Boris Jeltsin

Mitt under lunchen med EU:s utrikesministrar kom budet om att Boris Jeltsin avlidit.

Han  var utan tvekan en av de historiskt betydelsefullaste personerna i vår tid. På näthinnorna hos de flesta finns nog fortfarande mest bilderna av hans sista år som president, men hans verkligt stora insatser låg ju ett decennium tidigare.

Det var han som äntligen erkände de tre baltiska ländernas självständighet, som avskaffade Sovjetunionen och som förbjöd det gamla sovjetiska kommunistpartiet. Vid avgörande tillfällen tog han avgörande beslut som ledde Ryssland och Europa i rätt riktning.

Jag minns honom väl från spännande och laddade möten främst på Korfu och i Kreml. Jag tvivlade aldrig på hans vilja att verkligen styra in Ryssland på en ny kurs.

Att saker och ting sedan kanske kom att utveklas lite annorlunda än vad han tänkt sig är en annan sak.

91 Responses to Boris Jeltsin

 1. Emanuel Rahmström skriver:

  Håller med fullständigt, Jeltsin är och kommer föbli en historiskt viktig karraktär i Rysslands historia. En karraktär vars prestationers avsikt, precis som utrikesministern uttrycker det låg på helt annan kurs en den nuvarande regimen.

 2. aljoark skriver:

  Jeltsin gjorde utan tvekan sina insatser, såväl politiskt som för den ryska vodkan. Alltid lika spännande att se de direktsända nyhetssändningarna, man saknar sådant. Och ja Jeltsin bidrog till ett mer demokraktiskt Ryssland.

 3. solevani skriver:

  Ja en alkoholist som ledde landet käpp rätt åt skogen. Men visst för all del, Ryssland blev ett öppnare land. Med fler prostituerade och fler alkoholister. Carl Bildt, jag undrar en sak. När skall du diskutera den kurdiska frågan med dina Brysselkollegor. Jag lovar att vi tids nog kan skapa utrymme åt dig att fylla din redan välfyllda skattkista. Jag undrar en sak Herr Carl Bildt. Är det inte pinsamt att stiga ned från en statsministerpost till att bli utrikesminister? Det är när allt kommer omkring rätt så sällsynt på den politiska arenan. Men visst, saknar man heder så är ju allt tillåtet.

 4. pettson skriver:

  Ja, Jeltsin hade modet att krossa det vidrigaste av alla ismer. Att det sedan gick som det gick kan vi knappast anklaga honom för. Vi hoppas att vi så småningom får uppleva en kubansk och en nordkoreansk Jeltsin.

 5. bockgaard skriver:

  En skribent ovan har en ganska otäck och gammalmodig attityd, att en del jobb skulle vara ”finare” än andra. Att vara utrikesminister är väl lika berömvärt som t.ex. snickare, rörmockare eller lärare eller andra hedervärda och nyttiga sysselsättningar i samhället.

 6. maverick skriver:

  Vad arbetar du själv med solevani? Själv är jag småföretagare och det är mer än OK för mig.

 7. Hansi skriver:

  Tack Carl för ett par väl valda ord om Boris Jeltsin. För han var en stor man. Det krävs en stor man för att knuffa ett så stort land i en ny riktning.

 8. solevani skriver:

  Jag anser att som förtroendevald måste se till att städa sitt hus. Privata intressen och regelrätta lögner blandat med en vedervärdig attityd gentemot ett folk(kurderna) som lider av fasciststaten Turkiet går inte förbi obemärkt.

  Maverick: Jag är student!

 9. maverick skriver:

  ok solevani, det förklarar saken!

 10. solevani skriver:

  maverick, vad förklara det exakt? lite nyfiken här..

 11. hillary2 skriver:

  Igen och igen och igen.

  Nu försöker storhertig Bildt höja en avliden statsman med hjälp av amsagor. Det var Jeltsin som erkände de baltiska staternas självständighet….

  Det var de baltiska staterna som skapade sin självständighet och det genom förarbete av Gorbatjov och perestrojkan – inte av Jeltsin.
  När Jeltsin var vid makten gjorde han flera katastrofala misstag som kostade många människor livet. Varför skriver inte storhertig Bildt om dem?

 12. knightone skriver:

  hillary2, att du tolkar lite väl fritt får nog stå för dig.

  Sa Bildt att Jetsin befriade baltstaterna? Nej. Han sa att Jeltsin, till skillnad från de tidigare ledarna, erkände deras självständighet.

  Det är ett uttalade väl så viktigt.

 13. hillary2 skriver:

  knightstone

  Beklagar att du inte kan läsa innantill. Försök gärna en gång till. då kanske du ser att jag inte påstått att Bildt sagt att Jeltsin ”befriade baltstaterna” såsom du påstår!
  Är du en av alla dessa halvanalfabeter som kallas sverigedemokrater?

 14. maverick skriver:

  soleani,
  Det förklarar din ungdomliga iver.
  När jag inledde min akademiska karriär i Uppsala1965 såg även jag livet i endera svart eller vitt.
  Nu vet jag bättre!

 15. knightone skriver:

  hitlary2, vilken märklig replik.

  Jaha nu försöker du retirera. Försök hålla dig fokuserad istället för att komma med onyktra påståenden.

 16. hillary2 skriver:

  knightone.

  Mina påstående är definitivt inte onyktra och du har uppenbarligen inte lärt dig att både läsa och förstå en text ännu.

 17. pettson skriver:

  hillary2

  Oj, var det avlösning vid partidatorn på kansliet? Är det du som tar nattskiftet efter kachina? I alla fall så verkar det som att du producerar likartade verbala diarréer som kachina. Får du det skönt av ord som ”storhertig Bildt”, ”halvanalfabet” eller ”sverigedemokrater”?

 18. watson69 skriver:

  hillary2

  Vad har Sverigedemokraterna med Bois Jeltsin att göra??
  Sök hjälp vet jag.
  Eller ta en toy.
  De som tycker illa om Jeltsin brukar vara de gamla kommunisterna.

 19. torsten99 skriver:

  Ibland fantiserar man lite, Kachina => Göran, hillary2 => Anitra??? Hmmmm!

 20. soli01 skriver:

  Detta kallar jag för oavgjort!! (gäller ”striden om vad Bildt sa och inte sa)

 21. kurper skriver:

  Bill Clintons mer än hjärtliga skratt när Jeltsin framträdde inför pressen i USA är en höjdare och är en klassiker.
  Gorbatjov och Jeltsin är båda de som ligger bakom omvändelsen och förnyelsen i Öster och murens fall.
  Båda skall ihågkommas i historien för detta.

 22. Kachina skriver:

  Ja, du fantiserar du Torsten.

 23. Kachina skriver:

  pettson

  Den vidrigaste -ismen av dem alla, liberalismen, återstår att förinta, eller om jag skall säga som det är. Den kommer att förinta sig själv.

 24. pettson skriver:

  kachina

  Flicka lilla, liberalismen är den enda sanna ismen. Den har överlevt alla andra ismerna, och så kommer det att förbli. Alla andra ismerna har varit/är historiska parenteser. Så länge det finns tänkade människor med fri vilja kommer liberalismen att blomstra. Så länge det finns några av oss som inte låter sig hjärntvättas (t.ex. socialism, kommunism), kommer ingen att kunna förinta liberalismen.

 25. hillary2 skriver:

  peter parfalk

  Såvitt jag förstår blir du sämre när någon inte bemöter dina inlägg. Vet du , jag tyckte att du hade något att komma med i en tidigare kommentar, men jag fann den så svår att läsa på grund av alla versaler (stora bokstäver) att jag inte fick någon lust att kommentera – men jag tänkte också: whoaw – han har tillfrisknat…..
  Vill du bli bemött vore det klokt att ”härma” oss andra. Försök koncentrera det du skriver och skriv så läsligt som möjligt.

  Och till er andra som hånar Peter t.ex. för hans låga inkomst så tror jag säkert att han har det – liksom många sjukbidragare. Det är min gissning. Det finns tyvärr många i grunden intelligenta och intellektuella människor som inte kan ta den plats i det svenska samhället de vore berättigade till. De som kallas de psykiskt sjuka.

 26. torsten99 skriver:

  Kachina och hillary2,

  Här kommer ett citat som kanske är värdefullt för Er.

  ”Om du inte trivs med dig själv kan umgänge med andra människor vara rena helvetet. Men om två lyckliga personer träffas är himlen aldrig mer än ett hjärtslag bort.”

 27. solevani skriver:

  Vadan denna bitterhet? Jag skönjer några strimmor av den varan. Klimakteriekärringen (Hitlary) borde veta att man kan tyda en individs hälsa bara genom att läsa hennes texter. uschiamig.

 28. pettson skriver:

  hillary2

  ”Vill du bli bemött vore det klokt att “härma” oss andra.”

  Som exempelvis: “storhertig Bildt”, “halvanalfabet” eller “sverigedemokrater”?

 29. pettson skriver:

  solevani

  Hilary2 har förmodligen fått sina egna texter psykiaterbedömda. Nog vet hon vad hon talar om!

 30. ollemunter skriver:

  Jag tycker mig känna lukten av en Kurd i församlingen, eller månne är han kanske Turk.

  Å andra sidan, mycket intressant och bildande läsning som vanligt.

 31. trinitypeteparfalk skriver:

  Glömde en sak… Du som Hyllar Världens i särklass STÖRSTA MASSMÖRDAR IDEOLOGI dvs LIBERALISMEN som startade med att Giljotinera alla Rika som INTE slickade Röv på dem i frankrike SEDAN så skapade EXAKT samma LIBERALA RIKA Diktaturena Kejsar napoleon så att sarkozy VICHY nazism gillas av IsraelsVänner de är ju ett faktum dett och att Jean marie Le PEN SKRÖT om alla judar som alla ÅR röstat på nationella Fronten är ju som JUDISKE Skånske FrämlingsLegionärs ”Liberalen” J Dore som BONNIERS Illustrerad Vetenskap hyllade i stor artikel han JÄMFÖRDE FrämlingsLegionens maffia med Israels KIBBUTZER så jag aknske skulle fråga vackra SEXIGA Miljonärskan Liza marklund som uppfotsrade strängt religiöst som LEVDE på Kibbutz i Israel OM han & hon SER LIKHETERNA mellan Israels HJÄRNTVÄTTADE ”Pionjär” barns fanatiker och Hitler Jugend??

 32. hillary2 skriver:

  Torsten99
  Jag trivs mycket bra med mig själv och med de flesta människor. Spekulera står dig fritt men du har tyvärr fel..

  Solevani
  Du är nog för ung för att kunna avgöra huruvida jag är bitter eller ej :). De som känner mig betraktar mig däremot som mycket seriös.

  pettson
  Uppenbart har du inte läst vad jag skrev till Peter Parfalk.

 33. pettson skriver:

  hillary2

  ”Uppenbart har du inte läst vad jag skrev till Peter Parfalk.”

  Jag förstår. Jag är alltså storhertig, sverigedemokrat och halvanalfabet?

 34. Kachina skriver:

  pettson

  Så länge som det finns aktiva reptilhjärnor kommer liberalismen att finnas. När reptilhjärnan en dag torkat ut kommer socialismen och humanismen att blomstra.

 35. Eslander skriver:

  Solevani,

  ”Är det inte pinsamt att stiga ned från en statsministerpost till att bli utrikesminister? Det är när allt kommer omkring rätt så sällsynt på den politiska arenan. Men visst, saknar man heder så är ju allt tillåtet.”

  Jan Eliasson – hur många steg ned?
  Romano Prodi – hur många steg ned, för att nu ta de allra senaste exemplen.

  Vad har detta med heder att göra? Det är väl innehållet och kompetensen i arbetet som räknas eller menar du verkligen att det är titeln och positionen som sänker Carl Bildts heder i dina ögon? Det är ju inte särskilt hedrande för dig personligen att påstå något sådant.

 36. hillary2 skriver:

  pettson

  Du förstår inte alls.

 37. ollemunter skriver:

  Carl Bildt, Jan Eliasson och Göran Persson hyllar Boris Jeltsin för hans gärning.

  Säger dessa stora svenska statsmän att det är så, måste vi naturligtvis tro dem.

  Vem väntar vi mer på, som skall uttala sig om Boris Jeltsin. Frågan är helt öppen och det är upp till vem som helst, att gissa.

 38. pettson skriver:

  kachina

  Reptiler har befolkat jorden långt före oss och kommer att finnas kvar långt efter oss. Har du förresten glömt hur socialismen blomstrade i september?

  Hillary2

  Nej, uppenbarligen inte, men jag struntar i det. Faktiskt.

 39. hillary2 skriver:

  pettson

  Äntligen har du förstått att du med dina insinuationer inte kommer någon vart.

  Angående din idiotiska kommentar till kachina: kachina har till skillnad från dig kunskap om människan som biologisk varelse.

  Du twistar andras inlägg för att?

 40. Eslander skriver:

  ollemunter

  Det är lätt att vara munter och raljera om man inte levt i skuggan av Sovjetunionen eller behövt delta i krig. Har du någonsin behövt sitta i ett skyddsrum medan bomberna fallit?

  Gorbatjov, Ronald Reagan och Jeltsin bidrog alla tre på sitt sätt till upplösningen av Sovjetstaten. Det trodde jag att alla kände till.

 41. hillary2 skriver:

  Eslander

  Du är lika förblindad av makthavare som Bildt. Det var underifrån som Sovjetststaten underminierades. Är det så omöjligt för dig att förstå???

 42. hillary2 skriver:

  Rättelse.

  Underminerades

 43. mararh skriver:

  Jag var i Riga 1988, jag befann mig i Berlin strax efter murens fall, ja har släktingar i Polen och jag har vänner i Polen. Det går inte att missta sig på lättnaden mina släktingar och vänner kände då de slapp undan från det kommunistiska oket. Jag har även två i min familjekrets som satt i koncentrationsläger under andra världskriget. En är jude och en satt där för att han var polsk vetenskapsman. De ser ingen skillnad på kommunism och nazism eftersom båda -ismerna beskar deras frihet och integritet. De båda -ismerna ligger närmare varann än någon ung fanatiska nazist eller kommunist idag förstår.

 44. hillary2 skriver:

  Bildt.

  Peter Falk är inte frisk och han blir tydligen inte friskare av att komma tillbaka på detta forum.

  Jag tycker att du ska ta ansvar. Antingen bemöter du honom eller så visar honom vad du tycker genom att ta bort hans inlägg.

 45. maverick skriver:

  hillary2!
  Du skriver ovan till pettson: ”angående din idiotiska kommentar till kachina: kachina har till skillnad från dig kunskap om människan som biologisk varelse.”

  Igår skrev kachina följande, v.g. se nedan. Ett oerhört rasistiskt uttalande. Tyder inte på någon större s.k. bildning och/eller kunskap om människan som biologisk varelse, något som ju både du och kachina säger sig inneha.
  Kommentar från dig?
  Kachina följde som vanligt sin doktrin att ej kommentera fakta (som i detta fall består av en text som kachina/han/hon/den/det/de/ själv satt på pränt med såväl signatur, datum och klockslag) .

  Kachina Says:
  april 22nd, 2007 at 1:40 pm

  Jag vet inte var du fått den definitionen ifrån. Tattare är ett folkslag som inte längre finns, men från den tid de fanns var förknippat med skumraskaffärer.

 46. pettson skriver:

  hillary2/kachina

  Oppsan! Insinuationer? Storhertig? Halvanalfabet? Sverigedemokrat?

  Lilla vän, vad vet du om vad jag vet eller inte vet om människan som biologisk varelse?

  Måhända vet jag ingenting. Måhända vet jag mer än du anar. Det får förbli en gåta.

  ”Du twistar andras inlägg för att?”

  Svar: Jag följer bara ditt råd: “Vill du bli bemött vore det klokt att “härma” oss andra.”

  Det är precis det jag gör.

  Jag har under en längre tid genomfört en diskursanalys av era (hillary2+kachina – om ni nu är verkligen två olika personer) inlägg. Du/ni har verkligen utmärkt er bland alla de andra inläggen. Jag har funnit att du/ni föraktar och förlöjligar alla som inte delar din/er uppfattning. Jag testar precis det som du/ni gör.

  Svider det?

 47. hillary2 skriver:

  maverick

  Ursäkta ordvalet men jag skriver Dumhuvud.

  Tattare är ingen biologisk definition som reptilhjärna. Tänk att kachina hade fel! Hu så hemskt! Kachina är en kunnig och påläst människa men i fallet tattare var han okunnig om definitionen.
  Dra du detta misstag varv efter varv – det faller bara tillbaka på dig själv….

 48. maverick skriver:

  pettson,

  Jag har, precis som du, följt kachinas/katchinkas/hillary2:s inlägg ganska väl och min slutsats är att det endera är samma person som använder flera signaturer eller också är det ett par SSU:are som idkar växelsång.

  Vilken/a människa/or!

 49. hillary2 skriver:

  pettson

  Tillhör du begåvningsreserven – en beteckning som moderater gärna använder ? Det fordras inte så mycket kunskap i semantik för att kunna se att kachina och hillery2 är två vitt skilda personer!

  Jag – hillery2 – har utmärkt mig i hela mitt liv så varför skulle jag inte utmärka mig här på bloggen?

  Svider det? Jag är en stark människa som vet vem jag är och vet vad jag gör. Skulle din kritik svida? :)))

 50. Eslander skriver:

  hillary2

  ”Du är lika förblindad av makthavare som Bildt. Det var underifrån som Sovjetststaten underminierades. Är det så omöjligt för dig att förstå???”

  Varifrån har du fått den föreställningen att just jag inte förstår?

  ”Gorbatjov, Ronald Reagan och Jeltsin BIDROG ALLA TRE PÅ SITT SÄTT till upplösningen av Sovjetstaten. Det trodde jag att alla kände till.”

  Det första jag lärde mig i livet var att inte tänka högt och aldrig referera till vissa böcker jag läst.

  Du är väldigt snabb på att dra förhastade slutsatser.

 51. mararh skriver:

  Sverige är ett av de få länder där myndigheter kan fatta beslut utan att statsråd/departement får lägga sig i, i det enskilda fallet. Det har skapat huvudbry i EU eftersom det i flesta länder faller sig så att ministrarna/departementsråden anses ha högre makt än statliga myndigheter. Vem har egentligen makten i Sverige? Regeringen eller myndigheterna? Riksdagen har makten säger de flesta, men när myndigheterna t o m har större makt än Riksdagen? Någon måste ställa sig vi rodret och styra Sverige. Enligt Regeringsformen styr regeringen riket. Är det så? Under vilken politik fick då myndigheterna denna enorma makt?

 52. pettson skriver:

  hillary2

  ”Det fordras inte så mycket kunskap i semantik för att kunna se att kachina och hillery2 är två vitt skilda personer!”

  Nå, om du tror att diskursanalys handlar om semantik, så …

 53. maverick skriver:

  hillary2,
  Du kommer inte ens ihåg din ”egen” signatur – i ditt senaste inlägg skriver du hillery2 (alltså inte hillary2) två gånger.
  En gång kan man skriva fel men två gånger i rad blir ganska avslöjande!

  Semantik och resandefolket är tydligen inte heller din starka sida……………

 54. pettson skriver:

  hillary2/kachina/etc

  Jag vill ge dig ett beröm – och menar verkligen beröm – för nedanstående inlägg:

  ”Bildt.

  Peter Falk är inte frisk och han blir tydligen inte friskare av att komma tillbaka på detta forum.

  Jag tycker att du ska ta ansvar. Antingen bemöter du honom eller så visar honom vad du tycker genom att ta bort hans inlägg.”

 55. hillary2 skriver:

  Eslander

  Jag referererar inte till böcker jag läst. Jag följde noggrannt händelser och nyhetsrapportering från bla. Estland i slutet på 80-talet. Som jag såg det utnyttjade man varje möjlighet i de baltiska staterna till att stärka sina positioner gentemot Sovjetstaten och det utan militär makt. Att sen Jeltsin insåg att han måste erkänna de baltiska staternas frigörelse och självständighet är för mig en lika självklar procedur som för Östtyskland att erkänna att Berlinmuren hade fallit. Erkännandet i sig är inget stort utan det stora är när medborgare i stater som är utsatta för repression sluter sig samman och åstadkommer nödvändiga förändringar.

 56. hillary2 skriver:

  maverick

  Jag heter hillary2 och är förmodligen lika trött som du så här dags. Dra inga växlar på mitt stavfel.

 57. mararh skriver:

  Jag är så evinnerligt trött på Kachinas och kachinkas kvasikunskaper. Ut och lev i verkligheten.

  Du, Kachina, påstår dig ha varit företagare (my ass-på ren svenska-i och för sig uppblandat med lite amerikanska) vilken verklighet lever du i? Jag har levt ett liv i olika världsdelar har vänner, bekanta och släktingar från ännu fler världsdelar- jag vet vad verklighet vill säga. Jag har varit anställd, jag har haft eget företag, jag har studerat, jag har varit arbetslös, jag har varit och är mor, jag har släktingar som levt under kommunism och under nazism , jag har levt i både koja och slott. Kom inte och pådyvla mig sanningar.
  Kachinka- ren bakom öronren? Känner en sådan som dig som är runt 21 år, ni diskuterar ungefär likadant.

 58. maverick skriver:

  hillary2,
  Vad får dig att tro att jag är trött så här dags. En 61- årig småföretagare är van att arbeta
  långt in på småtimmarna ;-)
  Men godnatt i alla fall!

 59. hillary2 skriver:

  mararh

  Har du judisk bakgrund? Om så förvånar det mig hur du vill dra växlar enbart på dina egna erfarenheter. Många judar är mycket studerade och framstående forskare. De vet att man måste ha stor kunskap om många människors situation för att kunna dra några slutsatser. Eller är det så att du är en vanlig dummoderat som inte tål andras åsikter?

 60. Eslander skriver:

  hillary2

  Nu är det du som inte fattar någonting.

  Jag tänker inte tala om för dig varifrån jag kommer och varför jag inte skriver klartext, men dina kunskaper är, vad du än säger, ytliga, och en förmåga att läsa mellan raderna har du inte heller.

  ”Det första jag lärde mig i livet var att inte tänka högt och aldrig referera till vissa böcker jag läst.” Förstår du inte ens innebörden av ovanstående så fattar du inte vad jag talar om.

 61. hillary2 skriver:

  maverick

  God Natt och lycka till med ditt företag!

 62. hans2 skriver:

  CB:s blogg börjar bli alltmer märklig. Det synes mig att det på bloggen finns tvenne grupper som står mycket långt från varandra på flera sätt. Oändliga meningsutbyten som ingenvart leder. Invektiven haglar. Det tävlas i missuppfattningar. Man försöker kamma in poäng på vad man tror är såväl spetsfundiga som elaka/dräpande formuleringar. Tvärsäkra påstående tagna helt ur luften. Idiotförklaringar av alla som inte tycker som man själv. Allmän pajkastning utan vett, sans eller mening.

  Varför frågar jag mig. Grupperna står långt ifrån varandra och ju längre det hålls på desto längre ifrån varandra hamnar man. Något incitament att söka efter en gemensam uppfattning saknas. Viljan till samförstånd lyser med sin totala frånvara. Det börjar alltmer likna dagisbarn i sandlådan.

  Det har nu gått så långt – anser jag – att dessa två grupper aldrig kommer att enas. Det är – tror jag – dags att ge upp. Kivet är meningslöst.

  CB är sveriges utrikesminister. Det är ett viktigt arbete. För alla svenska medborgare.
  CB tillhandahåller en blogg. Han beskriver sin dag. Inläggen borde – menar jag – ge råd. Och kreativa synpunkter. Framförda på ett sådant sätt och med ett sådant ordval att man når det man vill. Inte med ett ordval som endast stöter bort. Kallar man en person för ”idiot” kan man vara 100% säker på att personen missar resten av budskapet. Det finns mycket samlad ”brain power” bland de som läser CB:s blogg. Låt oss använda denna positivt.

 63. mararh skriver:

  Kachina och kachinka

  Har ni så få egna anhängare att ni måste ut och ragga anhängare på Carl Bildts blogg?

  Kachinka

  Läs igen!!! Jag har släktingar. Var du inte där den dagen de hade svensklektion? Att ha släkting kan också betyda vara ingift, icke ha blodsband. År det svårt? Jag skäms ingalunda för att jag har släktband till judar, men du måste lära dig att läsa innantill!

 64. Eslander skriver:

  hans2

  Jag håller helt med dig.

 65. solevani skriver:

  Hans2. Tack för det mycket sunda resonemanget, och jag kan inte annat än att berömma dig för det inlägget som förövrigt var mycket mer informativt än majoritetens. Tack ännu en gång.

 66. maverick skriver:

  Var god och jämför ovanstående inlägg av solevani med vad han skrivit här tidigare. Ett par små exempel på hans nyanserade språk och resonemang.

  solevani Says:
  april 23rd, 2007 at 4:57 pm

  Ja en alkoholist som ledde landet käpp rätt åt skogen. Men visst för all del, Ryssland blev ett öppnare land. Med fler prostituerade och fler alkoholister. Carl Bildt, jag undrar en sak. När skall du diskutera den kurdiska frågan med dina Brysselkollegor. Jag lovar att vi tids nog kan skapa utrymme åt dig att fylla din redan välfyllda skattkista. Jag undrar en sak Herr Carl Bildt. Är det inte pinsamt att stiga ned från en statsministerpost till att bli utrikesminister? Det är när allt kommer omkring rätt så sällsynt på den politiska arenan. Men visst, saknar man heder så är ju allt tillåtet.

  solevani Says:
  april 23rd, 2007 at 8:04 pm

  Vadan denna bitterhet? Jag skönjer några strimmor av den varan. Klimakteriekärringen (Hitlary) borde veta att man kan tyda en individs hälsa bara genom att läsa hennes texter. uschiamig.

 67. sofia L.S. skriver:

  Boris J var en kul kille som både dansade och drack,
  men nog måste väl världens övriga ledare ha funderat på hans lämplighet; han tillhörde ju en av världens stora ledare, och vi kan ju inte ha stupfulla alkoholister till att styra världen och våra öden heller. lite otäckt att tänka på

 68. pettson skriver:

  hans2

  Tack för ditt fantastiska inlägg. Ersätt CB:s blogg med ordet Sverige. Då har vi en mycket talande bild av vårt älskade land. Visst är det så att man vill gråta?

  Men att ge upp? Där håller jag inte med. Jag tror att vi till sista andetaget bör och skall bekämpa de krafter som genom skrämselpropagande och lögner har i decennier genomfört sitt destruktiva arbete med att splittra befolkningen i två läger i vårt land. Vi skall bekämpa dessa krafter som i decennier har verkat för att sprida hat mellan dessa två läger. Nu har dessa krafter röstats bort av svenska folket. Vi måste se till att dessa krafter aldrig mer återkommer.

  Att representanter av dessa krafter utnyttjar denna blogg för fortsatt desinformation och skrämselpropaganda skall vi nog snarare se som ett ynkligt försök till självterapi.

 69. soli01 skriver:

  Hans2-håller fullständigt med dig i din skrivning att vi alla bör försöka att inte ärekränka varandra -leder ingen vart. Att det här finns personer som ständigt och jämt upprepar samma sak för att -syftet är- att hjärntvätta- sin omgivning, får vi stå ut med. Jag vill påstå, att vissa kommentarer här har ett utstuderat syfte-att smutskasta allt den nya regeringen gör.

 70. ximena05 skriver:

  Hans 2
  Du har så appsolut rätt. Dessa gaggiga och njet-skribenter visar vad som är kvar efter den AP-regeringen rann ut i sanden. Här på en blogg där man skall kommentera sakfrågor skriver en del, /Solevani, Hillary, KachZinka en massa drövel och vill inte hålla sig till det som CB skriver om. Det är rena sandlådan som de lever i.
  Att gå in i ett forum och kasta skit på andra anonymt är den fegaste och den typiska sismen som en del människor ?älskar?
  Dessa ”anonymer” är ett tecken på att en del vill bara ställa till jävulskap för andra som vill ha en fri och klar kommentar-box iCB,s blogg.
  Kjör hårt Hans2

 71. maverick skriver:

  Från ord till handling ……………… skulle vi inte kunna ena oss om att försöka avhålla oss från att kommentera, ja ni vet vilka, när dom börjar dagens provokationer.
  Av egen erfarenhet vet jag hur svårt det är men låt oss exempelvis komma överens om att inte gå i svaromål på några som helst provokativa skrivningar de kommande 24 timmarna.
  Fungerar detta bra kan vi sedan fortsätta på den inslagna vägen ……………
  Vad säger ni?

 72. hans2 skriver:

  Jag tror inte att de tu lägren KAN komma överens. De stå för långt isär. Båda lägger ned möda men det leder ingenvart. Det känns meningslöst, bortkastat. Bloggen blir ett sätt att göra sig av med egna aggressioner. Och det kan aldrig ha varit CB:s avsikt med den. Månne han överväger att stänga den helt. Har svårt att se att han finner den till någon nytta för sig.

  Båda sidor skulle kunna citera Stenmark. Dän’t lönt å förklar för en som int begrip

  Med tillägget: och heller inte VILL begrip

  Var och en gör som han/hon vill naturligtvis. För min del förenar jag mig nu med Stenmark

 73. pettson skriver:

  maverick

  Jag är med!

 74. maverick skriver:

  Du kan mycket väl ha rätt i vad du skriver, man känner sig en aning desillusionerad!
  Efter att ha hört CB kommentera bl.a. sin blogg i Ekots lördagsintervju är jag helt överens med dig om att han säkert överväger om han skall stänga ner bloggen eller ej, det framgick ganska klart av hans kommentarer. Vore väldigt synd för CB:s direktkommunikation skulle kunna vara banbrytande i detta land!

  Betr. Stenmark, ett annat för mig oförglömligt citat från honom kommer från en intervju med en, inte frågvis utan näbbig, TV-reporter som hela tiden tjatade om hans ekonomi och flytt till Monaco – det förlösande ordet från Stenis blev: ”Ja, inte måste jag vända på syltburken och kolla om det är extrapris eller ej”!

  Hörs vi inte mer, tackar jag för dina inlägg på denna blogg!

 75. maverick skriver:

  Vá bra pettson!

 76. watson69 skriver:

  Kachina

  Kul att se att du hyllar socialismen. Då vet vi att du är kommunist för som vi vet men tydligen inte du så är det samma sak.

 77. hans2 skriver:

  Personligen tycker jag det vore mycket tråkigt om CB valde att släcka bloggen.
  Personligen tycker jag det varit mycket berikande att på daglig basis få tal del av vad CB gör för att tjäna Sverige och dess medborgare.
  Personligen skulle jag välkomna fler ministrar som gjorde likadant (om inte det inkräktar alltför mycket på deras tid att tjäna medborgarna)

  Digital demokrati.

  En undran. Är det teknisk möjligt/önskvärt att ta bort möjligheten att kommentera vad CB skriver? För kortare eller längre period.

  Jo, jag förstår att det är mitt eget val att öppna eller inte öppna kommentarerna, men …

 78. pettson skriver:

  hans2

  ”Digital demokrati” – jag gillar uttrycket!

 79. lillianmacken skriver:

  När man kommit så här långt ner i kommentar-listan har man oftast sedan länge helt tappat ämnet som texten handlar om. Ja ni vet, den texten som kommentaren är knuten till! Man börjar läsa en massa intelligenta inlägg som går i stil med: ”Och hur dum är du i huvudet på en skala, idiot?”
  Och så helt plötsligt kommer hans2 in och skriver ner det som jag säkert inte är ensam om att tänka, så klockrent!
  Jag tror att vi är många som vill att Carl fortsätter att hålla sin kommentarsfunktion öppen. Ja, han har avvägt att stänga den berättade han i lördags på P1. Men det finns ett visst värde i att han har den och att han ibland får information via denna väg som han kan använda sig av.
  Så hoppa över sandlådesnacket och låt oss alla kunna ta del av denna blogg OCH också ha en möjlighet att kommentera.

 80. pettson skriver:

  lillianmacken

  Ja, vi kan alla hjälpas åt att hålla bloggen ren. Hur det en kliar i fingrarna, är det viktigt att vi låter uppenbarliga provokationer förbli obesvarade. Se mavericks förslag. Är vi överens om detta, och visar Carl att vi genom en sådan självsanering försöker hålla bloggen ren, kan vi gemensamt bidra till bloggens fortsatta exsitens. Det blir också lättare för honom att rensa bort det som inte hör hit.

 81. ollemunter skriver:

  Jag gillar Bildt för hans klipska slughet och att han kunde förmå sig att ta fram suddigummit, när vi minst anade det.

  Kanske finns det ändå en liten moderat i Carl Bildt, när han nu modererar sin blogg.

 82. torsten99 skriver:

  Jag har ungefär samma åsikt som flera här.
  I fortsättningen bör vi rikta våra kommentarer till Utrikesminister Carl Bildt. Det är enda sättet för att höja kvalitén. på denna blogg.
  Visst, jag håller med. Det kliar i fingrarna när man ser de mest konstiga och förvridna inlägg. Men jag tror att Carl Bildt trots allt är den mest kompetente av oss att stoppa dessa kommentarer och inlägg i rätt fack.
  Jag är övertygad om att Carl Bildt uppskattar att så många som möjligt läser hans Blogg och ger honom kommentarer när dessa är relevanta.
  Lycka till med Bloggen i fortsättningen Carl Bildt.
  Och hoppas att allt gått bra i Berlin. Det är en underbar stad på våren.

 83. ximena05 skriver:

  Kul om förnuftet kan segra. Hoppas bara det håller i sig.
  Är helt enig med ovanstående kommentarer.

 84. ximena05 skriver:

  Är helt enig med ovanstående kommentarer.

 85. solevani skriver:

  Att fälla nedsättande kommentarer och rikta ordet mot personen argumentum ad hominem är en sak, men att faktiskt kritisera Carl Bildt och kräva sin rätt i en demokratisk anda är en annan. Carl Bildt lyfts fram som en Gud av många borgare här på forumet, det är närmast arkubesering som gäller vid minsta kritik. Jag är givetvis emot inlägg som närmast kan betraktas som direkta lögner, men även emot pöbelns otroligt låga och smickrande attityd gentemot en minister som uppenbarligen gjort en massa dumheter som man inte bör som ”folkets” man. Hade Carl Bildt inte varit en minister så hade jag inte ens bemödat mig att skriva i hans blogg. Har ni sett mig skriva något tidigare innan hans ministerpost? -Nej exakt!

 86. Kachina skriver:

  Anonyma rö***ickare kritiserar anonyma kritiker.

  watson

  Gå till ABF och fråga om de har en kurs i historia, så du får lära dig skillnaden på socialism och kommunism.

 87. karrman skriver:

  Den svenska traditionen när det gäller utrikespolitik är att den är blocköverskridande.
  Spelar ingen roll om du är socialdemokrat eller moderat utan det är sakkompetensen
  som avgör.

  Härligt va?! Behövs inga kontroverser om vem som är socialist eller inte.
  Finns inga högerspöken heller! Utan det krävs att man har något intelligent att
  säga om den svenska utrikespolitiken. Skulle revolutionera det politiska samtalet
  i Sverige om denna princip tillämpades även på inrikespolitiken.

 88. mararh skriver:

  Bra är väl det, Karman. Partierna i Sverige har en underförstådd överenskommelse om att inga stora förändringar skall ske i utrikespolitiken p g a regeringsskifte. Det är därför oppositionspartierna hela tiden hålls informerade. Jag har inte lagboken framför mig just nu, men har för mig att detta stipuleras i RF 10 kap. Det är lite grann som att bo i en by. Man kivas inbördes, men håller ihop utåt.

 89. watson69 skriver:

  Kachina

  Det är du som vill göra socialismen till något den inte är.
  ABF, hahahah. Är det där du har gått dina kurser?
  Inte lustigt att du inte har koll

 90. Kachina skriver:

  Medborgarskolan, om du föredrar den, har samma litteratur.

  Nej, jag har inte gått kurs i något annat ämne än navigation och hur man gör/lagar fisknät.
  Vill inte på något sätt förringa någon av skolorna, de gör en stor samhällsnytta.

  Det skulle vara nyttigt för dig watson, att lära dig något om världen utanför 50-skyltarna.

 91. testaren skriver:

  Kachina:
  Utanför 50-skyltarna?

  Orsaken att han skrattar är att de flesta av ABF:s utbildningar tidigare har haft så låg kvalitet att det har varit otroligt uppenbart att deras enda syfte har varit att fixa till statistiken och skapa nya socialdemokrater.

%d bloggare gillar detta: