott exempel på fundamentalister

 9. pettson skriver:

  watson69

  Jag håller fullständigt med! Vänsterblocket och facket är det största hotet mot Sverige.

 10. hillary2 skriver:

  watson69

  ”Så ska det ju inte vara”.

  Hellre en lägre a-kassa för alla och en tvingande tillhörighet?

  Som någon skrev – det finns stora och små problem. Leta du vidare efter de små förtretligheterna i din privatekonomi. Att resekostnader kan öka när man byter arbetsplats är ingen nyhet för oss andra.

 11. tsolin skriver:

  Kd, M, Fp och C fundamentalister?? Nu får det väl ändå vara en ända på tossigheterna…Kan Ni inte hitta någon annan sandlåda att leka i än på Bildts blogg? det

 12. Kachina skriver:

  Fundamentalist = Bokstavstrogen.

  Politik och religion är att tro, oftast på bokstaven. Kan även beskrivas som att tänka mellan punkter. Man fogar ihop olika faktorer i ekvationen men skriver inte ut resultatet om det inte stämmer överens med ens förutfattade meningar. En bra beskrivning på den tanklösa borgaren som inte förmår att sätta sig in i andras situation.

 13. watson69 skriver:

  Hillary2
  Du är visst dålig på matte va?
  Vitsen med att det ska löna sig att arbeta är väl att folk ska vara motiverade att ta jobb.
  Det är är inte så många som tar jobb bara för jobbets skull.
  Du verkar inte fatta att det finns en massa människor som inte tar jobb eftersom det blir mindre över i plånboken.
  Välkommen till verkligheten.
  Kachina
  Stämmer precis in på dig, du har väldigt svårt att se andra individers tänkanden och situationer.
  Det du tycker är ju alltid rätt enligt dig.
  Du är för kollektivism.

 14. Kachina skriver:

  watson

  Det har aldrig varit mer lönande att vara arbetslös än att arbeta. Du/Ni/Allianzen kör med en bluff som tyvärr alltför många går på. Hyra lägenhet utan fast arbete = NEJ. Ta ett lån utan fast arbete = NEJ. I det borgerliga encelliga intellektet är det snart så att man inte får ett arbete om man inte redan har ett fast arbete.

  Jag är för att stimulera individen,….men inte till en gris som fortsätter att äta fastän han är mätt, bara för att andra inte skall komma åt maten.

 15. watson69 skriver:

  Kachina

  Du är nog den person jag vet som vet minst fast du tror att du vet mest.
  Så du menar Kachina att alla som är arbetslösa inte har eget boende?
  Du är en nolla av stora mått.
  Har själv varit arbetslös och känner många som är det.
  Jag hade både lägenhet, bil, lån m.m
  Har du full A-kassa är det inte lönt att ta jobb där du tjänar mindre än 90 kronor.
  Kanske inte under 100-110 kr i timmen heller eftersom levnadskostnaderna ökar.
  Den där grisen verkar ju vara du om man läser dina inlägg om dina egna matvanor.

 16. Pravoslavac skriver:

  @lillianmacken,

  Nej precis. Det är det som är det intressanta. Eller så är det så att Serberna spelar ett högt politiskt spel och låtsas som att EU inte betyder så mycket, men i själva verket kanske det är just medlemsskap i EU de hoppas få ut av den här soppan. Det, samt slopade visumregler för resor till och från övriga Europa.

  Men jag måste säga att jag blev väldigt orolig tidigare idag när jag läste nyheterna om ”Tsar Lazars garde” som håller på att bildas. Jag kom osökt att tänka på ”Arkans voluntärgarde” och allt de ställde till med på 90-talet. Lazars garde har redan fått in 5000 personer, de flesta krigsveteraner, som tänker försvara Kosovo ifall albanerna förklarar självständighet. Säkerligen kommer fler att ansluta sig med tiden beroende på hur situationen utvecklar sig. Namnet på frivilliggardet härstammar från den mytomspunne Lazar Hrebeljanović som ledde Serberna mot Turkarna vid slaget om Kosovo 1389.

 17. torsten99 skriver:

  Watson,
  Vad vet vi om Kachina?
  Jo, han är ganska gammal.
  Han har förlorat större delen av sin förmögenhet på spekulationer (Soros knep den).
  Han är förmodligen åderförkalkad (märks tydligt i hans inlägg) på grund av stort fettintag, mjölk mm. ”han är familjens slasktratt”.
  Hur mycket tilltro till hans inlägg kan man ha?
  Förvisso mycket nära noll!!!
  Ditt inlägg om arbetslösa stämmer mycket bra.
  Tilläggas kan att regeringen gör stora satsningar på att skapa nya arbetstillfällen.
  Antalet lediga platser är inte statiskt.

 18. Kachina skriver:

  Watson

  lägenheten, bilen, lånen, hade du nog före du blev arbetslös. Prova ta ett lån när du är arbetslös. Den stora arbetslösheten finns bland lågavlönade, men det är klart, en borgerlig kamrer går inte gärna till att flippa hamburgare.

  Idag behöver vår byggnadskontor fem kontrollanter på stört. Av flera hundratusen arbetssökande finns ingen med den kompetensen. Hur kan det komma sig, när utbildning har varit sossarnas signum för arbetslösa. Kan det bero på att den borgerliga gnällkören börjat sjunga så snart som någon satts i åtgärder. Det är nu vi skall avgöra vad vi skall bli efter globaliseringen, i -land eller u- land. Det finns bara en väg till hög standard för flertalet, det är genom bildning och vidareutbildning.

  Sedan kan man ju fundera på vem som är mest senil, Torsten eller jag. Han har ännu inte fattad att det inte är jag ensam som betalt Soros 700 miljarder, utan det är vi pensionärer (obs. det är plural = flera stycken = alla pensionärer) som betalt honom 400 miljarder. Övriga 300 miljarder är statliga lån som amorteras och betalas av samtliga invånare i landet, utom kungafamiljen.

  Ta inte ett glas mjölk Torsten, du behöver ett glas signalsubstans.

 19. torsten99 skriver:

  Han är ganska verbal, den där Kachina. Liknar förvisso parfalk. Den där konstige rapparen.
  Nej, jag har alltid följt mina läkares råd. En vuxen person skall vara mycket måttlig med mjölk.
  Sossarnas signum för arbetslösa har alltid varit att dribbla med siffror.
  Vad har de arbetslösa som funnits i s k åtgärder lärt sig?
  Nej, de har endast varit till för att den arbetslöse skall kunna fortsätta att stämpla.
  Det är ganska enkelt, även om man är lite snurrig, att kolla statistiken med AMS.
  http://www.ams.se/go.aspx?C=35

 20. torsten99 skriver:

  Om Kachina inte hittar till AMS.

  ”Nyheter/Fakta
  Arbetsmarknaden fortsatt mycket stark
  Den starka utvecklingen på arbetsmarknaden fortsätter. Arbetslösheten sjunker och låg i slutet av mars på 4,0 procent. Även antalet personer i program med aktivitetsstöd har minskat mycket kraftigt. Hittills i år har 60 000 arbetssökande vid Arbetsförmedlingen fått jobb. Samtidigt ökar antalet nya lediga platser. Drygt 84 000 jobb kom in till Arbetsförmedlingen i mars. Ökningen är särskilt stor inom uppdragsverksamheten, till exempel inom IT-branschen och övriga konsultbaserade tjänster.
  Pressmeddelande om arbetsmarknadsläget i mars, 2007-04-12”

 21. Kachina skriver:

  ”Nej, jag har alltid följt mina läkares råd. En vuxen person skall vara mycket måttlig med mjölk.”

  Är det därför lårbensbrotten står som spön i backen i hög ålder? Nej, nya rön säger att det är bäst att vara ”slasktratt” (äta så varierat som möjligt) och undvika McDonalds.

  Statistik är lurigt, särskilt när de ändrar för att kunna dölja människor. Efter nyår har tabellerna gjorts om och vi har fått en ny grupp.

  ”ÖVRIGA INSKRIVNA VID ARBETSFÖRMEDLINGEN (3) 61 923
  (3) I gruppen ingår bl a arbetssökande som f.n. inte kan tillträda ett arbete och ej har arbetslöshetsersättning”

  Alltså, nästan 62 000 har försvunnit som verkligt arbetssökande, liksom hamnat mellan stolarna. Inte undra på att det går bra. Nu är arbetslösheten nere på 4%, den kritiska gränsen och nu räknar borgarna på samma sätt som sossarna gjorde.

 22. Kachina skriver:

  torsten

  62 000 av dessa fick inte jobb, de ramlade ner mellan stolarna ut i avgrunden.

 23. torsten99 skriver:

  ”Efter nyår har vi fått en ny grupp”
  Ja, vår nya regering väljer att lyfta fram i stället för att dölja.
  Fortsätt att läs AMS statistik.

 24. tsolin skriver:

  Pravoslavac:

  Olika serbiska frivilliggarden låter nästan patetiskt, så här 12 år snart efter kriget i Bosnien….Jag tror i grund och botten att en stor majoritet av serberna inser att Kosovo är förlorat. Så var fallet redan före Natobombningarna 1999. Efter dessa står det helt klart att Kosovo aldrig mer kommer att styras från Belgrad. Det enklaste hade varit att kapa banden formellt redan sommaren 1999, efter kriget. Då hade man ju kunnat kasta all skuld på Milosevic. Serberna bör vara glada att bli av med detta elände. Det är det sista band (förutom alla mentala) som binder serberna vid det osmanska imperiet och hindrar dem från att blicka mot framtiden…

  Det viktiga är att säkerställa internationellt skydd för de medeltida kyrkor och kloster som finns kvar i Kosovo. De flesta av de kanske 60.000 serber som bor kvar söder om Ibarfloden i Kosovo kommer att lämna, hur det än går. Men den uppgift som väntar det sälvständiga Kosovo är enormt svår, för att inte säga ogenomförbar. En missnöjesexplosion är att vänta där om några år, när den unga (och arbetslösa) befolkningen inser att det inte räcker med självständighete….

 25. Kachina skriver:

  Det räcker inte med att läsa AMS, man måste kunna tolka den. Jag är inte säker, men jag tolkar det i nuläget som att den minskade arbetslösheten, eller de nya jobben, beror på att 62 000 har ramlat ut i avgrunden.

  Läs socialstyrelsen statistik får vi se om de inte dykt upp där.

 26. torsten99 skriver:

  Fel igen,
  Man kommer ingen vart med lögner. Läs på bättre!

 27. Kachina skriver:

  Vilken lögn? Jag har läst ytligt, erkännes, men jag fundera på var de kom ifrån, de här 62 000. De kom inte från intet, utan troligtvis från arbetslöshetsstatistiken, men nu har det fått ”jobb” i avgrunden. Specificera var jag har fel.

  När du ändå håller på kan du ju förklara. Enligt statistiken finns det 600.000 arbetssökande. Av dessa är 200.000 sådana som har arbete men vill byta. Alltså är de inte arbetslösa. 300.000 är i åtgärder, investerar för framtiden i studier, 100.000 är öppet arbetslösa.

  Utanför arbetsmarknaden är alltså 300+100-tusen, men moderaterna påstår att de är 1,5 miljoner utanför arbetsmarknaden. Var har de gömt de andra 1, 1 miljonerna?

 28. torsten99 skriver:

  Kachina sluggar vilt.
  Nu märks det tydligt att det är dags att sussa.

 29. watson69 skriver:

  Kachina

  Du är en NOLLA
  Om man är arbetslös och aldrig har haft ett jobb eller en lägenhet så ska man nog inte glo varken efter lägenhet eller lån.
  Tycker du det?
  Tycker du att en arbetslös ska skaffa sig lån till exempelvis en bil?
  Däremot så har man både lån och lägenhet så är det ingen som tvingar en att flytta eller säga upp lån.
  Det var du som skrev att det inte var mer lönsamt att vara arbetslös än att jobba.
  Jag hävdar att det var det för mig tills jag hittade rätt jobb som gav mig tillräckligt bra betalt. Men du vet väl mer om mig och mitt liv än vad jag vet, för dina tankar är ju det som stämmer enligt dig. Vi andra fattar ju inget. Jag menar att det är du som är totalt inkompetent. En sketen NOLLA som är sur för att du förlorade inversterade pengar.
  Hade du inte gjort det så hade det nog varit andra tongångar.
  Men som vanlig så fattar väl inte ditt fikon till hjärna det.
  Jag antar att du inte varit arbetslös.

 30. stig2entreprenoren skriver:

  Du, svenska medelmåtta,
  Kombinationen demokrati+effektiva reformer+folkbildning är svårt.
  Låt missundsamhet och bevakning av revir falla ner i historiens kammare.
  Det är tyvärr lättare att vara kritisk än att vara kreativ.
  Ett föredöme är därför bättre än tusen argument och det gäller att väcka så många som möjligt till att börja utmana sig själva, varje dag.
  Svett, högre puls och spänning är livets elixir. Din stund på jorden är kort, så sitt inte bara av tiden utan sätt av i galopp.
  Läget har aldrig varit bättre än nu. Hela världen ligger öppen för dina fötter.
  Åk till Oslo eller Calcutta och börja agera! Varje nytt initiativ ger synergi och nytt liv.
  Om ni tvekar, så ring mig!

 31. Kachina skriver:

  En gång för väldigt länge sedan, var jag arbetslös i tre veckor.

  Ja, jag är en sketen nolla, men jag fattar mer än du tro. Jag är sur på Soros och borgarna -92 till -94. Men varken du watson eller Torsken tycks fatta vad som hänt.

  ”Det är tyvärr lättare att vara kritisk än att vara kreativ.”

  Ja tyvärr, därför fattar jag inte varför folk inte kan göra det enklaste, att granska Allianzen kritiskt.

  ”Läget har aldrig varit bättre än nu. Hela världen ligger öppen för dina fötter.”

  Aha, ännu ett gott råd, ”Ta dig i kragen” – säger borgaren till den som är naken och ingen krage har. Förstelnade sinnen säger jag.

 32. torsten99 skriver:

  Ja, förstelnade sinnen eller som vi säger på ren svenska, åderförkalkning.
  Men Du behöver ju inte visa det i detta forum.

 33. Pravoslavac skriver:

  tsolin, jag vet inte om patetiskt är rätt ord, snarare oroande. Här är ett citat från artikeln rörande ett möte som planeras äga rum den 5:e maj: “

  it marks the establishment of a first uniformed Christian militia squad, comprised of war veterans from all over Serbia

  Kom ihåg att under Bosnienkriget så var ”Serb Volunteer Guard” bättre rustade, bättre tränade och mer disciplinerade än den statliga armén (JNA). Ifall detta nybildade garde håller samma nivå så skulle åtminstone jag bli oroad. Även om de bara får ihop, säg 10.000 man, så räcker det för att ställa till med en hel del bekymmer. Krafterna i Serbien som stödjer ett militärt försvar av Serbiens gränser fick i valet i januari över 30% av rösterna… Politiskt så är det inte möjligt att försvara gränserna med militära medel, men om det sker via ett ”frivilliggarde” som inofficiellt stöds av, åtminstone SRS, så klarar sig politikerna undan samtidigt som gardet får de resurser som behövs för en sådan här operation. Därför tar inte jag så lätt på de här nya uppgifterna. Men det visar sig vad som händer. Hoppas det kan bli en fredlig lösning.

 34. Kachina skriver:

  Åderförkalkning handlar om bristande förståelse för nuet och det talade/skrivna ordet.

  Förstelnat sinne handlar om ett intellekt som står stilla, mest på grund av känsla och tjurskalle.

 35. torsten99 skriver:

  Mitt i prick Kachina. Du har lyckats kombinera båda egenskaperna.

 36. Kachina skriver:

  stig2entreprenoren

  ”Svett, högre puls och spänning är livets elixir. Din stund på jorden är kort, så sitt inte bara av tiden utan sätt av i galopp.”

  Jag har grunnat lite på det där. Livet har olika faser. Den fas du är inne i nu, var jag inne i under första hälften av mitt liv. Det var så roligt att jobba att det inte gick att sluta, och eftersom vi har ljust dygnet runt här under sommaren, blev det att jobba dygnet runt, flera dygn i sträck. Att jobba 48 timmar utan sömn var legio, max jobbade jag en gång 72 timmar i sträck.

  Sedan kommer den fas då du inte orkar längre. Så har det varit i alla tider. Från den tid jag kan överblicka, 1500-tal och framåt, ser man ofta en man som har 20 kor och en hel drös småkreatur. Sedan dör sönerna i krig, döttrarna gifter sig till andra gårdar, det blir mindre kor, frun dör och snart är han utan kor. Vid sextio svälter han ihjäl.

  Jag blir spysjuk av allt detta ”coach-snacket” och ”ta dig i kragen-snacket” som ni öser över de arbetslösa. Det är nästan så att jag skulle önska att du föll ner i en trettio meter djup brunn. Då kommer jag i brunnsöppningen och säger; ”Men gör något åt din situation för h-e”, ”ta dig i kragen och gör nå’t”, sedan upprepar jag det varje dag, blir mer aggressiv på rösten för var dag.

  Ovanstående stycke beskriver den arbetslöses situation på arbetsmarknaden och politikens (+ några naiva entreprenörer) förhållande till arbetsmarknaden och den arbetslöse.

  stig2, gör oss alla en tjänst. Håll käft och jobba tills du kroknar. Om du då glömt att betala pensionsförsäkringen, eller försäkringsbolaget gått i konkurs efter all bonus till direktörerna, får du skylla dig själv, precis som bonden på 1500-talet.

 37. stig2entreprenoren skriver:

  Någon sa en gång:
  Det är nog ändå den ryske bonden som är mest lycklig.
  Man behöver inte bry sig så mycket.
  F-n trot.

 38. stig2entreprenoren skriver:

  Människans hjärna är Universums vassaste maskin.
  Alla kan utvecklas lite mer utifrån sina egna förutsättningar.
  Alla kan försöka att hitta sin egen melodi.
  Fler kan få hjälp av andra med stimulans och råd.
  Nu i denna tid med demokrati, datorer, I-net och billigt flyg kan många många fler ges dessa möjligheter.
  Det finns nu därför rent praktiskt många fler att kommunicera med, många fler att samarbeta med, många fler att göra affärer med.
  Detta är den bästa U-hjälpen som världen kan ge sig själv, ”hjälp till självhjälp” bl a mha ny teknologi och kreativa människor i alla hörn.
  Alla kan hitta sin lilla tråd, i alla åldrar och i alla världsdelar. Ingen behöver hamna i brunnen utan att bli sedd. Alla kan läsa Tasmanian Times, få en ingående lektion i Albaniens historia, se vädret i Iqualit och (troligen) få en dagsaktuell rapport om high-tech industrin i Bangalore, Indiens IT-mekka.
  Det kunde ha varit betydligt sämre, eller hur?

 39. stig2entreprenoren skriver:

  Och utvecklingen går nu vidare mot mer ”wireless devices” inbyggda i alla upptänkliga saker. Detta ger möjligheter även för alla ”saker att kommunicera med varandra”! Inte bara människor kan då kommunicera enklare.
  T ex om du kör med din nya effektiva hybridbil med nya navigationssystemet. När du åker till moster på andra sidan berget så känner bildatorn till detta och kan köra på batteridrift uppför backen för att den vet att den kan hämta tillbaka merparten av energin i den nästkommande nerförsbacken osv.
  Bilarna kan på så sätt optimera till lägsta energiåtgång automatiskt vartän du kör. Tekniken blir billig och ”betalar sig själv” samtidigt som det blir ”klimatbonus”.
  Detta är bara ett exempel som kan få miljoner efterföljare i alla upptänkliga sammanhang.

 40. Kachina skriver:

  Det låter bra Stig, bara du kommer ihåg att en arbetslös med 60% eller en utstämplad inte kan skaffa varken dator eller ADSL alt. bredband.

  Jag tänker på en moderat i min närhet som menade att en arbetslös skulle kunna klippa gräsmattan åt folk i samhället. Javisst sade jag, är ni villiga att betala så att han kan livnära sig på det, naturligtvis. Det blev tyst. ”Man kan alltid göra någonting”, brukar han säga, men inte längre när risken finns att han måste betala för att få det gjort.

 41. stig2entreprenoren skriver:

  Här verkar finnas en hund begraven.
  AMS eller vem det nu är, verkar behöva en rejäl överhalning?
  Alla på väg mot utstämpling bör erbjudas dator, bredband, coach och biljett till Bologna.
  Mer job rotation och fler coacher behövs säkert på AMS och på alla andra ställen också. Sitter du för länge så stelnar du till liksom dina ”grannar”, argumenten blir slitna och vägen framåt allt smalare.
  Bryt upp, välj ut några polare, ta med en ”utstämplad”, snacka med en coach och dra sen iväg på en rekognoseringstur. Ingen semester utan en rejäl ”vaknauppiEuroparesa”. Skriv dagbok, ta en massa kort, prata om vad ni ser och upptäcker, försök skriva ihop en reseberättelse, fundera på vad ni fått fram, tala med coachen när ni kommer hem, fundera på nästa steg, bjud in AMS och era andra lokala polare, företagare mfl och berätta.
  Ställ frågor, låt ordet vara fritt, anteckna och gå hem och sov på saken.
  Ta en joggingtur nästa morgon så kommer livsandarna tillbaka och situationen klarnar. Ni är redo för nästa varv.
  Ingen skall kunna hindra er även om säkert några ”insnöade” kommer att knorra lite. De kanske vill bli med lite senare, vem vet?
  En livfull företagspark kommer successivt att växa fram på orten där ni är.
  Detta är en metod som många fler gott kunde prova!
  Låter det kul?

 42. Kachina skriver:

  ”Bryt upp, välj ut några polare, ta med en “utstämplad”, snacka med en coach och dra sen iväg på en rekognoseringstur. Ingen semester utan en rejäl “vaknauppiEuroparesa”.

  Visst, visst,…..och det där med fru och tre barn i skolåldern struntar vi i. Det går ju att bygga ny familj dit man kommer.

  Moderata kokosnötter tänker.

 43. stig2entreprenoren skriver:

  När du kommer tillbaka har du en story att berätta, barnen är nyfikna, entusiasmen smittar av sig. Om kompisarnas pappa gjort något annat djärvt så är cirkusen igång. Snart har du tre små entreprenörsämnen i vardande, frågvisa, kluriga rackare som kanske inte helt gör som du vill men ändå bryter upp från de gamla ”stenåldermänniskorna”.
  Och det varde ljus…

 44. Kachina skriver:

  Jadu Stig, du bekräftar det jag alltid sagt. Ni moderater lever kvar i 1600/1700-talets romantiken. Efter några år av missväxt och när nöden blev för stor, gick en man i Ursviken ut i kriget för att fru med tre små barn skulle kunna leva på soldatens sold. Han dog i Marienburg. Både fru och barn svalt ihjäl. En man i Storkågeträsk gick ut i kriget för att familjen skulle leva på soldatens sold. Han dog i Poltava, efterlämnade fru och sju små barn som överlevde med nöd och näppe, tack vare hjälp från närliggande gårdar.

  Ni tänker ganska korta tankar, ni moderater. Man kan göra som man vill när man är singel, men när man har barn begränsas man i ganska stor omfattning. Jag vet inte om jag sagt det tidigare, men du påminner mig ganska mycket om de tyska och franska soldater som glada i hågen gick ut i första världsskriget. De skulle ut på äventyr, en så där två-tre veckor. Visst, alla visste att soldater dör på slagfältet, men det är de andra, inte jag. Fyra år senare visade det sig att några miljoner av dem tänkt som moderater,….alltså fel.

  Visst, folk blir sjuka, folk blir arbetslösa, folk blir gamla,……men inte jag, så varför skall jag jobba ihop maten åt dem? Det är Den Moderata Naivismen som det kommer att skrivas om i historieböckerna, alla kommande generationer.

 45. stig2entreprenoren skriver:

  Släpp fångarne loss det är vår…
  Var människa…
  …vill väl

  Det gäller nog att försöka hitta sin egen melodi, även om det kostar på lite

%d bloggare gillar detta: