Alla dessa minuter

Midnatt i Jerusalem efter en tämligen så hektisk men synnerligen långt från ointressant dag i Ramallah, Jerusalem och Tel Aviv.

Början i Ramallah med olika samtal som uppföljning på gårdagen. Informationsministern. Finansministern.

Och så snabbt förbi spärrar och den famösa separationsbarriären till Jerusalem för rundvandring i den gamla staden. Heliga Gravens Kyrka kan aldrig upphöra att fascinera i sin spegelbild också av alla kristenhetens motsättningar och tvister.

Som vanligt ett öppet och spännande samtal med utrikesministern Livni. Vårt tredje möte på bara några månader och hon gav mig ett mycket varmt välkomnande. Vi utbytte perspektiv inte minst på situationen efter den palestinska enhetsregeringens bildande.

Några minuter på hotell King David, som dock är ett ganska stökigt ställe. Condoleezza Rice anlände med allt vad det innebär. Ban Ki-moon kom lite tidigare. Och dessutom jag. Säkerheten är rätt påtaglig.

Och så iväg ner till Herzliya vid kusten för middag i det svenska residenset med olika strategiska tänkare – åtskilliga gamla bekanta, några nya. Blåljus tillbaka till King David i Jerusalem.

Slutsatser?

Inte alldeles utan hopp för framtiden – men det kommer att krävas också kraftfulla internationella insatser.

En nyttig och bra dag.

Inte minst ett bra möte med den israeliska utrikesministern Livni

16 Responses to Alla dessa minuter

 1. David Igra skriver:

  Man hade ju hoppats på några fler detaljer om vad som sades under mötet med Livni, men här hålls man på halster…

 2. John skriver:

  Bäste Carl! :-)
  Det måste vara faschinerande att resa omkring där nere mitt i konfliktens centrum.

  Så du fick ett positivt intryck av utrikesminestern. Eftersom du har erfarenhet av konflikthantering av detta slag (tänker närmast på kriget på Blakan) och anser att båda sidor måste kunna ge och ta så kanske utrikesminiseter hade förmåga att se både egna tillkortakommanden och rättmättiga krav på den palestinska regeringen (om de nu har erkänt den ännu?). Kanske den israeliske utrikesminister kunde se konflikten ur ett EU-perspektiv och därmed kunnat föra en bra dialog. Jag spekulerar bara.
  Tack för intressant läsning här på denna blog
  Go’natt // John

  Förstår att du kanske inte vill/kan avslöja vad ni båda pratade om i detalj på denna blogg. Det kan nog tänkas vara olämpligt av fler skäl än vad jag själv kan föreställa mig, men det vore intressant avv få veta vad i den israeliske utrikesministerns personlighet, framtoning eller sätt att uttycka sig som gör att du upplever henne positivt och vad framför allt som gjorde att du upplevde mötet mellan dig och utrikesminisetern som positivt. Vad var det i eran dialog som gör att du känner viss optimism inför framtiden?

 3. Jonus skriver:

  Mycket intressant! Vilken oerhört bra insats du gör och så roligt det är att kunna följa vad du gör och är med om – tala om närhet och delaktighet!

  Sleep well,

  Jonus

 4. ksv skriver:

  Trevligt att höra att kontakterna med den israeliska sidan är bra och konstruktiva!

  Detta borde ge ovanligt bra förutsättningar att kunna påverka och bidra, då Carl Bildt redan har byggt upp ett förtroendekapital på palestinska sidan genom arbetet som valobservatör tillsammans med Cartercentret.

  Med respekt från båda sidor, kunskaper om konflikten genom tidigare arbete och med tyngden av EU bakom sig, har Carl Bildt förmodligen större möjligheter att kunna påverka situationen än någon tidigare svensk minister haft.

 5. Kachina skriver:

  Rätt, ksv. Bildt har nog större möjligheter än någon annan svensk minister, men vänta dig inte något resultat. Ingenting händer förrän Dr Phil flyttar till Israel och öppnar en klinik för de inflyttade amerikanska och vissa europeiska judar. Alla lider av Leon Uris-syndromet, en mycket skicklig författare som får läsaren att se berättelsen som om läsaren själv upplevt den och lämnar honom i en överlevnadspsykos, kriga för livet.

  Ingenting händer förrän AMS har registrerat Hamas och sätter dem i yrkesutbildning.

 6. Thunder/FOOL;)LazySAINTEarthling1TrinityPeteParfalk skriver:

  Vem fan är cashina hon är ju stört rolig kärringen och skriver så Intelligent och Underfundigt så hoppas du INTE tillhör Nazist kristna i Uppland

 7. Kachina skriver:

  Carl Bildt fjäskar bara för EN,……republikaner i USA.

  Jag tror att han har ärliga avsikter i Mellanöstern, för bägge parter. Jag tror han har kompetensen, men jag tror även att han tagit sig vatten över huvudet. Hoppas han kan bevisa motsatsen.

 8. Christoffer skriver:

  Hej Carl!

  Alltid intressant att läsa på din blogg.

  Jag tycker att det viktigaste för världssamfundet måste vara att hitta former för förtroendefullt samarbete med den bräckliga palestinska regeringen. Att stärka de demokratiska krafterna i Palestina, att bekräfta deras önskan om att komma framåt med fredliga medel, genom att VÅGA kritisera, som man göra i demokratiska sammanhang, Israels mur, ockupation och utestängning av Palestinier från arbetsmarknad (genom olika typer av inreseförbud). Det måste ju vara ett effektivt sätt att skapa utanförskap och frustration och därmed grogrund för våld, att behandla Palestinierna på det här viset.

  Har du nån kommentar till det? Anser du att väst-diplomater har ett ansvar att sätta tryck på Israels regering vad gäller deras behandling av Palestinierna?

  Mvh Christoffer

 9. Anden skriver:

  Thunder,
  Din hjärna verkar inte fungerar riktigt som de flesta andras när det gäller språklig framställning. Jag är säker på att du tycker du har något bra och viktigt att säga, men snälla du kan du inte försöka skriva lite mer klassisk svenska. Jag har väldigt svårt att läsa och förstå vad du vill ha sagt.

 10. Mathias skriver:

  Ett kristet motorcykelgäng i allians med Microsofts knarkavdelning stal MS Word från din dator? Det var väldigt elakt av dem att göra det tycker jag, särkilt med tanke på att Microsoft förväntas ha backupkopior av sina egna program kan tyckas, men jag tror dig, du ärlige analytiker om judarnas onda uppsåt.

 11. Kim S. skriver:

  Läste artikeln som du länkade till:

  ”Bildt said his country would look ”not only at the words” of the new government, ”but also at the deeds”. ”

  Bra sagt! Det är trots allt regeringens gärningar som räknas och inte vad de bara säger. Handlingskraft är vad som behövs! Tack för ditt goda arbete.

 12. Jens Ramnebro skriver:

  Carl Bildt,

  Du och många andra i världssamfundet kräver av den nya palestinska regeringen tre saker.
  1. Erkänn staten Israel.
  2. Avstå från allt våld.
  3. Håll ingångna tidigare avtal.

  Men finns det någon som kräver exakt samma sak från Israel?
  1. Erkänn Palestina och dess gränser.
  2. Avstå från allt våld.
  3. Håll ingångna tidigare avtal.

  Vad skulle Israels utrikesminister svara på det?

  Undrar

  Jens Ramnebro och Maja Hjertberg

 13. David Igra skriver:

  Ingen av de tre punkter som tas upp i tidigare kommentaren har varit något större problem för Israel, tvärtom så har det ofta varit just dessa punkter som tagits upp från Israeliskt håll på fullt allvar. Samtliga gånger helt utan respons från palestinska grupperingar som inte kunnat enas kring en ståndpunkt.

 14. Jan Ericsson skriver:

  Att bygga fred underifrån eller terrorism och hat. Palestinsk TV:

 15. mats b skriver:

  Jag blir förskräckt av alla fanatiker – muslimer men ännu mer kristna eftersom jag antas vara sådan
  Men…….om jag ska kommentera vår utrikesminister
  den ”famösa separationsbarriären”
  Ärligt talat, fy fan,
  ”den famösa Robbin Island”, de famösa ”killing fields”, det famösa Auschwitz
  Muren är rasism, punkt.

 16. Josef Boberg skriver:

  Ja ja… ALLA dessa ord – men vad händer där ute – eller rättare sagt inne i alla dessa sammanträdesrum = i Verklig verklighet egentligen ?
  Ha det…
  vännen Josef

%d bloggare gillar detta: