Glädjande gränsavtal

Även från Tokyos horisont finns det anledning för mig att notera att gränsavtalet mellan Lettland och Ryssland nu undertecknats.

Det är glädjande att de hinder, som under lång tid har stått i vägen för ett slutligt godkännande av det lettisk-ryska gränsavtalet, nu har kunnat undanröjas och att ett undertecknande har ägt rum.

Det är av betydelse inte bara för de båda berörda staterna utan också för den politiska utvecklingen i Europa som helhet.

41 Responses to Glädjande gränsavtal

 1. Thunder/FOOL;)LazySAINTEarthling1TrinityPeteParfalk skriver:

  Oh så Glad jag blir att DU uppmärksammar sådant jag vore också Glad om du såg till att de Nazister & Liberaler som FÖRR var Värsta Stalinisterna men som sedan Låtsades vara ”FrihetsIvrrare” i baltikum SLUTAR ha Rasistiska lagar MOT de Ryska Människor som ÄR Estländare,LettländaremLitauer osv ofta FÖDDA där av Ryska föräldrar

  Jag AVSKYR att de ofta skadas av ORÄTTVISA lagar i fd SovjetStater

  Typiskt Ornag maffian som smugglar mest stackars flickor till Israel & VästEuropa att vara ÄCKLIGA sortens

  så BE dem att FÖRBÄTTRA Rättvisan TILL ALLA i baltikum

  Du vet De är som vi i mycket så de BORDE kunna göra det bara de Vågar VISA Vikinga mod

 2. Niklas skriver:

  Det är bra att problemet med gränsen är löst I lettland, men frågan är om Estland kommer att ha lika stor framgång med sin gränsdragining med Ryssland!?! Ett stabilt och fredligt Europa är viktigt, Ryssland är fortfarande i Svensk militär vår huvud fiende. Så jag hoppas att relationerna EU-Ryssland, blir goda på långsikt. Jag hoppas att EU och Ryssland kan leva i fred, vänskap och samarbete med varandra för all framtid, båda har nytta av det..

  Mvh Niklas

 3. Leif S skriver:

  Trevliga nyheter från vårt ”närmaste” utland. Det går med myrsteg men trots allt åt rätt riktning.
  Det är nu mer än tio år sedan du gav Balterna en hjälpande hand
  ( här hemma är det verkligen undervärderat ).
  Får hoppas att det blir något vettigt gjort i Bremen i morgon och att det innefattar att ta några kidnappare i örat, d.v.s motsatsen till Chamberlain retorik.

 4. Katinka skriver:

  Göran Perssons inrättade av Östersjörådet var mycket betydelsefullare än Carl Bildts insatser för de baltiska staterna. GP sanerade även statsfinanserna vilket möjliggjorde för Sverige att återigen vända sig utåt efter att Bildt hade havererat ekonomin. Men jag väntar fortfarande på en feministisk vändning i svensk politik. Först när de patrialkala strukturerna raserats kan vi på allvar verka för varaktig fred.

 5. Lars skriver:

  Katinka,när skall du förstå att krisen i den svenska ekonomin på nittiotalet hade sin början redan kring årsskiftet 90/91.Alltså innan Bildt var stadsminister.

 6. Kachina skriver:

  90/91 var det bara en bankkris. Att den sedan utvecklades till en nationell kris är enbart borgarnas ansvar. Bankkrisen hade man kunnat hantera på ett smidigare sätt än de gjorde, utan att dränera landet och folket på deras besparingar.

 7. Katinka skriver:

  Pengarna som strömmade ur landet hamnade hos spekulerande kapitalister, sådana som Carl Bildt gillar. Det är tyvärr sådana intressen som styr världen i dag.

 8. Torsten Johansson skriver:

  Kachina
  Nu tog Du själv upp det med Dina besparingar. Du har ju själv satt Dig i situationen.
  Kan Du inte förlika Dig med det någon gång? Du får då ett mycket bättre liv den tid som är kvar innan Du går upp i rök.
  Du som är så insatt borde veta att krisen började redan på sjuttiotalet med överkonsumsion och tvåsiffriga inflationstal.
  Sedan kom de jättelika utlandslånen. Det kunde ju bara sluta på ett sätt.
  De som hade utlandsaffärer fick stryk.

 9. Torsten Johansson skriver:

  Katinka, är Du gift med Kachina? Då förstår jag Dig.

 10. Sune skriver:

  Re: Katinka
  ”Bara en bankkris”???

  – Hur många nya arbetslösa blev det varje vecka mellan 1990 och fram till sep 1991?
  – Vilken regering avgick 1990 pga en ekonomisk kris?

 11. Kachina skriver:

  Men Torsten, fattar du Ingenting? Det var inte bara jag som förlorade mina pensionsbesparingar, det gjorde även du. Närmare 400 MILJARDER (FYRAHUNDRA MILJARDER) av våra pensionspengar hanmade i fickan på bl. a. George Soros.

  Gick inte den informationen fram till den tunnel du lever i?

 12. Kachina skriver:

  Sune

  Hur många nya arbetslösa blev det varje vecka mellan -91 till –95?

  Vilken regering avgick -90 pga en ekonomisk kris?

  Jag är gammal man och vissa sektorer på hårddisken kanske inte fungerar, för jag minns inte att någon regering avgick -90

 13. Filip Söderholm skriver:

  ”Thunder/FOOL;)LazySAINTEarthling1TrinityPeteParfalk”, har du någon sorts begåvningshandikapp?

 14. Torsten Johansson skriver:

  Kachina,
  Jag har bra utsikt.
  Men den som satsar stora pengar kan också förlora mycket. Jag klarade mig mycket bra.
  Nu är det ju så att Soros hade inte kunna lugga Dig på Dina besparingar om vi inte själva satt oss i båten. Jag hävdar att vi började ro ut på havet redan i slutet på sjuttiotalet.

 15. Fredrik skriver:

  Till och med LO-ekonomen Dan Andersson anser att det var den Socialdemokratiska politiken som ledde oss in i krisen.

 16. Kachina skriver:

  Jag har inte sagt annat än att sossarna ledde oss in i bankkrisen. Men, bankriser har funnits förut, både här och ”där”. Det är bara här det blivit en nationell kris. Det går att lösa på ett smidigare sätt. USA är nu i samma situation. Ser det ut som om de använder samma metod som borgarna?

 17. SL skriver:

  Vilken svada vilken inlevelse och vilka argument-faktiskt rolig läsning, men inget nytt heller!
  Hoppas nu att resan går bra till det gamla Europa och att Du har krafter kvar för vidare uppgifter!

 18. HH skriver:

  ”Thunder/FOOL…” är en automatiserad SPAM-robot som tyvärr blir allt vanligare i bloggar, gästböcker mm. Får många att lägga ner sin hemsidor vilket säkert också är syftet. Ofta amerikansk fjortis bakom.

 19. Fredrik skriver:

  Kachina

  Så mycket kan jag säga dig att även i Storbritanien var det kris.

 20. Jörgen skriver:

  Detta som händer på andra sidan Östersjön får jag nu veta genom Bildts blog; avsänt från Japan.

  Inget i svenska media trots att jag läser en morgon- och en kvällstidning och hör på nyhetssändningar i radio och TV. Men jag såg på nätet att Expressen ånyo har satsat sina reportrar på Vostok Nafta. Man kan ju inet ha resurser till allt.

 21. Sune skriver:

  Re Kachina:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Regeringen_Carlsson_I#Regeringens_avg.C3.A5ng

  Här kan du läsa om Regeringen Carlsson och hur den avgick, samt varför. Om du av det kan utläsa att Sverige var i gott skick när det lämnades över (alt. på ruinens brant) så är vi tacksamma för en kommentar.

 22. Torsten Johansson skriver:

  Svenska dagstidningar är inte intresserade av seriös journalistik.
  det kan man konstatera när man läst Björn Fries debattinlägg.
  http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,1013160,00.html

 23. Kachina skriver:

  Även Storbrittannien hade en valutakris, men löste den på annat vis och förlorade oerhört mycket mindre. Även brittannien har haft bankkriser, så även andra länder. Man löser dem inte på det sätt Bildts regering gjorde. Det var unikt i världen klantigt.

  Jag blev informerad om krisen redan 89/90. Då fanns styrelseledamoter som förordade den lösning man brukar ta till. Man ökar räntegapet. Det hade tagit en tre-fyra år, men varken omvärlden eller folket hade märkt så mycket av det och kronan hade inte blivit öppen för spekulation.

 24. Kachina skriver:

  Jaja, Sune.

  Tre dagars paus, för att möblera om. Jag har för mig att borgerliga regeringar har för vana att möblera om minst två gånger per mandatperiod.

  Alltså, att vi hamnade på ruinens brant har ingen annan än Bildt&Co ansvar för. Sedan är det helt uppenbart att de fick ta över en bankkris, men det är inget att ”skita i byxorna för”.

  Bankkriser är inget unikt. Sverige är inte ensamt om att råka ut för det, vi är däremot ensamma om att hantera det som vi gjorde. Samma år, -92, gick ca, 250 bankkontor i USA, i konkurs. Federal Reserve står som garant för småspararna. Vanligaste lösningen är att man låter bankerna öka räntegapet. Det är enda åtgärden.

  Här gav vi dem pengar, plus att de sedan ökade räntegapet så att de nu har vinster på över 125 miljarder per år, utan en tanke på att betala tillbaka det de lånat. Utöver detta for Soros med 700 miljarder, varav 400 miljarder är våra pensionspengar.

  Att sätta Carl Bildt som statsminister, är som att sätta en överamitiös fjortonåring i en Formel 1. Det kan bara gå åt,….helvete.

  Jodu, genom ren klantighet satte borgarna oss på ruinens brant.

 25. Katinka skriver:

  Nu har vi en borgerlig regering igen. Jag fasar inför de saneringar som kommer att krävas 2010-2014 sedan borgarna drivit igenom sina skattesänkningar. Det stora flertalet får det sämre, en liten klick av rika, främst vita heterosexuella män, får det bättre. Klyftorna ökar. Och som grädde på moset försöker man knäcka fackets makt, för att en gång för alla krossa de krafter som håller emot den nyliberala världsordningen.

 26. David Igra skriver:

  Jag håller med kommentarna som tar upp detta myrsteg mot normaliserade förhållanden och det faktum att svensk media inte belyser det ens med en liten notis på nätet. Mina lettiska vänner tycker att detta är en milstolpe i deras lands historia.

 27. SL skriver:

  ´Katinka- det var ett d.. gnäll och du förfasar dig. Fotsätt med det , för det leder ingen vart. Påstående att någon försöker knäcka facket får du allt vidareutveckla. Att bara kasta lögner är väl ingen konst. Vad är det för saneringar du tänker på-är det månne återställare. Vi ska inte ha någon ny regering ! Är det månne skattesänkningar för flertalet som är så dåligt-jag älskar pengar.Detta är väl ändå inte helt fel!

 28. Magnus Campler skriver:

  Måste vi alltid återkomma till åren 90-91-92? Kan vi inte lämna 15 år gamla diskussioner för det som händer nu idag?

  Det skulle ju vara som om Bildt och gänget skulle ha kritiserat socialdemokraternas oppositionspolitik 91-92 och älta Palmes förehavanden under hans första statsministerperiod från 69 som argument.

  Kan vi inte hålla oss mer till ämnet i dessa inlägg som CB lägger upp?
  Bara en uppmaning för att slippa läsa samma sak i varje dag?

 29. Peter Ask skriver:

  Katinka…

  Jag skrev ett inlägg angående kvotering, under en annan postning CB. Tyvär så verkar det vara så att de flesta här inte tittar tillbaka på tidigare trådar. Jag tar mig därför friheten att kopiera in det även i denna tråd.

  För inte ens du skulle väl vilja ha en inkvoterad hjärn eller hjärtkirurg, i händelse av sådan nödsituation.

  ===============================================

  Peter Ask Says:
  mars 28th, 2007 at 11:48 am

  Angående kvotering…
  För mig är kvotering en helt oacceptabel väg att få in duktigt folk av båda kön (eller etniskt ursprung för den delen). Det skapar bara motsättningar och negativ särbehandling. Vilken respekt kan någon erhålla som har blivit kvoterad in på en arbetsplats? Kommer allt som oftast att bli ett ständigt femte hjul på vagnen.

  Däremot så tycker jag att en annan lösning är bättre, nämligen:

  Om valet står mellan en man och en kvinna (eller en svensk och någon med utländsk bakgrund) med lika goda referenser osv, så måste arbetsgivare förklara varför han valde mannen (eller svensken) istället. Detta gör att ett subjektivt val pga av kön eller etnicitet blir mycket svårt att genomföra utan påföljder från samhällets sida.

  Vad det hela handlar om, är att få rätt person på rätt plats, oavsett kön eller etnicitet. Först då kan även kravet på respekt och gott samarbete på arbetsplatsen bättre tillgodoses.

  Mvh,
  Peter Ask

 30. Smålänningen skriver:

  Katinka: Ett tips och ett råd i all välmening – tänk inte bakåt, tänk framåt. Och försök att se lite bakom SAP:s gamla sanningar som inte ens de själva tror på längre. När oberoende ekonomiska forskare gång på gång hävdar att den stora krisen 1990- var resultatet av mångårig galenskap från såväl regering som finansvärlden så känns det bara löjligt att i efterhand försöka lasta en ung och oerfaren regering för något de faktiskt fick i knäet.

  Andra länder klarade samma kris bättre, men det ska också sägas att det var den första i sitt slag i Sverige och att vi tack vare en socialdemokratisk regering i många år hade andra (sämre) verktyg att hantera den…

  Trots allt var jag glad när regeringen Bildt försvann på den tiden. Det var mycket fokus på galna skattesänkningar som skulle lösa allt, inklusive världsfreden… kändes det som. Vi svenskar är vana vid högt skattetryck, vi vill ha den ökade trygghet och det sociala skyddsnät som det betalar. Jag röstade blått för andra gången i mitt liv nu senast, och det var faktiskt endast på grund av att det inte längre talades som skattesänkningar som ”alternativet” utan istället andra lösningar på problem jag ansåg vara stora.

  Och ”mitt” gamla SAP kontrade med… ingenting. ”Det löser sig” var väl kontentan över hela deras valrörelse. Ingenting har de gjort för att göra det bättre för lågavlönade, ingenting för högavlönade, ingenting för företagen, ingenting för invandrare i utanförskap… allt fokus gick åt att klara statsfinanserna under en svår tid och när väl vinden vände var inte seglet hissat. Politiken var gammal, åtgärderna ännu äldre. Visionerna döda.

  Skillnaden mellan en socialdemokrat och medelsvensson är faktiskt ganska liten. De har blivit ett Svenssonparti istället för arbetarparti med tiden, lagom anpassat för att fånga upp så många som möjligt. Men när Svensson började inse att vi behöver nya idéer för att åstadkomma nåt nytt så slog de över.

  Jag har alltså betänkligheter för hur Carl Bildt agerade som statsminister, men just valuta- och finanskrisen har en ringa skuld i. Däremot har jag inge som helst betänkligheter när det gäller hans nuvarande utrikesministertjänst; här snackar vi verkligen rätt man på rätt plats.

 31. för son inge n skriver:

  Med all respekt.
  Inget lätt projekt det där i ett land som lär bestå av ca 40% mer eller mindre pensionerade ryska miltärer och deras familjer.

 32. Kachina skriver:

  Smålänning

  Rätt man på rätt plats, jag håller med. Nu är Carl Bildt på den plats han skall vara. Jag är INTE Katinka. Det verkar på texten som att vissa tror det. Jag drar INTE upp tiden -90/95, jag bemöter de som envisas med att dra upp den.

  Bankkrisen var egentligen en ”fis i rymden”, men den blev en Big Bang. Man kan inte begära att Carl Bildt skall veta hur man hanterar en sådan kris, men jag skulle vilja veta vilka de hade som rådgivare. Vid själva bankkrisen bytte stora värden inom landet ägare på grumliga grunder och skattebetalarna fick betala kalaset. Bolag sattes i konkurs och såldes alltför billigt, djävligt billigt, på mycket lösa (teoretiska) grunder.

  Sedan skulle jag vilja veta när vänskapen mellan Bildt/Kissinger/Soros uppstod. Vem var hans rådgivare under finanskrisen. Kissinger? Som ni vet, jag är alltid misstänksam och det finns alltid en vinnare och en förlorare. Soros vann, svenska folket förlorade. Att det finns ett band mellan Bildt och Soros är mycket besvärande.

 33. SL skriver:

  Kachina-nu är det” femtioelftegången” du kommer med detta påstående-var får du allt ifrån. Du kan ju bättre-detta med upprepningar menar du att det till sist ska bli en sanning?! Mig övertygar du inte i detta.

 34. Kachina skriver:

  SL

  Vilket påstående?

 35. Johan Gunnarsson skriver:

  Ack ja, varför älta vad som gjordes/inte gjordes för decenier sedan ? Det är nya tider, socialismen är passe’, nu är det kapitalet som räknas. När t.o.m sådana ärkesocialister som Schyman talar i termer av ”lönsamhet” måste vi väl ändå inse att vi har nått fram till ett välkommet paradigmskifte. Alliansen är bara ett av dessa tidstecken, det globala kapitalet ett annat.

  Skål för det !

 36. SL skriver:

  Dina artiklar är ju fulla av påståenden, märker du inte det-jo det gör du säkert-men ja ska inte bråka mer om detta. Trots allt måste det vara två för att träta! Lycka till!

 37. Johan B skriver:

  Val talat Magnus Campler! Vi kan naturligtvis inte forhindra nagan fran att lagga ut sina asikter men vi kan avsta fran att forlanga dessa stickspar.

 38. åke skriver:

  Varför kan ni inte hålla er till att kommentera vad Bildt säger eller hitta ett annat för ändamålet mer passande forum? Eller skaffa en egen blogg.

 39. SL skriver:

  Ovanstående gäller som svar till Kachima-en miss!

 40. Hermann skriver:

  Provocerande troll som inte är intresserade av sanning förtjänar inga svar på detta forum.
  Det är närmast likställt med att slänga ut pärlor åt svinen.

 41. Krister Lindholm skriver:

  Tänk så det blev när mentalsjukhusen stängdes!

%d bloggare gillar detta: