Mot Europa

Om några timmar lyfter jag från Japan. Och är efter åtskilligt flygande tillbaka i Europa sent torsdag kväll lokal tid.

I morgon fredag är det Bremen i norra Tyskland som gäller. Det är det informella men viktiga mötet mellan EU:s utrikesministrar.

Mellersta Östern, Balkan, grannskapspolitiken och Iran tillhör det som står på agendan.

105 Responses to Mot Europa

 1. David Igra skriver:

  Vilka kontraster detta ständigt kringflackande livet innebär. Hoppas din iPod är fylld med bra böcker och musik.

  Förmodar att ni kommer att diskutera Turkiet och deras framtida inträde i EU också. Viktigt att Turkiet går med, viktigt att de reformerar sitt land.

 2. Calle skriver:

  Trevlig resa, själv åker jag till Asien snart för sju veckors backpacking. Under resans gång kommer jag rätta labrapporter från LTH. Det är härligt med ny portabel teknik. Således kommer jag även kunna föja bloggen från hängmattorna i de länder jag besöker. Härligt och samtidigt lite löjligt haha!

 3. Henrik Isaksson skriver:

  ”Vilka kontraster detta ständigt kringflackande…” Orka göra till sig… Det gör ministern inget ont att läsa vardaglig svenska.

 4. Trekronor skriver:

  Thunder KAN DU VARA SÅ VÄNLIG OCH DRA ÅT HELVETE.. ktnx.

 5. Trekronor skriver:

  Thunder ta dina piller ffs.

 6. Naim Murseli skriver:

  Läste på en japansk tidning att du var för självständighet för Kosova/o

  Stämmer det herr utrikesminister.

  Isåfall är det bra :D

 7. Sirwelander skriver:

  David.
  Tycker personligen inte att Turkiet hör till Europa, varken geografiskt eller politiskt. Om jag inte är helt ute och cyklar så står EU för Europeiska unionen. Villka ska komma näst?
  Ryssland? Israel? Ryssland har större % av europa än Turkiet och ändå är ingen intresserad av att ha dom med i unionen (med all rätt). Nå det är bara min åsikt, därimot tycker jag att det fins en heldel som förenar Europa med Turkiet både kulturellt och Historiskt så en god relation och ett utbrett handelsavtal är nödvändigt.

 8. Fredrik skriver:

  Sirwelander

  Ett land som får var med i Europeiska mästerskap i idrott och fotboll borde räknas som ett land som kan få inträde i EU.

 9. Stefan L skriver:

  Kul att läsa lite om de ”informella” möten som genomförs i ett så intensivt besök. Jag hoppas att Du förde fram vilka möjligheter det finns för japanska insatser som motvikt/jämvikt till ett alltmer växande Kina i den globala politiken. Lycka till med hemresan och om det på ministermötet råkar komma på tal om Turkiet, ska vi verkligen ta med dom i EU? Det känns som att det är mil till en europeisk nivå på mänskliga rättigheter?!

  /Stefan

 10. Tomasc skriver:

  David Igra:
  ”Viktigt att Turkiet går med, viktigt att de reformerar sitt land.”

  Här är det åsikter med stora breda penseldrag och det är vi (EU) som står med pekpinnen. Själv håller jag nog en mer ödmjuk hållning och skulle tycka att det kunde vara önskvärt. Men, annat var det när Ata Türk satt i makten då bytte de ut sina arabiska bokstäver till de europeiska, snacka om reform, ett helt land kan nu inte läsa sin egen historiska poesi eller litteratur och under den övergångsperioden hade de unga och de gamla skilda skriftspråk, alltså föräldrar kunde inte läsa tillsammans med sina barn. Det är mindre än hundra år tillbaka i tiden, det finns människor som minns detta inhemska trauma. Då var det deras egen regering som stod för reformen, nu tycker David Igra, att det är viktigt att Turkiet reformerar sitt land. De gör nog så gott de kan, men de stöter på patrull av nationalister som vill behålla sin turkiska identitet (lite gick ju förlorat för c:a 100 år sedan typ), jag är benägen att kunna förstå, men inte hålla med.

 11. Rollx skriver:

  Det har varit ganska tyst om Irans utvecklande av kärnvapen, på sista tiden. Tanken att detta land snart har tillgång till atomvapen. Är inte vidare lustigt, med tanke på detta lands styrelseskick. :(

 12. Hatar SPAM skriver:

  Inse nu att ”Thunder/FOOL…” är en automatiserad SPAM-genererare. Samma ord i varje inlägg som bara kastas om. Ingen meningsuppbyggnad och det är i stort sett omöjligt att förstå. Med ett enkelt filter kan man stänga av dessa SPAM-idioter.

 13. Sirwelander skriver:

  Fredrik.
  Tycker du att Israel ska var med i EU? Som du säkert vet är dom med i Eurovision, EM i fotboll (Seger igår med 4-0 över Estland) mm. För att inte snacka om Ryssland. Frågan kvarstår, vad har Turkiet i Europa att göra? Hur många % av landytan har dom i Europa, 5 %, 10 % ? Och varför är inte ett land som Ukraina eller Ryssland med i debatten? De är med i alla evenemang som du talade om. Vi får döpa om EU till Europa/Asien unionen :)

 14. Fredrik skriver:

  Sirwelander

  Det kanske de ska.
  Likadant med Ryssland, Ukraina m.m
  Det vore väl bra om fler länder kom med i Unionen även om den då borde byta namn.

 15. Göran skriver:

  Bäste Carl.
  Det är ett tufft promram Du har.
  Berätta hur Du kommer ihåg alla detaljer som skall avhandlas under ett möte. Har Du sekreterare med Dig?
  Vad gör Sverige för att hjälpa de kidnappade engelska soldaterna ?
  Trevlig resa !

 16. Sirwelander skriver:

  Fredrik.
  Kanske du har rätt men jag tror att om för många är med så blir det bara en stor soppa, eller som vissa skulle ha sagt, RRRÖRA. Vi har ju FN som exempel hur det går när alla är med.

 17. Rose-Marie skriver:

  Jag vet inte om jag skulle orka med ett sånt intensivt runtflackande… Imponerad! Vad skönt att ni fick se körsbärsblommen spricka ut i Tokyo, och hoppas att hemresan – hur tröttande den än kan bli – kommer vara avkopplande på något sätt… :O

 18. Katinka skriver:

  EU ska inte vara en kristen klubb för välbeställda arier. In med Turkiet! In med norra Afrika, Ryssland och Kaukasus också. Och framförallt: riv Festung Europa. Öppna gränserna!

 19. Magnus skriver:

  Körsbärsblomningen i Tokyo är fantastisk!

 20. Katinka skriver:

  Den där Thunder – det är humor det!

 21. Tomasc skriver:

  Lägg alla ord ur en dagstidning i en centrifug och ut kommer
  Thunder/FOOL;)LazySAINTEarthling1TrinityPeteParfalk Says:

 22. Niklas skriver:

  Hej Carl

  Jag är fortfarande intresserad av hur är din syn på Bulgariens och Rumäniens inträde i EU? Vad anser du om dessa två länder och tillför dom EU någonting? Vad har Sverige för relation med dessa länder? Jag skulle glädeligen höra :)

  Mvh Niklas

 23. Egon skriver:

  Maggi Haglund:

  Håller helt med. Det är som en fredsunion EU kan spela en positiv roll.
  Inte som en byråkratisk detaljstyrare.

  Tomasc:

  Intressant information om Turkiet.

 24. IT skriver:

  SPAM går enkelt att åtgärda. I synnerhet i denna blogg där det hittills bara förkommer en spamrobot (”Thunder/Fool…”. Blocka IP-adressen och sedan är det klart. Det har man fått göra mot denna spammare på flera andra ställen som passagen.se mfl mfl.

 25. Rulle skriver:

  Nu börjar det likna något! Naturligtvis bör Israel snarast beredas inträde i EU. Dom är ju med i vår slagerfestival och är en genuint demokratisk stat. Då blir självmordsbombandet också vår sak och kanske Europa äntligen tvingas göra något för att få slut på palestiniernas meningslösa mördande. Om palestinierna därefter vågar angripa EU så får dom stå sitt kast. Vi ställer handelpolitiskt, solidariskt upp för varandra.
  Rasister, och framför allt den fulaste sorten, Nasister, skall inom sex år utrotas!

 26. Bertil skriver:

  Carl
  Utrikespolitik är inte bara Guantanamo. Det gäller även att föra hem impulser från den stora världen till en regering, som satts att styra ett Glesbygdsland under norra polcirkeln.
  För t ex hem idéerna från Medelhavslandet Frankrike, som omtänksamt värnar sina 61 milj medborgare genom att förse dessa med 75% av all el via ren, säker och billig kärnkraft. Uran är en unik naturgåva. Ett ringa kilo av denna rena metall har samma energiinnehåll som 90 ton smutsig kol.
  Regeringen bör informeras.
  Mvh/Bertil

 27. StefanD skriver:

  Om Turkiet skulle släppas in i EU, så skulle det innebära att EUs yttre gräns skulle vaktas av den turkiska armen och vi skulle ha vår yttre gräns mot Syrien, Irak och Iran. Vi skulle dessutom plocka in ett EU-land som befinner sig i någon form av inbördeskrig och som ständigt radikaliseras mot islam. Jag tror inte det är en superbra ide om jag säger så.

  Samtidigt vill vi att turkarna inte ska ge upp totalt och radikaliseras istället. Så vad gör man? Kanske det vi gör just nu. Lova saker som vi vet att vi inte behöver infria, för vi ställer krav som vi vet att de inte kan uppfylla.

  Diplomati.

 28. Daniel skriver:

  För att unionen skall kunna hålla bör man dela värderingarna som den står för. Som sagts tidigare skall vi använda unionen för att påverka omvärlden. Men om vi som medlemmar i unionen inte har samma grund syn kommer det bli ett nytt säkerhetsråd, där skrivelserna/uttalandena bleknar för att komma för att alla i unionen skall vara överens.

 29. Sirwelander skriver:

  Maggi Haglund.
  Dåligt exempel! En majoritet av befolkningen samt huvudstaden i Turkiet är på den asiatiska sidan. Slå upp en kartbok och titta efter så får du se. En.l ditt resonemang så borde t.ex Spanien tillhöra Afrika inte Europa.

 30. Lars Erik "Curre" Berndtson skriver:

  Här kommer lite murvelgrävande om ”Thunder/FOOL;)LazySAINTEarthling1TrinityPeteParfalk Says: ”

  Knapphändig skolgång men god dragspelare som barn. Bytte glödlampor i hemmet innan
  Bromölla kommun rekommenderade högre studier i Wien, dock ej på Spanska Ridskolan utan som assistent åt 5:e fotografen i Tredje Mannen. Fältbågskytte och äkta finsk jenka tog alltmer tid innan hans första flickvän, en tidig Brigitte Bardot, gick med i djurskyddet.
  Studerade Saabs tvåtaktsmotor och invigde Barnens Dag i Kramfors (som assistent åt Bosse Bildoktorn). En äldre rysk cirkusdirektör (som tjänstgjort som klarinettist hos Barnum Brothers) charmades av Bromöllasonens apparation och bekostade en utbildning
  i norra Bulgarien som gjorde vår hjälte till en skicklig manikurist. Detta ledde till ytlig vänskap med gamle hedersmannen Sura- Pelle Pettersson, som i sin tur lyckades prångla ut allas vår hjälte till Färöarna. Ullspinneri och mykologi kom därstädes på fötter och tomteluvan siktades på vänstra armens baksida, dubbelvikt som Spader Knekt.
  Efter 29 års själavård på okänd ort dök figurinen med ursprung från Bromölla upp på denna blogg. Tack vare Bobby Vee och The Ronettes. Kim Källström är alltså ej skyldig till detta. Ej heller den gode Bulganin. Upp och nicka, hurra!

 31. Fredrik skriver:

  Daniel

  Självklart har du rätt, men i framtiden vet man ju aldrig vad ex Ryssland har för värderingar.
  Att Ukraina vill närma och närmar sig EU är ingen hemlighet.

 32. Brorsan skriver:

  Angående: Socialdemokratin kommer vara i opposition lång tid framöver!

  Kan det vara så här enkelt?

  – Socialdemokratin håller på att falla sönder.
  – Göran Persson agerade ”tyrann” för att hålla samman rörelsen.
  – Med en svagare ledare o få bra idéer som skapar hopp om en bättre framtid så tröttnar fler väljare på partiet.
  – Och socialdemokraterna kommer därför inte (av egen kraft) kunna ta sig tillbaka till regeringsmakten inom de närmsta mandatperioderna.

 33. Maverick skriver:

  Efter Bremen hoppas jag du får en skön helg hemma med familjen, lite Parmaskinka och rödvin som omväxling till den 10- rättiga Tokyomiddagen.
  På sju dagar har du hunnit med Stockholm-Tel Aviv-Gaza-Jerusalem-Köpenhamn-Tokyo och Bremen – själv har jag lyckats klämma in både Varberg och Halmstad (totalt ca 11 mil).

 34. Kim S. skriver:

  Fascinerande att utrikesministern orkar hålla det här tempot.

  Det är tryggt att vi har en så kompetent utrikesminister som för Sveriges talan i jordens all fyra hörn och som tar med sig värdefull information som kan bidra till ytterligare förbättringar inom inrikespolitiken.

  Keep up the good work!

 35. Kachina skriver:

  Kim

  Fascinerande att en enda person kan generera så sockersöta kärleksbrev. Faran är att Carl drabbas av ”mental diabetes.”

 36. Katinka skriver:

  Ja, Kachina är rena hälsokuren för Calle, full av fibrer och med jävligt lågt glykemiskt index. Det är tack vare det Kachina som vår utrikesminster har så god hälsa att han orkar hålla tempot uppe.

 37. Katinka skriver:

  Och jag tror inte det är för sent än… om jag skriver tillräckligt många meddelanden kommer mina ord att droppa in som små beska pärlor i vår utrikesministers medvetande så långsamt, långsamt kommer genusglasögonen att växa ut på karln. Han visade ju på Balkan att han inte är helt okänslig, så vem vet, i nästa val kandiderar kanske Carl Bildt för Fi!

 38. Johan Gunnarsson skriver:

  Mja, det heter diabetes mellitus, där diabetes betyder ”genom” och mellitus betyder honung.

 39. för son inge n skriver:

  Kachina och Katinka,
  Ni är som två grälsjuka kä–ingar.
  Inte mycket nytt bara samma gamla visa.
  Kan ni inte ligga lågt några dagar och läsa ex vis Candide och sen fundera ut något riktigt skarpt?

 40. StefanD skriver:

  Katinka, det enda som du uppnår med dina små inlägg är att irritera din omgivning. Om du tror att det är rätt väg för att uppnå dina mål (vad de nu vara månde) så tror jag att du kommer att bli förvånad.

 41. Kachina skriver:

  Yngsta dottern är på jobbet, äldsta dotter sitter här på altan. Alltså är ingen av dem Katinka. Enkel logik.

  Du har rätt Katinka, små beska pärlor förändra medvetandet på sikt. Vi har en s.k. r*v……. som heter Kim, som tror att vi vanliga gräsrötter skall stå med mössan i hand och buga inför Bildt.

  Tja, vad skall man säga. För en del når inte medvetandet utanför de 30-skyltar som omgärdar skolans värld.

 42. Dag Selander skriver:

  Alla Dessa Dagar i graven utan Moderator

 43. Katinka skriver:

  StefanD
  Jag skriver bara vad jag tycker. Ingen måste hålla med. Jag tycker inte som Carl Bildt eller du i precis alla frågor, men jag känner mig inte irriterad för det. Som jag ser det bidrar ni också med era perspektiv. Men jag tror att jag ska dra mig tillbaka lite nu. Har annat jag måste göra.

 44. Kachina skriver:

  Dag, Stefan, för son ing en, Kim,……….Tror ni verkligt att Carl har så svag karaktär att han inte törs säga till och jag besvärar honom? För det är väl hans väl och ve ni tänker på, så det inte bara är ni som blir besvärade. De är fortfarande öppet för Bildt. Det är bara att skicka ett brev till mig och jag blir tyst. Han får inte ens ett svar och jag kontaktar inga tidningar. En moderator stryper det fria flödet och likriktar kommentarerna. DÅ är det nog dags att ta fram gravölet.

  Sedan vet man inte vem som vinner på oss ”knäppgökar”. För att kritiken skall få effekt i vidare kretsar, måste läsaren ha ungefär samma referensramar som skribenten, annars blir inlägget ”koko”,….och gynnar bara Bildt. I de borgerliga leden är inte allmänbildningen på topp, kan man lugnt säga, så sina egna väljare torde han ha kvar.

  Men, som sagt, sluta ni oroa er för Bildts blogg. Om han finner mig besvärande är jag övertygad om att han har kurage nog att säga det. NI, behöver inte sitta och gissa vad han tänker.

 45. Egon skriver:

  Daniel.

  Självklart ska EU enbart vara öppen för liberal demokratiska stater.
  Det kan vara en långvarig process för många stater som inte är mogna idag.
  Finns inget egenvärde att EU ska växa geografiskt.

  Kan dock vara av stort värde att – på ett fredligt sätt – få igång rörelsen mot
  liberal demokrati i många stater.

 46. Katinka skriver:

  Ja Kachina har rätt. Det finns en del kunskapsluckor hos många, kanske speciellt vissa borgerliga väljare (ja det kanske kan förklara valresultatet). Men det finns bot. Höj er genuskompetens genom att gå med i Fi:s folkbildningsverksamhet eller fortbilda er på egen hand.

 47. riksha skriver:

  Frågan är om CB kan blockera IP adresser, wordpress är ju bara ett konto som man signar upp till inte sant? Det är möjligt att nån av oss kunde maila wordpress.com och få dom att blockera boten dock.. bespara CB lite jobb.

 48. StefanD skriver:

  Kachina, jag tror ärligt talat inte att Bildt läser dessa kommentatorssidor alls. Varför skulle han? Han har oändligt mycket viktigare saker för sig.

  Lets face it, relevansen av dessa kommentarer ligger någonstans mellan dagens horoskop och dagens tistel i en slumpmässigt utvald landsortsblaska. Speciellt nu när Thunder/fool valt att berika oss alla med sin närvaro.

 49. M skriver:

  Orka skriva ”Mellersta Östern”.

 50. Kachina skriver:

  riksha, Stefan

  Carl Bildt har en,…STAB. Sekreterare. Varför gör ni allt så dramatiskt? Man behöver inte blockera någon IP-adress. Det är bara att skicka ett mail och tala om att min närvaro här inte är önskvärd. Är ni lite dumma,….eller

  Jag ser att Dag Selanders hemsida är spamskyddad. 6 spam. Inga inlägg annat än från de som är medlemmar. Antar att ingen annan än de fem-sex medlemmarna besöker sidan heller.

  Let’s face it,…f-n Stefan har lärt sig tre engelska ord. En bra början. Börja nu med Europas politiska historia från 1600-talet. Kom igen om nå’t år, när du har mer kött på benen.

 51. Kachina skriver:

  Förresten

  Jag är ganska säker på att Carl Bildt åtminstone skummar genom kommentarerna morgon och kväll.

  Dels för att han sagt det. På den nivån påstår man inte att man gör något man inte gör.

  Dels för att jag tror han är alltför nyfiken. Alltså inte på oss, utan på allt. Han är den där typen som inte kan låta bli att vända på ett papper för att se om det står något på baksidan. Jag vet hur det är. Det kan vara lite pinsamt när man är bortbjuden och värden lämnat ett papper framme.

 52. marie skriver:

  Stefan

  Låt Bildt själv bestämma om han vill ha möjlighet att läsa eller inte läsa dessa sidor. Som det nu är har han givit svenska folket (och även andra) möjlighet att komma till tals med varandra (alltså inte bara med honom). En del diskussioner är väldigt givande här på bloggen och andra mindre givande. Man väljer själv om man vill delta eller om man vill scrolla förbi. Jag tror inte att Bildts avsikt är att vi skall sitta som små nickedockor och hålla med om allt han säger. Jag tror på fullaste allvar att Bildt själv eller någon i staben scannar av och ser om det finns något av värde här. Det är många som kommer med bra förslag som jag tror att han och därmed alliansen tar till sig.

 53. Kim S. skriver:

  Såg på min bloggstatistik att någon från regeringskansliet besökt min sida häromdagen. Statcountern snappar upp alla besökares ip-adress, vart de befinner sig och all möjlig information som berättar vem besökaren är. Regeringens servrar stod som sagt registrerade. Det var efter att jag skrivit en kommentar här på Carl Bildts blogg om sossarnas ”alla ska med” som någon därifrån genast gick in på min sida.

  Vem från regeringskansliet det var är naturligtvis lite svårare att spåra. Vem bryr sig för den delen. Men visst finns det folk som tittar igenom kommentarerna. I början svarade Carl till och med på några av de seriösare inläggen.

 54. Kachina skriver:

  ”Det är möjligt att nån av oss kunde maila wordpress.com och få dom att blockera boten dock.. bespara CB lite jobb.”

  Det är som jag sagt. Sådana som ni, som ägnar all tid åt att försöka gissa hur ”den stora ledaren” tänker och vad han vill. Ni som så gärna vill vara till lags, är den första grodden till ”dödspatrullerna” som på egen hand städar samhället från de element de tror besvärar ”den stora ledaren”. Ledaren står lika oförstående varje gång de ”städar” i hans namn. Inte har han bett dem göra så. De bara trodde att han ville ha det så.

  Alltså, gräv ner er, innan ni vållar någon skada.

 55. marie skriver:

  Till alla er som inte gillar att Kachina befinner sig här på bloggen; beror det på att han har andra åsikter än ni har?

  Vad vore en diskussion utan olika åsikter?

  Nej fortsätt du Kachina, jag tyckerdu är uppfriskande!

 56. Kim S. skriver:

  Det är som sagt bra med olika åsikter. Tänk vad tråkigt det skulle vara om alla tyckte likadant. Det skulle vara föga utvecklande att konversera med folk. Det är jättebra att folk tycker olika och uttrycker det. Men det är sättet varpå vissa gör det som är störande. Man kan ha helt olika åsikter om saker och ting men ändå ha en konstruktiv diskussion.

  Men när folk blir fanatiska och blockerar sig så är det svårt att få ut något vettigt av det.

 57. StefanD skriver:

  Marie. Av någon anledning har du adresserat ditt ”låt Bildt själv bestämma”-inlägg till mig? Jag förstår dock inte varför. Ingenting av det du skrev har någonting att göra med vad jag skrev.

  Kachina. Onödigt.

 58. Kim S. skriver:

  Maggi, jag har också konstaterat det du skriver. Referring link är titt som tätt från den här bloggen :)

 59. marie skriver:

  Stefan
  Jag kanske tolkade ditt inlägg fel………….Tyckte dock att du ifrågasatte Bildts läsande av bloggen och att han hade oändligt mycket viktigare saker för sig.

 60. Lars skriver:

  Till bl a Kachina och Katinka,
  Varför skulle era uppfattningar om omvärlden vara så mycket mer trovärdiga än andras? Jag säger inte att de inte är det. Men blir man ifrågasatt får man gå vidare i sitt resonemang, inte spärra ut alla taggar man har och gå direkt på person.

  Ni behöver nog inte heller ta åt er av spam-anklagelserna, då jag tror att de riktar sig till mer till herr Parfalk.

  Du har en del vettigt att säga Kachina, men det mesta slätas över och blir totalt ointressant när du bredspacklar med stora naziteorispateln. Varför ska vi tro på det du säger om du inte kan presentera några fler referenser än lite namedropping och hänvisning till ”retoriken” på 20-talet. Har du överhuvudtaget läst NSDAPs partiprogram?

 61. Lars skriver:

  Katinka, alla dina resonemang bygger på att män är onda och kvinnor är goda. Det finns rötägg och idioter inom alla ”grupper” av människor. Det syns tydligast hos männen för att de är överrepresenterade i många ledande befattningar. Men sitter det enbart kvinnor i en ledning är jag övertygad om att historien kommer att upprepa sig igen. Bort med grupptänkandet och inse att alla är individer med olika kompetens.

  Vi kanske skulle utrota den manliga delen av befolkningen, men då borde du få en nazistämpel av Kachina på dig. Dessutom får ni nog lite andra problem att ta hand om… fortplantningen till exempel.

 62. Lars skriver:

  marie, jag håller med om att Kachinas inlägg är intressanta och behövs… det är uppfriskande, men det är sorligt att han fastnat i nazihjulspåret. Det solkar ner det intressanta i det han har att säga. Men man får väl kanske filtrera lite =)

 63. Kim S. skriver:

  Kachina, jag tycker på riktigt att du borde skapa en egen blogg och sprida den så mycket du bara kan. Du har en hel del vettiga tankar. Var inte rädd för att bloggen inte skulle bli besökt. Det handlar bara om att marknadsföra den.

  Det är uppfriskande att följa bloggar av olika slag.

 64. Kachina skriver:

  Jag har läst NSDAP:s partiprogram och jag har aldrig hänvisat till det. Det programmet säger ingenting om det som hände i ölkällarna och på gatorna.

  När det gäller könsfördelningen har jag en del osagt. Jag vill inte att kvinnor skall bli män, vilket vi alltför många gånger ser av de kvinnor som klättrat i näringslivet. För att komma dit, måste de lägga sig till med männens egenskaper.

  Män och kvinnor ser världen ur olika perspektiv. Så är det bara, och det är vad vi skall ta tillvara. FOA gjorde en alldeles utmärkt studie om hur olika män och kvinnor ser världen.
  En beskrivning kan vara det som sker i en bil vid omkörning. Mannen har en utmärkt förmåga till fokusering, tunnelseende. Han ser bilen han skall köra om, bilen som kommer emot, ser dess fart, sin egen fart, avstånd. Hon som sitter bredvid ser i 180 grader vidvinkel, hon ser HELA BILDEN, inte bara det som är i tunneln. Hon ser räven i diket, vägtrumman, älgen i skogsbrynet, en korp kommer in från vänster och framför är tre bilar som rör sig mot varandra,…..inte undra på att hon SKRIKER, och det vanligaste grälet efter tapetsering bryter ut.

  Det är klart att kvinnor skall in i styrelserna, inte för att de blivit män, utan just för att de har de här kvinnliga egenskaperna,…..att se 180 grader vidvinkel. Det kompletterar männens förmåga att koncentrera sig på en fråga, sortera bort det som är oväsentligt.

  Men, lägg märke till att i exemplet ovan var varken räv, korp eller älg oväsentliga, det som mannen sorterat bort. Därför behövs bägge, med sina specifika egenskaper, för att komplettera varandra.

 65. Pravoslavac skriver:

  Jaså. Så Carl har sagt att han är för ett självständigt Kosovo? Gett efter för påtryckningarna från albanska maffian? Idag (29/3) röstade också EU-parlamentet för förslaget om ett självständigt Kosovo. Men det spelar ingen som helst roll. För Kosovo kommer inte att bli självständigt så länge inte Serbien och Ryssland godkänner detta. En påtvingad självständighet bryter mot alla internationella lagar. Endast en kompromisslösning är godtagbar. Punkt.

 66. Kachina skriver:

  Nazispåret

  Det handlar om vilka referensramar vi har. För de flesta finns bara kunskapen om kristallnatten och sedan kriget,förintelsen 1939-45.

  Det finns så oerhört mycket mer att studera tiden därföre, just när det gäller stämningar i samhället, attityder och retorik. Allt detta måste läggas till, plus det som skedde över folks huvuden, pokerspelet mellan industrin och ploitiken. Det är inte svårt att Goggla på Prescott Bush. Du har läsning för hela kvällen. Läs sedan Leopold Report så får du lite insyn i CIA:s verksamhet i Latinamerika. Kolla när George Bush d.ä. blev anställd i CIA.

  Det är bara att läsa. Det håller dig sysselsatt ett tag.

 67. SL skriver:

  Kachina-Detta inlägg om kvinnor och män är rent av det bästa som skrivits i detta”ämne”- och på så få rader. Vi kommer inte ifrån att vi är olika och det går aldrig att ändra på!

 68. Katinka skriver:

  Nu håller jag för en gång skull med Maggi – du kanske inte är ett troll i alla fall? Kachina är fast i en essentialistisk syn på kön. Med rådande sociala strukturer och normer kan män inte utveckla sina ”kvinnliga” sidor, och vice versa.

  Däremot har Kachina rätt i att om man går på djupet har fascism/nazizm och extrem liberalism samma ett gemensamt frö: egenintresset. Till detta vill jag så lägga hur detta egenintresse bryts genom en (i alla fall till stor del) socialt konstruerad maskulinitetsnorm som handlar om dominans (av andra hannar och av ”sina” honor) samt upprätthållande av revir. Det är möjligt att det biologiskt finns lite mer av detta i mannen än i kvinnan, men alla människor kan utvecklas, och det gäller att jobba mot förtryck och inte för det. Om männen släppte på detta skulle vi få ett bättre samhälle, också för de flesta män (de underkuvade). Men det är möjligt att männen då måste få mera hjälp av kvinnorna än vad som är fallet idag. Det är ett långsamt arbete.

  Skillnaden mellan fascism och liberalism är dock att fascismen gör en religion/ideologi av föraktet för den andre, medan liberalismen mera betonar individens frihet att strunta i den andre. Resultatet blir i båda fallen kluvna samhällen, men fascism/nazism är mera ”aktivt” ond. Liberalismens omoral har mer med underlåtenhet att göra.

  Ledorden blir demokratisk socialism och feminism.

 69. Calle skriver:

  När moderaterna vann valet var jag lite orolig, men nu när du är untrikesminister är det lugnt! Du bär högerblocket på dina axlar!

 70. Kachina skriver:

  Åter till FOA:s forskning. Det finns rent fysiologiska skillnader. De beskriver mannens ”hårddisk” som fragmenterad. Han måste varje gång söka av hela hårddisken för varje fragment, eftersom informationen är spridd över hela disken. Kvinnans ”hårddisk” beskrivs som ett bibliotek, defragmenterad och sorterad. Detta säger inte att det ena är bättre än det andra, bara att det ger skilda egenskaper. Detta är alltså generellt.

  Sedan lär det finnas en fysisk skillnad i kommunikationen mellan hjärnhalvorna. Jag minns inte riktigt hur den beskrevs. Fortfarande är att inget är bättre än detandra, men tillsammans kompletterar det varandra.

  Kvinnor är inte mindre begåvade än män, eller tvärtom. Men, skillnader finns förutom könet och det är att vi uppfattar verkligheten på olika sätt. Kvinnor skall in i styrelserna FÖR ATT DE ÄR KVINNOR, inte för att de kvoterats in och gjorts om till män. De skall in för att vi skall ta tillvara deras egenskaper, inte på det fysiska planet utan på det mentala och psykiska planet. Bägge ser tillvaron olika och bägge har rätt.

  Ta bara som ex. två personer ser mot en plansch hundra meter bort. De står med trehundrameters avtåns från varandra och solen kommer in från 145 grader. Den till vänster säger att planschen är blå, den till höger säger att den är indigo. Bägge har rätt. Verkligheten finns i perspektivet.

  Kvinnor måste in i styrelser för att tala om för männen att verkligheten finns inte i budgeten, konton och siffror, utan från vilket perspektiv man betraktar den. Många företag skulle ha undvikit misstagen att flytta produktionen till öst bara med en budget som underlag. Det finns fler faktorer att ta hänsyn till om man betraktar det ur fler perspektiv.

  Fler kvinnor till styrelserna, men bara om de fortfarande är kvinnor.

 71. Egon skriver:

  Egentligen en ointressant diskussion
  Spelar ingen roll om Bildt läser kommentarerna eller inte.

  Värdet i bloggen ligger i att öka kunskapen om utrikespolitik hos svenska folket.
  Alla inlägg som inte är kopplade till utrikespolitik i vid mening har inget att
  göra här. Finns så otroligt mycket att lära sig om utrikespolitik.
  Vi befinner oss i en informationsrevolution så det finns inte någon brist på ämnen
  eller uppslag.

  Tror Bildt blir mer intresserad att läsa kommentarerna om han kan hitta intressanta
  inlägg om utrikespolitik på bloggen. Tips om böcker, länkar, okonventionella idéer etc.
  Iallafall skulle jag bli det.

  Tror inte heller att Bildt kan ta någon aktiv del i kommentarerna.
  Kan inte diskutera utrikespolitiska spörsmål offentligt.
  Utsiktslöst att fråga saker med andra ord.
  För redan fattade beslut finns UD:s hemsida.

 72. Smålänning skriver:

  ”Jag är bara två saker som sluter på -ist, humanist och cyklist.”

  Sagt av Tage Danielsson 1984. En otroligt klok man som lämnade oss allt för tidigt.

  I många socialistiska skrifter och epos jag läst är föraktet för alla andra -ismer och frågan hur man hanterar oliktänkande också väldigt konkret. En socialism i ordets rätta bemärkelse förutsätter att alla är överens och jag antar att det är därför Katinka lägger till ordet ”demokratisk” i början… Fin tanke. Men fungerar det i praktiken?

  Ja det gör det. Om hela världen antar socialism så fungerar det, om alla människor i hela världen blir överens om att ”ja, det är så här vi ska göra” så finns det många poänger med det Katinka kallar socialism.

  Själv tror jag inte på sagor, så jag fortsätter förorda den allra enklaste och klokaste -ism som finns, och som Tage Danielsson alltså också var inne på:

  Humanism.

 73. Dr Bronk skriver:

  Dumsnutar ! Ni tror väl inte att på fullt allvar att Carl läser era kommentarer ? ? ?

  Patetiskt … stackars människor !!

 74. Mikael skriver:

  Förslag: Ordna en moderator till bloggen samt ha två kommentarlistor en där alla inlägg finns med och en modererad där bara de med substans läggs in. Det skulle underlätta läsandet, som det är nu hoppar man bara över kommentarerna, inklusive denna ;-)

 75. Naim Murseli skriver:

  Det stämmer att dom röstade för ett självtändigt Kosovo. Men Ryssland förlorar inte sina kontakter inom EU & USA för ett veto mot en ny resolution.

 76. Delar Mikaels åsikt – ordna en moderator så vi slipper denna ”bombing” från företrädelsevis fattiga och arbetslösa.

 77. Kachina skriver:

  Allt börjar med kaos och går mot ordning. Det är när man börjar reglera som det går åt h-e, när man dämmer upp, det blir stillastående, enkelriktat, som det börjar lukta unket.

  Det som är substans för en, är inte med säkerhet substans för en annan. Se på Dag Selanders blogg. Hur mycket liv finns i den? Stendött. Strypt.

 78. munter skriver:

  Citat:

  ”Please leave

  Dear muslims,

  If you do not like my country, please leave.
  If you do not like the way our women dress, please leave.
  If you do not like our separation of politics and religion, please leave.
  If you support violent responses to criticism of Islam, please leave.
  If you support terrorism in any way, shape or form, please leave.
  If you cannot accept satirical cartoons in our newspapers, please leave.
  If you do not support democracy or the freedom of speech, please leave my country.”
  Här finns mer att läsa:

  http://face-of-muhammed.blogspot.com/

  Håller med till 100%, jag är inte rasist, med dst stämmer så jävla bra.

  Bidrar med lite text, eftersom detta är klottrarnas klotterplank nr 1

 79. Pravoslavac skriver:

  @Naim, du vill ha ett självständigt Kosova, men problemet är att det är fullständigt olagligt. Serbien har föreslagit en laglig lösning som erbjuder albanerna en långtgående autonomi (självstyre) över Kosovo. De albaner som inte nöjer sig med autonomi kan rösta med fötterna och promenera över till Albanien!

 80. Katinka skriver:

  Jag tycker att det är en härlig blandning. Populasen får komma till tals i hela sin kakafoniska variation i hans excellens forum. Utmärkt. Jag tror inte att friherre Bildt är någon folkföraktare som ogillar det. Han är ju i besittning av både humor och tankeskärpa. Fast det är klart att läsvärdet kanske ändå skulle öka om det skedde en viss gallring… så inte mig emot egentligen.

 81. Peter Ask skriver:

  Tycker ”Katinka” mer påminner om en sån där fotbollshulligan som går ut och vandaliserar och slåss på på stan, bara för att favoritlaget råkar ha förlorat.

  Vad det hela handlar om, som Katinka verkar ha svårt att acceptera, är att demokratin har haft sin gilla gång. Detta måste man stå ut med, liksom att vi andra har fått stå ut med att Sverige nästan oavbrutet har regerats av ett och samma parti under snart åttio år. För det är väl inte så att att Katinka möjligen inte gillar demokrati eller…?

  Är du inte nöjd, så är det ditt problem. För du vill väl inte gå så långt att du vill omyndigförklara majoriteten av svenska folket? Mig veterligen vann inte alliansen pga att dom lovade gratis pengar åt alla, som SAP brukar ha för vana. Förmodligen hade en majoritet insett att densocialdemokratiska poltiken bara leder till vägs ände.

  Fastän det kan vara bekvämt för vissa att surfa på nätet dagarna i ända istället för att jobba, så har fler ur befolkningen värderat vikten av att verkligen ha ett arbete högre än att bli försörjd av andra och dessutom skjuta statsskulden på våra kommande generationer. Av dina kommentarer att dömma, så verkar du fullständigt nöjd med det vanstyre av landet som hittils pågått. Jag förstår inte alls vad du har att vinna på detta. Är det möjligen så att du uppbär bidrag och våndas över tanken att behöva arbeta heltid för att bära din egna försörjningsbörda?

  Du talar dessutom mycket varmt om inkvotering. Jag gav ett förslag i en annan tråd på ett alternavit till inkvotering, vilket jag ännu inte har fått ett svar om vad du tycker om detta.

  Se till att få lite substans i inläggen, istället för din fullständigt ohämmande subjektiva vrede över ett demokratiskt valsystem.

  /Peter Ask

 82. marie skriver:

  Ni som tycker att det skall vara substans i inläggen. Var så goda! Skriv något av allt det där som ni uppmanar till! Det är tröttsamt att scrolla förbi era inlägg. Jag läser mycket hellre Kachinas inlägg trots att vi i mångt och mycket har olika åsikter, eller kanske snarare tack vare att vi har olika åsikter . Kachina har många poänger i det han skriver, han är kvick i tanken och har ett slags ironisk humor som iallafall jag uppskattar.

  Katinka har jag svårare för, så där scrollar jag. Det finns valmöjligheter…………..

 83. David Igra skriver:

  Angående några kommentarer om Turkiets eventuella medlemskap i den Europeiska Unionen:

  Jag vidhåller att det är av vikt att Turkiet blir del av EU, precis som att det vore av godo med fler och större reformer för Turkiet.
  Ett litet sidospår om reformers vikt; Språkreformen bleknar väl i jämförelse med Atatürks avskaffande av kalifatet och införande av demokrati?

  Turkiet har allt att vinna på att gå med i EU och allt att förlora om man väljer att stå utanför. Jag vet inte var man skall dra gränserna för vilka länder som kan gå med i EU, Turkiet ligger delvis i Europa men vad har egentligen dessa rent geografiska gränser för betydelse? EU är näppeligen en geografisk union utan en politisk dito och då är de geografiska begränsningarna bara en chimär.

  Är inte det outtalade målet med EU att ena fler länder, så många som möjligt under en rättvisans och upplysthetens fana?

 84. Peter Ask skriver:

  Börjar misstänka att Katinka är en nöjd bidragstagare utan arbete, som har insett att dennes dagar snart är räknade. Därav dennes vrede över valutgången. Eftersom Carl Bildt är en Bloggande representant för aliansen, och därmed ganska så unik i sitt slag i Sverige, faller därför frestelsen stor ett för behov av primalskrik inför den frustrations som Katinka känner.

  Aj då… Nu var jag rätt så subjektiv!
  Jag som påkallar ordning och reda. Åter till ordningen!

  Carl Bildt är på väg tillbaka till Europa. Har försakat helgefrid och äktenskap för att knyta viktiga förbindelser på Sverige vägnar.
  Är jag själv intresserad av politik? jodå! Skulle jag vilja byta bort min tid mot Carls pressade scheam? Nej!
  Carl gör ett utmärkt jobb och mår bra av det. All heder åt honom!

 85. Peter Ask skriver:

  Angående Turkiet, så tycker även jag att det vore pärla att ha detta land som medlem i den Euopeiska Unionen. Ett unikt land som har lyckats förena Islam med sekularisär demokrati. Detta kan ha en enorm betydelse för det framtida Europa, som med all tydlighet kommer att få en sllt större muslimsk influering, oavsett om det är pga av invandring eller hot från fanatiker och terrorister som bygger upp sina undergrounds genom att infiltrera och påverka dessa communties i Europa att antaga en allt större fientliget mot den kultur dess medlemmar faktiskt lever och verkar i. Turkiet kan vara den hybrid av båda världar som kan lära befolkningarna att hellre samsas än att söndras.

 86. marie skriver:

  En liten tanke

  Det är roligare att diskutera med oliktänkande än att sitta tyst med en likatänkande :)

 87. Peter Ask skriver:

  Hellre står jag ut med goda motsåndare, än att behöva stå ut med vandalers verk under och efter en fotbollsmatch. Denna gången vann dom spelet. Nästa gång är det kasnke vi. Huvudsaken är att vi kan samsas och uppföra oss oavsett.

  Mvh,
  Peter Ask

 88. marie skriver:

  Peter Ask
  Eftersom jag inte är fotbollsfantast kan jag inte relatera till det du säger. Dock vet jag vad 2 kap i Regeringsformen stadgar när det gäller yttrandefriheten. Visst finns det begränsningar, men RF är grundlagsskyddad och ingen av dem som har yttrat sig här till närmelsevis har överskridit de begränsningar som stadgas i RF 2:13 (har jag bestämt för mig att det är) är uppfyllda tycker jag att somliga skall sluta att försöka tysta dem som vill komma till tals på den här bloggen.

 89. Katinka skriver:

  Peter Ask

  Jovisst, jag läste ditt förslag till hur man kan föra fram kvinnor (Mars 28th, 2007 at 1:05). Jag tycker att det var ett konstruktivt och bra förslag – om man inte vill ha kvotering, en ståndpunkt som jag naturligtvis respekterar, även om jag för min personliga del är för.

  Jag är lite överraskad över ditt personangrepp, om jag får kalla det så? Kan man inte tycka som jag om man inte är ”nöjd bidragstagare”? Jag tycker dina andra meddelanden har präglats av en resonerande och vänlig ton, även om mina åsikter är diametralt motsatta.

  Jag tror inte att jag har uttalat mig i lika kraftiga ordalag om någon person här? Men det är möjligt att mina åsikter inte är så populära. Jag står fast vid de uppfattningar jag har uttryckt. Jag tror det går att ha dem och ändå förspråka demokrati och allmän rösträtt.

 90. Peter Ask skriver:

  Ber om ursäkt över att det fattades ett par bokstäver i orden på föregående postning. Men har man två klängade knottingar på vardera armar, så blir det lite si och så med koncentrationen. Med tanke på allt man står i här, får man faktiskt ökad respekt för Carl Bildt, med tanke på all den tid och möda som han ägnar åt Sveriges anseende utomlands.

  Som sagt… Skulle inte tidsmässigt vilja byta med Carl.

  /Peter Ask

 91. Jocke skriver:

  Jag är djupt förundrad och imponerad över hur du hinner och orkar ta dig tid till att skriva så mycket och ofta här på bloggen. Har läst dina små rapporter till och från nu under några veckors tid och jag tycker verkligen att du förmedlar en del av politiken som man som vanlig svensson inte haft insikt i tidigare. Mycket bra! Om vi fick ta del av fler politikers vardag på det här sättet tror jag att mycket av det s.k. politikerföraktet skulle försvinna. Men jag håller med alla dem som redan har sagt att det behövs en moderator här på bloggen, anonymiteten lockar fram allt möjligt elände ur folks djupaste avgrunder, och utan ”filter” blir det så småningom omöjligt att föra en vettig diskussion. Det här problemet syns även på tidningarnas diskussionsforum som baxnar av allsköns påhopp, snurrigheter och hatpropaganda.

 92. Peter Ask skriver:

  Katinka…
  Allt detta spammande i vredesmod här, gär att även en hårt arbetande tvåbarnsfar kan falla hän åt den övriga stämningen här bland inläggen. Ber om ursäkt för det som tolkades som personangrepp. Som jag tidigare sagt, så har du både bra och dåliga inlägg. Saken är bara den att de dåliga inläggen gör att man tappar respekten.

  Egentligen inget illa menat och jag hoppas att du godtar min ursäkt.

  Mea Culpa, mea culpa
  Mea maxima culpa!

  Mvh,
  Peter Ask

 93. marie skriver:

  Peter Ask
  Nu vann du min respekt. Fint av dig att be Katinka om ursäkt. Jag delar verkligen inte hennes åsikter men jag har respekt för att det är hennes.

 94. Katinka skriver:

  Inga problem Peter. Jag har själv uttryckt mig på ett medvetet provocerande sätt. Jag borde kanske ha undvikit det. Det kan lätt tolkas som agressivitet. Och kanske är det en poäng att försöka vara lite korrekt och inte ta i för mycket när man skriver i utrikesministerns blogg. Det blir trevligare för alla. Jag ska försöka vara mer nyanserad i fortsättningen. Men ibland är det roligt att ta ut svängarna och låta tankarna och åsikterna fara iväg till sin extrem…

 95. Peter Ask skriver:

  Jo, Katinka förresten…

  Eftersom jag har för vana att moitvera mina åsikter, så skulle jag även tycka att det var intressant ifall du kunde motivera ditt ställningstagande över att du inte delar min åsikt i kvoteringsfrågan. Jag har nyss fått veta att du inte delar den. Men vad och varför?

  Skulle vara intressant läsning för min del.
  Jag kanske har missat något i min egna tankeverkstad.

  Mvh,
  Peter Ask

 96. THUNDER skriver:

  PREPARE FOR SOUND OF FREEDOM ! ROLLING THUNDER ! COMING SHORTLY TOO IRAN AFTER JUNE 12 2007. . DANIEL 8.

 97. marie skriver:

  Peter Ask och Katinka

  Jag är glad föver att ni har kommit i ”talbar form” båda två. Det har ni heder av. (Om nu lilla jag får ha en åsikt(

 98. Thunder/FOOL;)LazySAINTEarthling1TrinityPeteParfalk skriver:

  Sedan ska jag Beta av de ÄNNU VÄRRE i Linnestilens fascism också en annan gång fast INSE att de var faktiskt SCHYSSTARE än tex de DIREKT AVSKYVÄRDA nazisterna RUNT Erik RÅTTAN Adlers Fegaste av de Fega

 99. Barry skriver:

  PeteParfalk :
  Som stilist passar du utmärkt som Mona Sahlins press- eller parti-(s)ekreterare . Dina inlägg är ju förträffliga; rak , tydligt och dessutom djupt filosofiskt författat.
  Mona’s one-liners blir dessutom betydligt längre när du får stå för det editoriala materialet.
  Grattis Sverige med sådanna medborgare!

 100. O skriver:

  Kunde kanske roa calle

  TORP´arn:

  Han ville Så gärna Bestämma eftermälet innan sitt frånfälle –
  Och det blev mer av ‘surt sa räven om rönnbären iställe’ –
  Inte trodde väl han sig vara en så jävla dålig sälle –
  Men snart kom en tid då int´ens gravplundrar´n såg åt hans ställe…

 101. Imperator skriver:

  Om latsaskommunisten Thunder (med eller utan medfoljande elgitarrsolo) skulle kunna vara tyst, allternativt uttrycka sig som en vettig manniska i vettigt sprak sa vore det att foredra.

 102. […] Mot Europa Om några timmar lyfter jag från Japan. Och är efter åtskilligt flygande tillbaka i Europa sent torsdag kväll lokal […] […]

 103. Katinka skriver:

  Peter Ask
  Angående kvotering. Jag skulle kanske inte tro att jag har något argument som du inte redan har hört. Utifrån borgerligt liberala utgångspunkter kan jag förstå att man inte är för det, eftersom man då dels inte tycker att staten ska styra och ställa för mycket inom näringslivet, dels ser till individer, snarare än hur individer socialiseras in i grupper.
  Men om man som jag tror att åtminstone en del av skillnaden i utfall av män och kvinnor på höga poster beror på socialt konstruerat kön, börjar fundera på olika sätt att bryta det. Det kan vara värt att pröva för att åstadkomma förändring.

 104. Pravoslavac skriver:

  @Naim igen. För övrigt betyder inte EU-parlamentets omröstning om Kosovoförslaget någonting eftersom Serbien inte är medlemmar av EU. Serbien är utanför EUs jurisdiktion (rättsskipningsområde). Det som gäller är helsingforsavtalet från 1975 och resolution 1244.

  Eller som någon skrev i ett annat forum: ”EU skapades som ett fredsprojekt. Men om EU styckar upp Serbien, mot serbernas vilja så bryter man inte bara mot internationell lag, man verkar inte bara utanför sitt jurisdiktionsområde, EU startar aktivt ett nytt Balkankrig! En diametral motsats mot EUs målsättning som fredsprojekt.”.

 105. Imperator skriver:

  Thunder: Kan vanligen denna latsaskommunist vara tyst?

%d bloggare gillar detta: