Solen flödar

Solen fortsätter att flöda över den lilla del av Medelhavet där jag just nu befinner mig. Himmel och hav tävlar i kapp i blåtoner.

För den som är van vid svensk sommar av mer klassiskt snitt är det dessutom fullt möjligt att bada, även om man nog får vara beredd att lokalt betraktas som lätt galen.

Men mitt i allt detta är kontakterna med hemmafronten i Stockholm är livliga.

Kalenderfrågor i mängd måste avgöras inför nästa och kommande veckor. Riksdagsfrågor måste besvaras. Och ett och annat både knepigt och viktigt problem måste ventileras och avgöras. Telefonsamtal åt olika håll i olika ärenden måste klaras av.

I kväll blir det dock synnerligen lokal middag med synnerligen lokala vänner och synnerligen lokalt vin. Alls icke illa.

83 Responses to Solen flödar

 1. sofia Sd skriver:

  icke på något vis är jag till höger, alliansen har fått mitt liv att rasa ihop fullständigt ekonomiskt. man har halverat min inkomst, dock är inte mina banklån och studielån halverade, ändå finner jag dig rätt sympatisk Carl Bildt,
  lite avundsjuk är jag ändå över att du kan göra sånt som jag skulle vilja göra. men på intet vis är jag missundsam, ha det kul och trevligt ”Lokalt” var du än befinner dig
  mvh sofia

 2. maverick skriver:

  Det låter som om du i alla fall får koppla av litet grand denna vecka. Det är dig väl unt.
  Kvällens lokala middag blir nog *****- ig på ett lokalt sätt!

 3. jkern skriver:

  Låter hemskt trevligt där nere i söder, men här flödar allt solen också;D

 4. Kim S. skriver:

  Aldrig får du koppla av helt och hållet. Kan bara se det framför mig hur utrikesministern sitter på stranden med en laptop och mejlar till Rosenbad. Ha det bra nere i Europa!

 5. globetrottern skriver:

  Det är inget fel alls på Medelhavet! Men glöm inte bort närområdet, tex Danmark. Om vinet är lika bra och lika lokalt vet jag inte, men ölen är det i alla fall!

  Länktips om Köpenhamn: http://www.copenhagen.se
  http://www.copenhagen.se

 6. Kachina skriver:

  Men, Carl. Visst är du medlem i regeringen? Samma regering som nu, för att ”hjälpa” folk, går ut med krav om sjukintyg från första dagen.

  Undrar om det inte är starkare saker, än vin, ni dricker på regeringsmötena. Har det fullständigt tiltat i synapserna? Det enda ni visar är att ni inte lever i samma verklighet som folket.

 7. john81 skriver:

  Kachina:
  Kom ihåg att Bildt är utrikesminister, och har ingenting med framtagandet av förslaget om sjukintyg från dag 1 att göra. Det ligger inom folkhälsoministerns ansvarsområde (vad hon nu heter) och det är hon som tagit fram detta förslag. Den enda ytterligare inom regeringen som hon har anledning att diskutera det med – i samband med regeringssammanträdena – innan det läggs fram inför riksdagen är Reinfeldt.
  Bildt har ingenting med förslaget att göra.

 8. Kachina skriver:

  Jo, jag vet. Han skall inte syssla med inrikespolitik, men han sitter med på regeringssammanträdena och jag tänkte att han, för min räkning, skulle fråga folkhälsoministern och även herr Littorin, om de dricker för starka saker vid och innan beslut. Det gäller liksom att befinna sig i verkligheten när man skall besluta om verkligheten.

 9. smalanningen skriver:

  Håller med Kachina om att det är ett bedrövligt förslag, men tycker nog att man inte skall använda just Carl Bildt för att föra fram ditt budskap. Det skulle nog bli väldigt olyckligt om Bildt gick in med pekpinnar om frågor som inte rör honom…

  Alla statsråd har väl mailadresser? Skriv!

  Solen strålar över Småland idag. Vårkänslorna spritter i kroppen. En bra dag att vara människa.

  Men jag undrar fortfarande hur ett synnerligen lokalt vin är skapat egentligen :-)

 10. Kachina skriver:

  Lokalt vin är framtaget från druvor odlade i trädgården till det hus där middagen intas. Fot-trampat av värden i träbalja, s.k. ”Fotsvetts-vin”, inte slotts-vin.

  Ja, alla ministrar har elektronisk postlåda och elektronisk soptunna samt en nästan lika elektronisk sekreterare som har till uppgift att skydda ministern för den obehagliga verkligheten. En rikoschett tar lite bättre. Liksom att Carl vid en regeringslunch säger:

  ”En kommentator i min blogg undrar hur mycket och hur starkt ni dricker, eller om den rena dumheten är en medfödd begåvning? Vad skall jag svara?”

  Det var väl diplomatiskt och komprometerar inte Carl på något sätt. Det kan ju även tas upp i sammanhanget att Littorin (skapa arbete genom sänkt a-kassa) påminner om den man som på 1500-talet tog fiskespöt och ställde sig att fiska i en vattenpöl utanför Landskyrkan i Skellefteå. Dumt? Tja, det var en av Finnforsrövarna och medan folk begapade hans dumhet, plundrade de andra rövarna kyrkan och kläder i kammaren på värdeföremål.

  När vi idag ser att lågavlönade arbetares löner höjs med 5% och högavlanade direktörers löner höjs med 50%, kan man ju fundera på om folket plundras medan Littorin avleder uppmärksamheten genom att fiska i en vattenpöl.

  Nämnas bör att historien om Finnforsrövarna hände i verkligheten. Den avslutades när de rövat bort en piga för sitt eget nöja. Min anfader Albrekt och hans son Nils surnade till. Tog var sin högaffel, gick upp till grottan och tog bort alla fem rövarna.

  Akta sig Littorin, så jag inte surnar till. :-) OBS. Det var ett skämt. OBS

 11. john81 skriver:

  Kachina…
  Dina resonemang kring gott vin i Sydeuropa (eller vad det nu är du skriver om) begriper jag mig inte riktigt på, men det intresserar mig heller inte så mycket.

  Angående sakfrågorna…
  jag kan kanske hålla med dig i sakfrågorna om detta gällande sjukintyg. När det gäller A-kassan har jag inte bestämt mig än eftersom just nu står argumenten för respektive mot sänkt A-kassa i ord mot ord och ingen sida kan bevisa att den andre har fel.
  Jag förstår hur Littorin och Borg resonerar kring A-kassan, är inte övertygad om det fungerar, men tycker trots allt att resonemanget låter intressant och är nyfiken på att – om några år – se om det fungerar. Först då kan i vart fall jag ta ställning för eller mot sänkt a-kassa som metod för sänkt arbetslöshet.
  Detta om sakfrågorna,

  … men fortfarande. Du ska inte räkna med att dina budskap till till dessa två ministrar (Borg och Littorin) och inte heller folkhälsoministern når dessa genom denna blogg, eftersom Bildt inte har denna blogg för att den ska fylla en funktion i hans arbete som utrikesminiser, utan som politiker i största allmänhet. Bloggen fyller ingen funktion i regeringens sammantagna arbete, och jag tror inte att några andra ministrar förutom Bildt själv går in och kikar här, och han lär heller inte vidarebefodra din kritik mot bland annat Borg och Littorin till dessa två.
  Skriv istället till respektive departement som berörs av frågorna. De kanske inte läses av ministrarna personlien, men det bidrar till den stora skara som redan nu protesterar mot förslagen genom att skriva till departementen, och den stora mägden protestbrev kan eventuellt få effekt på regeringens beslutsfattande.

  På denna blogg är det bättre om du ägnar dig åt att kritisera Bildt personligen gällande de frågor som rör honom personligen och som ligger inom hans ansvarsområde som utrikesminiser. Det är det enda som lär kunna ha någon effekt så länge du skriver på denna blogg.

 12. Kachina skriver:

  Sänkt a-kassa skapar inte ett enda nytt jobb. Det är bokstavligt talat som att fiska i en vattenpöl.

  Ni ät många här som vet varför Bildt bloggar, vad han vill höra och vad han säger i olika sammanhang. Carl Bildt är i första hand människa, i andra hand minister. Ni har helt fel m ni tror att, när ministrar möts, talar de bara sakfrågor. Det talas, förutom sakfrågor, en mängd ovikommande frågor, alltså rent socialt rundsnack. Jag tror inte att brev från privatpersoner till ett departement avhandlas i de samtalen. Däremot kommenteras med all säkerhet rubriker,………..och Carl Bildts blogg är en enda jättelik RUBRIK.

  Det finns knappast ett medium, förutom drakarna och TV, som har lika stor genomslagskraft som Bildts Blogg. Jag är helt säker att hela regeringen läser den och om de skulle missa det är jag ändå säker på att Littorins fiske i en vattenpöl kommer fram till hans öron.

 13. ucce skriver:

  Angående diskussionen om huruvida sänkt a-kassa ger fler jobb finns en intressant artikel om detta i IMFs senaste World Economic Outlook.

  Där konstaterar man ”Countries that have enacted reforms to lower the cost of labor to business and improve labor market flexibility have generally experienced a smaller decline in labor share.”

  Med andra ord, länder med större rörlighet på arbetsmarknaden (läs sänkt a-kassa) leder till ökat välstånd på den globaliserade arbetsmarknaden.

  Se gärna sammanfattningen på http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2007/01/pdf/5sum.pdf

  Har för mig att Cecilia Skingsley skrev en artikel i DI om detta också.

 14. Kachina skriver:

  Vad jag förstår är det lönedumpningen som leder till mindre arbetslöshet. Sänkt a-kassa leder till sänkta löner och ökad fattigdom. I samtliga länder där a-kassan sänkts har det lett till ökad fattigdom, en miljon fler i USA under 2003, samtidigt som några få oerhört rika har blivit oerhört äckligt rika. Frågan vi måste ställa oss är;

  Vem är världen till för, människorna eller miljardärerna?

 15. ollemunter skriver:

  Kachina!

  Ja inte är vi så jäkla dumma att vi inte fattar vad etablissemangrt snackar om. Mest bara skit, antar jag. Jag tänker på Stig Malm som svek på det grövsta med sitt ljug. Han erkände att han gjort upp med näringslivet bakom ryggen på medlemmarna och detta sitter karlfan och erkänner i TV och erkänner att han ljög, då han blev tillfrågad.
  Efter detta har han åtskilliga gånger varit med i debatter.

  Nu har dom också släpat fram Göran Persson som talare 1:a maj i Gnesta. Han vågar väl inte åka längre utan livvakter. Vad ska han prata om då. Antagligen om sina kor och grisar, vad annars.

 16. sofia Sd skriver:

  Inte för att vara oförskämd emot Carl Bildt, det menar jag verkligen inte, men hela högerpolitikens ide verkar bygga på att inte ha en arbetarrörelse, utan bara arbetare. Därför blir det som det blir nu. dom rika blir rikare och dom fattiga får krälai stoftet. För arbeten finns ju knappt

  Själv har jag fått ställa in läkarbesök, tandläkare, jag är på väg ut ur A-kassan och inte heller kan jag besöka min släkt eller mina vänner det kostar för mycket med tåg och buss, Allt jag har går till lån och skulder. Annars hamnar jag hos kronofogden, och det vill jag verkligen inte. Sen är det ju bara sociala förvaltningen kvar.

  Frågan är hur allt skall lösas? Kommer jag tvingas bli ett socialfall nu? Vem kommer det att gagna? blir det billigare foch bättre ör sverige? suck

 17. maverick skriver:

  Och din lösning, Sofia, på problemen är?

 18. Kachina skriver:

  MIN lösning på problemet är att sänka arbetstiden till sex timmar, så att fler får arbete. Vi har under 1900-talet sänkt arbetstiden flera gånger utan att världen rasat samman. Jag förstår inte varför det inte skall gå nu, särskilt när det är mer motiverat eftersom allfler elektroniskt styrda ”arbetare” gör jobben.

  Varför klaga på att allt färre måste försörja allt fler, samtidigt som man ruvar som en äggsjuk höna över sitt 8-timmars skift. Jobba mindre, då får fler jobb och ni har samtidigt tid att njuta av livet.

 19. smalanningen skriver:

  Jotack jag vet vad lokalt vin är, det var just vad uttrycket ”SYNNERLIGEN LOKALT VIN” betydde jag var ute efter… Mest på skoj bör väl tilläggas.

  Jag är emot att minska dagens ersättningsnivå på A-kassan, men definitivt för att minska ersättningslängden. A-kassa ska vara en temporär lösning och inte en långtidsdito – något som det de facto är för många idag.

  De här pengarna som tjänas på detta får gärna användas till att kraftigt professionalisera arbetsförmedlingen/AMS. Varför har ett flertal rekryteringsbolag lyckats så bra i Sverige trots ett tämligen litet underlag? För att vår arbetsförmedling varit totalt värdelös…

  I min drömvärld är staten ägare till Sveriges bästa rekryteringsbolag. En arbetssökande behandlas som en människa, med såväl respekt som med skyldigheter. Långsiktiga kontakter med både små och stora företag sätts upp. Man ser i större utsträckning till att anordna och stötta KY-utbildningar inom lämpliga yrken. Trainee och praktikant är inte längre skällsord, utan precis som de allra flesta länder i världen en väg in till ett långsiktigt och lukrativt jobb…

 20. Kachina skriver:

  Problemet handlar om marknaden, inte om AF/AMS. De skapar inga jobb. Utbildning under arbetslöshet är ett måste. När jobben kommer, måste arbetskraften vara kompetenta redan från första dan.

  Jobben kommer när vi sänker arbetstiden till sex timmar, med en tjugominuters rast. Sänka lönen? Nix, vi har gått från 50 timmar till 40 under 1900-talet, från noll semester till fem veckor, utan att lönen minskats. Pengarna finns redan i företagen, men de går ut i miljarder till fantasilöner och bonus åt några få direktörer. Det är helt enkelt en sjuk snedfördelning som får konsekvenser i samhället. Vill man ta de konsekvenserna för att några få skall få vara äckligt rika?

  Tja, anklaga bara inte de arbetslösa för att de är arbetslösa. De är arbetslösa därför att samhället inte anpassat sig till de tekniska framgångarna. De skall tas tillvara genom sänkt arbetstid över lag, inte genom att göda grisarna. Basen för varje självförsörjande ”gård” är mjölkkon. Om man börjar göda grisarna istället för korna, är man ganska snart illa ute.

 21. soli01 skriver:

  Vid Sandvik i Sandviken har det under många år krävts intyg från första sjukdagen. De som funderar kan ju kontakta facket där ocjh fråga vad de tycker. Enl vad jag hört är alla nöjda med denna ordning! Snabbare hjälp för de som har olika problem.

 22. kurper skriver:

  Jag håller med soli01 om att det kommer att fungera bra med sjukintygen. Arbertsgivare är inte intresserade av att bråka med sina anställda. Intyg kommer bara att avkrävas anställda som missbrukar osjälig frånvaromöjlighet. Jag har själv erfarenhet av att ha använt detta och det är bara till för att skapa ordning och reda på arbetsplatsen. Det föregås normalt av en tidigare dialog med den berörde då missbruk påtalats

 23. rinaldinho skriver:

  Jag tycker det är intressant att läsa vad Kachina skriver men från min horizont finns det ett par saker man bör beakta:
  – sänkningar av arbetstid och höjningen av lönerna har möjliggjorts av att Sverige och andra länder har haft en mycket gynnsam utveckling ekonomiskt som vissa hävdar kommer från utsugning av tredje världen, konsumption av ändliga resurser så som malm samt ett försprång erhållet genom att man höll sig utanför (eller sålde till högstbjudande) andra världskriget.
  – betalt arbete är inte en konstant som liksom en banan kan delas på 2, 4 eller 6 personer.

  En sänkninga av arbetstiden till 6 timmar med oförändrad lön ger enbart effekter om det finns en produktivitet som betalar för skillanden mot 8. Se på tyskland som idag redan till viss del inför reducerad tid men som inom vissa brancher varit tvungna att
  acceptera en återgång.

 24. Kachina skriver:

  Produktiviteten är så hög att bolagen inte vet vad de skall göra av miljarderna. De rinner nu ner i fickorna på enstaka direktörer. Ericssons ägare är väl de första att sätta klackarna i backen. Något vettigare måste det gå att göra med pengarna.

  Att vi sedan har vår standard på grund av, eller tack vare, utsugningen av tredje världen är ett problem jag inte har någon lösning på. Jag kan bara konstatera att tredje världen inte längre accepterar att vi lägger beslag på 80% av resurserna. Upproret har börjat och kommer med all säkerhet att eskalera.

 25. smack-a-doodle skriver:

  Hälsa din fru att hennes Parmigiano Reggiano är underbar, Carl! :-)

 26. rinaldinho skriver:

  Ahhh men jag tror du skojar med mig aprillo…
  Jag håller med om löneutvecklingen när det gäller de enstaka direktörer och man kan som enskild aktieägare gott ifrågasätta nivåerna men det du talar om är något helt annat. Jag talar om den produktivitet som gjort det möjligt för oss att förvalta försprånget och se till att få den standard som vi har idag. Du talar om 6 timmars dag, dela på jobben etc sam omfördelning.
  Det jag talar om är att produktiviteten inte finns där för att betala för allt detta. Inte ens om du avskedade de 100 högst betalda cheferna på Ericsson fick du ihop de pengar som krävs för att klara av att motivera varför du och jag skall kosta 500-1000 kr timmen för det vi gör på jobbet när man i andra länder kostar mindre.
  Att sätta upp tullar och hinder hjälper inte långsiktigt utan skillnaden måste motiveras med att vi är bättre eller effektivare alltså produktivare.
  Är vi inte det: Adjöss till hela A kassan och sjukvården och vårt system.
  Är du en bättre arbetslös än den som är arbetslös i Spanien och som får hälften av det du får? Hur då?

 27. rinaldinho skriver:

  Upproret mot utsugningen som du nämner är ju dessutom än mer spiken i kistan för ditt inlägg. Hur skall du kunna motivera att vi här har ett annat dyrare system än övriga länder när vi slåss med dem på den globala arenan? Hur motiverar du de som jobbar mycket eller de som på sina 6 timmar får mer uträttat än andra får på hela veckan?
  Visst är vårt system inte perfekt men man skall nog ta en funderare på för och nackdelarna totalt innan man som du rusar iväg och skall ändra fundamentala regler.
  Experientverkstäder har vi sett i andra länder med avskräckande resultat.

 28. rinaldinho skriver:

  Men jag håller med om att ersättningarna i en del fall är för höga och dessutom är jag övertygad om att man vid en viss nivå (vad den nu är) inte motiveras mycket mer av extra penhar utan att det är andra faktorer som spelar in. Motivationen är makt, ambition. intressanta uppgifter, position och utmaningar. Jag är övertygad om att huvuddelen av direktörerna (och riksdagsmännen/kvinnorna med) skulle stanna kvar även om du sänkte lönen för dem med 25%.!!!
  Den du!

 29. maverick skriver:

  Så var vi då tillbaka på ruta ett i denna blogg. Dvs där Kachina sprider sin socialistiska drömbild med oförminskad intensitet.
  Kachina, den otäcka Palme- eran är förbi, tack och lov!
  Det lilla privata aktiebolag som jag driver bollar inte med miljardvinster och bonushysteri, 6- timmars arbetsdag vore lika med tack och adjö för oss.
  Nu försöker vi glömma den tiden då Palmes inrikespolitiska vänstersocialism örjade bryta ner Sverige och hans utrikesideologi ledde till hjärtliga handskakningar med Castro samt leende omfamningar av Arafat.
  Palmes bästa talang var när han ibland spelade lergök på regeringssammanträdena!

 30. sofia L.S. skriver:

  Maverick som svar på din fråga, som egentligen inte är ett svar utan en fråga. Bollar alltså tillbaka till dig. Vad tycker du? Hur löser jag som kvinna arbetsmarknadens problem? sofia

 31. Kachina skriver:

  När det gäller produktivitet är det så enkelt att människan inte klarar att vara 100% effektiv i 8 timmar. Minst två av dessa timmar går hon i standby- läge, där hon funderar hur hon skall sy ihop dygnets tre bitar om 8 timmar, arbete, fritid och sömn.

  Att dela dygnet i fyra bitar om sex timmar ger effektivare arbete, fritid och sömn. Sedan är det så att samhället utvecklas. Vi har gått från 12 timmars arbetsdag, från noll semester till fem veckors semester på ett århundrade. Det var resultatet av effektivare verktyg och teknik som omvandlades till fritid.

  Menar ni att utvecklingen stannade av på 60-talet? Nej, den har bara gått snabbare. Ett träd som fälldes och bearbetades på 40-talet tog 40 minuter, på 60-talet 20 minuter och idag tar det mellan 5 – 8 sekunder. Produktiviteten har aldrig varit så hög.
  Den som ”segar” 8 timmar på jobbet, trivs inte och då kan du som arbetsgivare börja fundera på den psykosociala miljön inom företaget och din roll i det hela.

  Det finns bara en viss mängd pengar i ekorrhjulet. Frågan är närmast hur de fördelas. Sedan 90-talet har de tvåhundra miljarder som rationaliserats bort inom sjuk- och äldrevård, vällt upp genom skorsten på aktiebörsen och direkt i fickorna på redan äckligt rika bonusdirektörer. Allt detta medan ”Tant Agda” på servicehuset ligger och krälar i sin egen avföring.

  På vilket sätt är det bättre för samhället Spanien att den arbetslöse får hälften av det den arbetslöse här får? Det är inte alls bättre. De får en skyhög kriminalitet, vilket blir resultatet även här. Läs dagstidningarna, det skulle förvåna mig om vi inte snart passerar Mexico och Brasilien i kriminalitet per capita.

  Det är nämligen så att alla som föds till den här världen anser sig ha rätt att leva här. Om man begränsar deras möjlighet att leva, om några få lägger beslag på 80% av resurserna, kommer de som undertrycks att ta sig friheter. Alla vet vi det, men alla är vi lika dumma som soldater på slagfältet. Det är andra som dör, inte jag. Det är andra som drabbas av kriminaliteten, inte jag. När det sedan sker, står du både överraskad och förnärmad.

  Det samhälle vi nu bygger, håller inte. Som gammal byggmästare kan jag se det redan när de lägger grunden.

 32. soli01 skriver:

  Visst-Kachina- kan det vara bra att arbeta 6 tim i stället för som nu 8 timmar. Var vill du egentligen komma med det du säger sedan. Om det blir 6 timmar/dag vilket inte vi har råd med. Det måste ju du som gammal byggmästare också veta. Alla undersäkningar i en förkortad arbetstid kostar oerhörda pengar och detta ständiga upprepande att några-för de är inte många- skulle utgöra en anledning att införa nämnda- förvånar mig. Detta är inte vad vi behöver. Det blir mer och mer långtidssjuka här i landet , vi är i täten när det gäller att vara sjuka. Där måste vi sätta in all kraft och få ett friskare samhälle. Det har mer eller mindre under senaste tiden helt ”kalkat” ur. Nu får vi hoppas att det tas krafttag mot det ”sjuka Sverige”.
  I övrigt är det helt rätt att det genom att utnyttja ny teknik mm går betydligt snabbare att t ex avverka. Har jobbat i skogen i min ungdom, så hur det var att slita där är ingenting jag längtar tillbaka till.
  Visst håller det samhälle vi nu bygger. Bra vård och att vi hjälps åt genom idogt arbete kan vi hjälpa de som verkligen behöver hjälp. Samhället kan inte alltid vara med överallt-personligt ansvar är inte att förglömma.
  Jag ser ingen konflikt i detta.

 33. ollemunter skriver:

  Kachina!
  Hur kan du vara så säker på att det inte finns dom som klarar av att vara effektiva i 8 timmar. Jag hade ett jobb där en person endast tog sina pausar som var fastställda och endast gjorde mycket korta toalettbesök. Alltså den personen var nära nog effektiv i den stipulerade tiden 8 timmar som arbetstiden varade i.

  Jag har sedan stött på sådana människor genom livet på flera arbetsplatser. En del anses som fegisar eller rena idioter eller rövslickare.

  Dom flesta människor är vanedjur och fogar sig efter massan, så dessa nitiska människor har ofta ingen eller ringa effekt på oss andra. Dom blir också ofta utsatta för diverse trakasserier eller i västa fall mobbade.

  Det är ingen idé att diskutera 6 timmars arbetsdag längre, ty det finns inte minsta opinion från folket. Småbarnsföräldrar, många jobbar redan 6 timmar, vilket är en möjlighet för dom som kan. Jag har haft sådan kompisar, som sedan fortsatt med 6 timmar även sedan barnen blitt större, med arbetsgivarens medgivande. Så möjligheterna finns.

 34. Kachina skriver:

  Människans mål har hela tiden varit hundra procent fritid och en maskin i garaget som producerar försörjningen. Vi har lyckats allt bättre mot det målet. Vem påstår att vi inte har råd? Samma krafter som påstod att vi inte hade råd med 45 timmar, med 40 timmar, med semester och pension, samma krafter som påstod att kostnaderna för sjukersättningarna skulle ruinera landet, samtidigt som f-kassan hade ett överskott på 30 miljarder?

  Samhället utvecklas och vi bör utvecklas med det. De enda som nu skördar frukterna av utvecklingen är bonusdirektörerna. Ingen opinion för 6 timmar? Känner du några dubbelarbetande 30- åringar med tre småbarn, varav ett blöjbarn? De ligger faktiskt på gränsen av vad en människa klarar av.

 35. seekstromd skriver:

  Kachina
  Fakta är att arbetsgivaren skall ha möjlighet att kräva sjuk intyg från första dagen. Och det är du säkert väl medveten om. Det är inget KRAV som du skriver i tidigare inlägg.

  Är övertygad om att på de flesta arbetsplatser kommer det inte att vara någon skillnad. Jag har anställd personal och kommer inte att behöva utnyttja möjligheten.

  Det kommer endast att göra det svårare för de med otydlig måndags sjuka 10-20 ggr/år

 36. Kachina skriver:

  Det förutsätter att företagaren är begåvad med sunt förnuft. Är du säker på att alla företagare har det? Jag har sett företag där ledningen agerar som om arbetarna vore fienden.

 37. soli01 skriver:

  Bonusdirektörerna säger Kachina- ett mantra som vi hört tidigare. Varför hatar du direktörer det är även människor, som har haft den rätta turen i vår värld. Jag skiter fullständigt i direktörer och vi kommer ingen vart om vi oupphörligen fasnar i denna rundgång.
  Nu tar vi nya tag och siktar mot bättre tider och ser något positivt också-ingen har som mål att förstöra samhället. Det finns bakåtsträvare som bara gnäller!
  Ta ett konkret exempel på företag som ser sina arbetare som fiender!

 38. Kachina skriver:

  Nån dj-a måtta får det vara. Direktörer är inte mer än människor, så av vilken orsak skall de lägga beslag på största delen av kakan? Visst får det finnas skillnader, men det får inte bli klyftor. De finns bara en viss mängd pengar i omlopp i ekorrhjulet och det är en fråga om hur de fördelas.

  De flera hundra miljarder som rationaliserats bort i sjuk och äldervården, har dykt upp hos börsföretagen som nu har så mycket pengar att de inte vart vad de skall göra av dem. De hamnar som bonus hos en övergödd gris som inte rymmer mer och där stannar cirkulationen av, till men för marknaden. Sedan kan man fråga sig vem som gjort sig förtjänt av bonusen när företaget fått mer än det behöver, kunderna som betalt in pengarna eller direktören som lurat dem att betala dyrt?

  Visst skall vi högakta de framgångsrika, men får vi vara hur dumma som helst?

 39. maverick skriver:

  Sofia!
  Du har väl inte hamnat i den situation som du befinner dig i p.g.a. den nya regeringen. Själva grundorsaken måste rimligtvis ligga längre tillbaka och då är det väl bra att vi valt ett nytt regeringsalternativ som inte kör på i gamla misslyckade hjulspår utan försöker skapa en ny modell.
  Att sedan hela modellen inte fungerar omedelbart måste vi acceptera men i stället för att bara klaga bör vi komma med konstruktiv kritik för att försöka få förbättringar/ förändringar till stånd. Inte rop och krav till återgång av något misslyckat och gammalt!
  Som småföretagare sedan mer än 30 år tillbaka vet jag verkligen hur kämpigt det har varit ibland – mitt eget startkapital var t. ex. en ”kombinerad ryggsäck” fylld med flera års studieskulder samt en portion nytänkande inom mitt område.
  Mvh M

 40. sidensvansen skriver:

  Jag har röstat på borgarna i över tjugo år. Men för första gången har jag ångrat mig.
  Vad krävs det för att det ska bli nyval?
  I och för sig tillhör jag den gruppen som numera får tusen kronor mer varje månad. Men jag känner ingen glädje över pengarna. Tusen kronor hit eller dit. Vad spelar det för roll? Dom tar ändå slut innan nästa lön.
  Låt istället dom arbetslösa vara arbetslösa i lugn och ro…utan en piska efter sig.
  Varför måste alla vara friska, allerta och supereffektiva?
  Låt dom som vill jobba…jobba.
  Och låt dom som vill släpa benen efter sig…släpa benen efter sig.
  Vi har nog råd med både ock.

  Jag menar inte att alla arbetslösa inte vill jobba…men en och annan finns det nog.
  Men vad gör det?

 41. Kachina skriver:

  Jaja, vi är flera företagare som startat med ”ryggsäck” och som haft det kämpigt. För den skull kan man inte hoppa på varje nytt tåg som kommer. Man måste granska innehållet och se om det är realistiskt, inte bara haka på för att det är nytt.

  Visst, de visar att de gör något. Littorin har ställt sig att fiska i en vattenpöl. Det kallas att göra något, men det blir ingen fångst. Det kan en femåring räkna ut.

  Den här regeringen är inkompetent. Det är människor som levt på bidrag i hela sitt liv (partistöd) och aldrig haft ett riktigt arbete. Det kan bli hur vansinnigt som helst. Det ser man inte minst på det senaste utspelet om att ta bort skatteutjämningen mellan kommunerna. Antingen har de ingen aning om vad de sysslar med, eller så vill de helt enkelt fullfölja min önskan att dela landet vill Dalälven.

 42. Kachina skriver:

  Maverick

  Orsaken till att Sofia hamnat i den situation hon är,…..är väl ganska lätt att räkna ut för en företagare med alla synapser kopplade. Från -95 har ca. 12 000 banktjänstemän sagts upp och ersatts, med vad? En ledtråd är dator och Internet.

  Vi har haft mycket god tillväxt, bäst i Europa, sedan 2000, men inga nya jobb. Vad beror det på? Ja, inte på regeringen. Regeringar skapar inga jobb. Så, vad beror det på? Ledtråd, robot, datoriserad tillverkning.

  Därför finns det tvåhundra sökande på varje jobb. Alltså, om du inte fattat det, så finns det många fler arbetssökande än det finns jobb. Roboten, inte människan, gör arbetet. De som är arbetslösa är alltså inte lata. Det finns helt enkelt inte jobb och orsaken till det är de snabba tekniska framstegen. Visst finns det någon arbetslös som är lat. Lata har alltid funnits, men vad f-n, skall vi anpassa samhället efter dem?

  Ni måste se verkligheten. Tekniken har tagit över arbetsmarknaden

 43. ollemunter skriver:

  Think man, robotarna betjänas av människan, inte tvärtom.

 44. torsten99 skriver:

  Kachina,
  Du utger Dig för att vara en före detta företagare.
  Jag har i ett par veckors tid läst Dina inlägg.
  Jag påstår att det är väldigt svårt att tro att Du har en företagarbakgrund. Eller det kanske är Soros som fått din politiska uppfattning att svänga över till rent socialistisk syn.
  Jag går inte i debatt med Dig nu. Du svänger Dig för mycket. Din uppfattning om näringslivet är alldeles för långt åt vänster. Du kanske varit i lag med Gudrun Schyman? 6 timmars arbetsdag???
  Kan Du på något sätt bevisa att Du inte är en ungkommunist utan att Du är den Du utger Dig för att vara?

 45. ollemunter skriver:

  Men sidensvansen då. Du ångrar ditt val. Tja, jag ser ingen annan utväg, än att du sätter igång och bygger en giljotin.

 46. Kachina skriver:

  Think, roboten jobbar dygnet runt, året runt, utan semester. Servas av människa ca. ca tim/mån.

  Torsten
  Nej, jag kan inget bevisa utan att avslöja min identitet,…..och det vill jag inte göra. Det är klart, kanske Soros blev socialist efter att han plundrat Sverige. För honom skulle det vara ypperligt med fler socialistländer, nu när han hittat koden in till Riksbankerna.

  Annars går det ypperligt bra att vara företagare utan att vara blå eller extremblå. Se bara på Carl Bennet. Det går alldeles utmärkt att driva företag i symbios med de anställda, istället för att sitta på distans och tro att om ”grisen mår bra, mår gården bra.”

 47. soli01 skriver:

  En mycket kometent regering har vi utan tvekan nu, men det kan vara risk att det går för fort med omställningen. Socialisterna har som mål att skinna de som har skrapat ihop en slant. Det är -för jag känner en hel del- riktiga fuskmakare många av dem. Kom inte och påstå att någon är dum, som en del här vill påskina, det faller bara tillbaka på den som använde det ordet.
  Ha nu en skön helg och gå ut i solen och njut av detta fina land Sverige-även de som ser allt i svart!

 48. sidensvansen skriver:

  Men ollemunter då!
  Ska man ta livet av sig bara för att man gjort något som man ångrar?
  Då blidde det inte många kvar på denna jord.
  Men jag tycker inte om när man sparkar på dom som redan ligger.
  Och sen får man kalla det vad man vill. Eller använda vilka tjusiga formuleringar som helst.

 49. karrman skriver:

  torsten99:

  Du glömmer att Kachina inte är företagare längre. Soros snodde pengarna.
  Ingen entreprenör där inte. Låter mer som en teknikfientlig miljöpartist.

  Entreprenören skulle frågat sig vad kan Sverige göra för att utnyttja ny teknik
  och skapa nya företag. Unik situation i världsekonomin idag.
  Jättemarknad i Kina, Indien och gamla östeuropa öppnas upp för svenska företag samtidigt som kommunikationstekniken revolutioneras.
  Ungefär som i slutet av 1800-talet när många av de svenska storföretagen grundades.

 50. torsten99 skriver:

  karrman,
  Vet att Kachina är en ”före detta företagare”??
  I övrigt tycker jag att Din analys är riktig.

 51. Kachina skriver:

  Skillnaden mellan mig och ni är att jag fattar att Soros snodde pengar av mig. Ni fattar tydligen inte att han gjorde det även av er. Totalt dränerade han svenska folket på ca. 700 miljarder. Detta betalades med lån som amorterades med 400 miljarder ur våra pensionsbesparingar. Resten betalar vi, jag och du och alla andra skattebetalningar genom skattsedel och nedskärningar i samhällsservicen. Det som förr gick till tandvård och mediciner, används nu för att betala de lån vi tog för att täcka upp för Soros aktivitet och Bildt-regeringens passivitet.

  Har ni fattat nu?????? Även ni förlorade pengar. Sedan är en statlig myndighet dum nog att bjuda Soros på middag och att träffa både Bildt och Kungen. Alltså,….om jag förlorar 700 miljarder på poker, inte f-n bjuder jag vinnaren på middag.

 52. watson69 skriver:

  Kachina

  Jag vet inte om du vet något om expempelvis dagens industriarbeten.
  Som du skriver så förefaller det som att så inte är fallet.
  En massa indutrijobb är inget annat än övervakning och ev lite bearbetning.
  Ex dagens gjutning som sköts av robotar och syning av en person, Fleropsmaskiner som heller inte är jobbigt.
  Jag är själv gjutare, jag har betalda matraster, maskinen sköter sig själv när jag äter.
  Det säger sig ju själv att skulle vi gå ner på 6 timmars arbetsdag så skulle det inte bli ett dugg mer gjort men lönekostnaden skulle öka med 33 %.

  Har lite svårt att förstå hur du tror att svensk industri skulle överleva.
  Men en sak ska du ha klar för dig att för att ROBOTEN gör gjutningen så har den inte tagit över, bara gjort jobbet mindre jobbigt.

 53. torsten99 skriver:

  Än en gång Kachina,
  Kom ut ur Din ”grotta” och se världen som den är. Det hjälper inte att gråta över ”spilld mjölk”.
  Det Du förespråkar är definitivt inte att lära sig av historien.
  Vi måste se till att upprätthålla och förstärka vår konkurentkraft i världen.
  Det är också vår plikt att motverka och försöka medla i konflikter varhälst de uppträder. Detta innefattar även miljöhot.

 54. Kachina skriver:

  watson

  Har du inte förstått det jag skriver. Hur många fler arbetare hade behövts om inte roboten gjort arbetet? Kan du då förstå varför det är fler arbetslösa än det finns arveten? Jobbar du verkligen alla åtta timmarna? Det förändrar ingenting om du går hem efter sex timmar med samma lön. Roboten vet inte ens att du gått hem, eller att du tagit lunch.

  Jag gråter inte över spilld mjölk, men eftersom ni håller på och drar upp Soros i alla sammanhang, som om jag förlorat en förmögenhet till just honom, måste jag tala om hur verkligheten ser ut. Det är inte jag ensam som förlorat 700 miljarder till honom och ni verkar liksom inte fatta att även ni har förlorat och att ni har förlorat på grund av Bildt-regeringens passivitet.

  Är det någon som skall krypa ut ur grottan, är det ni. Det som är gjort, går inte att göra ogjort. Inget att gråta över, men man borde åtminstone vara medveten om vad som hänt.

 55. karrman skriver:

  Kachina

  Problemet går djupare än så. Det handlar i grunden inte om finanskrisen eller
  försvaret av den fasta växelkursen 1992.

  Fanns ett grundläggande problem i den svenska ekonomin sedan sjuttiotalet.
  Det var de återkommande ”devalveringscyklerna”. Systemet med fast växelkurs
  var inte förenligt med den svenska lönebildningen. Vi hammnade i periodvisa kostnadskriser som ”löstes” tillfälligt med devalveringar av kronan.

  Lösningen var ett stabiliseringspolitiskt regimskifte där såväl penningpolitikens som
  finanspolitikens uppgifter definierades om i grunden. Finanspolitiken måste vara
  långsiktigt hållbar och penningpolitiken underordnas ett inflationsmål.
  Samtidigt gjordes växelkursen rörlig för att omöjliggöra spekulanter som Soros
  möjligheten att vänta in de återkommande devalveringarna.

  Den kritik man kan rikta mot politikerna är att de för sent insåg att detta regimskifte
  var nödvändigt.

 56. maverick skriver:

  Heureka!
  När jag vaknade i morse stod det klart för mig – Kachina är Anna Sjödin! Ger sig aldrig, rabblar ständigt samma mantra, har efter alla sina bravader gott om tid att hela dagarna sitta och bemöta allt och alla.
  Eller kan jag ha fel? Kanske förkastar alla traditionella vänstersocialister allt nytänkande
  och hyllar det förgångna. Och anser i stället sig själva för mer än andra och måste ta sig an den självpåtagna rollen att ”representera hela folket”.
  Hälsa Gudrun och flickorna!
  /M

 57. torsten99 skriver:

  Du har rätt maverick,
  Grämer mig att jag inte kom på det själv. Hon bör ju ha tid att hålla på med detta hela dagarna.
  Hennes spritdrickande förklarar också de tvära kasten i Kachinas inlägg.
  Bra jobbat!

 58. ollemunter skriver:

  Men sidensvansen då, är du helt bakom flötet. Du skall naturligtvis använda giljotinen som under franska revolutionen.

 59. Kachina skriver:

  karrman

  Jag säger inte emot när det gäller orsaken till finans- och valutakrisen. Det är hanteringen av de här kriserna som jag kritiserar. Sedan vill jag tillägga att en bidragande orsak till finanskrisen var sossarnas avreglering av finansmarknaden 1986. Våra bankdirektörers kunskap om marknadsekonomi hade de inhämtat från tidningen Kalle Anka, redan i grundskolan.

  maverick, torsten

  Som jag tidigare hävdat måste en Allianz-väljaren ha väldigt dåligt närminne. Det framgår väldigt tydligt av mina tidigare inlägg att jag är pensionär och man. Hur man kan koppla det till Anna Sjödin är för mig en gåta, men det är i o f s även andra tankeforemer inom Allianzen.

 60. torsten99 skriver:

  Kachina,
  Jag har inte förväntat mig att Du skall erkänna at Du är Anna Sjödin.
  Du erkände ju heller inte Dina brott i rättegångarna.
  Låt bli flaskan!

 61. karrman skriver:

  Kachina

  Ok. Man kan alltid diskutera politikernas hantering.

  Det viktiga är dock att systemet för finanspolitiken och penningpolitiken har
  förändrats. Kan se detta som en investeringskostnad för att förbättra
  den ekonomiska politiken och därmed få en långsiktig längre inflationstakt.

  Det kommer svenska folket att tjäna på i längden. Tråkigt att övergången inte skedde
  optimalt. Det är dock en tillfällig kostnad, men den lägre inflationstakten är en
  permanent förbättring.

 62. karrman skriver:

  lägre inflationstakt – ska det vara.

 63. Kachina skriver:

  karrman

  Nu är vi överens och även om jag inte är en vän av Göran Persson, måste man ge honom det erkännandet att han höll ekonomin och inflationen i strama tyglar.

  Det är bara synd att den här strama ekonomiska politiken används till att sparka på människor som redan ligger. Vi måste ha ca. 4% arbetslöshet om vi skall hålla inflationsmålet. Att då spotta på de arbetslösa och kalla dem lata,genomföra ekonomiska sanktioner mot dem, liknar mer ett psykologiskt beteende som elaka pojkar har när de rycker vingarna från flugor.

  Att dessutom göda grisarna, när det är mjölkkorna som är basen för gårdens överlevnad, verkar närmast sinnessjukt.

 64. grugel skriver:

  Kachina.
  Du vet mycket väl att den riktiga arbetslösheten inte är eller har varit på 4%.
  Den öppna arbetslösheten har varit på den nivån.

  Den riktiga arbetslösheten har varit desto mer omtvistad. (över 20% beroende på
  vem man frågar…)

 65. torsten99 skriver:

  Kachina,
  Alla som växt upp på en bondgård vet att skall man kunna fira en riktigt jul, krävs det att man har en fet gris.
  Eller tycker Du att alla smålandsbönder är sinnessjuka.

 66. Kachina skriver:

  Även om grisen är fet, tar den slut. Julen är kort. Göder man inte mjölkkorna lever man inte en bit in på det nya året.

  Undomsarbetslösheten har legat på 20%, annars är den totala siffran 7% om man räknar in de som är i utbildning, en utbildning som är direkt nödvändig. Vi konkurrerar inte med kineserna på plastprodukter utan vi konkurrerar inom högteknologin. För vår överlevnad är utbildningen en nödvändig investering, inte en kostnad.

 67. torsten99 skriver:

  Helt rätt Kachina,
  Nu svänger Du igen.

 68. Kachina skriver:

  Vad är det jag svänger om? Har du reda på det eller tänker du i punkter och har dåligt närminne? Det gäller att koppla ihop orsak och verkan. Ungdomsarbetslösheten orsakas till största delen av att staten uppmanar gamla gubbar att ruva över sitt jobb, tills de dör. Detta för att staten vill hålla ifrån sig pensionsspöket, en fantasiprodukt som inte existerar och därmed förflytta kostnaden från pension till ungdomsarbetslöshet.

  Vidare om restriktioner mot arbetslösa. Det har sedan länge varit så att om du inte har ett fast arbete, kan du inte hyra en lägenhet, köpa på kredit eller ta ett lån. Detta är ett tillräckligt starkt incitament för att med näbbar och klor kämpa för ett jobb. När man nu drar till med ekonomiska sanktioner ger även det verkningar.

  Faktum att det finns flera hundra tusen fler sökande än jobb och att gammelstofilerna ruvar sina jobb, gör att an inte får något förrän den som innehar platsen dör. Om jag utbildat mig till kantor och ser att alla kantorstjänster är tillsatta av sådana som kommer att sitta där i minst trettio år till, tar det inte lång stund för reptilhjärnan att räkna ut att om jag inte vill vara kvar som värdelös arbetslös som inte ens kan köpa en kola på kredit, måste någon kantor dö,……omedelbart. Ren självbevarelsedrift.

  Är det DET samhället ni moderater vill ha?

 69. herrjakob skriver:

  Kachina:

  Du kan ju aldrig vara riktigt nykter. att hålla på och traggla om att robotarna har tagit över alla arbeten. Världen har utvecklats sen Jesus och människan har alltid varit ödmjuk inför detta faktum och istället reallokerat arbetskraften till andra saker. Samma sak gäller nu, att vara en bakåtsträvare hjälper inte.

  Vad gäller din avundsjuka mot Direktörer är detta helt vansinnigt, Det är dessa personer som aldrig är lediga, aldrig kan sluta tänka på arbetet, alltid måste se till företagets bästa. Det är arbetarnas ständiga klagan om att de tjänar så lite pengar men så kan de ju också gå hem klockan 4 och läsa Aftonbladet och inte behöva bekymra sig över hur en viss affär eller transaktion skall gå. De kan njuta sin korv i ugn och svära över alla höginkomsttagare. Jag kan hålla med om att ersättningarna någon gång borde begränsas men vem skall göra detta? Vill man ha duktigt folk får man betala, det är som vilken vara som helst = TIllgång och efterfrågan.

  Vi har en ovanligt bra regering med full vetskap om vilka åtgärder som behöver vidtagas. Se bara på skolan som Grisen förstört med sin mesiga politik. Dessutom lite ordning med sjukintyg äntligen, självklart från första dagen.

  Du vet också att den politik som förts fram till valet 2006 var rena skämtet, det syns på utgången i valet. Att hålla på med detta mesandet över de arbetslösa och alla bidragstagare. Snacka om att dränera ett land på pengar. Nu är det räfst och rättarting som gäller och anledningen är att GP knöt till sig halva folket med löfte om mer och mer bidrag. Vem skall betala för detta??????

  Det enda jag önskar tas upp mer är den otroligt sneda synen på jämställdhet. Allt detta tjafs om att inte ha kvotering är inte bra. Att säga att kvinnor skall komma in med hjälp av meriter och kompetens är samma sak som att säga att vi bara har 10 % kompetenta kvinnor i Sverige. Det är väl den siffran som de representerar i näringslivets högre topp. Kvotera i 10 år och lämna sen detta.

  Dina inlägg upprör och manar till diskussion men ibland skojar du nog??!

 70. Kachina skriver:

  herrjakob

  Allianzen håller på att förlora ”kriget” och har nu kallat in begåvningsreserven. Bäva månde Sverige. Du herrjakob lever i en tunnel i det psykologiska vacum som kallas Jante, samtidigt som du lider av gallbesvär. Det kommer till uttryck i dina åsikter. Egentligen skulle det inte kommentaras i detta årtusende, ekot från 1700-Talet

 71. soli01 skriver:

  Förlåt en liten fråga till ”HERRJAKOB”. Den kanske är dum, men jag spårar kunskap i din skrivning: Sjukintyg från första dagen vad gagnar detta när vi har en karensdag nu. Är jag hemma en dag så får jag ingen ersättning för första dagen. Jag förstår inte logiken i detta! Att man nu kan vara borta ett antal dagar utan intyg är en annan sak. Har du någon förklaring?

 72. sofia L.S. skriver:

  Ops! En bråkblogg, misstag att skriva här i så fall.

 73. Monika skriver:

  Heder åt dig Sidensvansen … Det är fler av dem som röstade på Alliansen som borde känna som du – att inte gilla när man sparkar på dem som redan ligger ner.

 74. Monika skriver:

  sofia.L:S
  Det har varit bråkigt här sen den startade. Men nu är det rätt lugnt ändå!

 75. Kachina skriver:

  sofia L.S.

  Kutter och kvitter-bloggar hittar du under kontaktannonser hos de stora drakarna.

 76. torsten99 skriver:

  Kachina,
  Du är Anna Sjödin!
  En pensionerad företagare är inte så oförskämd mot en dam.

 77. ollemunter skriver:

  Gå till nästa inlägg, Carl Bildt är hemma igen.

 78. watson69 skriver:

  Kachina

  Som jag trodde, du vet ingenting.
  Det gjuts inte mer lilla vännen än vad det gjorde förut.
  Vitsen med roboten är att istället för 1 person som gjuter manuellt så är det 1 person som sköter kontroll av det som gjuts, vilket innebär mindre belastning för operatören.. Roboten gör inte mer än hämtar ut biten ur gjutmaskinen. Om jag går hem efter 6 timmar, vem ska då kolla bitarna? Vem ska starta upp maskinen när den stannar etc etc etc.?

 79. Kachina skriver:

  Stenålders-robot, alltså.

 80. herrjakob skriver:

  Soli: För att få bukt med korttidsfrånvaron skall detta införas. Du har rätt i det du skriver men det är enklare att ”trycka till” dem som utnytjjar denna lucka för att de inte orkar gå till arbetet. Dessutom skall arbetsgivaren kunna sätta in åtgärder omedelbart om det visar sig att personen har upprepade sjukdomsbilder eller liknande. Rent ekonomiskt ingen skillnad men på sikt. Bra fråga!

 81. watson69 skriver:

  Kachina

  Knappast. Som jag sa så vet du ingenting om industrijobb utom i din egen lilla hjärna.
  Du verkar ha lite svårt att förstå att en gjutare ersätts av en robot men gjutaren behövs fortfarande som kontollant. Så det minskar inte antalet anställda.
  Det gör det bara bättre att jobba, mindre belastningsskador.
  Gjutning är svårt där mycket kan gå fel. Det blir ofta småstopp då o då.

 82. Kachina skriver:

  Jag vet ingenting om gjutning, men som du beskrev den robot du har, bedömmer jag den som primitiv. Det finns fabriker där arbetarna helt ersatts av robotar.

 83. watson69 skriver:

  Kachina

  Du kan väl inte bedöma något eftersom du inte vet någonting om gjutning.
  Du uttalar dig ofta utan att ha något på fötterna.
  En ny ABB- robot med prgramvara speciellt framtagen för pressgjutning.
  Du fattar inte att den gör allt som gjutaren fick göra manuellt. Tar ut biten, smörjer verktyget, in med den i klippen, in med den i blästern och ut med den på bandet.
  Där sedan , där står jag. Innan roboten kom in var jag tvungen att göra allt det där.

%d bloggare gillar detta: