Avskedet

Det var en i sanning minnesvärd dag i Moskva i dag. Ryssland tog avsked av sin förste folkvalde president – och världen var där.

Det som nog allra mest kommer att etsa sig fast i mitt minne är Boris Nikolajevitji släkt. Jag kom under timmarna i Frälsarkatedralen att hamna omedelbart vid sidan av den familj som hade samlats för att ta ett sista farväl.

Kontrasten mellan den väldiga återuppbyggda Frälsarkatedralens prakt och släktens rustika ryska enkelhet var genuint rörande.

Boris Jeltsin kom från en enkel lantlig familj vid randen av Uralbergen, och medan han med övertygelse kämpade sig upp mot den ryska maktens höjder var det tydligt att större delen av dem – också i sina kvinnliga hucklen – hade fortsatt sitt liv som det alltid hade varit.

Nu satt de här och tog avsked i sina enkla kläder medan Rysslands och världens stora och mäktiga kommit för att vara en del av den respekt som borde visas.

Under mer än två timmar stod vi alla där med ljusen i hand – Vladimir Putin såväl som Bill Clinton – och bokstavligen kände hur de mäktiga mörka manskörernas själamässan fyllde världens största ortodoxa katedral.

När jag såg mig omkring såg jag i stort sett alla som varit och är någonting i mer än två decenniers ryskt samhällsliv. Bittra fiender lika väl som trogna vänner.

Men hos dem alla fanns det någonting påtagligt genuint i avskedet. Sorgen var ofta synlig. En av dem sade med rörelse i rösten att ”vi är alla på ett eller annat sätt Jeltsins barn.”

Så är det.

När hans änka till slut tog till orda för att tacka på den stora middagen i den magnifika största salen i Kreml talade hon inte bara om ett halvt sekels äktenskap utan än mer om hennes mans strävan att ”rädda Ryssland.”

För honom hade det handlat just om att ”rädda Ryssland” efter kommunismens tragedi och Sovjetunionens elände.

Och hur han givit sitt allt för det han faktiskt trodde på. Försökt att bereda vägen för någonting nytt efter ondskans hårda decennier.

Det var vid hennes ord som jag såg att även Vladmir Putin hade svårt att hålla sitt ansikte alldeles under kontroll.

Så bröt vi upp från Kremls ibland gyllene och ibland vita – men ofta mäktiga – salar efter några timmar av minnen och tankar, men också reflektioner om framtiden och dess möjligheter.

Jag sade adjö samtidigt till Rysslands försvarsminister och till redaktören för Rysslands mest oppositionella media – radiostationen Echo Moskva. Alla var vi där.

Så lyfte vårt plan i den nedåtgående solen från Moskva i riktning mot Tallinn.

Och kanske var en av Boris Jeltsins allra störsa insatser att den flygningen – liksom hoppet mellan Tallinn och Stockholm – nu är mellan självständiga länder i det nya Europa.

33 Responses to Avskedet

 1. Niklas skriver:

  Jag blir rörd. En stark man har tagit avsked från denna värld, men han är i himlen nu och han är nog stolt och glad över vad han har gjort i sitt liv. Han formade världen till en bättre plats att leva i..

 2. ollemunter skriver:

  Jag var inte där och inte heller Dawit Isaacs.

 3. mararh skriver:

  Väldigt målande beskrivet. Skall bli oerhört intressant att ta del av din biografi så småningom inte minst av det skälet att man nog kan vara ganska förvissad om att den kommer att var skriven av dig och inte en spökskrivare.

  Det mest anslående i din kommentar ovan är nog just det att flygningen är mellan självständiga stater i Europa. Den flygresa jag gjorde till Riga för ca 20 år sedan var lite mer hårdbevakad även om det hade börjat lätta redan då. Vi fick flyga via Moskva och lite oroligt kändes det allt.

 4. perolov skriver:

  Tack Carl Biildt för din målande beskrivning av Jeltsins begravning. Det är nästan som om man var med.

 5. Eslander skriver:

  Jag har riktigt svårt att föreställa mig hur världen hade sett ut idag om inte Jeltsin hade raserat kommunistpartiets korthusstat.
  Det måste ha varit mäktigt att samlas i det kyrkorummet och minnas en person som under några få år åstadkom en helt förändrad livssituation för så många miljoner människor.

 6. bockgaard skriver:

  Tack för en fin och målande beskrivning av lite ovanligt slag. Jag minns starkt hur Jeltsin klev upp på stridsvagnen och talade till folkmassan i Moskva när allt stod och vägde. Hans betydelse för utveckligen i östeeuropa kan knappast överskattas, men jag tycker att hans arv har förvaltats dåligt i Moder Ryssland.

 7. bertil87 skriver:

  Känns ovanligt fint att som gammal änkeman kunna sitta vid köksbordet i en HSB-lägenhet och samtidigt få vara med i Frälsarkatedralen i Moskva och träffa Boris Jentsins änka. Din blogg Carl är en fullträff. Aldrig kunde man ana att man på detta sätt skulle få följa en svensk utrikesministers vardag. Väntar med spänning på nästa drag. Mvh/Bertil

 8. aljoark skriver:

  En synnerligen god närvarande beskrivning, som perolov skrev:

  perolov Says:
  april 25th, 2007 at 8:57 pm

  Tack Carl Biildt för din målande beskrivning av Jeltsins begravning. Det är nästan som om man var med.

 9. Palena skriver:

  Jeltsin var kul också. Han klappade kvinnorna i röven med glimten i ögat. Trots att medierna i Sverige försöker svartmåla Putin så är han älskad av ryssarna. Det finns rysslandsfientliga krafter som försöker utmåla Putin som en fara när han i själva verket är räddningen för Ryssland.

 10. maverick skriver:

  Tack för din gripande och personliga skildring. Instämmer med ovanstående att det nästan känns som om man varit närvarande.
  Din blogg är verkligen ett mycket bra exempel på det som sign. hans2 kallar DIGITAL DEMOKRATI.

 11. ximena05 skriver:

  Jeltzin har skrivit historia som vi som upplevt det kalla kriget kommer ihåg.
  Fint skrivet av dig CB.
  Tror inte allt hadde varit likadant i Europa idag om inte B J hadde styrt och ställt som han gjorde.

 12. herrjakob skriver:

  En som vanligt mycket njutningsfull bloggskrivelse. Vi har en exceptionellt bra utrikesminister i detta landet! Tillsammans med en underbar borgerlig regering är det nästan för bra!

 13. ollemunter skriver:

  I all berömmelse av Carl Bildt kan man också ålägga honom att göra lite nytta.

  Som att se till så att UD jobbar för att få hem Dawit Isaacs från Eritrea, där han ruttnar bort i fängelset. Har du glömt honom Carl?

  Och till bertil87 vill jag bara säga, hur orkar du prestera denna textmassa?

  Så Carl Bildt, ägna en liten stunds tanke till Dawit Isaac, han väntar på att du skall agera.

 14. pettson skriver:

  Jag håller med de flesta av inläggen ovan. Tack för en värdig beskrivning av avskedet.

  En annan utrikespolitisk händelse har dock gjort mig upprörd. Det gäller det faktum att vår EU-kommissionär uppenbarligen har tappat omdömet, då hon öppet hyllar den socialistiska franska presidentkandidaten:
  http://blogs.ec.europa.eu/wallstrom
  Synd. Margot Wallström var den enda s-politikern, som jag kunnat respektera för hennes insatser. Nu anser jag att hon skall ersättas. Och det snarast.

 15. john81 skriver:

  Själv hade jag precis lämnat dagis vid slutet av 80-talet då aningarna om Soviets fall vr påväg att komma och ade då svårt att se skillnaderna mellan olika politikers verkningar inom politiken. Man förstod knappt vad politik handlade om. Såhär i efterhand har det verkligen varit givande att ta del av Carl Bilts inlägg och i vart fall det större flertalet av de kommentarer som skrivits. Även de kommentarer som ger uttryck för åsikter man inte delar helt.

  Tack Carl Bildt

 16. Kachina skriver:

  Hur skall jag tolka dig Carl? Satt du som seglat på en räkmacka hela ditt liv och såg ner på Jeltsins enklla bondfamilj? Du får det att låta som om de inte passade in i sammanhanget och du liksom skämdes å Jeltsins vägnar?

 17. bockgaard skriver:

  ollemunter

  Dawit Isaacs är väl redan hemma vad jag kan förstå. Han är ju eritreansk medborgare.

 18. testaren skriver:

  Kachina:
  Det måste tagit dig ett tag att hitta den vinklingen.
  Särskilt då inte din korkade tolkning går att utläsa ur texten, hur mycket man än försöker.
  Lägg av med ditt illvilliga förtal.
  Du är som ett liten variant av Aftonbladet eller Expressen, fast mer fantasilös och i en blogg.

 19. pettson skriver:

  testaren

  Du har fullständigt rätt i det du svarar kachina.

  Å andra sidan, låt mig få uttrycka det så här: om man går på gatan och ser en hög exkrementer, så kan man antingen välja att trampa i, eller att gå runt. Om vi alla väljer att gå runt kachinkas verbala exkrementer, så slipper vi torka av den illaluktande sörjan från våra skor.

  kachina och alla dennes spepnader (t.ex. hillay) är en ”agent provocateur” med uppdraget att sänka den intellektuella nivån på denna blogg till till sin egen och sina uppdrag(s)givares intellektuella nivå. Syftet är att förstöra bloggen, så att den blir ohållbar och riskerar att stängas.

 20. Kachina skriver:

  Jadu, pettson. Om du menar att du hör till borgarnas intellektuella elit, får jag plötsligt förklaringen till varför ni inte kan bättre än ”att bara göda grisarna”. Ni klarar helt enkelt inte av att bygga samhälle för alla som bor där. Ni borde genast ”vika in årorna” innan ni kör på grund.

  Sedan funderar jag, alla dessa som säger sig veta hur Bildt vill ha sina bloggkommentarer, har ni direktkontakt med honom, eller är ni kommunister som menar att kommentatorsfunktionen skall regleras av diktat?

 21. Kachina skriver:

  testaren

  Jag förstår att du inte kan få ut speciellt mycket ur en text, hur mycket du än försöker, men jag ställde alltså en fråga. Man vet aldrig med överklassen, om den tänker, när den tänker och i så fall hur den tänkar.

  Carl beskrev de yttre attributen och det jag funderar på är om människor skall värderas därefter, trots att många i femtitusendollars kostymer bara har en 25 Mhz processor bakom pannbenet, medan en del bönder i enkla kläder har en 500 Mhz processor bakom pannbenet, en inlärningsförmåga väl i klass med Bildts och ett bibliotek sannolikt mycket större än Bildts. (Jag har mötte en sådan)

 22. hans2 skriver:

  Jag finner det djupt tragiskt att inte Kachina inser hur patetiska hans senaste två inlägg ovan är

 23. Kachina skriver:

  Från Wiki om patetisk

  ” Etymologi [redigera]

  Från latin, patos.

  Ordets användning [redigera]

  Ansågs förr vara mer positivt laddat, som en fullvärdig synonym till finkänslig och etiskt medveten, eller gripande.”

  Jag får tacka för omdömet, testaren. :-) Men förstår du egentligen vad du säger? Kan du förklara för mig vad som är känslosamt i de två inlägg du hänvisar till?

 24. pettson skriver:

  hans2

  Hans, det är inte värt …

 25. Kachina skriver:

  Nej, det är inte lönt. För en gång håller jag med dig. Gå några år till i LHS och kom igen sedan.

 26. pantheraleo skriver:

  Av alla dina inlägg som jag läst, var detta det bästa.

 27. watson69 skriver:

  Kachina
  Märkligt att du pratar om att bönder har en kraftig processor bakom pannbenet.
  I de länder som du vurmar för så får de inte tillfälle att utnyttja sin kapacitet då de förstatligar jordbuket och tar ifrån den ensklida individen sin drivkraft.

 28. Kachina skriver:

  Det jag menar är att man ser inte processorkraften genom att titta på kläderna.

  Vilka länder menar du? Kuba, Nordkorea? Zimbabve,….? Förstatligar han eller är det ligor som slår ihjäl de vita och tar över? Jag vet inte?

  Annars gäller väl för alla bönder marknadsliberal kapitalism kombinerat med statliga stöd.
  Detta gäller även EU, USA och Canada. Latinamerika är i en klass för sig. Där äger väl i princip godsägare marken och bönderna är arrendatorer, som i 1700-talets Europa.

  Men, watson, förklara vad du menar.

 29. laken skriver:

  hur kan man få C.B beskrivning ovan till han skulle förakta och lägga en massa värderingar i kläder etc.? så är det väl när man vill få det till något det inte är.

 30. Kachina skriver:

  Har jag fått någonting till något? ”Hur skall jag tolka det här, Carl?” Så inleddes anförandet.

  Inte undra på att en del väljare inte fattar vad Alliansen egentligen vill säga. Hur mycket fattar ni av ett uttalande?

 31. watson69 skriver:

  Kachina

  Det är skillnad på statligt stöd och statlig kontroll.
  Du är för socialismen och där gäller kollektiva jordbruk kontrollerade av staten.
  Du har ju Chavez börjat peta i sitt lands jordbruk och det går åt skogen som vanligt.
  Och honom gillar ju du Kachina.

%d bloggare gillar detta: