BBC och Kuba

Jag vet inte riktigt om kubanerna hade tänkt att deras attack på Sverige skulle få internationell uppmärksamhet, men nu förefaller det i alla fall att bli så.

Detta från BBC i ärendet.

87 Responses to BBC och Kuba

 1. Niklas skriver:

  Verkar bli en het debatt om detta även i om världen..

 2. StefanD skriver:

  Bra att mer fokus kommer på Kuba och deras minst sagt bristfälliga respekt för mänskliga rättigheter.

 3. Antimannen skriver:

  Vad säger Michael ”Den skadeskjutna kråkan” Wiehe i frågan?

 4. Karl Person skriver:

  Kuba försöker få MR rådet att blockera kritik mot ”vissa länder”

  ”Cuba has been spearheading a bid to prevent the newly formed UN Human Rights Council from singling out countries for investigation into human rights abuses. ”

  http://www.radiojamaica.com/news/story.php?category=6&story=34088

 5. Guru skriver:

  Cuba och Zimbabwe har haft en oerhört tragisk utveckling. Som framgår av radiojamaica (Karl Persons inlägg) är det uppmärksammat att Sverige tidigare var nära vän till Cuba. Samma med Zimbabwe. Men Castro och Mugabe har gått från att vara frihetskämpar till att bli dåliga diktatorer. Slutet är nära! Det är bra att Carl Bildt har sagt ifrån. Nästa steg måste bli att allt ekonomiskt stöd upphör till dess en radikal förändring skett i båda dessa länder.

 6. R skriver:

  Carl Bildt, jag förstår din kritik mot Kuba, den ifrågasätter jag inte. Det ska få vara tillåtet att kritisera, utan att få ett svar av den kalibern. Men du är inte speciellt smidig. Man kan leverera kritik utan att öppet förolämpa föremålet inför en hel farsamling. Upplevs kritik som förolämpande. Har man genast reducerat chanserna till en konstruktiv lösning. Med ditt recept blir Kuba definitivt inte mer demokratiskt. Fortsätter du din framfart så här har vi snart terrorist attacker här. Med tanke på din inställning till USA och arabvärlden… Dessutom måste det få komma fram i ljuset bla. de övergrepp som skett gentemot samerna i Sverige. Allt annat vore hyckleri.

 7. Ovanligt välformulerat skriver:

  Jag håller med R i denna fråga. En smidigare ton i utrikespolitiken skulle vara önskvärd. Sveriges anseende naggas fort i kanten av förbehållslöst ställningstagande utan nyanser i retoriken.

 8. ken skriver:

  Det är bra att vi lämnat den sociallistiska fegheten bakom oss,och kallar saker vid dess rätta namn.

 9. Hermann skriver:

  Jag fattar varsig ”R” eller ”Ovanligt välformulerat”.
  Smidigare ton än vad Bildt använde i sitt anförande vore att inte säga något alls.

  Är det inte dags att någon säger något om mänskliga rättigheter på Kuba?
  48 år av brott mot mänskliga rättigheter.
  48 år utan fria val.
  200.000 döda och 2 miljoner flyktingar.

  Er kommentar till detta är: ”En smidigare ton i utikespolitiken skulle vara önskvärd”
  och ”vi snart har terrorist attacker här”.

  Man häpnar.

 10. Egon skriver:

  R:

  Ologiskt resonemang. Först håller du med Bildt i hans kritik och sen tar du avstånd
  från den. Vad tycker du egentligen?

  Ska man få kritisera brott mot de mänskliga rättigheterna eller inte?
  Kritiken kommer alltid att upplevas som en förolämpning av den kritiserade.

  Poänglöst av dig att plocka fram samerna. Ungefär som om Bildt skulle plocka
  fram ursprungsbefolkningen på Kuba och peka på att den i praktiken förintas.
  Fanns 75 000 st. innan spanjorerna kom och idag är det en handfull familjer kvar.

  Kritiken behandlar dagens Kuba inte historien.
  Kom igen om du kan hitta en kritik av dagens Sverige som har har samma styrka.

 11. Erik skriver:

  Hur kan Kuba få va med i detta råd för mänskliga rättigheter när de själva konstant bryter mot dem?

  Jag förstår USAs negativa inställning till denna diktatur älskande organisation som kallas FN!

 12. StefanD skriver:

  Heh, hur skulle man kunna uttrycka sig smidigare än att säga

  ”But there are – unfortunately – numerous other issues that merit attention. The situations in countries like Burma, DPRK, Belarus, Cuba, Uzbekistan and Iran are among those that very clearly need to be addressed by this Council.”

  Det går inte…om man nu inte vill låta bli att säga någonting alls. Det kanske det du var ute efter R?

 13. Napoleon Svensson skriver:

  Det ”R” säger är ganska häpnadsväckande. Slutsatsen av ditt resonemang blir att Sveriges utrikesminster aldrig bör säga något alls om MR-frågor. Carl Bildt uttyckte sig inte i en speciellt polemisk ton utan konstaterade vad alla vet: Cuba begår brott mot de mänskliga rättigheterna, vilket kanske inte är så förvånande mot bakgrund av att Cuba är ett land där en och samme kommunistiske diktator styrt i snart 50 år.

  Angående terroristattacker undrar jag varifrån du tror att de ska komma mot bakgrund av den här incidenten. Mycket kan man anklaga Cuba för, men vad jag vet faktiskt INTE terrorism. Återstår då islamistisk terrorism. Tja, man kan ju diskutera om man i alla lägen bör undvika att framföra berättigad kritik av rädsla för terrorister. Men Bildts inställning till arabvärlden och den muslimska världen präglas definitivt inte av någon trångsynthet. T.ex, så har ju Bildt fått beröm från en del Palestinavänner för sin syn på konflikten i Mellanöstern (och motsvarande kritik från en del Israelvänner). Han är även en förespråkare av ett turkiskt EU-inträde (under förutsättning att landet bättre uppfyller krav på bl.a. mänskliga rättigheter). Stöd hellre Bildt och hans arbete för försoning i Mellanöstern, liksom hans arbete för förbrödring mellan Europa och och ett stort muslimskt land! Det kan behövas för de stora kontinentaleuropeiska länderna vacklar om Turkiet…

 14. Lennart Granqvist skriver:

  Fidel Castro

  Ligger han i sprit eller i formalin?

 15. Egon skriver:

  Erik:

  Du skulle behöva en grundkurs i kunskap om FN.
  I FN är alla erkända nationer i världen medlemmar oavsett politiskt system.

  Grundas för övrigt 1945 med USA som starkt pådrivande kraft.

  Du kan börja med att läsa lite här:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6renta_nationerna

  Sen kan man alltid diskutera FN:s organisation och att mycket behöver
  reformeras.

  Finns också de som menar att det skulle behövas en ny internationell organisation
  med enbart demokratiska stater, men de anser inte att FN bör avskaffas.

 16. esoterisk skriver:

  Jag ser till mitt stora förtret att Sveriges rikes utrikesminister med arbetskamrater ombedes att inta en mycket fegare hållning än vad som hittills varit fallet.

  Hur kan den som kritiserar den förda politiken med gott samvete se på sina ord när det är uppenbart vilket land som är boven?

  Självklart är det så att en svensk med stolthet i ryggen (som vi alla vet har ju Sverige alltid försökt att gå i bräschen för mänskliga rättigheter mm.) bör föra kampen för normala levandsvillkor på alla för denne tillgängliga fronter. Våra utrikesminister måste ju anses vara spindeln i det nätet och på så vis har han det yttersta ansvaret för att Sverige agerar för det som är rätt och riktigt runt om i världen.

  Samtidigt så är utrikesministern även ansvarig för att Sveriges anseende inte skall skadas och att våran säkerhet skall bibehållas. Jag ser dock ingen som helst anledning till att tro att Sveriges säkerhet är hotad i och med att vi arbetar för bättre levnadsvillkor för någon eller några nationer.

 17. adamski skriver:

  Erik.

  Slå upp orden solidaritet, rättvisa och frihet i en ordbok.

  Läs sedan länken du fick av Egon.

  Så kanske vi förlåter ditt ytterst pinsamma inlägg.

 18. S skriver:

  Kuba, Vitryssland med flera – de länder som nämndes av Bildt förtjänade att få kritik. Men var är kritiken mot en av de största förbrytarna (sett till det symbolvärde brotten har) – USA? Guantanamo Bay är en skymf mot mänskliga rättigheter. En svenska utrikesminister borde ta varje tillfälle som ges att påpeka detta.

 19. Donna von RumsHell skriver:

  Är ”Erik” Usama bin Idergaard som har lite roligt på fredagkvällen?

  ”Dikataturälskande” borde nog inte särskrivas i det fallet.

 20. Matte skriver:

  Underbart att Sverige återigen hamnar på kartan som beskyddare av mänskliga rättigheter runt om i världen.

  Carls Bildt är helt suverän som Utrikesminister för Sverige!

 21. StefanD skriver:

  S
  Jag förstår inte riktigt logiken i ditt uttalande. Menar du att man inte får kritisera någon annan om man inte samtidigt kritiserar USA för Guantanamo? Måste man lägga in en ”för övrigt anser vi att Guantanamo är av ondo” som slutkläm i varje tal för att mötas av ditt godkännande?

  Sverige har mig veterligen tidigare uttryckt sin ståndpunkt avseende Guantanamo. Är det din mening att i varje tal och varje utrikespolitisk framträdande måste representanter för Sverige, likt en papegoja upprepa samma sak?

 22. Donna von RumsHell skriver:

  S…tja Guantanamo, för lite sedan fick jag en fråga från en jurist i Washington som udrade varför i all världen Parma hade en komiker i 50 årsåldern i deras laguppställning. …

 23. S skriver:

  StefanD
  Utrikesministern får och bör kritisera alla länder som kränker de mänskliga rättigheterna. Givetvis måste han inte nämna alla länder alla gånger han uttalar sig. Men det vore önskvärt om ministern också tog till orda mot USAs regering som sedan ett antal år tillbaka har valt inte visa mänskliga rättigheter den respekt de kräver. Just av det skälet att USAs agerande i världen har ett enorm sybolvärde. Att de missbrukar sin kraft som en av världens supermakter genom att kränka de mänskliga rättigheterna är något som måste kritiseras ofta och hårt.

  Att Sverige sedan tidigare har uttryck sin åsikt i frågan är givetvis bra. Men det gör det inte mindra viktigt att vid de tillfällen som ges (tillfället ifråga ter sig som passande) också fortsätta att framföra sin kritik.

 24. adamski skriver:

  Bildt är en USA-kramare. Du lär inte få se mycket USA-kritik ifrån honom, S.

 25. Egon skriver:

  S

  Din kritik är poänglös. Den svenska inställning till fånglägret på
  Guantanamo är välkänd. Finns i stort sett bara Bush,Cheney och Gonzales som
  stödjer lägret idag. Gates och Rice vill lägga ned det.
  Analysen är enkel. Lägret kommer att läggas ned pga av den massiva kritik
  omvärlden riktat mot det. Problemet kommer att lösas. Om inte förr så när Bush avgår.

  Var finns då de större problemen där en lösning inte är lika klar?

  Jo i de länder som UD:s MR-rapport pekar ut och som Bildt nämner:

  “But there are – unfortunately – numerous other issues that merit attention. The situations in countries like Burma, DPRK, Belarus, Cuba, Uzbekistan and Iran are among those that very clearly need to be addressed by this Council.”

 26. Kachina skriver:

  Mitt svar till Bildt om jag hade varit Kubas representant;

  ”Kära utrikesminister Bildt. Det kanske är att begära för mycket att ni på andra sidan klotet skall känna till Kubas geografi och politiska gränser. Även om Guantanamo är geografiskt förankrat i den ö som kallas Kuba, kan inte Kubas politiska ledning hållas ansvariga för det som sker på enklaven Guantanamo, som ägs av USA. Ni får rikta er kritik om de vidriga förhållandena där och den bristande respekten för mänskliga rättigheter i det på Kuba belägna Guantanamo, till den regering som har ansvaret där, USA.”

 27. Birgitta skriver:

  R,
  Angående samerna håller jag faktiskt med dig. Regeringens behandling av ursprungsbefolkningen på nordkalotten under de senaste århundradena har inte varit någon fjäder i hatten för någon minister någonsin.

 28. adamski skriver:

  Humorpoäng men inte diplomatpoäng hade du håvat in i salen, Kachina ;)

 29. Fredrik skriver:

  Tyvärr är det ju så att kommunsister inte lär av historien, de lär inte av de som varit med om helvetet i de länderna.
  I stället spyr de sitt hat mot länder som åsiktsfrihet som USA, England, till och med sitt eget land Sverige.
  Det hjälper inte att folk som flytt från kommunistländerna vittnar om hur hemskt det är.
  De anser att de ljuger för kommunismen är ju så fin……
  Kommunism är inget annat för folk som vill ta egendom för andra, för folk som inte vill att jag ska äga mitt hus, för folk som anser att den som är driftig inte ska ha bra betalt.
  Det är just därför kommunistiska länder inte utvecklas ekonomiskt , för det finns inga morötter för den flitige, för den kunnige.

 30. StefanD skriver:

  Ett ganska bra sätt att bedömma förträffligheten hos ett land är att jämföra hur många som flyr TILL landet, jämfört med hur många som flyr från landet.

  Det är sällan kommunist- eller socialistländer hamnar på plus i den statistiken. I wonder why. Har du några teorier Kachina?

 31. Hansa skriver:

  StefanD: Din fråga är enkel går rakt till kärnan. Om din frihet är hotad, vart flyr du om du exempelvis heter Ayan Hirsi Ali och bor i hjärtat av Europa eller Orhan Pamuk och bor i Turkiet? Är det till Kuba eller Venezuela? Eller är det någon annanstans? Var kan det vara?

 32. Lars-Olov Eriksson skriver:

  Cuba söker säkert en förevändning för att få skicka sin fregatt för en träffning vid Älvsborgs fästning:

  ”Cubanska flottan har siktats vid Vinga,
  Oh boy, oh boy, oh boy.
  Hundra små sailors som vi skall betvinga…..”

 33. Kachina skriver:

  Stefan

  Sverige ligger väl på topp när det gäller länder man flyr TILL.

 34. SL skriver:

  Att r inte har något inflytande på vår politik känns skönt. Detta var väl i stort sett bottennapp! Vänstern förnekar sig aldrig!

 35. Lennart Granqvist skriver:

  130 13042 13401 8501 115 3528 416 17214 6491 11310
  18147 18222 21560 10247 11518 23677 13805 3494 14936
  98092 5905 13111 10392 10371 0302 21290 5161 39695
  23571 17504 11269 18276 18101 0317 0228 17694 4473
  22284 22200 19452 21589 67893 5569 13918 8958 12137
  1233 4725 4458 5905 17166 13851 4458 17149 14471 6706
  13850 12224 6929 149917382 15857 67893 14218 36477
  5870 17553 67892 5870 5454 16102 15217 22801 17138
  21001 17388 7440 22638 18222 6719 14331 15021 b 17138
  3116 23552 22096 21604 4797 9497 22464 20855 4377
  23610 18140 22260 5905 13347 20420 39609 13732 20677
  6929 5275 18507 52262 1340 22 49 13339 11265 22295 10439 14814 4178 8992 8784 7632 7357 6926 52262 11267
  21100 21272 9346 9559 22464 15874 18502 18500 15857
  2188 5376 7381 98092 16127 13486 9350 9220 78038 14219
  51442831 17920 11347 17142 11264 7667 7762 15099 9110
  10482 97556 3569 3670

  stop.

 36. StefanD skriver:

  Kachina. Jämför invånarantal i Sverige och USA. Eller varför inte; jämför invandringssiffror i absoluta tal. Dra dina egna slutsatser av resultatet.

 37. Kachina skriver:

  Jag tror att relativa tal ger en mer rättvisande bild. Sedan kan man ju fundera på varför de som kommer hit, inte far till USA.

 38. Torsten Johansson skriver:

  Lennart, detta måste vara ett intelligenstest.
  Klarar Du det Kachina?

 39. Kachina skriver:

  Maggi

  Lennart är agent för och kommunicerar med några gröna gubbar på Io,…..som planerar att göra oss, även Bush, till arbetsmyror. Lika för alla, på den här planeten.

 40. StefanD skriver:

  Kachina, det är klart att relativa tal är fullkomligt ointressant om man vill utröna vilket land som är populärast att fly till. Snälla nån.

 41. Kachina skriver:

  Torsten

  Intelligens går inte att mäta. Det enda ett test säger oss är huruvida den som gör testet lärt sig samma som den som skrev testet.

 42. Daniel Forslund skriver:

  Först och främst: Grattis och tack Carl Bild för ditt mod att röra om lite i det sovande FN rådet! Det var länge sedan någon Svensk regeringsrepresentant vågade kritisera något land annat än hack-kycklingen USA

  Det är ju befängt att en regering (sveriges före detta) som sade sig värna om demokrati och solidaritet hållit en rad diktaturer om ryggen, bl.a. Kuba. Pinsamt faktisk.

  Jan Kallberg summerar Kubasituationen med skärpa i sin blogg: (Tacken för miljarder i bistånd):

  ”Kuba var givetvis en av Palmes favoritländer men det säger mer om Palme än om Kuba. Olof Palmesgata borde byta namn. Talet om etnisk rensning är så skrattretande från en diktatur som sätter alla bögar på en ö ute i havet precis som Djävulsön i Papillon. Kuba är ett intellektuellt och matriellt u-land som förtryckt oppositionen till den grad att det saknar motstycke. Pinochet är en söndagsskolefröken jämfört med Castro. Den enda etniska rensningen jag tycker är okej är att skicka Pierre Schori till Kuba. Lika barn leka bäst.”

  Den stora frågan kvarstår för FN’s trovärdighet och framtid:

  – VAD HAR DIKTATURER I FN’s RÅD FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER ATT GÖRA?

  Borde en demokratiskt regeringsform inte vara ett medlemskrav? Nord Korea, Kina, Vitryssland, Kuba m.fl kunde få någon slags observationsstatus tills dess att de tar ett kliv in i 2000 talet v.g. sina länders styre.

  Nej, ut med diktaturerna ur FN. Låt oss samla världssamfundet och kasta ut alla politiskt förhistoriska gubbar som klamrar sig fast vid makten och förtrycker sitt folk. Bojkotta allt form av samarbete som inte direkt gynnar folket.

  mvh
  Daniel

 43. Lucas skriver:

  Hello Mr Bildt,
  Although I agree with anyone that speaks out about Human Rights violations I am so tired of the hypocrisy and apparent bias. One of the worst violators is China. Basically you could start with any state that does not allow free and democratic elections. Is Sweden in a position to condemn them. What will be your public comment of the following violators :
  • Vietnam
  • Myanmar
  • Israel (occupying another country)
  • Saudi Arabia
  • Kuwait
  • Russia
  Pakistan

  I and so many others are sick and tired of the double standards. If they serve no economic interest then they are a target. There is a destinct possibility that Cuba would not still be a military dictatorship had it not been for the United States reaction to any western hemisphere country wanting to control it’s own destiny (and resources). The Munroe Doctrine is dead.
  Speak out about Saudi Arabia or China if you truely believe what you are saying or at least want us to believe.

  It would be so refreshing if foreign affairs was more about human rights and less about economics.

  regards,

  Lucas

 44. Kachina skriver:

  Du har nog rätt, Stefan. Det är många andra faktorer som styr, exv. hur lätt det är att ta sig dit, ett kliv över en gräns eller en tur i en ranglig båt.

 45. Torsten Johansson skriver:

  Kachina,
  Ok, intelligensen är också relativ.
  Den som vinner tar hem potten.

 46. Kachina skriver:

  Daniel, du glömde nämna USA bland förtryckarregimerna. Fegt av Carl att inte döma dem öppet.

 47. Sigge skriver:

  Calles uttalande är ju en bris, som en fis i rymden, jämfört med hur den f.d. Italienska premiärministern brukade uttala sig… t ex om en tysk minister som jag inte kommer ihåg namnet på… det var nåt om att han kunde få spela huvudrollen som fångvaktare i polen 1944 etc… jag tror attRosengren hade fel… Norge var inte den sista..det är minst två kvar plus nordkorea… så kör hårt mr Bildt – varför vara politisk korrekt? Risken är att man då hamnar som genraldirektör på luftfartsverket…

 48. Mangus skriver:

  Nu vill jag ha lite synpunkter om samerna. Vadsom hände på 1800-talet och tidigare vet jag lite om. Att det heter Lappland lär bero på att det var reserverat för lapparna och inte skulle koloniseras, men malm och vatten osv…
  Nu lever vi på 2000-talet. Ska det verkligen vara så då att samiska barn och ”svenska” barn går på olika dagis i samhällen på 300 invånare? Jag härstammar från Hälsinglands skogar, men inte fan har jag rätt att valla kor där. Är inte samerna idag någon form av levande museiföremål? Skulle de klara ksig utan statens skyydsnät? Är de lyckliga? Sulle de kunna leva på självhushållning allena? Knappast! Det är inget synd om samerna. Inte mer synd än om några andra.

 49. Lennart Granqvist skriver:

  Marie och Torsten och även Kachina.

  Detta är krypto.
  Knäck det den som kan.(skrivfel kan förekomma)

  Fra och polismyndigheterna vill avlyssna oss vanliga medborgare.
  Snart öppnar dom också våra brev!
  Vad kan vi göra ??

  1)Kryptera e-mail. http://www.ppgi.com eller ppg.com
  2)Efterfråga krypterade telefoner.
  3)Efterfråga krypterade mobiltelefoner.
  4)Efterfråga krypterade digital kommunikationsradio.

  Myndigheterna i Sverige avser att införa avlyssningssäker digital krypterad radio för bl annat polis ,tull mm.(Tetra)
  Denna teknik blir ju då en ekonomiskt möjlig teknik att utnyttja för den privata marknaden.
  Staten har ju betalat utvecklingskostnaden MEN volymerna på apparater
  finns på den privata marknaden.
  Om inte vi kan lyssna på dom varför skall dom lyssna på oss.

  Jag avser att snarast byta radiosystem till digital krypterad kommunikationsradio.

 50. StefanD skriver:

  Ska man skratta eller gråta? Nu är det väl bara aluminiumhatten som saknas.

 51. Sigge skriver:

  Skulla man inte bunta ihop dom och göra lampskärmar av dom…. man kan fråga sig hur mycket en kultur är värd? ”The winner takes it all” Frågan är om vi är kurder, svenskar, turkar, lappar eller människor?

 52. Torsten Johansson skriver:

  Maggi
  Lennarts idiot svammel var betydligt svårare.

 53. StefanD skriver:

  Man undrar ju iofs lite vem Lennart ska prata med i sin nyinköpta digital-krypto-radio.

 54. Mangus skriver:

  Jag hoppas vi är människor.

 55. hyperliteratura skriver:

  look at a great moldovian short movie, with english translation, on hyperliteratura:
  http://hyperliteratura.reea.net/?p=1228

 56. Magnus Campler skriver:

  1.) Lennart: Castro ligger förmodligen och badar i rom… dock vid liv. ;)

  2.) Jag har inget emot USA så länge man kan hålla familjen BUSH stången från makten + att basen med stort G inte borde ha satts upp alls, trots paniken efter 9/11. USA har gjort mycket bra i historien, hjälpen mot Hitler under andra världskriget m.m. Men man kan inte leva på gamla meriter hela tiden, vietnam gick inte så bra heller… Nåväl, Jag kan stämma in i kritiken mot USA, och det vore ju trevligt om ett ord om Guantanamo kunde dykt upp som en liten ”hint” för jag tror George behöver många ”hintar” hela tiden… basen är ju under all kritik. Nåväl, som tidigare inlägg påpekade så kanske den stängs efter nästan presidentval dock sent om sider. Kritiken mot av Carl nämnda länder var dock befogad. Kul att det händer lite saker i och med vår nya utrikesminister!

  Kanske Carl inte alls är en USA kramare, utan tyckte lite synd om George som kommer gå till historien som… ja, om han ens finns med, så blir det väl som sämsta president hittils…, och inte påpekade Guantanamo för att inget händer förrän de byter president. Tillämpad mänsklig rättighet. ”Sparka inte på den Bush som ligger…”

  Att dra in bidragen till länder som inte klarar av de mänskliga rättigheterna ser jag som en åtgärd som vore önskvärd om den fick rätt effekt. Dock är det inte svart eller vitt, då man precis som i bojkotten mot IRAK inte fick bort saddam utan svälte barn och sjuka i tusentals.

  3.) Dock måste jag ifrågasätta ursprungsbefolkningsfrågan med samerna… är det inte skåningarna som är ursprungsbefolkningen egentligen..? Jag menar om inlandsisen drog sig tillbaka på grund av värmeökningen så borde väl lappland blivit isfritt sist? Har jag fel? Jag har dock hört en teori om att inlandsisen gled söderut på grund av tryck och friktionsvärme som bildade en hinna som isen gled på. Och på så vis skulle det ha förekommit barmark norröver tidigare… Jag tror dock att teorin blev officiellt förkastad för ett bra tag sen. Det lät lite roligt i alla fall. Och jag är fortfarande frågande. :)

  Med detta skrivet så vill jag påpeka att jag inte är emot samerna utan mer förbryllad över hur de blev betecknade ”urbefolkning” samt att det sker en massa tjuvjakt (som jag inte uppskattar) på Sverige sista rovdjur på grund av en rennäring som går 45 miljoner kronor back om året och hålls över ytan med statliga bidrag om tja.. rätt och slätt 45 miljoner om året. För att kommentera Mangus om att valla kor, så har Finlands samer stationär renhållning numera och det funkar utmärkt. Så då är det liksom fritt att valla runt omkring om du är sugen, annars har du ju en utmärkt möjlighet att påpeka det här. I vilket fall så sprack det liksom för de svenska samerna när Norge tyckte att det var slutvallat till Norska kusten.

  Allemansrätten är även något skev i sameland. Jag har personligen blivit nekat att fiska efter att fått beskedet av länsstyrelsen att jag måste fråga samerna i fråga om jag fick fiska där, varav beskedet ”nej” inte var så roligt i den berömda allemansrättens Sverige.

  Ha en fortsatt trevlig fredagkväll!

 57. Anders Forsman skriver:

  Liknar mest min – en av dom – dotter som munhuggar med kompisar – är det månne samma nivå på sandlådan?

  Att du INTE överhuvudtaget har nämt FRA eller andra integritetsfrågor är för mig skrämmande. Bör inte en utrikesminister iaf bry sig mer om en så viktig händelse istället för att berätta om sina middagar och möten i tjotaheiti? Utrikes funkar inte om inrikes kolappsar…..

 58. Kachina skriver:

  Samerna tillhör den mongoliska skifferkultur som var utbredd över hela Nordkalotten och kan spåras 12 000 år bakåt.

 59. Andreas skriver:

  Till Lennart, appropå avlyssningen:
  Har du något att dölja för polisen eftersom du är så angelägen om att vara hemlig?
  Tror du allvarligt att man skulle sätta en myndighet och avlyssna vart enda telefonsamtal? Självklart skulle det bara användas till att avlyssna misstänkta brottslingar, och om någon ”oskyldig” skulle avlyssnas, so what? då får man bara misstankarna dementerade. Men nu kommer det väl ändå att skjutas upp ett år, eftersom (S) anser att det är fult att avlyssna misstänkta brottslingar.

 60. Lennart Granqvist skriver:

  Andreas

  Jag litar inte på den Svenska staten.
  Litar Du på den Svenska staten?
  Jag gör det inte.

  Lars Danielson och Göran Persson,litar Du på dom??
  Jag gör det inte.

  Den Svenska polisen litar du på dom?
  Jag gör det inte.

  För att undvika dessa nyfikna snokande myndigheter;KRYPTERA.

 61. Magnus Campler skriver:

  Lennart ”Sickan” Granqvist, jag förstår din oro. Om man har kriminella personer på spåren så tycker jag det kan vara okej med avlyssning. Man ska dock inte ha någon slags grundövervakning av gemene man. Detta är jag helt emot. Men varför skulle svenska staten ha för intresse att lyssna just på dig och mig?

  Och kryptera sin radio mail m.m. låter som lite att ta saken till sin spets om man nu inte dagligen hanterar försvarshemligheter eller annan information som berör rikets säkerhet. Men då sitter man nog på rätt sida om planket från FRA.

  Jag vet dock inte vad du ”smider för planer” … ;)

 62. Ovanligt välformulerat skriver:

  Jag tycker man bör inse att Carl med sin tunga belastning i form av outredda personliga snedsteg i grumliga vatten och låga förtroende bland svenska folket rimligen inte kan företräda Sverige i känsliga internationella frågor.

 63. Magnus Campler skriver:

  Jag anser att Carl har ett onekligen högt förtroende både i Sverige och Internationellt. Men han kan ju inte falla alla i smaken, jag får ju kväljningskänslor när jag tittar in i den röda massan på den politiska arenan. Undantaget Jan Eliasson. Han verkar vettig. :)

  Och han den gröne lille mannen som hoppade av…ehrrm..jo Gustav Fridolin… fast han är ju mer grön än röd… Och Leif Patgrotsky är ju den lille glade som dansar och har kul :)

 64. CrazyYodaz Foundation skriver:

  …Suck!!!

  sextionio kommentarer så här långt…två till fem vettiga inlägg…resterande bara en massa påhopp och tillmälen mot varandra…har ni ingen skam alls i kroppen…eller???
  Här ger en av landets topp-politiker medborgarna i ett (än så länge) demokratiskt styrt land en möjlighet att få föra en dialog med honom ”on-line” och vad händer?

  Jo…de startar genast med att börja bete sig som på dagis…konstigt att han aldrig bemödar sig med att ens besvara någon av kommentarerna…intresse-pilarna fullständigt fyller igen pupillerna på honom…antar jag!?!

  Har ni inget konstruktivt att komma med…så låt då hellre bli att kommentera…

  Skulle vara spännande att se om någon kunde få Bildt så pass intresserad att man slapp att ta del av en envägs-kommunikation hela tiden…fast det är väl att begära för mycket antar jag…suuuck!!!

  Skärpning…

 65. David Igra skriver:

  Man undrar om Juan Antonio Fernandez Palacios, Kubas representant i det här besynnerliga rådet för mänskliga rättigheter, hade någon baktanke. Hans uttalande på spanska var inte särskilt välformulerat eller genomtänkt. Att kritisera en stat för något som kan ha hänt för närmare tusen år sedan är så urbota korkat att det endast drar ett löjets skimmer över honom och hans diktaturstat.

  Men det är också en väldigt typisk reaktion från en totalitär regim. Hade man kunnat vänta sig en replik som öppnar för det goda i att inte ha några val eller att tortera regimskritiker? Föga troligt.

  Sedan sätter detta ånyo fokus på vad det här rådet är för något egentligen. Är det ett råd FÖR eller MOT mänskliga rättigheter? När man ser vilka stater som är medlemmar och vilka som inte är det börjar man undra. Det enda de åstadkommit hittills är att kritisera Israel – som om det vore där lejonparten av världens alla konflikter, mänskligt lidande och övergrepp står att finna. Inte i Afrika, Asien eller till och med i Europa; det är staten Israel som är grunden till allt ont och man bestämde sig för att i varje rådsmöte ha en fast punkt som hanterade alla de brott Israel gjort sig skyldig till, enligt rådet alltså.

  Verkar inte det lite konstigt? Känns som att många medlemsländers regimer har väldigt mycket att vinna på genom att ständigt utmåla Israel som världens skurkstat, på så vis håller man fokus borta från sina egna oroshärdar och upprepade brott mot mänskligheten som är ojämförligt större än till och med alla anklagelser som haglat över den lilla staten Israel med sina ynka fem miljoner invånare (varav dryga miljonen är araber).

  Föregångaren till detta råd, kommissionen för mänskliga rättigheter, var också en organisation som inte åstadkommit något alls. Inte mycket till arv således…

 66. Ovanligt välformulerat skriver:

  Magnus Campler: Du ser ingen skillnad i hur Jan Eliasson hanterade sin viktiga roll i jämförelse med hur Carl gör det? Att Carl krafsar ner ogenomtänkta bloggar kanske skulle vara häftigt om han hade varit skolråd men som utrikesminister har man ett betydligt större ansvar och bör förstå vad det innebär i en känslig värld som denna.

 67. Antimannen skriver:

  Det känns som att vi i Sverige, likt varuhusdirektör Tyko Jonsson, blandat ihop sonen Karl-Bertil Jonssons humanism med kommunism…Men kommunism är allt utom humanistisk. Det ser vi tydligt bl.a. i Kubas irrationella beteende och uttalanden.

  Vad vi i Sverige bör lära oss av denna historien är att humanism aldrig har existerat hos vänstern. Det är bara ett innehållslöst slagord för dem. Och om du tänker efter så är väl Karl-Bertil Jonsson mer lik Carl Bildt än Che Guevara, Castro, Chavez och Ohly?

 68. Napoleon Svensson skriver:

  Alldeles sant, Antimannen. Carl Bildt är en blond överklasson, som dock kämpar för människor, inte för system, som kommunismen. Carl Bildt har alltid stått upp för människorna mot systemen. Till ”Ovanligt välformulerat” vill jag säga att Carl Bildt nog förstår mer än du om vår känsliga värld och att han knappast behöver dina snusförnuftiga funderingar. Jan Eliasson är en utmärkt person, men det finns ingen anledning att ställa dessa utmärkta personer mot varandra om man inte är en SSU-are bitter över valförlusten. Dessutom har du fel. Bildts förtroende är inte särskilt lågt, han är en av våra mest respekterade politiker, både i Sverige och inte minst utomlands. Han har inte gjort något regelstridigt eller brottsligt, bara ställt sitt kunnande och sina kontakter till förfogande inom brancher där var och varannan svensk innehar aktier genom en eller annan fond, kanske du också? Det är väl snarare bra att personer respektabla personer som Carl Bildt finns inom sådana branncher. Carl, du är värd varenda miljon du tjänat!

 69. Karl H. skriver:

  David,

  Palacios replik illustrerar ett psykologiskt fenomen som även syns i det här forumet. Den som känner att han har en majoritet emot sig struntar efter ett tag i vad majoriteten tycker och bryr sig bara om sympatisörernas åsikter – och där är han garanterad medhåll alldeles oavsett hur urbota korkat han uttrycker sig, för de har inte råd att vara kräsna. Det blir lite av en ond cirkel.

  Om representanten i fråga så hade påstått att Sverige startade andra världskriget skulle de som känner ett behov av att försvara Kuba (eller Vitryssland, Nordkorea, etc.) instinktivt ha börjat hitta ”belägg” för det och berömt honom för hans mod, insikt och uppriktighet. Palacios bidrog förmodligen till ökad känsla av gemenskap bland diktaturstaterna. Det kan ha varit syftet.

 70. Antimannen skriver:

  Jag anser inte att Carl Bildt gjort någonting fel, Napoleon. Jag anser att Carl Bildt gör allting helt rätt!

 71. Fridens skriver:

  Det är bra att Carl Bildt står upp för internationell solidaritet och stödjer Kubas folk genom att trycka på för mänskliga rättigheter. Det gäller väl bara att komma ihåg att syftet är just detta. Då blir kanske repliken på kritiken viktigare än kritiken i sig. Om denna typ av väl underbyggd och tydligt framförd kritik hade följts av en inbjudan till dialog tycker jag hade varit bättre. Nu känns det som Bildt gottar sig lite åt den okunniga kubanrepliken och hur den fick mer uppmärksamhet än de trodde och det känns inte som att det främjar det ursprungliga syftet.

 72. Torkel skriver:

  Hahaha, det är ju lysande! Cuba anklagar Sverige för att vara en imperialistmakt…

  Heja Bildt, stå på dig, bra jobbat!

 73. […] sei ein “verzweifelter Angriff eines verzweifelten Regimes”. Auch in seinem Blog kommt es zur […]

 74. Johan skriver:

  Jag tycker att man skall visa viss förståelse för Juan Antonio Fernandez Palacios uttalande av två skäl.

  Dels för att det ger enorma materiella och sociala fördelar i ett land som Kuba, där 98% av befolkningen tvingas klara sig på en halv dollar om dagen, om man lyckas vara så lojal mot regimen att man tar sig in i den styrande elitens toppskikt.

  Dels för att hans sätt att reagera bara följer en lång och väl etablerad tradition. Ett exempel kan ses i detta reportage, som är från Fidel Castros sista publika framträdande i juli 2006:

  Dagen då Fidel Castro tappade fattningen

 75. özcan kaldoyo skriver:

  Hyckleri av Karl Bildt

  Varför var du tysy mot Turkiet och deras statliga television TRT när de sände en dokumenter film under december 2006 om att sverige hade begått folkmord mot samer?

  Alla vet om diktaturen i kuba.
  Alla kan anklaga kuba.

  Mot Turkiet är du feg.

  Jag tar dig inte på allvar.

 76. Fredrik skriver:

  Sverige var väl inte alls fega mot Turkiet.
  De fick sig in rejäl känga.

 77. Sam Syn skriver:

  Hahahaha. Kubanska ministrar! Här skötte du dig ypperligt, Carl! Kudos!

 78. Carlbrutal skriver:

  Jag brukar nästan aldrig se på TV. Jag anser mig kunna använda min begränsade fritid på betydligt bättre och produktivare sätt. Men av en händelse var jag häromsistens på ett gatukök med ett antal TV-apparater hängande i taket till kundernas eventuella förströelse.

  Där visades just i detta ögonblick Juan Antonio Fernandez Palacios famösa tal.

  Först trodde jag i min enfald att Borat hade fått jobb som utrikesminister i Bananistan. Eller möjligen kunde det vara en gammal sketch med John Cleese som representant för The Ministry of Silly Talks.

  Gatuköksidkarens kommentar präglas måhända inte av välavvägd diplomatisk finess, men så mycket mer av en uppriktig folklig emfas:

  – Och dessa jävla svin har vi vräkt ut pengar på under årtionden –

  FY FAAAN!!!

  Skönt att Palmes rövslickardiplomati är slut!

 79. Maini skriver:

  Visst är det rätt att kritisera länder som inte tillämpar mänskliga rättigheter. Men då borde man först sopa rent på hemmaplan. Cubas ambassadör var inte alls insatt i svensk polititik då han säger att utrensning förekommer bland invandrare !! Det är ju tvärtom. Nyligen greps en 17-årig SVENSK pojke i Jönköping för att han hade ett keltiskt märke och två svenska flaggor på sin jacka !! Han dömdes sedan att böta 3000 kronor. Så behandlas barn i Sverige !!!!

  Mänskliga rättigheter – art 12: INGEN MÅ UTSÄTTAS FÖR GODTYCKLIGA INGRIPANDEN IFRÅGA OM PRIVATLIV, HEM ELLER KORRESPONDENS – EJ
  HELLER PÅ HEDER ELLER ANSEENDE.

  Även Art 19 syndas det emot. Många tror att Sverige fortfarande är en demokrati.
  Men enligt en amerikan har Sverige under fria demokratiska val utvecklats till en TOTALITÄR STAT (läste jag på nätet)

 80. Robert skriver:

  Sverige atergar till neutralitet, Sverge var neutral senast for Plames regim i slutet pa -60 talet. . Vi maste stoppe de ekonomiska bidragen till dessa konmmunist dikaturer, inte bara anvanda ord. Inte forran det hander sa ar Sverige ”neutralt” Stoppa penga flodet till fortrycket.

 81. Fredrik skriver:

  Det är bra att Sverige numer står upp mot Kuba. Vi har ingen anledning att gulla med dem.

  Dessutom är det är smått anmärkningsvärt att Kuba styrs av en klick vita män när majoritetsbefolkningen är svart. Det blir därför komiskt när de anklagar andra i det här ärendet.

 82. Hans skriver:

  Jag tycker det är bra att man sätter press på länder som Kuba. Dock är jag besviken på all västerländsk utrikespolitik då enbart kritik riktas mot socialistländer. Lever USA upp till mänskliga rättigheter? Tror knappast det men problemet är att det är världens starkaste ekonomi och därmed vågar ingen kritisera dem på samma sätt som man kritiserar socialistländer.

  USA har det redan, Sverige vill införa det; en övervakning av information från mobil, e-post med mera. Diktatur eller fascistsamhälle, Kuba eller Sverige? Jag vill leva i en öppen demokrati utan integritetsberövande.

  Jag tror inte att Kuba är ett jätte jätte bra land men om det är så dåligt, varför har befolkningen gratis sjukvård och gratis skolgång, vilket inte var fallet före Castro. Det finns mycket som är bra och mycket som är dåligt men vi förutsätter att ALLA länder ska ha demokrati utifrån våra värderingar, en västerländsk demokrati. Är så inte fallet är det givetvis en diktatur som måste fördömas tydligen.

 83. Johan skriver:

  När jag pratade i telefon med Kuba senast utspelade sig följande konversation:

  Hon: – Jag har skrivit brev till dig. Jag skall posta det på tisdag.
  Jag: – Vad har du skrivit i det då? Berätta.
  Hon: – Nä, dom kanske spelar in…

  Om Kuba _inte_ är så dåligt, varför beger sig isåfall tusentals kubaner per år ut på enkla flottar eller uppblåsta innerslangar i ett av världens hajrikaste vatten med risk för att hamna i fängelse om de blir upptäckta när de förbereder sig?

  /johan

 84. Kachina skriver:

  Johan

  Det där utspelas redan i USA och kommer snart hit om Reinfeldt får som han vill, vilket han torde få för han hotar visst sin egen riksdagsgrupp med att han skall avgå om de inte röstar som han vill.

 85. Rebin Solevani skriver:

  Makabert Carl Bildt, ditt förakt för socialism håller i sig. Du kanske skall förklara lite ingående varför du föraktar detta syrelseskick? Är det för att du skall få mer avkastning på alla dina aktieportföljer?

 86. Marc skriver:

  Carl Bildt, precis som många andra ”liberaler”, hade inte något problem i att försvara diktaruren i Chile under Pinochet. Det kubanska skiljer sig från den chilenska i två punkter:

  a) en stor del av det kubanska folket är beväpnad och ingår i de territoriella miliserna, och alla har militär utbildning och sinplats i försvaret.

  b) På Kuba avrättar, torterar, eller massarretsrar INTE hundratusentals som man gjorde i Chile

  Det är lustigt att sen sådan hämskt diktatur som man målar Kuba inte folket (och inte en minoritet betalda från USA och bla. a. Sverige) gör uppror med alla vapen de har.

  I Chile folket reste sig utan vapen, och med en brutal förtryckt emot sig.

  Kan någon förklara fenomenen?

 87. Napoleon Svensson skriver:

  Pinochets diktatur är historia nu, lyckligtvis. Men NÄR har Carl Bildt försvarat Pinochets diktatur? Jag kan inte påminna att jag någonsin hört honom säga något gott om Pinochet.

%d bloggare gillar detta: