Tidigt till Moskva

Hemma i Stockholm med sista SAS-planet från Berlin. Och det var en intressant dag med intressanta diskussioner.

I morgon bär det av tidigt – mycket tidigt! – till Moskva för att representera Sverige på begravningen av Boris Jeltsin. Det är viktigt att också vi är med och visar vår respekt för Rysslands förste folkvalde president.

Det blir själamässa i stora Frälsarkatedralen med patriarken Aleksij och därefter begravning på Jungfruklostrets berömda kyrkogård.

Och möjligen dessutom en mottagning för utländska gäster i Kreml innan det blir dags att – med mellanlandning i Tallinn för Estlands president Toomas Ilves – vända hem igen.

Varslet har varit kort, men jag skulle tro att det trots detta är många som lagt om program och försökt att komma till Moskva.

USA sänder de två f d presidenterna Bill Clinton och George W Bush. De hade bägge mycket med honom att göra. Som statsminister hade jag åtskilligt med såväl Clinton som Jeltsin att göra när det gällde att säkra bortdragandet av de ryska trupperna från främst Lettland och Estland.

Från Berlin kommer president Horst Köhler. Och jag vet att han – då statssekreterare i ekonomiministeriet – på sin tid sändes av Helmut Kohl till Moskva för att lära Jeltsin marknadsekonomi.

Boris Jeltsin var en historiskt betydelsefull person i en historiskt betydelsefull tid.

17 Responses to Tidigt till Moskva

 1. mararh skriver:

  Jag försöker resumera hur tankarna gick då. Känner att, framtidstron för Östersjöländerna nog vaknade. Skänker en tanke till Jeltsin. Hoppas att du bär den med dig.

 2. soli01 skriver:

  Hej Carl!
  Bra att du åker till Moskva och representerar Sverige. Boris Jeltsin var -trots vissa brister-en viktig länk att dåvarande Sovjetunjonen upplöstes och att detta givetvis påverkade maktbalansen till västs fördel.

 3. rombert skriver:

  Tänkte bara säga att jag hörde podcasten från ekots lördagsinvervju med dig i och tänkte spana in din blog. Verkligen imponerande att du orkar arbeta med det du gör och ändå ge tid och energi på att dela med dig av dina tankar på detta vis.

 4. maverick skriver:

  Ja, det är av vikt att även vi är med och visar respekt för den förste folkvalde presidenten – med massmedias hjälp har tyvärr många glömt detta faktum. På näthinnan finns för många bara ”den andra” Jeltsin kvar.

  Sent hem från Berlin och sedan tidig, tidig morgon till Moskva ……………. och ändå tar du dig tid att kommunicera med oss, det tycker jag är beundransvärt!

 5. bertil87 skriver:

  Strongt Bildt. Att Du orkar? Och vi andra får resa med. God tur/Bertil

 6. ximena05 skriver:

  En stor person var han med ”hårda nypor”, men det behövdes för att fortsätta reformen i dåvarande USSR. Utan dessa ”nypor” kunde det ha gått till h…te med hela ideen som Gorbi och Boris lanserade. Vi skall vara glada att resultatet blev , mycket posivitivt. Även om många i Ryssland har fått lida i efterhand så är nog Europa tacksam för de reformer som B. Jeltzin innförde.
  En stor man, Vila i frid B,J.

 7. Kachina skriver:

  rombert m.fl

  Jag har lite svårt för persondyrkan, vare sig det gäller Bildt, Jeltsin, Reagan eller Bush.

  Det är helt uppenbart för var och en att Carl stortrivs i sitt jobb och trivs man med jobbet, orkar man i princip hur mycket som helst. Efter att ha läst aven den föregående tråden om en ren tråd pch ”det är så här en blogg sall vara” vill jag säga att om Bildt behöver en smörbytta, har han råd att köpa en. Era personliga beundrarbrev kan ni skriva IRL och skicka direkt till departementet.

  Jag kritiserar vissa frågor som finns inom Carls politiska område, men jag respekterar honom som person utan att skriva smöriga inlägg. Det som bekymrar mig och det jag förundras över, är hur en bildad man som Carl Bildt kan företräda en så primitiv politik där det som känns i magen kommer ut ur munnen, utan att passera tankefiltret. (Tänker även på Borg igår)

 8. soli01 skriver:

  Vissa här har svårt med persondyrkan. Vem avgör när det är detta? Nä, sluta och spela ”överkukku” Kachina här på bloggen utan vi avgör givetvis själva om vi vill skriva direkt till vederbörande politiker. En blogg är som bekant en friare form av kontakter och vi bör hålla detta i minnet. ”Smöriga inlägg”, ja vad ska man säga.

 9. hans2 skriver:

  Kachina

  Vv visa respekt för andra! Din sista mening 06:15 är ett uttryck för Din PERSONLIGA åsikt. Det finns ingen objektivt i den meningen. Det finns inget kreativt i den meningen. Det finns inget positivt i den meningen. Den är endast kränkande. Framsagd i vittnens närvaro torde domstol utdöma lämplig påföljd.

  Genom Dina tidigare alster kan man dra slutsatsen att Du anser Dig ha en vision. Om den visionen går ut på att bygga något eller endast på att rasera kan man fråga sig (revolution, dela Sverige vid Dalälven, riva Östermalm, höstens valrörelse i Sverige var den största katastrofen i världshistorien efter förintelsen etc.)

  Om Du nu HAR en vision. Om Du vill bygga ett bättre samhälle. Om Du vill få fler människor till Din lära. Uttryckt Dig då så att vi blir inspirerade! Att ta heder och ära av andra torde vara det sämsta sättet att värva meningsfränder.

  Visa respekt för andra och deras åsikter.

  Vill Du frälsa – uttryck Dig som en frälsare!

 10. sambhu skriver:

  Bäste Carl Bildt,

  tror du på Gud?

 11. […] Carl Bildt konstaterar också: […]

 12. claesretired skriver:

  Kachina har vid olika tillfällen nämnt och känt sig träffad av omdömen om Norrland. Jag vet ej varför Kachina tar åt sig- det gör inte jag som är och har varit norrlänning i hela mitt liv. Kachina har uttalat sig för ”oss norrlänningar” – vill bara meddela att Kachina ej har fullmakt att uttala sig för mej och att jag har klart avvikande åsikter till det Kachina uttrycker med sitt eget påhittade stöd från Norrland.

 13. inkastad skriver:

  Vän av ordning tycker inte att W är ”f d president”, men väl hans far.

  :)

 14. Kachina skriver:

  Till de smarta på den här b

  loggen vill jag säga att er taktik fungerar perfekt, för mig Jag får tänka och tycka som jag vill, utan att störas av era löjliga kommentarer.

 15. Kachina skriver:

  hans2
  Jag har följt ”mormor Maggis” råd att bli mer social, vilket innebär att jag rörpå mig och skriver från mobilen, därför blir det kort,

  Om jag kunde frälsa världen, skulel jag göra det, men det enda jag kan göra är att beskriva det helvete många lever i. Jag vill varken riva Östermalm eller dela Sverige. Jag beskriver bara verkningarna som kommer, orsakade av er ”från magen ut genom munnen”-politik.

  Jag kräver mer av påstått bildade människor än det ni uppvisar.

 16. mararh skriver:

  Kachina

  Jag struntar i vad de andra kommit överens om. Mobbing är aldrig bra, vilken skepnad den än tar. Jag sitter här och kucklar av skratt. Rolig det är du iallafall. Du har alltså följt ”mormor Maggis” råd och blivit mer social. Det känns bra. Jag är inte ironisk tycker bara att du är rolig. Du har all rätt i världen att befinna dig här. Det tråkiga är nog att ni triggade upp varandra, du och de andra grabbarna här på bloggen. Stämningen blev väldigt tråkig med personangrepp som följd. Åsikter det har vi alla och det skall respekteras. Fortsätt på din inlagda bana och sluta tala om för oss att om du bara talar om samma sak för oss tillräckligt många gånger, det du anser vara sanningen, kommer vi att bli påverkade. Jag tror nämligen inte att det fungerar på mogna människor som redan har skaffat sig en ståndpunkt. Möjligtvis kan du påverka en yngre generation som ännu inte är klara över var de står och jag hoppas verkligen att du är mer mogen än så. Jag har egentligen inga problem med dig, det är de andra, de som har hängt sig på dig, som har skapat den otrevliga stämningen. Du borde inte uppmuntra dem. De bygger inte sitt resonemang på erfarenheter som du verkar göra.

 17. Kachina skriver:

  Tack för de kloka orden mararh och maggi. jag skall kolla Carls blogroll när jag får tagi en normal dator. Jag känner mig inte personligt mobbad av dessa herrar på bloggen De får så gärna hålla käft. De har ändå inget vettigt att säga.

  Det jag menar med mobb, är att borgarnas valrörelse byggde på en mobmentalitet som inte är hälsosam för samhället.

%d bloggare gillar detta: