EU-dagen i Luxembourg

Det är spekulationer inför den avgörande omgången i det franska presidentvalet som dominerar allt i Luxembourg denna vackra vårmorgon. Och samma sak gäller sannolikt i större delen av Europa i övrigt.

Valet var so oder so en seger för den franska demokratin genom det höga valdeltagandet.

Snart har vi frukostmöte med de nordiska och baltiska utrikesministrarna. Och sedan börjar EU-mötet.

Dagen kommer för min del helt att domineras av detta. Och framåt kvällen tar jag ett plan till Berlin.

13 Responses to EU-dagen i Luxembourg

 1. maverick skriver:

  Är lite splittrad ang. mina sympatier i det franska valet. Nicolas Sarkozy kan man väl i grunden se som en underdog (jämfört med Chirac) och det är i och för sig mycket positivt,
  hans valprogram är till stora delar tilltalande men…………. är han tillräckligt stark att genomföra ett paradigmskifte typ Reinfeldt? Den välkända franska protektionismen verkar tyvärr lura runt hörnet och hans Europasyn är än så länge högst tvivelaktig. Som CB framhållit i en tidigare kommentar nämnde Sarkozy knappt övriga världen inkl. EU i sitt ”segertal” av igår och det är oroväckande.
  Den vackra madamen i sin tur är mångårigt inskolad av Mitterand och detta faktum är i sig självt högst avskräckande men ingen skall ju dömas på förhand men man undrar
  t. ex. hur hon tänkt sig att finansiera alla sina socialistiska förslag? Å andra sidan vore det ganska härligt att se en kvinnlig president i det av hävd mansdominerande landet Frankrike.
  Ja, den kommande veckan blir i alla fall intressant att följa!

 2. annja skriver:

  Hej!
  Jag vill gärna höra om vad som avhandlades på EU mötet.

 3. sofia L.S. skriver:

  Bildt, sälj oss inte till EU. mvh sofia

 4. madlamer skriver:

  Söker man på Pete Parfalk så hittar man en hel del intressant, ett troll som hållt på sen länge att spamma och förstöra. Parfalk d.ä (det finns två) är 46 år gammal och drar inte precis in nån förmögenhet i lön (troligen bidrag) vilket kan förklara hatet mot borgare, det är ju jobbigt att göra nåt själv… Nåja, (skatte?)pengar till dator och tid att spamma finns ju tydligen i överflöd, skaffa ett liv snubben.

 5. testaren skriver:

  Har inte han redan blivit utslängd en gång?

 6. maverick skriver:

  Jodå, då kallade han sig Thunder+en massa smörja.
  Kommer snart att stängas av igen, han är en ökänd bloggare mm mm (finns/fanns på div. forum)
  /mvh M

 7. birgittameyer skriver:

  Samhällsfrågor har alltid engagerat mig men aldrig
  tidigare har jag kunnat ta del av de ”stora” frågorna på ett så här enkelt
  och intressant sätt. Det känns viktigt att berätta för dig att ditt bloggande är
  uppskattat och jag ser fram emot att fortsätta min dagliga rutin med att läsa på din
  blogg, detta trots att jag egentligen inte är politiskt intresserad.

  Du uttrycker dig kortfattat, enkelt språk och du bloggar ofta, dessutom väljer jag
  om jag vill läsa de bra, intressanta, dumma, korkade och ibland barnsliga kommentarer.

 8. lillianmacken skriver:

  Det ska bli intressant att se vad som händer i Frankrike de kommande veckorna, precis som maverick skriver i sin första kommentar.
  Det var också roligt att höra Carl prata om sin blogg i lördagens intervju i P1. Hoppas bara att kommentarerna får vara så pass skonade från dumheter att funktionen kan fortsätta vara öppen. Och då menar jag inte dumheter i att vi tycker olika i olika frågor utan att man gör övertramp och behandlar personer/folkgrupper utan respekt.

 9. tg46 skriver:

  Jag tror att det blir Ségolène Royal som blir Frankrikes nästa president den 6 maj – trots att Nicolas Sarkozy enligt dagens opinionsmätningar skulle få 54% och att Royal ligger 8 procentenheter efter med 46%. Jag har ingenting konkret för att bevisa detta. Det är bara en magkänsla.

  CB låter besviken att Sarkozy inte sade ett ord om Europa i sitt tal till nationen igår kväll. Men franska presidentsval segras inte med tal om Europa eller relationer med USA. Istället är det liberté, égalité, fraternité som gäller i högsta grad. Franska presidentsval handlar om inhemska angelägenheter, och man diskuterar inte eller sällan utrikespolitik.

  Jag tror att Royal kommer att segra eftersom Sarkozy är lite för aggressiv – samt att han vill att folk börjar arbeta igen och slutar med 35-timmars arbetsveckor och tidiga pensioner med bibehållna rättigheter, och en hel del andra obekväma idéer som brukar skrämma bort vissa väljare.

  Royal är charmig och snygg – vilket dominerar när hon håller offentliga tal. Lyssna bara utan att titta på henne. Det är ganska tom retorik. Det finns ingen substans. Och ingen finansiering för att fullfölja hennes förslag.

  He ho. Vi får se. Mycket kan hända. Det sägs att Bayrou ska deklarera på onsdag vem han kommer att stödja i slutspurten. Och Le Pen gör likadan den 1:a maj. Tillsammans var det en tredjedel av franska väljare som röstade på dem – så nu gäller det att fiska dessa röster under två intensiva veckor. À suivre…

 10. ollemunter skriver:

  annja!

  Du får nog vänta och läsa tidningarna, eller lysna på radion, om du skall få reda på vad EU-mötet avhandlade.

  ”Och framåt kvällen tar jag ett plan till Berlin” säger Carl Bildt, menar han då regeringsplanet.

 11. pettson skriver:

  Det vet jag inte. Å andra sidan, vad gör det om han då tar regeringsplanet? På vilket sätt skulle det vara mindre befogat än Bosse Ringholms fotbollsresor? Eller Lars Danielssons alla jätteviktiga utlandsresor? Till skillnad mot dessa eminenser uträttar Carl Bildt en hel del. Jag missunnar honom inte regeringsplanet.
  http://aftonbladet.se/vss/val2006/story/0,2789,824988,00.html

 12. ollemunter skriver:

  Visst, han får ta vilket djäkla plan han vill, mig kvittar det. Undrade bara.

 13. markus skriver:

  Planet måste iallafall vara i luften så de kan lika gärna utnyttja det.

%d bloggare gillar detta: