Diplomati kring Jerusalem

Det är i morgon det bär av i riktning Tel Aviv och Ramallah för en serie intensiva samtal.

Men den diplomatiska aktiviteten i regionen kommer också i övrigt att vara mycket intensiv under helgen. Och internationella media speglar nu detta.

49 Responses to Diplomati kring Jerusalem

 1. SL skriver:

  Nu måste palestinierna -regeringen där-erkänna landet Isarel och detta måste pressas fram. Jag hoppas, Du gör allt för att åstadkomma en attitydförändring när det gäller nämnda. Inga eftergifter om detta! Lycka till!

 2. Julius Caesar skriver:

  Hoppas Carl Bildt åker till Jerusalem, en härlig israelisk stad. Därtill Israels huvudstad. Och låt inte palestinierna komma undan denna gång med tomma ord och halvkvädna visor om ett erkännande av Israel i framtiden. För fred krävs att man erkänner den man skall tala med. Det är basic. palestinierna har inget alternativ om de nu verkligen så hett vill ha ett ”eget” land.

 3. Johan skriver:

  Hoppas Carl har riktiga tolkar med sig. Som utrikesminister har bevisligen hans begränsade språkkunskaper redan ställt till stora problem. Något som var fallet med den kubanske FN – ambassadörens tal nyligen. Det är något tragiskt att Sverige har en utrikesminister som bara pratar skoltyska och engelska samt att han därutöver enbart förlitar sig på sin överklassmanér. Tala om att vara begränsad.
  Till sammanhanget hör att jag uppmannar alla borgerligt bildade som läser den här bloggen att ta reda på vad den kubanske ambassadören verkligen sa. Då skulle ni lära er två saker, kritisk mediegranskning samt en god analys av vårt egna land, – Sverige.

  Sedan tycker jag det är lite magstark att som i vissa kommentarer bara ställa krav på Palestinierna. De normala är att man ställer krav på ockupanten, (1967 – års gränser,
  muren, apartheidsystemet, terorn mot civilbefolkning, flyktingarnas rätt att återvända). Till saken hör att samtliga palestinska organisationer erkänner Israel som en realitet, dock inte som stat. De gjorde för övrigt Indianerna i Amerika men det hjälpte som bekant inte.

 4. Smålänningen skriver:

  Önskar också lycka till, med tillägget att Israel också konstruktivt måste bidra. Man måste inse att det land som blir först med att erkänna det andra kan bli historiskt, och lär påverka fredsprocessen extremt positivt.

  För det krävs att man kastar av sig lite av all skit man bär i sina ryggsäckar. Det kan låta som väl trivialt med tanke på hur mycket hemskheter som finns där, men det måste ändå göras någon gång i framtiden så varför inte börja nu?

 5. Smålänningen skriver:

  En kort off-topic innan vi börjar arbeta igen :-)

  Johan: Om du missat det – Kubatalet finns översatt av professionella tolkar, men det blir inte mer begripligt för detta. Ett exempel: Att anklaga landet Sverige för vikingatågen är… minst sagt magstarkt. I an annan diskussion härinne länkades det till följande artikel: http://www.axess.se/svenska/2007/02/frizon_enqvist.php

  Läs den.

  Det man dessutom kan ifrågasätta är hur den kubanska talaren förstod engelska. Eller hur hans tolkar valde att framställa Carl Bildt. För sådan styrka låg det (tyvärr) inte i hans ord att det skulle förebygga en sådan replik. Jag hade gärna sett mer kritik, avståndstagande till Guantanamo m.m.

 6. Sven Busch skriver:

  Hej Carl, shalom! Jag hoppas att Du i Dina samtal i Israel och Palestina väger in vad som ska ske med Israel inte bara vad som ska ske med Arabvärlden och deras krav. Jag saknar alltid, i samband med den svenska mediavänsterns drev mot Israel, ett svar på frågan: vad ska ske med Israel? Den svenska ”korrektheten” får stor publicitet och kraven på Israel haglar liksom penningunderstödet till Palestina. Biskopar, Gharton, Sverker Å, Lars Ohly. Alla står de för en oförsonlig inställning till Israel. Är världssamfundet också stillatigande den dag Israel utplånas, liksom tystnaden när Israel hängde på en skör tråd under Jom Kippur-kriget och när Scud-missilerna hotade Jerusalem? Jag önskar innerligt att Du som erfaren utrikespolitiker under Ditt besök tänker: ”Men vad ska ske med Israel?”
  Vänligen Sven B.

 7. Dr Bronk skriver:

  En kvarnsten runt vår hals !

  Hur länge skall denna eländiga region få plåga vår värld ?

  Medan Carl och andra stora och små politiker förspiller sin tid på detaljer i denna misslyckade flerstatskonstruktion,

  så bortprioriteras för framtiden verkligt viktiga frågor.

  Kan man hoppas på ett gudomligt ingripande, ett bortraderande av hela denna region, kanske en fullträff av en rejäl meteorit ? ?

 8. Kjell Jansson skriver:

  Johan och smålänningen,

  Deltagarna kan själva välja språk, Carl hade kunnat tala på svenska. Förutsätter att Kubas man valde översättning av Carls tal till spanska och att FNs översättare är tillförlitlig.

  Av många tidningar verkar det som om Carl hade bara talat om Kuba. Inte att Kuba nämndes bland Burma, Vitryssland och flera andra.

  Talade med en pensionerad diplomat. Han tyckte att öppnandet av diplomatposten var minst lika allvarligt som det orimliga med att gå tillbaka till vikingarna.

  CARL. Lycka till med Israel/Palestinafrågan!

 9. Lars skriver:

  Johan, upplys gärna oss obildade om vad den kubanske FN-ambassadören egentligen sa. Eller läs översättningen själv! Jag hade nog också gärna sett ett fördömande av USA’s förhörsmetoder inklusive Guantanamo, men jag tror det kommer.

  Du säger även ”enbart förlitar sig på sin överklassmanér”… Är det inte ett litet inslag av den mest rotade (och begränsande?) i svensk folksjäl, Jante, som kliver in och hälsar på.

  Tror du vi hittar en bättre utrikesminister i Sverige idag? Kom gärna med förslag.
  Den enda jag möjligtvis skulle kunna tänka mig är Jan Eliasson.

 10. Carl L skriver:

  När det gäller de av Israel ”ockuperade” områdena är det väl ändå så att Israel år 1967 slog till mot tre grannstater sedan de mobiliserat och kört bort FN trupperna, blockerat Akabaviken och med 600 000 man förberedde anfall mot Israels 300 000. Israel fullföljde striderna så att man fick viss säkerhet för nya anfall. Så långt jag kommer ihåg har Israel från första stund varit redo att återlämna dessa områden i utbyte mot erkännande och säkerhetsgarantier. Tyvärr har det inte kommit några sådana – ännu.

 11. Quezcotl skriver:

  Israel>Palestina

  Hah.

 12. Hansa skriver:

  Läs Amoz Oz den israeliske författaren. Han är klok. Tvåstatslösning är enda alternativet. Det är inte enkelt för någon av sidorna men det är som sagt enda alternativet.

 13. Julius Caesar skriver:

  Sven Busch har helt rätt. Det är djupt beklagligt med Svenska Kyrkans ensidiga, negativa, ibland nästan hatiska, inställning till Israel. Men tyvärr har det ju funnits mycket judehat inom Sv Kyrkan, som ännu inte lyckats göra sig kvitt detta gissel. Så från biskopar skall man inte hoppas för mycket på ljuset i denna fråga, för när har någon biskop talat om Israel i positiva ordalag, inbjudit till bojkott av arabiska produkter som följa av terror och hat mot judar? Svenska kyrkan har mycket att svara för, men biskoparna tiger (som vanligt).

 14. alandalus skriver:

  Carl L

  Jo visst, se här:

  http://www.al-bab.com/arab/docs/league/peace02.htm

  The Council also calls on Israel to assert the following:

  – Complete withdrawal from the Arab territories occupied since 1967, including full withdrawal from the occupied Syrian Golan Heights and the remaining occupied parts of south Lebanon to the June 4, 1967 lines.

  – To accept to find an agreed, just solution to the problem of Palestinian refugees in conformity with Resolution 194.

  – To accept an independent and sovereign Palestinian state on the Palestinian lands occupied since June 4, 1967 in the West Bank and Gaza Strip and with Jerusalem (al-Quds al-Sharif) as its capital in accordance with Security Council Resolution 1397.

  In return, the Arab states assert the following:

  – To consider the Arab-Israeli conflict over and to enter into a peace treaty with Israel to consolidate this.

  – To achieve comprehensive peace for all the states of the region.

  – To establish normal relations within the context of comprehensive peace with Israel.

  Israel har dock vägrat då man på sin höjd vill acceptera en splittrad och underkastad palestinsk stat, med mur, stängsel och permanenta bosättningsområden – allt i strid med FN:s resolutioner.

 15. Rose-Marie skriver:

  Lycka till där nere! :D

 16. David Igra skriver:

  En sådan känslig fråga kräver en man med fingertoppskänsla, det har Carl. Hoppas bara att får möjlighet att visa det i det formidabla träsk av nya och gamla konflikter som finns i regionen.

  Personligen så tror jag på alla lösningar som föregås av en absolut frånvaro av våld från alla parter.

 17. Lars-Olov Eriksson skriver:

  Jag är inte särskilt insatt i den palestinska konflikten. Däremot vet jag en del om förhandlingar – det finns en hel litteratur om denna typ av aktivitet, som – kanske skriven för företagsvärlden – är generellt tillämplig. Förhandling är en helt annan process än rättsskipning, definitivt något helt annat än moraliserande. Jag slås av bristen på insikt om detta, tycker att någon borde trycka ett par böcker i näven på parterna. Förhandling är det möjligas konst, inte det sannas eller det rättas. Man kunde nämna många exempel på missförståndet – några uppenbara: man ska inte ställa krav gällande resultaten som villkor för att inleda en förhandling, man kan inte förhandla med en motpart vars legitimitet man ifrågasätter, man förhindrar egna framsteg om man inte kan tänka sig att underträffa sina egna förväntningar, man kan inte räkna med att uppnå ett resultat som innebär motpartens totala förlust… Faktum är att de som förhandlar måste förstå att förhandling innebär en form av samarbete – t ex måste man vara överens om vad förhandlingen omfattar och syftar till i överordnad bemärkelse: ”Vi, parterna …., har enats om att förhandla om … i syfte att finna gemensamt nöjaktiga svar på följande frågor…”

 18. SL skriver:

  Johan-det viktigaste är nu -fattar du inte det- att Palestinierna ERKÄNNER Isarel. Är det så svårt att förstå! Det kommer ju inte att hända ett dugg om inte något sker på den fronten och det vet säkert palestinska regeringen. Så nu får man hoppas, att det sunda förnuftet segrar, och att förhandlingar kan komma igång.

 19. robb skriver:

  En enkel fråga om Kuba… är inte kubanerna i stor utsträckning ättlingar till spanska imperialister?

 20. Niklas Alvaeus skriver:

  Lat inte Palestinierna komma undan? Varfor ar det ingen som papekar att Israel sjalva langtifran uppfyller de krav som stalls pa Hamas. Det ar ju trots allt Israel som ockuperar Palestina, och bryter mot 67 FN resolutioner samt har karnvapen och konstant utvidgar illegala bosattningar pa Palestisnk mark.

  Hur sned vriden kan debatten bli? Samtliga arab lander inklusive Iran erkanner Israel om de drar tillbaka sina trupper till 1967 ar granser. Vilket aven det ar ett storre Israel an vad den urpsungliga FN partiionen gav dem. Detta ar inget annat an kolonial imperialism och apartheid, och Palestinierna far skulden for det?

 21. SL skriver:

  Nicklas-att Hamas skulle erkänna Israel om de drog sig tillbaka är ju rena önsketänkandet och har väl aldrig kommit ur deras mun. Förhandlingar måste ju komma igång och då är det du säger inte den brännande ”punkten”-att det ska vara så svårt. Erkännandet av staten Israel är och förblir helt avgörande!

 22. Karl Person skriver:

  Den palestinska regeringen behöver inte uttalat erkänna Israel. Allt de behöver göra är att acceptera ”färdplanen för fred” som automatiskt erkänner BÅDE israel och ett självständigt Palestina.

 23. Egon skriver:

  robb:

  Från Encyclopædia Britannica 2006 Cuba:

  ”The Guanahatabey and Ciboney peoples were among the original hunter-gatherer societies to inhabit Cuba by about 4000 BC, the former living in the extreme west of the island and the latter mainly on the cays to the south, with limited numbers in other places. The Taino (Arawakan Indians) arrived later, probably about AD 500, and spread throughout Cuba, the rest of the Greater Antilles, and the Bahamas. They developed rudimentary agriculture and pottery and established villages that wereunevenly distributed but mainly concentrated in the western part of the island. Bythe time of the Spanish conquest, the Taino constituted nine-tenths of Cuba’s inhabitants. Estimates of the total indigenous population at the beginning of the 16th century vary widely and range as high as 600,000; however, the most likely total was about 75,000. By the 1550s only some 3,000 scattered individuals remained, their communities having been wiped out by European diseases, severe treatment and unhealthy working conditions (particularly in the Spanish gold mines), starvation resulting from low agricultural productivity, and suicides. Their only surviving descendants today may be a few families based in the Sierra del Purial of easternmost Cuba

  Diverse ethnic groups have been settling in Cuba since the time of European contact—including Spaniards and Africans and smaller groups of Chinese, Jews, and Yucatecan Indians (from the Yucatan Peninsula in Mexico)—who have created a heterogeneous society by superimposing their cultural and social characteristics on those of earlier settlers.

  More than half of Cubans are mulattoes (of mixed European and African lineage), and nearly two-fifths are descendants of white Europeans, mainly from Spain. Whites have been the dominant ethnic group for centuries, monopolizing the direction of the economy as well as access to education and other government services. Although mulattoes have become increasingly prominent since the mid-20th century, some mulattoes and blacks (of African heritage) still face racial discrimination.

  Blacks make up about one-ninth of the population. In the early 16th century, Spaniards began to import African slaves as a substitute for the drastically reduced supply of Indian labourers. As many as 800,000 Africans eventually arrived to work on sugar plantations, the vast majority during the late 18th and 19th centuries. They were shipped mainly from Senegal and the Guinea Coast but originated in such diverse groups as the Yoruba and Bantu peoples. During the period 1906–31 tens of thousands of black Antillean labourers, nine-tenths of whom were Haitian or Jamaican, arrived as contract labourers. However, many returned home or were expelled by 1931. Blacks and mulattoes have had a considerable influence on Cuban culture, especially in music and dance.

  Cubans of Asian descent now account for only a tiny fraction of the population and are largely concentrated in Havana’s small Chinatown district. When Great Britain disrupted the transatlantic slave trade in the 19th century, Hispano-Cuban landholders imported indentured Chinese labourers, nearly all of them Cantonese. Some 125,000 arrived during the period 1847–74, but, because of harsh living conditions, many left for the United States or other Latin American countries or returned to China after their contracts expired; by 1899 only 14,000 remained in Cuba. In the 1920s an additional 30,000 Cantonese and small groups of Japanese also arrived. The immigrants, who were overwhelmingly male, readily intermarried with white, black, and mulatto populations. Significant Chinese immigration continued until 1945; however, many middle- and upper-class Asians left the country after the revolution of 1959, as did other relatively affluent people.

  Så det är några som etniskt rensat ett område så är det
  spanjorerna som koloniserade Kuba.

 24. Rulle skriver:

  Släpp Barabas lös! Det är ett otroligt kacklande om ogärningsmännen på Guantanamo.

  De är en samling mördare och annat slödder som för länge sedan förbrukat sin rätt att kallas mänskliga.

  När Frankrike hjälpte till att mörda 1 miljon tutsier för 12 år sedan i Ruanda var det inte många som sa något därom. Nog är det väl då förmätet att nu värna om Terrorister!

 25. Egon skriver:

  Rulle:

  Kan vara intressant att veta att det är en levande diskussion internt i Bush
  administrationen om man ska stänga fånglägren på Guantanamo eller inte.

  Försvarsminister Gates och utrikesminister Rice är för och Cheney,Gonzales och
  Bush emot det. Se dagens New York Times:

  http://www.nytimes.com/2007/03/23/washington/23gitmo.html?_r=1&hp&oref=slogin

  Läs också the Economist utmärkta översikt över Irak:

  http://www.economist.com/world/displaystory.cfm?story_id=8881663

 26. Dag Selander skriver:

  Biskop Gert Borgenstierna brukade vid extraordinära tillfällen säga: ”Jag håller tummarna!” ( = Jag ber för dig! ) Vid samtalen med israeliska och palestinska företrädare säger jag detsamma ”Jag håller tummarna!” tillsammans med Julius, Smålänningen, Sven Busch, David Igra m.fl. Sänder också med bönen och frågan: Vad ska ske med Israel? //DagSr

 27. Tyckare skriver:

  Instämmer fullständigt. Cuba har ju ingen bra historia att skryta med.

 28. Babak skriver:

  Hoppas du inte gör bort dig lika illa som du gjorde i FN.
  Såg att Cabanderna gav dig på käften, när du teg om tortyr i Guantanamo och rasism i Sverige men valde att kritisera dem.
  Den som sitter i glashuset kastar inte sten, Calle…

 29. Fredrik skriver:

  Babak ska hålla käft eller flytta till Kuba.
  Hela världen stöttar Bildt, men inte en liten enskild svensk.
  Flytta till Kuba du så slutar det med tinner upp genom snoken som många Kubanare som mår dåligt av regimens förtryck

 30. Napoleon Svensson skriver:

  Babak, visst finns rasism i Sverige, men knappast mer än i de flesta andra länder. Och alla tongivande krafter i det svenska samhället försöker motarbeta detta. Jag tycker inte att vi sitter i ett glashus i Sverige vad gäller mänskliga rättigheter. Det handlar ju heller knappast om att förhäva oss själva, utan om att påtala förtryck av människor som alla känner till, som det på Cuba. Hur du kan glädjas av att ett land som Cuba kritiserar Sverige på detta komiska sätt är ganska svårt att förstå.

  Däremot kan man förstås tycka att Bildt även kunde ha nämnt Guantanamo och en del andra saker som USA har för sig, som knappast är i överrensstämmelse med internationell rätt. Det är dock inte självklart vilka metoder som är bäst ägnade att påverka väldens mäktigaste land – som också är och har varit en mycket viktig allierad för västeuropas demokratier under hela 1900-talet.

  Jag må vara påverkad av min allmänborgerliga världsbild, men USA och dess agerande i världen är för mig något betydligt mer sammansatt än de hårdföra diktaturer som Carl Bildt med rätta kritiserade i Genève.

  Jag kan respektera dina kritiska synpunkter på Carl Bildt vad gäller Guantanamo, men knappast det förolämpande och, synes det mig, oreflekterande sätt som du framför den på.

 31. Tord Nyström skriver:

  Carl, nu hoppas jag verkligen att detta är början till en verklig fred, men
  inga förhandlingar med Hamas, och inget bistånd heller, förrän Hamas
  öppet inför hela världen erkänner Israel och stoppar allt våld mot Israel.
  Det är förkastligt att vissa fanatiker skall kunna stoppa freden.
  Amos Oz bok ” Hur man botar en fanatiker” beskriver detta mycket väl.
  Fanatiker finns både i Palestina och Israel, men det är de palestinska fanatikerna
  som är de farligaste. Jag har aldrig hört talas om någon israelisk självmords-
  bombare t.ex.
  Jag är säker på att de vanliga enkla människorna i Palestina vill ha fred och inga
  bomber. Stackars dessa människor ifall Hamas får fortsätta att styra!!!

 32. Fredrik skriver:

  Går man in på din blogg så spyr man ju.
  Vad fan vet du om mänskliga rättigheter?
  Fattar inte hur folk som är uppvuxna i Sverige kan få för sig att kommunism är något bra. Lär de sig inget av historien?

 33. Fredrik skriver:

  Babaks blogg alltså

 34. Egon skriver:

  Finns en intressant artikel i dagens New York Times som
  rapporterar om det finns en spricka i Bush administrationen om
  synen på fånglägret i Guantanamo.

  Försvarsminister Gates och utrikesminister Rice vill stänga lägret medan
  Bush, Cheney och justieminister Gonzales är emot detta.

  Detta är så klart en tidningsartikel som någan har intresse av att sprida,
  men ändå intressant. Säg att det finns krafter som vill distansera Rice från Bush.

 35. Tord Nyström skriver:

  Angående Kuba. Skicka dit ett antal EU-parlamentariker och lär kubanerna
  vad demokrati är!
  Deras sätt att tolka demokrati är ömkansvärt, en dagisgrupp i Sverige vet bättre.
  De människor som tror att Kuba är ett paradis, kan ju själva flytta dit och upp-
  täcka verkligheten. Ställ er på torget och kritisera regeringen, så får ni se vad som händer.
  Vad hände de s.k Kirunasvenskarna som på 30-talet emigrerade till ”Sovjet-
  paradiset”?
  Så, stå på dig Carl, alla sunt tänkande svenskar, och demokratiälskande, håller med dig.

 36. Napoleon Svensson skriver:

  Babak drar smuts över sig, sin blogg liksom tyvärr också över dem som stöder denna blogg genom det förolämpande och primitiva sätt han formulerar sin kritik på.

 37. Torsten Johansson skriver:

  Babak
  Tror Du verkligen att Dina SSU-kamrater stöder Dig i Dina uttalanden.
  De fack som Du lurat att stödja Dig, lär dra sig ur när Du visat hur Du smutsar ner omkring Dig.

 38. Skogsprofeten skriver:

  I min blogg skriver jag oftast om människor och tro, samt Israel och mellanösternkonflikten.

  En kommentar jag fått var ungefär” Du har din sanning, jag har min, Israel har sin sanning och handlar därefter.

  På ett sätt kan jag hålla med om det resonemanget, men vill också påpeka att det som synes vara sant, ändå inte alltid är Sanningen med stort S.

  För att igen ta Israel som ex. Det finns både militära och politiska saker som israelerna gör och uttalar, som jag varken vill eller kan bejaka. Det är sant. Men det behöver för den skull inte betyda att det är ”sanningen” om Israel och judafolket.
  För att komma närmare sanningen räcker det inte med att okritiskt ta till sej det vi får genom massmedierna. Frågan är mycket mer kompliserad än så. Jag är ingen ungdom och har levt med frågorna om Israel och dess existens i över 50 år.
  Jag skulle vilja uttrycka det så här. ” Israel slåss för sin existens och sin överlevnad, samtidigt som ”palestinaaraberna” skulle både leva och överleva mycket bättre än i dag, om dom slutade att slåss”
  Men den bittra sanningen är att palestinaaraberna inte vill ha fred med israelerna .Både Hamas och PLO-Fatah menar att israelerna inte har nåt existesberättigande i området, även om det på senare tid bara varit Hamas som sagt det öppet och osminkat. Så sent som år 2000 vid toppmötet i Camp David gjorde Israel de mest omfattande och generösa eftergifter som skulle möjliggjort bildandet av en palestinsk stat vid sidan av Israel, men det förkastades av Yassir Arafat. Dom vill/ska ha hela området inte bara Västbanken och Gasa.
  Orsaken tror jag ligger i arabernas religion islam.
  Jag citerar författaren Randall Price ur boken Oheligt krig ”Palestinafrågan är inte en nationell fråga, och inte heller en politisk fråga. Det är först och främst en muslimsk fråga.” Jag är böjd att hålla med honom.
  Det grundläggande synsättet i Koranens lära är att när muslimerna intagit ett område så tillhör det dom för evig tid. Vi vet av historien att området varit under muslimskt styre under vissa perioder sedan år 635 e Kr. Pga. av detta blir det varje stridsduglig muslims plikt att genom jihad (heligt krig) se till att eliminera och avlägsna dom som ”ockuperat” området och återbörda det till islam.
  Frågan om vad som är sant och vad som är sanningen är visst inte så enkel som det ibland ser ut.

 39. Lev Kopelev skriver:

  Ja, lycka till Calle! jag har aldrig haft till något övers för din nyliberala inrikespolitik som statsminister, det kan jag ju inte som socialist men jag är övertygad om att du är en mycket kompetent utrikesminister då du är internationellt erkänd.

  Än en gång, svik inte det judiska folket. Det har varit alltför mycket förföljelser och myter av det judiska folket under 2000 år.

  Jag tror på dig.

 40. Fredrik skriver:

  Maggi

  Facket har ju tyvärr inget med demokrati att göra.
  Tillhör man inte partiet så håll käft , men dina pengar vill vi ha.
  Så är attityden

 41. Jenny skriver:

  Hej Carl, tänkte bara påminna: 500 % ränta => George Soros => Israel. Sedan äcklas jag av den kapitalisering som många judar gör av krigsförbrytelserna under 2VK. Kom ihåg att över 20 miljoner ryssar dog, men de har inte fått någon ihågkomstdag eller konst-iga figurer vid Nybroviken.

 42. Kachina skriver:

  Ha,ha, Bildt och alla andra är ju för roliga, tror att de kan skapa fred genom att tala med olika ledare. Problemet ligger djupare än så. På markplanet finns det folk som växt upp med kriget. Vad skall de göra om kriget tar slut? Det kan inget annat, inte meka med bilar, inte tillverka skor, inte bygga hus. Det enda de kan är krig, därför får det inte ta slut.

 43. Torsten Johansson skriver:

  Kachina
  Vilken pessimist Du är. De som bor i de krigshärjade länderna vill inget annat än att börja på nytt med fredligt arbete.
  Det är haten man måste åt. Det vet väl Du.
  Tänk om Soros gav Dig ett välfyllt konto och sa: Förlåt, här får Du igen Dina pengar.

 44. Napoleon Svensson skriver:

  Hmm… ja ”prata med ledare”, vad är alternativet till att prata… det brukar väl vara krig. Bra att de pratar.

 45. Kachina skriver:

  Jag kände två, nu döda svenskar, som var frontsoldater för Tyskland under nästan hela kriget, och överlevde. Bägge hade samma problem. De kunde inget annat. Man skulle kunna tro att de hatade kriget, men ofta längtade de tillbaka till sorglösheten, ansvarsfriheten, makten,……..Krig är ett sätt att leva. Det finns mängder, särskilt på den palestinska sidan som inte vill annat än att kriget skall fortsätt. De vill inte kasta ut Israelerna i havet, för då tar kriget slut och de måste ta ett vanligt arbete. De vill att det skall fortsätta som det är.

 46. Kachina skriver:

  Kanske jämförelsen mellan 2VK:s frontsoldater och Palestinier haltar, men problemet kvarstår. Vad skall de göra om det blir fred, när de inget annat kan än att kriga?

  Freden kommer inte på annat sätt än att göra Palestina till en jättelik yrkesskola. Det går inte att sluta fred och lämna frontsoldaterna sysslolösa. Befälen får ju oftast en välavlönad tjänst någonstans, men de som blir sysslolösa kommer att fortsätta kriget.

 47. Egon skriver:

  Militära organisationer är ofta mycket hierarkiska – man följer det man får order om.
  Så det är cheferna i toppen som bestämmer vad fotsoldaterna ska tycka och göra.

  Ta utvecklingen i Nordirland. Fanns ett antal mördarband där. Nu har cheferna
  bestämt att man ska sluta mörda. Rapporterna därifrån säger att de flesta
  fotsoldaterna accepterat det och börjar söka jobb istället.

  Eller ta Somalia. Klanbaserat samhälle där man följer vad den klanäldste säger man ska göra. Lösningen är att därför att få de olika klanledarna att acceptera en försoningsprocess.

  Svårigheten är att få människor som valt att lösa konflikter med våld – med 100%
  eller 0% utdelning – att gå med på förhandlingar där utfallet aldrig är 100%.
  Man måste gå med på kompromisser.

  Eller Irak. Ta shiiterna som inte styrt området någonsin men nu har chansen att
  kontrollera 100%. Eller sunniterna som haft 100% men riskerar att få 0%.
  Inte lätt att skapa förhandlingsvilja i sån miljö.

 48. Kachina skriver:

  Maggi

  Utmärkt förslag. Ingen kan passivisera så effektivt som AMS, samtidigt som de ger en utmärkt yrkesutbildning. Alltså, jag håller med Allianzens kritik mot AMS, den är en klenod i det här samhället, men skulle passa utmärkt i Palestina i den fas av utvecklingen som de är.

 49. Sam Syn skriver:

  Hahahaha! CarlL, Israel anföll och intog landområden och använde dessa som gisslan för att få internationella garantier? Ja, det är ju jävla konstigt att man inte fått det. Det funkar ju för vanliga bankrånare.

%d bloggare gillar detta: