Statsbesök mot slut

Efter midnatt i det ännu pulserande Tokyo.

Kungaparet har tillsammans med kejsarparet tillbringat dagen på utflykt en bit från Tokyo. Rapporterna talar om ett entusiastiskt mottagande och betydande genomslag i japanska media.

Själv har jag varit kvar i de nyutslagna körsbärsblommornas stad för olika utrikes- och säkerhetspolitiska samtal.

Med premiärministern säkerhetsrådgivare Yuriko Koike – som överlämnade bilder på trevliga middagar vi tidigare haft tillsammans. Med mer traditionelle försvarsministern Fumio Kyuma – men med djup i analysen.

Och inte minst med utrikesminister Taro Aso.

De samtalen ägde rum i utrikesministeriets gästhus Iikura House med tillhörande vackra japanska trädgård. Jag minns huset från tidigare besök för samtal i olika balkanska angelägenheter.

Men med Taro Aso blev det ett lika spännande som öppet samtal som gled över i en utsökt japansk tiorätters måltid.

Diskussionen gjorde att alla tidsramar spräcktes, och jag tvingades konstatera att när utrikesminister Aso kommer till Stockholm är jag inte alldeles säker på att jag skulle kunna leverera en måltid av samma klass.

Samtalsämnen saknades förvisso inte. Miljö- och klimatfrågor inte minst. Vi var eniga om att fördjupa den politiska dialogen mellan våra bägge länder.

Och så avslutades kvällen på Rappongi City Club högt uppe över den moderna multimiljonstadens liv och ljus.

I morgon förmiddag tar det officiella statsbesöket slut. Kejsarparet kommer hit till hotellet och säger adjö till kungaparet. Och jag styr omedelbart därefter kosan tillbaka till Europa.

Med alla rimliga mått mätt har det varit ett mycket lyckat besök. Näringslivsdelegationen är entusiastisk. De politiska samtalen har varit mycket givande och bra. Mediagenomslaget här i Japan har varit betydande.

Och kungaparet har gjort en fantastisk insats för Sverige och för våra förbindelser med detta så viktiga och spännande land. Liksom alla de inom inte minst UD som arbetat länge med alla dess detaljer.

Jag vet att dessa statsbesök hemma knappt uppmärksammas alls eller mest ses som en möjlighet till lite skvallerreportage. Det är synd. Ett väl genomfört statsbesök – som detta – har stor betydelse.

Vi är ett litet land i en stor värld.

68 Responses to Statsbesök mot slut

 1. David Igra skriver:

  Ett par ord om alla de kommentarer som inte härrör till det Carl Bildt skrivit.

  Utan en moderator så finns det inga sätt att hindra människor att skriva precis vilka tokigheter som helst i detta forum. Vi vet ju alla vilka dessa människor är och vilka alias de har, ofta fler än ett alltså. Vi måste förstå att det finns människor som faktiskt inte är helt psykiskt stabila och detta är vad en del av dem gör med all sin tid, kommunicerar – eller i alla syftar de till att kommunicera. De tror att de når ut till andra men allt de gör är förstås att förvandla forumet till ett svårforcerbart träsk av sina rent ut sagt galna idéer. De älskar när vi andra reagerar på deras nonsens, det betyder ju att de finns och erkänns av oss andra till skillnad från när de möter oss i verkliga livet. Föreställ dig att du träffar en människa på gatan som häver ur sig några de dumheter som ofta är legio i detta forum, vad gör du? Tittar bort och traskar vidare eller hur, inte stannar man upp för att försöka diskutera rationellt med dem. Det är uppenbart att de inte har mental kapacitet till det. Så här är också vad vi kan och bör göra för att minska deras delaktighet i detta och alla liknande forum: totalt ignorera dem. Om vi helt sonika blundar för deras galna kommentarer och påhopp så tröttnar de. För eller senare, visserligen oftast senare än förr, men ändå.

  Strunta i dem, det gör jag.

 2. David Igra skriver:

  Jag undrar om Carl verkligen tror på det där själv, hur många statsbesök har vi inte haft och hur många gånger har kejsaren varit här och sagt samma sak. Har det faktiskt hänt något på den fronten? Kan den som är mer informerad än jag upplysa oss andra?

  Har själv erfarenhet av fina middagar på ambassaden i Tokyo, banketter på Hotel Okura precis bredvid etc, utan att för det någonsin lett någonstans. Det är förstås svårt att mäta vad och hur saker hänt UTAN alla dessa möten, men jag kan ändå inte låta bli att undra.

 3. Johan B skriver:

  Baste CB,

  Jag anar att det var en ”trevlig” middag… Verkligen stralande att kunna ta del av dina iaktagelser och kommentarer, ett genombrott i kommunikationen mellan valjarna och politiker.

  Den dag det kanns svart eller trostlost att satta sig vid tangentbordet for att skriva ett par rader, tank da pa alla de som liksom jag uppskattar dina insatser och engagemang.

  Vi kanske inte alltid tycker lika i alla fragor och trist vore annars men min tidigare respekt har okat avsevart sedan du startat bloggen. Hatten av for en redens karl!

 4. SL skriver:

  Det är alltid bra att knyta kontakter och denna resa CB verkar ha sin givna betydelse.l Lycka till och välkommen åter!

 5. Johan B skriver:

  David Igra,

  Instammer i stora delar med ditt forsta inlagg och ang. det senare borde vardet ligga i att personliga forbindelser upprattas som underlattar kommunikation nar svara problem uppstar. Du noterade sakert CB’s kommentar ang Yuriko Koike och vet sakert att detta ar asiatisk sed men ocksa att det innebar narmare anknytning och hur viktig den ar i Asien.

  Ser fram emot ovriga sansade deltagares synpunkter.

 6. Thunder/FOOL;)LazySAINTEarthling1TrinityPeteParfalk skriver:

  Jissses så nu ”Suck Up” ni bägge ”kommentatorer”

  jajaja jag kan jag också Ni skulle bara VETA HUR jag var och kan vara i ”Affärer” så

  Jisses INT fan gör jag det numera

 7. Smålänning skriver:

  ”Vi är ett litet land i en stor värld.”

  Och med de insiktsfulla orden avslutar jag dagens politiska läsning och börjar uppladdningen inför fotbollen:

  ”En fotbollsmatch inträffar alltid bara en gång i historien. Med just de spelarna, de tränarna, det vädret, de förutsättningarna, det resultatet”

  Det var inte Carl Bildt utan någon annan klok person.

  Heja Sverige!

 8. Thunder/FOOL;)LazySAINTEarthling1TrinityPeteParfalk skriver:

  Jag instämmer med smaulänningen faktiskt att ”HEJA SVERIGE”

  så alla ni som INTE tror att Äkta Kommunister av EldRöd V som mig kan vara ÄKTA patriotisk ni har också fel för att KUNNA Hjälpa andra länder SOLIDARISKT så anser jag att alla hemma i landet en bor i också måste ha det bra och MÅ BRA annarsär det ju bara ”Hyckleri” att hjälpa andra och kan INTE vi i Sverige Hjälpa varandra så hur fasiken ska vi då kunna hjälpa andra??

  Hänger ni med i Logiken eller argumentera gärna EMOT jag har en Önskan att få Debattera med Olof Lagercrantz någonstans han väljer var

 9. Matte skriver:

  Underbar reseskildring!
  UD får bjuda på tio sorters sill kanske, eller liknande, vid återbesöket : )
  Japaner tycker mycket om rå fisk!

 10. Bertil skriver:

  Utrikespolitik är inte bara att förhandla och medla. Det är även att lära. Hoppas Du nu för med Dig hem i bagaget lite av japansk visdom visavi kärnkraft. Landet är arealmässigt mindre än Sverige men med 127 milj invånare. En stor del av elen till dessa kommer från 56 kärnreaktorer. Fler reaktorer står på väntelista.
  Regeringen och kollegan Maud bör se detta som en tydlig fingervisning. Vi i Vinter- och glesbygdslandet Sverige har ingen anledning att betala överpriser för el fabricerad med hjälp av miljöstörande kol och olja och se Rottneros och andra elkrävande delar av vår basindustri lämna landet. Nu – egentligen alldeles för sent – är det dags att handla.
  Det tar 8 år att bygga en reaktor. År 2015 fyller jag 95. Hoppas då att som födelsedagspresent från nu sittande regering få se min vision uppfylld.
  Mvh/Bertil

 11. Tomasc skriver:

  Bloggen är så bra, så bra. Tack Carl Bildt.
  Och så de ständigt återkommande kommenta-torer(-dårar), så synd, så synd.
  Det hela börjar likna gratistidningarna, det var så bra från början, men nu skräpar det ner väldigt mycket.

  Det är faktiskt lite synd att dessa statsbesök inte uppmärksammas i Sverige, för de verkar vara trevliga jippon. Volvo för väl krängt några lastbilar till om inte annat;)
  Följde det på tv när kejsaren var här i Sverige för några år sedan, minnesvärt, faktiskt.

 12. Leif S skriver:

  Mycket målande och filosofiskt skrivet. Bugar och tackar för en berikande beskrivning.
  Kan ibland tycka att vår ”Svenska” press inte bara är enkelspårig utan även mycket, mycket andefattig.
  Planeringen måste vara totalt minutiös, men läckert när det fungerar.
  Kolla Pajala, vid leverans av måltidsmeny. Typ björn, hjortron älg och lax. Vi behöver inte skämmas för vår mat, utan möjligen, för kocken..
  Tänk om man kunde få ”vissa” att förstå, att vad kungahuset gör för Sverige, inte går att mäta i valuta.

  Bertil
  Mycket bra skrivet..

  Nu har jag berömt så många, så mycket så det kan räcka en stund.. ;-)

 13. David Igra skriver:

  Johan B.

  Man får väl hoppas, det är inte precis gratis att skaka fram en bankett även om mycket sker med hjälp från den privata sektorn. Man tänker sig att de å andra sidan inte skulle hala fram pengar om de inte själva tyckte att det var värt det. Eller så blir de så blänadade av den kungliga närvaron att de nästan tävlar om vem som får sponsra mest. Så var det sist iaf.

  Ett verkligt steg i rätt riktning vore väl om någon av kungabarnen gifte sig med någon från det japanska hovet. Det om något vore tecken på att man ämnade ”fördjupa den politiska dialogen” mellan Sverige och Japan.

 14. Leif-Åke Hård skriver:

  David Igra.

  ”kungabarnen gifte sig med någon från det japanska hovet” – Vilka underbara ideér du kommer med. Hehe… Jo det vore något om så skedde, åtminstone skulle Sverige troligtvis bli mer uppmärksammat i Japan, i alla fall kungabarnet.

 15. munter skriver:

  Matte, nu får du väl ge dig. Carl Bildt jobbar så ögona blör, om du trott det här är en reseskildring har du kommit fel. Jobb, jobb, jobb.

 16. munter skriver:

  Ingen som sett till Hasan, han e tyken på Calle och kommer aldrig mer å rösta på moderaterna, trots att han och hela han, släkt röstade på M.

 17. munter skriver:

  Hasan kommer från Turkiet.

 18. marie skriver:

  David Igra

  ”Först ett par ord om alla de inlägg som inte härrör till det som Carl Bildt skrivit.” skriver du i det första inlägget.

  Jag vill försiktigt påpeka att hela det inlägget inte heller hänför sig till Carl Bildts skildring av sitt jobb i Japan. Du skriver också att ”detta är vad en del gör av sin tid ,kommunicerar.”

  Ja, vad skall jag säga David, av 17 möjliga kommentarer just nu har du skrivit 3 och de är inte korta. Vilka är det du åsyftar när du skriver att en del av skrivarna skall ignoreras?

  Är en del bättre och mer värda än andra? Om man inte vill läsa någons inlägg är det väl bara att scrolla, eller………..

  Jag har inte läst ett enda inlägg av Thunder. När han/hon först dök upp här försökte jag nog, men det gick ju inte att få ut något sammanhang med capslock på vart och vartannat ord.

  Det här inlägget handlar inte heller om Carl Bildt, innebär det att jag är en av de förbjudna, eller…?

 19. Jag kan bara hålla med, en moderator vore önskvärt. Det är tyvärr helt omöjligt att få någon alls behållning av Bildts meddelanden med denna ”bombing” från framför allt framför allt fattiga och arbetslösa.

 20. Pravoslavac skriver:

  Hej Carl!

  Du har rätt i att det inte rapporteras så mycket om statsbesök i svensk media. Därför är det intressant att läsa om vad som händer här i din blogg.

  Angående kommentarerna så tycker jag att de som stör sig på dem ska sluta lägga in nya kommentarer där man bara klagar på att det är dåliga kommentarer.. Skriv något vettigt själv istället och höj på det sättet kvaliteten på kommentarerna. Själv försöker jag att bara skriva när det handlar om något som jag är insatt i. Vilket oftast betyder Balkan, Balkan och Balkan ;-)

 21. Johan skriver:

  Längtar redan tillbaka till Tokyo. Tack för skildringen!

  Kul att statsbesöket sammanfaller med körsbärsblomningen.

 22. munter skriver:

  Vad får ni det i från ”bombnig från fattiga och arbetslösa” Jag är varken fattig eller arbetslös, visserligen pensionar sedan 1år men H&M som låter barn sy upp kläder i Asien har bidragit till min bekymerslösa tillvaro på ålderns höst. Tack H&M för 3 miljoner i fickpengar efter tio år. Har man litat på Persson eller dom här som nu sitter vid makten hade man väl inte haft ett skit i plånboken. Jobbar också lite då och då när jag får lust, eftersom jag hade ett så roligt arbete och ibland behöver dom mig.

 23. Niklas skriver:

  Hej carl

  Jag läste idag att Kina tydligen censurerar din blogg, så att kineser inte kan ta del av den, jag vet inte hur sant det är dock. Om det är sant kan nog inte dom flesta kineser ändå läsa din svenska, men det är principen. Om det är sant är det ett ytterligare bevis att Kina ännu inte är ett fritt land och fortfarande styrs av en regim, som är patetiskt rädda för att förlora sin makt och bli en fri demokrati.

  Tack för din skildring av ditt besök i Japan, det har varit mycket intressant och spännande att läsa :)! HAHA ångest inför att bjuda Japans utrikesminister Taro Aso på en minst lika god middag. Sverige har också exotiska maträtter, som jag är säker på att han kommer att gilla..

  Det finns ingen möjlighet att du kan börja skriva på engelska? Min flickvän kan inte Svenska (vi bor ej i Sverige) och hon verkar också intresserad att läsa din blogg. Jag är säker att många i utlandet är också intresserade av att läsa vad du har att säga :)!

  Mvh Niklas

 24. per skriver:

  gud vad jag hatar moderater

 25. Bästa Carl,
  Kan du börja blogga på ryska? Min kvinna..

  ..äsch, det var inget

 26. Nej, här i hemlandet har man inte uppmärksammat statsbesöket speciellt ögonfallande utan medierna har passat på och hängt upp krigsförbrytelser som japanerna begått mot kinesiska kvinnor för 60 år sedan.

 27. Katinka skriver:

  Jag hoppas verkligen att både Sverige och Japan snarast avskaffar monarkin. Det är en heteronormativ, feodal och odemokratisk institution som överlevt sin tid.

 28. Imperator skriver:

  En Halsning fran sen Svensk i Nya Zeeland: Har ser vi vilken nytta vi kan ha var varan monarki, speciellt i ett land som Japan: form AR viktigt, och varfor da inte anvanda sig av de medel som star till buds? Det har vi som man ser mycket att tjana pa.

  En liten snabb kommentar till Manniskan som inte verkar kunna skriva sanast har: Det ar INTE att vara akta kommunist att halla pa att skrika om facister och solidaritet i tid och otid, las kapitalet sa kanske du forstar vad jag menar. I ovrigt ber jag om ursakt for att detta inte knyter an direkt till Carls blogg – fenomenet irriterar mig ocksa.

  En mycket bra blogg dock , och sahar pa andra sidan jordklotet ar det kul att kunna folja med direkt sa att saga i den svenska politiken – bravo!

 29. Sara Norman skriver:

  Till David: Du har rätt i att det är lätt för folk att häva ur sig mkt ”hårda ord” och sådant som man aldrig skulle yppa *IRL* jag tror att man får någon sorts falsk trygghet kombinerad med en otrevlig tuffhet av att vara som man tror ”osynlig” på internet. I mon blogg som handlar om mig, ”vad som surrar runt mig” och mina politiska funderingar så har jag stängt av ej inloggade från att kunna kommentera vilket är en ganska bra funktion. Bara de som är inloggade i forumet (www.vilhelminabloggen.se som jag driver tillsammans med min kollega Jenny Grönlund) kan skriva kommentarer och det har visat sig att måste man ”uppge” lite om vem man är så blir man genast mer hyffsad i sitt språk.
  En annan funktion som vi lagt till är den att alla inloggade kan lägga kommentarer som man finner stötande i karantän så att den som äger bloggen kan öppna dem eller ta bort dem efter att själv ha läst dem, också en bra grej som gör det trevligare!

  Ang själva statsbesöket så är jag inte alls av samma uppfattning, har dock inte samma erfarenhet som du. Jag hade förmånen att få följa med till Ungern på ett ”EU besök” med bla NRC och SVenska ambasaden i Budapest, det var väldigt givande. Jag fick många väldigt bra kontakter bara på den ”lilla” grejen!

  Jag tror att vi har allt att vinna på dialog och erfarenhetsutbyte!
  Skapas inte de flesta konflikter på grund av bristfällig kommunikation och missförstånd? Brist på förståelse för andra religioner och kulturer osv …

 30. marie skriver:

  Bildt

  Jag tror inte att du behöver vara orolig för att inte kunna bjuda tillbaka lika storslaget. Sverige är exotiskt (iallafall för japanerna) och Stockholm är en av världens vackraste städer. Med några av de bästa kockarna i världen (svenska) och dig som värd tror jag nog att även japanerna blir imponerade. Lägg där till vårt charmerande kungapar och vår oerhört spontana, vackra, medievana och livsglada kronprinsessa, vår vackra prinsessa Madeleine och snygge prins Carl Philip, då blir det en bankett som heter duga även för gästande Japaner.

  Jag menade vartenda ord, men vet att jag också att orden kommer att irritera många.
  Jag tycker om att vi har monarki, jag är stolt över Sverige, jag är stolt över vårt kungahus även om det bara är representativt ,och jag är stolt över att vara svensk.

  Jag tror inte på jantelagen eller att ”du skall inte förhäva dig-mentaliteten”. Det konstiga är bara att , det alla var stolta över tidigare har blivit skällsord från vänster mot högern. Måste svenskarna verkligen ta avstånd från sin historia bara för att visa att man verkligen inte är moderat. Är det bara moderaterna som får säga att de är stolta över Sverige, kungahuset och över att de är svenskar?

  Jag tycker att det är något småskuret över debatten när en socialdemokrat eller vänsterpartist inte vågar säga högt något som många pratar om hemma vid köksbordet.

  Sverige är vackert, Sverige tar emot invandrare , Sverige är en rättsstat med allt vad det innebär med mänskliga fri- och rättigheter, rättssäkerhet och maktdelning. Eller…………… De flesta försöker iallafall styra landet mot att vara en rättsstat med allt vad det innebär. Det lyckas inte i alla fall, men vi har ju vår yttrandefrihet och vår tryckfrihet osv.

  Erik tror jag han hette, försökte starta en debatt om svenska statens behandling av samerna. Fick han gehör? Nej!!!!!!! Alla är så intresserade av förtycket i andra länder. Det brukar heta; ”Kasta inte sten i glasbur” eller ”städa rent för egen dörr”.

  Jag tycker inte att Sverige är perfekt, speciellt inte med tanke på hur det har styrts under socialdemokraterna, men låt oss ändå vara stolta över att vara svenska och lyssna på och ta hand om problemen här hemma först innan vi ger oss ut i världen som något slags helbrägdagörare.

  Jag menar inte att förringa det du gör Carl Bildt, det är ditt jobb och du gör det storartat. Jag menar alla förståsigpåarna som vill försöka briljera med sina åsikter om hur stora konflikter skall lösas i världen. Det du, Carl Bildt, gör är att försöka via diplomatiska vägar och lobbying förmå stormakterna att agera i en viss riktning. Det gnällspikarna i Sverige gör är att tala om hur mycket de bryr sig. Varför åker de inte ut med Sida eller något liknande organ och visar hur mycket de bryr sig.

 31. Kim S. skriver:

  Det är, som du skriver, verkligen synd att svensk media inte bevakar statsbesök som detta mer. Man får vända sig till utländska tidsskrifter för att hitta intressant material. Ganska paradoxalt egentligen.

  Jag anser att den här bloggen är en mycket värdefullar källa till ren information om t.ex. statsbesök och generellt sett den utrikespolitik som Sverige bedriver. Medierna har inte en chans att komma upp till samma standard och seriositet. Nu talar jag för mig själv, men jag känner mig mer engagerad att följa utrikespolitiken nu än tidigare. Jag tror att många andra upplever detsamma.

  Tack för att du skriver och håller folket uppdaterad. Fint också när du länkar till tidsskrifter och annat material som rör det du skriver om. Det gör det lättare att förkovra sig i sakerna ännu mer.

 32. Apropos moderation och mer relevanta kommentarer.

 33. Jan skriver:

  ”Vi är ett litet land i en stor värld”

  Jaså !!!!!!!!!…det hade jag inte en aning om !!!!!!!!!!!!!!!!

 34. Jan skriver:

  marie

  öppna en egen blogg vet ja
  Du kanske har missuppfattat lite det här med att kommentera….;))

 35. Jan skriver:

  Gå in på Republikanska föreningens hemsida , alla dreglande lismande monarkister, så kanske ni får upp era ögon lite…he he

 36. Jan skriver:

  David Igra

  Och det du skrev härör till det carl Bildht skrev??????..ha ha

  Varför bryr du dej om du struntr i det?????

 37. Kachina skriver:

  LÄS BLOGGE BLOGGELITOS BLOGG!!!!!!!!!!

  http://www.xingfu.se/blogge/posts/07/03/28/Hycklaren+Carl+Bildt/

 38. Katinka skriver:

  Ja Kachina, Blogge Bloggelito har helt rätt, Bildt är en hycklare som inte fördömde Abe Shinzos förnekande av den statliga inblandningen i hanteringen av 200,000 tvångsprostituerade från Kina, Korea, Thailand och andra grannstater under kriget. Och vi väntar fortfarande på att han ska ta bladet från munnen om Guantanamo. De självutnämnda ”superiors” (arier, japaner, vita heterosexuella amerikanska män) måste pekas ut.

 39. Rose-Marie skriver:

  Jag är så avundsjuk~ Japan är mitt absoluta drömresmål, och även om det inte var en nöjesresa hoppas jag att det var mycket givande. :D

 40. marie skriver:

  Jan
  Jag ber om ursäkt. Jag hade skrivklåda och alla andra tittade på fotboll. Vad skall en stackars icke fotbollsfanatiker göra?

 41. Kachina skriver:

  Ang. Bloggelito,….

  ….så gör han/hon ett utomordentligt arbete. Vi har lärt oss nazisternas grymheter. På senare tid har vi även uppmärksammat kommunisternas grymheter, men om Japans krigsförbrytelser har det varit tyst.

  Bilderna visar inte enbart grymheter. De visar att människan kan göras till ett djur, där tankeverksamhet och känsla är bortkopplat och hon lever, rör sig och är till, enbart genom en växelverkan mellan reptilhjärna, solarplexus och en pump som pumpar blod. Det är inte tyskar, kommunister eller japaner som är onda. Det är människor i den stora massan som påverkats/lurats/indoktrinerats, att bli djur. Det kan hända varsomhelst, i Tyskland, inom kommunismen, inom fascismen (dold bakom marknadsliberalismen), i Asien, i Rwanda, i Bosnien, i Sverige,…….

  Första steget i att förvandla människa till djur är att skapa en VI och DOM- situation.
  Den fasen är redan inledd med Thatcherismen. Den tillämpades vid det senaste valet genom att peka ut, särskilja: ”EN OCH EN HALV MILJON STÅR UTANFÖR” vi andra som arbetar. I denna 1,5 milj. finns även ålderspensionärer. De följer liksom med på köpet när Allianzen ganska aggresivt ”pissar” på sjuka och arbetslösa. Syfte är att få fram VI / DOM- situationen. Det är grunden för ”slottet” som man kan bygga med vilka medel som helst, sedan man väl styr hur den stora massan tänker och ser på sina medmänniskor.

  Om samhället för Superiors som tar sin näring ur Inferiors byggs med blod eller med slum, beror på högkonjunktur eller lågkonjuktur. En djup lågkonjunktur kan ställa till med blodbad,…..varsomhelst. Även här.

 42. Katinka skriver:

  Överhuuvudtaget bör man alltid prata om vem som står högst i en hierarki. Denna person får status, definitionsföreträde, MAKT – och dessutom i de kapitalistiska samhällena: materiella fördelar, som i sin tur ger honom (det är oftast en han) ännu högre status. Därför får maktförhållanden aldrig förtigas. Speciellt inte i de fall ”Superiors” försöker förringa sin skuld/ansvar.

 43. Katinka skriver:

  Alliansen retorik gör precis tvärtom mot vad man borde göra. Den pekar ut dem med lägst status, de 1,5 miljoner som står utanför. De som borde pekas ut är de med högst status, de som har de fetaste lönerna, de som sitter på de största tillgångarna. Man borde höja skatterna för dem och ge mer till dem som står utanför istället för att ta från dem som har lite och ge till dem som har mycket.

 44. SL skriver:

  Är det klubben för inbördes beundran som är i gång. Fortsätt snart är ni gifta!( Katinka) Kachina du börjar alltid vettigt sedan spårar du till sist ur-du är en farlig ”man”. Slipad i flinta, finns ingenting som biter-motargument avfärdas och jag m fl får väl stå ut med detta. Vi har ju tryckfrihet. Ingen tvingad att läsa här heller! Jag går ut i solen i stället!

 45. Kachina skriver:

  Maggi

  Vem är förbannad på vem? Jag talar klarspråk. Är det så ovanligt i dubbelmoralens värd att du tror att jag är förbannad? Jag har aldrig använt någon annan signatur än Kachina, kommer aldrig att använda någon annan. Jag har ibland funderat om Katinka kan vara någon av mina döttrar, men åsikterna stämmer inte riktigt. Sedan verka Katinka vara politiskt skolad och mina döttrar är som sin moder,…..totalt ointresserade av politik.

  Katinka har helt rätt i att ”om toppen av pyramiden blir för tung, sjunker basen ner i sanden”. En av egyptens pyramider är ett praktiskt exempel på detta, lämnat till eftervärlden att tänka på. Lösningen på problemet var att ”vinkla av” från mitten för att minska toppens tyngd, genom att sänka toppen och tyngden. Det gäller i alla sammanhang, även ekonomiskt.

  Kul att jag kan hjälpa Carl att hålla uppe intresset. Jag tror det är en trevlig kille som hamnat på precis rätt plats. Han har bara lite knäppa tankar ibland, men det kan vi rätta till.

 46. Kachina skriver:

  SL

  Jaha, jag börjar vettigt,……

  ……, men när du börjar känna igen dig själv, menar du att det spårar ur, för visst har du gått på mantrat ”1,5 miljoner står utanför” vi som är nyttiga och vi måste försörja dem.

  Det var ju exakt vad Allianzen sade och du tänkte inte ett steg längre. Vad skall vi göra med dem om vi inte längre anser oss ha råd? Har de rätt att kräva att vi skall försörja dem när de har jobbat i femtio år, betalt skatt och försäkringar? Nej, men det kan vi inte. Hur lösningen ser ut beror på om det är hökonjunktur eller djup lågkonjunktur. Även du SL ser ut som en människa även om tankeverksamhet och känsla är bortkopplat, men du fungerar inte som en sådan, när bara blodpump och instinkt är verksamt.

  Alltså, när någon säger ”1,5 miljoner står utanför”, tänk då flera steg. TÄÄÄÄNK!!!!

 47. Kachina skriver:

  Jag vet inte vad du menar Maggi, med denna låtsaskompis, men du är totalt ute och cyklar. Jag har ett sådant jättelikt ego (som tror jag kan påverka Carl) att jag definitivt inte skulle dela det med någon, inte ens en låtsaskompis.

  OM Carl läser, påverkas han. Det går inte att läsa något utan att påverkas, åtminstone inte undermedvetet. Annars, är det ca 800.000 andra som läser. Litegrann fastnar även i det mest förstockade sinne. Vi kan inte möta framtiden genom att gå tillbaka i tiden, till 1700-talets samhällstruktur. Thatcherismen/ Reaganism i IDU-form är inget nytt. Det ett dammigt spöke från 1700-talet, inget annat.

  Glöm det. Ta ett glas signalsubstans. Tänk nytt. (Du kan ju fråga på Apoteket om de saluför signalsubstans :-)

 48. Katinka skriver:

  Maggi
  Du får tycka vad du vill. Men jag är inte Kachina, även om våra uppfattningar sammanfaller vad gäller borgarnas politik. Kachina verkar också tycka att ett problem är att vi i Sverige förlorat den ideologiska kompassen. Vi bara tittar på andra, i stället för att gå före. Tendenserna fanns redan före regeringsskiftet, men har accentuerats. Vi hänger på och skyller på ”marknaden” (man ser det på alla områden, från jämställdhetspolitik till klimatpolitik, via den slappa inställningen till USAs brott mot MR). Men jag är osäker på om Kachina verkligen ser hur den rådande könsmaktordningen föder en stor del av de problem han diskuterar.

 49. SL skriver:

  Jag var faktiskt tänkt att gå ut i solen, men nu måste jag nog säga några ”väl valda ord” till dig Kachina.Tankeverksamheten, varför tror du den är bortkopplad -vad vet du om det. Här är allt under kontroll ingen oro för detta. Ja, pumpen är inte helt ok, men detta kan vi lämna därhän.

  Det är nu en regering som inte har för avsikt att lämna några 1.5 miljoner utanför-du kan inte rakt upp och ner påstå detta. Var får du allt ifrån? Är det månne a-kassan som spökar. Att arbeta har jag gjort hela mitt långa liv och vet vilka svårigheter det kan vara att få det att gå ihop. A-kassan känner jag till utan o innan, så där finns ingenting att lära.

  Vi bör nog avvakta och se vad slutprodukten -sammataget ger.Vi har val om ca 3.5 år. Allt är inte bra nu, det kan medges, men jag TÄNKER även här. Jag förmodar att du gör det samma! Lycka till!

 50. Kachina skriver:

  Den rådande könsmaktsordningen är en kvarleva från felaktig tolkning av de gamla skrifterna. Jag känner till den. Kvotering tror jag inte på och vad man skall göra åt den vet jag inte. Ni kvinnosakskämpar , jag stöder visserligen er, men ni belyser inte hela frågan.

  Jehovas Vittnen brukade, åtminstone förr, säga att ”Mannen är familjens överhuvud”

  Jaha, svarar jag; ”Då är alltså kvinnan halsen, och halsen vridet huvudet dit den vill.”

  Så, vem som har makten bland könen är alltså relativt, till tid och var. Marcus Wallenberg är synlig makt i styrelserummen, men skulle han säga åt mig att; ”Jag är herre i mitt hus”, Skulle han få höra ett gapskratt som ekade fyra varv runt planeten. Verkligheten är att när Marcus talar i styrelsen, kan vi inte avgöra om det är han eller hans fru som talar. Hur många presidenter har inte enbart varit en megafon för sin fru, Clinton, Reagan, Roosevelt,….

  Frågan är mer komplex än könet på den som sitter i styrelsen. Jag känner många tuffa pojkar, inklusive mig själv, som kan vara mäktiga på jobbet. Men hemma är det frugan som bestämmer, även över Sveriges Regering. En fridlyst duvhök anföll vår katt. Frugan skrek skjut! Jag sköt. Det är preskriberat nu, men där ser du vilken lag man lyder, lagen om husfriden eller Svea Rikes Lag.

  Könsmaktsordningen är en mycket komplex fråga. Var finns den verkliga makten? När vi sålde hus ägnades timmar åt den synliga makten till att diskutera teknik och k-värde, men det sålde inga hus. Det var hon som satt tyst, tittade i kataloger, synade gardiner, köksluckor och mys/pys,….det var hon som köpte huset. Det var hon som tog besluten. Som säljare gällde det att vara medveten om det.

 51. Kim S. skriver:

  Det här är inte rätt forum att prata om allt annat än sveriges utrikespolitik. Ni som på allvar tror att Carl Bildt på något sätt tar till sig av ert svammel kan lägga ner med en gång.

  Tror ni att Carl hugger tag i finansministern och säger: ”Det finns en som heter Kachina på min blogg som tycker att du ska göra si eller så med a-kassan eller du borde tänka såhär inför nästa års budget. Du kan väl fundera på det?”

  Välj andra forum om ni vill framföra era åsikter. Vi lever i en demokrati. Alla kan lämna in förslag till riksdagen. Men att göra det i det här forumet är absurt. Gör något i stället för att bara gnälla. Om ni verkligen är så angelägna som ni påstår er vara så få tummen ur och börja påverka där ni har möjlighet att göra det.

 52. Kachina skriver:

  Kim S

  Trådpolis.

  Har du läst Carl Bildts direktiv för bloggen, så du vet vad du talar om?

 53. Kim S. skriver:

  Tror inte att du ens hade tålamod att läsa mer än nästan hela första raden. Läs resten också.

 54. SL skriver:

  Vem är Kim-Kachina? Jag håller med Kim på denna punkt -CB- läser säkert inte mycket här-hur ska han hinna med det och orka läsa men…..
  bryr han sig, då är det väl honom vi ska respektera och det kommer jag att göra om han misstycker.

 55. Kachina skriver:

  Jag tror att Carl läser, därför att han sagt det. Det är att respektera honom.

  Jag har även sagt att om han, eller hans sekreterare, säger att jag inte är önskvärd, kommer jag att repektera det.

 56. Bengt skriver:

  Hej Carl! Jag har nyligen gjort en bloggsida. Iden har jag gjort en
  viktig fråga.Har Du något svar på den el. ge mig en kommentar i min blogg som är:http://bengtalfred.bloggagratis.se

 57. Virpi skriver:

  Hej Carl Bildt! Jag är så glad att Du tog emot erbjudandet att bli vår nya utrikesminister. Entligen en språkkunnig, internationellt uppskattad och alltid lika korrekt i sina utföranden oavsett om det gäller motståndaren eller de egna partikamrater. Har det bra jag tror på Dig.

 58. AndersW skriver:

  Bästa Carl!

  Ang. JAPANSTATSBESÖKETS UPPMÄRKSAMHET I SVENSK MASSMEDIA

  Du skriver:

  Jag vet att dessa statsbesök hemma knappt uppmärksammas alls……

  KOMMENTAR:

  Detta statsbesöket i Japan ÄR faktiskt det mest lyckade ur massmedial svensk synpunkt jmf med tidigare! Tyvärr har du fått fel information. En del andra statsbesök har knappt nämnts eller ej nämnts alls, men denna gången så har faktiskt statsbesöket i Japan varit omnämnt i olika svenska massmediala organ.

  Skillnaden denna gången jämfört med de senaste statsbesöken var att kungen var med på statsbesöket. Kanske var det därför som svensk massmedia intresserade sig eller var det kanske så att det fanns ett genuint intresse för Japan?

  Jag tror att uppmärksamheten beror på ett genuint intresse för Japan. Dess samhälle och klimat är så pass intressant och likt Sverige att det även finns ett intresse för vänortsutbyte mellan svenska och japanska städer, se ex. Uddevalla – Osaka. Detta trots att det är i princip ett så stort avstånd mellan länderna som det kan vara på vår planet!
  Besök hemsidan:
  http://www.uddevalla.se/uddevalla/kommunen/euinternationellt/vanorter/besokfranokazaki.4.6aeef635107b3ee148480002893.html

  På något sätt attraheras svenskar utav Japan och vice versa. Kanske dags för att instifta en forskningsfond för utröna mer om detta fenomen, eller hur?!

 59. Admiral Perry skriver:

  Mediagenomslaget här i Japan har tyvärr varit nästintill obefintligt, oavsett vad vissa officiella källor vill göra gällande.

 60. Claes skriver:

  Apropå Kachinas inlägg i tråden:
  Är det inte alltid så att de som inte hittar någon som vill lyssna, skriker högst?

  Går att implementera i många olika situationer. Inte minst politiskt.

 61. Kachina skriver:

  Claes

  Riktig iakttagelse. den som talar för döva öron börjar till slut skrika. Detta betyder inte att det han säger är fel, utan att massan blockerat sinnet och slutat lyssna.

  Kom ihåg att jag aldrig sagt att Allianzen ÄR nazister/fascister, utan att de kommer att bli det om de fortsätter på den väg de anträtt, när de särskilde, pekade ut, anklagade och förödmjukade sjuka och arbetslösa. Det var då de gjorde sig förtjänta av Z:at.

  Det finns fortfarande tid att ändra inriktning.

 62. Kachina skriver:

  Maggi
  ”Men viktigaste av allt, att kunna hjälpa människor som är i svåra omständigheter. Allt skall göra för sjuka, handikappade och andra som behöver stöd och hjälp, för att leva ett så värdigt liv som är dem möjligt. Att äldre människor överhuvudtaget skall befinna sig i något kan kallas utsatt grupp, anser jag som ett stort misslyckande.”

  Läpparnas bekännelse, för under valrörelsen signalerade Allianzen något helt annat mot de här grupperna. Den nu förda politiken har inte heller något annat mål än att dela upp samhället i Superiors och Inferiors. Visa mig EN detaljfråga som inte till slut leder till detta.

  En nation är inte och kan inte drivas som ett aktiebolag. En nation kan inte gå i konkurs, den kan bara svälta ihjäl eller äta ihjäl sig. Ett aktiebolag kan, genom kreativ bokföring, förorsaka sig själv obotliga skador. Det såg vi inte minst när sossarna införde Thatcherismen. Svenska företag skulle leka amerika, delade upp bolaget i olika bolag. Administrationen ägde mark och fastigheter som de hyrde ut till lager, verkstad och försäljning. (exemplet är bilfirma)

  Var och en av dessa lade på sina kostnader och vinst. Försäljningen lämnade en bil för rep till verkstad, som tog reservdelar från lagret. Så gick fakturan andra vägen, lagrets kostnade + vinst, verkstadens kosnader + vinst, försäljningens kostnader + vinst, administrationens vinst och kostnader finns i alla tre tre tidigare kostnade och nu är produkten så dyr att ingen kund finns. Då lejer försäljningen en verkstad på andra sidan stan, varpå den egna verkstaden läggs ner, lagret läggs ner,……varpå efterfrågan hos verkstaden på andra sidan ökar, därmed ökar priset och kravet på kvalitet i reservdelar, som ökar priset,.-…….suck.

  I övrigt håller jag med om att kollektivets vilja och principer inte får tysta individen, men vi skall inte återgå till läget före 1789 bara för att en tvåhundraårig parentes i historien är avslutad. Även i det samhället tystades individen.

 63. Kachina skriver:

  Förra valet röstade jag på moderaterna. Jag var less på sovjetstat och politruker. Den socialmoderata framtoningen lockade och i den här kommunen fanns en sympatisk, allmänt omtyckt gruppledare, som även sossar och vänster respekterade.

  Detta val röstade jag för första gången på socialdemokraterna. Inte för att gilla dem, utan för att behålla en motvikt mot den Allianz som framträdde vid mötet hos Maud.

  Vilket parti vi skall rösta på? Inget!

  Vad vi skall göra? Väcka opinion, väcka folk och partier. Världen har förändrats. Vi kan inte bygga samhälle efter gamla normer. Teknik och överbefolkning gör att vi inte längre kan räkna med 8 timmars arbetsdag och 80% sysselsättning. Vi måste välja, antingen sänker vi arbetstiden eller sysselsättningsgraden. I det senare fallet måste vi då avgöra vilket ansvar vi har för de som står utanför arbetsmarknaden. Om vi fortsätter så här står vi inför det faktum att en död arbetare, innebär ett ledigt jobb.

 64. Napoleon Svensson skriver:

  Ja Allianskaravanen genomför steg för steg sitt utmärkta program och vitaliserar därigenom landet.

  Även om socialdemokraterna skulle komma tillbaka om fyra år, kommer de att ha hunnit göra mycket nytta, förutom det goda i sig med ett skifte efter alla år med socialdemokratiskt styre. Som Peter Ask har påpekat i några inlägg genomsyrar partiet det svenska samhället och förefaller ha en bild av att de på något vis utgör de rättmätiga styrande. Det är så oerhört skönt och befriande att detta brutits – för en gång skull! – att jag nästan står ut med vilka dåliga rubriker och sorgliga opinionssiffror som helst!

 65. Katinka skriver:

  Jag är lite förvånad att Kachina säger att vi behöver sänka arbetstiden eller sysselsättningsgraden. Ser inte Kachina det enorma behovet inom offentlig sektor – inom skola, vård och omsorg! Jag tycker att lösningen är att med demokratiska medel socialisera ekonomin steg för steg och parallellt med att man utjämnar löneskillnaderna till ett minimum. Alla kan göra något – alla behövs! Alla ska med! Låt alla bidra efter förmåga och få pengar efter behov! Men då måste vi komma ifrån marknadstänkandet och ge politiken en chans.

 66. Kachina skriver:

  Maggi

  Karavanen är på väg mot ett stup. Hundarna gläfser, skäller, men karavanledarna är döva.

  Katinka.

  4,5 miljoner jobbar. 1,5 miljoner står enligt moderaterna utanför arbetsmarknaden. Sänker vi arbetstiden med två timmar innebär det att ganska precis dess 1,5 miljoner kommer i arbete. Det innebär också att vi tömmer alla gymnasiala skolor, universitet, äldreboende och sjuksalar Den offentliga sektorn behövs inte, enligt moderaterna. Om man ser på den budgeten kommer ju samhället att gå lysande. Om man ser till verkligheten ser man att en Allianz-borgare antingen är dum i huvudet, eller så har han en dold agenda.

  Napoleon

  Har du varit på kurs i Timbroakademins Goebblesutbildning?

 67. Kachina skriver:

  Just det, tillgång och efterfrågan.

  Vi har tillgångar för två miljarder. Vi är fyra miljarder. Är din lösning att tillgångarna skall ägas och förbrukas av 3 miljoner, resten får leva på avfallet?

  Jag har läst åtminstone företagsekonomi och jag har drivit företag. Min slutsats är att både företag, människa och samhälle, skulle prestera bäst vid sex timmars arbetstid med en kvarts rast.

%d bloggare gillar detta: