Kväll i Berlin

Sen kväll i Berlin efter middag med intensiva diskussioner om vart Europa i dag egentligen är på väg.

För en gångs skull blev det en restaurang i det som en gång var Västberlin – numera är det ju delar av det som en gång låg öster om muren som är stadens verkliga centrum.

Och de diskussionerna fortsätter i morgon. Jag är främst här för att delta i en informell transatlantisk diskussionsgrupp.

Analyserna av utvecklingen i Ryssland kommer alldeles säkert att bli en viktig punkt, men också den iranska utmaningen, situationen i Aghanistan och förutsättningarna för en fredsprocess i Mellersta Östern.

Men utöver detta blir det möjlighet till mer direkta diskussioner med den tyska regeringen om en del mer omedelbara utmaningar. Hur klarar vi t ex av att få ett beslut i FN:s säkerhetsråd om Kosovo?

Övernattning på Grand Westin på Friedrichstrasse. Jag minns hur jag kom till just detta hotell i det skälvande slutskedet av gamla DDR. Men muren rasade – och med den hela den östtyska garnisionsstaten.

Nu har vi ett nytt dynamiskt Berlin i ett allt mer dynamiskt Tyskland. Och det skapar bättre förutsättningar för Europa i dess hehet.

10 Responses to Kväll i Berlin

 1. aljoark skriver:

  Lite mer om Jeltsin, kollade på Aftonbladets bildserie, Charmtrollet och President.

  Märkligt nog ngt av de enda moment Aftonbladet, Expressen klarar av att göra riktigt bra, bättre de publicerar bilder än text.

  Bildserien visar Tysklands Förbundskansler Helmut Kohl och framlidne fd Rysslands President Boris Jeltsin promenera hand i hand i en grönskande park i Bonn.

  Höjdpunkter i bildserien är när Jeltsin och USA:s fd President Bill Clinton höll presskonferens om Rysslands närvaro vid en Nato instats, i Bosnien. Varken Jeltsin eller Clinton kunde hålla sig för skratt, sådana höjdpunkter saknar man. Är det vid samma tidpunkt som Bildt var fredsmäklare?

 2. Eslander skriver:

  Intressant värld vi lever i.

  Inom EU finns det fullt upp att göra läser jag, men samtidigt tycker jag att man borde anstränga sig mera för att avskaffa helvetet på jorden som så många människor lever i.
  Jag tänker då främst på konflikter, krig, teokratier, diktaturer och fattigdom.

  EU kan ju inte frälsa världen, men ju bättre EU fungerar desto större tyngd får orden, så egenligen är Kosovo lika viktigt.

  Det blir visst sena kvällar!

 3. maverick skriver:

  Bäste CB,
  Tack för att du återigen avlägsnat inläggen på din blogg av den allvarligt sjuke personen
  som plötsligt fanns här igen.

 4. soli01 skriver:

  Ja, den stora utmaningen måste nu vara Iran. Hur detta ska tacklas blir intressant att följa. Det måste väl till förhandlingar som mynnar ut i en kontroll av vad Iran verkligen gör med sitt kärnkraftsprogram. Jag och säkert många med mig är oroliga för vad som egentligen sker i detta land.

 5. ollemunter skriver:

  Om alla lever i fred på jorden, behövs inga regeringar.

  Inga krig, är likvärdigt med inga vapen. Inga industrier som tillverkar vapen.

  Detsamma gäller ekonomier, vilka inte skulle behövas i en sådan värld.

  Om det skulle bli så,vore livet då meningsfullt, eller är det paradiset vi söker efter.

  Alltså som jag ser det, en helt oupnålig önskan och kommer så att förbli.

 6. sofia L.S. skriver:

  idag passar mitt inlägg hos dig carl B som en fråga faktiskt.
  Herre Gud! Tappade Du bort Adam i Lustgården?

 7. baskim skriver:

  Förstår ej varför EU inte lägger en stor tyngd i att få en enighet i kosovo frågan med tanke på vad som håller på att hända, och jag är själv kosovo alban och har kontakt med släkt och vänner ner i Kosovo, Kan ärligt säga att går inte ahtisaaris förslag igenom så kommer ännu ett krig bryta ut i Europa är det vad ni vill ha, alla Miljarder som EU lagt ner på infrastuktur,Utbildning, stöd går om intet. massiva flyktingströmar tio tusentals döda om inte fler ÄR DET VAD EU VILL? SKIT I RYSSLAND!!!!
  Det är endå EU som kommer få det kriget på sin plan halva, och alla vet att när det händer kommer ryssland dra sig undan och säga det är ert ansvar så skit i dem

 8. mararh skriver:

  Vilken trevlig stämning det var här idag!

  Jag hoppas att det blev givande diskussioner idag och att resan varit trevlig för övrigt. Det övergår mitt förstånd hur du får in så oerhört mycket inom dina 24 timmar.

  Ha det så gott

 9. ximena05 skriver:

  Det är ju såhär ett blogg-forum skall vara.
  CB, ta vara på stunderna i Berin, stan är mycket trevlig.

 10. […] Kväll i Berlin Sen kväll i Berlin efter middag med intensiva diskussioner om vart Europa i dag egentligen är på väg. För en […] […]

%d bloggare gillar detta: