Till Ramallah

Snart lyfter jag med regeringsplanet från Bromma och styr kosan ner över Europa och östra Medelhavet för landning på Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel Aviv i Israel.

Ungefär samtidigt tror jag att USA:s utrikesminister Condoleezza Rices flygplan landar på samma flygplats. Sannolikt också FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Trångt.

Och därifrån bär det för min del av med bilar upp mot och förbi Jerusalem och över den s k gröna linjen till Ramallah för möte först med president Abu Mazen.

Mötet blir säkert i den gamla byggnad från det brittiska mandatets tid som nu är det palestinska presidentkontoret.

Därefter bjuder nye utrikesministern Ziad Abu-Amr på middag och fortsatta diskussioner innan det är dags för övernattning i Ramallah.

Återstår att se gör om det där finns några fungerande internetförbindelser som gör det möjligt för mig att göra mig påmind även här.

Det blir ett spännande och viktigt besök vid en spännande och viktig tidpunkt.

Jag har inte varit i Ramallah sedan jag var där med president Carter för lite mer än ett år sedan för att observera det palestinska parlamentsvalet. Mycket – väldigt mycket – har hänt under detta år.

8 Responses to Till Ramallah

 1. Egon skriver:

  Viktig nyhet från Somalia:

  ”The Presidency of the European Union welcomes the conclusion of a ceasefire agreement between the Ethiopian Army and the Hawiye Clan on 22 March in Mogadishu and sees this as an important step towards a permanent cessation of hostilities.”

  Se:

  http://www.eu2007.de/en/News/CFSP_Statements/March/0323Somalia.html

  Bara att hoppas att de olika klanerna nu kan komma samman till en försoningskonferans och inleda en politisk process för fred och stabilitet i Somalia.

 2. Peter Ask skriver:

  Eh… Calle

  Det är ju helg och lördag! Har du aldrig ledigt?
  Om man kopplade ihop dig med en dynamo, skulle nog världens energiproblem varit löst! :)

  Mvh,
  Peter Ask

 3. Per Kjellberg skriver:

  Blir intressant och se vad herr Bildt får/ger för intryck nere i Israel och Palestina. Ny kurs för den svenska utrikespolitiken i området?

 4. Annika skriver:

  Har de en pytteliten flygplats utanför Tel Aviv :)?

 5. Johan Dahlberg skriver:

  Vilken av parterna anser du vara den part som har mest ansvar för att ordna fram fred?

 6. Sam Syn skriver:

  Name dropping är coolt!

 7. Inger skriver:

  Lycka till!
  Det är klart att det finns IT-koppling i Ramallah. Det blir spännande att höra dina rapporter därifrån. Hoppas att du blir bättre behandlad vid check-pointen än de flesta andra. Skönt med vilja till dialog.

 8. Per F-ö skriver:

  Nu,efter Bildts besök och av deb amerikanska utrikesministern Cordelia R. sammanträffande med de båda parterna så har både israeler och palestinier kommit överens om att regelbundet träffas.

  Målsättningen är att skapa en palestinsk stat och att få bort de palestinska terrororganisationerna,varav säkert Hamas kan pacifiseras.
  Likaså måste alla israeliska barriärer och motståndarterrorn bort.

  För första gången finns förhoppningar om fred- Det är i så fall främst Bush-administrationens förtjänt vari ingå att få med sig en fredlig utveckling arabstaterna emellan,likaså att bryta all terror i Irak.

%d bloggare gillar detta: