Till Bremen

Så bär det då alldeles strax av i riktning mot Bremen och det informella EU-utrikesministermötet.

Mycket trevligt är att fruar och partners bjudits med. De har sitt separata program, men det blir i alla fall en gemensam middag i kväll. Och efter det senaste resandet var det ju ett tag sedan jag träffade Anna Maria.

Men mest blir det självfallet de informella överläggningarna, även om det är mitt intryck att man under senare år strävat efter att formalisera dem lite för mycket.

Jag var med på en del av dessa möten för lite mer än ett decennium sedan. Då var de mer informella, men kretsen var ju också betydligt mindre. Och EU ty följande en mindre central utrikespolitisk aktör.

På sin websida har tyska ordförandeskapet talat en del om de frågor som man planerar att ta upp. Men i marginalen kan det säkert komma att bli mycket annat.

Jag vet att det förväntas att jag skall säga någonting om den europeiska grannskapspolitiken. Och alldeles säkert också om situationen på västra Balkan.

Och därtill kommer situationen i Mellersta Östern. Jag kan rapportera från Ramallah och Jerusalem, och Javier Solana kommer mer eller mindre direkt från arabtoppmötet i Riyadh.

105 Responses to Till Bremen

 1. Rulle skriver:

  Carl
  Din största uppgift är att få slut på mördandet i mellanöstern. Det snabbaste sättet är att få in Israel i EU. Då blir deras sak vår och Du kan påverka att Palestina erkänns som stat samt att självmordsbombarnas bas tas bort och muren monteras ner efter två års fred.
  Snacka in dej bland dina europeiska kollegor.

 2. Anders Gbg skriver:

  Hej Carl!

  Läser ibland din blogg.
  Jag vill framföra att jag uppskattar politiker som ger oss vanliga medborgare en inblick i deras arbete och tankar.
  Oj vad mycket du far och flyger runt om i världen!
  Man känner genast att man förstår lite mer vad det innebär att vara Utrikesminister i det lilla landet Sverige.
  Lite öppenhet i maktens korridorer kan aldrig skada.
  Tack för den.

  Undrar också vad den där ”Thunder…” som skriver fullständig rappakalja i din blogg är… Är det spam av något slag?

  /A

 3. Kachina skriver:

  Mycket vettigt att fruarna följer med. Dels för att det minskar konflikten mellan hem och arbete, dels för att ”halsen (kvinnan) är till för att vrida huvudet (mannen) i rätt riktning”.

  Det slutna rummets psykologi, där ni möts ett slutet gäng med avsikten att, inte bara söka lösningar utan även komma överens sinsemellan, gör att ni kan komma in i ett läge där ni vaggar in varandra i ett felaktigt tankemönster. Det ger inga lösningar.

  Nya lösningar hittar man genom att ha ett bollplank som ser ur ett annat perspektiv. Därför kan det ibland vara av värde att ”huvudet” ibland frågar ”halsen” vilken riktning det skall vrida sig.

 4. Larry skriver:

  Hej Carl, The Palestinian Information Minister, som tydligen är i Kanada, nämnde ett möte med dig i ett radioprogram som heter As It Happens på
  NPR : National Public Radio i natt, amerikansk tid. Sa att han ville att Canada gör som Sverige, Norge. Sa nåt om att du sa att Sverige förväntar sig kunna föra en fri utrikespolitik och att du applicerar detta också på andra, eller nåt sånt -det var och är sent på natten.
  Anywho.

 5. Stig skriver:

  En stilla undran…har du vaknat ngn gång och undrat var du befinner dig?? Resandet som du gör är ju nästan omänskligt. Har rest en hel del jag oxå men jag har tröttnat på _aireportrace_ och taxibilar. Det är med stor beundran jag läser din blogg varge morgon!
  /S

 6. Stig skriver:

  Instämmer med Anders Gbg. Tunder kan dra ngt gammalt över sig och blogga sin _smörja_ ngn annan stans.

 7. SL skriver:

  Vilken arbetskapacitet Du har och det är verkligen imponerande. Du skulle inte behöva göra allt detta om allt stämmer med pengar osv. Jag och säkert många flera är tacksamma att Du engagerar Dig och arbetar för lilla Sverige. Lycka till!

 8. Katarina skriver:

  Kachina – Carl hade i alla fall vett att skriva fruarna och partners, inte bara fruarna.

  För övrigt anser jag att Vitryssland bör få stränga åthutningar för en hel del saker. När det gäller brott mot mänskliga rättigheter är det inte nödvändigtvis tal om europeisk imperialism för att ett Europeiskt land säger ifrån.

 9. Niklas skriver:

  Det Iranska tillfångatagandet av Brittiska soldater, det är inget som kommer att föras på EU-nivå? Det är ju väldigt allvarligt att Iran har kidnappas 15 Brittiska soldater.. Själv har jag tröttnat på diktaturen i Iran sedan länge hoppas att något görs innan det är försent och Iran har kärnvapen.

  Vid mötet i Bremen kommer också Bulgarien att ta upp frågan om dom fem fängslade Bulgariska läkarna i Libyen, det är en stor uppmärksamhet där angående detta. Tycker att Sverige bör ställa sig på Bulgariens sida och hjälpa till att få läkarna fria.

  Trevligt att din fru får följa med och lycka till på mötet.

  Mvh,
  Niklas

 10. Gustav skriver:

  Kachina

  Stödjer du dina funderingar på bibelordet ”En man är sin hustrus huvud”?

 11. Kachina skriver:

  Gustav

  Ja, något typ det. Jag vet inte var det står. Det var bara Jehovas Vittnens som för några år sedan menade att mannen var överordnad kvinnan, vilket är en fullständigt vansinnig feltolkning av hur man i skrifterna beskriver relationen/konflikten mellan ande och materia, i fysiska termer. Vi skall väl inte gå in på det här och jag gjorde det inte då och där, utan kontrade med att om mannen är familjens överhuvud, måste kvinnen vara halsen och den vrider huvudet dit en vill.

 12. fundering skriver:

  Kachina, jobbar du ? i sådana fall vart jobbar du ?

  Jag misstänker att du jobbar åt staten/kommunen (hoppas verkligen inte det) men om du gör det var vänlig och sätt igång och jobba !!.

  Jag var inne och läste bloggen här för kanske 1-2 veckor sedan och ditt namn dyker upp hela tiden. Det är skrämmande vad du måste kosta skattebetalarna pengar !!!

  Ta dig själv i kragen och skaffa dig ett liv, ett arbete, eller ett försök att behålla det.

  Kanske också en partner, för du verkar inte fått sex på länge…. Du behöver lugna ner dig några ton.

  Var får du all ilska ifrån?

 13. Katinka skriver:

  Huvudet = Mannen. Halsen = Kvinnan. Halsen sitter på kroppen. Huvudet och halsen klarar sig inte utan kroppen. Vad är kroppen?

  Om vi tänker oss en kvinnlig utrikesminister som har med sin partner, är hon du huvudet som tar med halsen? Eller är kvinnor okänsliga för sin hals och oförmögna att låta halsen bestämma?

 14. Pravoslavac skriver:

  Jag ser att Kosovo ännu en gång är huvudfrågan för mötet. Nebosja Malic har skrivit en bra sammanfattning av situationen i Kosovo (klicka på mitt nickname för att läsa den). För den som inte orkar läsa igenom sammanfattningen så sammanfattar jag den nedan.

  Att skilja Kosovo från Serbien bryter mot internationell lag. Separatisterna menar att lag och ordning ska åsidosättas eftersom albanerna var ”offer” under konflikten 1999. Problemet är historien är konstruerad. Precis om USA konstruerade en historia om massförstörelsevapen (WMD) inför invasionen av Irak, så konstruerades en historia om att albanerna var offer för de barbariska serberna under kosovokonflikten. Sanningen är att de enda offren i konflikten är serber, judar, romer och andra icke-albaner. Kosovo har efter 1999 utsatts för en etnisk rensning av icke-albaner. De albaner som flydde undan kriget 1999 har alla erbjutits att återvända. Icke-albanerna som flydde undan kriget (och undan albansk förföljelse efter kriget) har dock ingen möjlighet att återvända. Argumentet om att albanerna är offer är helt och hållet konstruerat och falskt. Tar man bort offerargumentet så finns ingenting kvar.

  Kosovo tillhör Serbien. Albanerna i Kosovo får mycket gärna stanna kvar och de erbjuds dessutom en långtgående autonomi som är ytterst fördelaktig för Kosovoalbanerna. Men de är ändå inte nöjda. Nu räcker det! Godta autonomin. Ni kommer aldrig att få Kosovo. Punkt.

 15. Katinka skriver:

  Det blir lite märkligt när man som ”fundering” tar till en (ännu) grövre retorik än den man vill kritisera för att använda grov retorik…

 16. Sirwelander skriver:

  Niklas.
  Inte för att jag tycker om Iran på något sätt, men landet är dock en demokrati. Rätt ska vara rätt. Annars så delar jag din uppfattning.

 17. Kachina skriver:

  Förvånad

  Jag är pensionerad efter ett långt yrkesliv med avsevärda skatteinbetalningar. Klaga inte, utan jobba på så vi får den lilla pension vi är värda. (Eller, vill du lägga in extra så vi får igen de 400 miljarder vi betalade till valutakrisen?)

  Katinka

  Ta det inte bokstavligt. Det var bara en bokstavlik replik på en bokstavlig feltolkning av Bibeln. Den stämmer bara som replik i det sammanhanget.

  Jag tänker inte ge mig in i någon homodebatt. Jag är neutral i frågan, i alla avseenden. Ämnet är helt enkelt för svårt för mig, övergår min kompetensnivå, därför finner jag det inte vettigt att yttra mig.

 18. Kachina skriver:

  Förvånad skall visst vara fundering.

  Fundera inte så mycket utan jobba och betala skatt, så att det finns pengar till pensionsutbetalningarna.

 19. Johannes skriver:

  Kachina, då förstår man bättre varför du sitter här och kastar bort dina dagar med meningslösa inlägg. Tack!

 20. Kachina skriver:

  Johannes

  Hur mycket ryms i en Allianz-skalle? Alla har vi en fri vilja, men alla har inte frihet att välja. Det går inte att kasta bort dagar, man får ta det man får ut av dem.

  Jag börjar faktiskt på allvar tro att trångsinne och tunnelseende är ett inträdeskrav i Allianz-klubben.

 21. Katinka skriver:

  Johannes
  Du är inte smart. Om du vill vinna diskussionen kan du inte välja stratagin att sänka dig under Kachinas nivå och bara ägna dig åt pajkastning. Kachina kastar kanske också paj, men de är ganska smaskigt tillagade. Och vad är egentligen meninglöst… är diskussion och debatt meningslöst?

 22. Daniel skriver:

  Rolig och intressant läsning det jag uppskattar är ett språk som faktiskt är skrivet så alla kan läsa och förstå, politiker brukar ju annars kunna tala ett språk som vanliga dödliga inte förstår..
  Men hur du orkar resa så mycket begriper jag inte, jag låg ute i en massa år men inte i jämförelse med dej men brinner man för en sak så orkar man,
  Ha en bra helg och kom ut lite i det fina vädret,, luften i flygplan gör ingen människa glad :):)

 23. Kachina skriver:

  Vänta nu, nu måste jag revidera mig själv lite här. Det _går_ att kasta bort dagar, det omvända skulle ju innebära att vi inte hade någon fri vilja.

  Ber om ursäkt, börjar visst bli gammal :-)

 24. SL skriver:

  Nu ska vi inte träta-tänk vad lätt detta är! Det du Kachina säger om alliansen-rätt stavat- om ”trångsinne och tunnelseende” etz- är ingen högre nivå -du kan bättre! Skärpning-haj.

 25. Jan Ericsson skriver:

  Jag hoppas att Europa ger allt möjligt diplomatiskt stöd till britterna. Den europeiska solidariteten skall vara en realitet och europa mer än en fiskal utgift för medlemmarna.

  Låt noterna hagla över Teheran och överväg omfattande sanktioner. I detta samanhang spelar det ingen roll var sjömännen faktiskt var. Det som är viktigt är vara på rätt sida. Med vår stora iranska diaspora borde vi också kunna irritera regimen på allehanda andra sätt.

 26. Kachina skriver:

  Den som utger sig för att vara Kachina kl. 10:50, är INTE JAG.

 27. Kachina skriver:

  Till Pirat-Kopian

  Jag sade, och säger, att alla har vi en fri vilja, men alla har vi inte friheten att välja.

  Ta nu och grunna på det där. Om du riktigt koncentrerar dig kanske du förstår sammanhanget.

 28. SL skriver:

  Är det samma förhållande Kachina kl 09.56 också? Då har jag sagt mitt i detta!
  Tråkigt och mycket olustigt om man är så feg, så man måste använda annans namn.

 29. Kachina skriver:

  Nej, 09:56 är jag.

 30. Katinka skriver:

  Ja, det är kanske inte så schysst att ta en annans alias… och det bidrar ju inte precis till att diskussionen blir klarare.

  Men man kan väl fundera på om det egentligen är så mycket fegare att ta en annans alias, än vad det är att inte uppträda helt öppet, dvs. med sitt eget namn, och DET är det nog ganska få som gör.

  Det kanske skulle bli en bättre diskussion om man inte kunde gömma sig bakom alias. Fast det går nog inte att ordna eller kontrollera en sådan blogg.

 31. Kachina skriver:

  För att förtydliga: ”alla har vi en fri vilja, men alla har vi inte friheten att välja mellan _allt_ som finns att välja på”.

  Egentligen är det ju ingen som kan det. Där har ni mer att fundera på!

 32. Kachina skriver:

  Återigen 12:36 min piratkopia made in HongKong (billigt) yttrar sig.

 33. Hans skriver:

  Hej!

  Fantastiskt att läsa – har Bildt hunnit gå igenom det ”digra domslutet” från 26/2.

 34. Kachina skriver:

  Anonym kan ingen vara på Internet, bara inte allmänt känd. Vi har ju lämnat mailadress och IP-adressen går alltid att spåra.

 35. Kachina skriver:

  Vare sig 12:36 eller 12:38 är inlägg utav mig, och det är svårt att värja sig mot denna typen av aliasstölder. SLUTA ta mitt alias!

  Om det är någon som vill nå mig så finns jag på adressen kachina3@gmail.com … sådär ja, nu kan ni sluta imitera mig.

 36. Mats Olofsson skriver:

  Carl,

  Hur kan du vilja förhandla med Hamas som vill utplåna det judiska folket och Israels rätt att finnas till. Läs deras stadgar så förstår du bättre. Du verkar inte ha någon empati alls för Israel? Sätt press på de omkringliggande länderna och deras diktatursystem istället. Du har säkert bra kontaker med oljeintressena i regionen.

  Mats Olofsson
  Stockholm

 37. Kachina skriver:

  Skitkul av piratkopian, (det stinker) men orginalet är inte nummer 3, har inte gmail, utan home.

 38. Per Kjellberg skriver:

  Efter att ha läst alla konstiga kommentarer har jag glömt bort vad jag skulle kommentera i det Utrikesminister Bildt skrev. Det är synd att istället för att skriva vettiga och sansade kommentarer så kastar personer skit på varandra, snor varandra alias med mera.
  Jag tänkte fråga Utrikesministern om Ryssland står på dagordningen och vad han tror om det kommande presidentvalet i Frankrike.

 39. Kachina skriver:

  Jadu, Katinka. Ett tecken på ett väl inarbetat varumärke är när det börjar dyka upp billiga kopior. Den här är dessutom smart. Det blir helt enkelt omöjligt för mig att fortsätta, vilket naturligtvis är hans/hennes avsikt.

  Det är tydligen någon av de lägre placerade rövslickarna som sitter och försöker lista ut hur de skall vara den store ledaren till lags. Jag vet inte om CB tänker likadant, men nu lägger jag av, definitivt. Kachina kommer inte att yttra sig i den här bloggen något mer.

 40. Katinka skriver:

  Är Kachina 2:35 den riktiga Kachina? Det skulle vara intressant om alla som kommenterade i den här bloggen kallade sig Kachina, det skulle verkligen bli en spännande och motsägelsefull personlighet.

 41. Patte d´Oie skriver:

  Japan…. och politikens metafrågor.
  Kul att du lade märke till körsbärsblommen!
  Vad gäller politik handlar det väl mycket om vad man bestämmer sig att tro. K. ställde för en tid sen en retorisk fråga om vi anser muslimer överhuvd är bildbara. Det finns inget alternativ till en jakande hållning. Jobb och disko är steg 1. Parallellt steg 2, utbildning efter gensvar. Lätt som en plätt. Men media gör allt för att framställa araber som helkorkade, hoppande, skrikande och smällande dårar som bör hängnas in och drogas ner några hekto. Väldigt tråkigt och ogynnsamt för muslimernas sak.
  Vad gäller Göran Perssons svanesång. Får han praktisera några år på sin gård, köra traktor och hugga björkved (t.ex. under handledning av Fälldin) finns möjligheter att han till slut blir salongsfähig.
  Politikens svårigheter är för övrigt att de flesta politiker är dumbommar med en personlighet någonstans i psykopatspektrat. Personlighetstest och kognitiva test är en nödvändighet för en gynnsam demokrati. Vanliga kognitiva brister är t.ex. att politiker har svårt att ”förstå”, orientera sig spatialt och räkna. Medan de har väldigt lätt att finna ord och pladdra ytligt om vadsomhelst. Det medför att så många beslut blir ”åt pepparn”. Motsvarande verbala ensidighet och lätthet finns hos journalister. Eg. livsfarliga typer utan vettig bildning och insikt (jfr. STV). Lätta offer för olika mer eller mindre totalitära system.
  Norrmännen har alltid varit smartare, men så har de också en filosofiprop före sina akademiska studier. Flera bra kulturella tvprogram och talkshows som vår tv inte kommer i närheten av. Brightare tänk, mindre bullrigt och flashigt. Påminner lite om profilerna i Arte, 3Sat, TV5 och Bayrische Rundtfunk. Jag tror på människan, alla kan utvecklas, i vart fall något lite.
  Ca va!

 42. Calle skriver:

  En sak är lite komisk.. Om någon nu gör det rätta och spärrar Thunder/FOOL;)LazySAINTEarthling1TrinityPeteParfalk från att posta eftersom det uppenbarligen är ett automatiskt program som lägger in nonsens lite då och då för att störa bloggen, så kommer säkert diverse journalister att skrika ”Bildt cesurerar komentarer!”. Skrämmande att man ens ska behöva tänka på såna möjligheter.

 43. Kachina skriver:

  Maggi

  Jo, det var jag, 2:35. Den här killen/tjejen är för smart. Jag är ställd, schack matt. Nej, jag brukar inte vika undan, men jag är helt enkelt utmanövererad. Fult och listigt. (Får bara hoppas att personen får rävskabb) Men, det är inget att göra åt annat än i så fall inloggning, där man lämnar personuppgifter vid registrering.

  Jag kommer att fortsätta att läsa, men inte kommentera. Den här kopian har, med avsikt, förstört den möjligheten. Jag, orginalet, finns på kachina@home.se

 44. Katinka skriver:

  Jag tror inte killen/tjejen orkar hålla på att skriva lika många meddelanden som du, så du kan nog fortsätta. Det skulle behövas en hel armé av små krigare för att hålla Kachina stången.

 45. Kachina skriver:

  Du/Ni har rätt, Maggi/Katinka. Man skall inte ge efter för lite rävskabb. Återkommer.

  Just nu är jag inne i ett annat århundrade, 1600-talet. Jag förlorade precis en massa släktingar när Kronan kantrade i slaget utanför Öland. Nästen hela besättningen var från mina hemtrakter. Jag släktforskar, alltså.

 46. Bo L skriver:

  Bäste Carl Bildt!
  Jag ser i tidningarana att Iran-krisen tornar upp sig. Se SvD´s länk http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_14929369.asp. Det är bara bra att Sverige/EU säger ifrån på ett tydligt sätt.

  Det är uppenbart för alla att Iran här spelar ett högt spel. Vi väntar med spänning på vad EU uttalar i morgon i denna fråga. Hela Iran-situationen är mycket märklig. Man får känslan att man från Irans sida verkligen vill provocera fram en större konflikt.

  Det vore mycket intressant att få höra din utveckling i denna fråga. Förstår att blogg-mediet kanske inte är bästa mediet för detta, men din syn vore ändå värdefull att få.
  mvh Bo L

 47. Kachina skriver:

  Tja, NordKorea har ju spelat högt och vunnit. De tänker väl försöka med samma.

 48. Kachina skriver:

  Maggi

  Visst håller jag med, det är bra gjort att säga till kraftigt, men det finns en stormakt som också kidnappar folk. Han kunde åtminstone kräva att de registrerar sin ”fångst” hos Röda Korset. Tror du han törs?

 49. Thunder/FOOL;)LazySAINTEarthling1TrinityPeteParfulk Says skriver:

  GOD JUL

 50. Bo Karlberg skriver:

  Under den förra regimen var det fult att ta med fru/livskamrat på tjänste resor. Någon chef i samhällets tjäst fick visst gå för att frun följt med på tjänsteresan. I många länderanses det suspekt att resa utan fru. Sossefunktionärer reste gärna utan fru och hamnade i de mest prkära situationer. Hoppas vår nya regering tillåter att de som reser i jobbet får ta med frun.

 51. marie skriver:

  Kachina

  Blev orolig där ett tag. Klart att du inte skall lägga av. Du och Maggi är ju höjdpunkterna här. Just nu har jag inte så mycket annat att tillägg i bloggen.

  Jo, förresten, undrar var de hittar alla dessa som svarar på opinionssiffrorna? Förmedlar media det de vill att svenskarna skall tro? Vilket är deras syfte när de vill förmedla att alliansens opinionssiffror sjunker. Fundera på det. Inte vill de alliansen väl iallafall.

  Jag försöker lära mina barn att tänka självständigt när de läser tidningar resp. lyssnar på nyhetern. Jag vill att de skall lära sig att tänka på vad det bakomvarande syftet kan vara. Lära sig att sålla. Det är någonting som verkligen behövs i den här världen.

  Varken jag eller någon i min bekantskapskrets har någonsin blivit tillfrågad.

 52. Erik skriver:

  bra att carl säger ifrån rejält mot Iran, vi bör självklart stödja England militärt vid eventuellt anfall. Problemet är väl bara att vi ej har en militär.

 53. Kachina skriver:

  I och för sig har piratkopian rätt på sätt och vis. Om man (som jag) har identifierat sig så till den milda grad med ett alias i kommentarerna i en blogg att man börjar prata om varumärken hit och dit, är det kanske dags att man tar sig en funderare. När jag läste igenom kommentarerna igen så slog det mig som en blixt från en klarblå himmel (den du, var inte den bra så säg:-) )

  Ja, ta mig tusan om jag inte ska ta och uppsöka ett diskussionsforum där man måste registrera sig för att kommentera, och där man också kan starta egna inlägg, och som grädde på moset utan risk för att ens ”varumärke” kan utnyttjas.

  PS Om man tittar på t.ex. http://en.wikipedia.org/wiki/Kachina inser man varför kachina3@gmail.com måste vara originalet. Dessutom är alla goda ting tre!

  Tack Carl för ditt hårda arbete. Var kan man läsa om vad t.ex. Mona gör om dagarna?

  Sov gott Sverige! Som en uppmaning till oss alla vill jag säga: Låt oss le lite oftare, det skapar mycket glädje i världen, och alldeles gratis också!

  Over and out.

 54. Kachina skriver:

  Marie

  Menar du att media skall vara tysta när borgarnas siffror sjunker, och publicera när de stiger?

  Sedan vet jag inte vad man skall tro på opinion. En mening, ibland ett ord, får det att svänga flera procentenheter inom några timmar. Opinion,…..vad är det man mäter? Ja, i huvudsak solarplexusreaktioner.

 55. Kachina skriver:

  Made in HongKong var i farten igen at 8:24 pm.

  (Efter sju år kan man nog se det som varumärke, sedan har du knappast någon aning om innebörden i namnet)

 56. Kachina skriver:

  Förresten, HongKong- kopia. Länken du gav var en ganska bra beskrivning på namnets betydelse, åtminstone i början. Sedan har du ingen aning om VARFÖR jag använder det och jag tror inte att detta är rätt medium att förmedla det.

 57. marie skriver:

  Kachin (om det nu är den riktiga, vi blev ju nyss önskade god natt)

  Nej, jag anser inte att media skall vara tysta, jag menar att man skall fundera på syftet. Om man är mitt uppe i valspurten är opinionssiffror intressanta. Idag vet jag inte vad den typen av rapportering kan tillföra debatten. Våra folkvalda är på plats och opinionssiffror, verkliga eller fiktiva, kan inte få bort en sittande regering. Det krävs någon form av kris i riksdagen där sittande regering blir nedröstade för att en regering skall kunna avkrävas avgång. En misstroendeförklaring via medias egna undersökningar räcker inte. Men media verkar vilja frammana den tron.

 58. Harry Utterström skriver:

  Bra att vi har en utrikesminister som äntligen törs säga ifrån (Iran).
  Men vad är det för dårar som får dominera denna i övrigt utmärkta blogg? Synd att det alltid finns några som förstör ett öppet forum. Kan väl inte hävda sig på annat sätt!

 59. Imperator skriver:

  Hur dessillusionerad ar egentligen latsas-kommunisten Thunder?

 60. marie skriver:

  Oavsett om man är moderat eller sosse borde man ifrågasätta maktfördelningen i Sverige. Under årtionden har den offentliga makten vuxit sig allt starkare. En rättsstat mår inte bra om den politiska eller den juridiska makten blir för stark. Makten bör fördelas mellan mellan dessa båda för att vi små gräsrötter skall kunna leva i ett rättssäkert samhälle. När den offentliga makten börjar ta över alltmer av den juridiska makten befogenheter då är det dags att sätta stopp. Detta är vad som skett i Sverige. Svenskarna visade genom att rösta på alliansen att vi har fått nog av myndighetsutövning och att det krävdes ett regeringsskifte för att ”mota Olle i grind”.

  Jag vet inte om det blir bättre eller sämre, men det vet inte någon annan heller. I Sverige har vi en tendens att tycka ”bättre med en fågel i handen än tio i skogen”. Varför är det svenska folket så rädda för förändringar?

  Den nuvarande regeringen har suttit för kort tid vid makten för att vi skall kunna dra några slutsatser. Det tar tid med förändringar. Varför kan vi inte ge dem en chans? Varför måste alla skrika att det bara är de rika som blir gynnade av slopad förmögenhetsskatt? Varför kan man inte avvakata och se om förmögenheter tas hem till Sverige igen?

 61. Peter Ask skriver:

  Och kriser försöker dom skapa, de som förlorade valet…

  Handels hotar med strejk. LO hänger på och skall sympatistrejka. Märkligt att det är precis samma bettende som under 70-talet, då de borgerliga tog över för första gången. Under alla dessa år med socialdemokratiskt styre, har det inte vara tal om strejker.

  Tycker mig se ett mönster. SAP förlorade valet i höstas. Media säter igång ett stordrev i syfte att försöka få så många ministrar som möjligt ur alliansen att tvinga avgå. Syftet var förmodligen att försöka ställa till med ett sådant kaos att alliansen kanske kunde tvingas att avgå.

  Mediavapnet misslyckades. Då plockas nästa artilleri fram. Facket och LO! Dags att ställa till med strejker och kaos. Handelsanställda skall helt plötsligt ha högre löner. LO hakar på med sympatistrejk. Högre löner gör att företagen förmodligen måste höja priser på tjänster och varor efter ett tag, för att finansiera löneförhöjningarna. Det blir höjd inflation och oreda lagom till nästa val, så att SAP skall kunna anklaga de borgerliga för att ha kört landet i botten (igen).

  För mig liknar förhållandet mellan facket och SAP rena rama incesten. Som en slags sovjet-nomenklatura. När skall fackföringar vara opålitliga förbund som tar tillvara sina medlemmars intressen, oberoende av vilket parti som styr landet?

 62. mats b skriver:

  korta kommentarer:
  1. Till Rulle- Släpp in både Israel och Palestina i EU :-) sen är väl allt klart?
  2. Till CB – vad är skillnaden på 15 engelsmän/Iran och U137/Sverige?
  Var det kidnappning att vi höll kvar ryssarna ett tag?

 63. Peter Ask skriver:

  Den i stort sett SAP-kontrollerade svenska Public Service (SAP Survive?) hade ett radioprogram igår där det talades om en valanalys som socialdemokraterna hade gjort. Vad som framgick av ”diskussionen”, var att folket röstade som de gjorde (dvs borgerligt) för att de ville ha en annan sossse-politik. Inte för att de ville ha en borgerlig regering. Där fick dom till det igen…!

  Idag handlade det på radion om varför sossarnas opinionssiffror var bättre än någonsin. En statsvetare sa dock att det kunde bero på att den nuvarande regeringen faktiskt håller på att genomföra vad dom lovat. En ganska så unik företeelse i det svenska politiska sammanhanget.

  Var det inte en socialdemokrat som en gång i tiden menade att det där med vallöften var lite av ett bekymmer, eftersom befolkningen tar vallöften för riktiga löften…

  Jo, jo…

 64. Kachina skriver:

  ”Förresten, HongKong- kopia. Länken du gav var en ganska bra beskrivning på namnets betydelse, åtminstone i början. Sedan har du ingen aning om VARFÖR jag använder det och jag tror inte att detta är rätt medium att förmedla det.”

  SLUTA ta mitt alias! Det är troligen fler kopior än 1 som är i farten. Har inte varit inne här på hela kvällen och ändå ser jag massor av inlägg med mitt alias.

  Nu lägger jag av! Hoppas att ni är nöjda nu!

  (Någon som kan tipsa om ett bra diskussionsforum där man kan registrera sig? Det borde jag väl i och för sig redan veta efter 7 år, men man kan inte veta allt.)

 65. Peter Ask skriver:

  Till Mats B…

  Skillnaden mellan U-137 och Iran, var väl att U-137 var inne på svenskt territorium medan britterna tydligen inte var inne på iranskt område.

 66. HB skriver:

  Bildt har tigit länge nog om vissa länder i väst. Nu tar han också parti för dem och tiger om deras brott mot mänskligheten. De senaste uttalandena om Darfur, Kuba, Iran. Det är skandal.

  Vart vill han komma?

 67. marie skriver:

  Peter Ask

  Tror att din sista mening blev fel där, men oavsett håller jag i stort med. Det jag inte håller med om är att du nedlåter dig till samma smutskastning som de nedlåter sig till. Låt oss höja nivån.

  Bojkotten av den lilla salladsserveringen visar på hur maktfullkomliga fackföreningarna har blivit här i Sverige. Det finns inget land i världen som har så starka fackföreninger. De fyllde sin funktion under slutet av 1800-talet och under första hälften av 1900-talet, men idag när de känner sin makt falla ger dig sig på små familjeföretag och kräver att de skall kollektivanslutas. Det är ett sista skrik. Färre och färre ansluter sig. Svenska folket har inte länge behov av fackföreningar. Den marknadsekonomi vi har idag har spelat ut fackens existensberättigande.

  Att betala fackföreningsavgifter i år efter år är lite som att betala försäkringsavgifter. Man hoppas på att den dag det händer något skall man få hjälp och full ersättning.

  Jaaa…….. vad skall jag säga. Finns det någon som tror på sagor längre?

 68. Kachina skriver:

  HongKong har varit igång igen 9:26

  Peter Ask
  Visst förvränger du verkligheten en del nu. Handels hade klart avtalet. Sedan gick svenskt näringsliv in och dödade det, så inte är det facket som vill ha strejk. Näringslivet verkar vilja det.

 69. mats b skriver:

  Antingen kränkte Iran Iraks territorium, eller England Irans…..
  fråga 1: Vilka har bäst lokalkännedom?
  För övrigt: Thunder, man blir inte kändis av att vara knäpp här……….

 70. Smålänning skriver:

  Sådärja, freaken har lyckats.

  Begraver denna blogg tills vidare i länksamlingen och konstaterat att ett fritt ord inte kan hanteras av somliga.

  Grattis, rapa nu ert skitsnack för andra freak som bryr sig.

  Over and out (tills vidare).

 71. Napoleon Svensson skriver:

  Peter Ask
  Jag håller också med dig angående dina funderingar om problemen som finns med socialdemokratins unika ställning i svenskt samhällsliv. Undrar om SAP någonsin ska bli som vilket parti som helst. Det har gått så långt att jag hellre skulle se en koalitionsregering mellan s och v+mp än att s återigen regerar ensamt, som de nästan alltid har gjort. Och detta trots att jag tycker att det finns en del problem med dessa två partier, främst i deras inställning till EU. Men nu har vi i alla fall en borgerlig regering för en gång skull. Låt oss glädjas åt det Peter! De kommer att sitta 3,5 år till och de gör ett mycket bra jobb, tycker jag – reformerar samhället på område efter område. Oavsett vad som händer kommer de här fyra åren att lämna avtryck i samhället.

 72. Ovanligt välformulerat skriver:

  Kan vi inte diskutera innehållet i den här?

  http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1025520,00.html

 73. Hillary skriver:

  Re: Marie

  Håller inte med dig. Anser att fackföreningar absolut behövs för en sund dialog och nödvändig ekonomisk kamp mellan arbetstagare och arbetsgivare. Ensam är aldrig stark om man är arbetstagare.
  Människor som inte är fackmedlemmar kan bli exploaterade av sina arbetsgivare.
  Alternativt kan de surfa på sina arbetskamraters medlemsavtal. Båda varianterna ogillar jag.
  Exemplet med salladsbaren visar inte att fackföreningsrörelsen blivit maktfullkomlig utan att fackföreningar fortfarande tar ett stort samhällsansvar när de sätter ner foten och det helt lagligt i en osund sektor där få vill göra solidariska ekonomiska överenskommelser.

 74. Napoleon Svensson skriver:

  Vill minnas att någon länkat till Hamiltons artikel redan, och diskussionen om Bildts syn på Irakkriget har också varit uppe. Har ”Ovanligt välformulerat” något att tillägga? Personligen tycker jag att det gjorts många tvärsäkra och polemiska uttalanden om Irakkriget från bägge sidor. Jag har varit mot kriget från början till start. Men jag vill ge Carl Bildt erkännandet av att ha varit en ovanligt nyanserad och genomtänkt debattör för att ha funnits på ”ja-sidan”.

 75. Hillary skriver:

  Hej Carl Bildt!

  Hade stora förhoppningar att din blogg skulle bli ett demokratiskt forum. Mycket skräppost på sista tiden..

  Jag undrar om inte kommentarerna bleve mer läsvärda om det tekniskt gick att begränsa antalet inlägg från varje insändare till 2-3 stycken?

 76. Napoleon Svensson skriver:

  Hillary
  Visst kan fackföreningar vara bra, och det finns ett brett stöd för den svenska modellen, som fungerat relativt väl. Men väldigt många upplevde facket som maktfullkomligt och arrogant, mera värnande sin egen makt än de villkor för de anställda på salladsbaren, som inte var med i facket och inte efterfrågade något kollektivavtal. Arbetsmarknadsminister Littorin har helt rätt när han säger att fackets agerande var lagenligt och korrekt. Men jag tror faktiskt att facket förlorade i aktning när de med tuff attityd (enligt Appelgren) gick på en hårt arbetande småföretagare, och även utsatte hela saluhallen för sopblockad.

 77. Napoleon Svensson skriver:

  Hillary
  Menar du 2-3 stycken per dag – eller per blogginlägg? En del som skriver flera meddelanden skriver intressant, tycker jag. Andra som skriver endast ett meddelande har inte så mycket att komma med. Det känns som att det har blivit en liten grupp av cirka 10 personer som står för kanske 60-70 % av meddelandena – den grupp som Smålänning kallar ”freaken”.

  Som jag ser det är dock problemen främst: 1) En mindre grupp verkar mest vara intresserad av att smustskasta Bildt. Jag tänker inte på kritiska frågor och väl genomtänkt, konstruktiv kritik, utan på meddelanden som slänger skit utan att framföra argument. Kanske kan man säga att det är en sorts internettroll. 2) Thunders mejl, som är rena rama spamen.

  Viktigast vore nog att man finge registrera sig för att få skriva, och då uppge lite mer om sig själv, kanske i kombination med någon sorts gräns, som du föreslår. Fem meddelanden per dygn kanske?

  Kanske är det dags att fundera på det, Carl!

 78. Ovanligt välformulerat skriver:

  Napoleon Svensson

  Du skriver: ”Nyanserad och genomtänkt debattör för att ha funnits på ”ja-sidan””

  På vilket sätt tycker du att han har varit nyanserad och genomtänkt?

  Var finns diskussionen kring Carls syn på Irakkriget?

 79. SL skriver:

  Det var som bekant många som ville se Saddam någon annanstans! Hade någon egentligen tänkt på att det skulle sluta så här med alla dessa självmordsbombare och klankrig. Jag hade inte en tanke på detta då. Var dock tveksam till ett krig mot Irak.
  Nu så här i efterhand står de flesta av oss ”med tvättade halsar”. Kanske tar det 10 år eller mera , kansk aldrig!

 80. Hillary skriver:

  Tack för svar Napoleon Svensson.

  Ang mitt första inlägg:

  När det gäller pressens rapportering om salladsbaren så var den enligt min åsikt såväl ensidig som personfixerad – kom mest att gälla ägarinnan och hennes deltids- och tydligen visstidsanställda personal. Man redogjorde inte för vad kollektivavtal har för syfte och innebörd vad jag kunde se. Man talade heller inte om varför facket satte ner foten mot en företrädare i just den branschen. Som fackföreningssympatisör ringde jag upp en dagstidning som skriver varje vecka om olika restauranger och undrade om den skulle kunna ge mig som konsument ytterligare upplysningar – huruvida de olika krogarna hade kollektivavtal. Jag hamnade på tidningens politiska redaktion :)) där man tackade för ”tipset”… Media har långt långt större makt än fackföreningarna och de går inte läsarnas ärenden!

 81. […] Till Bremen Så bär det då alldeles strax av i riktning mot Bremen och det informella EU-utrikesministermötet. Mycket trevligt […] […]

 82. Harry Utterström skriver:

  Syndikalisterna och kommunisterna på denna blogg agerar som man alltid gjort i diktaturer – ett fåtal ihärdiga fanatiker försöker ge sken av att de talar i ”#hela folkets namn”.
  Men att kämpa för fria val passar dom sig noga för att göra – däremot hyllningskörer för
  blodbestänkta härskare i Iran, Venezuela, Nordkorea, etc…….. med sin egen medvetna lögn som handeldvapen.
  Vilka tomtenissar!

 83. Harry Utterström skriver:

  Vet ej om Thunder är en av dem ovan nämnda – han kanske bara går på syra!

 84. Napoleon Svensson skriver:

  Hillary
  Kanske ingen dum idé med en sorts märkning som visar att krogen har skrivit på kollektivavtal. Då kan konsumenten välja. Lite som rättvisemärkning. Men en del skulle nog med glädje välja resturanger som inte har kollektivavtal, speciellt nu efter den dåliga publicitet som facket har fått efter blockaden. Fredrik Federley ska ju starta en ny resturang enbart med detta syfte.

 85. Napoleon Svensson skriver:

  Ovanligt välformulerat

  Du frågar ovan: ”På vilket sätt tycker du att han har varit nyanserad och genomtänkt? Var finns diskussionen kring Carls syn på Irakkriget?”

  Jag har läst Bildts artiklar som han tidigare hänvisat till i International Herald Tribune. Om du letar riktigt mycket kan du nog hitta länken. Det var i något av hans blogginlägg för ett tag sedan. Sen minns jag också hur Bildt resonerade i något program i P1 i samband med krigsutbrottet. Han resonerade fram och tillbaka om hur tidigare resolutioner borde tolkas och om läget i Irak. Han har aldrig framhållit massförstörelsevapnen på samma sätt som USA och Storbritannien, utan stödde sig mer på Iraks ovilja att samarbeta, samt den i längden ohållbara situtaionen i landet.

  Jag var som sagt emot kriget. Tror att det var ett misstag, var konsekvenser vi nog inte kan se än. Men jag tycker inte att man kan avfärda alla som landet i ett ja. Då får man avfärda halva västvärlden.

 86. marie skriver:

  Napoleon

  ”Då kan konsumenten välja”. Jag gillar din omvända humor ;)

 87. Hillary skriver:

  marie

  Väljer du med förkärlek arbetsgivare som väljer att inte samverka? Anser du att alla oansvariga val är goda bara för att de är eget valda?

 88. Kachina skriver:

  Innan kycklingar kacklar, bör de lära sig skillnaden på de/dem.

  Kvällskurs på ABF, kanske? Du kan väl läsa telefonkatalogen, Nathaniel? Sök under ABF

 89. marie skriver:

  Hillary
  Jag har under mitt yrkesverksamma liv, 30 år, bara varit fackansluten en gång och det endast i några månader. Jag lever i all högönsklig välmåga. Anledning till det är att jag bara varit anställd hos småföretagare. De tar han om de sina. Den gången jag var fackansluten arbetade jag statligt och fick höra att jag inte skulle få löneökning om jag inte gick med. Därför gick jag med.På de små företagen har jag alltid fått löneökning.

 90. Hillary skriver:

  marie

  Inte en av två frågor besvarade du med sagan om ditt privatliv.
  Ja så gör förmodligen människor som endast ser kortsiktigt och till sin egen penningpung och inte ser lönebildningens betydelse i ett större och socialt sammanhang. Du känner kanske inte ens till att fysisk och psykisk ohälsa är starkt relaterad till lågt socioekonomiskt index? Jag tror dock att du känner till att de opinionsundersökningar som du och dina vänner inte deltagit i är utförda med strikt vetenskapliga statistiska metoder utarbetade vid universitet och att dessa inte kräver 10 000-tals informanter dvs sannolikheten att du eller dina vänner skulle bli tillfrågade är mindre än att vinna på säg Lotto. Om du nu känner till detta varför sprider du medvetet antydningar om att undersökningarna skulle vara otillförlitliga och utförda av media…En fulare fisk än du får man leta efter.

 91. Kachina skriver:

  ”Innan kycklingar kacklar, bör de lära sig skillnaden på de/dem.

  Kvällskurs på ABF, kanske? Du kan väl läsa telefonkatalogen, Nathaniel? Sök under ABF”

  Min nedlåtande ton tycker jag borde tas efter, det är därför jag är här.

 92. Kachina skriver:

  HongKong har varit igång igen 5:51

  Alla som inte kan skilja på de och dem borde anslutas till elektricitet.

 93. marie skriver:

  Med statistik kan man berätta vilka sagor men vill.

  Om jag säger så här – jag är inte rättspositivist. Det kanske förklarar lite för dig, eller kan du bara prata och förstå i termer i och kring socionomi?

 94. Kachina skriver:

  Thunder

  Det surrar rykten på nätet, att några ungmoderater lagt ut ett kontrakt på dig och att Bandidos har accepterat det. Det enda som är oklart är om det är dig, datorn eller bägge de skall slå sönder och samman.

  Lås dörren. Sov gott.

 95. Hillary skriver:

  Nej marie,

  Med FELAKTIG statistik dvs statistik framtagen av okunniga människor kan man FÖRSÖKA slå dunster i statistiskt okunniga människors ögon på samma sätt som du med påklistrad okunskap försöker slå dunster i oss andra här i spalten.
  Jag har inga socionomkunskaper men en hel del medicinvetenskapliga. Därför har jag inte tidigare kommit i kontakt med ordet rättspositivism.

 96. marie skriver:

  Hillevi

  Jag tror att vi har kommit till vägs ände i vår diskussion. Du har din åsikt och jag har min. Jag är väl kunnig med den historiska vikten av fackföreningar, Saltsjöbads-avtalen osv. Fackföreningar och arbetsgivarföreningar slöt avtal och det var bra för Sverige vid den tidpunkten. Tyvärr har arbetsgivarnas perogativ urvattnats och den rätt de gavs vid detta möte finns knappast längre.

  Fackföreningar har, enligt min åsikt, fått för stora maktbefogenheter genom MBL . Det gynnar inte Sverige och allt fler företag letar dig utanför Sverige.

 97. Hillary skriver:

  marie

  Det positiva att du börjat att tala ut om dina åsikter och naturligtvis delar jag dem inte.

  Det negativa är din snobbism. Hur många i denna spalt tror du vet vad perorgativ är?

 98. Hillary skriver:

  marie

  För att inte bli snorkigt bemött rättar jag vördsamt stavningen till perogativ.

 99. marie skriver:

  Jag vet inte vad som har händt med bloggen, men här har det försvunnit två inlägg, ett av mig och ett av Thunder. Jag har gått in och ut ur bloggen för att se om inläggen kommer tillbaka. Är det någon som har en förklaring?

 100. marie skriver:

  Våra inlägg låg här och det stod 122 inlägg. När jag gick in efter en stund stod det bara 120 och våra inlägg var borttagna. Jag har sett att en del har kommenterat borttagna inlägg tidigare och jag har inte förstått vad de klagat på eftersom jag har sett inläggen, men uppenbarligen inte de. Kan det möjligtvis vara samma sak nu?

 101. marie skriver:

  Maggi

  Mitt inlägg är fortfarande borta.
  Kan det ha att göra med den här Thunder och att han hade kommenterat mitt inlägg. Kanske han blir cencurerad? Två inlägg är borttagna under ”Benfica mot Porto” också. Där hade Thunder varit inne ockå.

  Det inlägg jag skrev var ett svar på Hillarys fråga om prerogativ och vad det var. Det är arbetsgivarens rätt att leda fördela.

 102. marie skriver:

  Det verkar ha något med Thunder att göra. Nu är yterligare två av ”hans” inlägg borttagna under ”Benfica mot Porto”.

 103. Hillary skriver:

  marie

  ”Förmånsrätter” är inte eviga utan utsatta för förändringar i samhällen som utvecklas och det är definitivt inte MBL som leder företag från Sverige. I ledarskap ingår f.ö. att kunna förhandla.

  Märkliga moderata sidospår du för in på den här bloggen. Är du inte intresserad av utrikespolitik?

 104. marie skriver:

  Hillary

  Det hörs att du aldrig har varit företagare. De som satsar tid, kraft, kunskap och pengar på att starta ett företag kanske är bättre lämpad att leda och fördela arbetet än en fackförening.

  Det var mitt sista inlägg i den här diskussionen. Jag är alltför intresserad av att diskutera allehanda spörsmål för att fastna här, i en diskussion som inte för någonstans.

 105. Hillary skriver:

  ”marie”

  Vill du inte diskutera vore det lämpligt om du avhöll dig från dina stupida försök. Dina subverterade och grumliga metoder och mål på denna blogg är helt i klass med Thunders. Ni två är kanske lagkamrater i ett revolutionärt SAbotageParti….?

  F.ö. har jag satsat tid, kraft, kunskap och pengar i mitt arbetsliv utan att vara företagare och varken jag eller någon annan i Sverige har haft några arbetsplatser där facket leder och fördelar arbetet.

  Du gör dig till åtlöje ”marie”. Snart har väl t.o.m. Bildt genomskådat dig.

%d bloggare gillar detta: