Dagens Persson

Jag har inte sett mer exakt vad Göran Persson hade att säga på TV i kväll, men hemkommen efter en spännande middag tar jag via media del av nya uppgifter om mig själv.

Jag får nu veta att jag av Göran Persson och regeringen erbjudits att bli generaldirektör för Luftfartsverket, ambassadör på olika ställen eller kandidat till chef för den europeiska investeringsbanken.

Ingenting av detta är sant.

Hur han kan sitta och säga detta är för mig något av ett mysterium. Men faktum är att han tydligen gör det.

Det korn som finns är att någon gång – det var när jag fortfarande var partiordförande! – ringde Göran Persson mig och frågade om han fick lansera mig som vice ordförande i Europeiska Investeringsbanken.

Jag tyckte det hela var rätt underligt och tackade nej.

Men allt annat är ingenting annat än fantastiska fabler ur Perssons egen fatabur.

167 Responses to Dagens Persson

 1. […] bli chef för Luftfartsverket (länk DN) måste det nästan varit avsett som en förolämpning. (Detta är tydligen inte ens sant). Bildt kunde ju inte veta att Persson tänkte gravt svika överenskommelsen från 1994 att låta […]

 2. riksha skriver:

  Kan inte du göra ett par snabba samtal och se om du kan fixa honom ett schysst jobb som tack nu när han är arbetslös. Vice VD på Systembolaget kanske?

 3. Anders Bockgård skriver:

  Må så vara att Persson ibland plockar smått och gott ur en hemsnickrad fatabur. Jag tycker att programmupplägget är intressant och speglar på ett osminkat sätt både mänsklig storhet och tillkortakommanden.

 4. Dander skriver:

  Nu vill han efterlikna dig och göra tjänster åt näringslivet.
  Tipsa honom om Lundinsfären-de har ett jobb som passar på Bukovskis. Som auktionsförrättare.

 5. William skriver:

  Ja, han är allt lite lustig dendär Persson.

  men min viktigaste fråga vad det gäller livet lyder som förljande:
  När dumpas systembolaget och Apoteket?

 6. Nisse skriver:

  Det måste kännas hemskt för vissa att du så här rakt ut till läsare världen över faktiskt kan säga att Ordförande Persson far med osanning, utan att någon teve- eller tidningsredaktion kan ge omedelbara fördömanden och återställa ordningen som en service till medborgaren som törstar efter sanningen.

 7. Birgitta skriver:

  Och med tanke på Åsbrinks och Mona Sahlins förnekanden i radion idag verkar sanningshalten inte vara så hög. Man blir lite tveksam till resten också, dvs huruvida det verkligen var GP som drev igenom att östländerna skulle med i EU.

 8. William skriver:

  Jag tror dig. Göran Persson verkar vara en maktgalen mytoman och det är bra att detta blir uppenbart för allt fler i och med denna självförnedrande dokumentär, som Persson i sin enfaldiga fåfänga ställt upp på.

 9. […] han var bekymrad över Bildt tyder ju på empati. Nu kunde ju Bildt välja att sno olja från krigdförande […]

 10. Undrar vem som är lustigast, Bildt eller Persson? Bildt är ironisk i sitt allvar medan Persson bara är korkad med glimten i ögat… Heja Apoteket! Heja Systembolaget!

 11. Fatma Bergquist skriver:

  Jag är absolut målös, helt otroligt, kan en människa vara mer inskränk än GP. Det som skrämmer mig mest att han har styrt landet i över 10 år, hur är det möjligt. Hur många sossar har vi runt om i landet?

 12. Karl Person skriver:

  Göran verkar ha en rätt knepig personlighetsstörning :/

  Känns märkligt hur han suttit i mörkret och snackat skit om olika folk och länder fast offentligt vid samma tid uttalat helt andra åsikter.

 13. …leve kollektivet!!!

 14. […] Utrikesministern förnekar nu uppgifterna på sin blogg: […]

 15. Mohogoram skriver:

  Göran Persson är en erkänd mytoman, detta framkom i och med att hans memoarer innehöll så mycket faktafel att den blev tvingad att säljas som fiction istället för memoar. Det är tragiskt att så mycket pengar har gått åt till att ”intervjua” en av Sveriges största mytomaner på detta sätt. Fast den visar Göran Perssons självgodhet på ett mycket tydligt sätt.

 16. Kim S. skriver:

  Det är vad jag hela tiden sagt. Herr Persson saknar verklighetsförankring. Att han sitter och svamlar i TV sådär är ett tydligt tecken på att mannen är dement.

 17. […] I den andra delen av Ordförande Persson blandades komik och allvar om vart annat. I ena stunden pratar Persson om att han “vill ju hjälpa” Carl Bildt till ett nytt jobb eftersom han måste försörja familjen och berättar, som bara Göran Persson kan, hur han så välment erbjudit Bildt både jobbet som generaldirektör för Luftfartsverket och ett och annat ambassadörsjobb. Ja, det blir ju lite skrattretande. Som om Carl Bildt inte skulle kunna hitta ett nytt jobb själv. Men de dryga kommentarerna är det bara Göran som kan fälla. Och nu är Carl Bildt utrikesminister. Allt detta med jobberbjudanden från Persson dementeras dock av Bildt själv på sin blogg. […]

 18. Andreas skriver:

  Carl Bildt: Menar Du verkligen att GP inte erbjöd Dig en enda tjänst efter att Du avgick som partiledare? Utnämningsmakten var ju en ren enmansshow under Göran Persson.

 19. LP skriver:

  Jösses… Inte nog med att utnämningspolitiken var en enmansshow, helt utan styrning. Efteråt vet man inte ens vem som har erbjudits vad. Häpnadsväckande vanskötsel av ett land.
  Ska f.ö. bli intressant att få klarhet i alla de lögner stackaren Danielsson blev kommenderad av GP att presentera.

 20. […] omdömen om en partiledarkollega, det kom också redovisning av påstådda erbjudanden till en avgången dito. Men ojoj, man sitter där med runda ögon och undrar… Är det denne person vi haft som […]

 21. GB skriver:

  En person med Perssons egocentricitet och bristande ödmjukhet behöver bli emotsagd. Under tio år har han intervjuats kontinuerligt av en underdånig journalist som i sin iver att bli gillad av ”presidenten” aldrig på riktigt ifrågasätter det han säger. Det kan inte vara nyttigt för en sådan som Persson.

 22. Anna Bråkenhjälmare skriver:

  Jag önskar att jag hade kommit på idéan med denna enmans dokussåpa. Inte nog med att man inte behöver genomföra ett urval med casting utan här är endast en som går in i buren och spelar in sig själv och låter sig förminskas med sin egna mentala osthyvel. Tänk att SVT skulle få till denna dokussåpa när jag som är dokussåpa drottningen trodde att det var slut med den gengern

 23. […] har aldrig haft för avsikt att ha det. Att han svarar på falska anklagelser är inget fel, egentligen, men frågan kommer självklart upp eftersom media ständigt hänvisar […]

 24. Anders Bockgård skriver:

  Persson har ju tilldelats 700 000 kr i stöd i sitt memoarskrivande av Riksbankens jubileumsfond och då får han ju möjlighet att åter putsa på sitt eftermäle.

 25. David (anti-sosse) skriver:

  Malliga Persson låter som vanligt käften glappa, och ut flyger okorrekt nonsens, lika missljudande som sossarnas avskyvärda propaganda.

 26. Bedrövad skriver:

  I kvällens avsnitt så sade han ”knulla runt”, vilket ingen vid middagsbordet kan säga vara sant. Alla närvarande har dementerat. Och Luftischef..också dementerat. Har vi haft en fabulerande mytoman som statsminister?

 27. Johan skriver:

  Jag tycker bara att ”dokumentären” om Persson är löjlig. Massa skitsnack om folk. Det borde han hålla för sig själv. Nu är även en del bevisat vara lögner. Skamligt av honom, man kan inte annat än tycka synd om honom.

 28. Torrberg skriver:

  Det är tydligt att GP fortfarande är avundsjuk på Carl Bildt, hans bakgrund, internationella erkännande osv. GP måste således, trots så pass många år av (nåja) bekräftelser ändå dela ut dylika befängda smockor – i kraft av sitt ämbete!

  Eller så besitter karln sannerligen en stor skopa humor…

 29. Jan Ericson skriver:

  Hmm. När man nu inser att Perssons människosyn och mytomani var ännu värre än vad vi redan visste känns det bra att han lämnat scenen. Ett par program till och han har gjort sig ovän med de flesta av sina gamla vänner……

  Han kommer nog att bli väldigt ensam på sin gård. Han får trösta sig med Anitra och de två smågrisarna. :-)

 30. Du behöver inte se dagens avsnitt av Ordförande Persson. Fichtelius koncept framstår helt klart. Göran Perssons roll som resenscent fortsatte skildras och han sparkar neråt (genom att uttala sig negativ om personer som dig själv, Anna Lind och Gudrun Schyman.

  Samtidigt upphöjde han George Bush och Jacques Chirac. Jag arbetade vid den tiden som politisk sekreterare för Ingrid Lennerwald i MLL, sedermera Region Skåne, tillsammans med Göran Perssons dåvarande hustru. Hon kunde berätta hur de mottog lådor med champagne från Jacques Chirac. Några av dessa flaskor bjöd hon hem oss politiska sekreterare på. Annika var tydlig med att det var en personlig gåva till familjen Persson. Den hade ingenting med Görans arbete som statsminister att göra. Tro`t det den som vill…

  Läs mer på: http://ortendahl.blogspot.com

 31. Det var allt för märkligt att se och höra på Persson. Man baxnar i fläcken när man såg i avsnittet. Det verkade lite som om Persson inte var riktigt frisk i skallen. Att det är så illa med honom visste jag inte även om jag anat det värsta. Är världen i sådana händer? Är även andra länders ledande figurer så in i märgen obildbara. Man önskade när han nu gått genom valförlust efter valförlust att han skulle försvinna från skenen men antagligen inte. Vi kommer att bli plågade av honom kanske ända till okänd framtid och vi får höra på dessa trebenta analyser även i fortsättningen.

 32. Karl H. skriver:

  De 700 000 i stöd som Persson beviljades till sina memoarer skulle gå till att anställa en person som kollar upp fakta. Och det verkar ju behövas.

 33. Stefan skriver:

  Carl – du och ordförande Persson är ju lika gamla – du är utrikesminister och han pensionerad skogsbonde – jag är säker på att du kan bli skogbonde om du vill – frågan är om ordförande Pesson kan bli utrikesminister? – jag tycker inte du behöver besvara detta alls.

 34. Andreas skriver:

  Göran Persson ljuger så mycket att han är offer för sina egna lögner. Kanske tror han själv på det han säger? Problemet är ju att alla bevis sopats bort mödosamt, även om man kanske inte lyckades till 100% efter tsunamin… Tv-serien om Persson visar att landet under 11 år styrdes av en relativt störd människa som inte hade några riktiga vänner, och som inte ens litade på sina ministrar. En person som var så upptagen med att manipulera att han till och med avslöjade Erik Fichtelius som därmed hamnade i en ytterst pinsam situation. Hursomhelst – det finns EN person som vet sanningen mer om Carl Bildt skulle bli chef för Luftfartsverket eller ej. Enligt säker källa så passerade alla utnämningsärenden Jan Danielssons bord. Idag jobbar han med bibehållen lön under Carl Bildt. Så i morgon är det väl bara att kalla upp honom på rummet och slå näven i bordet!

 35. […] för Luftfartsverket – som enligt programmet erbjöds av Persson. Ett erbjudande som samtidigt förnekas av Bildt ikväll. Luftfartsverket i all ära (som säkert haft många dugliga chefer – inte minst […]

 36. Ein Frantz skriver:

  Av en sådan här herre har landets styrts under tio år. En grandios mytoman som påstått sig rett upp landets ekonomi. Sanningen är den rakt motsatta, Det var sossarna som försatte landet på ruinens brant och överlämnade åt den borgerliga regeringen att försöka vända utvecklingen, vilket också till slut lyckades genom ett mödosamt arbete av dåvarande finansministern. Förbluffade över detta oväntade mirakel tog sedan sossarna, med hjälp av LO:s obegränsade tillgångar, tillbaka regeringsmakten och tillsatte senare clownen Persson som regeringschef. Han som nu ingenting minns av vad han sagt till Fichtelius, utan nu får skämmas över alla grodor som väller ur hans mun. Det här är socialdemokratins rätta och sanna ansikte!

 37. Joakim skriver:

  Som Persson sa ”Han (du) är så jävla dålig” och ”jag tycker synd om dig” .. Men du är verkligen det bäste Carl. Inte ditt fel.. eller??

 38. Hugo Barklund skriver:

  till Bedrövad,
  Om vi har haft en fabulerande mytoman som statsminister? …Ehh, Ja.., …kom du på det nu?

 39. helena55 skriver:

  rikscha: han kan väl sitta i kassan?

 40. Smålänning skriver:

  Såg precis Ordförande Persson del 2 tack vare SVT:s eminenta hemsida…

  Hajade till rejält när han började yra om jobberbjudandena till Carl Bildt, kändes verkligen märkligt. Han gör ju ändå en del bra saker under just de här åren som redovisades ikväll, jag har själv aldrig varit så positiv till honom som under det svenska ordförandeskapet i EU. Tyckte han skötte det elegant, och att utvigdningen – den som är så viktig om man nu vill att EU fortfarande i huvudsak ska vara ett fredsprojekt – tog fart efter detta. Det kan jag känna en väldig stolthet för.

  Men när man börjar skönja hans personlighet blir jag rädd. Hur har han klarat hänga kvar så länge som han har?

  Nu återstår det att redovisa GP:s sämsta år. Kan inte bärga mig…

  En sista tanke för ikväll: Får alltid sorg i hjärtat när jag ser Anna Lind. Den självklara efterträdaren, kanske den allra bästa stadsministerkandidat socialdemokraterna någonsin kunnat frambringa… Först tillbakahållen av Persson, och när han börjar inse faktum och släpper på tyglarna så mördas hon.

  Det måste faktiskt varit oerhört tungt.

 41. T skriver:

  Har precis börjat att läsa bloggen.

  Tycker den är väldigt bra och ger verkligen insikt i hur mycket jobb en minister har, röd som blå. Väldigt kul att någon så högt uppsatt bloggar!

 42. Shades skriver:

  Faktum är ju att Persson är rätt underhållande.

  Carl Bildt och andra sidan som lugnt sitter och säger att Irak kriget fortfarande var berättigat, trots att samtliga påstående från Bush regimen visade sig vara falska.

  Massförstörelsevapen=Falskt.
  Al Qaida stöd= Falskt och faktum är att NBC har visat fakta att den Irakiska regimen under Saddam faktiskt jagade Al Qaida själva och var dess fiende.

  De enda argumentet Bildt har kvar är att folket led så mycket under diktaturen att kriget som kostat ca 675’000 människors liv hittils trots allt var berättigat.

  Märkligt då att opinionsundersökningar bland den Irakiska befolkningen visat att de flesta anser att de hade det bättre och säkrare under den tidigare regimens tid, trots alla problem. De allra flesta i Sverige har de här åsikterna och faktum är att även om man kan kritisera den tidigare regimen i Irak hur mycket som helst så var huvudargumenten för kriget var baserade på lögnerl, och runt 600 000 irakier har dödats pga av Bush krig.

  Göran Persson och de flesta i Europa ansåg att Irak kriget stred mot folkrätten så vem är det som fabulerar egentligen? Göran Persson eller Carl Bildt som fortfarande stödjer ett krig som de flesta (inklusive majoriteten av amerikaner) är emot!

 43. Joakim skriver:

  Å så säger man att inte Carl B blogg ger nått.

  Idag har den gett mig två saker.

  Ett:
  Sanningen åt frasen: Gräv en grop åt andra så faller du själv där i… eller hur den nu går, men GP står där på isen och bekymrar sig över CB eftermäle och sen i soffan ger iväg jobb som inte var sant… Luftfarsverket.. Som inte ens finns idag, om jag minns rätt…

  Två:
  En blogg som ger mig större ordförråd: FATABUR :)

  Det hade jag inte en aning om… fast det skulle ni proffsbloggare aldrig erkänna….

 44. Ezbörn Hahne skriver:

  Jag är glad å tacksam för SVT:s beslut att inte sända detta för än Kungen av Sverige tidigare Kungen av Katrineholm av gick.. Vad rätt man blir när man inser att en sådan här klåpare och skojare har styrt sverige undersåpass långtid..
  Det som är så intressant i samanhanget är att Persson hitills inte en har utryckt någon oro över sin kära hemstad Katrineholm. Som i Så gott som i hundra år varit Styrt av sossarna .. Där borde ju sossarna ha ett väldigt fint skyltfönster emot övriga sverige och världen hur den typiska socialdemrokratiska modellen fungerar i verkligheten.. Men verkligheten är någon helt annan. själklart kan man säga att Katrineholm ligger i nästan i topp i alla listor i allt från minst arbetslöshet . till snitt betyg vid avgång från grundskola in till gymnasiet..om man läser dessa upp och ner.. Istället för att oroa sig för Katrineholms framtid och tillstånd, Så oroar sig Kungen av sverige för Carl Bildt å dennes framtid, Det har ännu engång visat sig att Göran Persson lever i ett bättre Sverige än många av oss där även carl Bildt inräknat, i drömarnas och fantasiernas Sverige….

 45. Joakim skriver:

  Hörru;

  Shades

  Terrorismens främsta mål är att påtvinga dig, oss sin vilja, omstörta och ta över genom skräck. Skräck kan komma genom vapen, men också genom att man försätter samhällen i skräck om ATT man har vapen.

  Det är alltid rätt att bekämpa den som terroriserar.

 46. Joakim skriver:

  Du är verkligen maken till Bror Duktig Calle Bildt.. Med en självild som jag tror ingen annan delar med dig. Pekfingrar hit, och rättesnören dit.. Korrekthet av dig, och fel av alla andra. Din blogg börjar att bli parodi på dig själv. och din ”viktighet”. Självgodheten mellan raderna och det din egen´klappa-på-axel-vad duktig-jag är’ börjar bli lätt att genomskåda

 47. Shades skriver:

  Joakim, är du tillsammans med Bildt en av de få svenskar som fortfarande inte fattat att allt var baserat på lögner?

  Michael Moore säger i sin film att fakta är att Irak aldrig hotade Väst, vilket faktiskt är sant. Det är en av lögnerna. Faktum var ju att Saddam var allierat med USA mot Iran. Sök på Rumsfelt + Saddam på youtupe och du får se en film där Rumsfelt glatt ler och språkar med Saddam på 80-talet som bästa vänner.

  Jag är ingen förespråkare för den tidigare regimen i Irak, men jag kan, liksom Michael Moore, och de flesta tänkande människor, att det är dags att sluta tro på propagandan från Bush regimen och det är högst anmärkningsvärt att Sverige har en utrikesminister som fortfarande stöjder kriger som 90% av svenskarna är emot

 48. ingegerd skriver:

  Hur viktigt är detta????

  Här sitter jag ensamstående mor o personlig assistent o inom parantes en duktig bildkonstnär o fotograf)

  MIN SONS SKOLGÅNG!!!!!En fars från början till…..hoppas ej slut.
  Jag har kämpat sedan sjuan för honom att få stöd.I nian valde jag och han Sofia distans där han fick slutbetyg från nian.
  Så kom han in på EU-IT gymnasiet i Liljeholmen.Gick ett år…och ½.Gick om tvåan.Slutade tvåan.
  Här är vi nu.

  Han sitter nu halva dygnet framför datorn o halva dygnet sover.

  Hans mor är underbetald o har extrajobb för att fylla på inkomsten.

  Hallå!!!!!!Vem frågar hur vi mår?Vad vi vill?Och hur det ska gå för oss?
  Jag kan ju inte kasta ut min son jag älskar honom jag är hans mor.Vem hjälper mej att hjälpa honom finna en meningsfull sysselsättning????

 49. Hermann skriver:

  Snälla Joakim.
  Finns du?
  Vet du vad självgodhet är?

 50. Rob skriver:

  Han är rolig Persson! ”Han e ju så jävla dålig!”

 51. ingegerd skriver:

  det som ingen förstår är att de som sitter vid makten sitter där för maktens skull….alltsonoftast

 52. Hermann skriver:

  Det är fler som har hävdat att Persson inte talat sanning, eller återger saker som de borde kommit ihåg.
  Lennart Dahléus och Birger Schlaug kunde inte komma ihåg den här Gudrun incidenten.
  Det som sades beträffande Åsbrinks avgång och om huruvida Mona Sahlin skulle fått reda på detta innan Persson, är något som Åsbrink förnekar.

  Frågan är vad man kan lita på i den här dokumentären.
  Man skall m.a.o inte ta det med en nypa salt, men med en säck.

  Man frågar sig.. Sa verkligen Clinton de här sakerna till Persson, beträffande Arafats sista möte i Vita Huset.
  Kan man tro på ett ord som Persson sagt i denna serie??

 53. Skärpning skriver:

  Detta är helt otroligt. Svensk politik visar sargade sidor ut mot resten av världen. Göran har i mina ögon varit en ”landsfader” fram till han började bete sig som en 10 åring. Det snackas skit, det brukas svordommar, det hela börjar snart påminna om några blattar från ghettot som ska börja slänga knytnävar. Carl Bildt hänger på här ser jag, det är ju ett dagis som vi alla vet, 2 fd statsministrar som vill bråka via internet och dokumentärer, kan inte Bildt vara aningen professionell istället och bara ignorera person? person gör ett lysande jobb med att sänka sig själv ändå dessa dagar. Ja läser hellre om Bildts jobb som minister än anklagelser hit ch dit, tramsigt.

 54. […] med förnedring är rätt underhållande att se och höra. Bildt själv menar å andra sidan, i ett blogginlägg från kvällen, att sanningshalten i det uttalandet är lika med noll. Vem talar sanning och vem hittar på? Gud […]

 55. Calle skriver:

  En sak i programmet skrämde mig.. GP påstod att Jacques Chirac hade stöttat honom under ett av EU-toppmötena då det skulle bestämmas om nya medlemmar ”för att göra honom en politisk tjänst”.

  Antingen ljuger GP och tror att alla skulle tycka det är naturligt om en politisk tjänst till honom skulle kunna vara viktigare än de politska frågorna runt nya medlemsländers vara eller icke vara.

  Om han inte ljuger betyder det kanske att hela EU styrs av ett gäng personer som tycker det är fint att bolla med skattebetalarnas miljarder för att kanske bli bjuden på kaffe hos skogsbonden nästa gång. Jag vet inte vilket som vore värst.

  Jag hoppas dock att allt är en fabrikation som GP’s ego skapat för att förklara hur någon annan än hans hunsade partimedlemmar och LO-fans äntligen ville samma sak som han själv.

 56. Ali skriver:

  Hej Carl,

  Mycket märkligt att han ljuger, kan bara inte förstå att han gör något sådant, galet! Men att han erbjuder en före detta statsminister en post i Europeiska Investeringsbanken är väl inte så konstigt, låter som ett spännande jobb dessutom.

 57. Sommarvän skriver:

  Jag är inte förvånad över GP. Han har aldrig varit ärlig. Hans affärer borde någon gräva i. För det finns mycket i myllan.

 58. Ali skriver:

  Om kommentar skrivet av ”Calle”: Tyvärr så är det så att EU inte allt för sällan ser sig som en herrklubb där man gör varandra tjänster kors och tvärs, jag menar, titta på bara på Italiens före detta president Silvio Berlusconi som alltid skulle göra de andra ledarna ”tjänster” för att inte nämna hans makalösa presentinköp till de politiska ledarnas respektive familjemedlemmar, rena mutor,

 59. Ali skriver:

  som en sista kommentar (sen får det vara nog från min sida) så vill jag bara säga att jag inte har någon som helst förståelse för de rena påhopp som görs på verken Carl Bildt eller Göran Persson, vare sig det är från allmänheten eller från massmedia. Man blir ju så sur på allt omotiverat gnäll, det här är ju två mycket erfarna politiker som båda har mantlat ett enormt ansvar för ett Sverige i kris, har ni glömt det eller?

 60. Ebit skriver:

  Godmorgon.
  Göran Persson har just skapat en ny approach, jämförbar med bloggen. Nämligen ”reality memoarer”. Några dagar efter ledarskiftet – kommer moemoarerna på TV. ”Instant living” i Sverige idag. Allt gott / Timo

 61. Fredde skriver:

  Först erbjöd han eller regeringen dig aldrig något arbete. Sen gjorde han det iaf. Hur ska du ha det??

 62. Anja skriver:

  Jag verkar ha missat årets show.
  Själv såg jag på Bygglov.
  Men det var nog bättre för blodtrycket.

 63. Gabriel skriver:

  På tal om påhopp. Här kommer ett sådant, eller snarare en upplysning: http://bubblare.se/mona_fifflar/
  Filmklippet handlar om Mona Sahlins skumraskaffärer, några minuter biografi, eller samhällshistoria. Välj själva. Varför jag lägger in detta? Jo för att jag tycker att man ska påminnas. Med tanke på ministrarna som fick avgå i höstas.

 64. Lena Börjeson skriver:

  Det vore befriande om den nya partiledaren för s och alliansen nu kunde lyfta höjden på den politiska debatten och tala om visioner och mål i politiken, och lämna personpåhopp och annat åt sidan. Ta ansvar för en ny politisk kultur – det är oerhört viktigt för framtiden.
  Tack för en läsvärd blog.
  LB

 65. Glenn skriver:

  Nu är det väl dags att sätta alla dessa sossar bakom lås och bom! Göran borde sitta på en ö!

 66. jj.n skriver:

  Det är svårt att tycka att de här pajerna som kastas är något annat än bråk i sandlådan. Det vore roligare med retoriskt välformulerad och vettiga politiska diskussioner.

 67. Fredrik skriver:

  Det värmer faktist att se folk som stället upp och stödjar Carl Bildt och inte tror på allt skit som S slängt ut sig med åren.
  Socialdemokraterna förolämpar bara sina motståndare eftersom dom har inte kunskap nog att argumentera på ett civiliserat sätt! Hejja Bildt!!

 68. Peter Eriksson skriver:

  Om detta nu är historiska saker som dras upp i en dokumentär på tv om perssons liv i politken. Är det inte rätt futtigt att börja kommentera detta i din blog med alla dessa läsare? Vem bryr sig vad han sa för en massa år sedan, egentligen?

  Jag är intresserad av utrikesministersjobbet och inte vad Persson sa om något helt ointressant för ett antal år sedan. Hantera det på bästa sättet, ignorera. Är väl bättre du får uppmärksamhet för vad du gör nu i världspoliken än vad han sa om dig eller till dig, historiskt?

 69. Pia skriver:

  Pratade med min mamma och hennes väninnor (sossar allihopa) igår kväll. Vi konstaterade att det är just sånt här som narcissistiska Persson och långfingrade Sahlin som göder politikerföraktet i landet.

  Två av tanterna har bestämt sig redan nu för att inte rösta i nästa val, resten är rörande överens om att Maud Olofsson är den som är mest trovärdig i det hon säger. Även om jag personligen tycker att det är kul att dom byter sida efter 30 år är roligt så är det samtidigt skrämmande.

  Vore det inte dags att kräva en utbildning och arbetslivserfarenhet som motsvarar den tjänst en politiker får??
  Eller tycker politiker att kunskap/utbildning är onödigt?

 70. Kim S. skriver:

  Jag är lite motståndare till kommentarer som ältar ”bra initiativ med blogg”, ”härligt att du bloggar” etc. Men i dag är jag en av dem som skriver: Carl, skönt att din blogg finns så att vi får reda på sanningen.

  Det är absurt att en f.d. statsminister (Persson) sitter och ljuger rätt in i kameran. Vet inte riktigt hur man ska tolka det.

 71. Ben skriver:

  I svt-såpan Ordförade Person i går 20/3 talade GP om alla de rykten som under en tid förekom om att han hade affärer med diverse av de kvinnliga regeringsledamöterna. GP sade att han var övertygad om att de var orkestrerade av hans motståndare. Jaja…

  Efter att ha sett två avsnitt kan man ju fråga sig om inte allt skitkastande som sossarna gjort och fortfarande gör mot dig Carl bildt ytterst är orkestrerat av vår nyaste såpaskådis Bigbrother-Göran.

 72. Daniel skriver:

  shades//

  Nämn inte Michael Moore tillsammans med ord som ”fakta” och ”sant”…

 73. Kachina skriver:

  Som kanske är bekant har jag en benägenhet att döma på en viss detalj,….och döma hårt.

  Jag såg gårdagens dokumentär. Sedan jag sett GP köra över både Åsbrink och Wallström,….och sedan sitta och tycka synd om sig själv, var det kört. Gårdagens program måste ha varit en ännu mer pinsam historia och jag undrar om inte den här dokumentärserien är sista spiken i socialdemokratins kista. De är lika rökta som VPK var efter 1989. Det blir att göra om partiet och byta namn.

  Samtidigt måste det sägas att mellan -95 och -00, kanske det behövdes en ”Aspbergare” som själv inte förstod vilket lidande han orsakade.

 74. Johan Nilsson skriver:

  Roligt att se dokumentären, sedan är jag nog så att jag tror verken på Bildt eller Göran, de är politiker och fördomsfull som jag är så är de tränade i konsten att ljuga, förföra massorna.

 75. Heikki Salminen skriver:

  Ytterligare ett exempel på ‘sovjetiseringens’ effekter på politiken. Debatten dör i slutna organisationer i takt med att kontaktytorna till medborgarna svalnar. Verklighets uppfattningen börjar halta och budskapet blir genomfalskt; man kan inte längre dra en klar skiljelinje mellan fakta och fiktion.
  Sossarna förlorade också hos oss och av i stort sett samma skäl som i Sverige: här kunde inte en oinitierad ens veta att FFC (finska LO) inte är ett politiskt parti. Lika omöjlig var partiledaren(s) roll då man aldrig kunde veta om det var FFCs eller partiets åsikt som framfördes. Och det löjligaste de lyckades åstadkomma var en helt verklighetsfrämmande nidbild av ett ‘kapitalistsvin’.
  Persson är inte ensam i ensamhet. Schyman är inte ensam i ensamhet. Dessa människor finns i tusental, uppväxta i sina organisationer och för sina organisationer. Mr Wilson hette de 1984.

 76. Jonsson skriver:

  ang stavningen bland alla inlägg kan konstateras att den behöver förbättras.
  ett exempel

  genre

  stavas det

  Svenska akademiens ordlista kan stundtals vara bra att ha

 77. Kachina skriver:

  Roligt? Dokumentären är så pinsam att jag inte kan se den. Jag ”drog ur kontakten” sedan han tyckt synd om sig själv för att han kört över Wallström och Åsbrink.

 78. Smålänningen skriver:

  Heikki: Fantastiskt bra inlägg, tack för detta. Håller med till fullo.

 79. […] föra att skada honom (DN), och det påstådda jobberbjudandet till Bildt, något som Bildt klart förnekar. I det förra fallet så handlar det säkerligen om sedvanlig politikernoja – man ser fiender […]

 80. SL skriver:

  Hej Carl!
  Bra, att vi fick höra hur det egentligen ligger till med GB :s erbjudanden. Vad är det som sker-har skett- och kommer att ske. Jag är chockad, bestört och hur slutar detta-två program kvar!

 81. Mister American Airlines skriver:

  Persson har uppenbarligen lyckats i sitt uppsåt:Att få uppmärksamhet.Det hade väl varit bättre att tiga ihjäl fenomenet och stänga av TV.om man nu tycker mannen är så hemsk.Nu får ju SVT tittarsiffror som skulle göra vilken reklamkanal som helst grön av avund.Grattis GP!!!!!!!

 82. Anders Andersson skriver:

  Vi tror på Persson i detta fallet.

 83. Gerhard skriver:

  Jag måste säga att bilden som tonar fram av Persson hittils i denna dokumentärserie, är den av en person som lever helt självupptagen i sin fantasi. Man häpnar, men inte på ett positivt sätt. Underlig medieplanering av den gamle mästerstrategen när det gäller imagekontroll – men det säljer kanske böcker. Eller så gör det inte det.

 84. Moniqa skriver:

  **suck** Olika falla ödets lotter, en del skriver sagor som Harry Potter,
  andra får dra ihop en historia och sen hoppas att den inte släcker en avgåendes gloria
  Har aldrig varit glad i Perssons manér
  eller de kängor och uttryck han ger
  till de som har kämpat för sitt parti
  men som nu inte finns mycket glädje i
  Lycka till med nya Arbetarpartiets idéer
  det är roligt att vara med er!

 85. Marcus Käppi skriver:

  Märklig dokumentär. Har svårt undvika se Persson som offer för sina (makt)ambitioner. Som en mycket framgångsrik person sa: ”Ett yrkesliv är kort”.
  Jag önskar att varje beslutsfattare fick möjlighet att byta perspektiv några
  gånger under sitt (korta) yrkesliv.

  Tråkigt att se GP försöka förnedra sina motståndare.

  Sammantaget verkar GP trivas bättre med utrikesfrågor än inrikes…..

 86. Monika skriver:

  Har ni som okritiskt tar Carl Bildts förnekande som sanning, ens övervägt att detta kanske inte är det. Varför överhuvudtaget lita på vad politiker säger, vilket läger de än befinner sig inom. (Detta gäller väl alla dem man inte känner personligen)
  Kanske ingen av dem ljuger!

  För min del ser jag det bara som intressant att en säger ditt och den andra datt. Men jag kan inte avgöra VEM av dem som talar sanning. Det kan ju vara att de har olika minnesbilder eller uppfattar något på olika sätt. Persson kanske menade att erbjuda, medan Bildt inte uppfattade det så …

 87. Carl skriver:

  Hade Göran vid detta tillfälle som han ”erbjöd” dessa olika jobb, varit lite smartare hade han tagit Bildt åt sett hans starka sidor. Sett vad han kan göra utomlands, ge honom istället ett jobb där han kan utnyttnja sina starka och viktiga kontakter. Om Persson nu har suttit och ljugit i sin dokumentär om dessa erbjudanden, har han inte gjort sig förtjänt av alla dessa år,,,,,och med tanke på alla dessa skandaler som har drabbat hans partikollegor och ministrar så borde han kanske tänka på vad han säger. Sanningen kommer alltid fram,,,förr eller senare.

 88. Kachina skriver:

  Jadu Maggi.

  Sverige, en godispåse fritt att dela ut till vänner. Du har så rätt när det gäller GP, men jag ger inte Carl Bildt grönt ljus för att han är en stark personlighet. Jag ifrågasätter hans och moderaternas agerande gällande telenätet (som jag kritiserat sossarna för redan när de började sälja ut), men jag har även starkt ifrågasatt agerandet vid bankkrisen och valutakrisen. Stora värden förflyttades från livsverk till finansvalp, från svenskarnas pensionsbesparingar till utländska miljardärer. Jag har funderat på vilka som var rådgivarna.

  Henry Kissinger och George Soros tillhör Bildts vänskapskrets. Frågan är, NÄR kom Soros in i vänskapsbilden? Fanns han där under valutakrisen?

 89. Gunnar Österberg skriver:

  Det känns väldigt egendomligt med en person som önskar hänga ut alla människor – utom de som aldrig kan aspirera på att på något plan konkurrera med honom.
  En viktig fråga tycker jag är vilka krav på kontroller av sanningshalt, som bör ställas i en SVT-produktion. Även dokumentärprogram av detta slag bör vara underkastade normala journalistiska regler. Enda personen som delvis fick kommentera (indirekt) var Erik Åsbrink via sin egen presskonferens vid tillfället i fråga.

 90. SL skriver:

  Vem är ”vi” Anders Andersson!

 91. Monika skriver:

  Carl
  Frågan är VEMS sanning.
  Det är nog bara historikerna i en framtid som kan komma något närmare SANNINGEN…. om denna med stora bokstäver skriven någonsin kan komma fram…. och inte lär den komma fram om vi okritiskt försöker närma oss vad folk säger i offentliga sammanhang … ”Persson ljuger” står det i AB och det ser ut som att Carl Bildt har sagt detta (citattecken kring ett uttalande ser vi ofta som ett direktcitat :-)) men han har aldrig sagt det i sin blogg. Dessa ord finns inte där … Ljuger AB …? Vi skulle aldrig kunna ha kontrollerat detta om vi inte haft Bildts egen blogg. .. Oftast har vi inte en sådant tillfälle då vi har möjlighet att själva se hur något förvrängs …

 92. Christian skriver:

  Skrämmande! Jag blir bara så trött! MEN, det som är positivt är ju att detta kommer fram. Vi kanske skall revidera ALLT som Mr Göran Persson har sagt och gjort dom senast 10 åren. Förhoppningsvis vaknar den slumrande socialdemokratiska massan upp och ser vilket parti dom så ”patriotiskt och solidariskt” röstat på.

 93. Anna Tidqvist skriver:

  Det är med stigande förvåning jag noterar hur oerhört mycket utrymme Persson får i media. I synnerhet då hans utspel i ”dokumentären” inte är bemött med någon som helst motsägelse. Varför har inte Bildt eller Schyman fått försvara sig gentemot anklagelserna? Om än så med bara någon kommentar i programmet…

  Vidare konstaterar jag att Fichteliue offrar sin journalistiskta integritet för en självgod politiker som passat bättre i någon öststat. Jag trodde den typen av journalistik var förbi?

  Hur är det möjligt att Persson själv har dikterat villkoren för denna show? Han vill uppenbarligen inte bli emotsagd och han vill att Fichtelius hjälper honom att göra ett fotoalbum i form av ett TV-program för sina barn och barnbarn och nationen som helhet. Vi skall inte glömma vilken fantastisk ledare han var. Är det bara jag som upplever att det grandiosa anslaget påminner om forna diktaturledares självhävdelse?

  Så långt alltväl, persson kan få beundra sig själv i den mån han vill. Men VARFÖR väljer SVT att publicera denna undermåliga smörja? Det är tabloidkvalité på bästa sändningstid, betald av svenska folket. Nägot bättre kvalité kan man väl ändå fordra av national-TV?

 94. […] och att “de” erbjudit honom ett antal jobb, sedan han lämnat partiledarposten. Bildt förnekar och kallar det fantastiska fabler. Vet inte vad Bildt har att vinna på att […]

 95. aljoark skriver:

  kan man göra bort sig mer offentligt?

  Alla hittils samlade avsnitt av Ordförande fd PM:
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=64938&lid=20070320&lpos=SVT1_2000_sitelink&from=tabla

 96. Kachina skriver:

  Carl Bildt är för smart för att ljuga. Han talar bara inte om hela sanningen.

  Soros,………Carl. Vad är ditt svar?

 97. Karin skriver:

  Det är tragiskt att SVT sänder timme efter timme med Perssons fria fantasier. Förvånad blir man dock inte; att Persson lider av såväl mytomani som megalomani torde vara tämligen uppenbart för var och en som har idats följa hans svammel de senaste åren.

  Stå på dig, Carl! Perssons trovärdighet är nere på noll sen tidigare och lär knappast höjas efter ”Ordförande Persson”…

 98. Monika skriver:

  Christian
  Partiledare ÄR inte partiet de företräder … att döma ut socialdemokratin efter Persson är väl att ta i… Lika fel är det när man höjer ett parti till skyarna därför att man gillar partiledaren … Råkade själv ut för detta en gång, därför att jag tyckte Carl Bildt var bra debattör och för hans insats i Bosnien. Då helt plötsligt blev jag moderat. Kan inte vara längre från Moderaterna än vad jag är, men jag kan se förtjänster hos motståndarna och vara rättvis … Ser inte att någon annan än just Carl Bildt skulle passa som utrikesminister, med tanke på de internationella uppdrag han haft.

 99. Folke Nilsson skriver:

  Bäste Carl, Avstå från att kommentera Perssons dumheter. Det ger ett barnsligt intryck av sandlåda. Som vår utrikesminister-tig ihjäl denne ”retroaktive” skogsägare!!

 100. Guru skriver:

  Göran Persson har bestämt sig för följande titel på sina kommande memoarer: När minnet sviker.

 101. SL skriver:

  Monika-där tog Du upp en aspekt – möjligheten att själv kontrollera vad som är det ursprungliga. Bloggandet ger ju oss”vanliga” en möjlighet att själva avgöra hur vi ska förhålla oss t ex vad tidningarna skriver. Det Du tog upp är ju ett sådant! Bra! Tänk tanken, att det blir mera allmänt att våra politiker börjar blogga-rubriksättningen och övrigt för tidningarna blir ”granskat” av oss bloggare.

 102. Magnus L skriver:

  Är jag det bara jag eller påminner inte Persson om David Brent från the office. När han sitter och överdriver sina egna insatser och dessutom verkar ha svårt för att hålla sig till sanningen.

 103. Sune Eriksson skriver:

  Efter att ha hört Göran P i det första avsnittet säga att Carl B är så j-la dålig och i nästa avsnitt säga att CB fått erbjudande om att bli generaldirektör eller ambassadör så förstår man vilka kvalifikationer som GP anser nödvändiga för ett toppjobb i eller utanför Sverige.

  Långt ifrån alla, men tyvärr alltför många, anser jag till 100% uppfyller dessa krav.

  Men i den tidigare regeringen var det ju inte nödvändigt att kunna allt då GP ensam skötte utrikespolitiken och miljöpartiet inrikespolitiken.

 104. Hans skriver:

  Intressant att titta Fd Persson när han sitter och jäser om sina bedrifter. Tror det är unikt att någon i hans ställning, nedlåter sej till den typen av avslöjande detaljer om hans tid som statsminister.
  Att sitta och kommentera människor offentligt på det viset är helt häpnadsväckande. Tror knappast det gynnar Sossarna, eller Sverige som helhet. Sossarna har en lååång väg tillbaka. Persson har krossat många bra och intelligenta människor i sitt parti.
  Hur kan han förresten inte ha vetat att Bodström var släkt med förre ministern Bodström ? Det måste en undersökande journalist kunna kolla upp. Måste vara underbart för Carl Bildt att kunna sitta på en post i regeringen tillsammans med den första riktigt kompetenta regeringen detta land har haft på många många år.
  Svenska folket vill se action och inte en massa prat. På ren svenska
  mer verkstad än snack ! Detta fick nya regeringen mandat för !
  Hoppas på många år av denna allians regering.

 105. Monika skriver:

  SL
  Rubriksättningen är viktig, eftersom den fastnar …
  Förstår inte att flera börjar blogga … de skulle ju faktiskt tjäna på det och Vi *vanliga* allramest. DN har hittills och som jag kan se, refererat till bloggen utan några överdrifter eller tolkningar- Bra … för då får de som inte frekvent besöker bloggen möjlighet att få veta vad Bildt säger direkt. Därutöver kan media ju analysera vad som sägs …

 106. Rune skriver:

  Göran är väl som alla socialdemokrater:
  – självgoda
  – inte intresserade av öppen demokrati eller fri offentlig debatt
  – säger mycket, men talar oftast inte sanning
  – roffar åt sig vad och var de kan
  – myglar, fuskar och utnyttjar, helst i grupp (kallas officiellt för förening!)
  – är alltid vänliga och glada när någon annan betalar notan, helst de egna kollektivanslutna väljarna

  Behövs socialdemokrater? Svar Ja, men bara på Kuba eller i Kina!

 107. […] Persson ljuger” sger Carl Bildt p sin blogg, angende att Gran Persson skulle ha varit s mn om sin fretrdare p statsministerposten att […]

 108. Henrik skriver:

  Om man någonsin har misstänkt att Göran Persson inte varit lämplig varken som statsminister eller partiledare för (s) så får man sina farhågor vida överträffade av denna förfärliga miniserie som Fichtelius kokat ihop. GP sitter tom och smutskastar Mona Sahlin dagarna efter att hon tillträtt…. makalöst!!!!

 109. M i c k e skriver:

  Varför har man inte rapporterat om detta när det begav sig. Jag kan se ett oerhört nyhetsvärde i det som lyfts fram här. Vad har media för rapporteringsskyldighet? Ska de inte granska makten?

 110. MrArboc skriver:

  Jag är helt fascinerad. Har aldrig Haft något förtroende för HSB (Han Som Bestämmer) men den här programserien visar ju att karln är totalt omdömeslös. Han verkar på fullt allvar tro att han är det ultimata politikern som klarar allt, medans alla andra bara är dumskallar som borde göra något annat. Möjligtvis med undantag av George W. Bush… Go figure!

 111. Must! skriver:

  Oavsett sanningshalten i Perssons uttalande är det intressant att han enligt honom själv erbjuder någon han uttryckligen anser vara ”djävla dålig” en hel rad mer eller mindre viktiga poster.

 112. Marianne skriver:

  Efter att GP punkterat sig själv för licenspengar blev det debatt mellan Sahlin och Reinfeldt. Om mina tankar om socialistiska ledare inte är så höga så är jag desto mer imponerad av de människor som röstar rött. Dessa vill byta bort sin lägre skatt på arbete mot högre a-kasseersättning och dessutom i solidaritet med världsmiljön sluta exportera våra varor och tjänster.

 113. Jörgen skriver:

  Persson berättade hur man gick till väga för att få ny justitieminister. Man började med ca 50 namn som bantatades till 10 namn. Då tog Persson själv över. Man undersökte dessa nämnare och om Bodström kom endast postiva svar. Jag gissar att ”man” här är några betrodda sosseutredare med Danielsson i toppen och dessutom Säpo då det torde vara en säkerhetsklassad befattning.

  Fråga från Fichtelius: Visste du att han är son till Lennart Bodström? Nej, svarar Persson. Det hade jag inte en aning om!!!

  Även på den här punkten ljuger givetvis Göran Persson. Så dålig personutredning kan inte ”man” ha levererat så att Bodströms bakgrund inte nämns.

 114. Monika skriver:

  Rune
  Jag har träffat socialdemokrater och moderater, folkpartister, vänsterpartister mm. och jag ser ingen skillnad på dem som människor. Ur alla olika grupper i samhället finns ärliga visavi oärliga, självgoda eller inte, intresserade av demokrati eller inte… listan kan göras lång. Det är bättre att granska politiken än att hålla fast vid sina fördomar om att en viss partitillhörighet visar vilka människorna är ….. All generalisering är av ondo .. För att jag ser på frihet på ett annan sätt än vad du kanske gör, gör inte någon av oss till någon sämre människa… Jag skiljer också på mitt behov av frihet och på andras … Vi lever i ett land där vi har rätt till att uttrycka olika värderingar utan att behöva stå till svars för dem – men om jag anser att de sämst ställda i samhället inte skall sparkas på betyder inte att andra har rätt att anse att jag är en dålig människa.
  Ett land behöver ha företrädare och försvarare för olika grupper i ett samhälle…. om endast moderaternas värderingar skulle få tillåtas råda eller deras syn på frihet, ja då skulle vi inte längre leva i ett demokratiskt samhälle och tvärtom … om bara socialdemokratiska värderingar skulle tillåtas
  Vi behöver inte hålla med för att kunna respektera andras rätt till sina åsikter och sina värderingar.. Så VEMS frihet, värderingar är det du vill skall råda … de som överensstämmer med dina egna. Vari ligger då skillnaden mellan dig och det du skriver om socialdemokrater?

 115. Lars Hb skriver:

  Före valet 1998 gick Göran Persson ut och sade att max.taxa skulle införas om s vann valet. Dagarna efter valet sade Erik Åsbrink att det inte fanns några pengar till någon max.taxa. Skall man kalla Perssons löfte för lögn eller för missbruk av sanningen. Han måste ju också ha vetat att pengar saknades för reformen, gammal finansminister som han var. Hur som helst så fick s många röster på ”löftet” då väljarna trodde att max.taxan skulle införas direkt efter valet.

 116. Lars Hb skriver:

  Erik Åsbrink, alla partiledarna ang.Gudrun Schyman och Carl Bildt, alla menar att Perssons uttalanden inte stämmer. Persson har nu tydligare än tidigare visat sitt rätta ansikte. Tragiskt att inte fler har sett det tidigare. Perssons anseende borde nu ha hamnat där det hör hemma, i botten. Hoppas att vi aldrig får någon mer sådan ledare i Sverige.

 117. Ingrid skriver:

  I mycket har Göran Persson uttryckt sig tokigt men det är sant, Carl Bildt är ”jävla dålig”.

 118. Andreas skriver:

  Statlig kapitalism hamnar pa en ny niva med Persson.

 119. Johan skriver:

  Ang ”jävla dålig”

  Jag vill citera Frasier den något brådmodiga tv-psykologen från ett avsnitt ur säsong 3 när han blev anklagad för att inte vara bra!

  – Jag vill veta vad som är dåligt annars kan jag inte göra något för att bli bättre. Man kan inte bara vara dålig.

  Själv tycker jag att CB är bra, men man behöver ju tydligen inte säga vad man tycker är bra… det retar ju desto fler av oliktänkarna.

 120. Anders skriver:

  Jag tycker ändå att Persson kan föra sig rätt så bra med övriga regeringschefer från andra länder, han är rätt duktig skådespelare.

  Men jag kan för allt i världen inte tänka mig Mona Shalin i samma roll, den måste bli väldigt pinsamt………..usch!!

 121. z skriver:

  till Ingrid:
  Tycker Bildt är kul, han har humor. Speciellt verkar han mycket berömd i just internationella sammanhang

  Men Bildt:
  Lyssna gärna på Persson & andra angående klimatfrågan

 122. Maria skriver:

  Roligast i gårdagskvällens avsnitt var nog när Göran Persson sa att han inte kunde tänka sig att Carl Bildt nånsin mer skulle kunna bli lanserad internationellt efter sin avgång. Kul sagt om den politiker som blev Sveriges mest framgångsrike internationelle politiker, och sedermera utrikesminister. Ren underhållning att lyssna på det bekymrade tonfallet hos GP, om hur synd det var om Carl och att han i ren välmening erbjudit det ena jobbet efter det andra för att den stackars Carl skulle kunna försörja sig.

 123. Matte skriver:

  Jinge skriver en helt underbar kommentar till GP:s agerande:

  http://www.jinge.se/index.php/allmnt/person-och-grandios-narcissism.htm

  Och jag tror att han har rätt!

 124. robb skriver:

  Såg andra delen av Fichtelius dokusåpa om Göran Persson. Den fick mig att tänka på Peder Swarts krönika som så ohöljt berättade om Gustav Vasas storhet. Båda är vältaliga men saknar tillförlitlighet. Göran Persson storhet som politisk tänkare lyser också strålande med sin frånvaro. Men egot finns där.

 125. Anita Fridén skriver:

  Persson visar ”psykopat” tendenser. Ljuger, skrävlar, förlöjligar alla som han är rädd för och skulle kunna kliva över lik för att förgöra andra. Hans metoder är de samma som en gammal arbetskamrat använde mot mig. De är inte roliga och tyvärr kommer det under lång tid grodor ur deras munnar, även om man inte sett dem eller pratat med dem på flera år. Självinsikten saknas totalt för lögnerna i deras hjärnor har totalt tagit över. De inser inte själva hur fel ute de är och att de kommer att stå ensamma.

  Stå på dig och vi är stolta över dig Carl.

 126. Svenne skriver:

  GP är het som ett strykjärn!

 127. Smålänningen skriver:

  Monika: Mycket klokt och bra skrivet. Det är en slags accepterad ”rasism” att skriva t.ex. att ”alla moderater är kapitalistsvin” eller ”alla sossar är odemokratiska”.

  Det är gärningarna och dess konsekvenser som är intressanta.

  Skrota blockpolitiken, fram med lösningarna!

 128. What! skriver:

  GP vill jämföra sig med det stora, det kan han inte. Alldeles för mycket Jante med i bilden. Han har dock lyckats bättre än Bildt när det gäller utrikespolitik…

 129. christoffer skriver:

  har GP lyckats bättre än Bildt när det gället utrikespolitik????

  nu får du väl ändå ta och kamma dig…

 130. Relm skriver:

  Fånigt nog citerar jag mig själv:

  ”I övrigt vill jag påstå att Carl Bildt, vilken Persson kallar “jävla dålig”, är enligt mig en av Sveriges absolut bästa professionella politiker. Nej, jag tänker inte fördjupa mig något mer i det. Jag hoppas bara att hans gensvar inte kommer levererat på ett lika oprofessionellt vis som Persson visat upp.

  Tack.

 131. Andreas skriver:

  Tänkte bara på en sak med Persson dokumentären…vad hände med hela sydafrika projektet? Varför nämns det överhuvudtaget inte..?

  //A+

 132. Hans Adolfsson skriver:

  Perssons förnekelse av vetskapen om att förre statsrådet Lennart Bodström var far till Thomas Bodström borde väl undersökas av den politiska journalistiken. För envar som är NÅGOT politiskt intresserad var ju detta mycket känt. Anser denna fråga vara kanske det mest uppseendeväckande av det som visats hittills.

 133. Anders Hesselbom skriver:

  Jag tror aldrig Persson sa att han hade erbjudit någon tjänst. Jag tror han pratade om sina hypotetiska planer, men jag såg i alla fall programmet, vilket inte Bildt gjorde. Men ett uttalande om att Persson ljuger går tydligen bra att fälla ändå. Det är säkert också sant, men kanske inte nödvändigtvis i detta fall.

 134. What! skriver:

  Christoffer > Och du får nog ta och föna flinten. Tycker du Bildt lyckades bra i forna Jugoslavien eller?

 135. Lars-Olov Eriksson skriver:

  I och för sig får man väl erkänna att det inte hade varit otänkbart för Persson att erbjuda ett ambassadörsjobb till en ”jävla dålig” politiker…

 136. Lars-Olov Eriksson skriver:

  Det finns ingen anledning att uppröras över denna ”dokumentär” – det är ju Fichtion ! Någon cineast borde fullfölja ansatsen, men jag tror att en bra början vore Helan och Halvan.

  Allvarligt talat undrar jag om herr GP själv är så nöjd med resultatet, nu när han försöker lansera sig för något toppjobb utanför politiken.

 137. Carl-Erik Persson skriver:

  GP fick ju ett par smågrisar i avskedspresent som ”president”. Någon undrade om det var de första grisarna i Riksdagen. Gårdagens avsnitt av TV-programmet
  ”Ordförande Persson” avslöjade att den största grisen i riksdagen just avgått.

 138. Sven Hamp skriver:

  GP tyckte att Du är ”teknikglad” och därför kunde ta jobbet som chef för Luftfartsverket. Eftersom han samtidigt tyckte att Du är ”dålig” måste han väl ha tyckt att Luftfartsverket inte förtjänar bättre.

  Jag tycker inte att Du är ”dålig” men jag hoppas att Du tänker på alla stackars tekniker, som tlydligen föraktas av höga politiker. Jag hoppas att Du inte hör till dem, som föraktar tekniker. Om Du nar inflytande över utnämningar ber jag Dig att inte sätta GP som chef för tekniker.

  Sven Hamp
  Universitetslektor i kemiteknik

 139. Lasse polis skriver:

  Det här blir min första kommentar NÅGONSIN på en blogg men jag kan helt enkelt inte hålla tillbaka längre. Sluta för enda in i h—–e att misshandla det svenska språket GENAST!!!

  Antingen har svenskaundervisningen de senaste 100 åren varit minst sagt undermålig eller så är ni bara lata och arroganta. Jag är varken blind eller dyslektiker men jag kan ärligt talat inte förstå den avsedda meningen med en större del av kommentarerna enbart på den här sidan p.g.a. felstavningar, samman- eller särskrivningar och dålig meningsuppbyggnad.

  Snälla medmänniskor, jag vill inte verka brysk men ge det någon minut extra i fortsättningen när ni skriver en kommentar så lovar jag att färre missförstånd kommer att uppstå.

  Kram på er!
  Kram

 140. Tojo skriver:

  Flåt Lasse polis, Du få int bli arger. Int bra för lila järtat.

  Du har väl lite mer att komma med än att bara klanka på språket. Tänk på att det kan uppfattas diskriminerande!

 141. Hans skriver:

  Överhuvudtaget är det patetiskt när vi får höra politiker som skyller ifrån sig,och vem ska man tro på,finns ingen ryggrad alls,dadda hink och spade!Ingen är bättre än den andra.

 142. Det allvarligaste, när jag nu läser dessa svar och tänker, är att perssonismen har spridit sig överallt i Sverige. Rötan är mycket kraftig i Malmö stad där perssonismen har sitt högkvarter. Reepalu har precis samma fasoner att styra: nepotism och lögn. En sådan lögn är t ex att Reepalu slåog larm i medierna att pengarna tar slut i kommunkassan då det finns så mycket hjälpbehövande. Men i själva verket var det kommunalchefernas reallöneökningar som nöt pengarna, chefer och tjänstemän som bildar ett cementerat väljargarde som tack för denna legaliserade stöld.

 143. Lennart skriver:

  CB! Låt inte GP:s rallarsvingar och allmäna utgjutelser över vissa människor förleda dig till att ta till samma taktik. Han gör bort sig själv utan någon hjälp. Svara sansat och korrekt. Det går alltid hem! Stay cool!

 144. Claes skriver:

  Det fiins ett gammalt franskt ordspråk, som onekligen passar in på det sätt, som svensk socialdmokrati på senare tid valt att utse sina ledare: ” I de blindas rike blir den enögde kung”. ( Dans le royaume des aveugles, le borgne sera roi ). Den, som instämmer i detta, får gärna ge sig till känna. Gissningsvis finns en uppsjö med passande ordspråk. Au revoir!

 145. […] Dagens Persson Jag har inte sett mer exakt vad Göran Persson hade att säga på TV i kväll, men hemkommen efter en spännande middag […] […]

 146. Lasse polis skriver:

  Tojo: Nae, hade faktiskt inte mer att komma med, tycker språkmisshandel räcker och NEJ, det är inte diskriminerande =)

 147. Monika skriver:

  Lasse polis, På tal om språket kan ditt användande av – Nae uppfattas som ett Ja om man är grek/grekiska. ” Ja, jag hade faktiskt inte mer att komma med.” Så för att undvika missförstånd borde du skriva Nej och inte Nae … för det är väl nej Nae står för? Du kan ju faktiskt skriva nej och med versaler t.o.m.

  Kunde inte låta bli :-)

 148. Torsten Johansson skriver:

  Lasse polis,
  Jag skrev inte att det var diskriminerande. Jag skrev att det kan uppfattas diskriminerande.

 149. Torsten Johansson skriver:

  Ja Maggi,
  Vi får väl tacka vår skapare att den ”grisen” ( dom har ju fått tvillingar) aldrig kommer till makten igen.
  De två TV-program som är kvar får vi väl stå ut med. Han ljuger ju så mycket att ingen sund person kan tro honom.
  Vi får lämna honom bakom oss nu och inte låta honom störa de nya friska, ärliga fläktar som blåser i vår nya regering.

 150. Kachina skriver:

  Maggi

  Jag förstår dig, men detta är så tragiskt att jag kan inte förmå mig att se de resterande programmen. Detta kan inte enbart vara en personlighetsstörning. Jag kan inte tro annat än att det måste finnas en fysiologisk förklaring, en långsam och smygande fysiologisk förändring som till slut orsakar att man inte kan koppla olika händelser i rätt sammanhang. Det börjar som ett mentalt utmattningssyndrom som, om det inte behandlas, orsakar rent fysiologiska förändringar.

  Jag tror att Dalademokratens chefredaktör var inne på rätt spår. Utmattningssyndrom i kombination med att man gått helspänn en hel dag och sedan kommer in i ett rum där det är helt tyst, man förväntas säga något men hjärnan har gått ner på tomgång och separata detaljer flyter ihop till en verklighetsbild.

  Detta är oerhört tragiskt. Jag tycker faktiskt synd om Göran, ärligt. Han måste få hjälp och första hjälpen vore att SVT ställer in resten av programmen.

 151. Torsten Johansson skriver:

  Första hjälpen vore att sätta honom i samma stia som deras nya tvilling kultingar.

 152. Kachina skriver:

  Jag tror inte att det är läge att vara elak nu. Detta är en tragedi och det finns ingen garanti att du går fri i framtiden.

 153. Torsten Johansson skriver:

  Kachina,
  Jag förstår att Du vill få det till att han håller på att bli otillräknelig.
  Så är inte fallet. Jag har pratat med personer som följt hans karriär i Katrineholm. Kan garantera att han var en lika stor gris då.

 154. Kachina skriver:

  Maggi

  Av vad jag kan förstå så sitter du närmare makten och har större möjligheter att göra rätt bedömning av personen. Du kanske har rätt. Jag tycker bara det är tragiskt. Vilken långdragen begravning, av människan, socialdemokratin och politrukväldet. Visserligen var det väntat och önskvärt, att politrukväldet skulle försvinna. Men på detta sätt?

  Det är ju pinsamt, plågsamt. Det räcker nu. Göran Perssons egenvärde är troligtvis nere på ”skurtrasans” nivå nu. Socialdemokratin är krossad. De måste bygga nytt med nytt namn. Om SVT skall visa lite mänsklighet nu, ställer de in resterande program. Jag tänker då INTE se dem.

 155. Kachina skriver:

  Torsten

  Ja, jag söker förmildrande omständigheter. Jag har svårt för att förstå ett sådant beteende som Göran uppvisat. Vad kan vi ha för nytta av dokumentären,……”En politruks liv”.

  Det är pinsamt. Jag tycker inte man skall frossa i en annan människas olycka, för olycka är det även för honom. Hur tror du han känner sig när han ser sitt verkliga jag på TV?
  Nej, det räcker nu. Vi förstår resten, därför behöver vi inte se resten.

  Herre Gud, vilken tragedi.

 156. MAaMUTN skriver:

  Jaha….då är det dags att omformulera uttrycket ”dagens lögn” till ”dagens Persson”.
  Tvingas man dra en vit lögn kan man säga att man ”drog en Persson” för att inte såra någon.

 157. Torsten Johansson skriver:

  Kachina,
  Du behöver inte söka förmildrande omständigheter. Det pinsammaste är att de flesta vetat hur har varit, ett svin, men ingen kunnat göra något åt det.
  Hans dåvarande fru ville skiljas redan 1996 för att deras äktenskap ej fungerade, men han övertalade henne stanna kvar för att inte skada honom. Under tiden prasslade han med Anitra. Dom har ju känt varandra länge.

 158. […] tut Perssons Aussagen in seinem Blogs als schlicht falsch ab und auch sonst scheint es, als würden Perssons alte Aussagen nicht gerade ein positives […]

 159. […] Länk till inlägget […]

 160. Lasse polis skriver:

  Monika: Så vitt jag kan se har jag inte försökt uttrycka mig på grekiska i det här fallet =) Mitt ”Nae” var helt enkelt mitt tappra försök till lite vardagligt talspråk. Ska naturligtvis skärpa mig på den punkten i fortsättningen så att jag slipper bestraffa mig själv till följd av språkmissbruk ;D

  P.S. Bortse naturligtvis också från mina smileys i ovanstående meningar ^^ eller ja…

 161. Perssons paahopp paa Carl Bildt och flera andra politiker förvaanar mig inte.
  Att en saa ointellektuell klumphuggare har kunnat vara partiordförande och statsminister och t.o.m. Sveriges ordförande i EU förvaanar mig mer!
  Trist att han först nu blir genomskaadad!
  Ursaekta att jag inte kan skriva a med ring eller prickar ovanför, men jag bor i Turkiet och har daerför en turkisk dator. MEN tack vare SVT Europa kan jag följa politiken och denna förskraeckliga ”saapa” ”Ordförande Persson”

 162. Paul Lindquist skriver:

  Och medan Göran Persson gör en solkig sorti från den politiska scenen har Carl Bildt gjort come-back. Kan kontrasten bli tydligare?

 163. David skriver:

  För mig har Persson vuxit sedan inslagen i TV. Han verkar ju vara en skön snubbe med lite humor. Dryg som fan, javisst, men det är ju det som är TV!!! Hela den här serien vore ju meningslös utan dessa sköna plumpar. Ochvem sitter väl inte o snackar lite skit på kammaren med sina polare? Betänk att Persson talar som privatperson i dessa intervjuer, i n t e som stadsminister! Han har ju flera sköna one-liners och verkar vara en medianvariant av vilken smårund, dryg borgare som helst. Klart Persson är moderat i själen även om det röda sossehjärtat måse säga nåt annat. Med sluta se på Persson som nån politisk avart. Han är en människa som Carl Bildt och som alla oss andra. Låt oss istället se till hans politiska gärningar (som inte varit helt bortkastade) och inte döma privatpersonen Persson för de uttalanden han gör nu. Som Jesus sade; ”Den som är fri från skuld ska kasta första stenen” Persson är skööööön! Men Carl e fortf rätt mkt coolare!

 164. Daimler skriver:

  I varje liten lögn ligger alltid grunden till sanning inte ens den bästa lögnaren kan hitta på allt så visst jag köper en del av de persson säger om lilla stackars bildt . tycker också att det är otroligt roligt att se hur alla säger ” De ÄR inte sant” lögner å fabler säger ni ja ja lr hur det är ju det ända ni ”topp-politiker” kan . / BILLIGARE DISEL ÅT FOLKET !

 165. Smålänningen skriver:

  Låt oss konstatera – mitt i alla förolämpningar – att Persson var en skicklig politiker. Utan huvudet på skaft hade han inte blivit statsminister, och i sanning inte suttit så länge han har gjort. Men… mörkrädd av dokumentären blir man.

 166. Donna von RumsHell skriver:

  Birgit…Kan inte turkiska datorer skriva ”Ö”? Annars, om man te.x. har ett amerikanskat keuýboardset kan man använda sig av knepet att skriva ALT+(vanligtvis fyrsiffrig kombination på räknardelen, exakta kombinationen kan variera mellan tangentbord).

  ♥/Donna

 167. Josef Boberg skriver:

  Jisses vilken radda av inlägg om det här ! Men vaddå – Hjärnornas Krig – http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/10/hjarnornas-krig – ser ju alltid ut åt hållet så här, faktiskt…

  Ha det… :-) /önskar hjärn-vännen Josef

%d bloggare gillar detta: