Brevet från Havanna

På en websida hittar jag texten till brevet från Havanna.

Det är de kända Dames de Blanco – fruarna till de män som fängslats för sina åsikter på Kuba – som skriver och tackar Sverige för det vi sagt och gjort.

Skillnaden mellan detta brev och det lätt hysteriska utfallet mot Sverige som den kubanske ambassadören i Genève levererade kunde knappast ha varit större.

Dagen kommer när vi kan motta Er med den heder Ni förtjänar i ett demokratiskt Kuba, och överensstämmelse i respekten för de mänskliga rättigheterna och folkens frihet kommer att råda i relationerna mellan våra två länder.

Så lät det ju inte direkt från regimens sida.

Men då finns det desto större anledning att känna glädje över detta brev från Havanna.

20 Responses to Brevet från Havanna

 1. Stefan D skriver:

  När man har att göra med totalitära diktaturer så är det viktigare att få beröm från de som är förtryckta än de som förtrycker. Känns fantastiskt skönt att Sverige äntligen vågar ta sida och säga ifrån.

 2. niklas84 skriver:

  Jag kan inte undgå från att bli rörd av denna frihets törst som finns i Kuba och deras kamp mot att bli fria och slippa denna hemska diktatur. Dagen kommer att komma då Kuba kommer att bli en demokrati. Fortsätt att kritisera diktaturerna i omvärlden, vi måste visa frihetens sida, för att inspirera och ge kraft åt frihetens kamp.

  Jag anser också att en ambassadör spelar ingen roll vilket land han kommer ifrån,
  han/hon skall visa vördnad och ett gentlemanna sätt gentemot andra länder. Han skall inte få ett hysteriskt anfall och kläcka ur sig osanningar om ett annat land. Ushhh och fy säger jag!

  Mvh,
  Niklas

 3. Kachina skriver:

  Det är så Carl, att ditt stöd för Dames de Blanco är ovärdeligt. Det är säkert en vitimininjektion för dem att veta att du finns, på deras sida. Jag vill inte grumla din insats, men jag vill påminna om att det finns några tusen mödrar, ofta klädda i svart, som vill veta var deras söner är.

  Det är USA: SKYLDIGHET enligt alla konvetioner, att anmäla fångar och fängelser till Röda Korset, så att anhöriga kan underättas. Detta gäller även krigsfångar. USA gör inte det och det är din skyldighet att påtala detta för dem. Du behöver inte göra det offentligt, men se till att det blir gjort. Vi ser resultatet i media när det kommer.

 4. winu2babe skriver:

  Sträck på dig Carl, jag tycker att detta är ett av de finaste bevisen du fått för dina insatser någonsin.
  Jag håller med om att man blir riktigt rörd.
  Och låt oss ignorera den notoriska USA- hataren med sin befallande ton!

 5. Kim S. skriver:

  Härligt. En klapp på din axel.

 6. ollemunter skriver:

  Cuba libre gillar vi skarpt, men inte Cuba. Dom som gillar Cuba är gammelbilsälskarna, ty ingenstans på klotet, finns det så många bevarade gamla amerikanska bilar som på Cuba. Passar på att välkomna Kachina, som hittat tillbaka till bloggen. Allt gick som smort, att fixa kontot förstår jag. Tänk nu också, på att Carl har semester och ge honom lite påskledigt om möjligt på bloggen.

 7. soli01 skriver:

  Det är alltid uppfriskande med olika åsiket-för att det ska bli en intressant debatt, men det finns viss-vissa personer som genom ständigt upprepande ska vinna terräng-vänsterut! Kallas sådant för utnötningstaktik, jag är böjd att tro detta.

 8. Kachina skriver:

  Inlärning = Upprepning

 9. torsten99 skriver:

  Upprepa en lögn tillräckligt många gånger och den blir en sanning.

 10. soli01 skriver:

  Upprepning =Inlärning för vissa-du Kachina tar väl aldrig åt dig?

 11. Kachina skriver:

  torsten99

  Det var Goebbles som sade det. Det var Timbro och Allianzen som tog fasta på det. Ersättning vändes till bidrag, sjuktalen förvanskade, sjukkostnaderna sades sänka Sverige, när f-kassan i själva verket hade ett överskott på 30 miljarder 2003-2006.

  Lögnens högborg heter Timbro. Dess främsta företrädare heter Allianzen.

  soli01
  efter att upprepade gånger under ett långt liv gått på rejäla ”nitar”, har jag till slut lärt mig att människan,…….tja, lyft blicken och gör en virtuell resa runt jorden. Vad ser du?

 12. Kachina skriver:

  winu2babe

  Jag hatar inte USA. Jag tillåter bara inte vad som helst, oavsett hur ”stor” han är.

 13. torsten99 skriver:

  Ja, har man gått på så stora nitar att större delen av fömögeheten gått till Soros, kan ju sinnet fördunklas så till den milda grad att man blir misstänksam på allt.
  Avundsjukan är en farlig fiende.

 14. torsten99 skriver:

  Detta vill jag rikta till dagens ungdom:
  ”När en man tömmer sin plånbok in i sitt huvud, då kan sedan ingen ta pengarna ifrån honom. En investering i utbildning ger alltid den bästa avkastningen.”

 15. soli01 skriver:

  Det är ingen trevlig”lyftning” att göra och vi får nog vara tacksamma att vi bor där vi bor! Här är det inte så mycket människor som har det så fruktansvärt som i många delar av vår värld. Även här finns det personer, som har det svårt, bl a uteliggarna och jag hoppas att de inte glöms bort. Vi har ju under senaste 12 åren haft en socialdemokratisk ledning. Vad gjorde de åt detta?. Jag vet inte. Hoppas att den nya regeringen även tar tag i detta! De är också människor av kött o blod.

 16. David Igra skriver:

  För första gången på länge kan jag känna stolthet över svensk utrikespolitik! Låt detta bli ett ledande exempel på hur det bör vara framöver. Vi har inget att förlora och allt att vinna på att ständigt verbalt attackera och häckla de totalitära diktaturerna som befläckar vår planet.

  Om fler än Carl förstod hur hopplöst det kan är att leva i ett samhälle som Kubas, då vet man också hur det känns att någon plötsligt vrider en strålkastare mot det mörker som utgör ens vardag.

 17. Kachina skriver:

  soli01

  sossarna gjorde precis ingenting åt uteliggarna. Nu kan jag till min glädje gratulera Alliansen (lägg märke till stavningen, den gäller den här frågan) för att de kommit med ett förslag om lag på tak över huvudet åt alla.

  Vissa säger att det bara är för att dölja eländet. Jag skiter i vilket. Huvudsaken är att de får tak över huvudet.

 18. […] Bildt Även om jag ogillar Reinfeldt så tycker jag ganska bra om Bildt. En post på hans blogg ”Alla dessa dagar” som är mycket läsvärd är den från i onsdags, “Brevet från Havanna”. […]

 19. […] beslut”. Från politiskt håll har det höjts röster, då främst från utrikesminister Carl Bildt, men även […]

 20. Kachina skriver:

  Vi gör ju alla olika bedömningar, men jag förstår inte alls varför någon ogillar Reinfeldt.

  De idiotblå moderaterna har bara haft en djävla tu att de fått tag i två killar som är lätta att gilla som personer, men som framför en totalt galen politik. Väljarna ser personen, ytterst få hör eller förstår vad personen säger och vad det innebär.

%d bloggare gillar detta: