Hemma igen

Hemma i Stockholm igen på lördagkvällen.

Planet från Bremen tog svängen via Helsingfors för att släppa av Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja.

Det var ett mycket bra möte vi hade nere i Bremen. Och ännu bättre blev det nästan i dag vid lunchtid då bl a Turkiet anslöt för diskussionen om utvecklingen i Iran. Det var tydligt hur mycket EU skulle vinna ytterligare i strategisk vikt om Turkiet fanns med permanent.

Utvecklingen i Mellersta Östern upptog en stor del av våra diskussioner i dag.

Vår svenska linje som den formulerats och praktiserats under de senaste veckorna ligger i framkant av mittfältet inom unionen – men den grundläggande enigheten om inställningen till främst den palestinska samlingsregeringen är mycket stor.

Grundtonen i diskussionen var optimistisk. Med den arabiska fredsplanen och den palestinska samlingsregeringen finns en ny situation. Nu gäller det att med idéer och initiativ försöka att driva utvecklingen i rätt riktning.

Jag tog upp den alarmerande utvecklingen i Somalia. Gårdagens strider i Mogadishu bedöms vara de värsta på 15 år, och av allt att döma har det fortsatt under dagen. Den särskilda kontaktgruppen om Somali sammanträder i Kairo på tisdag.

Även Sudan berördes, men alla var ense om att det viktiga nu är att vänta intill dess att vi kan höra Jan Eliassons bedömning om några veckor. Just nu är det största hindret för en förnyad fredsprocess i Sudan sannolikt rebellrörelsernas splittring och strider.

Kväll i Stockholm. I morgon bär det av till Lissabon.

24 Responses to Hemma igen

 1. Christian Fredh skriver:

  Låter som ett lyckat möte. Trevligt!

 2. Stig - entreprenören skriver:

  Intressant när man kan ”samåka” med sina nordiska kollegor.
  Symbolvärdet och den praktiska nyttan av otvungna kontakter är nog mycket större än nyttan av att spara lite flygbränsle.

 3. David Igra skriver:

  Det gläder mig att jag inte är ensam i min fasta förvissning om att Turkiet bör vara medlem i EU. Synd bara att ni inte kunde komma fram till en avsevärt hårdare ton gentemot Iran och dess kidnappning av brittiska soldater. Det hade varit en viktig solidarisk handling inte bara med de brittiska soldaterna förstås, men även för Storbritannien som helhet.

  Man kan inte låta bli att undra vad du själv yrkade på under mötets gång…

 4. Bo w. Höglund skriver:

  Somalia är ju illa nog – men därför får man inte glömma en annan galopperande diktator i Zimbabwe – ett land som HADE KUNNAT bli ett föredöme, bl.a. beroende på sina naturliga förutsättningar (kornbod!) om inte den eviga förbannelsen hade drabbat dem!
  MBST
  bwh

 5. Antimannen skriver:

  Lycka till i Lissabon, Carl!

 6. SL skriver:

  Väkommen hem Carl!

  Ang Israel contra Palestina har jag funderat på varför Hamas, som ingår i regeringen fortfarande vill utplåna Israel. Israel blev som bekant egen stat 1948. Det var väl meningen att Palestina även skulle fått detta status då, men så blev det ju inte genom att de områden som skulle omfatta staten Palestina ockuperades av Israel. Jordanien och Egypten.
  Efter sexdagarskriget 1967 då Israel blev anfallna av Egypten och Jordanien erövrades Västbanken och Gaza av Israel. Allt detta jag nämnt är visserligen känt för dom flesta, men ibland verkar det som vissa inte kan sin historieskrivning. Hamas kan givetvis inte tas på allvar i sina krav på Israels förintelse och ska Palestina bli en stat i framtiden måste något radikalt ske . Hamas måste krypa till korset! Ge inte efter när det gäller detta!

 7. Kachina skriver:

  SL, mfl.

  Bara för att rätta till en historisk felskrivning från 1967.

  Det var Israel som anföll först.

  Visserligen hade Egypten, Jordanien och Syrien dragit samman stora truppstyrkor vid gränserna och hotade med krig, men de hann aldrig anfalla. Moshe Dyan tyckte att anfall var bästa försvaret.

 8. Napoleon Svensson skriver:

  Carl, jag vill tacka dig för det positiva och hoppingivande sätt du skildrar EU-samarbetet på i denna blogg. Med dig och Cecilia Malmström känns det verkligen som att vi fått två företrädare som helhjärtat stöder Europatanken och försöker visa på vilka fantastiska möjligheter som finns, bland annat genom att även ta in ett land som Turkiet. Att ta in ”turken” – som ju en gång stod vid Wiens portar och ansågs hota Västerlandet – skulle verkligen innebära att EU-tanken om försoning och förs vidare på ett konstruktivt och spännande sätt.

  Att därtill som svensk medborgare genom dig få en liten personligt färgad inblick i vad som händer på EU:s möten känns väldigt inspirerande och gör att man känner sig mer delaktig i Europa och världen.

 9. Napoleon Svensson skriver:

  Carl, tänk om även Israel + Palestina och kanske även Libanon kunde komma med i EU? Vad tror du om det? Och vilka perspektiv finns för EU:s grannar, till exempel länder som Ukraina, Moldavien, Georgien och Armenien? Hur stort tror du att EU kan bli?

 10. Calle skriver:

  Kachinka varför inte lägga kolet på att rädda lite fler människor än de få du hela tiden bölar om. Afrikas behov är fan så mycket större än palestiniernas. Den miljarden kineser som inte bor i de ekonomiska zonerna hade också behövt lite uppmärksamhet. Det finns fler exempel, och ändå ska du tillbaks till den sjävlförvållade palestinakonflikten som ingen kommer lösa förrän parterna skiljs åt med kraft eller alla gamla gamar dör ut. Jag är trött på hur du blockerar vettiga inlägg med din rappakalja… Thunder är ungefär lika intressant eftersom han också rapar upp gammal sörja om än genom ett program.

 11. Knut skriver:

  Carl Bildt gör verkligen skäl för epitet ”Den Flygande Hallänningen”.

 12. Bo Karlberg skriver:

  Du Stig entreprenör. Jag tror att ett flygplan Bremen Helsinki Stockholm är bättre för miljön än två flygplan från Bremen till Helsinki resp Stockholm.

 13. Katinka skriver:

  Calle, varför ställa två dåliga saker mot varandra, speciellt som båda har sin grund i att det imperialistiska väst ställt till det på annat håll i världen.

 14. A-K Roth skriver:

  Man kan bara hoppas att Erki Tuomioja har en inställning till konflikten i Mellanöstern som är acceptabel. Som han uttryckte sig för några ar sen vid skandalen om Finlands beslut att vägra sälja gasmasker till Israel kan man undra hur det är ställt med omdömet.

 15. Kachinka skriver:

  Carl Bildt

  Är du villig att en gång för alla tydligt ta avstånd från IDU, Pinochet, Japans tvångsrekrytering av prostituerade under andra världskriget, George W Bush, den kristna högern i USA, thatcherismen, Allianzen, de ryska oligarkerna och nazismen?

 16. Mannen skriver:

  Jag har nu med stort intresse och större behållning följt Carl Bildts blogg en tid samtidigt som jag gjort nedslag i kommentarerna lite då och då.

  En stor styrka i denna blogg, som för mig bidrar till att göra den till, förmodligen den enda läsvärda i landet, är att värden inte vid något, av mig observerat tillfälle, kommenterat någon enda kommentar.

  Det finns, det skall jag tillstå, korn av guld och (kanske mest) silver i denna i övrigt formade kompost av reverent panegyrik och sjuttiotalistisk tokvänsteristisk enögdhet, av en naivitet som får Stina Dabrowsikis castrohyllning ikväll att framstå som söndagsskoleaktigt dum (hon ger verkligen uttrycket ”att ha svalt en citron” ett ansikte).

  Jag fortsätter alltså att leva mitt liv med kärlek, älskog, barn, opera, teater, film, politik, jobb, historia, biografier, resor och upplevelser under det att ni kör vidare här.

  Mitt råd; läs Calles blogg och lev eget liv.

  Hej då

  Mannen

 17. Kachinka skriver:

  Jag tycker även att du Carl Bildt borde be Cuba om ursäkt för det där du sa till dem att de inte respekterade mänskliga rättigheter. Om du hade haft några kunskaper om vad som sker i världen vad gäller mänskliga rättigheter, och lite djupare diplomatiska insikter, att du insett att du i stället borde ha fördömt en annan sak på samma ö: Guantanamo.

 18. Bozkurt skriver:

  Turkarna är väl medvetna om EU,Usa,Israel samt ryssland DOLDA AGENDA

  Carl Bildt får gärna förklara ”vilken” Turkiet han vill ha med i EU.

  Judens Turkiet,”kurdens” Turkiet eller vatikanens Turkiet?

  Tror knappast att det är ATATURKS Turkiet Carl Bildt vill ha med i EU.

  Om Carl Bildt är seriös i sin stöd till turkisk medlemskap ,borde Han engagera sig i att följa de andraEu länderna i spåret och förbjuda knark och trafficking finansierade RojTV att sända i Sverige.

  Just pga eller rättare sagt tack vare dessa hycklande så tar 90% av turkar avstånd från ett turkisk EU medlemskap.

  Vad Turkiet behöver är ett regeringsskifte …

 19. Stig - entreprenören skriver:

  Att slå tre flugor i en smäll är suveränt.
  1) Symbolvärdet av att nordiska kollegor flyger ihop.
  2) Chans till ytterligare informella samtal (på hög nivå) på tu man hand.
  3) Spara flygbränsle

  Det kallas synergi och är värt att försöka sträva efter i många olika sammanhang, i politik och affärsliv.

 20. Medborgare skriver:

  Jag får tacka och bocka som alla andra på denna blogg att du anförtror oss dina innersta tankar. Du som upphöjd medborgare med världens hjärntrust som dagliga samspråkare jobbar för en rättvis och upphöjd bedömning/beslut av världsläget. Ni berörs av båda sidors argument i konflikter och kan se den historiska följden av kulturers ståndpunkter trots det infantila i det. Vi som medborgare har därför gett dig möjligheten att verka som en delegat för oss. Det som driver dig är motiv fjärran ifrån att få fördelar hos stormakt,säkra naturresurser,få publicitet och ära.

 21. Kobolt skriver:

  Hur dum är Bildt?

  ”Grundtonen i diskussionen var optimistisk. Med den arabiska fredsplanen och den palestinska samlingsregeringen finns en ny situation.”

  Har araberna någonsin varit seriösa när det gäller ”fredsplaner”? Visst, det finns undantag – Egypten och Jordanien, men för övrigt? Saudiarabien är det land jag minst av allt skulle lita på. Deras ”fredsintitiatv” handlar om att isralerna ska ge ”palestinierna” allt de pekar på, medan israelerna själva ska ge upp allt som är deras. Och den finten gå Bildt på? Eller är det bara så att han är judehatare?

  Och att palestinierna nu har bildat en samlingsregering gör ingen skillnad. Fatah och Hamas är terroristgrupper och såna ska man inte ha och göra med, utan avrätta.

 22. Kobolt skriver:

  Bozkurt: några turkiska nazister som du, vill vi inte ha i EU. Inga turkar alls, förresten. Vi har nog med muselmaner som det är i EU-länderna och vi behöver inte 80 miljoner till. Ni bidrar inte med någonting gott ändå.

 23. Imperator skriver:

  Inte for att de kunniga som arbetar i EU inte skulle forsta det, men det verkar som om all inte gor det: En utvidgning av EU som det pratas om med diverse oststater och tom stater som Libanon(?) mfl ar INTe till EUs fordel, det forsvagar ett sammarbete som redan ar forsvagat nog av andra oststater som bidrar med 0 men kostar destomera – tittar ni narmare ser ni att de som lobbar for en vidare utvidgning av EU at det hallet ar inga minndre an Amerikas Forenta Stater – och varfor kan man fraga sig? Jo, for att i dagslaget finns det bara en supermakt, och den supermakten vill givetvis fortsatta att vara ensam herre, och, ett enat starkt EU ar kanska inte samma sak som ett starkt Ryssland eller Kina – det ar mycket farligare: efterom EU inte kan bekampas pa samma satt – ett enat Europa kan forandra varlden, och garanterat inte sa som mannen bakom makten i USA vill ha den! DE – samma manniskor som styrde under Raegan administrationen – vill styra sjalva, pa det att de ma fa sa mycket vinning de sjalva kan fa, och ett svagt EU ar darfor idealiskt for dem. Den moraliska fragan huruvida vi inte borde hjalpa vara svagare grannar hor inte hit – forst och framst maste vi sakra varan fortsatta styrka, annars kan vi inte hjalpa nagon.

  Det Carl, hoppas jag att du inser.

 24. Bozkurt skriver:

  Kobolt
  …..läs mindre judisk krönika.
  Läs mer Ingemar Kralssons bok (EUropa och Turkiet).

  Turkar är de enda folk Hitler & Herzl Duon inte vågade ge sig på…..

%d bloggare gillar detta: